Qen i keq? Kërkimet sugjerojnë lidhje superbug me mikun më të mirë të njeriut

Kërkimet e reja mund të tregojnë për ushqimin e papërpunuar të qenve si një burim i baktereve rezistente ndaj antibiotikëve

"Superbakët" rezistentë ndaj antibiotikëve - të cilat Organizata Botërore e Shëndetësisë e quan një nga kërcënimet kryesore globale për shëndetin publik - zakonisht sjellin në mendje imazhe të mjediseve të spitalit.

Por studimi i ri mund të tregojë për një burim më pak të qartë: qeni i familjes.

Studiuesit paralajmëruan të Dielën për "një rrezik ndërkombëtar të shëndetit publik" pasi gjetën baktere rezistente ndaj antibiotikëve në një varg llojesh të ndryshme të ushqimit të papërpunuar të qenve.

"Trendi për të ushqyer qen të ushqimit të papërpunuar mund të jetë duke nxitur përhapjen e baktereve rezistente ndaj antibiotikëve", thanë studiuesit në një njoftim për shtyp për studimin e tyre, që do të prezantohej në Kongresin Evropian të Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive.

Një hulumtim i veçantë që do të paraqitet në të njëjtën konferencë zbuloi se rezistenca ndaj një antibiotiku të fundit mund të kalojë midis qenve të kafshëve shtëpiake dhe pronarëve të tyre.

Gabimet rezistente ndaj antibiotikëve mund të bëjnë dëmtime të vogla dhe infeksione të zakonshme potencialisht vdekjeprurëse.

Rezistenca është rritur në vitet e fundit për shkak të përdorimit të tepruar të barnave të tilla te njerëzit dhe kafshët e fermave.

Në studimin e ushqimit të qenve, një ekip nga Universiteti i Porto analizoi 55 mostra të ushqimit të qenve nga 25 marka, përfshirë 14 lloje të ngrira të papërpunuara, duke kërkuar bakteret Enterococci.

Bakteret janë në gjendje të jetojnë në mënyrë të padëmshme në zorrët e njeriut dhe të kafshëve, por mund të jenë të rrezikshme në pjesë të tjera të trupit dhe mund të jenë rezistente ndaj antibiotikëve.

Studiuesit zbuluan se të gjitha mostrat e ushqimit të qenve të papërpunuar përmbanin Enterokokë rezistentë ndaj antibiotikëve, përfshirë bakteret rezistente ndaj linzolidit të fundit të antibiotikut.

Renditja gjenetike zbuloi se disa prej këtyre baktereve rezistente ndaj antibiotikëve në ushqimin e papërpunuar të qenve ishin të njëjtit lloj që gjenden te pacientët e spitalit në MB, Gjermani dhe Hollandë.

"Kontakti i ngushtë i njerëzve me qen dhe komercializimi i markave të studiuara në vende të ndryshme paraqet një rrezik ndërkombëtar të shëndetit publik," tha studiuesja Ana Freitas.

"Autoritetet evropiane duhet të rishikojnë ndërgjegjësimin në lidhje me rreziqet e mundshme shëndetësore kur ushqehen kafshë shtëpiake me dieta të papërpunuara dhe prodhimi i ushqimit të qenve, duke përfshirë përzgjedhjen e përbërësve dhe praktikat e higjienës."

Ajo shtoi se pronarët e qenve duhet të lajnë duart pasi të trajtojnë ushqimin e kafshëve shtëpiake dhe të hedhin jashtëqitjet.

Kërcënim shëndetësor

Në një studim të veçantë, i cili ende nuk është dërguar në një revistë mjekësore për botim, një ekip tjetër nga Portugalia testoi pronarët e kafshëve shtëpiake dhe kafshët nga 80 familje për baktere me gjenin mcr-1, i cili siguron rezistencë ndaj kolistinës së fundit të antibiotikut.

Të 126 njerëzit ishin të shëndetshëm, ndërsa gjysma e 102 kafshëve shtëpiake të mostruara kishin ose lëkurë ose infeksione të traktit urinar.

Katër njerëz dhe tetë qen testuan pozitivisht për bakteret që mbartin mcr-1, dhe në dy familje gjen u gjet te qeni dhe te pronari i tij.

"Analiza gjenetike e mostrave sugjeroi që në njërin nga këto dy raste, geni ishte transmetuar midis kafshës shtëpiake dhe pronarit", tha një njoftim për shtyp mbi hulumtimin, duke shtuar se mendohej se gjeni kalonte nga qeni në njeri.

Ata shtuan se kjo ngre shqetësime se kafshët shtëpiake mund të përhapin rezistencë ndaj antibiotikëve të fundit.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) klasifikon rezistencën ndaj antibiotikëve si një nga kërcënimet më të mëdha të shëndetit publik me të cilat përballet njerëzimi.

Infeksionet rezistente ndaj ilaçeve vrasin rreth 700,000 njerëz në vit në nivel global dhe KB ka paralajmëruar që mund të rritet në 10 milion deri në 2050 nëse nuk ndërmerret asnjë veprim.