Përtej rritjes: A janë vaksinat e qelizave T COVID-19 e ardhmja?

Shkruar nga Debbie Lambert në dhjetor 20, 2021- Fakti i ekzaminuar nga Ferdinand Lali, PhDDikush që nxjerr një dozë vaksine nga një shishkë

  • Vaksinat aktuale synojnë proteinën e shëndetshme të SARS-CoV-2. Kjo proteinë e shëndetshme ndryshon shpesh, gjë që mund t'i bëjë vaksinat e disponueshme aktualisht shumë më pak të besueshme.
  • Studiuesit në Shtetet e Bashkuara kohët e fundit kontrolluan rezultatet e qelizave T që pranojnë një proteinë të ndryshme të shëndetshme në infeksion – një që nuk ndryshon aq shpejt sa proteina e shëndetshme.
  • Qelizat T janë një lloj rruazash të bardha të gjakut që mund të 'kujtojnë' antigjenet për vite me radhë. Vaksinat e krijuara duke përdorur këtë strategji krejt të re mund të ofrojnë mbrojtje edhe më afatgjatë.

Të gjitha vaksinat e pranishme kundër COVID-19 e nxisin trupin të krijojë antitrupa që synojnë proteinën e shëndetshme të SARS-CoV-2, infeksioni që krijon COVID-19, por versionet e infeksionit zakonisht kanë anomali në këtë proteinë të shëndetshme.

Studiuesit paralajmërojnë se ndërsa infeksioni mbetet për t'u ndryshuar, versionet mund t'i rezistojnë këtyre antitrupave dhe gjithashtu të largohen nga mbrojtja e vaksinave aktualisht të disponueshme.

Në një iniciativë për të krijuar vaksina të gjeneratës së dytë të COVID-19, disa studiues po shqyrtojnë përbërësit e infeksionit që nuk ndryshojnë aq shpejt. Midis tyre janë studiues nga Qendra e Kërkimit të Qelizave Staminale të Gjerë, në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos.

Një grup nga objekti së fundmi përfundoi një kërkim duke zbuluar se qelizat T të pazakonta, një lloj qelize e bardhë gjaku, mund të synojnë një proteinë të ndryshme të shëndetshme në SARS-CoV-2 dhe gjithashtu një seri koronavirusesh të tjerë të ndryshëm. Pjesë e kësaj proteine ​​të shëndetshme është një enzimë e quajtur polimeraza virale (RdRp).

Teorikisht, vaksinat e bazuara në RdRp mund të shkaktojnë një reagim imunitar më afatgjatë, së bashku me mbrojtje më të lartë kundrejt versioneve të ardhshme.

Por, siç e mbajti parasysh Martin Hibberd, një mësues i sëmundjeve të shfaqura në Shkollën e Higjienës në Londër dhe gjithashtu në Mjekësinë Tropikale, në një takim me "Detonic.shop", “Vlen të theksohet se deri më tani, vaksinat universale nuk kërkohen, pasi ne nuk kemi pasur ende një variant të SARS-CoV-2 që mund t'u shpëtojë vaksinave aktuale."

Hulumtimi krejt i ri shfaqet në revistën Cell Reports.

Si funksionojnë qelizat T

Qelizat T janë leukocite që ndihmojnë në trajtimin e infeksioneve. Secila ka një proteinë të veçantë të shëndetshme të quajtur një receptor i qelizave T në sipërfaqen e tij që mund të pranojë pjesë të proteinave të shëndetshme ndërkombëtare, të tilla si ato të infeksioneve. Këto proteina ndërkombëtare të shëndetshme quhen antigjene.

Kur një receptor identifikon një antigjen, qelizat T fillojnë të dyfishohen me shpejtësi dhe gjithashtu shkatërrojnë qelizat që infeksioni ka kontaminuar në të vërtetë. Shumë nga qelizat T sapo infeksioni të zhduket, megjithatë disa përfunduan si qeliza kujtese dhe gjithashtu qëndrojnë në trup, të përgatitura për të luftuar infeksionin nëse ai kthehet ndonjëherë.

Identifikimi i qelizave T me receptorë me normë specifike interesi mund të marrë kohë dhe gjithashtu i kushtueshëm për shkak të faktit se ato zakonisht ekzistojnë në një numër jashtëzakonisht të reduktuar.

Studimi i receptorëve të qelizave T

Shkrimtarët e hulumtimit aktual kryen një koleksion eksperimentesh laboratorike duke përfshirë RdRp. Për të kontrolluar nëse sistemi imunitar i trupit të njeriut ka receptorë të qelizave T që njohin RdRp, grupi mori shembuj gjaku nga individë të shëndetshëm dhe të ekuilibruar dhe gjithashtu ia zbuloi shembujt RdRp. Disa nga receptorët në shembujt e gjakut e pranuan proteinën e shëndetshme.

Duke përdorur një metodë të krijuar së fundmi, studiuesit njohën serinë trashëgimore të receptorëve. Më pas, ata krijuan qeliza T për të tërhequr receptorët që synonin RdRp.

Grupi më pas u përcaktua për të zbuluar nëse këto qeliza T të personalizuara mund të lidhen në mënyrë efektive dhe gjithashtu të eliminojnë koronaviruset, të përbërë nga SARS-CoV-2.

Çfarë gjetën ata?

Shkrimtarët zbuluan se RdRp ishte "shumë i konservuar", përkufizim që ARN që kodon për të ka shumë më pak gjasa të ndryshojë, brenda SARS-CoV-2 dhe gjithashtu koronaviruse të tjerë të ndryshëm njerëzorë.

Shkrimtarët diskutojnë se kjo siguri "ka të ngjarë për shkak të rolit të saj kritik në ciklin jetësor të virusit".

Receptorët e qelizave T nga individë që në të vërtetë nuk kishin marrë ndonjëherë SARS-CoV-2, e pranuan përbërësin e RdRp. Sipas dëshirës, ​​receptorët e ndarë në laborator identifikuan dhe eliminuan gjithashtu qelizat duke përfshirë këtë enzimë.

Dr Owen Witte, një bashkautor i hulumtimit dhe gjithashtu mbikëqyrësi themelues i objektit, informoi MNT, "Ne ishim të befasuar këndshëm që qelizat T specifike mund të identifikoheshin, pasi frekuenca e parashikuar e qelizave të tilla do të pritej të ishte e ulët."

“Kjo mund të plotësojë modelet aktuale të vaksinave që synojnë proteinën e majës për të prodhuar antitrupa neutralizues. Demonstrimi ynë i drejtpërdrejtë i qelizave T në gjakun e individëve [të shëndetshëm] […] thotë se repertori i qelizave T njerëzore përmban specifika reaktive me peptide që rrjedhin nga kompleksi polimerazë/përsëritje shumë i konservuar,” vazhdoi ai.

“Shumë kohët e fundit, në një punë të pavarur nga një grup tjetër, është raportuar se pas infeksionit [SARS-CoV-2], qelizat T reaktive ndaj kompleksit polimerazë/përsëritje mund të përcaktohen. Gjetjet e tyre janë shumë plotësuese me tonat. Përgjigje të tilla të qelizave T nuk do të neutralizonin virusin dhe do të parandalonin infeksionin, por mund të synonin qelizat e infektuara nga virusi për të kufizuar prodhimin e virusit dhe përhapjen brenda strehuesit për të zvogëluar ashpërsinë e sëmundjes.

Pavlo Nesterenko, student i doktoraturës dhe gjithashtu autori kryesor i hulumtimit, informoi MNT:

“Polimeraza mund të jetë një kandidat i mirë për vaksinën e gjeneratës së ardhshme sepse është shumë e konservuar. Konservimi i lartë do të thotë që variante të shumta, si dhe koronaviruse të shumta, mund të synohen nga një vaksinë.

Kufizimet dhe puna në të ardhmen

Megjithëse studimi tregoi se receptorët specifikë të RdRp mund të njihnin pjesë të përpunuara të RdRp në laborator, ekipi nuk tregoi kontroll të drejtpërdrejtë të SARS-CoV-2 të gjallë. Ata tani po vlerësojnë polimerazën virale si një komponent të ri të mundshëm të vaksinës.

Dr. Witte i tha MNT: “Duhet të bëhet shumë më tepër analizë e qelizave T […] dhe është në progres në grupin tim. Studimet vijuese për të vlerësuar potencialin e strategjive të vaksinave të bazuara në sekuencat që rrjedhin nga proteinat komplekse të replikimit gjithashtu janë nisur.

Prof Hibberd përfundoi: "Ka shumë punë, duke përfshirë edhe timen, duke sugjeruar se ka epitope të shumëfishta të qelizave T të ruajtura në gjenomën SARS-CoV-2 dhe se këto mund të përputhen me koronaviruse të tjera, kështu që rezultatet nuk janë të papritura."

“Kërkohet punë për të parë nëse ndonjë përgjigje e qelizave T mund të jetë mbrojtëse kundër infeksionit. Aktualisht, ne e dimë se një histori infeksioni nga koronaviruse të tjerë nuk ofron mbrojtje kundër COVID-19, kështu që epitopet e përbashkëta të qelizave T midis tyre nuk duken të jenë mbrojtës.

Për përditësime të drejtpërdrejta mbi rritjet më të fundit në lidhje me koronavirusin unik dhe gjithashtu COVID-19, shkoni këtu.