Симптоми на интракранијален притисок и третман

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Причини за зголемен интракранијален притисок

Некои болести можат да предизвикаат повреда на циркулацијата на цереброспиналната течност и да го зголемат нејзиниот притисок во внатрешноста на кранијалот:

 • Бенигни или малигни тумори на мозокот;
 • Болести од заразна природа кои предизвикуваат воспалителни процеси во мозокот - енцефалитис и менингитис;
 • izbytok vesa 1 - Симптоми на интракранијален притисок и третманТрауматски ефекти - модринки и потреси на мозокот;
 • Нарушена циркулација на цереброспиналната течност поради васкуларна тромбоза;
 • Вроден хидроцефалус кај новороденчиња поради заразни болести што ги носи мајката за време на бременоста;
 • Мигрена;
 • Вишок тежина;
 • Акумулацијата во телото на голема количина на вишок течност;
 • Нагло зголемување на крвниот притисок (тоа се случува со токсикоза во доцниот период на бременост);
 • Исхемичен мозочен удар;
 • Труење на телото.

Но, ако крвниот притисок може лесно да се измери, тогаш не е толку лесно да се утврди дали се чувствувате лошо, дали интракранијалното е покачено. Кои се симптомите на интракранијален притисок кај жените, бидејќи кај нив е особено чест? Во што се изразува неговото зголемување?

Кои броеви се сметаат за нормални?

Кај здраво лице, стапката на интракранијален притисок е во опсег од 10-15 милиметри жива. Вредностите што започнуваат од 25 mmHg се сметаат за опасни, а при приближување до 35 mm состојбата се смета за критична. Лице со таков притисок може да се соочи со губење на свеста и смрт на мозочните клетки.

За да се одржи последователниот квалитет на живот, а понекогаш и самиот живот, важно е навремено да се забележат знаци на лошо здравје.

Со зголемување на интракранијалниот притисок, симптомите што укажуваат на ова се како што следува:

 • Главоболка, која е присутна постојано, без оглед на времето од денот, често таа веќе постои по будењето;
 • Не се поврзани со физички фактори зголемено потење;
 • головна бол 1 - Симптоми на интракранијален притисок и третманВегетативно-васкуларни феномени - нервоза и замор, слабост, замор;
 • Забрзан пулс;
 • Нарушување на видот и пречки што произлегуваат во видното поле во форма на бифуркација на предмети;
 • Нарушување на периферниот вид;
 • Бучава во ушите;
 • Болки движења на главата;
 • Болка во очите;
 • Гадење, повраќање;
 • Појава на модринки под очите;
 • Оток на лицето и очите;
 • Зависност од времето, чувствителност на временските промени, пад или пораст на атмосферскиот притисок;
 • Состојба близу до несвестица;
 • Говорно нарушување;
 • Нарушено внимание и меморија;
 • Задушување;
 • Болка во срцето.

Овие знаци укажуваат на тоа дека во организмот се јавуваат процеси штетни по здравјето, што доведува до зголемен интракранијален притисок.

Повраќање со зголемен интракранијален притисок е слично на манифестациите на мигрена, но не носи олеснување.

Вообичаено е да се одделат формите на манифестација на интракранијален притисок во два вида: акутен и хроничен. Акутната форма се јавува поради ненадејно формирано оштетување на мозокот од траума, аневризма или како резултат на церебрална хеморагија.

Со неочекувано нагло зголемување на интракранијалниот притисок, се јавува опасна по живот состојба која, во отсуство на терапевтски мерки, може да доведе до смрт или сериозни компликации како што се мозочни удари, штипкање на малиот мозок, граничи со слепило на оштетување на видот; не се исклучени ментални нарушувања и инхибиција на менталната активност.

Во овој случај, неопходни се итни мерки, но подобро е да не бидете во критична ситуација и, при првиот знак на зголемен интракранијален притисок, да се консултирате со невролог за објективна дијагноза и третман.

Со цел итно да му се помогне на лице со акутна форма на ICP, се прави кранијаотомија - хируршко отстранување на парчиња кранијална кутија, што помага да се добие пристап до посакуваната област и ви овозможува брзо нормализирање на интракранијалниот притисок.

Хроничната форма се појавува постепено, честопати има невролошко потекло, а понекогаш е резултат на механичко оштетување, болест, несакани ефекти на одредени лекови.

ICP дијагноза

Дијагнозата на интракранијалниот притисок се состои во собирање податоци за параметрите на телесните системи на пациентот и земање предвид на можните болести што можат да влијаат на состојбата на пациентот.

Анкетата вклучува испитувања на:

 • Vnutricherepnoe davlenie симптомија 2 - Симптоми на интракранијален притисок и третманЕлектроенцефалограм на мозокот (ЕЕГ);
 • Магнетна резонанца (МРИ);
 • Компјутеризирана томографија (КТ);
 • Х-зраци преглед на черепот;
 • Ултразвучна постапка;
 • Преглед на офталмолог на дното на пациентот;
 • Општа анализа на крв;
 • Хемија на крв;
 • Тест на крвта за електролити;
 • Ако е веројатна поврзаност со други болести, пропишани се дополнителни прегледи во оваа насока, кои го одредуваат степенот на влијание на другите фактори и контраиндикации при изборот на лекови

Во прилог на ова, во лабораторијата се спроведува студија за составот на цереброспиналната течност.

Терапии

Интракранијалниот притисок со зголемени стапки бара внимание, а понекогаш и непосреден третман, за да се избегне нарушена активност на мозокот и други сериозни здравствени последици, вклучително и смрт.

Врз основа на сериозноста на текот на болеста и истовремените болести, лекарот препорачува третман во болница или нуди режим на лекување што не бара хоспитализација.

Третман на интракранијален притисок кај возрасни обично вклучува, ако не постои итна индикација за набvationудување во болница:

 1. Massazh vorotnikovoy zony 1 - Симптоми на интракранијален притисок и третманРежим кој го регулира внесот на течности.
 2. Диуретични лекови. Диуретиците го отстрануваат вишокот течност од телото, што помага да се намали интракранијалниот притисок.
 3. Седативи
 4. Кортикостероиди.
 5. Ноотропици.
 6. Гимнастика.
 7. Масажа со јаки.
 8. Васкуларни препарати.

Ако зголемувањето на интракранијалниот притисок е предизвикано од тумор или хематом во мозокот, што бара хируршка интервенција, тогаш се прави операција за отстранување на овие формации.

Хирургија

Хидроцефалусот, како една од најтешките состојби, не се лекува со таблети и не попушта на конзервативните методи на изложеност.

Лековите можат да ја ублажат главоболката предизвикана од интракранијален притисок, но не и да ја елиминираат причината. Не трошете време, не започнувајте ја болеста. Единствениот начин да се излечи е брз.

Терапија со лекови

Конзервативните лекови ги пропишува лекар, земајќи ја предвид собраната слика за болеста на пациентот.

 • Глицин (од групата на невропротектори);
 • Диакарб;
 • Дексаметазон;
 • Фуросемид;
 • Глицерол, манитол (осмотски диуретици за забрзување на одливот на цереброспиналната течност).

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic