Atletët mund të kenë më shumë se dy herë rrezik nga ritmi i parregullt i zemrës

ritmi i zemrës

Atletët duken praktikisht 2 dhe gjysmë herë më shumë të ngjarë se jo-atletët të përjetojnë ritme të parregullta të zemrës (fibrilacioni atrial), rekomandon studim të ri kërkimor të lëshuar në Gazeta Britanike e Mjekësisë Sportive

Si përmirësim, ata atletë të lidhur me aktivitete sportive të përziera si futboll, ragbi ose netball tregojnë se kanë rrezikun më të lartë të mundshëm kur krahasohen me atletët që marrin pjesë në aktivitete sportive të qëndrueshmërisë si sportet dimërore nordike, orientimi ose vozitja.

Studimet e mëparshme kanë zbuluar se ushtrimet mund të rrisin shëndetin dhe mirëqenien kardio dhe gjithashtu janë të lidhura me problemin shëndetësor të zvogëluar dhe gjithashtu fatalitetet, megjithatë ata kanë rekomanduar që ekziston një kufi i cili ekspozimi i drejtpërdrejtë në rritjen e shkallëve të stërvitjes është i lidhur me problemet e zemrës që përbëhen nga fibrilacioni atrial. - një problem që mund të rrisë rrezikun e goditjes në tru, dështimit të zemrës dhe gjithashtu probleme të ndryshme të tjera të lidhura me zemrën.

Shkencëtarët e Mbretërisë së Bashkuar të udhëhequr nga Universiteti i Kishave Canterbury Christ në Canterbury shtruan për të shqyrtuar hulumtimet aktuale mbi këtë temë dhe gjithashtu zbulojnë se çfarë efekti lloji i aktivitetit sportiv në të cilin morën pjesë atletët mbart rrezikun e fibrilacionit atrial për të marrë një foto më përfundimtare të shfaqjes totale midis atletët.

Ata vlerësuan dhe vlerësuan gjithashtu 13 kërkime ideale që u lëshuan në mes të vitit 1990 dhe gjithashtu dhjetor 2020 të cilat në fakt kishin konsideruar atletë që morën pjesë në aktivitete sportive që konsistojnë në biçikletë, vrapim, not, sporte dimërore nordike, orientim, vozitje, futboll, regbi, dhe gjithashtu netball.

13 hulumtimet konsistuan në informacione mbi 70,478 individë, së bashku, që përfshinin 63,662 kontrolle dhe gjithashtu 6,816 atletë.

Shkrimtarët konstatuan se rreziku i fibrilacionit atrial ishte 2.46 herë më i madh tek atletët sesa jo-atletët.

Kur shkrimtarët i ndanë hulumtimet drejt në ato që përfshinin individë me dhe gjithashtu pa aspekte të rrezikut të sëmundjes së zemrës (të tilla si çështje diabetike të llojit 2 dhe gjithashtu hipertension), ata zbuluan se nuk kishte ndonjë dallim thelbësor në rrezikun e anëtarit të familjes nga fibrilacioni atrial në atletë dhe gjithashtu jo-atletë me këto aspekte rreziku.

Sidoqoftë, tek atletët dhe gjithashtu jo-atletët pa aspekte të rrezikut të sëmundjes së zemrës atletët kishin një rrezik të ndjeshëm më të madh të anëtarit të familjes (3.7 herë më të madh) të fibrilacionit atrial se jo-atletët.

Si përmirësim, atletët më të rinj (të pjekur nën 55 vjeç) kishin një rrezik shumë më të madh (3.6 herë) të fibrilacionit atrial se sa atletët e moshuar (të moshës 55 vjeç dhe gjithashtu më të vjetër) që ishin 76% më shumë të ngjarë të kishin problemin sesa jo-atletët.

Analiza gjithashtu zbuloi se atletët pjesëmarrës në aktivitete sportive të përziera në vend se aktivitetet sportive të qëndrueshmërisë kishin një rrezik më të madh të fibrilacionit atrial.

Hulumtimi i tyre kishte disa kufizime të tilla si realiteti që ai vlerësoi studimin kërkimor me teknika të ndryshme të tilla si kontrolli i situatës dhe gjithashtu stili i miqve, dhe gjithashtu kishte informacion të kufizuar mbi gratë atletë, duke e bërë të vështirë për të kontrolluar rrezikun e anëtarit të familjes nga fibrilacioni atrial nga seksi

Sidoqoftë, shkencëtarët përfundojnë: “Atletët kanë një gjasë dukshëm më të madhe për të zhvilluar fibrilacionin atrial krahasuar me kontrollet jo-sportiste.

“Atletët më të rinj kanë një rrezik më të lartë të familjes së fibrilacionit atrial në krahasim me atletët më të vjetër; megjithatë, specifikimet e dozimit të stërvitjes, të përbërë nga trajnime dhe gjithashtu sfondi i konkurrentëve, përveç dallimeve të mundshme të gjinisë për rrezikun e fibrilacionit atrial kërkojnë studim të ardhshëm kërkimor. "