Indeksi i masës trupore si një element kërcënimi për diabetin mellitus ndryshon në të gjithë globin

bmi

Rritja e pakrahasueshme e dhjamosur, si dhe problemet e peshës në kombet me të ardhura të mesme (LMIC) ka sjellë në të vërtetë një rritje shqetësuese të diabetit mellitus në këto zona. Nga afërsisht 463 milion individë me diabet mellitus në të gjithë botën, 79% qëndrojnë në LMIC.

Deri më tani, megjithatë, kishte pak informacione empirike për të drejtuar profesionistë mjekësorë, si dhe sisteme Wellness për të përcaktuar se cilët njerëz duhet të vlerësohen për diabet mellitus bazuar në indeksin e masës trupore (BMI). "Ekzistojnë udhëzime nga Organizata Botërore e Shëndetësisë që rekomandojnë kontrollimin e individëve të moshës 40 vjeç e lart me BMI 25 kg / m2 dhe më shumë për diabet", pohon Jennifer Manne-Goehler, MD, ScD, profesor në Qendrën e Vlerësimit të Praktikës Mjekësore në Massachusetts Spitali i Përgjithshëm (MGH). “Por prej kohësh dyshohet se këto kufij të BMI dhe moshës mund të mos jenë optimale për depistimin e diabetit në të gjitha rajonet e botës. Qëllimi ynë ishte të vlerësonim marrëdhënien midis BMI dhe rrezikut të diabetit në shumë vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme për të ndihmuar sistemet shëndetësore të mbingarkuara me burime të krijojnë programet më të efektshme të shqyrtimit për popullatat e tyre, "pretendon Manne-Goehler, shkrimtar i moshuar i një marke- hulumtimi i ri i lëshuar në Lancet.

Manne-Goehler si dhe detektivë nga 57 kombe investuan 5 vjet duke mbledhur së bashku si dhe duke përdorur grupe të të dhënave ekzistuese me më shumë se 680,000 individë në LMIC që konsistonin në peshën e çdo personi, lartësinë si dhe një biomarker të çështjeve diabetike - ose një dimension i sheqerit në gjak ose hemoglobina A1c.

Hulumtimi, fillestari i këtij lloji, zbuloi dallime të konsiderueshme lokale në organizatë midis BMI dhe kërcënimit të diabetit mellitus. Në të gjithë LMIC, individët me një BMI prej 23 kg / m2 ose më mirë kishin në fakt një kërcënim të ngritur të diabetit mellitus. Megjithatë, kishte parregullsi në BMI optimale për të zgjedhur testin e sheqerit midis zonave, si dhe gjinive, që varion nga 23.8 kg / m2 midis djemve në Azinë Lindore / Juglindore në 28.3 kg / m2 midis zonjave në Lindjen e Mesme, Afrikën e Veriut , Amerika Latine si dhe Karaibet Detektivët gjithashtu zbuluan dallime në kërcënimin e diabetit mellitus në të gjitha grupet BMI në një numër fushash. Për shembull, meshkujt dhe femrat në Afrikën nën-Sahariane, si dhe Azinë Lindore / Juglindore kishin një rritje më të madhe se 100% të kërcënimit të diabetit mellitus në mes të mbipeshes dhe mbipeshes. Këto kërkime, pjesërisht, rritën një zgjerim të veprave letrare nga kombet aziatike si dhe ato të Azisë Jugore që sugjeron përdorimin e kufijve të reduktuar të BMI për të përcaktuar më mirë kërcënimin metabolik në këto popuj.

Dhe ndërsa diabeti mellitus u rrit në moshën e mesme, si dhe në të kaluarën, përqindja e njerëzve me diabet mellitus u rrit jashtëzakonisht në të gjitha zonat në moshën 35 deri në 44 vjeç, si dhe midis djemve 25 deri në 34 vjeç në Afrikën nën-Sahariane. "Diagnostifikimi i diabetit tek të rriturit më të rinj mund të parandalojë ndërlikimet afatgjata të sëmundjes", pretendon Manne-Goehler.

"Megjithëse të dhënat nuk janë përshkruese, shpresa jonë është që politikëbërësit në LMIC do t'i gjejnë këto prova të dobishme ndërsa përpiqen të vendosin se si do të shpenzojnë burime të kufizuara për të optimizuar shqyrtimin e diabetit për popullatat e tyre të veçanta", përfshin ajo.

Studimi i hulumtimit tregon gjithashtu fuqinë e bashkëpunimeve midis kombeve për të zhvilluar prova thelbësore për të edukuar standardet e shëndetit publik. "Difficultshtë e vështirë të nxjerrësh përfundime kuptimplota globale të nivelit të lartë kur vendet individuale po shqyrtojnë rrezikun e diabetit në vetëm një studim të një vendi", pohon Manne-Goehler. "Ne besojmë se bashkëpunimi ynë i shumë hetuesve në të gjithë këto 57 vende mund të ndihmojë në informimin e praktikave më të mira të shqyrtimit të diabetit në të gjithë botën", po prodhon një metodë në të gjithë botën e quajtur

“LMIC-të tani kanë përgjigje specifike të bazuara në prova për 'Kush? Kur? dhe sa? ' në lidhje me parandalimin dhe shqyrtimin e diabetit në lidhje me BMI, ”për të rritur trajtimin për individët me diabet mellitus. Sim pohon ajo. Pierre Choukem kompozon Medicineéon Farmaceutike Shkencat, MD, dekan i profesorëve të Universitetit si dhe Dschang, Kamerun i Lancet, "Këto rezultate kanë implikime të mëdha në shëndetin publik pasi barra aktuale e diabetit në LMIC është ndoshta e nënvlerësuar për shkak të udhëzimeve aktuale të shqyrtimit, dhe është e paqartë deri në çfarë mase".

Në një diskurs shoqërues në "Sistemet shëndetësore në çdo vend në botë duhet të përdorin sa më mirë burimet e tyre për të përmirësuar shëndetin e popullatave të tyre", grupi i detektivëve në të gjithë botën aktualisht po studion se si zona e mesit të sektorit mund të rrisë saktësinë e Analiza e kërcënimit të diabetit mellitus kur përdoret me BMI, si dhe po ashtu ata hedhin një vështrim të partneritetit midis elementeve të sjelljes - alkoolit, pirjes së cigareve, ushtrimeve si dhe planit të dietës - si dhe kërcënimit të diabetit mellitus në të gjithë këto 57 kombe. Për të ardhmen, shkencëtarët gjithashtu synojnë të zhvillojnë bashkëpunime që konsistojnë në studime nga kombet me të ardhura të larta për të ndihmuar në kontrastet e drejta në një gamë më të gjerë të pajisjeve shëndetësore në të gjithë botën. Goehler pretendon (*) - (*).