Shkencëtarët Aussie shohin potencialin e shpëtimit të jetës në helmin e merimangës

Merimangat e hinkave janë ndër speciet më vdekjeprurëse në botë

Një grup shkencëtarësh me bazë në Australi po kërkojnë të helmojnë një merimangë vendase vdekjeprurëse për të shpëtuar në të vërtetë jetë, duke ndaluar efektet e dëmshme të sulmeve të zemrës.

Studiuesit përdorën helmin nga një lloj merimange në hinkë - ndër speciet më vdekjeprurëse në botë - në një ilaç që ata shpresojnë se së shpejti mund të dërgohet në prova njerëzore.

Deri më tani ilaçet eksperimentale janë testuar vetëm në laborator.

Shkencëtari i Universitetit të Queensland Nathan Palpant tha të Premten helmi ndihmoi në ndalimin e trupit duke dërguar një "sinjal vdekjeje" pas një sulmi në zemër, i cili shkakton vdekjen e qelizave.

"Pas një sulmi në zemër, rrjedha e gjakut në zemër zvogëlohet, duke rezultuar në mungesë të oksigjenit në muskujt e zemrës", tha Palpant.

“Mungesa e oksigjenit bën që mjedisi qelizor të bëhet acid, të cilat bashkohen për të dërguar një mesazh që qelizat e zemrës të vdesin.

"Pavarësisht dekadave të hulumtimit, askush nuk ka qenë në gjendje të zhvillojë një ilaç që ndalon këtë sinjal vdekjeje në qelizat e zemrës, e cila është një nga arsyet pse sëmundja e zemrës vazhdon të jetë shkaku kryesor i vdekjes në botë."

Ekipi ka përdorur me sukses një proteinë nga helmi i merimangës në rrahjen e qelizave të zemrës njerëzore që ishin të ekspozuar ndaj streseve të sulmit në zemër.

"Proteina Hi1a nga helmi i merimangës bllokon kanalet e joneve që ndiejnë acidin në zemër, kështu që mesazhi i vdekjes bllokohet, vdekja e qelizave zvogëlohet dhe ne shohim përmirësimin e mbijetesës së qelizave të zemrës", tha Palpant.

Shpresohet se ilaçi mund të ndihmojë jo vetëm në parandalimin e dëmtimit të zemrës dhe shpëtimin e jetës, por edhe në përmirësimin e cilësisë së zemrave të dhuruara gjatë transplantimeve.

Studimi i mëparshëm ka treguar që helmi i merimangës së hinkës mund të jetë i dobishëm edhe në frenimin e dëmtimeve nga goditjet në tru.

Universiteti i Queensland tha se ekipi po synonte për prova klinike njerëzore për goditje dhe sëmundje të zemrës "brenda dy deri në tre vjet".

Hulumtimi më i fundit u botua në edicionin e fundit të revistës Qarkullim.