Përdorimi i antibiotikëve lidhet me rritjen e rrezikut të kancerit kolorektal

shishe pilulash të zbrazura në një sipërfaqe, bardh e zi

  • Përdorimi i antibiotikëve me recetë është rritur ndjeshëm në vitet e fundit.
  • Studimi i ri i hulumtimit sugjeron që përdorimi i shtuar i antibiotikëve me recetë lidhet me një rrezik më të lartë të kancerit të zorrës së trashë, veçanërisht tek individët nën moshën 50 vjeç.
  • Informacioni krejt i ri forcon kërkesën për të ulur përdorimin e panevojshëm të antibiotikëve me recetë, të cilat mund t'i vendosin njerëzit në më shumë rrezik të sëmundjes.

Antibiotikët janë jashtëzakonisht të dobishëm në terapinë e infeksionit. Sidoqoftë, studiuesit ende po zbulojnë për sëmundjet që vijnë nga përdorimi i antibiotikëve, si dhe nga përdorimi i tepërt.

Rezultatet e një kërkimi të ri, të cilat u ndanë në Kongresin Botëror të Shoqatës Evropiane për Onkologji Mjekësore mbi Kancerin Gastrointestinal 2021, sugjerojnë që individët, posaçërisht ata nën moshën 50 vjeç, mund të rrezikojnë në rritje të kancerit të zorrës së trashë për shkak të përdorimi i antibiotikëve me recetë.

Këto detaje krejt të reja forcojnë rëndësinë e recetës së kujdesshme të antibiotikëve me recetë, si dhe ndoshta përfshin peshën në debate për testimin e kancerit të zorrës së trashë midis individëve më të rinj.

Përdorimi i panevojshëm i antibiotikëve me recetë

Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve si dhe Parandalimin (CDC) mbajnë në mend se antibiotikët me recetë funksionojnë në terapinë e llojeve të veçanta të infeksionit. Ndërsa profesionistët mjekësorë i përdorin ato për të shpërblyer infeksionet mikrobike, ato janë joefektive kundrejt infeksioneve që sjellin infeksionet.

Për më tepër, antibiotikët me recetë nuk janë vazhdimisht thelbësorë, pasi herë pas here, trupi është në gjendje të parandalojë vetë infeksionin.

Përdorimi i panevojshëm i antibiotikëve me recetë është një çështje që zgjerohet në të gjithë vendin, si dhe në të gjithë botën. Në Shtetet e Bashkuara, CDC po promovon përdorimin e kujdesshëm të antibiotikëve me recetë për të parandaluar rezultate negative.

Për shembull, individët që marrin antibiotikë me recetë rrezikojnë nga infeksionet e Clostridioides դժվար, si dhe lloje të ndryshme infeksionesh të tjera që janë imune ndaj antibiotikëve të përshkruar.

Për më tepër, Instituti Kombëtar i Shëndetit (NIH) mbani në mend se antibiotikët me recetë mund të shfarosin mikrobet e dobishëm në sistemin e zorrëve.

Në mënyrë që të ekuilibrohen këto rreziqe, specialistët e kujdesit shëndetësor kërkojnë të parandalojnë rekomandimin e antibiotikëve me recetë që nuk janë një terapi e kërkuar. Recetat e antibiotikëve të panevojshëm përbëjnë një minimum prej 30% të recetave të pacientëve të jashtëm të antibiotikëve në SH.B.A.

Dr. Michael Woodworth, ndihmës mësues i sëmundjes ngjitëse në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Emory në Atlanta, GA, informoi "Detonic.shop":

“Një sfidë e madhe në përmirësimin e përdorimit të antibiotikëve nga siguruesi i kujdesit shëndetësor është një kuptim i zhdrejtë i bilancit të përfitimeve të mundshme mbi rreziqet e karakterizuara dobët. Përmirësimi i kujdestarisë së antibiotikëve tanë të disponueshëm është një përparësi e rëndësishme globale si në zvogëlimin e toksikave të mundshme të antibiotikëve ashtu edhe në presionet selektive për rezistencë më të madhe ndaj antibiotikëve. ”

Detajet aktuale preferojnë përdorimin e kujdesshëm të antibiotikëve me recetë, si dhe shkencëtarët ende po shqyrtojnë më shumë rreziqe në lidhje me përdorimin e tyre.

Efekti i kancerit kolorektal

Shoqata Amerikane e Kancerit mban në mend se, nëse qelizat e kancerit të lëkurës lihen jashtë, kanceri kolorektal është lloji i tretë më i zakonshëm i kancerit i identifikuar në SH.B.A.

Në përgjithësi, shfaqja e kancerit kolorektal në të vërtetë është zvogëluar në vitet e fundit. Sidoqoftë, numri i situatave të kancerit kolorektal në mesin e njerëzve nën moshën 64 vjeç është zgjeruar në të vërtetë.

Ekziston një çështje e instalimit në lidhje me shfaqjen e kancerit kolorektal në njerëz më të rinj.

Informacioni i fundit i lëshuar në revistën Kanceri rekomandon që individët duhet të kalojnë nëpër testime për kancer kolorektal në moshën 45 vjeç në vend të 50 për të ndihmuar ndihmën në zbulimin shumë të hershëm si dhe shmangien.

Theksi në shmangien, si dhe zbulimin ka të bëjë me efektin e shëndetit si dhe çmimet e vdekjes për shkak të kancerit kolorektal, i cili është arsyeja e dytë kryesore e vdekjeve që lidhen me kancerin në SH.B.A.

Individët mund të ulin mundësinë e tyre për të krijuar këtë lloj kanceri duke parandaluar variabla të veçantë të rrezikut, të tilla si marrja e alkoolit, përdorimi i cigareve, si dhe mungesa e stërvitjes.

Sidoqoftë, profesionistët gjithashtu lidhin kancerin e zorrës së trashë me variablat e rrezikut të pa modifikueshëm, të tilla si mosha, prejardhja e anëtarëve të familjes, gjenet ose ekzistenca e gjendjes inflamatore të traktit digjestiv (IBD). Këta janë disa nga faktorët, testimi shumë i hershëm është jetik për uljen e vdekjes nga kanceri kolorektal.

Disa variabla të prirjes për kancerin kolorektal qëndrojnë të paidentifikuar ose janë ende duke u hulumtuar, të tilla si kjo organizatë krejt e re në mes të përdorimit të antibiotikëve si dhe kancerit të kolonës Ndërsa shkencëtarët shikojnë variablat krejt të rinj të rrezikut për kancerin e zorrës së trashë, testimi ka të ngjarë të përfundojë më vendimtare.

Përdorimi i antibiotikëve me recetë, si dhe një rrezik në rritje të kancerit të zorrës së trashë

Autorët e hulumtimit të sotëm, i cili është një hulumtim i ngulitur i kontrollit të rastit, mblodhi informacion nga klientët në Skoci, si dhe vlerësoi situatat e fillimit shumë të hershëm, si dhe më vonë mbi fillimin e kancerit kolorektal.

Ata identifikuan njerëzit nën moshën 50 vjeç si fillim të hershëm të kancerit kolorektal, si dhe ata të moshës 50 vjeç ose më të vjetër se më vonë filluan kancerin kolorektal.

Shkencëtarët kundërshtuan gjithsej 7,903 njerëz me kancer kolorektal me 30,418 njerëz në ekipet e kontrollit. Nga individët e hulumtimit me një diagnozë mjekësore të kancerit kolorektal, 445 ishin nën moshën 50 vjeç.

Shkencëtarët hodhën një vështrim në përshkrimin e antibiotikëve me recetë dentare, si dhe kohëzgjatjen e ekspozimit të drejtpërdrejtë të antibiotikëve në ata me kancer kolorektal, si dhe në ekipet e kontrollit të përputhur.

Ata zbuluan një lidhje në internet midis përdorimit të antibiotikëve, si dhe një rrezik në rritje të kancerit të zorrës së trashë në klasifikimet shumë të hershme, si dhe më vonë të fillimit.

Rreziku i kancerit të zorrës së trashë që lidhet me përdorimin e antibiotikëve varionte nga fillimi i hershëm, si dhe më vonë në ekipet fillestare.

Sipas rezultateve të hulumtimit që shkencëtarët ndanë, individët që filluan më vonë kancerin kolorektal kishin në të vërtetë një rrezik të lidhur prej 9%. Organizimi ishte shumë më i madh në ata me fillim shumë të hershëm të kancerit kolorektal, me një rrezik gati 50% të rritur.

Sidoqoftë, ky rrezik nuk ishte i lidhur me çdo lloj antibiotiku ose çdo lloj kanceri kolorektal. Shkencëtarët mbajnë në mend se “[në] të dy grupmoshat, shumica e klasave të antibiotikëve nuk ishin të lidhura në mënyrë të konsiderueshme me kancerin e zorrës së trashë, rektumit ose distal të zorrës së trashë. ”

Në moshën më rinore, rreziku i rritur në lidhje me kancerin e zbuluar në përbërësin fillestar të traktit të zorrëve të mëdha si dhe përdorimin e kinoloneve si dhe të sulfonamideve / antibiotikëve me recetë trimetoprim.

Dr Woodworth përmendi se mund të ketë faktorë të shumtë për shanset dhe përfundon se studimi më i hulumtimit do të jetë thelbësor:

"Mund të jetë që antibiotikët janë përshkruar për simptoma nga një tumor që nuk janë atribuar keq në një infeksion, që kushtet shoqëruese, të tilla si IBD, mund të kenë rritur gjasat për të marrë antibiotikë dhe tumore, ose, siç sugjerojnë autorët, një negativ më të drejtpërdrejtë efekti i antimikrobikëve në bashkësitë bakteriale që përndryshe mund të kenë ndihmuar në mbrojtjen nga zhvillimi i kancerit. "

"Një kërkim më i përqendruar do të nevojitej për të kuptuar më mirë nëse antibiotikët luanin një rol në shkaktimin e kancerit ose thjesht ishin të shoqëruar në këtë studim," përfshiu ai.

Hulumtimi ngre njohjen e variablave të rrezikut të kapacitetit për kancerin e zorrës së trashë, si dhe reklamon kujdesin në përdorimin e antibiotikëve me recetë. Studimi edhe më shumë nënvizon se më shumë njerëz të rinj janë ende në rrezik të kancerit të zorrës së trashë.

Ndërsa studimi shtesë i kërkimit është thelbësor, si dhe arsyeja nuk mund të konfirmohet bazuar në natyrën e kërkimit, shkrimtarët përfundojnë:

"Gjetjet tona sugjerojnë që antibiotikët mund të kenë një rol në formimin e tumorit të zorrës së trashë në të gjitha grupmoshat, veçanërisht në ato të moshës më pak se 50 vjeç. Possibleshtë e mundur që ekspozimi ndaj antibiotikëve mund të kontribuojë në rritjen e vërejtur të [kancerit kolorektal të fillimit të hershëm], veçanërisht në zorrën e trashë proksimale. "

"Nëse konfirmohet, studimi ynë do të sigurojë arsye të tjera për të zvogëluar, kur është e mundur, përshkrimin e shpeshtë dhe të panevojshëm të antibiotikëve."

.