Droga antihipertension mund të ndihmojë pacientët me tumore jo kancerogjene të trurit që ndikojnë në dëgjim

dëgjim

Hulumtimi i ri i udhëhequr nga hetuesit në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts (MGH) dhe Massachusetts Eye and Ear tregon se ilaçi i presionit të gjakut losartan mund të përfitojë pacientë me neurofibromatozë të tipit 2 (NF2), një gjendje e trashëgueshme e shoqëruar me schwannomas vestibulare, ose tumore jo kanceroze përgjatë nervave në truri që janë të përfshirë me dëgjimin dhe ekuilibrin. Gjetjet, të cilat janë botuar në Science Translational Medicine, janë veçanërisht të rëndësishme sepse shvanomat vestibulare aktualisht trajtohen me kirurgji dhe terapi rrezatimi (që sjellin rreziqe të dëmtimit nervor) dhe asnjë ilaç nuk është i aprovuar nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave për të trajtuar këto tumore ose humbjen e tyre të dëgjimit.

“Zhvillimi i terapeutikës efektive për të ruajtur funksionin e dëgjimit tek pacientët me NF2 është një nevojë urgjente e paplotësuar mjekësore. Pengesa më e madhe për menaxhimin e dëmtimit të dëgjimit në lidhje me NF2 është kuptimi ynë jo i plotë se si schwannomas shkaktojnë humbjen e dëgjimit ”, thotë bashkë-autori i vjetër Lei Xu, MD, Ph.D., një hetues në Laboratorët Steele për Biologjinë e Tumorit brenda Departamentit të MGH të Onkologjisë së Rrezatimit. Një raport i mëparshëm që tregon se mbresë, ose fibrozë, ekziston në schwannomas dhe lidhet me humbjen e dëgjimit e bëri ekipin të provojë nëse një ilaç që bllokon fibrozën mund të jetë efektiv.

Losartani bllokon një përbërës të sistemit renin-angiotensin, i cili përfshihet jo vetëm në rregullimin e presionit të gjakut, por edhe në stimulimin e fibrozës dhe inflamacionit. E gjithë klasa e ilaçeve që synojnë angiotensinën, e cila përfshin losartanin, është treguar se zvogëlon akumulimin e kolagjenit në sëmundjet fibotike të zemrës dhe veshkave. Duke përdorur një model miu të NF2, Xu dhe kolegët e saj zbuluan se trajtimi me losartan kishte disa efekte në schwannomas vestibulare dhe trurin: Ai zvogëloi sinjalizimin inflamator dhe ënjtjen dhe kështu parandaloi humbjen e dëgjimit dhe rriti shpërndarjen e oksigjenit për të rritur efektivitetin e terapisë rrezatuese ( gjë që mund të ndihmojë në uljen e dozës së rrezatimit të nevojshme për të kontrolluar rritjen e tumorit dhe për të kufizuar toksikat e shoqëruara nga rrezatimi).

Në përgatitje për të përkthyer këto gjetje në klinikë, bashkë-autorja e vjetër Konstantina Stankovic, MD, Ph.D., ish-shefe e Divizionit të Otologjisë dhe Neurotologjisë në Massachusetts Eye and Ear, tani Bertarelli Profesor dhe Kryetar i Departamentit të Otolaringologjisë - Kirurgjia e Kokës dhe Qafës në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Stanford, ekzaminoi mostrat dhe të dhënat e pacientit. Ekipi i saj zbuloi se shvanomat vestibulare të shoqëruara me dëgjim të dobët kishin sinjalizim inflamator më të theksuar sesa tumoret e shoqëruar me dëgjim të mirë. Ky sinjalizim inflamator në tumore ishte i aftë të dëmtojë drejtpërdrejt qelizat kokleare që janë thelbësore për dëgjimin. Gjithashtu, pacientët me schwannoma vestibulare që morën losartan ose barna të tjerë në klasën e tij nuk përjetuan progres në humbjen e dëgjimit, ndryshe nga pacientët që përdorin ilaçe të tjera ose pa hipertension. Ky studim ilustron avantazhet e ofruara nga një qasje e integruar dhe punë ekipore që përfshin kërkimin bazë, hetimin përkthimor dhe kujdesin klinik.

Gjetjet mbështesin nevojën për një provë klinike të ardhshme të losartanit në pacientët me NF2 dhe shvannoma vestibulare. "Si një nga ilaçet më të zakonshme të përshkruara për hipertensionin, siguria dhe kostoja e ulët e losartanit garanton përkthimin e shpejtë të hulumtimit tonë tek pacientët me schwannomas vestibulare në përpjekje për të parandaluar humbjen e dëgjimit sensorineural të shkaktuar nga tumori", thotë Stankoviç.