puls u detej 2 - Pulsi tek fëmijët sipas moshës, kur duhet të vizitoni një mjek
One of the most important indicators of health is the full functioning of the heart and blood vessels. The pulse in children characterizes her condition. In any disease,...
Detonic
andipal dlya ponizheniya davleniya 2 - Andipal - një ilaç kompleks për uljen e presionit
In pharmacies, there is a huge selection of medicines that can quickly knock down or, on the contrary, raise blood pressure indicators. How not to get lost and...
Detonic
përgatitja dlya ochishheniya sosudov 10 - Barnat më të mira për pastrimin e enëve të gjakut nga kolesteroli
In the body, under the influence of various factors, excess cholesterol is formed and deposited on the walls of blood vessels. It is a serious health hazard, therefore...
Detonic
përgatitja dlya ukrepleniya sosudov 6 - 5 ilaçe më të mira për forcimin e enëve të gjakut
Enët e trupit të njeriut janë të ndara në arteriet, venat dhe strukturat e mikrovasklaturës. Ata kryejnë një funksion të rëndësishëm, duke siguruar rrjedhjen e gjakut, furnizimin me lëndë ushqyese ...
Detonic
skedari pa emër 26 - Alpha amylase - çfarë është ajo
Asimilimi i karbohidrateve, sheqernave dhe niseshtesë në trupin e njeriut ndodh me ndihmën e enzimave. Ata katalizojnë ose përshpejtojnë ndjeshëm reagimet e hidrolizës, ose copëtimin ...
Detonic
burger e.coli - Nga vjen Escherichia coli në urinë
E. coli - Escherichiacoli (E. coli) - një klasë e veçantë e baktereve, e cila është një grup i specieve patogjene dhe jo-patogjene. Kur bakteret patogjene hyjnë në trupin e njeriut, ...
Detonic
mochevaya kislova kristally - Arsyet për formimin e kristaleve të acidit urik në urinë
Proceset metabolike ndodhin në trup vazhdimisht. Disa përbërës formohen, të tjerët copëtohen dhe sekretohen në mënyra të ndryshme. Rruga kryesore e eliminimit është filtrimi i veshkave, i cili ...
Detonic
coff111 - Azitromicina për cistit - karakteristikat dhe rishikimet e aplikimit
Inflamacioni i fshikëzës është sëmundja më e pakëndshme e sistemit gjenitourinar. Necessaryshtë e nevojshme të trajtohet patologjia në kohën e duhur në mënyrë që të bëjë ...
Detonic
fibroz pecheni 1 - Simptomat dhe trajtimi i fibrozës së mëlçisë
Fibroza e mëlçisë (AF) është një nga ndërlikimet më të zakonshme që lidhet me sëmundjen e mëlçisë. AF manifestohet si përhapje sekuenciale dhe forcim i indit lidhor, duke çuar në inflamacion ....
Detonic
udalenie zhelchnogo - Alergjia si ndërlikim pas heqjes së fshikëzës së tëmthit
Alergjia pas heqjes së fshikëzës së tëmthit është një nga llojet e ndërlikimeve. Pas kolecistektomisë, pacienti është i detyruar të ndjekë rekomandime të rrepta mjekësore. Kjo do t'ju lejojë ...
Detonic
rak pecheni - Sa kohë mund të jetojë një person me kancer të mëlçisë të klasës 4 me metastaza
Jo më kot ata thonë se duhet të mbroni shëndetin tuaj që në moshë të re. Ka sëmundje për të cilat është vetëm terapia mbështetëse ...
Detonic
tsitomegaliya1 - Si transmetohet citomegalovirus (CMV) Simptomat dhe trajtimi i infeksionit CMV tek burrat dhe gratë
Infeksionistët pretendojnë se më shumë se 95% e popullsisë së rritur të planetit janë bartës të viruseve të ndryshme herpes, të cilat përfshijnë CMV. Simptomat e citomegalovirusit janë në shumë ...
Detonic
udalenie zhelchnogo puzyrya posledstviya - Çfarë duhet të bëni nëse diarre shfaqet pas heqjes së fshikëzës së tëmthit
Nëse diarre ndodh pas heqjes së fshikëzës së tëmthit, çfarë duhet të bëj? Kjo pyetje shpesh përballet me pacientë që i janë nënshtruar kolecistektomisë. Pas trajtimit kirurgjik të ...
Detonic
kista148 - Cili është tumori beninj i veshkave, llojet, simptomat dhe trajtimi
Tumori është një strukturë patologjike e përbërë nga qeliza me formë të parregullt. Ekzistojnë dy lloje të neoplazmave: beninje dhe malinje. Kategoria e parë, në kontrast me ...
Detonic
grudnichokplachetperedtemkakpopisatprich 433539a4 - Arsyet për të qarë një të porsalindur para urinimit
Në muajt e parë të jetës së një fëmije, është jashtëzakonisht e vështirë të kuptohet pse ai është kapriçioz. Në këtë moshë, mënyra kryesore e shprehjes së tij negative ...
Detonic

Atheroskleroza karakterizohet nga formimi i pllakave heterogjene (ateromave) në intimet e arterieve të mesme dhe të mëdha; pllakat përmbajnë lipide, qeliza inflamatore, qeliza të muskujve të lëmuar dhe ind lidhës.

Faktorët e rrezikut përfshijnë dislipideminë, diabetin mellitus, pirjen e duhanit, predispozicionin e familjes, stilin e jetës së ulur, mbipeshen dhe hipertensionin. Simptomat shfaqen me një rritje në madhësi ose me këputje të një pllake, kur fluksi i gjakut zvogëlohet ose ndalet; fotografia e sëmundjes varet nga arteria e prekur. Diagnoza bëhet klinikisht dhe konfirmohet nga angiografia, ultrazërit ose studime të tjera imazherike. Trajtimi përfshin eleminimin e faktorëve të rrezikut, mënyrën e jetesës dhe modifikimet dietike, aktivitetin fizik dhe emërimin e barnave anti-atherogjene.

Atherosclerosis është forma më e zakonshme e arteriosklerozës, e cila është një term i përgjithshëm për disa sëmundje që shkaktojnë trashje dhe humbje të elasticitetit të mureve arteriale. Atherosclerosis është gjithashtu forma më serioze dhe klinikisht e rëndësishme e arteriosklerozës, sepse shkakton sëmundje koronare të zemrës dhe sëmundje cerebrovaskulare. Format jo ateromatike të arteriosklerozës përfshijnë arterosklerozën Mankeberg dhe arteriolosklerozën.