Braçet ndërhyjnë në mikrobiomën dentare, simulojnë krijimin e gingivitit

Studimi zbulon që formatimin e teksteve prishin mikrobiomën orale në gjendjen para-sëmundjes së mishit të dhëmbëve

Një studim kërkimor që renditi mikrobiomën dentare para, gjatë, dhe gjithashtu pasi kllapat dentare të individëve japonezë zbuluan një lagje mikrobike të ndryshuar të krahasueshme me gojët në një gjendje të sëmundjes para mishit të dhëmbëve.

"Njerëzit të cilët i janë nënshtruar trajtimeve ortodontike mund të kenë një mjedis të shëndetshëm oral dhe gojë të bukur," tha bashkëautorja e hulumtimit Isamu Kado nga Departamenti i Ortodoncisë dhe gjithashtu Biologjia Zhvillimore Kraniofaciale e Shkollës së Shkencave të Biokimisë dhe Shkencave të Shëndetit të Universitetit Hiroshima.

Por ai përfshiu që këto terapi mund të lidhen gjithashtu me probleme të lidhura me bakteret.

Goja jonë është mikrobioma e 2-të më e larmishme në trup, duke ushqyer mbi 700 lloje mikrobesh. Dhe mbajtja e aparateve dentare mund ta bëjë pastrimin të ashpër dhe gjithashtu të shkaktojë grumbullimin e pllakave.

Studimet e mëparshme kërkimore kanë lidhur në të vërtetë formatimin e teksteve dentare me mospërputhjet në mikrobiomën dentare. Sidoqoftë, këto studime kërkimore u përqendruan në disa lloje të rrezikshme si Streptococcus mutans që shkakton prishjen e dhëmbëve dhe gjithashtu jo në lagjen mikrobiale në tërësinë e saj.

Kado dhe gjithashtu bashkëpunëtorët e tij kataloguan të gjithë popullatën mikrobike që ekziston në gojën e 71 individëve duke drejtuar pllaka supragjivalore dhe gjithashtu shembuj të pështymës me teknologjinë moderne të Renditjes së Brezit të Tjetër (NGS). Ata vëzhguan rregullimet e mikrobiomës para se të vendoseshin mbajtëset dentare, 6 muaj pas pozicionimit, dhe gjithashtu pas heqjes.

Ata gjetën një kulm në shumëllojshmërinë e mikroorganizmave të rrezikshëm anaerobe dhe gjithashtu një rënie në ato të këndshme të ngjashme me mjediset dentare në rrezik të sëmundjes periodontale.

“Në studimin tonë, mikrobioma orale patjetër ndryshoi gjatë trajtimit ortodontik. Zhvendosja përfaqësonte një rritje të anaerobëve, një bakter që nuk kërkon oksigjen për rritje dhe një ulje të baktereve komensale ”, diskutoi Kado.

"Kjo gjendje orale ishte e ngjashme me mikrobiomën e fazës kalimtare nga gingiva e shëndetshme në periodontitin".

Shkencëtarët deklaruan kërkimet e tyre, të lëshuara në Raportet shkencore Dhjetorin e kaluar 2020, mund të mbështesin objektivin e tyre për zhvillimin e një sistemi shmangie që sigurisht do të shmangte kariesin dentar dhe gjithashtu gingivitin nga zhvillimi gjatë terapive ortodontike.

“Për të arritur këtë qëllim, është e nevojshme të sqarohet ndryshimi në rrezikun e kariesit dentar midis pacientëve. Nëse kjo mund të arrihet, cilësia e trajtimit ortodontik do të përmirësohet më tej, ”deklaroi Kado.