Më afër merren parasysh qelizat që luftojnë një sëmundje vdekjeprurëse të mushkërive

Qelizat që luftojnë një sëmundje vdekjeprurëse të mushkërive

Renditja e ARN me një qelizë në të vërtetë ka zbuluar një pjesë të qelizave që mund të japin mbrojtje nga një sëmundje e rrallë, por në mënyrë drastike e paaftë dhe gjithashtu vdekjeprurëse, e mushkërive. Kërkimet për u lëshuan nga shkencëtarët e Universitetit Nagoya dhe gjithashtu bashkëpunëtorë nëGazeta e frymëmarrjes evropiane Një studim i mëtejshëm kërkimor mund të shkaktojë metoda të reja shërimi për sëmundjen, të quajtur fibrozë idiopatike e mushkërive (IPF).

Përafërsisht 15 në çdo 100,000 individë globalisht krijojnë IPF. Diagnostikimi i tij dhe gjithashtu çmimi pesëvjeçar i mbijetesës mund të jetë edhe më i keq se shumë lloje të qelizave kancerogjene. Kjo përfshin rritjen e qelizave të shenjave në mushkëri, duke dëmtuar shkëmbimin e gazit dhe gjithashtu duke e bërë atë sfiduese për të marrë frymë. Sëmundja aktualisht nuk ka trajtim dhe gjithashtu studiuesit nuk njohin saktësisht se çfarë e krijon atë.

"Hulumtimi ynë, i udhëhequr nga një ekip bashkëpunues nga Universiteti Nagoya në Japoni dhe Universiteti Yale në SH.B.A., zbuloi një popullatë të veçantë qelizash të fibroblasteve mbrojtëse në mushkëritë e njerëzve me IPF", thotë Naozumi Hashimoto i Universitetit të Nagoya, i cili përqendrohet në mjekimin e frymëmarrjes.

Grupi analizoi rreth 250,000 qeliza nga qelizat e mushkërive që vijnë nga 29 mushkëri të rregullta dhe gjithashtu 32 IPF. Vlerësimet përfshinin sekuencimin e ARN të secilës qelizë specifike për të zbuluar se cilën gjenetikë zbuluan. Vlerësimi përcaktoi një pjesë të caktuar të qelizave fibroblaste që ishin shumë më të përhapura në mushkëritë IPF sesa në ato të rregullta. Fibroblastet janë një nga llojet më të zakonshme të qelizave në qelizat inkurajuese përreth organeve të trupit. Kjo pjesë specifike e fibroblasteve gjeneroi një proteinë të shëndetshme të quajtur meflin.

Interesante, këto fibroblaste që prodhojnë meflin ishin kryesisht të vendosura në plagë të forta fokale të mushkërive në anët e dhëmbëzave të trasha. Qelizat me shenja të trasha kufizuese kishin jashtëzakonisht pak nga këto qeliza.

Çaktivizimi i meflinit dhe gjithashtu shkaktimi i fibrozës së mushkërive në minjtë kompjuterë aktivizojnë plakjen e qelizave, e cila shkaktoi fibrozë të mushkërive shumë më të konsiderueshme sesa sigurisht që do të parashikohej. Kjo procedurë u luftua në qelizat e studiuara laboratorike duke vendosur gjenetikën që kodifikon meflin.

"Ne parashikojmë që zbulimi ynë të promovojë kuptim më të mirë të mekanizmave të sëmundjeve të pazgjidhura të IPF dhe në fund të fundit të çojë në zhvillimin e terapive të reja për fibrozën e mushkërive", shprehet Hashimoto.

Strategjitë e ardhshme të grupit për të shqyrtuar më shumë sesi meflini mbron mushkëritë nga fibroza dhe gjithashtu nëse qelizat meflin-pozitive mund të përdoren për të identifikuar dhe gjithashtu të merren me IPF.

Ky studim, "Fibroblastet pozitive për meflin kanë veti anti-fibrotike në fibrozën pulmonare", u lëshua në Gazeta e frymëmarrjes evropiane në maj 28, 2021.