57.8% e profesionistëve të kujdesit shëndetësor në Spanjë dhe Meksikë vuajtën çrregullime mendore gjatë pandemisë

57.8% e profesionistëve të kujdesit shëndetësor në Spanjë dhe Meksikë pësuan çrregullime mendore gjatë valës së parë të pandemisë

Një studim kërkimor mbi 149 profesionistë të kujdesit shëndetësor në Spanjë dhe Meksikë zbulon se, gjatë valës fillestare të pandemisë COVID-19, 57.8% e tyre vuanin nga çrregullime mendore të tilla si ankthi, stresi i fortë dhe ankthi dhe depresioni klinik.

Kjo përmendet në tezën e doktoratës së Iván Echeverria, një nxënës doktorature në Universitetin CEU Cardenal Herrera, studimi kërkimor i të cilit është botuar thjesht në revistën klinikeRevista Ndërkombëtare e Kërkimit Mjedisor dhe Shëndetit Publik Rezultatet sugjerojnë se guximi etik i zbuluar nga profesionistët e kujdesit shëndetësor për të trajtuar valën fillestare ishte një nga variablat që ngriti rrezikun e luftës me sëmundjen mendore.

Teza e Echeverria është realizuar në Universitetin e CEU Cardenal Herrera, nën udhëzimet e Dr Gonzalo Haro, mësues i Shëndetit Mendor në nivelin e Mjekësisë dhe hetuesi kryesor privat i TXP Group, dhe Ana Benito, një pjesëmarrëse e të njëjtit ekip. Kjo tezë hulumton rezultatet e pandemisë COVID-19 mbi shëndetin mendor dhe mirëqenien e punonjësve të kujdesit shëndetësor, së bashku me detyrën e variablave të tilla si zorrët etike dhe funksioni në jetë në mbrojtjen nga pamja e çrregullimeve mendore në këta profesionistë. Studimi i hulumtimit u realizua në një shembull të 149 profesionistëve të shëndetit dhe shëndetit: mjekë, infermierë të regjistruar, psikoterapistë, ndihmës teknikë të shërbimit të trajtimit të infermierisë, portierë të njësive mjekësore dhe po kështu menaxhim, mbrojtje ose personel i zonës së gatimit. Ai krahason rezultatet midis 90 profesionistëve spanjollë, që vijnë nga Departamenti i Shëndetësisë Castellón dhe 59 profesionistëve nga Spitali Psikiatrik i Campeche, në Meksikë.

Studimi i hulumtimit zbulon se 57.8% e profesionistëve spanjollë të kujdesit shëndetësor në valën fillestare siguruan ankth, depresion klinik ose stres të fortë dhe ankth, ndërsa vetëm 39% e ekuivalentëve të tyre meksikanë vuanin nga një prej këtyre çrregullimeve, që ishin akoma në fillim të sëmundjes pandemike "Ne kemi qenë të befasuar që kjo psikopatologji nuk lidhet aq shumë me ekspozimin në punë të virusit COVID-19, por është kryesisht për shkak të ekspozimit të miqve dhe familjes ndaj këtij virusi", pohon mësuesi Gonzalo Haro Ndër sëmundjet mendore të referuara, profesionistët spanjollë kanë vuajtur përgjithësisht nga problemi i ankthit, në 43.7%; në përputhje me stresin intensiv dhe problemin e ankthit, në 32.6%; dhe, në një shkallë më të ulët, problem i rëndësishëm depresiv, në 21.3% të situatave.

Kamikazë shëndetësorë: Zorrët morale dhe shëndeti dhe mirëqenia mendore

Sugjerimi për studimin kërkimor përfshinte Iván Echeverria kur ai ishte i kufizuar, duke pritur të regjistrohej si një profesionist mjekësor rezident, dhe shikoi një post të lëshuar në New York Times në lidhje me "kamikazët e kujdesit shëndetësor", duke përshkruar zorrët e punonjësve spanjollë të kujdesit shëndetësor në valën fillestare të "guximit moral" pandemik, të specifikuar si koleksion i vlerave etike që u ofron këtyre profesionistëve vendimin për të vizituar ndihmën e njerëzve të tyre, pavarësisht nga rreziku i virusit, ishte një aspekt kërcënimi për shëndetin dhe shëndetin e tyre mendor. "Ky fenomen shpjegohet me konceptin e" shqetësimit etik ", i cili ndodh kur profesionisti nuk mund të veprojë sipas vlerave të tyre për shkak të faktorëve të jashtëm që e parandalojnë atë, siç ndodhi në valën e parë të pandemisë për shkak të mungesës së personalit ose personalit pajisje mbrojtëse (PPE) ”, përfshin Dr. Ana Benito.

Një aspekt tjetër që ka ndikuar në të vërtetë në pamjen e këtyre çrregullimeve është funksioni në jetë, i cili specifikohet si të kuptuarit që një individ ka në lidhje me objektivin dhe vlerën e jetës së tij. Në këtë post fillestar të tezës së tij të doktoratës, Iván Echeverria thekson se “një qëllim i lartë në jetë sillet si një faktor mbrojtës kundër ankthit, depresionit dhe stresit akut. Në të njëjtën mënyrë, një qëllim i ulët mund të favorizojë shfaqjen e këtyre çrregullimeve. "

Nga valët e infeksioneve, te përmbytja e shëndetit mendor dhe shëndetit

3 shkencëtarët theksojnë rëndësinë e këtyre rezultateve menjëherë kur Spanja po has një valë të 5-të, me profesionistët e saj të kujdesit shëndetësor të lodhur fjalë për fjalë dhe psikologjikisht. "Problemet e shëndetit mendor të profesionistëve të kujdesit shëndetësor dhe punëtorëve nga zona të tjera thelbësore, si dhe të popullsisë botërore, nuk do të jenë si valët me një kulm të dukshëm për shkak të rritjes së infeksioneve, pranimeve në spitale dhe vdekjeve, por do të pasqyrohen në forma e një përmbytjeje, me një ngritje të ngadaltë, por të qëndrueshme. Një vërshim i vuajtjeve emocionale dhe çrregullimeve mendore për të cilat ne nuk jemi të përgatitur në sektorin shëndetësor, as në sferën sociale ”pretendon Gonzalo Haro, Profesor i Shëndetit Mendor në Shkallën e Mjekësisë në CEU UCH.