Ndotja e ajrit kontribuon në ashpërsinë e COVID-19, sugjeron studimi në një nga qytetet më të ndotura të Amerikës

Ndotje

Ekspozimi afatgjatë ndaj niveleve të larta të ndotësve të ajrit, veçanërisht grimcave të imëta (PM2.5), duket se ka një ndikim të rëndësishëm në rezultatet për njerëzit e shtruar në spital me COVID-19, sipas një studimi të madh, shumëqendror vëzhgues që po paraqitet në Evropian Kongresi i Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive (ECCMID) i mbajtur në internet këtë vit.

Sa më i madh ekspozimi, aq më i madh është rreziku, zbuluan studiuesit. Çdo rritje e vogël (ug / m³) e ekspozimit afatgjatë PM2.5 ishte e shoqëruar me më shumë se tre herë shanset për tu ventiluar mekanikisht dhe dyfishin e gjasave të një qëndrimi në ICU.

"Studimi ynë tërheq vëmendjen ndaj pabarazive sistemike që mund të kenë çuar në ndryshime të mëdha në rezultatet e COVID-19 përgjatë vijave racore dhe etnike", thotë Dr. Anita Shallal nga Spitali Henry Ford në Detroit, SH.B.A. "Komunitetet me ngjyrë ka më shumë të ngjarë të vendosen në zona më afër ndotjes industriale dhe të punojnë në biznese që i ekspozojnë ndaj ndotjes së ajrit".

Sipas Shoqatës Amerikane të Mushkërive, Detroit është qyteti i 12-të më i ndotur në SH.B.A. i matur nga ndotja e grimcave të imëta gjatë gjithë vitit (PM2.5). Ndotja e ajrit të ambientit - përfshirë ndotësit potencialisht të dëmshëm siç janë PM2.5 dhe gazrat toksikë të emetuar nga industri, familje dhe automjete - mund të rrisin inflamacionin dhe stresin oksidativ në sistemin e frymëmarrjes, duke përkeqësuar sëmundjen e mëparshme të mushkërive. Ndotja e ajrit është lidhur me rezultate më të këqija shëndetësore, përfshirë rrezikun në rritje të vdekjes, nga viruset e frymëmarrjes si gripi.

Për të ekzaminuar lidhjen midis ndotjes së ajrit dhe ashpërsisë së rezultateve të COVID-19, studiuesit analizuan në mënyrë retrospektive të dhëna nga 2,038 të rritur me COVID-19 të pranuar në katër spitale të mëdha brenda Sistemit Shëndetësor Henry Ford midis 12 Mars dhe 24 Prill 2020. Pacientët u ndoqën deri më 27 maj 2020.

Studiuesit mblodhën të dhëna se ku kanë jetuar pjesëmarrësit si dhe të dhëna nga Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit të SHBA dhe burime të tjera mbi nivelet lokale të ndotësve duke përfshirë PM2.5, ozonin dhe bojën e plumbit (përqindja e shtëpive të ndërtuara para vitit 1960). Ata eksploruan lidhjen midis rezultateve të COVID-19 dhe ekspozimit ndaj PM2.5, ozonit, bojës së plumbit, trafikut, mbetjeve të rrezikshme dhe shkarkimit të ujërave të zeza.

Ata zbuluan se pacientët të cilët ishin meshkuj, të zezë, të trashë, ose kishin kushte më të rënda shëndetësore afatgjata kishin më shumë gjasa të ajroseshin mekanikisht dhe të pranoheshin në ICU. Po kështu ishin edhe pacientët që jetonin në zona me nivele më të larta PM2.5 dhe bojë plumbi.

Edhe pas llogaritjes së faktorëve potencialisht me ndikim duke përfshirë moshën, BMI dhe kushtet shëndetësore themelore, analiza zbuloi se të qenit mashkull, i trashë dhe gjendje më të rëndë shëndetësore afatgjatë ishin një parashikues i mirë i vdekjes pas pranimit. Në mënyrë të ngjashme, PM2.5 më i lartë ishte një parashikues i pavarur për ventilimin mekanik dhe qëndrimin në ICU, por jo një rrezik më i madh për të vdekur nga COVID-19.

"Çështja kryesore është që të jetosh në një lagje më të ndotur është një faktor i pavarur rreziku për ashpërsinë e sëmundjes COVID-19", thotë Dr. Shallal. “Megjithëse nuk është e qartë se si ndotësit e ajrit kontribuojnë në sëmundje më të rënda, është e mundur që ekspozimi afatgjatë ndaj ndotjes së ajrit mund të dëmtojë sistemin imunitar, duke çuar në rritjen e ndjeshmërisë ndaj viruseve dhe infeksioneve më të rënda virale. Në një goditje të dyfishtë, grimcat e imëta në ndotjen e ajrit mund të veprojnë gjithashtu si bartëse të virusit, duke rritur përhapjen e tij. Nevojiten kërkime urgjente të mëtejshme për të drejtuar politikat dhe mbrojtjen e mjedisit, për të minimizuar ndikimin e COVID-19 në komunitete shumë të industrializuara që janë shtëpia e banorëve tanë më të prekshëm. "

Autorët tregojnë se studimi i tyre ishte vëzhgues, prandaj nuk mund të përcaktojë shkakun. Ata shtojnë se ndërsa u përshtatën për disa faktorë me ndikim, është akoma e mundur që faktorë të tjerë që nuk mund të kontrollohen plotësisht, përfshirë ashpërsinë e sëmundjes në kohën e paraqitjes, mund të kontribuojnë në rezultatet e vëzhguara.