Një e treta e adoleshentëve, të rriturit e rinj raportuan përkeqësim të shëndetit mendor gjatë pandemisë

ankth

Ndërsa ndërveprimi tipik shoqëror dhe akademik u ndalua vitin e kaluar, shumë të rinj filluan të përjetonin rënie të shëndetit mendor, një problem që dukej të ishte më i keq për ata, lidhjet e të cilëve me familjen dhe miqtë nuk ishin aq të ngushta, një studim i ri ka zbuluar.

Në qershor të vitit 2020, studiuesit ftuan pjesëmarrësit në një studim të vazhdueshëm të djemve adoleshentë dhe djemve të rinj në Ohio dhe Appalachian Ohio për të përfunduar një studim që ekzaminonte ndryshimet në humor, ankth, afërsi me familjen dhe miqtë dhe mënyra të tjera që pandemia ndikoi në jetën e tyre. Studimi, i udhëhequr nga studiuesit në Universitetin Shtetëror të Ohajos dhe Kolegjit Kenyon, shfaqet në Gazeta e Shëndetësisë Adoleshenti.

Pothuajse një e treta e 571 pjesëmarrësve raportuan se gjendja e tyre e humorit ishte përkeqësuar ose ankthi i tyre ishte rritur midis marsit 2020 dhe qershorit të vitit 2020. Studimi zbuloi se përkeqësimi i humorit dhe rritja e ankthit gjatë pandemisë ishin më të mundshme tek ata me status më të lartë socio-ekonomik, ata që ndiheshin zvogëlimi i afërsisë me miqtë dhe familjen dhe ata që ishin më të vjetër. Rritjet e vetë-raportuara të ankthit ishin më të zakonshme në mesin e atyre me një histori depresioni dhe / ose ankthi.

Një shembull i reagimeve nga një pjesëmarrës: "Një kthim në një mënyrë jetese shumë më introverte, më të shqetësuar dhe të ulur, pasi kohët e fundit bëra përpjekje për t'u bërë më social, largues dhe më të drejtuar nga niveli".

Ekipi hulumtues tha se studimi ndriçon ata që mund të jenë më të prekshëm nga luftimet e shëndetit mendor gjatë një pandemie dhe potencialisht gjatë situatave të tjera në të cilat ata e gjejnë veten të izoluar nga ndërveprimi i tyre tipik shoqëror.

"Megjithëse rastet serioze të COVID-19 kanë qenë të rralla në mesin e të rinjve, pandemia duket se u ka dhënë një dëm tjetër", tha autori i vjetër i studimit Amy Ferketich, një profesor i epidemiologjisë në shtetin e Ohio.

Eleanor Tetreault, autori kryesor i studimit dhe një i sapodiplomuar i Kolegjit Kenyon, tha se marrëdhëniet ekzistuese të formuara në vazhdim të Studimit Shëndetësor për Adoleshentët Buckeye siguruan një mundësi për të vlerësuar shpejt çdo ndryshim të perceptuar të humorit ose ankthit në fillimin e pandemisë.

Megjithëse gjetjet në lidhje me përkeqësimin e shëndetit mendor janë shqetësuese, Tetreault tha se kishte disa tema të habitshme pozitive që dolën ndërsa ajo dhe kolegët e saj studiues u zhytën në përgjigjet e të anketuarve në pyetjet e sondazhit të hapur.

"Grupi që kishte përvoja vërtet pozitive foli për mundësinë për vetë-eksplorim, duke pasur më shumë kohë për t'u ulur dhe menduar ose për t'u lidhur më shumë me familjen e tyre - në këtë moshë, shumica e njerëzve thjesht shkojnë, shkojnë, shkojnë gjatë gjithë kohës dhe të gjitha papritur ata patën këtë periudhë kohe ku mund të ngadalësoheshin, ”tha Tetrault, i cili përfundoi një Praktikë Kërkimore Verore në Pelotonia në Qendrën Gjithëpërfshirëse të Kancerit të Shtetit Ohio në 2020.

Megjithëse studiuesit nuk mund të jenë të sigurt se çfarë kontribuoi në përkeqësimin e humorit dhe ankthit në mesin e disa të anketuarve, ata kanë teori.

Bashkëpunimi me prindërit të cilët po luftonin për të punuar nga shtëpia dhe për të menaxhuar stresin e pandemisë mund të ishte shqetësues për të rinjtë, tha Ferketich, duke shtuar se ata të cilëve jeta në shtëpi nuk ishte e qëndrueshme për të filluar do të preken më rëndë. Pjesëmarrësit nga grupet më të larta socio-ekonomike mund të kenë më shumë gjasa të kenë prindër që ishin në gjendje të punonin nga shtëpia dhe kishin më shumë të ngjarë të raportonin përkeqësimin e shëndetit mendor në muajt e parë të pandemisë.

Dhe megjithëse pushimi nga rutina e zakonshme "mund të ketë qenë një lloj i mirë në fillim, u duk se për disa njerëz që ndryshuan me kalimin e kohës, duke i çuar ata më shumë drejt izolimit shoqëror, ankthit dhe depresionit", tha Tetreault.

Megjithëse pandemitë janë të rralla, gjetjet nga studimi nuk zbatohen vetëm për një krizë globale, tha ajo.

“Mendoj se kjo mund të zbatohet për çdo lloj ndryshimi ose ndryshimi vërtet të madh në rutinë për një adoleshent ose një grup adoleshentësh. Ai thekson rëndësinë e gjetjes së mënyrave për të ruajtur lidhjen shoqërore dhe për të ndihmuar të rinjtë të mbajnë ato lidhje kur ndërpriten ndërveprimet normale shoqërore. "