Kontrolli i lindjeve vazhdon të dështojë tek gratë, përse asgjë nuk ka ndryshuar?

Kontrolli i lindjeve vazhdon të dështojë gratë - kështu që pse nuk ka ndryshuar asgjë?

Gjueti për një "pilulë mashkullore të kontrollit të lindjes" është një temë që shpesh tërheq vëmendjen. Por deri më tani asnjë produkt nuk është licencuar për përdorim, ose sepse nuk kanë qenë mjaft efektivë, ose për shkak të efekteve anësore negative - përfshirë depresionin, çrregullimet e humorit dhe aknet - që ndaluan provat.

Opsionet aktuale kontraceptive për burrat janë të kufizuara dhe jo gjithmonë efektive - kështu që nuk është çudi që kërkimet vazhdojnë në këtë fushë. Por, ndërsa kjo është e rëndësishme, është e rëndësishme që kjo të mos jetë në kurriz të përmirësimit të kontraceptivëve aktualisht në dispozicion për gratë.

Që kur pilula e kontrollit të lindjes femërore u bë e disponueshme për herë të parë në vitet 1960, ajo u ka lejuar shumë vetave të kontrollojnë pjellorinë e tyre dhe të menaxhojnë kushte të tilla si dismenorrhoea (periudha të dhimbshme), dhimbje pelvike jo menstruale dhe gjakderdhje të madhe menstruale.

Por, përkundër këtyre përfitimeve, opsionet e kontrollit të lindjes janë ende duke dështuar gratë. Kjo është kryesisht për shkak të efekteve anësore të pakëndshme që shumë njerëz përjetojnë kur i përdorin - gjë që në disa raste e ul rëndë cilësinë e jetës.

Gratë shpesh duhet të durojnë efektet anësore kur përdorin kontraceptivë, të tilla si gjakderdhje të parregullt, fryrje dhe dhimbje koke. Në disa raste, këto efekte anësore janë më serioze, dhe mund të përfshijnë presion të lartë të gjakut, mpiksje të gjakut dhe goditje në tru. Kërkimet kanë gjetur gjithashtu një lidhje midis pilulës dhe rritjes së rrezikut të depresionit, si dhe uljes së dëshirës seksuale dhe epshit.

Efektet anësore janë arsyeja që rreth një e treta e grave ndalojnë kontracepsionin e tyre në vitin e parë të përdorimit. Ndoshta si rezultat, përdorimi i pilulave kontraceptive në MB u ul nga 45% në 2015 në 39% në 2019.

Nuk është vetëm pilula që kërkon përmirësim. Kontraceptivët e kthyeshëm me veprim të gjatë - të tilla si pajisjet ndër-mitrore (DIU) dhe implantet kontraceptive - përdoren nga rreth 12% e grave në MB, por gjithashtu vijnë me efektet e tyre anësore dhe disavantazhet.

Ashtu si pilula, spiralja hormonale (një pajisje e vogël që vendoset në mitër, ku çliron hormone) mund të shkaktojë efekte anësore si periudha të parregullta ose të humbura, dhimbje koke, të përziera, rënie flokësh, depresion dhe ulje të epshit. Edhe DIU jo-hormonale (siç është DIU e bakrit) mund të shkaktojë periudha më të rënda, cikle më të gjata menstruale dhe dhimbje të shtuar - duke bërë që shumë gra t’i heqin ato herët. Shumë gra gjithashtu raportojnë se kanë përjetuar pajisje të dhimbshme të IUD - shpesh pa përdorimin e xhelave anestetikë lokalë.

Gjetja e një metode kontraceptive që funksionon zakonisht përfshin shumë prova dhe gabime. Kjo pjesërisht sepse klinicistët nuk kanë qasje në të dhëna në shkallë të gjerë dhe të hollësishme të cilat mund t'i ndihmojnë ata të parashikojnë se cila metodë do të funksionojë më mirë për njerëz të ndryshëm. Prania e efekteve anësore dhe ashpërsia e tyre ndryshon midis grave, në varësi të ndjeshmërisë së tyre ndaj ndryshimeve hormonale - dhe potencialisht për shkak të gjenetikës.

Kontrolli i lindjeve vazhdon të dështojë gratë - kështu që pse nuk ka ndryshuar asgjë?

Nevoja për përmirësim

Ekziston një nevojë e qartë për prova klinike në shkallë të gjerë në forma të reja dhe ekzistuese të kontrollit të lindjes. Megjithatë, përkundër kësaj, investime të vogla janë vënë në të vërtetë për ta realizuar këtë, dhe përparësia priret t'u jepet fushave të tjera të hulumtimit. Për shembull, midis 2017 dhe 2020, kishte vetëm 23 prova klinike të financuara nga industria për kontraceptivët, krahasuar me 600 për ilaçet kardiovaskulare dhe 140 për trajtimin në lidhje me çrregullimet e syve.

Më tronditëse, vetëm 2% e të ardhurave të bëra nga kompanitë farmaceutike që shesin kontracepsion kthehen në kërkime dhe zhvillim. Edhe kur metodat përmirësohen ose rafinohen, ato shpesh nuk janë të disponueshme në të gjithë botën për shkak të rregulloreve lokale dhe sistemeve shëndetësore.

Aksesi në kontracepsionin e preferuar në MB (siç janë markat specifike) varet gjithashtu kryesisht nga sistemet e komisionimit (i cili vlerëson nevojat dhe planifikon blerjen dhe monitorimin e shërbimeve shëndetësore në NHS) dhe buxhetet kontraceptive - të cilat u shkurtuan me 13% midis 2015 dhe 2018

Shkurtime të tilla të buxhetit mund të nënkuptojnë që një person duhet të kalojë nga një markë me të cilën janë të kënaqur në një markë që nuk funksionon aq mirë për ta. Dhe megjithëse Britania e Madhe tani ka lejuar që pilulat vetëm me progesteron të blihen pa recetë pa recetë, gratë ende kanë mënyra të kufizuara për të hyrë në kontrollin e lindjeve - dhe kostot që lidhen me të mund të jenë shumë për disa.

Krahas këtyre çështjeve të aksesit është një mungesë e vazhdueshme e hulumtimit dhe zhvillimit në kontraceptivët e grave për një larmi arsyesh të ndryshme. Për njërin, ka pak nxitje për t'i përmirësuar ato, pasi është provuar tashmë se ato parandalojnë shtatzëninë. Përveç kësaj, organet e financimit shpesh janë të interesuar në fushat e kërkimit që prekin të gjithë njerëzit - jo vetëm gratë - kështu që fondet do t'u jepen përparësi atyre. Shumë gra gjithashtu do të vazhdojnë të përdorin kontrollin e lindjes pavarësisht nga efektet anësore sepse nuk duan të mbeten shtatzënë - kështu që shumë zhvillues mund të mos e shohin përmirësimin e formulimeve si të nevojshme.

Megjithëse ekziston një nevojë e qartë për të zhvilluar kontraceptivë më të mirë mashkullorë, ende duhet të bëhet për të adresuar pabarazitë që gratë përjetojnë aktualisht kur bëhet fjalë për shëndetin seksual dhe riprodhues. Strategjia e Shëndetit të Grave kohët e fundit ka kërkuar të mbledhë pikëpamje mbi shëndetin e grave për të siguruar që zërat e grave të jenë në qendër të agjendave të reja shëndetësore - të cilat shpresojmë se do të ndihmojnë në informimin e politikave, strategjive dhe kujdesit shëndetësor. Ekzistojnë gjithashtu prova të shumta në vazhdim që kërkojnë të përmirësojnë opsionet kontraceptive për gratë.

Por nuk u takon vetëm kompanive farmaceutike që të sjellin ndryshime - do të varet nga rregullatorët që të dëgjojnë gratë kur vlerësojnë efektivitetin e metodave të reja kontraceptive dhe klinicistët, për të dëgjuar shqetësimet dhe pyetjet e pacientëve.