A mund të ndikojnë vaksinat COVID-19 në periudhat?

Ka pasur disa raporte që lidhin vaksinat COVID-19 me ndryshimet në ciklet menstruale të njerëzve. Çfarë dimë për këtë lidhje potenciale deri më tani? ka folur me studiuesit, mjekët dhe njerëzit që kanë përjetuar ndryshime në ciklet e tyre pasi kanë marrë vaksinat e tyre për të zbuluar.

061551ca98c5809d03c8f1b5a37a6855 - December 8, 2021

Vaksinat COVID-19 janë pa dyshim mjeti më i rëndësishëm në botë në luftën kundër pandemisë COVID-19. Në të gjithë botën, 19 vaksina kanë marrë autorizimin e përdorimit emergjent nga autoritetet përkatëse rregullatore në të paktën një vend.

Sidoqoftë, një çështje ka vazhduar të trazojë mendjen e publikut të gjerë dhe ekspertëve të shëndetit: Çfarë efekte anësore mund të shkaktojnë këto vaksina, sa shpesh dhe në cilat rrethana?

Efektet anësore të raportuara zakonisht në llojet e ndryshme të vaksinave përfshijnë ethe, lodhje, dhimbje koke dhe dhimbje trupi.

Efektet anësore serioze janë jashtëzakonisht të rralla, dhe agjencitë shëndetësore kombëtare dhe ndërkombëtare vazhdojnë të mbledhin dhe monitorojnë raporte për çdo reagim anësor.

Sidoqoftë, ndërsa përhapja e vaksinimeve ka përparuar në të gjithë botën, disa njerëz kanë theksuar një efekt të mundshëm anësor që futet në debate ekzistuese rreth hendekut të të dhënave gjinore në kërkimet mjekësore: ndryshimet në ciklin menstrual.

Ka pasur shumë raporte anekdotale të ndryshimeve në ciklet menstruale të njerëzve pas marrjes së vaksinës COVID-19, megjithatë të dhëna specifike rreth frekuencës së këtij fenomeni aktualisht janë të pakta.

Informacioni që mori The Times tregon se në Mbretërinë e Bashkuar, Agjencia Rregullative e Barnave dhe Produkteve të Kujdesit Shëndetësor mori gati 4,000 raporte të ndryshimeve në periudhat e njerëzve pas një vaksine COVID-19 deri në 17 maj 2021.

Nga këto, 2,734 raste ndodhën pas vaksinës Oxford-AstraZeneca, 1,158 ndodhën pas vaksinës Pfizer-BioNTech dhe 66 ndodhën pas vaksinës Moderna.

Për shkak të këtyre raporteve, shumë pyetje kanë lindur. Si mund të ndryshojë cikli menstrual i një personi pas një vaksine? A janë këto me të vërtetë efekte anësore të lidhura me COVID-19, apo janë për shkak të stresit dhe ndryshimeve të tjera të jetës që mund të përkojnë me marrjen e vaksinës?

Për të zbuluar më shumë, MNT ka folur me katër gra me përvojë të jetuar të ndryshimeve në periudhat e tyre pasi kanë marrë një vaksinë COVID-19. *

Ne kemi folur gjithashtu me dy studiuesit të cilët aktualisht po hetojnë lidhjen midis vaksinave COVID-19 dhe ndryshimeve të periudhës: Dr. Katharine Lee, një studiuese postdoktorale në Divizionin e Shkencave të Shëndetit Publik në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit në St. Louis , MO, dhe Dr. Kathryn Clancy, një profesor i asociuar në Departamentin e Antropologjisë në Universitetin e Illinois në Urbana-Champaign.

Ne gjithashtu kërkuam mendimet e informuara të dy profesionistëve mjekësorë: Dr. Tara Scott, një obstetër-gjinekolog dhe themelues i Revitalize, i cili është një grup i mjekësisë funksionale që përqendrohet në shëndetin e grave dhe Dr. Kathleen Jordan, një specialist në mjekësinë e brendshme dhe infektive sëmundja dhe nënkryetari i lartë i Çështjeve Mjekësore në Klinikën Tia.

Periudha të rënda dhe gjakderdhje përparuese

Dr. Lee dhe Clancy vendosën të fillojnë të hetojnë fenomenin e ndryshimeve të periudhës pas një vaksine COVID-19 pasi që të dy përjetuan një lloj ndryshimi në ciklet e tyre menstruale pasi morën vaksinat e tyre.

“[Unë] nuk më ka ndodhur më parë, dhe kam arritur te disa nga miqtë e mi që e dija se ishin vaksinuar dhe i pyeta nëse kishin vërejtur ndonjë gjë [pas vaksinës së tyre COVID-19] dhe disa njerëz vunë re se periudha e tyre ishte pak më keq se zakonisht […], ose njerëzit që normalisht nuk kanë një periudhë [po] vërenin se kishin dhimbje barku ose pak njolla, të cilat normalisht nuk do t'i kishin […], "Dr. Lee na tha.

Kur Dr. Clancy gjithashtu përjetoi ndryshime të periudhës pas vaksinës së saj, ajo ndau përvojën e saj në një temë në Twitter, e cila shpejt fitoi tërheqje. Më pas, Dr. Lee dhe Clancy krijuan një sondazh në internet për të mbledhur sa më shumë të dhëna të vetë-raportuara të jetë e mundur në lidhje me reagimet e lidhura me ciklin menstrual që njerëzit po përjetonin pas vaksinave COVID-19. Hulumtimi i tyre është duke vazhduar.

Studiuesit nuk kanë të dhëna se sa shpesh mund të ndodhin ndryshime të periudhës midis atyre që marrin një vaksinë COVID-19 dhe ata gjithashtu paralajmërojnë që përjetimi i ndryshimeve të tilla "nuk është universale, ashtu si marrja e etheve dhe dhimbjes së kokës [nuk është] universale [ reagimi ndaj] vaksinës. ”

Në fakt, Dr. Clancy vuri në dukje, duke gjykuar nga të dhënat paraprake që ata ishin në gjendje të mblidhnin, "për pjesën më të madhe, [rezultati] më i zakonshëm […] në të vërtetë nuk po ndodh asgjë".

Sidoqoftë, "midis njerëzve që po përjetojnë këtë efekt anësor, duket se më e zakonshmja është - për njerëzit që aktualisht janë me menstruacione […] - [që] periudha e tyre është më e rëndë, ndonjëherë më e gjatë, [dhe] për njerëzit që nuk janë aktualisht me menstruacione sepse ato janë në kontraceptivë me veprim të gjatë ose janë transgjinorë dhe [në] hormone që konfirmojnë gjininë, ose janë në postmenopauzë […], ne gjithashtu po shohim gjakderdhje të rëndësishme si një fenomen tjetër. ”

MNT gjithashtu dëgjoi nga njerëzit rregullisht me menstruacione që përjetuan periudha më të rënda ose të pazakonta pasi morën vaksinat e tyre.

Sabrina, e cila është në të 40-at e saj, përjetoi diktim për 2 javë pasi mori vaksinën e saj të parë COVID-19. Ajo pastaj mori një periudhë shumë të rëndë.

"Periudhat e mia janë zakonisht në pika çdo 30 ditë dhe mjaft të lehta," i tha ajo MNT. "Muajin pas goditjes time të parë, kisha pikasje për 2 javë, atëherë periudhën më të rëndë që kam pasur që nga të 20-tat, fjalë për fjalë duke vërshuar përmes tamponëve [dhe peshqirëve sanitarë]."

Që nga ajo kohë, ajo ka përjetuar gjakderdhje të lehtë midis periudhave dhe gjakderdhje më të rëndë në kohën kur normalisht do të merrte menstruacionet.

Një lexuese tjetër, Louise, i shkroi MNT për të thënë se ajo kishte përjetuar "periudhën më të keqe të jetës [së saj] pasi kishte marrë një vaksinë Oxford-AstraZeneca.

“Unë mund ta krahasoj atë vetëm me lindjen pas lindjes. Shtatë ditë të plota në thithjen e rëndë [produktet e periudhës]. Në ditët 2–3, unë kisha gjakderdhje pas rreth një ore, me mpiksje vërtet të rëndë. Zakonisht, do të më duhej ta ndryshoja vetëm [produktin tim të menstruacioneve] rreth çdo 4 orë dhe [menstruacionet e mia] do të zgjasnin vetëm 4-5 ditë. "

- Louise

Adrienne, e cila është gjithashtu në të 40-at e saj dhe ka marrë vaksinën Oxford-AstraZeneca, tha se ka përjetuar një periudhë më të rëndë dhe ngërçe më intensive pas vaksinës së saj të parë. Pas vaksinës së saj të dytë, ajo përjetoi simptoma para menstruale më herët se zakonisht, pastaj përsëri një periudhë më të rëndë.

Lindy, e cila është 24 vjeç dhe ka marrë gjithashtu vaksinën Oxford-AstraZeneca, përjetoi ndryshime të papritura në ciklin e saj menstrual pasi mori vaksinën e saj të dytë.

"Unë kam një DIU [pajisje intrauterine] (Mirena), kështu që ndërsa ciklet e mia janë shumë të rregullta, menstruacionet e mia janë tepër të lehta", tha ajo për MNT. "Normalisht, unë marr një grimë të vogël të diktimit, dhe kaq. Rreth 2 javë pasi pata goditjen time të dytë, kisha gjakderdhje mesatare të rëndë, e cila më kapi me të vërtetë larg. Ndaloi pas dy ditësh. ”

“Periudha ime e radhës ishte akoma më e rëndë se normalja, dhe ishte gjithashtu disa javë me vonesë, gjë që mendova se ishte e çuditshme - normalisht që jam vërtet e rregullt dhe i ndjek ciklet e mia me një aplikacion. Unë nuk pata ndonjë ndryshim të dukshëm në simptomat [ose para-menstruale] ose ngërçet, ”raportoi Lindy.

Çfarë mund ta shpjegojë atë, dhe kush rrezikon?

Deri më tani, mbetet e paqartë se cilat mund të jenë mekanizmat biologjikë pas këtyre ndryshimeve të periudhës dhe kush mund të jetë më i rrezikuar t'i përjetojë ato.

Dr. Lee dhe Clancy janë ende për të kuptuar nëse ka apo jo ndonjë faktor që lidhet me gjasat e kalimit të një ndryshimi të ciklit menstrual pas marrjes së një vaksine COVID-19. Sidoqoftë, Dr. Clancy vuri në dukje se ata po shqyrtojnë disa hipoteza.

“Nëse do të bëja një mend, unë do të thosha [se] nëse dikush tashmë ka një çrregullim që mund të ndikojë në gjakderdhje dhe mpiksje ose ka pasur probleme me gjakderdhje dhe mpiksje në të kaluarën, […] kjo është një arsye për të paktën të flasim me të mjeku juaj së pari nëse nuk e keni marrë vaksinën akoma, vetëm për të parë nëse ata kanë mendime nëse një vaksinë [është] më e mirë se një tjetër [në drejtim të zbutjes së rreziqeve të efekteve anësore]. "

- Dr. Kathryn Clancy

Ajo gjithashtu vuri në dukje se "ka një shans të vogël që trupat që kanë më shumë praktikë endometriale - si trupat që kanë pasur shumë më shumë cikle menstruale, në thelb, kështu që njerëzit e moshuar, njerëzit […] të cilët kanë qenë shtatzënë, duke lindur vetë njerëz - [… ] ka një shans që ata trupa mund të kenë pak më shumë gjasa të kenë periudha më të rënda [pas një vaksine], thjesht sepse vaskulatura e mitrës do të vendoset shumë më tepër në to. "

Dr. Scott gjithashtu hipotetizoi se hormoni unik "koktej" i një personi mund të luajë një rol në mënyrën se si ata përjetojnë periudha pas marrjes së një vaksine.

Pasja e një niveli të lartë të estrogjenit, tha ajo, mund të jetë një faktor. "Kjo është më e zakonshme tek gratë mbi 40 vjeç dhe është rezultat i sinjalit të shtuar nga truri i nevojshëm për të [stimuluar ovulimin]".

Ajo gjithashtu sugjeroi që kortizoli, i ashtuquajturi hormon i stresit, mund të ndikojë në periudha dhe se ndryshimet në ciklet menstruale mund të mos jenë në përgjigje të vaksinave COVID-19 por në rritjen e niveleve të stresit.

"Shumë prej nesh janë stresuar që nga fillimi i kësaj pandemie dhe shumë më parë", theksoi Dr. Scott.

Dr. Jordan gjithashtu nënvizoi rolin që stresi mund të luajë në periudhat që ndikojnë. "[Një] stres i ri mund të ndikojë në nivelet tona të kortizolit", tha ajo për MNT, duke shpjeguar se "kortizoli dihet se ndikon në ovulimin dhe nivelet e FSH / LH [hormonit stimulues të folikulit / hormonit luteinizues]".

“A mundet stresi i vaksinës ose stresuesve të tjerë të vetë pandemisë të shkaktojë ndryshime në nivelet tona të kortizolit, të cilat më pas, nga ana tjetër, ndikojnë në hormonet dhe menstruacionet tona të tjera? Ndoshta, ”sugjeroi ajo.

Dr. Scott më tej teorizoi se çështjet themelore autoimune mund të ishin fajtorë në disa raste: "[Vaksinat [COVID-19 mbështeten] në sistemin tuaj imunitar për të ngritur një përgjigje imune dhe për të prodhuar antitrupa që do t'ju mbrojnë kundër [SARS-CoV-2 ] virus. Nëse do të kishit një përgjigje të ekzagjeruar ose efekte anësore, mund të keni probleme autoimune të pazbuluara ”.

Dr. Jordan, megjithatë, tha se ndryshimet në periudhat menstruale ndodhin edhe tek njerëzit e pavaksinuar për arsye të ndryshme. "[S] o, ne nuk kemi asnjë mënyrë për të ditur nëse ka ndonjë gjë të shkaktuar posaçërisht nga vaksinimi ose nëse kjo po ndodh me ritme të prapavijës" - domethënë nëse të ashtuquajturat reagime, në shumë raste, mund të jenë të rastësishme.

Sa zgjasin këto ndryshime?

Sipas Dr. Jordan, "studimet e vaksinave kanë treguar se shumica e këtyre ndryshimeve janë për ditët e para pas vaksinimit dhe zgjidhen shpejt".

"Në përputhje me këtë është që kur [njerëzit] raportojnë ndryshime në periudhën e tyre, zakonisht është vetëm në ciklin e tyre të menjëhershëm, me ciklet vijuese që kthehen në vijën fillestare," shtoi ajo.

Këshillat e Dr. Jordan për lexuesit që përjetojnë ndryshime në ciklet e tyre menstruale pas marrjes së një vaksine ishin si më poshtë:

“Varet nga ndryshimi change për çdo periudhë të humbur, gjithmonë kontrolloni një test shtatzënie - në fund të fundit, gjërat e zakonshme janë akoma të zakonshme! Nëse po përjetoni dhimbje [ose] ndryshime të konsiderueshme ose të vazhdueshme në menstruacionet tuaja, kontrolloni me një profesionist të kujdesit shëndetësor. Ciklet tona janë biologjikisht komplekse, kështu që një sërë gjërash mund të ndikojnë në to, dhe ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të vlerësojë. Unë gjithashtu do të siguroja cilindo që sapo ka përjetuar një periudhë anormale menjëherë pas vaksinimit se tani ka prova mjaft të mëdha se nuk ka efekt të dëmshëm mbi pjellorinë ose shtatzëninë - dhe modelet sugjerojnë që ciklet e tyre të mëvonshme duhet të normalizohen ".

"[T] ai gjëja kryesore është vetëm [të] kujdesesh për veten tënde. [T] e ke lehtë nëse nuk ndihesh mirë », këshilloi gjithashtu Dr. Clancy. "[Unë] nëse po përjetoni shumë më shumë [gjakderdhje] sesa pritej, [nëse] […] ndiheni të fikët, […] [ose] nëse keni një periudhë jashtëzakonisht të rëndë ose po zgjat shumë javë, ju duhet të shkoni të shihni një mjek, "shtoi ajo.

"[T] këtu janë metoda të shumta me të cilat mjekët mund të ndihmojnë në ndalimin e gjakderdhjes, […] por ka edhe disa gjëra që ata mund t'ju japin që në të vërtetë do t'ju ndihmojnë të mpikseni pak më mirë", tha Dr. Clancy.

Ajo gjithashtu këshilloi gratë që përjetojnë ndonjë gjakderdhje pas menopauzës që të kërkojnë këshilla mjekësore.

Përfitimet tejkalojnë rreziqet e mundshme

Dr. Jordan, si dhe Dr. Lee dhe Clancy, theksuan se vaksinat COVID-19 nuk paraqesin ndonjë rrezik për pjellorinë. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) sqarojnë gjithashtu se nuk ka prova që sugjerojnë se këto vaksina mund të ndikojnë në pjellorinë e një personi.

"Unë dua të jem e qartë se nuk kemi asnjë arsye për të menduar se kjo do të ndikojë në pjellori", theksoi Dr. Lee. “Në fakt, ka njerëz që kanë mbetur shtatzënë që menduan se po u mungonte periudha, por në të vërtetë nuk ishte kështu, ata ishin shtatzënë dhe na kontaktuan përsëri për të thënë 'nuk është se ishte vonë, unë jam shtatzënë , "" Shtoi ajo.

"Dhe [Unë] gjithashtu [dua të shtoj] se marrja e [COVID-19] është shumë më keq për shëndetin tuaj afatgjatë, për pjellorinë në të ardhmen, për periudhën tuaj."

- Dr. Katharine Lee

Dr. Clancy gjithashtu tha se pavarësisht nga efektet e mundshme në ciklin menstrual, ajo nuk do të hezitonte të merrte përsëri vaksinën COVID-19, në sajë të mbrojtjes që ajo i ofron individit dhe komunitetit.

"Do ta merrja përsëri dhe për fat të mirë do të kisha simptoma më të këqija sesa ato që kisha për t'u mbrojtur" dhe për të mbrojtur të dashurit e saj, tha ajo për MNT.

Dr. Jordan gjithashtu na tha se midis atyre që kanë kërkuar këshilla mjekësore për ndryshimet e periudhës në klinikën e saj, "në përgjithësi, [komentet] e tyre më të zakonshme në lidhje me vaksinën vlerësojnë për 'liritë' e sapo gjetura për t'u shoqëruar përsëri - vaksina është bileta e tyre për të parë përsëri miqtë dhe familjen, për të udhëtuar dhe për t'u kthyer në punë ose shkollë personale. "

Pritjet për kërkime të mëtejshme

Sidoqoftë, duke folur me MNT, si njerëzit me përvojë të jetuar të ndryshimeve të periudhës pasi morën një vaksinë COVID-19 ashtu edhe studiuesit që hetonin këtë fenomen nënvizuan nevojën e rreptë për të përfshirë njerëzit me menstruacione në provat klinike, për të regjistruar çdo efekt të lidhur me periudhën dhe për të mbajtur publiku informohet për ndonjë fenomen të tillë.

"Unë mendoj se thjesht duke kujtuar për të pyetur në lidhje me ndryshimet në ciklin menstrual si pjesë e testimit standard klinik të vaksinave mund të jetë e mirë, duke pasur parasysh se ne presim një përgjigje të madhe imune, dhe ne e dimë se reagimi i madh imunitar [s] mund të prishin shumë inflamator rrugët tek njerëzit dhe ciklet menstruale kanë tendencë të jenë diçka për të cilën njerëzit që kanë menstruacione i kushtojnë vëmendje dhe [ata] vërejnë kur gjërat bëhen pak të dobëta […], "na tha Dr. Lee.

Dr. Lee gjithashtu shprehu pakënaqësi që studiuesit që vlerësojnë sigurinë dhe efektivitetin e vaksinave COVID-19 me dy doza duket se nuk kishin konsideruar vlerësime të ndikimit të tyre të mundshëm në ciklet menstruale:

"[Unë] dy doza përhapen përafërsisht një cikël menstrual për shumë njerëz, dhe kështu që të mos mendosh as të pyesësh [për periudhat], në mendje, duket si një mbikëqyrje. [B] gjithashtu ekziston e gjithë historia e provave të vaksinave dhe provave klinike për t'u luftuar, ku gratë dhe njerëzit që nuk janë burra të bardhë, në thelb, u lanë jashtë provave klinike për një kohë vërtet, vërtet të gjatë. Dhe madje edhe sot e kësaj dite, shumë herë, [studiuesit] do të përjashtojnë […] njerëz që mund të mbeten shtatzënë nga frika se diçka mund të ndodhë me një fetus që nuk ekziston ende. "

Kjo është një premisë që studiuesit dhe ekspertët e shëndetit duhet të rimendojnë përpara, sugjeroi Dr. Lee.

Adrienne gjithashtu i tha MNT se ajo dëshironte që ajo të kishte më shumë informacion në lidhje me ndryshimet e mundshme në periudhën e saj para se të merrte vaksinën COVID-19 në mënyrë që ky efekt të mos e habiste aq shumë.

"Unë mendoj se do të ishte mirë të ishe përgatitur për të para kohe dhe që komuniteti shkencor ta merrte këtë ndikim seriozisht, pasi gratë kanë tendencë të vuajnë vetëm përmes tij," tha ajo.

“Ndihem sikur vaksina të dëmtonte testikujt e burrave, të gjithë do të dinim për këtë dhe ata ndoshta do ta shikonin atë shpejt! Unë gjithashtu pyes veten pse po ndikon në periudhat dhe mendojmë se duhet të dimë më shumë për të. […] Shëndeti i grave ka nevojë për vëmendje dhe hulumtim specifik. ”

- Adrienne

Gjithashtu, Louise foli rreth asaj se si rrallë flitet për periudhat, sepse shumë ende i shohin ato si një temë tabu. Ky është një qëndrim që, si shoqëri, të gjithë duhet ta ndryshojmë në mënyrë që të ndihmojmë në përmirësimin e cilësisë së jetës për të gjithë njerëzit që kanë cikle menstruale.

"Unë mendoj se kaq shumë prej nesh janë edukuar të mendojnë për periudhat si një lloj gjëje personale, private, e pakëndshme që thjesht duhet të durojmë dhe nuk ndihet gjithmonë intuitiv të flasësh me miqtë për ndryshime të çuditshme që keni përjetuar ose sa dhimbje keni ”, tha Louise.

"Ekziston një lloj 'krenarie' e çuditshme që kemi qenë mjaft të fortë për të përballuar kaq shumë dhimbje - e di që nuk është kështu për të gjithë, por unë patjetër që kam parë shumë syri tek vajzat që duhej të linin shkollën kur kishin [simptoma të tmerrshme para menstruale] ose duhej të thërrisnin të sëmurë për të punuar sepse periudhat e tyre ishin shumë të këqija. "

"Thjesht pritet që ta mbyllim gojën dhe ta durojmë kur, në fakt, është e rëndësishme të flasim për të sepse na lejon të shohim modele në ato që po përjetojmë të gjithë," vuri re ajo.

* Ne kemi ndryshuar emrat e këtyre kontribuesve për të mbrojtur identitetin e tyre.

Për azhurnime të drejtpërdrejta për zhvillimet e fundit në lidhje me koronavirusin e ri dhe COVID-19, klikoni këtu.