BioNTech prodhon 10 herë më shumë antitrupa sesa Sinovac i Kinës: studimi

Një studim në Hong Kong sugjeron që njerëzit që morën vaksinën BioNTech të koronavirusit kishin dhjetë herë më shumë antitrupa sesa ata që shkojnë

Njerëzit që morën vaksinën e koronavirusit të BioNTech kishin dhjetë herë sasi të antitrupave sesa ata të dhënë Sinovac të Kinës, ka treguar një studim i Hong Kongut, duke shtuar të dhëna në rritje për efektivitetin e goditjeve të ndryshme.

Studimi i Universitetit të Hong Kongut (HKU), bazuar në një studim të 1,442 punonjësve të kujdesit shëndetësor, u botua në Mikrobe Lancet të enjten.

Studiuesit thanë që antitrupat nuk janë masa e vetme e suksesit të një vaksine në luftimin e një sëmundjeje të veçantë.

Por ata paralajmëruan se "ndryshimi në përqendrimet e antitrupave neutralizues të identifikuar në studimin tonë mund të përkthehet në ndryshime thelbësore në efektivitetin e vaksinës".

Ata që morën Sinovac kishin nivele “të ngjashme ose më të ulëta” të antitrupave me ato që shiheshin tek pacientët që kapën dhe luftuan me sukses kundër sëmundjes.

Studimi i shton provave në rritje që vaksinat duke përdorur teknologjinë pioniere mARN - të tilla si BioNTech dhe Moderna - ofrojnë mbrojtje më të mirë kundër koronavirusit dhe varianteve të tij që ato të zhvilluara me metoda më tradicionale siç janë përdorimi i pjesëve të virusit të inaktivuar.

Vaksinat tradicionale janë më të lira për t’u prodhuar dhe më pak të komplikuara për t’u transportuar dhe ruajtur, duke i bërë ato një mjet jetik për të luftuar pandeminë në vendet më pak të pasura.

Hong Kong aktualisht ofron si fotografi BioNTech të bëra gjermane, ashtu edhe Sinovac

'Shumë jetë ende të shpëtuara'

Epidemiologu Ben Cowling, një nga autorët e raportit, tha se njerëzit ende duhet të vaksinohen me Sinovac nëse nuk do të kishte asnjë mundësi tjetër sepse një mbrojtje ishte gjithmonë më e mirë se asnjë.

"Mos lejoni që të përsosurit të jenë armiku i së mirës," i tha ai AFP.

"Clearlyshtë qartë më mirë të shkosh dhe të vaksinohesh me një vaksinë të inaktivuar sesa të presësh dhe të mos vaksinohesh," shtoi ai.

"Shumë, shumë jetë janë shpëtuar nga vaksina e inaktivuar."

Studiuesit thanë se të dhënat e tyre sugjeruan "strategji alternative" të tilla si fotografi të hershme përforcuese mund të jenë të nevojshme për të rritur mbrojtjen për ata që kanë marrë Sinovac.

Cowling tha se kur të jepnin fotografi shtesë do të ishte faza tjetër e studimeve të tyre në vazhdim.

"Prioriteti do të ishte nxitja për njerëzit që morën Sinovac ndërsa nxitësit për njerëzit që fillimisht morën BioNTech mund të mos ishin aq urgjente," tha ai.

Udhëheqësit pro-Pekinit të Hong Kongut, përfshirë Kryeshefin Ekzekutiv Carrie Lam, kryesisht vendosën të marrin Sinovac të Kinës

Politikë

Hong Kong ka qenë një udhëheqës botëror në studimin e koronavirusëve që nga shpërthimi i SARS-it i cili filloi në Kinën Jugore përfshiu qytetin në 2003.

Qyteti aktualisht ofron si fotografi BioNTech të bëra gjermane, ashtu edhe Sinovac.

Pavarësisht furnizimeve të bollshme, marrja ka qenë e ngadaltë, me vetëm 28 përqind të 7.5 milion banorëve të qytetit të vaksinuar plotësisht me dy të shtëna.

Deri më tani janë administruar rreth 2.6 milion doza BioNTech krahasuar me 1.8 milion shkrepje të Sinovac.

Përhapja është kapur në politikën e ndezur të Hong Kongut, ndërsa Kina godet me mospajtimin në qytet në përgjigje të protestave të mëdha dhe shpesh të dhunshme të demokracisë dy vjet më parë.

Në fillim të fushatës së vaksinimit, udhëheqësit pro-Pekinit të Hong Kongut shumë dukshëm dhe afër unanimisht zgjodhën Sinovac.

Një klinikë mjeku që rekomandoi BioNTech mbi Sinovac u përjashtua nga programi i vaksinimit të qytetit.

Shumë nga epidemiologët kryesorë të qytetit kanë shkuar me BioNTech dhe kanë thënë publikisht se është qëllimi i tyre i preferuar.