Problemet e djemve me madhësinë e trupit dhe të ngrënit duhet të merren seriozisht

Problemet e djemve me madhësinë e trupit dhe të ngrënit duhet të merren seriozisht

Mirëqenia e dobët psikologjike dhe problemet e ngrënies janë të lidhura qartë, sipas një studimi kërkimor që ka vlerësuar në të vërtetë informacionin nga 7350 adoleshentë që u bashkuan me Studimin e Shëndetit të Young- HUNT3 (2006-08) Tr øndelag

Farzaneh Saeedzadeh Sardahaee është një shkencëtare e NTNU dhe profesioniste në psikiatri që përfundoi studimin kërkimor për argumentimin e saj të doktoratës. Ajo mendon se përsosuritë e trupit shoqëror duhet të testohen.

“Ne duhet të flasim për idealet që vendosëm për djemtë dhe vajzat. Importantshtë e rëndësishme të parandaloni efektet e pafavorshme të çrregullimeve të të ngrënit tek këta të rinj ”, pohon shkencëtari.

Shumë të rinj kanë probleme të ngrënies

"Shkalla e gjerë e çrregullimeve të të ngrënit në shoqëri është befasuese", pohon Saeedzadeh Sardahaee.

Një pjesë e madhe e të rinjve kanë probleme aq ekstreme të ngrënies saqë paraqet një kërcënim për shëndetin e tyre psikologjik.

“Timeshtë koha për të parë më gjerësisht problemet, në mënyrë që të mos shohim vetëm të rinjtë me një çrregullim të diagnostikuar të ngrënies. Shumë adoleshentë nuk janë diagnostikuar, sepse natyra dhe shkalla e problemeve të tyre ndryshojnë me kalimin e kohës. Ata nuk përshtaten në sistemin diagnostikues ”, pohon Saeedzadeh Sardahaee.

"Këta të rinj ende kanë probleme serioze për të cilat nuk po marrin ndihmë pasi nuk kanë një diagnozë."

Ajo shpjegon se në një kolegj me 200 kursantë, në lidhje me 34 zakonisht kanë të ngrënë të çrregullt.

Rrit kërcënimin e ideimit vetëshkatërrues

Në financimin bazë, me të vërtetë të vogël të studimit, mbështetet studimi mbi shëndetin psikologjik të të rinjve dhe lidhjen e tyre me trupin dhe ushqimin, sipas Saeedzadeh Sardahaee Dhe në studimin që po bëhet, fëmijët e vegjël janë një ekip i lënë pas dore.

“Moreshtë bërë shumë më shumë hulumtime mbi çrregullimet e të ngrënit tek vajzat sesa tek djemtë. Simptomat e tyre janë të ndryshme, trupat e tyre janë të ndryshëm ”, pohon ajo.

“Matja e BMI nuk funksionon aq mirë për zbulimin e problemeve tek djemtë, të cilët më shpesh bëjnë stërvitje për forcë. Disa gjithashtu marrin steroid anabolik. Përveç kësaj, çrregullimet e të ngrënit janë parë si probleme të vajzave ”, deklaroi ajo.

Studimi i saj në të vërtetë ka zbuluar se zonjat dhe fëmijët që kishin në të vërtetë të çrregulluar të ngrënët dhe që i renditnin trupat e tyre si "jo të njëjtë me të tjerët" ose që ishin të zhgënjyer me peshën e tyre, kishin një kërcënim të dyfishtë deri në pesëfish të ideimit vetëshkatërrues. Kërcënimi ishte më i madh tek fëmijët.

Përqindja e të rinjve me ide vetëshkatërruese nga i gjithë shembulli ishte 23 përqind. Midis atyre me probleme të ngrënies, 44.1 përqind e pjesëmarrësve me uri të papërshtatshme dhe nënushqyerje kishin ide vetëshkatërruese.

Në ekipin me ngrënie të tepërt dhe uri të pakontrolluar, përqindja ishte 35 përqind. Midis të rinjve pa probleme të ngrënies, 20.5 përqind kishin ide vetëshkatërruese.

Shqetësohuni shumë më të pasigurt sesa problemet me peshën

Studimi i hulumtimit gjithashtu zbuloi se shqetësimi për peshën e dikujt është edhe më i keq për shëndetin psikologjik sesa të qenit i trashë.

"Dhe nëse të anketuarit mbivlerësojnë madhësinë e trupit të tyre, tendosja mendore ishte pesë herë më e lartë," deklaroi ajo.

Studimi i Saeedzadeh Sardahaee gjithashtu zbuloi se gjenetika ndikon në atë nivel dhe cilat probleme të ngrënies krijojnë të rinjtë. Në mënyrë tipike, njerëzit e dobët sigurisht që do të jenë të prirur të krijojnë anoreksi nervore, ndërsa të rinjtë me shumë më shumë yndyrë trupore kanë një prirje më të mirë për të krijuar probleme me mbingrënien dhe buliminë.

Studimi zbuloi se:

  • Individët e rinj me probleme të ngrënies u zbulohen shumë më tepër problemeve të ndryshme të shëndetit psikologjik.
  • Individët e rinj me probleme të ngrënies kanë një kërcënim më të madh të ideimit vetëshkatërrues.
  • Prirja gjenetike ndaj problemeve të peshës rrit gjithashtu kërcënimin e ngrënies së çrregullt.
  • Individët e rinj me stres të dhjamosur, me peshë dhe ankth dhe që e konsiderojnë trupin e tyre më të madh se sa është, kanë një kërcënim më të madh të problemeve psikologjike.
  • Shqetësimi i rëndësishëm për peshën është i lidhur me sëmundjen mendore.
  • Fëmijët e vegjël janë shumë më të ndjeshëm se vajzat.