Një përparim në trajtimin fotodinamik

Një përparim në terapinë fotodinamike

Një grup global i udhëhequr nga shkencëtarë të fizikës në Universitetin e Teksasit në Arlington ka lëshuar në të vërtetë një letër në Materiale bioaktive që shpjegon një teknikë zhvillimi të trajtimit fotodinamik (PDT), një terapi e qelizave kancerogjene që lind.

Nil Kanatha Pandey, një student doktorature në fizikë laboratori i profesor Wei Chen, është shkrimtari i parë i "Luminogjenëve të emetimit të shkaktuar nga grumbullimi për terapinë dinamike shumë të efektshme të mikrovalëve". Studimi kërkimor u drejtua nga Chen në bashkëpunim me Lingyun Wang, një mësues i kimisë, si dhe dizajnit kimik në Universitetin e Teknologjisë së Kinës Jugore.

PDT integron grimcat fotosensitive, ose fotosensibilizuesit, me dritën në faqen e internetit të një rritjeje për të gjeneruar një varietet efektiv oksigjeni që dëmton qelizat kancerogjene. Studiuesit e shohin PDT si një terapi inkurajuese të qelizave kancerogjene si rezultat i shumë pak invazivitetit të saj dhe efekteve anësore, megjithatë trajtimi nuk është pa pengesa.

"Në indet njerëzore, thellësia që grimcat e dritës mund të arrijnë është e kufizuar", pohoi Chen. "Për kanceret që ndodhen thellë brenda një organi ose muskuli, PDT është më pak efektive sepse nuk mund të dërgojmë dritë në vendin e tumorit."

Grimcat konvencionale fotosensitive të përdorura në PDT varen gjithashtu nga oksigjeni, i cili zakonisht mungon pranë faqes në internet të rritjeve. Por një teknikë alternative e dëmtimit të rritjes së referuar si heqje termike siguron një rrugë për të kapërcyer vështirësitë e PDT standarde.

Ablacioni termik merret në konsideratë midis një prej terapive më efikase në trajtimin e qelizave të kancerit të konsoliduar për shkak të faktit se rezulton në rritjen e nivelit të rritjes së ndjeshmërisë ndaj PDT, trajtimit rrezatues, imunoterapisë ose radioterapisë. Gjatë ablacionit termik, qelizat nxehen me teknologji moderne me mikrovalë, duke krijuar kapilar të zgjerohet, gjë që rrit qarkullimin e gjakut. Kjo ngrohje gjithashtu përmirëson oksigjenin e përfshirë në vetë gjakun, duke përmirësuar kështu efektivitetin e terapisë.

Në studimin e tij kërkimor, grupi përdori teknologjinë moderne të mikrovalëve për të shkaktuar një lloj unik të grimcave fotosensitive të referuara si luminofore të shkarkimit të shkaktuara nga grumbullimi (AIEgens). AIEgens janë një produkt i ri që furnizon rritjen e prodhimit të oksigjenit ndaj fotosensibilizuesve standardë. Chen si dhe shkencëtarët e tij zbuluan se nxehja e vendndodhjes së prekur nga kanceri me rrezatim mikrovalë për të shkaktuar AIEgens lejoi infiltrimin e qelizave të thella si dhe krijoi një varietet oksigjeni të përgjegjshëm që eliminoi qelizat kancerogjene.

Grupi këmbëngul që teknika e rekomanduar e PDT e shkaktuar nga mikrovalët mund të përdoret ose në vetvete ose në përzierje me mënyra të ndryshme të terapisë së qelizave të kancerit të tilla si trajtimi kirurgjik, trajtimi me rrezatim, imunoterapia ose radioterapia.

"PDT e induktuar nga mikrovalët është një fenomen i ri që ka shumë përparësi ndaj terapisë tradicionale fotodinamike, të tilla si manovrueshmëria, koha më e shpejtë e heqjes dhe efektet anësore të papërfillshme", pretendoi Chen. "Më e rëndësishmja, lejon depërtimin më të thellë të indeve."

Grupi i Chen mendon se kërkimet e tij jo vetëm për të zgjidhur problemet e PDT standarde, por gjithashtu ndihmojnë gjithashtu për të rritur trajtimin tradicional të heqjes me mikrovalë duke minimizuar dozën e mikrovalës që kërkohet për të arritur të njëjtat rezultate përfundimtare, duke zvogëluar kështu ngjarjen e efekteve anësore të rrezatimit me mikrovalë.

Chen pretendoi se përzierja e AIEgens si dhe teknologjia moderne me mikrovalë mund të shkaktojë hulumtimin e qasjeve edhe më efikase të terapisë së qelizave kancerogjene për rritje të vështira.

"Ky zbulim do të përfitojë nga hetimet në terapinë fotodinamike nga studiuesit në të gjithë botën dhe do të hapë një derë për aplikime të reja të AIEgens", pretendoi Chen. "Qëllimi ynë kryesor është ta bëjmë PDT sa më efektive dhe të arritshme për pacientët me kancer.".