5 gjëra që duhet të dini për presionin e gjakut para se të jetë problem

Share në Twitter (* 5 *) Share on LinkedIn Share në Reddit

Email kopje Biblioteka e Shkencave, Getty Images

Lea español

Presioni i gjakut është më shumë sesa numrat që mjeku juaj shkruan në një tabelë.

Për ta shpjeguar atë, Dr. Shawna Nesbitt, drejtoreshë mjekësore e Klinikës së Hipertensionit në Spitalin Parkland në Dallas, flet për hidraulikun.

Mendoni për enët e gjakut si tuba në një shtëpi, tha ajo. Ato tuba ushqejnë gjakun në të gjithë trupin. Nëse presioni në to bëhet shumë i lartë, mund të dëmtojë tubat ose çfarëdo që lidhen - të tilla si zemra, truri ose veshkat.

“Kontrolli i saj nuk ka rëndësi vetëm për një nga ato organe. Mattersshtë e rëndësishme për të gjitha ato organe ”, tha Nesbitt, gjithashtu profesor i mjekësisë dhe dekan i asociuar i diversitetit dhe përfshirjes së studentëve në UT Southwestern Medical Center.

Me fjalë të tjera - presioni i lartë i gjakut, ose hipertensioni, është një punë e madhe. Këtu janë pesë gjëra që mund të mos i dini në lidhje me të.

Ju duhet të filloni të mendoni për të para se ta keni atë.

Presioni i gjakut tenton të rritet me kalimin e moshës. Por kjo nuk do të thotë që ju mund ta injoroni atë derisa të jetë një problem, tha Dr. Raymond Townsend, drejtor i programit të hipertensionit në Spitalin e Universitetit të Pensilvanisë në Filadelfia.

Rrallë ka simptoma. "Kështu që nëse nuk e kontrolloni, nuk e dini," tha ai.

Mund të jetë shkatërrim i padukshëm, për shembull, duke plakur sistemin e qarkullimit të gjakut, tha Townsend. "Ju mund të jeni 60 vjeç, por nëse keni pasur një presion të lartë të gjakut të patrajtuar për një kohë, enët e gjakut mund të jenë 80".

Presioni i lartë i gjakut prek 121.5 milion amerikanë të rritur, tregojnë statistikat e Shoqatës Amerikane të Zemrës. Ajo përcaktohet si një presion sistolik (numri i sipërm) prej 130 ose më i lartë ose një presion diastolik (numri i poshtëm) prej 80 ose më i lartë që qëndron i lartë me kalimin e kohës.

Njerëzit që janë të Zinj; keni një histori familjare të presionit të lartë të gjakut, sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru ose sëmundjes së veshkave; dhe gratë që kishin probleme me presionin e gjakut gjatë shtatzënisë duhet t'i kushtojnë vëmendje shtesë, tha Nesbitt.

Lajmi i mirë, tha Townsend, është nëse vëreni presion të lartë të gjakut para se të dëmtojë, "ju jeni në lojën kryesore të parandalimit. Dhe kjo është ajo ku dëshiron të jesh. Sepse kemi prova të shkëlqyera për të treguar se menaxhimi i presionit të gjakut do të mbajë zemrën, trurin dhe veshkat tuaja të punojnë shumë më gjatë. ”

Menaxhimi i tij mbron trurin tuaj.

Nëse presioni i lartë i gjakut dëmton enët e gjakut të trurit tuaj, mund të ndodhin gjëra të këqija. Një goditje në tru është një. Por rreziku shkon përtej goditjeve.

Neurologët po zbulojnë se çmenduria është një sëmundje vaskulare, që do të thotë se presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë pak dëm në shumë zona të vogla të trurit, tha Nesbitt. "Dhe për shkak se keni dëmtuar pak në shumë vende, atëherë ju keni shumën totale të të gjitha atyre zonave që thjesht nuk funksionojnë më mirë".

Townsend tha se studimet sugjerojnë se njerëzit presioni i gjakut i të cilëve kontrollohet më mirë priren të japin rezultate më të mira në testet e funksionit njohës.

Ulja e presionit të gjakut nuk është një ilaç për shëndetin e trurit, tha ai, por parandalimi është thelbësor. "Qëllimi është ta ruajmë atë në nivelin e saj të lartë kur të jeni 30 ose 40 vjeç".

Amerikanët e zinj duhet t'i kushtojnë vëmendje të veçantë.

Hipertensioni është shumë më i zakonshëm tek të rriturit zezakë në SH.B.A. sesa tek të rriturit e racave dhe etnive të tjera. Megjithatë, është më pak problem për njerëzit e trashëgimisë afrikane që jetojnë në vende të tjera. "E cila ju bën të pyesni pse është shumë më e përhapur në Amerikë sesa në vendet e tjera", tha Nesbitt.

Problemet sistemike, siç është fakti që amerikanët e zinj kanë më shumë gjasa të kenë mungesë të ushqimit të shëndetshëm ose vendeve të sigurta për të ushtruar, janë faktorë të rëndësishëm. Po kështu është stresi i ballafaqimit me racizmin.

"Ajo që ne po shikojmë është një manifestim i kushteve të jetesës së Amerikanëve të Zinj", tha ajo. “Dhe për shkak se kemi shembuj të shfrenuar të ndryshimeve në mënyrën se si jetojmë dhe si e përjetojmë botën çdo ditë, ato gjëra kanë dëmtim të shëndetit tonë fizik. Dhe presioni i gjakut është një nga gjërat e para që shohim që e bën atë ndryshim shumë të dukshëm. "

Po shikon natriumin? Mos harroni edhe kaliumin.

Natriumi është veçuar prej kohësh për lidhjen e tij me presionin e lartë të gjakut. Por shumë ekspertë këto ditë theksojnë rëndësinë e ekuilibrit natrium-kalium, tha Townsend.

Kaliumi ndihmon në rregullimin e rrjedhjes së gjakut. Dhe nëse jeni duke ngrënë shumë ushqime të përpunuara, ju ndoshta po merrni shumë nga të parët dhe nuk mjafton nga këto të fundit, tha Nesbitt.

Dietat DASH ose Mesdhetare ofrojnë një ekuilibër të shëndetshëm të lëndëve ushqyese. Ushqimet e pasura me kalium përfshijnë banane, patate të ëmbla dhe produkte qumështi me pak yndyrë.

Ndryshimet e vogla mund të sjellin një ndryshim të madh.

Për dekada, tha Townsend, studiuesit kanë njohur parashikuesin më të rëndësishëm të presionit të gjakut kur jeni më i vjetër është pesha e tepërt.

Por ju nuk keni pse të shkoni në ekstreme për të ndihmuar presionin e gjakut, tha ai. "Ju mund të jeni 40 ose 50 paund mbipeshë, por nëse humbni 10 ose 15, jo vetëm që e keni drejtuar në drejtimin e duhur, por shpesh filloni të shihni ndonjë përfitim."

Nuk ka një rregullim të shpejtë për presionin e lartë të gjakut, tha Nesbitt. Por nuk keni pse rregulloni gjithçka menjëherë.

"Unë gjithmonë flas me pacientët për ndryshimet që mund të bëni për të cilat do të përkushtoheni," tha ajo. Dikush që ka katër pije alkoolike në ditë mund të zvogëlohet në një ose dy për një periudhë të qëndrueshme. Pasi ta zhvillojnë atë zakon, ata mund të sulmojnë tjetrin.

"Importantshtë e rëndësishme që të vazhdojmë të përqendrohemi në faktin se nuk po e bëjmë këtë për hir të kotësisë", tha ajo. “Ne po e bëjmë këtë për stilin e jetës tuaj të shëndetshme dhe jetëgjatësinë. Kjo është për një periudhë afatgjatë. ”

Nëse keni pyetje ose komente në lidhje me këtë histori, ju lutemi dërgoni me email editor@heart.org.

Shoqata Amerikane e Zemrës Tregime Lajme

Lajmet e Shoqatës Amerikane të Zemrës mbulojnë sëmundjet e zemrës, goditjen në tru dhe çështjet e lidhura me shëndetin. Jo të gjitha pikëpamjet e shprehura në lajmet e Shoqatës Amerikane të Zemrës pasqyrojnë pozicionin zyrtar të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Të drejtat e autorit janë në pronësi ose mbahen nga Shoqata Amerikane e Zemrës, Inc. dhe të gjitha të drejtat janë të rezervuara. Leja jepet, pa ndonjë kosto dhe pa nevojë për kërkesë të mëtejshme, për individë, media dhe përpjekje edukimi dhe ndërgjegjësimi jotregtar për t'u lidhur, cituar, fragmentuar ose ribotuar nga këto histori në ndonjë medium, për sa kohë që asnjë tekst nuk ndryshohet dhe atribuimi i duhur i është bërë Lajmeve të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Përdorime të tjera, përfshirë produktet arsimore ose shërbimet e shitura për fitim, duhet të jenë në përputhje me Udhëzimet e Lejes së të Drejtës së Autorit të Shoqatës Amerikane të Zemrës. Shihni kushtet e plota të përdorimit. Këto histori nuk mund të përdoren për të promovuar ose miratuar një produkt ose shërbim tregtar.

Deklarata e kujdesit shëndetësor: Kjo faqe dhe shërbimet e saj nuk përbëjnë praktikën e këshillimit mjekësor, diagnostikimit ose trajtimit. Gjithmonë flisni me siguruesin e kujdesit shëndetësor për diagnostikimin dhe trajtimin, duke përfshirë nevojat tuaja specifike mjekësore. Nëse keni ose dyshoni se keni një problem apo gjendje mjekësore, ju lutemi kontaktoni menjëherë një profesionist të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Nëse jeni në Shtetet e Bashkuara dhe po përjetoni një urgjencë mjekësore, telefononi në 911 ose telefononi menjëherë ndihmë mjekësore urgjente.