Hemoglobina në urinë çfarë do të thotë, si është e rrezikshme dhe çfarë të bësh

Hemoglobinuria është një gjendje e trupit në të cilën hemoglobina gjendet në urinë. Arsyeja për këtë proces është prishja e qelizave të kuqe të gjakut. Prishja mund të ndodhë nëse trupi ka sëmundje të brendshme dhe procese inflamatore të tilla si gripi, infeksione akute të frymëmarrjes virale, pneumoni dhe infeksione të tjera akute.

normat

Shkalla e hemoglobinës është zero. Një karakterizim kaq i rreptë i analizës do të thotë që çdo, madje edhe fraksioni më i vogël i kësaj proteine ​​në urinë pasqyron një dëmtim të fortë në funksionimin e sistemit renal.

Hemoglobina pozitive në urinë

Kur qelizat e kuqe të gjakut shkatërrohen, hemoglobina së bashku me to gjendet në urinë, sepse shkalla e kalbjes për shkak të aciditetit është shumë e lartë.

Hemoliza e eritrociteve ndodh brenda enëve dhe për shkak të kësaj, si rregull, një përqendrim i lartë i hemoglobinës mund të gjendet në plazmë. Shenja e parë dhe kryesore e hyrjes së hemoglobinës është ngjyrosja kafe e urinës.

Hemoglobinuria është zakonisht një shenjë e një sëmundjeje të rëndë dhe kërkon vlerësim të menjëhershëm.

Ekzistojnë katër forma të hemoglobinurisë.

 • Hemoglobinuria paroksizmale (e ashtuquajtura formë nate). Kjo patologji ka një karakter të fituar.
 • Hemoglobinuria toksike. Për shkak të dehjes së rëndë, qelizat e kuqe të gjakut mund të shpërbëhen. Kjo ndodh kur helmohet me kimikate, helme kërpudhash ose pas kafshimeve të insekteve ekzotike.
 • Hemoglobinuria marshuese. Një lloj i veçantë i patologjisë që zhvillohet kur një ngarkesë konstante vepron në këmbë.
 • Hemoglobinuria e ftohtë. Një variacion i rrallë i patologjisë, i cili është i një natyre autoimune.

perlë norme - 7

Hemoglobina në një fëmijë

Një hemoglobinë pozitive tek fëmijët mund të ndodhë për disa arsye, disa prej të cilave janë:

 • Sëmundjet e gjakut të fituara si rezultat i transfuzionit.
 • Helmimi me toksina dhe helme të forta.

Gjithashtu, ndonjëherë kjo ndodh me djegie të rënda me një zonë të madhe të dëmtimit të lëkurës. Arsyet e shkeljes së nivelit të hemoglobinës janë gjithashtu ushtrimet sistematike, trajnimi kardio, etj.

Hemoglobina gjatë shtatzënisë

Përkundër faktit se gjendja e përgjithshme e trupit të një gruaje shtatzënë është krejtësisht e ndryshme nga ajo e një personi të zakonshëm, përbërja e urinës është pothuajse e njëjtë. Dallimet mund të ndodhin vetëm në nivelin hormonal, por edhe kjo nuk vërehet gjithmonë.

!  Përbërja Urofit Forte, indikacionet dhe udhëzimet për përdorim

Për të monitoruar dhe analizuar gjendjen e gruas shtatzënë dhe shëndetin e foshnjës së palindur, këshillimi i grave këshillon që rregullisht të kryejnë teste të gjakut dhe urinës.

berem199 - 9

Hemoglobina e rritur në urinën e një gruaje shtatzënë është e mundur me një ekuilibër të lartë acid-bazë, i cili çon në shkatërrimin e përshpejtuar të qelizave të kuqe të gjakut.

Me disa sëmundje të veshkave (forma të caktuara të nefropatisë, urolitiazës, traumës), ata pushojnë së përmbushuri rolin e tyre filtrues dhe e lënë hemoglobinën të kalojë. Në raste të tilla, një analizë gjithëpërfshirëse e urinës tregon plotësisht praninë e sëmundjes.

Nëna e ardhshme mund të vërejë praninë e hemoglobinës nga ngjyra e urinës: ajo bëhet kafe e errët. Sigurisht, ky është shkaku jo vetëm i hemoglobinurisë, por edhe i disa sëmundjeve të tjera të veshkave, por kjo shenjë e sigurt është padyshim një arsye për të shkuar te një mjek dhe për tu testuar në një laborator.

Pse është e rrezikshme

Plazma e gjakut si e një gruaje shtatzënë ashtu edhe e një personi të zakonshëm mbushet rregullisht me pjesë të vogla të hemoglobinës. Shkatërrimi i qelizave të kuqe të gjakut është një proces i natyrshëm dhe thelbësor. Enzima haptoglobinë bllokon hyrjen e qelizave të kuqe të shkatërruara të gjakut në urinë përmes sistemit të filtrimit renal.

Nëse procesi i prishjes së eritrociteve është shumë i shpejtë, atëherë haptoglobina nuk përballet me punën e saj kryesore dhe veshkat fillojnë të kalojnë produkte të kalbjes.

Gjithashtu, sëmundja mund të ndodhë për shkak të llojeve të ndryshme të anemive (për shembull, anemi hemolitike). Përveç kësaj, infeksione të tilla si tifoja, bajamet ose ethet e kuqe të ndezur mund të rrisin numrin e qelizave të kuqe të gjakut, përfshirë ato të shkatërruara.

Shkaqet e paraqitjes

Shenja e parë kryesore që shkel norma e hemoglobinës në urinë është ngjyra e saj e kuqe e errët. Kjo është për shkak të pranisë së shumë grimcave të oksihemoglobinës në urinë.

Urina që u mblodh për analizë me kalimin e kohës ndahet në disa shtresa:

 • Shtresa e sipërme mbetet transparente, por ruan ngjyrën.
 • Shtresa e poshtme përmban grimca të lëndës organike të shkatërruar - detritus.

Diagnostics

Gjëja kryesore dhe kryesore në procesin e diagnostikimit të një shkelje të tillë është shpërndarja e një analize të urinës.

Në mënyrë që analiza të kryhet në mënyrë objektive, është e nevojshme të kryeni një numër veprimesh para se të mblidhni urinën:

 • Shtë e nevojshme të kryhet higjiena e plotë e organeve gjenitale.
 • Kavanoza e provës duhet të jetë absolutisht e pastër, e thatë dhe e sterilizuar.
 • Isshtë e nevojshme të bëni provën në mëngjes me stomak bosh, kjo parandalon hyrjen e sheqernave, lipideve dhe yndyrnave.
 • Shtë e nevojshme të ndaloni pirjen e ujit në mbrëmje, kjo zvogëlon peshën specifike të urinës.
 • Frutat (sidomos agrumet ose bananet) nuk duhet të konsumohen në mbrëmje sepse këto ushqime rrisin nivelet e kripës urinare.
!  Pielografia (retrograd, intravenoz, antegrad) çfarë është ajo, përgatitja dhe sjellja

urina199 8 - 11

Asistentët laboratorikë ekzaminojnë urinën dhe mjeku që merr pjesë deshifron analizën. Pasi kanë marrë një analizë në duart e tyre, shumë fillojnë ta studiojnë atë në mënyrë të pavarur dhe të nxjerrin konkluzione bazuar në librat e referencës mjekësore ose në internet. Mos harroni se vetë-mjekimi dhe vetë-diagnostikimi paraprak rrallë çojnë në vlerësime objektive të shëndetit tuaj.

Çfarë të bëjmë dhe si të trajtojmë

Trajtime të ndryshme përdoren për të korrigjuar nivelin. Kur një pacient ka një formë të ftohtë paroksizmale, kërkohet një transfuzion gjaku, veçanërisht i qelizave të kuqe të gjakut. Ndonjëherë përshkruhet një kurs i steroid anabolik.

Trajtimi sistemik mund të zvogëlojë ndjeshëm aktivitetin e yndyrnave të oksiduara dhe produkteve të zbërthimit të tyre.

Përdoret gjithashtu kursi standard i trajtimit për aneminë. Për këtë, përdoren përgatitjet që përmbajnë një sasi të madhe hekuri. Terapia antitrombotike gjithashtu është provuar shumë mirë: procedura standarde për trajtimin e trombozës, aterosklerozës ose venave me variçe ndihmon në hollimin e gjakut. Terapia antikoagulante ka një efekt pozitiv në rrjedhën e trajtimit.

Detonic - një ilaç unik që ndihmon në luftimin e hipertensionit në të gjitha fazat e zhvillimit të tij.

Detonic për normalizimin e presionit

Efekti kompleks i përbërësve bimorë të ilaçit Detonic në muret e enëve të gjakut dhe sistemin nervor autonom kontribuojnë në një rënie të shpejtë të presionit të gjakut. Për më tepër, ky ilaç parandalon zhvillimin e arteriosklerozës, falë përbërësve unikë që janë të përfshirë në sintezën e leçitinës, një aminoacid që rregullon metabolizmin e kolesterolit dhe parandalon formimin e pllakave aterosklerotike.

Detonic jo sindromi i varësisë dhe tërheqjes, pasi të gjithë përbërësit e produktit janë të natyrshëm.

Informacione të hollësishme rreth Detonic ndodhet në faqen e prodhuesit www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Kryeredaktori i z Detonic revistë në internet, cardiologistja Yakovenko-Plahotnaya Tatyana. Autor i më shumë se 950 artikujve shkencorë, përfshirë në revista të huaja mjekësore. Ai ka punuar si një cardiologist në një spital klinik për mbi 12 vjet. Ai zotëron metoda moderne të diagnostikimit dhe trajtimit të sëmundjeve kardiovaskulare dhe i zbaton ato në aktivitetet e tij profesionale. Për shembull, ai përdor metoda të ringjalljes së zemrës, dekodimin e EKG, teste funksionale, ergometri ciklike dhe e njeh ekokardiografinë shumë mirë.

Për 10 vjet, ajo ka qenë një pjesëmarrëse aktive në simpoziume të shumta mjekësore dhe punëtori për mjekë - familje, terapistë dhe cardiologistët. Ai ka shumë botime për një mënyrë jetese të shëndetshme, diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve të zemrës dhe vaskulare.

Ai monitoron rregullisht botimet e reja të Evropës dhe Amerikës cardiolrevista ogy, shkruan artikuj shkencorë, përgatit raporte në konferenca shkencore dhe merr pjesë në Evropian cardiolkongreset ogy.

Detonic