Grua 90-vjeçare e infektuar me variante COVID-19 në Mbretërinë e Bashkuar dhe Afrikën e Jugut në të njëjtën kohë

SARS-CoV-2, COVID-19

Studiuesit në Belgjikë raportojnë për rastin e një gruaje 90-vjeçare e cila ishte njëkohësisht e infektuar me dy variante të ndryshme shqetësimi (VOC) të COVID-19, në një Raport Rasti që u prezantua në Kongresin Evropian të Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive ( ECCMID) të mbajtur në internet këtë vit.

Më 3 Mars 2021, gruaja, historia mjekësore e së cilës ishte e jashtëzakonshme, u shtrua në Spitalin OLV në qytetin belg të Aalst pas një rënieje. Ajo doli pozitive për COVID-19 në të njëjtën ditë. Ajo jetonte vetëm dhe merrte kujdes infermieror në shtëpi dhe nuk ishte vaksinuar kundër COVID-19.

Fillimisht, nuk kishte shenja të shqetësimit të frymëmarrjes dhe pacienti kishte ngopje të mirë të oksigjenit. Sidoqoftë, ajo zhvilloi përkeqësimin e shpejtë të simptomave të frymëmarrjes dhe vdiq pesë ditë më vonë.

Kur mostra e frymëmarrjes së pacientit u testua për VOC me PCR, ata zbuluan se ajo ishte infektuar nga dy lloje të ndryshme të virusit - një i cili kishte origjinën në MB, i njohur si B.1.1.7 (Alpha), dhe një tjetër që ishte i pari zbuluar në Afrikën e Jugut (B.1.351; Beta).

Prania e të dy shtameve u konfirmua nga PCR në një mostër të dytë të frymëmarrjes, me sekuencimin e gjenit S dhe me renditjen e tërë gjenomit.

"Kjo është një nga rastet e para të dokumentuara të bashkë-infeksionit me dy variante shqetësuese SARS-CoV-2", thotë autori kryesor dhe biologu molekular Dr. Anne Vankeerberghen nga Spitali OLV në Aalst, Belgjikë. “Të dyja këto variante po qarkullonin në Belgjikë në atë kohë, kështu që ka të ngjarë që zonja të ishte bashkë-infektuar me viruse të ndryshme nga dy njerëz të ndryshëm. Fatkeqësisht, ne nuk e dimë se si ajo u infektua. ”

Më 14 dhjetor 2020, autoritetet e MB-së informuan OBSH-në se një variant (B.1.1.7; Alpha) ishte zbuluar në jug-lindje të Anglisë (Kent). Brenda disa javësh, ky variant mori përsipër nga llojet virale që qarkullojnë në këtë rajon, dhe që atëherë është përhapur në më shumë se 50 vende, përfshirë Belgjikën. Më 18 dhjetor 2020, autoritetet e Afrikës së Jugut raportuan se një variant (B.1.351; Beta) ishte zbuluar dhe po përhapet me shpejtësi në të tre provincat e Afrikës së Jugut dhe tani është identifikuar në të paktën 40 vende, përfshirë Belgjikën.

Në janar 2021, shkencëtarët në Brazil raportuan se dy njerëz ishin infektuar njëkohësisht me dy lloje të ndryshme të koronavirusit - varianti brazilian i njohur si B.1.1.28 (E484K) dhe një variant i ri VUI-NP13L, i cili ishte zbuluar më parë në Rio Grande do Sul. Por studimi ende nuk është botuar në një revistë shkencore [1]. Kërkimet e mëparshme kanë raportuar njerëz të infektuar me lloje të ndryshme të gripit [2].

"Nëse bashkë-infeksioni i dy varianteve shqetësuese luajti një rol në përkeqësimin e shpejtë të pacientit është e vështirë të thuhet", thotë Vankeerberghen. “Deri më tani, nuk ka pasur raste të tjera të publikuara. Sidoqoftë, ndodhja globale e këtij fenomeni ndoshta nënvlerësohet për shkak të testimit të kufizuar për variante shqetësuese dhe mungesës së një mënyre të thjeshtë për të identifikuar bashkë-infeksionet me renditjen e gjenomit të tërë. "

Ajo vazhdon, "Meqenëse bashkë-infeksionet me variante shqetësuese mund të zbulohen vetëm nga analiza VOC e mostrave pozitive, ne do të inkurajonim shkencëtarët të kryejnë analiza të shpejta, të lehta dhe të lira të VOC nga PCR në një pjesë të madhe të mostrave të tyre pozitive, në vend sesa thjesht sekuencimi i gjenomit të tërë në një pjesë të vogël. Pavarësisht nga teknika e përdorur, të qenit vigjilent ndaj bashkë-infeksioneve mbetet thelbësore ”.