Dietat anti-inflamatore mund të mbrojnë kundër demencës

3c8f99c517ad792c503b6ed8987a69da - December 8, 2021Shkruar nga Annie Lennon në nëntor 15, 2021- Faktet e kontrolluara nga Anna Guildford, PhDafër duarve që hanë pjatë me perime

 • Studiuesit kanë eksploruar kohët e fundit lidhjen e internetit midis dietave inflamatore dhe gjithashtu rrezikut të demencës tek të moshuarit në Greqi.
 • Ata zbuluan se ata që hanë dieta shumë inflamatore kanë më shumë se 3 herë më shumë gjasa të krijojnë demencë sesa ata që hanë dieta anti-inflamatore.
 • Shkencëtarët paralajmërojnë se meqenëse studimi i tyre kërkimor ishte empirik, ai nuk mund të verifikojë një lidhje të drejtpërdrejtë midis dietave inflamatore dhe gjithashtu rrezikut të demencës.

Sipas Kombeve të Bashkuara (OKB), popullsia në mbarë botën e atyre të moshës 60 vjeç dhe gjithashtu më të vjetër do të rritet me siguri nga 962 milionë në 2017 në 2.1 miliardë deri në vitin 2050. Ekspertët parashikojnë që çmimet e demencës të rriten së bashku me këtë popullatë të pjekur.

Ndërsa njerëzit plaken, ata përjetojnë një lloj ënjtjeje të vazhdueshme të shkallës së ulët në sistemin imunitar të trupit të tyre. Ekspertët në fakt e kanë lidhur këtë lloj ënjtjeje të lidhur me moshën me çmendurinë dhe gjithashtu me rënien njohëse.

Hulumtimet rekomandojnë që ushqime të ndryshme mund të ndikojnë në çmimet e ënjtjes si realisht ashtu edhe në mënyrë të vazhdueshme.

Disa ushqime që lidhen me çmimet e larta të ënjtjes përbëhen nga:

 • ushqime të rafinuara
 • sheqer
 • vajra të padëshiruar
 • sasi të tepërt të mishit të kuq
 • alkool

Disa ushqime që kuptohen për vetitë e tyre anti-inflamatore banesore ose komerciale përbëhen nga:

 • peshk
 • fruta
 • veggies
 • arrat dhe gjithashtu farat
 • çaj
 • fasule, të tilla si thjerrëzat

Të qenit në gjendje për të vlerësuar mundësinë inflamatore të dietave të ndryshme mund të ndihmojë profesionistët mjekësorë të sugjerojnë trajtime ushqyese për shëndetin dhe mirëqenien njohëse.

Megjithatë, më parë, në të vërtetë ka pasur pak studim mbi rezultatet e një regjimi diete inflamatore mbi shëndetin dhe mirëqenien konjitive. Megjithëse disa studime kërkimore rekomandojnë që rritja e konsumit të dietave inflamatore të ketë rezultate negative në kapacitetin njohës dhe gjithashtu në kujtesë, të tjerët në fakt nuk kanë gjetur asnjë lidhje në internet.

Për më tepër, i vetmi studim i mundshëm kërkimor i bazuar në popullatë që ka ekzaminuar shqetësimin deri më tani përbëhej vetëm nga zonjat. Kjo kufizon përgjithësimin e rezultateve të saj.

Kohët e fundit, shkencëtarët nga Shtetet e Bashkuara, Greqia dhe gjithashtu Irlanda kryen një studim të bazuar në popullatë, duke përfshirë meshkuj dhe femra për të kontrolluar rezultatet e dietave inflamatore në uljen e aftësisë njohëse.

"Mund të ketë disa mjete të fuqishme ushqyese në shtëpinë tuaj për të ndihmuar në luftimin e inflamacionit që mund të kontribuojë në plakjen e trurit," tha gjithashtu shkrimtari i studimit kërkimor, Dr. Nikolaos Scarmeas, Ph D., i Universitetit Kombëtar dhe gjithashtu Kapodistrian të Athinës në Greqi, Dr. Scarmeas. Anëtar i Akademisë Amerikane të Neurologjisë

“Dieta është një faktor i stilit të jetesës që mund ta modifikoni dhe mund të luajë një rol në luftimin e inflamacionit, një nga rrugët biologjike që kontribuon në rrezikun e [të] demencës dhe dëmtimit njohës më vonë në jetë.”

“Ka pasur literaturë kontradiktore të mëparshme mbi lidhjet midis aspekteve inflamatore të dietës dhe njohjes. Studimi ynë i shton argumentit shkencor që favorizon një rol potencialisht të rëndësishëm të inflamacionit,” informoi ai.

Studimi hulumtues shfaqet në revistën Neurology

Regjimi i plakjes dhe dietës

Shkencëtarët zgjodhën njerëz nga Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet, i cili është një studim kërkimor i bazuar në popullatë që gjurmon shëndetin publik të demencës dhe gjithashtu probleme të tjera të ndryshme neuropsikiatrike në popullsinë greke të plakur.

Në këtë studim kërkimor, shkencëtarët vlerësojnë individët çdo 3 vjet. Kaq shumë, në fakt ka pasur 2 ekzaminime secili.

Në total, shkencëtarët zgjodhën 1,059 njerëz për vlerësimin e tyre. Asnjë nga individët nuk kishte demencë në ekzaminimin e tyre të parë, dhe gjithashtu ata të gjithë dhanë informacione ushqyese për ekipet kryesore të ushqimit që kishin marrë në të vërtetë brenda muajit të kaluar.

Shkencëtarët vlerësuan dietat e individëve duke përdorur Indeksin Dietary Inflammatory Index (DII), i cili është një pajisje që mund të vlerësojë mundësinë inflamatore të regjimit të dietës së një individi. Ai përbëhet nga 45 kritere ushqimore, të tilla si makronutrientët dhe gjithashtu elementët gjurmë, substancat bioaktive dhe gjithashtu shijet.

Shkencëtarët i ndanë individët drejt e në 3 ekipe ekuivalente, sipas saktësisht se sa inflamatore ishin dietat e tyre:

 • Ekipi i parë, i cili kishte dieta më pak inflamatore, kishte vlerësime DII që varionin nga -5.83 në -1.76.
 • Ekipi i dytë kishte vlerësime DII midis -2 dhe gjithashtu 1.76.
 • Ekipi i tretë, i cili kishte një nga dietat më inflamatore, kishte vlerësime midis 3 dhe gjithashtu 0.21.

Në javë, ata me një nga dietat më anti-inflamatore të marra afërsisht:

 • 20 porcione fruta
 • 19 porcione perime
 • 4 porcione fasule dhe gjithashtu fasule te tjera te ndryshme
 • 11 porcione kafeje ose çaji

Ndërkohë, ata me një nga dietat më inflamatore të marra afërsisht:

 • 9 porcione frutash në javë
 • 10 porcione perimesh në javë
 • 2 porcione perimesh në javë
 • 9 porcione kafeje dhe çaji në javë

Midis 1,059 njerëzve nga të cilët shkencëtarët përbëheshin në vlerësimet, 62 konstatuan demencë gjatë gjithë kohëzgjatjes 3-vjeçare të ndjekjes.

Shkencëtarët zbuluan se ata me një nga dietat më inflamatore kishin 3.43 herë më shumë gjasa se ata me dieta më pak inflamatore për të krijuar demencë.

Ata zbuluan gjithashtu se çdo rritje me 1 pikë në vlerësimin DII lidhej me një rrezik 21% më të madh nga çmenduria.

Inflamator

Për të përshkruar rezultatet, shkencëtarët pohojnë se pas rreth 40 vjetësh, sistemi imunitar i trupit fillon të ulet.

Në atë që quhet "inflamator", sistemi imunitar i trupit rrit prodhimin e pajtuesve pro-inflamatorë, të cilët mund të arrijnë te nervat kryesorë dhe gjithashtu të ulin shkallët e variablave neurotrofike të rrjedhura nga truri (BDNF). BDNF është një proteinë e shëndetshme që mbështet zhvillimin, rritjen dhe gjithashtu mirëmbajtjen e qelizave nervore.

Inflamacioni është gjithashtu i lidhur me stresin oksidativ dhe ankthin dhe gjithashtu induksionin e apoptozës, ose fatalitetin e konfiguruar të qelizave. Këto rezultate, mbani në mend shkencëtarët, përfshijnë disa nga rrugët kryesore neuroinflamatore dhe gjithashtu neurodegjenerative të lidhura me demencën.

Megjithëse inflamacioni është një variabël i zakonshëm i plakjes, studimi rekomandon që pjesët e ushqimit mund ta përkeqësojnë atë.

Kur MNT pyeti Prof Con Stough, një mësues i neuroshkencës konjitive në Universitetin Swinburne në Australi, se çfarë mund të shkaktojë lidhjen e internetit midis dietave inflamatore dhe gjithashtu demencës, ai tha:

“Nëse përjashtoni një shpjegim jo shkaktar, p.sh., që njerëzit me çmenduri ose që janë tashmë në rrezik [të] demencës shfaqin sjellje [që] përkeqësojnë dietën e tyre të dobët (p.sh., mosgatitja e ushqimeve ushqyese, ngrënia jashtë në vendet e ushqimit të shpejtë më shpesh etj.) atëherë mund të ketë shumë mekanizma. Shumë prej tyre thjesht nuk i kuptojmë.”

Prof Stough nuk u shoqërua me studimin aktual të kërkimit.

“Sigurisht, mikrobioma mund të ketë një ndikim të madh. Ajo që hamë duket se ndikon […] në shumëllojshmërinë e mikrobiomës sonë, dmth. çfarë bakteresh jetojnë në mikrobiomën tonë. Bakteret e zorrëve duket se kanë një rol në vetë inflamacionin dhe prodhojnë peptide që mund të rrisin inflamacionin (bakteret e këqija).

“Ndërsa plakemi, gjithashtu, ka rrjedhje më të madhe nga zorra [që] gjithashtu shkakton inflamacion, kështu që një dietë e keqe mund të rrisë numrin e baktereve pro-inflamatore në zorrë,” përfshiu ai.

“Ushqime të ndryshme mund të rrisin gjithashtu nivelet e citokineve pro-inflamatore. […] Inflamacioni i shtuar ose inflamacioni sistemik mund të dëmtojë drejtpërdrejt neuronet, si dhe të ndikojë në funksionin kardiovaskular. Si dëmtimi i drejtpërdrejtë i trurit ashtu edhe ndryshimet në funksionin kardiovaskular mund të kontribuojnë në rënien njohëse, si dhe në rritjen e rrezikut të demencës,” sqaroi Prof Stough.

Shkencëtarët përfundojnë se dieta edhe më inflamatore janë të lidhura në mënyrë të favorshme me rrezikun e demencës tek të rriturit më të moshuar që banojnë në komunitet pa një sfond të rënies njohëse.

Përparësitë dhe gjithashtu kufizimet e studimit kërkimor

Një kufizim për studimin aktual të kërkimit është se 689 nga individët nuk u paraqitën për ekzaminime pasuese, gjë që tregon se rezultatet mund të ndryshojnë. Njerëzit e shëndetshëm dhe të ekuilibruar njohës mund të kenë pasur më shumë gjasa të harrojnë një ekzaminim shtesë, pasi ata mund të mos e kenë ndjerë realisht kërkesën për më shumë provim.

"Nga studimi aktual, duket se nëse një pjesë e popullsisë adopton zakone dietike drejt një natyre më anti-inflamatore, atëherë rastet e ardhshme të demencës mund të jenë më të pakta," tha Dr Scarmeas MNT.

“Megjithatë, duhet të theksojmë se studimi ishte një studim vëzhgues, jo një provë klinike. Gjithashtu me një kohëzgjatje relativisht të shkurtër, vetëm 3 vjet. Prandaj, nuk provon se ngrënia e një diete anti-inflamatore parandalon plakjen e trurit dhe demencën, ajo vetëm tregon një lidhje.”

Shkencëtarët po ashtu pretendojnë se natyra epidemiologjike e studimit të tyre kërkimor nënkupton që ata nuk mund të verifikojnë shkakun, i cili kohëzgjatja e shkurtër e ndjekjes prej thjesht 3 vitesh mund të mos përshkruajë ndikimet e qëndrueshme të dietave inflamatore.

"Studimi ka si avantazhe ashtu edhe disavantazhe," tha Dr Stough.

“Së pari është një studim epidemiologjik, që do të thotë se është vëzhgues. Ai bën pyetje në periudha të ndryshme kohore dhe përpiqet të konstatojë nëse ndryshimet në dietë në kohën 1 [parashikojnë] rrezikun e demencës në kohën 2. Për sa i përket studimeve epidemiologjike, ai është i ndërtuar mirë, por një nga problemet me këtë lloj studimi është se [kërkuesit] mund të kenë humbur një variabël të rëndësishëm që mund të shpjegojë rezultatet.”

“Për shembull, ata nuk matën sasinë e stërvitjes ose trajnimit kognitiv që secili pjesëmarrës [kishte] bërë gjatë asaj periudhe kohore. A mund të parashikojnë këto variabla edhe cilësinë e dietës? Ata të dy mund të llogarisin potencialisht marrëdhëniet e raportuara midis dietës dhe rrezikut të demencës. Mund të ketë shumë të tjerë”, vazhdoi ai.

“Ai gjithashtu nuk i lidh pikat, kështu që supozon se disa ushqime janë të lidhura me një rritje të citokinave të caktuara pro-inflamatore, siç është Il-6. Ndërsa unë mendoj se ka një logjikë të madhe për ta bërë këtë, pasi ka pasur studime të mëparshme që standardizojnë këtë qasje, është ende një supozim.”

“Çështja tjetër është se ky studim nuk ofron vërtet mekanizmat me të cilët dieta dhe inflamacioni degradojnë njohjen në këtë kampion,” sqaroi ai.

Kur MNT pyeti saktësisht se si këto kërkime mund të ndikojnë në shëndetin dhe mirëqenien publike, Dr Stough u përgjigj:

“Ne duhet të kemi një vështrim serioz në ushqimet pro-inflamatore që konsumojmë në dietat perëndimore. Kohët e fundit i është kushtuar shumë vëmendje kërkimeve mbi dietat mesdhetare, të cilat janë anti-inflamatore dhe duket se kanë efekte pozitive kundër rënies njohëse dhe rrezikut të demencës.”

"Dietat që përbëhen nga ushqime të gatshme dhe gjithashtu ushqime komode zakonisht sjellin dieta pro-inflamatore," përfshiu Dr Stough. “Ne kërkojmë të marrim parasysh dieta shumë më të shëndetshme që përqendrohen në perime dhe gjithashtu fruta, në tërësi, ushqime të plota, e kështu me radhë Duke qenë se të gjithë jemi të ethshëm, sigurisht që nuk do të jetë një objektiv shumë i lehtë për t'u arritur, megjithatë ne kërkojmë të gjesh do të thotë të reklamosh dieta shumë më të shëndetshme.”

“Sigurisht, studimet kërkimore si ky na ofrojnë një mundësi të konsiderueshme për të përshkruar në zonë dëmtimet e mundshme të qëndrueshme të dietave pro-inflamatore,” përfundoi ai.