Drita blu krijon ndryshime fiziologjike negative gjatë gjumit

ndriçimi i udhëhequr

Ekspozimi i zgjatur ndaj dritës gjatë natës mund të ketë pasoja negative për shëndetin e njeriut. Por tani, studiuesit nga Japonia kanë identifikuar një lloj të ri të dritës me pasoja të reduktuara për ndryshimet fiziologjike gjatë gjumit.

Në një studim të botuar këtë muaj në Raportet shkencore, studiuesit nga Universiteti i Tsukuba krahasuan efektet e diodave që lëshojnë dritë (LED), të cilat janë përvetësuar gjerësisht për vetitë e tyre të kursimit të energjisë, me diodat organike të emetimit të dritës (OLED) në proceset fizike që ndodhin gjatë gjumit.

LED-et e bardha polikromatike lëshojnë një sasi të madhe të dritës blu, e cila është lidhur me shumë efekte negative të shëndetit, përfshirë shëndetin metabolik. Në të kundërt, OLED lëshojnë dritë të bardhë polikromatike që përmban më pak dritë blu. Sidoqoftë, ndikimi i ekspozimit LED dhe OLED gjatë natës nuk është krahasuar në lidhje me ndryshimet në metabolizmin e energjisë gjatë gjumit, diçka që studiuesit në Universitetin e Tsukuba synuan të adresonin.

"Metabolizmi i energjisë është një proces i rëndësishëm fiziologjik që ndryshohet nga ekspozimi i dritës", thotë autori i vjetër i studimit Profesor Kumpei Tokuyama. "Ne hipotetizuam se krahasuar me LEDs, ekspozimi OLED do të kishte një efekt të reduktuar në arkitekturën e gjumit dhe metabolizmin e energjisë, të ngjashme me atë të dritës së zbehtë."

Për të provuar këtë hipotezë, studiuesit ekspozuan 10 pjesëmarrës meshkuj në LED, OLED ose dritë të zbehtë për katër orë para se të flinin në një dhomë metabolike. Studiuesit më pas matën shpenzimin e energjisë, temperaturën thelbësore të trupit, oksidimin e yndyrës dhe 6-sulfatoksimelatoninë - e cila është një masë e niveleve të melatoninës - gjatë gjumit. Pjesëmarrësit nuk kishin udhëtuar kohët e fundit ose kishin marrë pjesë në punën me turne.

"Rezultatet konfirmuan një pjesë të hipotezës sonë", shpjegon profesor Tokuyama. “Megjithëse nuk u vërejt asnjë efekt në arkitekturën e gjumit, shpenzimi i energjisë dhe temperatura thelbësore e trupit gjatë gjumit u ulën ndjeshëm pas ekspozimit në OLED. Për më tepër, oksidimi i yndyrës gjatë gjumit ishte dukshëm më i ulët pas ekspozimit ndaj LED krahasuar me OLED. ”

Për më tepër, oksidimi i dhjamit gjatë gjumit ishte i lidhur pozitivisht me nivelet e 6-sulfatoksimelatoninës pas ekspozimit ndaj OLED, duke sugjeruar që efekti i aktivitetit të melatoninës në metabolizmin e energjisë ndryshon në varësi të llojit të ekspozimit të dritës.

“Kështu, ekspozimi i dritës gjatë natës ka të bëjë me oksidimin e yndyrës dhe temperaturën e trupit gjatë gjumit. Gjetjet tona sugjerojnë që llojet specifike të ekspozimit të dritës mund të ndikojnë në shtimin e peshës, së bashku me ndryshimet e tjera fiziologjike, ”thotë profesori Tokuyama.

Shumë profesione dhe aktivitete përfshijnë ekspozimin ndaj dritës artificiale para gjumit. Informacioni i ri në lidhje me efektet e llojeve të ndryshme të dritës në proceset fizike mund të lehtësojë zgjedhjen e burimeve alternative të dritës për të zbutur pasojat negative të ekspozimit të dritës gjatë natës. Për më tepër, këto zbulime avancojnë njohuritë tona në lidhje me rolin e dritës në metabolizmin e energjisë gjatë gjumit.