A lidhen kafeja dhe çaji me një rrezik më të ulët të goditjes në tru, demencës?

Shkruar nga Timothy Huzar në nëntor 16, 2021- Faktet e kontrolluara nga Alexandra Sanfins, PhDNjë filxhan i plotë me një dizajn zemre dhe avull që ngrihet prej tij

  • Kafeja dhe çaji janë pije të njohura në të gjithë globin, dhe goditjet në tru dhe përkeqësimi mendor ndikojnë në miliona individë në mbarë botën.
  • Një hulumtim aktual kontrolloi nëse ekziston një partneritet midis përdorimit të kafesë dhe çajit, goditjes në tru, përkeqësimit mendor dhe përkeqësimit mendor pas goditjes.
  • Shkrimtarët gjetën një organizim mjaft të dobët midis marrjes së këtyre pijeve dhe rrezikut të përkeqësimit mendor dhe goditjes në tru.

Në një studim krejt të ri, shkencëtarët përfundojnë se konsumimi i alkoolit i kafesë, çajit ose të dyjave lidhet me një rrezik më të ulët të përkeqësimit mendor ose goditjes në tru.

Megjithatë, studimi kërkimor, i cili shfaqet në revistën PLOS Medicine, nuk tregon se kafeja dhe çaji drejtpërsëdrejti krijojnë rrezik të reduktuar Shkencëtarët me siguri do të kërkojnë të kryejnë edhe më shumë studime kërkimore për të kuptuar nëse partneriteti është shkakësor.

Megjithëse shkencëtarët në të kaluarën kanë kontrolluar lidhjet e internetit midis kafesë, çajit, goditjes në tru dhe përkeqësimit mendor, "polemikat e konsiderueshme" vazhdojnë të jenë, siç diskutojnë autorët e hulumtimit krejt të ri.

Për më tepër, ata thonë se "pak dihet për lidhjen midis kombinimit të çajit dhe kafesë dhe rrezikut të goditjes në tru dhe demencës dhe demencës pas goditjes". Hulumtimi ekzistues shkon disa mjete drejt lidhjes së kësaj hapësire.

Demenca dhe goditje në tru

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), mbi 55 milionë individë në të gjithë botën kanë përkeqësim mendor dhe është arsyeja e 7-të kryesore e vdekjeve në mbarë botën.

Demenca është një emër bazë për një përzgjedhje të shenjave dhe simptomave të përcaktuara nga një rënie dinamike njohëse. Ajo prek kryesisht individët e moshuar.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) shpjegojnë se sëmundja e Alzheimerit është një nga llojet më të zakonshme të përkeqësimit mendor.

Sipas CDC, goditja në tru është një arsye tjetër kryesore e fatalitetit. Në Shtetet e Bashkuara, më shumë se 795,000 individë përjetojnë një goditje çdo vit.

Një goditje në tru ndodh kur furnizimi me gjak i mendjes pengohet ose një kapilar në mendje çahet. Kjo bën që qelizat e mendjes të kalojnë ose të dëmtohen.

Goditja në tru dhe përkeqësimi mendor ndajnë rreth 60% të të njëjtave elementë rreziku dhe parandalues. Goditja në tru gjithashtu rrit ndjeshëm mundësitë e krijimit të përkeqësimit mendor. Studiuesit në fakt kanë përafruar se shmangia e individëve nga një goditje në tru mund të ndalojë një të tretën e situatave të përkeqësimit mendor.

Duke pasur parasysh shpeshtësinë e përkeqësimit mendor dhe goditjes në tru, studiuesit janë të interesuar të kuptojnë se cila mënyrë e elementeve të jetesës ndikojnë në rrezik.

Përdorimi i çajit dhe kafesë është një nga mënyrat e jetesës. Shumë individë në mbarë botën pinë shpesh çaj ose kafe, duke nënkuptuar se edhe një ndikim i vogël i mundshëm mund të jetë i konsiderueshëm në masën e popullatës.

Në kërkimin këtu dhe tani, shkrimtarët mbajnë parasysh se disa studime kërkimore në fakt kanë zbuluar se konsumimi i më shumë çajit ose kafes shoqërohet me një rrezik më të ulët të përkeqësimit mendor. Megjithatë, ka pak studime kërkimore që kontrollojnë nëse një përzierje e çajit dhe kafesë shoqërohet gjithashtu me të njëjtin ndikim.

Më tej, shkrimtarët e hulumtimit shpjegojnë se kërkimet për të kanë qenë në të vërtetë jo konsistente në lidhje me nëse përdorimi i kafesë dhe çajit lidhet me një rrezik më të ulët të goditjes.

Rrjedhimisht, shkencëtarët kryen një hulumtim të partneritetit midis përkeqësimit mendor dhe rrezikut të goditjes në tru dhe përdorimit të çajit, kafesë dhe një përzierje çaji dhe kafeje.

Mbi 350,000 individë

Shkencëtarët përdorën informacionin nga Biobank i Mbretërisë së Bashkuar, një burim i të dhënave që përfshin detaje të plota klinike dhe trashëgimore nga 500,000 individë në Mbretërinë e Bashkuar.

Ata përdorën informacione nga 365,682 prej këtyre individëve, të punësuar midis 2006 dhe 2010. Shkencëtarët gjurmuan dokumentet e tyre klinike deri në vitin 2020.

Kur individët u regjistruan në hulumtim, ata vetë-raportuan sasinë e çajit ose kafesë që merrnin çdo ditë. Shkencëtarët më pas hodhën një vështrim në numrin e individëve që pësuan një goditje ose përkeqësim mendor gjatë gjithë kohëzgjatjes së hulumtimit.

Ata gjithashtu përfaqësonin disa elementë të tjerë që mund të ndikonin në përkeqësimin mendor ose sëmundjen e zemrës. Këto përbëheshin nga gjinia, mosha, përkatësia etnike, diploma akademike, të ardhurat, indeksi i masës trupore, gjendja e pirjes së duhanit, përdorimi i alkoolit, ushtrimet, modelet e regjimit të dietës, biomarkues të veçantë, dhe sfondi i qelizave kancerogjene, diabeti mellitus, sëmundjet kardio arteriale dhe presioni i lartë i gjakut.

Ulja e rrezikut

Në përgjithësi, 5,079 individë konstatuan përkeqësim mendor gjatë gjithë kohëzgjatjes së hulumtimit, dhe 10,053 patën një goditje në tru.

Shkencëtarët e kundërshtuan këtë informacion me detajet mbi sasinë e çajit, kafesë ose një përzierje çaji dhe kafeje të ngrënë nga individët.

Ata e gjetën atë individët që konsumojnë alkool 2–3 filxhanë kafe në ditë, 3–5 filxhanë çaj në ditë ose 4–6 filxhanë çaj dhe kafe në ditë kishte rrezikun më të lirë të përkeqësimit mendor dhe goditjes në tru

Pjesëmarrësit që konsumonin alkool 2-3 filxhanë çaj dhe 2-3 filxhanë kafe në ditë kishin 32% shumë më pak gjasa për të pasur një goditje në tru dhe 28% shumë më pak gjasa për të krijuar përkeqësim mendor në krahasim me individët që nuk konsumonin çaj ose kafe.

Asociacion, jo shkakësi

E rëndësishmja, ndërsa hulumtimi gjeti një organizatë midis përdorimit të çajit dhe kafesë dhe ul rrezikun e përkeqësimit mendor ose goditjes në tru, kjo nuk tregon se konsumi i alkoolit çaji dhe kafeja krijojnë këtë rrezik më të ulët.

"Detonic.shop" foli me Profesor Paul Matthews, OBE, MD, Ph D., mbikëqyrës i objektit në Institutin e Kërkimit të Demencës në Mbretërinë e Bashkuar në Imperial College London dhe një pjesëmarrës i bordit drejtues të Biobank në MB. Profesor Matthews nuk ishte i lidhur me kërkimin.

Ai përshkroi se elementët që nuk përfaqësohen mund të ndikojnë në uljen e rrezikut të përkeqësimit mendor dhe goditjes në tru në mesin e entuziastëve të çajit dhe kafesë.

“Ky studim përshkruan një lidhje të dobët të konsumit të kafesë dhe çajit me një rrezik më të ulët të goditjes në tru ose demencës në fund të jetës. Rezultati është me interes pasi çaji dhe kafeja janë të pasura me përbërës të quajtur polifenole që mund të kontribuojnë në parandalimin e sëmundjeve të lidhura me plakjen.”

“Sidoqoftë, studimi nuk mund të interpretohet sikur sugjeron që çaji ose kafeja në fakt kanë një efekt të dobishëm dhe mbrojtës.”

– Prof Paul Matthews

Të panjohura të panjohura

"Ai bazohet në krahasimet e pjesëmarrësve në Biobankën e Mbretërisë së Bashkuar që pinë çaj dhe kafe me ata që nuk pinë," vazhdoi profesori Matthews. “Këto popullata ndryshojnë në shumë mënyra. Për shembull, ata që pinë çaj dhe kafe kanë më shumë gjasa të kenë një diplomë universitare dhe të ardhura më të larta.”

“Ndërsa autorët janë përpjekur të adresojnë disa nga dallimet e njohura duke përdorur metoda statistikore, ata nuk mund të kontrollojnë për ato që nuk i kanë identifikuar, [d.m.th.] ‘të panjohurat e panjohura’.”

"Raporti, pra, megjithëse është me interes, nuk duhet të provokojë ndryshime në konsumimin e kafesë ose çajit për arsye shëndetësore," rekomandoi profesori Matthews.

Patrick Kehoe, Ph D., mësues i studimit kërkimor për përkeqësimin mendor të përkthimit në Shkollën Mjekësore të Bristolit në MB, përveç kësaj që nuk ishte i lidhur me kërkimin, e mbështeti këtë pamje.

Duke folur me MNT, Profesor Kehoe pohoi, "ka pasur prova të mëparshme se si pirja e kafesë ishte e lidhur me rritjen e rrezikut të kancerit të mushkërive".

“[Sidoqoftë,] ajo që doli në dritë […] për shkak të […] kohës së disa prej këtyre studimeve ishte se pirja e duhanit dhe duhani mund të kishin qenë një faktor i fshehur në ato vëzhgime ku njerëzit pinin duhan me kafenë e tyre sociale dhe në zonat publike ku pirja e duhanit ndalohet gjithnjë e më shumë.”

"Për këtë rast, gjërat kanë ecur në shoqëri dhe [për sa i përket shëndetit], dhe kështu ka elementë të pirjes së çajit [dhe] kafesë tani që mund të [shpjegojnë] pse ka përfitime pozitive."

“Për shembull, nivelet më të larta të socializimit – që mendohet se janë mbrojtëse kundër demencës – [dhe] ushtrimet – që janë më të mira për zemrën dhe mendjen – lidhen me takimet me njerëzit dhe mund të jenë të gjithë elementë kontekstualë pas këtyre numrave. . [Kjo mund të përfshijë] edhe më pak duhan tani, i cili gjithashtu ka pasur një histori të kontrolluar për sa i përket rrezikut të demencës, por sigurisht që nuk do të kishte qenë e mirë për sa i përket rreziqeve kardiovaskulare dhe rrezikut të goditjes si rezultat, "tha profesor Kehoe.