Një ekzaminim në shkallë të gjerë i përbërjes së proteinave të spines dendritike

Një ekzaminim në shkallë të gjerë i përbërjes së proteinave të spines dendritike

Spina dendritike, dalje të vogla filmike që dalin nga dendriti i një qelize mendore, ndihmojnë në transferimin e sinjaleve elektrike në qelizat nervore. Këto shtylla kurrizore mund të kenë një përzgjedhje të formave të ndryshme, duke ndryshuar nga "stubby" i supozuar në "si kërpudha".

Spina e kërpudhave në të vërtetë është zbuluar të ketë një rëndësi thelbësore për funksionimin e mendjes njerëzore në vitet e rritura. Nga ana tjetër, shpinat e trasha, kuptohet që largohen ngadalë ndërsa mendja zhvillohet, si dhe vendoset.

Gjatë viteve të mëparshme, neuroshkencëtarët e shumtë në të vërtetë kanë kontrolluar tiparet, si dhe kornizën e shtyllave kurrizore dendritike Megjithatë, përbërja e veçantë e proteinave të llojeve të ndryshme të shtyllave kurrizore mbetet e paidentifikuar.

Studiuesit në Qendrën Mjekësore Universitare Göttingen në Gjermani kanë kryer kohët e fundit një hulumtim të përqendruar në kontrollimin e përbërjes së shtyllave dendritike post-sinaptike në mendjen e njeriut. Gazeta e tyre, lëshuar në Natyra Neuroscience, mund të ndihmojë për të përshkruar monitorimet e mëparshme spekulative që detajojnë modelet e feedback-ut të spines të ndryshme dendritike.

"Shumica e neuroshkencëtarëve e kuptojnë që sinapzat kanë funksionin e transmetimit të informacionit nga një neuron në tjetrin", informoi Silvio Rizzoli, një nga shkencëtarët që realizuan kërkimin, përMjekësi Xpress. "Funksioni i sinapsave bazohet në shumë lloje të proteinave që duhet të punojnë. në sinkroni. Problemi është se askush nuk e di se sa proteina të tilla janë në sinapsë dhe si funksionojnë së bashku ”.

Rizzoli, si dhe bashkëpunëtorët e tij fillimisht u paraqitën për të hedhur një vështrim në përbërjen e proteinave të para-sinapsave (sinapet përbërëse që vijnë nga transferimi i qelizave nervore) si dhe ata ofruan epërsinë e tyre në një letër të lëshuar nëShkencë Në hulumtimet e tyre aktuale të përfshira në Natyra Neuroscience, nga ana tjetër, ata shqyrtuan përbërjen e proteinave të post-sinapsave (përbërësi i sinapsave që vijnë afër marrjes së qelizave nervore).

Një ekzaminim në shkallë të gjerë i përbërjes së proteinave të spines dendritike

Qëllimi i përgjithshëm i studimit të tyre ishte të merrnin një kuptim të matshëm të pajisjeve të supozuara sinaptike, në vend të asaj cilësore të fituar nga punë të ndryshme. Me fjalë të tjera të ndryshme, shkencëtarët dëshironin të kuptonin numrin e llojeve të ndryshme të proteinave të shëndetshme që mbeten në shtyllat kurrizore dendritike (ose post-sinapsat), në krahasim me njohjen e thjeshtë nga ato janë bërë.

"Në punimin tonë, ne marrim një qasje integruese, duke përdorur neurone të kultivuara, duke analizuar numrat e kopjimit të proteinave për neuron duke përdorur biokiminë sasiore dhe spektrometrinë e masës, pastaj duke përcaktuar numrat e kopjimit për sinapse duke përdorur imazhe konvencionale epifluoreshencë dhe në fund duke analizuar pozicionet e proteinave duke përdorur super- mikroskopia me rezolucion STED, ”përshkroi Rizzoli. "Morfologjia 3D e sinapsave u analizua duke përdorur mikroskopinë elektronike dhe, së fundi, të gjithë këta elementë u bashkuan me modelimin."

Studimet e mëparshme të hulumtimit të neuroshkencës menduan se përbërja, si dhe kompania arkitektonike e sinapseve të vogla, mbledhëse, si dhe afatshkurtra, si dhe sinapse të mëdha, të ngjashme me kërpudhat, të pakthyeshme do të ishin sigurisht të ndryshme. Inglyshtë interesante, megjithatë, vlerësimet e kryera nga Rizzoli si dhe bashkëpunëtorët e tij zbuluan se mbledhjet si dhe sinapset e ngjashme me kërpudhat kanë një kompani në thelb të ngjashme, me numra të ngjashëm të kopjuar të proteinave dhe gjeografive.

Një vlerësim më i mirë i lidhjes së secilës proteinë me masën e trashësisë post-sinaptike, rekomandoi që gjembat si kërpudhat të kishin një qëndrueshmëri më të lartë sinaptike. Me fjalë të tjera të ndryshme, spines dendritike squat duket shumë më pak të ngjarë të përgjigjen si duhet ndaj modifikimeve të gjalla në transmetimin sinaptik sesa spines kërpudha-si.

Kërkimet e mbledhura nga ky grup shkencëtarësh mund të kenë degëzime të shumta thelbësore. Për rrethana, ata mund të përshkruajnë pjesërisht pse kurrizat dendritike të mbledhjes janë afatshkurtra, si dhe ngadalë zhduken ashtu siç vendos mendja e njeriut, ndërsa spina të ngjashme me kërpudhat janë të pakthyeshme si dhe luajnë një detyrë thelbësore në funksionimin e mendjes së rritur .

"Tani po punojmë për një model të ngjashëm të përbërjes së proteinave për një qelizë të tërë (neuron)", pohoi Rizzoli.