Што е хипертрофија на левата преткомора и како да се препознае на ЕКГ

DlyaSerdca → Болести на срцето → Други болести En Зголемување на левата преткомора: Причини, симптоми, дијагноза и третман

Хипертрофија (зголемување) на левиот атриум не е независна болест, туку е алармантен симптом на низа други патолошки процеси.

Најчесто, хипертрофичните промени во овој дел од срцето се формираат речиси истовремено со слични промени во десната комора.

Причината за хипертрофични промени во овој дел од срцето може да биде една од болестите наведени подолу, или нивната комбинација.

 • Вродени малформации на кардиоваскуларниот систем:

 • коарктација на аортата;
  ab38fb99d83937bc17382997c42d9d0d - Што е хипертрофија на левата преткомора и како да се препознае на ЕКГКоарктација на аортата
 • хипоплазија на левата комора;
 • дефекти на митралната валвула;
 • малформации на аортната валвула;
 • комбинирани срцеви мани.

Стекнати срцеви мани:

 • дефекти на митралната валвула;
 • малформации на аортната валвула;
  9b596ba1671746a7c5bba67088dbbb3d - Што е хипертрофија на левата преткомора и како да се препознае на ЕКГДефекти на аортната валвула
 • комбинирани срцеви мани.
 • Хипертрофична кардиомиопатија.
 • Хипертензија со формирање на хипертензивно срце.
 • Миокардитис со различна етиологија.
 • Врз основа на горенаведената листа на можни причини, можеме да заклучиме дека хипертрофијата на левата комора често има наследен карактер.

  Покрај тоа, постојат голем број на не-срцеви фактори кои можат да доведат до фактот дека левиот атриум доживува зголемено функционално оптоварување и хипертрофии. Најчесто тоа е:

  • белодробни заболувања, особено долготрајни, хронични;
  • чест и / или тежок стрес;
  • прекумерна тежина

  Хипертрофија или зголемување на левиот атриум звучи само како болест, но всушност, ова е алармантен сигнал за проблеми во функционирањето на кардиоваскуларниот систем.

  Зголемување на клетките во срцевото ткиво често се случува токму на левата страна на срцевиот мускул.

  За да избегнете опасен развој на болеста, треба навремено да одите кај лекар, но не секој знае како да ја одреди патологијата, што значи тоа и од која причина се појавува, иако веројатно сте чуле за такво заболување .

  Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

  Detonic за нормализација на притисокот

  Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

  Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

  Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

  Причини

  Зошто левиот атриум се зголемува, сè уште не е точно познато, но има многу причини за оваа патологија. И покрај фактот дека срцевите заболувања се почести кај постарите луѓе, трендовите се менуваат секоја година, а болестите стануваат помлади.

  Најчестите причини за хипертрофија вклучуваат наследност, висок крвен притисок и вишок тежина. Проблемот со дебелината не е новост во современиот свет, затоа, проширувањето на преткоморите веќе не е редок симптом, а овој симптом често се среќава кај млади луѓе, па дури и кај деца.

  Ако ги разгледате причините подобро, можете да разберете зошто постои таква патологија и како да се справите со неа.

  Хипертензија

  Најчесто, хипертрофија се јавува кај хипертензивни пациенти, висок крвен притисок го зголемува оптоварувањето на срцето и го нарушува протокот на крв. Во хронична форма, дури и со третман, крвниот притисок е далеку од нормален, а постојан товар на мускулот доведува до негов оток и хипертрофија.

  Зголемувањето на левиот атриум се јавува како резултат на стеснување на отворот, кој го регулира протокот на крв помеѓу левата страна и комората. Во овој случај, оптоварувањето на срцевиот мускул се зголемува, крвта се задржува во левиот атриум повеќе отколку што треба, и соодветно се протега, а исто така се зголемува во големина.

  И покрај оддалеченоста на овој оддел од атриумот со патологија во зоните помеѓу комората и аортата, циркулацијата на крвта е нарушена и има познати прекршувања на левиот атриум.

  Не само стеснувањето доведува до патологија, функционирањето на овие вентили влијае на снабдувањето со крв.

  Ако еден од вентилите не се затвори цврсто или фреквенцијата на контракции не одговара на ритамот, тогаш одливот на крв се случува во спротивна насока, што неизбежно доведува до воспалителен процес на срцевата празнина и левиот атриум. Како резултат на овие нарушувања и воспалителниот процес, се развива хипертрофија.

  Миокарден воспаление има негативен ефект врз контрактилната функција на срцевиот мускул.

  Нарушувања на левиот атриум, исто така, можат да бидат предизвикани од болести на респираторниот систем, недостаток на кислород, нарушувања на срцевиот ритам доведуваат до хипертрофични промени.

  Процесот е долг, така што обична настинка не може да доведе до такви последици. Причината може да биде само занемарена и хронични болести кои методично го нарушуваат функционирањето на срцето.

  Taktika diagnostiki i lecheniya zabolevaniya - Што е хипертрофија на левата преткомора и како да се препознае на ЕКГ

  Хипертрофија на левиот атриум е предизвикана од генска мутација на хромозомите, што резултира со хипертрофична кардиомиопатија. Патолошкото набивање на theидовите на комората доведува до оптоварување на долните делови на срцето, а зголемениот проток на крв ја зголемува празнината на органот.

  Нарушувања на нервниот систем

  Не е најмалку важно меѓу причините за проширување на преткоморите се стресот и нервната напнатост. Тие се виновниците за високиот крвен притисок, што доведува до хипертрофични промени.

  симптомите

  Процесот на промена на левиот атриум е бавен, а симптомите не се јавуваат веднаш. Сè започнува со болка во градите, што не се сфаќа како сериозен знак на оштетување. Со текот на времето, се појавува замор, најпрво за време на физички напор, подоцна во состојба на мирување. Благосостојбата се влошува како што напредува болеста.

  Симптоматологијата на манифестација на зголемување во голема мера зависи од причините за развојот на патологијата. Ако проблемот се појавил во позадина на стеноза на митралната валвула, покрај болка, се забележува силен едем на долните екстремитети, се забележува силна кашлица со хемоптиза.

  Со инсуфициенција на митрална или аортна валвула, едно лице се жали на следниве симптоми:

  • кардиопалмус;
  • нарушувања на срцевиот ритам;
  • диспнеа;
  • општа слабост;
  • прекумерен замор;
  • болка при физички напор.

  Ако има неколку причини, тогаш симптомите постепено се појавуваат во различен редослед. Големо влијание врз симптомите имаат надворешни фактори. Начинот на живот, лошите навики, тешката физичка работа и индивидуалните карактеристики можат да ги променат симптомите и да се манифестираат на различни начини.

  дијагностика

  Бавната лезија и зголемувањето на левиот атриум не дозволуваат да се дијагностицира патологија врз основа на симптомите, но постојат методи со кои може да се открие хипертрофија во почетната фаза.

  Аускултацијата се однесува на првиот метод за дијагностицирање на нарушувања во работата на срцевиот мускул и зголемување на преткоморите. Не му е потребна специјална опрема, туку само стетоскоп и лекарски професионализам.

  Таквата студија се заснова на слушање и проценка на звуците за време на работата на срцето. Појавата на звуци и кратки груби звуци укажува на патологија на вентилите, што овозможува атријална хипертрофија.

  Оценете ја работата на вентилите и откријте прекршувања во нивното работење користејќи ултразвучна дијагностика. Ехокардиографија и ултразвук ви овозможува да го испитате ткивото на срцевиот мускул, да ја процените големината и дебелината на wallsидовите на срцето. Следењето на протокот на крв во срцевиот мускул ви овозможува да откриете патолошки промени пред да биде видлива хипертрофија.

  Прегледот на Х-зраци е помалку информативен, но е неопходен дијагностички метод за вродени нарушувања. На Х-зраци, покрај состојбата на срцевиот мускул, се проценува и потенцијалот на белите дробови и нивната работа.

  Бидејќи прекршувањата на контракциите се забележуваат со хипертрофија доста често, електрокардиограмот е еден од методите за испитување на срцето. Еден метод не може да биде начин за точна дијагноза. За да се утврдат причините и степенот на занемарување на болеста, се спроведува целиот комплекс на испитување.

  Терапии

  Бидејќи проширувањето на преткоморите не е посебна болест, а третманот на симптомите се базира на елиминирање на причините што доведоа до хипертрофија и терапија на основната болест. Ефективноста на третманот зависи од идентификување на точните причини за атријална хипертрофија. Грешките тука се неприфатливи и можат да бидат полн со сериозни последици.

  Ако проширувањето на левиот атриум се случило поради инфективна лезија, пропишана е антивирусна или антибактериска терапија. Терапија за поддршка е пропишана за поддршка на срцето и враќање на нормалните големини на преткоморите.

  Со хипертензија и висок крвен притисок за нормализирање на непријатните последици, важен дел од терапијата е нормализирање на притисокот и одржување во нормални граници. Антихипертензивни лекови се користат за третман.

  Покрај тоа, се препорачува третман со лекови и хируршка интервенција за брзо закрепнување за да се преиспита начинот на живот, да се задржи диета некое време и да се напуштат лошите навики, прво за време на третманот, а потоа засекогаш.

  Колку ќе биде ефективен третманот зависи од тоа колку брзо е откриена патологијата, во каква состојба се кардиоваскуларниот систем и телото како целина и колку лошо биле погодени срцето и левиот атриум. Навремената дијагноза и правилниот третман ви овозможуваат да се ослободите од опасниот симптом и да се вратите во вообичаениот живот без страв за вашето здравје.

  Важно е да се запамети дека причините што доведоа до хипертрофија може да предизвикаат оштетување не само на преткоморот, туку и на садовите, аортата или комората. За време на прегледот и терапијата, овие точки мора да бидат земени во предвид.

  Хипертрофија на левиот атриум е опасен симптом, кој, покрај сериозни последици, може да предизвика опасни по живот компликации.

  Пропуштен момент, неефикасен третман, неправилно утврдени причини може да доведат до попреченост или смрт.

  Но, навремената дијагноза и правилното лекување, дури и со вродени малформации, даваат добри прогнози за закрепнување. По медицински третман и хируршка интервенција, едно лице може да се врати во вообичаениот живот без да се ограничи поради болест.

  Прогнозата за закрепнување е поволна, што е најважно, не го одложувајте повикот на лекар. Кога ќе се појават првите знаци, треба веднаш да отидете во клиниката. Мала малаксаност и едвај забележлива болка не можат да бидат несреќа, ова тело дава сигнал за појава на проблеми во кардиоваскуларниот систем. Колку побрзо бидат идентификувани, толку побрзо ќе се опорави.

  Хипертрофија на левата комора - како се манифестира, открива и третира

  Честа болест е хипертрофија на левата комора и се манифестира кај луѓе од различни возрасти подеднакво. Статистичките податоци покажуваат 4% од смртните случаи кои се јавуваат како резултат на хипертрофија на левата комора или LVH. Таквата ознака ќе се користи понатаму на темата.

  Денес треба да ги разгледаме причините што предизвикуваат развој на патологија, симптоми кои укажуваат на присуство на проблем, дијагностички методи и опции за третман, можни компликации што можат да се појават како резултат на недостаток на третман.

  Што е тоа?

  af2034a4a31d2fde70e8c3f9fa9be827 - Што е хипертрофија на левата преткомора и како да се препознае на ЕКГ

  Пред да се разгледаат сите планирани прашања, потребно е да се открие што значи хипертрофија на левата комора на срцето. Длабоко во суштината на патологијата, ќе биде полесно да се запознаете со нејзините карактеристики, причини, методи на лекување и дијагностицирање.

  Суштината на оваа патологија е да се зголеми дебелината на мускулниот слој во левата комора. Нормалните вредности не одат подалеку од 11 mm. Со дебелина на мускулниот слој од повеќе од 12 mm. веќе постои умерена хипертрофија на левата комора. Болеста подеднакво се наоѓа кај луѓе од различна возраст. Тоа е доста честа појава.

  Целосен лек е можен само преку хируршка интервенција. Но, тоа е пропишано не на сите пациенти со таква дијагноза, туку само на оние луѓе кои имаат закана по живот. Во повеќето случаи, пропишан е конзервативен третман, кој може да ја намали патолошката манифестација или да го задржи на постојано ниво.

  Причини за болеста

  Постојат голем број на фактори кои можат да предизвикаат развој на LVH. Развојот на патологијата се заснова на фактори поради кои левата комора се контрахира во интензивен режим. Под такви околности, се јавува раст на мускулниот wallид. Различни патологии или големо оптеретување на срцето можат да дејствуваат како такви фактори.

  Хипертрофија, која се шири на левата комора, често се дијагностицира кај професионални спортисти. Во текот на целата нивна спортска кариера, тие редовно ги подложуваат своите тела на прекумерно аеробно вежбање.

  Со овој животен стил, мускулниот wallид е принуден да се надува и да се згусне. Друга причина е прекумерната тежина.

  Кај таквите луѓе, срцето постојано доживува голем товар, што го прави да работи во подобрен режим.

  Сега разгледајте ги болестите кои често стануваат причини за хипертрофија на левата комора на срцето:

  • хипертрофија, која прерасна во хронична состојба, во која индикаторите за притисок се над ознаката од 145 на 100;
  • тесен аортен вентил;
  • атеросклероза на аортата.

  Болеста не е секогаш стекната, има и вродени патологии.

  Патологијата е поделена на видови. Раздвојувањето се заснова на различни фактори. На пример, според сериозноста, се разликуваат три сорти:

  • умерената форма се карактеризира со зголемување на мускулниот слој до максимум 2 см, третманот е лесен, но нема закана за животот, во најголем дел карактеристичен за спортистите;
  • средната форма се карактеризира со зголемување на ткивото на левата комора до 2,5 см;
  • изразен степен се дијагностицира во случаи кога дебелината на мускулниот слој надминува 2,5 см.

  Друга класификација се заснова на локацијата на задебелување:

  1. Концентрична хипертрофија на левата комора се карактеризира со експанзија на миокардот и намалување на шуплините на срцевиот мускул. Левата комора обично се шири. Оваа форма на болеста влијае на луѓето по 35 години.
  2. Ексцентричната хипертрофија на левата комора има спротивни карактеристики (шуплините се зголемуваат и wallsидовите се шират). Изложени на ризик се луѓе по 30 години, претежно мажи. Шуплината на левата комора е многу голема. Луѓето со оваа патологија се жалат на силна болка во срцето. Како што товарот се намалува, процесот на зголемување на мускулниот слој се намалува.
  3. Опструктивна или мешана форма се нарекува и кардиомиопатија. Обликот на комората со оваа форма на болест наликува на песочен часовник. Задебелување влијае на theидовите на шуплините и миокардот. Таквата болест се манифестира кај млади луѓе кои не достигнале 35 години.

  Симптоматологијата на оваа болест е хетерогена, што ја прави проблематична нејзината идентификација.

  За некои луѓе, патологијата на срцето не се манифестира на кој било начин и тие живеат тивко, не сфаќајќи го неговото присуство.

  Исто така, постојат случаи кога симптомите на хипертрофија на левата комора имаат значително влијание врз благосостојбата на една личност. Најчестите знаци на болеста го вклучуваат следново:

  • ангина пекторис се развива во позадина на компресија на садовите кои се одговорни за негување на срцето, овој знак на хипертрофија на левата комора е прикажан на ЕКГ и се чувствува дури и без преглед;
  • атријална фибрилација;
  • губење на свеста се јавува како резултат на тонење на срцето за неколку секунди;
  • атријална фибрилација;
  • миокарден глад;
  • диспнеа;
  • зголемување или кршење на крвниот притисок, нестабилност на индикаторите;
  • главоболки и слаб сон;
  • слабост, замор, намалена благосостојба;
  • болка во градите.

  Било која од овие состојби треба да биде поттик за посета на лекар. Не можете да чекате додека симптомите не поминат сами од себе. Таа секогаш има причина што може да доведе до непоправливи последици.

  дијагностика

  Во огромното мнозинство на случаи, LVH или хипертрофија на левата комора се открива за време на рутински преглед. Ова е токму она што се случува со спортисти кои подлежат на длабински медицински преглед секоја година.

  Болеста се манифестира на ехокардиографија кога се испитува срцева комора. Оваа постапка е пропишана за лица со хипертензија, во присуство на отежнато дишење, вртоглавица, општа слабост и болка во градите.

  Ако се открие задебелување на theидовите на левата комора, пропишани се дополнителни дијагностички методи кои ви овозможуваат да ја утврдите природата на болеста и да ги идентификувате причините за нејзиниот развој. Овие дијагностички методи се следниве постапки:

  • утврдување на срцевиот ритам и крвниот притисок;
  • ЕКГ;
  • преглед на аортата со помош на ултразвук;
  • Доплер ехокардиографија.

  Врз основа на податоците добиени како резултат на таквата сеопфатна дијагноза, се пропишува третман. Само во овој случај тоа ќе биде ефективно.

  Ако не се лекува

  Само по себе, умерена болест не е опасна и не претставува закана за животот на човекот. Но, наспроти нејзината позадина, може да се развијат голем број болести, од кои секоја има сериозно влијание врз здравјето и благосостојбата. Затоа, неопходно е да се справи со третманот на LVH, и покрај отсуството на симптоми и промени во благосостојбата.

  Во отсуство на третман со висок степен на веројатност, може да се развијат разни видови срцеви заболувања, меѓу кои следниве болести се најопасни:

  Со кое било од овие заболувања, нападот може да предизвика срцева слабост и смрт. Опасноста од хипертрофија на левата комора ви е позната, и сега никој нема да се сомнева во опасноста од ова заболување, што значи дека можеме да продолжиме да ги разгледуваме методите на лекување.

  Терапии

  Само а cardiolогист може да каже како да се излечи хипертрофијата на левата комора. Тој мора да ги има во своите раце податоците добиени како резултат на целосна дијагноза. На изборот на третман влијаат природата на болеста, причините за појавата, развојните карактеристики и придружните патологии.

  Во процесот на лекување, може да се препишат разни лекови, од кои секоја има различен ефект врз телото и ви овозможува да го постигнете соодветниот ефект.

  1. Приемот „Верампил“ со бета-блокатори ќе ги отстрани непријатните и болни симптоми, ќе го подобри целокупното здравје.
  2. Лекови кои ви овозможуваат да го нормализирате крвниот притисок и да го намалите срцевиот ритам.
  3. АКЕ-инхибиторите го блокираат развојот на хипертрофија. Земањето на овие лекови со текот на времето може да ги намали симптомите и да спречи развој на болеста.
  4. Антихипертензивните лекови ја подобруваат исхраната на миокардот и помагаат во нормализирање на срцевиот ритам.

  операции

  Само операцијата може целосно да го ослободи лицето од LVH. Ако болеста се појавила во позадина на срцеви заболувања, тогаш операцијата не може да се избегне; згора на тоа, тоа мора да се направи без одлагање. Се практикуваат три вида на хируршки третман:

  1. Протетиката на аортната валвула мора да се изврши во однос на позадината на неговото стеснување. Операцијата е од витално значење. Според статистичките податоци, без операција, 95% од пациентите живеат не повеќе од 5 години со таква дијагноза.
  2. Стентирање на аортата се изведува при дијагностицирање на атеросклероза на аортата. Операцијата е пропишана за стеснување на садот со атеросклеротична плоча за повеќе од 50%. Со пониски стапки на стеснување на артеријата, третманот е од медицинска природа.
  3. Со силна сериозност на хипертрофија, тие прибегнуваат кон ексцизија на вишокот мускулно ткиво.

  Начин на живот и диета

  Без оглед на формата на болеста, нејзиниот степен и усогласеност со терапевтските тактики, потребно е да го промените вашиот животен стил и да се придржувате до специјална диета. Ваквите активности ќе ја зголемат ефикасноста на третманот и ќе ја зголемат способноста на срцето да се спротивстави на болеста.

  При дијагностицирање на LVH, потребно е да се промени начинот на живот во согласност со следниве препораки:

  • целосно отфрлање на сите лоши навики;
  • нормализација на индикаторот за тежина;
  • редовно вежбање физиотерапија, особено за луѓе со седентарен / седентарен начин на живот;
  • намалување на стресните фактори;
  • намалување на физичката активност.

  fa80cdce7831cd3e02e50d599301dbd3 - Што е хипертрофија на левата преткомора и како да се препознае на ЕКГ

  Исхраната исто така треба да се прилагоди:

  • фракционо исхрана (6 пати на ден во мали делови);
  • намалување на количината на сол;
  • одбивање на пушено месо, масна и пржена храна;
  • вклучување во дневната исхрана на млечни и млечни производи;
  • морска храна и посно месо;
  • овошје и зеленчук треба да бидат вклучени во секојдневната исхрана;
  • слатки за да се исклучат или минимизираат.

  Народни лекови

  Ретко се користи третман со народни лекови за хипертрофија на левата комора. Најчести се растенијата кои имаат антиоксидантно и смирувачко дејство врз организмот.

  Исто така, се препорачува да се земаат лушпи од растенија кои ги зајакнуваат крвните садови и го ослободуваат телото од плаки.

  Може да земате витамински комплекси и додатоци во исхраната, кои содржат калиум и калциум, омега, магнезиум и селен.

  1. Ние правиме колекција од 3 лажици мајчино млеко, 2 лажици цимет и рузмарин, лажици чај од бубрези. Една лажица од оваа колекција е исполнета со 1,5 чаши топла вода. Оставете да зоврие и држете го на оган 5 минути. Ние кисна супа за 4 часа. Филтрирајте и земајте три пати на ден пред јадење во топла форма.
  2. Бришење свежи брусница со шеќер. Земете го во оваа форма три пати на ден откако ќе јадете лажичка.
  3. За да подготвите лушпа од млади пука од грмушки од боровинки, треба да земете една лажица мелени зеле и да ги варите во чаша вода 10 минути. Ладената и филтрирана супа се зема три пати на ден за една лажица.

  Хипертрофија на левата преткомора: развој, знаци и дијагноза, како да се лекува, прогноза

  Сазикина Оксана Јуриевна, cardiolогист

  За да може срцето да ја изврши својата функција на пумпање и непречено да пумпа крв низ артериите на целото тело, сите структури на срцето мора да работат непречено и непречено. Но, дури и овој важен орган не е имун од болести, и ако се појават патолошки процеси во него, тој се обидува да ги надомести настанатите повреди.

  Една од таквите компензаторни (адаптивни) реакции е задебелување на срцевиот мускул како резултат на зголемување на бројот и масата на клетките со неможност на кое било телење на срцето да ги извршува своите активности. Таквите процеси во срцевиот мускул се нарекуваат хипертрофични.

  Со други зборови, хипертрофија значи зголемување и задебелување на нешто, во овој контекст - миокардот.

  Normalnoe serdechnoe stroenie i razmery - Што останува хипертрофија на преткоморите и како да се препознае на ЕКГ

  Задебелување на срцевиот мускул (миокард) може да се појави во која било комора на срцето - во десната или левата преткомора, како и во десната или левата комора. Секој од овие видови има свои причини и последици. За можните причини за хипертрофија на левата преткомора (HFR) ќе се дискутира подолу.

  хипертрофија на сите делови на срцето

  Значи, зголемувањето на левиот атриум во повеќето случаи придружува на која било од cardiological болести. Ако пациентот покажа знаци на ЕКГ хипертрофија, на пример, тој мора дополнително да се испита, бидејќи хипертрофијата на левата преткомора не е нормална опција.

  Исклучок се луѓето кои долго време и професионално се занимаваат со спорт, но тие развиваат физиолошка униформа хипертрофија на сите делови на срцето или само на левата комора (т.н. „срце на спортист“).

  Изолираното задебелување на левиот атриум е покарактеристично за срцевата патологија.

  1. Дефекти на срцето

  Повреда на архитектоника на срцевиот мускул во голема мера влијае на неговата работа. Со дефекти, се развива компензаторна хипертрофија на срцевите комори, а после тоа се зголемува срцевата слабост. Зголемување на левиот атриум се развива со такви видови на дефекти како што се:

  • Вродени срцеви мани, на пример, бикуспидална аортна валвула.
  • Стекнати дефекти на митралната валвула, која служи како еден вид „врата“ помеѓу шуплините на атриумот и комората лево. За време на исфрлањето на крвта од атријалната празнина, вентилот се распрснува, поминувајќи го протокот на крв, а за време на исфрлањето на крвта понатаму, од комората до аортата, грчевите се цврсто затворени за да се избегне обратен проток на крв. Митралните дефекти се развиваат како резултат на автоимуно или бактериско воспаление во нејзините залистоци - по акутна ревматска треска (претходно наречена ревматизам), по црвена треска, како резултат на хроничен тонзилитис или со заразен ендокардитис. Поради лузни на вентилите, се развива стеснување на прстенот на вентилот (дефект се нарекува стеноза) или инсуфициенција на левиот атриовентрикуларен отвор (дефект се нарекува инсуфициенција).

  Со стенотично стеснување на аортната валвула, мускулот на левиот атриум е многу тешко да се протурка крв низ тесна дупка, природно е дека по некое време wallидот на преткоморот се згуснува и се собира со поголема сила.

  Но, порано или подоцна започнува декомпензација, атриумот не може да работи во услови на постојано големо оптоварување и се развива хронична срцева слабост.

  Стапката на развој на процесот варира кај различни пациенти, во опсег од неколку месеци до децении.

  хипертрофија на левата преткомора во комбинација со хипертрофија на десната комора со инсуфициенција на митралната валвула

  Со инсуфициенција на митралната валвула, механизмот на хипертрофија е малку поинаков. Значи, поради фактот што клапните на вентилите не се цврсто затворени, има обратен проток на крв од шуплината на левата комора до празнината на левата преткомора (регургитација, што не треба да биде нормално. Wallsидовите на атриумот секогаш се претерани.

  Врз основа на законот Френк-Старлинг (кој вели дека колку е посилен мускулот истегнат, толку повеќе ќе се стега), толку е поголема регургитација, толку посилно работи левиот атријален мускул. Како резултат, се развива компензаторна хипертрофија, што исто така доведува до срцева слабост.

  Со вазоспазам придружен висок крвен притисок, зголемено оптоварување на срцето, бидејќи миокардот треба да вложи многу напор за да го истурка протокот на крв во артерискиот кревет. Како резултат, се развива хипертрофија на левата комора, а потоа и задебелување на wallидот на левиот атриум.

  3. Кардиомиопатии

  Кардиомиопатија, карактеризирана со промена на конфигурацијата на срцето како резултат на минати болести, може да биде причина за ХФИД. Често се развива паралелно со кардиосклероза (пролиферација на сврзно, лузно ткиво) по воспаление (миокардитис) или срцеви удари.

  ILC може да биде хипертрофична (со задебелување на theидовите на срцето), дилатација (со проширување на срцевите комори и со зголемување на волуменот на крв во нив) и ограничувачка (со кршење на способноста на миокардот да опуштете се за време на дијастола во срцето).

  Механизмот на развој на проширување на левиот атриум кај пациенти со IMS кои вклучуваат лева комора се разликува малку - со хипертрофична и рестриктивна преткомора, тешко е да се притисне крв, бидејќи бара повеќе напор, а со проширена комора, толку е полн и надраснат со крв што атриумот треба да работи со многу голем товар.

  Нема строго специфични клинички манифестации на директно хипертрофија на левиот атриум. Сепак, кај секој пациент, ќе бидат забележани оние знаци кои се најкарактеристични за предизвикувачката болест што предизвикала хипертрофија.

  Значи, митралната стеноза се карактеризира со хемоптиза, напади на сува опсесивна кашлица и отежнато дишење со вежбање, влошена при лежење.

  Како што напредува хроничната срцева слабост, отежнато дишење се забележува дури и во состојба на мирување и со минимална активност во домаќинството, а отокот на нозете и стапалата се зголемува.

  Мало зголемување на левиот атриум предизвикано од артериска хипертензија е придружено со често влошување со многу високи бројки. Крвен притисок (180-200 mm Hg и погоре), со чести кризи, слабо реагирајќи на антихипертензивни лекови.

  Ако има поплаки од кардиоваскуларниот систем, а cardiolтреба да се консултира огист или терапевт за понатамошно испитување, а дијагнозата на зголемен лев атриум е утврдена врз основа на резултатите.

  Лекарот може да открие сомневање за хипертрофија на срцето или болест што може да доведе до тоа за време на преглед и преглед на пациентот.

  EKG priznaki uvelicheniya razmerov - Што останува хипертрофија на преткоморите и како да се препознае на ЕКГ

  За време на истражувањето, се земаат предвид природата на поплаките и условите под кои тие се појавуваат (состојба на одмор или физичка активност, будност или ноќно време, итн.).

  карактеристично руменило за хипертрофија поради митрална стеноза

  За време на прегледот, посебно внимание се посветува на кожата.

  Со митрална стеноза, таканареченото „митрално“ руменило на образите може да биде виолетово-розово, а во случај на инсуфициенција, бледило и ронливост на кожата со синкава боја на ноктите, врвот на носот и ушите може да биде набудувано.

  Ова се должи на намалување на содржината на кислород во крвта при хронична срцева слабост. Се проценува и сериозноста и локализацијата на едемот (во тешки фази, отокот од нозете и стапалата се шири повисоко, фаќајќи ги надворешните гениталии, колковите, стомакот).

  Појаснување на дијагнозата е можно со аускултација (слушање) на срцето и белите дробови. Во тешки фази на срцева слабост во белите дробови, се слушаат суви или влажни рале во долните делови.

  Со хипертензија, пациентот може да го слушне акцентот на вториот тон во моментот на слушање на аортата (во вториот меѓуребрен простор десно од градната коска), а со митрална стеноза, се слуша груб шум во проекцијата на митрална валвула (под левата брадавица во петтиот меѓуребрен простор).

  Kakie zabolevaniya mogut byt obnaruzheny pri takom simptome - Што останува хипертрофија на преткоморите и како да се препознае на ЕКГ

  Со инсуфициенција на митралната валвула, систолниот шум може да се слушне во истата точка.

  Секој пациент со срцеви поплаки мора да има ЕКГ. На кардиограмот, лесно е да се забележат знаци на хипертрофија на левата комора.

  Се должи на фактот дека спроводливоста во преткоморите се рефлектира од P бранот (асцендентниот дел го карактеризира возбудувањето на десниот атриум и опаѓачкиот дел од левата страна), потоа со хипертрофија на левиот атриум на ЕКГ, опаѓачки на Р бранот се зголемува и се издолжува во времетраењето. Забот добива форма на М и се нарекува П-митрале, за разлика од П-пулмонале со хипертрофија на десниот атриум.

  Покрај ЕКГ, потребно е пациент со срцев шум да изврши ултразвук на срцето. Ултразвучниот преглед покажува знаци на хипертрофија на левиот атриум кои ги надминуваат следниве параметри: 1.85-3.3 см и индекс на големина повеќе од 1.45-2.9 см / м2.

  Таквиот метод на испитување како рентген на градите овозможува не само да се открие стаза на крв во белите дробови (и во потешки случаи, конгестивна пневмонија или пулмонален едем), туку и да се утврди степенот на зголемување на срцето. Со митрални дефекти со изразено задебелување на wallsидовите на левиот атриум, срцето ја стекнува таканаречената митрална конфигурација - измазнување на половината на срцето.

  Според рецептот на лекарот, може да се препишат и други дијагностички методи - ултразвук на внатрешните органи и бубрезите, биохемиски тест на крвта, тестови за физички вежби за да се утврди функционалната класа на срцева слабост.

  Svetlana Borszavich

  Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
  Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
  Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
  Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

  Detonic