Bakteret janë çelësi për shëndetin e vagjinës, thonë studiuesit

Bakteret janë çelësi për shëndetin e vagjinës, thonë studiuesit

Vaginoza bakteriale është një nga problemet më të zakonshme dhe gjithashtu të përsëritura gjinekologjike që ndikon praktikisht në 30% të femrave në mes të moshave 15 dhe gjithashtu 44, sipas Qendrave Amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve dhe gjithashtu Parandalimi Një studim i drejtuar nga Shkencat Shëndetësore në Universitetin e Arizonës kohët e fundit njohu një familje të caktuar bakteresh dhe gjithashtu ekspozoi saktësisht se si i shtohet vaginozës mikrobike, duke çuar rrugën për kuptime krejt të reja në shmangien e gjendjes dhe gjithashtu terapinë.

Të udhëhequr nga Melissa Herbst-Kralovetz, Ph D., një pjesëmarrëse e Institutit BIO5 dhe gjithashtu mësuese e asociuar e studimeve standarde shkencore klinike në Kolegjin e Mjekësisë – Feniks, studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit e familjes së baktereve Veillonellaceae shtojnë një rritje të ënjtjes dhe gjithashtu fataliteti i qelizave, dhe gjithashtu modifikon nivelin e aciditetit të mikromjedisit të qafës së mitrës. Këto modifikime mbështesin vaginozën mikrobike dhe gjithashtu prodhojnë probleme pozitive për pasimin e sëmundjes gjinekologjike, të tilla si infeksionet e transferuara seksualisht dhe gjithashtu qelizat kancerogjene.

"Vaginoza bakteriale është një enigmë," deklaroi Dr. Herbst-Kralovetz, që është gjithashtu mbikëqyrësi i Programit të Kërkimit Shëndetësor të Grave "Ne e dimë se shumë faktorë kontribuojnë në këtë sëmundje, por dihet pak për ndikimin funksional të aktorëve kryesorë dhe se si ata po ndryshojnë. peisazhin lokal ”.

Gazeta, "Anëtarët e familjes Veillonellaceae ndryshojnë në mënyrë unike mikro mjedisin metabolik të qafës së mitrës në një model epitelial tridimensional të njeriut", botuar më 6 korrik në revistë npj Biofilms dhe gjithashtu Mikrobiomat, zbuloi se Veillonellaceae i shtohet gjendjes duke ndryshuar ënjtjen dhe gjithashtu normën metabolike në zonën cervikovaginale.

Sistemi riprodhues i grave zakonisht pushtohet nga bakteret që reklamojnë shëndetin, të tilla si Lactobacillus Ndërsa këto baktere mendohen për të këndshme, një pabarazi mund të çojë në prodhimin e një biofilmi - një konsorcium i disa mikroorganizmave të pasigurt - që reklamon gjendjen.

Vitin e kaluar, Dr Herbst-Kralovetz dhe bashkëpunëtorët gjithashtu përcaktuan një model teorik në të cilin komunikimet ndërmjet mikroorganizmave dhe gjithashtu qelizat njerëzore modifikojnë mikromjedisin vaginal dhe gjithashtu përfundimisht ndikojnë në ekuilibrin midis shëndetit dhe gjendjes gjithashtu. Ky hulumtim është fillestari për të specifikuar një detyrë përfundimtare për këtë familje mikrobike në vaginozën mikrobike.

Duke përdorur një model 3D njerëzor, ekipi i Dr Herbst-Kralovetz vlerësoi ndikimet e 3 mikrobeve – Veillonella atypica, Veillonella montpellierensis, dhe gjithashtu Megasphaera micronuciformis– në mikromjedisin e qafës së mitrës.

Ata zbuluan se 2 lloje - V. atypica dhe gjithashtu V. montpellierensis - ulën laktatin, një acid i gjeneruar zakonisht nga bakteret e dobishme që siguron siguri nga infeksionet e pasigurta. Këto 2 varietete rritën gjithashtu materiale që kontribuojnë në erë vaginale të shoqëruar nga vaginoza.

Ata gjithashtu zbuluan se M. micronuciformis nxit më mirë zhvillimin e gjendjes duke rritur ënjtjen dhe gjithashtu duke reklamuar fatalitetin e qelizave me prodhimin e grimcave të veçanta të yndyrës.

Vështrimet nga ky hulumtim paraqesin strukturën për hulumtime polimikrobike, ose "multi-bug", të cilat mund të përcaktojnë ndikimet e ndërlikuara të komunikimit të varieteteve të shumta mikrobike në shëndetin riprodhues të grave.

"Duke përdorur këtë studim dhe modelin tonë 3D si themel, ne shpresojmë të përcaktojmë nëse dhe si speciet e tjera po ndryshojnë mjedisin për të kontribuar në vaginozën bakteriale", deklaroi Dr. Herbst-Kralovetz. "Ne kemi gjetur se specie të ndryshme kanë kontribute të dallueshme, kështu që ne gjithashtu shpresojmë të kategorizojmë një shumëllojshmëri të mikrobeve të shoqëruara nga vaginoza bakteriale bazuar në efektet e tyre unike në traktin riprodhues të femrave."

Në fund të fundit, Dr Herbst-Kralovetz thekson këtë hulumtim dhe gjithashtu të tjerë si ai mund të ndihmojnë në edukimin e terapisë dhe gjithashtu metodat e trajtimit.

"Importantshtë e rëndësishme të dihet se kush janë lojtarët kryesorë, por gjithashtu se si ata po ndikojnë në proceset fiziologjike dhe sëmundjet, kështu që ne mund të zhvillojmë strategji të synuara për të trajtuar vaginozën bakteriale dhe për të parandaluar infeksionet gjinekologjike dhe kancerin pasues", deklaroi ajo.