Autizmi mund të gjendet gjatë gjithë fëmijërisë duke përdorur një grup të shpejtë pyetjesh

sëmundje mendore

Studimi i ri i udhëhequr nga Universiteti i Kembrixhit rekomandon që autizmi mund të gjendet në 18-30 muaj duke përdorur Listën Kontrolluese Sasiore për Autizmin tek Fëmijët e Vegjël (Q-CHAT), megjithatë nuk është e mundur të përcaktohet çdo i ri në një moshë të re që do të sigurisht më vonë zbulohet si autik. Rezultatet janë lëshuar sot në Hapur BMJPaediatria

Grupi në Qendrën e Kërkimeve të Autizmit në Kembrixh kryen një hulumtim të mundshëm të shqyrtimit të popullsisë prej pothuajse 4,000 fëmijëve duke përdorur një mjet të raportit të prindërve që ata krijuan, i quajtur Lista Kontrolluese Sasiore për Autizmin tek Fëmijët e Vegjël (Q-CHAT). Fëmijët e vegjël u vlerësuan në 18 muaj, si dhe u mbajtën deri në 4 vjet.

Q-CHAT është një modifikim i CHAT fillestar i lëshuar për herë të parë nga shkrimtarët e njëjtë në vitet 1990. Ajo mban gjërat thelbësore por ende përbëhet nga gjëra të shtuara që kontrollojnë rritjen e gjuhës, zakone të përsëritura, si dhe shqisore, së bashku me elementë të ndryshëm të veprimeve të ndërveprimit shoqëror. Secila prej 25 gjërave përfshin një larmi zgjedhjesh të reagimit, duke lejuar rekomandimin e një çmimi të minimizuar të zakoneve thelbësore. Si rezultat, kjo 'dimensionon' çdo gjë (duke përdorur një gamë të rregullsisë prej pesë pikash), duke lejuar parregullsi në reagime, si dhe një kuptim shumë më të mirë të qarkullimeve nëpër karakteristikat e veçanta. Ndryshimi u inkurajua duke u përpjekur të përmirësonte saktësinë e vlerësimit të fëmijëve për autizëm.

Në studimin e ri, në fazën e parë, 13,070 kujdestarë u mirëpritën të përfundonin Q-CHAT në lidhje me të riun e tyre në 18-30 muaj. 3,770 kujdestarë kthyen Q-CHAT, nga të cilët 121 ishin të mirëpritur për një vlerësim të analizës së autizmit.

Në fazën 2, shembulli u respektua kur fëmijët ishin 4 vjeç, duke përdorur Testin e Shikimit të Autizmit të Fëmijërisë (CAST), si dhe një listë që pyeste nëse ndonjë nga fëmijët ishte referuar apo zbuluar në të vërtetë me ndonjë lloj të zhvillimin e problemeve, të përbërë nga autizmi. Analizat e autizmit u përdorën qasje të identifikuara në të gjithë botën.

Niveli i ndjeshmërisë (përqindja e fëmijëve autikë të përcaktuar siç duhet nga Q-CHAT si autik) të Q-CHAT në parashikimin e autizmit në fazën 2 është 44%, si dhe unike (përqindja e fëmijëve që nuk janë autikë si dhe që përcaktohen në mënyrë të përshtatshme nga Q-CHAT si jo autik) është 98%. Rezultatet gjithashtu zbuluan se 'vlera e parashikimit të favorshëm' (përqindja e vlerësuar e favorshme për Q-CHAT që ishin vendosur për të qenë autik) është 28%.

Ky studim tregon se zbulimi shumë i hershëm, si dhe diagnoza mjekësore e autizmit është e mundshme duke bërë përdorimin e Q-CHAT, sepse të gjithë 11 fëmijët që u identifikuan si autikë u grumbulluan në ose mbi pikën e prerë të 39. Q-CHAT bëri mos përcaktoni të gjithë fëmijët gjatë fëmijërisë së vogël që u zbuluan më vonë me autizëm në moshën 4. Kjo ka shumë të ngjarë që pasqyrat që disa fëmijë autikë zhgënjejnë shenjat dhe simptomat e seriozitetit të mjaftueshëm deri më vonë në rini.

Në studime të ndryshme hulumtuese të tjera, grupi në të vërtetë ka gjetur që disa individë autikë nuk marrin një diagnozë mjekësore derisa adoleshentët e tyre ose ndoshta vitet e rritura, ndoshta që nga ndihma e anëtarëve të familjes jastëkët e kërkesës për një diagnozë mjekësore derisa të rriten nevojat sociale, si një shembull në ndryshim në shkollë të mesme ose kalimi në vitet e të rriturve.

Dr Carrie Allison, Drejtor i Strategjisë së Kërkimit në Qendrën e Kërkimeve të Autizmit, si dhe ajo që udhëhoqi studimin, thotë se "ky studim na tregon se autizmi mund të zbulohet gjatë viteve të vogël, dhe se fëmijët e tjerë mund të identifikohen vetëm si autik më vonë . Kontrollimi dhe mbikëqyrja e përsëritur e zhvillimit mund të jetë një qasje më e mirë sesa të mbështetesh në një pikë të vetme kohe. "

Profesori Tony Charman, Profesor i Psikologjisë Klinike të Fëmijëve në Kings College London, si dhe një pjesëmarrës i grupit, deklaroi se "shqyrtimi për autizëm në foshnjëri do të thotë që fëmijët mund të gjurmohen shpejt në ndërhyrje të hershme, gjë që ne e dimë se mund të çojë në rezultatet për shumë fëmijë. Ky është një përparim emocionues sepse shumica e masave të tjera të shqyrtimit të autizmit në fëmijët e vegjël nuk kanë qenë subjekt i studimeve rigoroze të popullatës të këtij lloji. ”

Profesori Sir Simon Baron-Cohen, Drejtor i Qendrës Kërkimore të Autizmit, si dhe një pjesëmarrës i grupit, deklaroi se “25 vjet më parë ekipi ynë ishte i pari që tregoi autizmin se mund të kontrollohej dhe diagnostikohej që në moshën 18 muajshe. Ky studim i ri tregon se si instrumenti ynë origjinal i shqyrtimit - CHAT - është rishikuar në një instrument më të mirë - Q-CHAT, i cili mund të marrë fëmijë që kanë nevojë për një diagnozë autizmi. Zbulimi i hershëm do të thotë më të lumtur, më të shëndetshëm, fëmijë dhe familje, sepse ata mund të shënjestrohen me mbështetje. "