California do të kërkojë maska ​​për fytyrën në shkolla këtë vjeshtë

shkollë

California do të kërkojë që maskat të mbahen në shkolla kur klasat hapen këtë vjeshtë, megjithë udhëzimet e reja të lëshuara të Premten nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve që thonë se mësuesit dhe studentët e vaksinuar nuk kanë nevojë të veshin mbulesa fytyre brenda ndërtesave të shkollës.

Përpara udhëzimeve të reja të shkollës që priten javën e ardhshme, zyrtarët shëndetësorë në Kaliforni thanë të Premten se kërkimi i mbulesave të fytyrës do të lejojë që të gjitha shkollat ​​të rihapen këtë vjeshtë për udhëzime të plota në person.

Sekretari i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore të Kalifornisë, Dr. Mark Ghaly tha se jo të gjitha shkollat ​​mund të akomodojnë distanca fizike prej të paktën 3 metrash ose më shumë, kështu që masa më e mirë parandaluese është mbajtja e maskave brenda.

Departamenti i Shëndetit Publik të Kalifornisë tha në një deklaratë se kërkesa për maskë "gjithashtu do të sigurojë që të gjithë fëmijët të trajtohen njësoj", pa ndonjë stigmë të bashkuar me ata që janë vaksinuar ose jo të vaksinuar.

"Ne besojmë se me maskimin dhe me testimin, ne mund t'i kthejmë fëmijët përsëri në person 100% në shkollat ​​tona," tha Ghaly.

Ghaly vuri në dukje udhëzimin CDC të lëshuar të Premten thotë se kur nuk është e mundur të ruash të paktën 3 metra distancë fizike, "është veçanërisht e rëndësishme të shtresosh strategji të tjera të shumta parandaluese, siç është maskimi i ambienteve të brendshme".

Departamenti i shëndetësisë ka në plan të lëshojë udhëzime më të hollësishme për rihapjen e shkollës javën e ardhshme, tha Ghaly, i cili u bashkua me guvernatorin Gavin Newsom në një shkollë fillore të Napa Valley për të nënshkruar një projekt-ligj që siguron fonde rekord për shkollat ​​e Kalifornisë.

Newsom ftoi një grup studentësh të rinj për ta ndihmuar atë të nënshkruajë legjislacionin, i cili drejton sesi duhet të shpenzohen shumica e 123.9 miliardë dollarëve për arsimin K-12 në vitin fiskal 2021-2022.

Si pjesë e një pakete të gjerë të re të shpenzimeve për arsimin, e bërë e mundur nga suficiti i buxhetit të befasishëm të shtetit, programi dy-vjeçar i kopshteve të shtetit do të zgjerohet për të përfshirë falas të gjithë 4-vjeçarët. Programi synon të fazojë në zgjerimin deri në vitin 2025 me një kosto prej 2.7 miliardë dollarësh në vit.

Plani i ri gjithashtu vendos më shumë para për programet pas shkollës dhe shkollës verore, veçanërisht në rrethe që u shërbejnë shumë studentëve me nevoja të larta.

“Ky është një buxhet transformues. Kjo është ndryshe nga çdo gjë që kemi bërë ndonjëherë në këtë shtet, ”tha Newsom.

Buxheti i këtij viti gjithashtu shton para për të financuar vaktet shkollore falas për të gjithë studentët, me 54 milion dollarë të alokuara për këtë vit dhe 650 milion dollarë në vitet e ardhshme.

Zgjerimi i kopshtit të Newsom përmbush një premtim që ai dhe udhëheqësit legjislativë Demokratë i dhanë për të mbështetur projekt-ligjin për kopshtin universal 4-vjeçar në të gjithë vendin.

Aktualisht, janë rreth 91,000 fëmijë 4 vjeç të regjistruar në kopshtet në tranzicion. Plani i ri do të rrisë regjistrimet në rreth 250,000.

Projekt-ligji arrin shumë përparësi afatgjata për Demokratët në Legjislaturë, tha Asambleja Demokratike Cecilia Aguiar-Curry, e cila u bashkua me ceremoninë e nënshkrimit.

"Ne po ndryshojmë jetë", tha Aguiar-Curry, nga Dimrat. "Me nënshkrimin e kësaj sot, ne nuk do të lëmë askënd pas."

Newsom ka thënë që financimi synon të adresojë shumë nga pabarazitë që zbuloi pandemia e koronavirusit, duke përfshirë nevojën për shërbime të forta të shëndetit mendor për të adresuar depresionin dhe traumën e fëmijërisë, më shumë mësues dhe raportet më të ulëta të mësuesve-studentëve.