Gratë aziatike dhe ishuj të Paqësorit mund të jenë në rrezik më të madh për komplikime të preeklampsisë

Share në Twitter Shpërndaje në Facebook Share on LinkedIn Share në Reddit

Email kopje Oscar Wong / Moment, Getty Images

Gratë zezake ka më shumë të ngjarë të zhvillojnë një formë të rëndë të presionit të lartë të gjakut gjatë shtatëzënisë të quajtur preeklampsi, tregon një studim i ri. Por gratë aziatike dhe ishuj të Paqësorit mund të kenë rrezikun më të lartë për zhvillimin e komplikimeve kardiovaskulare nga kjo gjendje.

Studimi, i botuar të martën në revistën "Detonic.shop", hipertension, u përqëndrua në kuptimin e arsyeve për rritjen e niveleve të ndërlikimeve të lidhura me shtatzëninë dhe vdekjeve në SH.B.A., dhe në ndryshimet në lidhje me racën dhe etninë.

"Sëmundja kardiovaskulare është shkaku kryesor i vdekshmërisë së nënave dhe një nga faktorët kryesorë të kësaj është hipertensioni i shkaktuar nga shtatzënia", tha Dr. Erin Michos, autori i vjetër i studimit. Ajo është drejtoresha e shëndetit kardiovaskular të grave dhe një profesor i asociuar i mjekësisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins në Baltimore.

Vdekjet në lidhje me shtatzëninë janë në mënyrë disproporcionale të larta në mesin e grave të zeza: 41.7 vdekje për 100,000 lindje të gjalla krahasuar me 13.4 midis grave të bardha.

Në studimin e ri, studiuesit analizuan të dhënat e spitalit nga më shumë se 11.3 milion lindje midis 2016 dhe 2018. Preeklampsia ndodhi në rreth 1 në 20 raste.

Gratë e zeza kishin 45% shanse më të larta për të zhvilluar preeklampsi sesa gratë e bardha, edhe pasi u përshtatën për faktorë të tillë si mosha, të ardhurat dhe mbipesha para-ekzistuese. Shanset ishin 35% më të larta për amerikanët vendas dhe 9% më të larta për gratë hispanike. Sidoqoftë, gratë aziatike dhe ishuj të Paqësorit, kishin 19% më të ulët shanse preeklampsie sesa gratë e bardha.

Por të dhënat treguan një histori tjetër kur studiuesit morën parasysh se kush ishte më i prekur nga ndërlikimet kardiovaskulare si dështimi i zemrës, edema pulmonare dhe dështimi i veshkave. Duke krahasuar gratë me preeklampsi me gratë e së njëjtës racë ose etni që nuk kishin preeklampsi, shanset më të larta të ndërlikimeve ishin midis grave aziatike dhe ishujve të Paqësorit.

"Marrja kryesore është se ndërsa gratë e zeza janë më të rrezikuarat nga preeklampsia dhe përgjithësisht proporcionalisht kanë një numër të madh të ndërlikimeve, ato në të vërtetë nuk janë domosdoshmërisht më të rrezikuarat për zhvillimin e komplikimeve kardiovaskulare", tha autori kryesor i studimit Dr. Anum Minhas, një bashkëpunëtor i sëmundjeve kardiovaskulare në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins.

“Nëse ndonjë gjë, ne mund të argumentojmë se gratë aziatike janë më të rrezikuarat. Por sinqerisht, të gjitha gratë janë në rrezik të madh të komplikimeve kardiovaskulare me preeklampsi, ”tha ajo.

Studiuesit vunë në dukje kategorinë Aziatike dhe Ishuj të Paqësorit në bazën e të dhënave që analizuan është shumë e larmishme, përfshirë gratë nga Azia Jugore, Azia Lindore dhe zona të tjera. Si rezultat, çdo ndryshim i rëndësishëm nuk u mor në gjetjet.

"Unë mendoj se një nga pikat e forta të studimit është se ata në mënyrë specifike kërkuan modifikimin e efektit sipas racës" dhe përdorën një grup të madh përfaqësues kombëtar, tha Dr. Nisha Parikh, një profesor i asociuar i mjekësisë në cardiolndarja e ogy në Universitetin e Kalifornisë San Francisco. Ajo nuk ishte e përfshirë në studim.

“Ne e dimë që shkaqet kardiovaskulare janë shkaqet kryesore të vdekjes në mesin e grave në Shtetet e Bashkuara. Ne gjithashtu e dimë që nivelet e vdekshmërisë së nënave në Shtetet e Bashkuara, në vend që të ulen, gjatë viteve të fundit në të vërtetë po rriten, ”tha Parikh, i cili kohët e fundit drejtoi shkrimin e një deklarate shkencore AHA rreth ndërlikimeve të shtatzënisë dhe rrezikut kardiovaskular. "Pra, lloji i të dhënave që këta autorë kanë studiuar janë shumë të rëndësishëm".

Rreziku i ndërlikimeve kardiovaskulare mund të shtrihet përtej shtatzënisë, tha Michos. Për shembull, një studim i vitit 2020 në hipertension zbuloi se preeklampsia mund të dyfishojë shanset e një gruaje për dështim të zemrës më vonë në jetë.

"Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme t'i kushtohet vëmendje tremujorit" të katërt "," tha ajo, sepse vëmendja ka tendencë të përqendrohet tek foshnja pas lindjes. Por efektet e shtatzënisë dhe lindjes mund të vazhdojnë për javë ose muaj. Ajo që mund të ndihmojë, tha Michos, është të kontrollohet presioni i gjakut i një nëne të re në vizitat e pediatrit pas lindjes.

Studiuesit nuk janë të sigurt pse gratë aziatike dhe ishuj të Paqësorit kishin shanse më të larta për komplikime të preeklampsisë.

Por Michos tha se gjetjet e përgjithshme riafirmojnë nevojën për përpjekje intensive për të adresuar pabarazinë në shëndetësi. "Ne kemi nevojë për iniciativa të qëndrueshme shoqërore dhe kombëtare për të adresuar me të vërtetë këto pabarazi shëndetësore dhe për të arritur barazinë shëndetësore për gratë - para dhe gjatë dhe pas shtatzënisë."

Nëse keni pyetje ose komente në lidhje me këtë histori, ju lutemi dërgoni me email editor@heart.org.

Shoqata Amerikane e Zemrës Tregime Lajme

Lajmet e Shoqatës Amerikane të Zemrës mbulojnë sëmundjet e zemrës, goditjen në tru dhe çështjet e lidhura me shëndetin. Jo të gjitha pikëpamjet e shprehura në lajmet e Shoqatës Amerikane të Zemrës pasqyrojnë pozicionin zyrtar të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Të drejtat e autorit janë në pronësi ose mbahen nga Shoqata Amerikane e Zemrës, Inc. dhe të gjitha të drejtat janë të rezervuara. Leja jepet, pa ndonjë kosto dhe pa nevojë për kërkesë të mëtejshme, për individë, media dhe përpjekje edukimi dhe ndërgjegjësimi jotregtar për t'u lidhur, cituar, fragmentuar ose ribotuar nga këto histori në ndonjë medium, për sa kohë që asnjë tekst nuk ndryshohet dhe atribuimi i duhur i është bërë Lajmeve të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Përdorime të tjera, përfshirë produktet arsimore ose shërbimet e shitura për fitim, duhet të jenë në përputhje me Udhëzimet e Lejes së të Drejtës së Autorit të Shoqatës Amerikane të Zemrës. Shihni kushtet e plota të përdorimit. Këto histori nuk mund të përdoren për të promovuar ose miratuar një produkt ose shërbim tregtar.

Deklarata e kujdesit shëndetësor: Kjo faqe dhe shërbimet e saj nuk përbëjnë praktikën e këshillimit mjekësor, diagnostikimit ose trajtimit. Gjithmonë flisni me siguruesin e kujdesit shëndetësor për diagnostikimin dhe trajtimin, duke përfshirë nevojat tuaja specifike mjekësore. Nëse keni ose dyshoni se keni një problem apo gjendje mjekësore, ju lutemi kontaktoni menjëherë një profesionist të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Nëse jeni në Shtetet e Bashkuara dhe po përjetoni një urgjencë mjekësore, telefononi në 911 ose telefononi menjëherë ndihmë mjekësore urgjente.