Што е ХДЛ холестерол и како тој влијае на здравјето

За да се утврди ризикот од формирање атеросклеротични плаки, не е доволно да се знае концентрацијата, важен е односот на „добар“ и „лош“ холестерол. Кај жените, тоа е приближно 2: 1, кај мажи - 2,8: 1. Можете да дознаете повеќе за неговата нормална содржина од посебни табели. Но, лекарите не се ни заинтересирани за ова: тие треба да го знаат атерогениот индекс. Тука неговиот раст, навистина, укажува на закана од атеросклероза.

Крвен тест за hdl и ldl се нарекува липиден профил. Вклучува не само штетен и корисен холестерол, туку и општи, триглицериди, коефициент на атерогеност. Студија е пропишана за сомневање за нарушен метаболизам на липидите, како и за контрола на третманот со постојните промени. Во принцип, се препорачува да се прави тоа најмалку еднаш на секои 5 години на млада возраст, и 1-2 пати годишно по 45 години.

За разлика од другите лабораториски индикатори, нормите на „добар“ и „лош“ холестерол се менуваат на секои пет години. Најмал број е забележан при раѓање. Тогаш тие растат, и за различни пола: кај жени, физиолошки скокови се јавуваат за време на бременоста, кај мажите, најголемата концентрација се одредува за време на пубертетот (според возраста, нивото на холестерол кај посилниот пол се намалува малку во споредба со врвот). Но, односот на „лош“ и „добар“ холестерол треба да биде постојан во секој случај.

Како што знаеме, ХДЛ е „добар“, додека ЛДЛ е „лошиот“ вид на холестерол. Еве неколку основни факти за овие два вида холестерол:

 • липопротеини со висока густина
 • „Добар“ холестерол
 • нивното ниво се зголемува со правилна исхрана
 • пушењето ја намалува HDL
 • помага да се намали ЛДЛ холестеролот и да се отстрани од артериите
 • повисоко ниво го намалува ризикот од сериозни проблеми со срцето и крвните садови
 • липопротеини со мала густина
 • Лош холестерол
 • нивното ниво се зголемува со неправилна исхрана
 • пушењето ја зголемува ЛДЛ
 • се главниот извор на акумулација на холестерол и блокада на артериите
 • нивното повисоко ниво го зголемува ризикот од развој на сериозни проблеми со срцето и крвните садови
 • прекумерната тежина е поврзана со повисоки нивоа на ЛДЛ и пониски нивоа на ХДЛ

Добриот ХДЛ холестерол го пренесува вишокот / лошиот ЛДЛ холестерол назад во црниот дроб за да не се акумулира во нашиот циркулаторен систем, поточно, на theидовите на артериите (што ги прави нееластични / тврди и тесни). Ако вашата крв содржи мала содржина на HDL / HDL (липопротеини со висока густина) и, обратно, висока содржина на LDL / LDL (липопротеини со мала густина), ова укажува на сериозен проблем: висок холестерол.

Како што знаете, тоа доведува до атеросклероза, ангина пекторис (болест која често се доживува како болка во градите), а исто така го зголемува ризикот од срцеви или мозочни удари.

Излезе следнава слика: за да се ослободите од таквото заболување како „покачен холестерол во крвта“ не треба да му објавувате тотална војна на „холестеролот“, откажувајќи се од сè на светот (исцрпувајќи го вашето тело со штетни диети и сомнителни лекови), но покрај другите ефективни мерки, зајакнете ја неговата добра разновидност на ХДЛ. Што, пак, ќе доведе до намалување на нивото на слаба форма на ЛДЛ и нормализирање на здравјето.

1) Програма за велнес

Редовната физичка активност (како важна компонента на здрав начин на живот) може значително да го зголеми нивото на добар холестерол. Дури и едноставни активни вежби како трчање, возење велосипед и пливање, заедно со контрола на телесната тежина, можат да создадат идеални услови за висок HDL / HDL холестерол во крвта. Cardiolогистите од многу земји во светот ја нарекуваат оваа состојба „синдром на долговечност“.

Според резултатите од студијата објавена * во август 2016 година, откриено е дека за жени после менопауза - тоа е интензивен тренинг (на велосипед, неблагодарна работа) што е одлична опција за брзо нормализирање на здравјето. Тоа е, за ефикасно зголемување на нивото на ХДЛ холестерол, понизок ЛДЛ холестерол, како и за значително губење на „вишокот“ тежина.

Другите испитувања, објавени ** во мај 2016 година, покажаа дека мажите кои се дебели, но практикуваат активна физичка активност (утринско џогирање) или други вежби за јачина со tleвончиња / тегови (3 пати неделно за 3 месеци), се случија значително намалување на ниво на лош ЛДЛ холестерол и нагло зголемување на добрата ХДЛ во споредба со мажите (дебели) кои не вежбале, но сепак следеле „лесна“ диета.

* - на страниците на авторитетното медицинско списание „Дијабетес и метаболизам“ ** - во познатиот мед. Применета физиологија, исхрана и метаболизам

Липопротеини со висока густина - што е тоа и кои се нормите на индикаторот

Холестеролот, кој циркулира слободно во периферниот проток на крв, е условно поделен на две фракции - „добар“ (ХДЛ) холестерол и „лош“ - ЛДЛ. Ова одделување е поврзано со одликата на функциите и својствата на секој тип.

ЛДЛ (холестерол со мала густина) игра одлучувачка улога во формирањето на атероматозни васкуларни лезии. Молекулите на оваа фракција имаат тенденција да се држат заедно и да формираат конгломерати помеѓу ендотелните влакна. Значи, започнува процесот на склерозирање на васкуларниот wallид, со други зборови - се развива атеросклероза. Ова е страшна болест која со години го нарушува здравјето на кардиоваскуларниот систем и предизвикува срцеви удари, мозочни удари, исхемични напади и анеуризми.

ХДЛ е „добар“ холестерол во крвта. Своето име го должи на својствата. Протеинските молекули што ја сочинуваат HDL се насочени кон отстранување на вишокот холестерол од ткивата на органите и васкуларните wallsидови. Како по правило, нормалните вредности на HDL се релативно ниски - нивната концентрација во крвта треба да биде во опсег од 0,7 до 1,94 mmol / l, и кај мажи и кај жени.

Подетално, нормите на корисен холестерол се означени според возраста во табелата подолу.

HDL е над нормалното - што значи тоа. Се верува дека ако HDL се дијагностицира со зголемена HDL, тогаш ризиците од циркулаторниот систем се значително намалени. Сепак, горната граница на нормата е утврдена со причина. Иако зголемувањето на HDL само по себе не претставува никаква опасност, тоа индиректно може да укаже на низа неповолни процеси во организмот.

9af1826b772c4d0c3b40cc25c52f7637 L - Што е HDL холестерол и како тоа влијае на здравјето

Подигањето на добар холестерол е ретко. Исклучок е периодот на бременост, кога сите параметри на биохемиската анализа на крвта можат да бидат повисоки од референцата и се сметаат за физиолошка зголемена норма. Плацентата има холестеролна структура, затоа, за нејзино формирање, потребни се повеќе носители на протеини со липиди. Покрај тоа, зголеменото производство на хормони, чиј супстрат се исто така масти, доведува до зголемување на нивните потреби.

Во повеќето клинички ситуации, ако ХДЛ холестеролот е покачен, тоа значи дека ризикот од атеросклероза или други васкуларни болести е многу мал. Паралелно со ова, покачените липопротеини може да ги имаат следниве негативни причини:

 • Интоксикација со алкохол. Поради директни токсични ефекти врз црниот дроб, неговите функции за детоксикација се нарушени. Зголемената HDL е една од ознаките на овој процес.
 • Билијарна цироза.
 • Хепатални патологии - масна хепатоза, во која рамномерно прескапите процеси се синтеза на липопротеини од сите фракции.
 • Генетски детерминирана хиперхолестеролемија. Во оваа болест, зголемена биосинтеза на други липидни фракции, затоа, за да се утврди дијагноза, потребно е да се обрне внимание не само на HDL, туку и на сите други покачени индикатори на липидниот профил.
 • Дисфункција на тироидната жлезда - хипотироидизам.
 • Неправилна исхрана - внесување на прекумерни количини храна што содржи животински масти.
 • Неактивност и погрешен, неактивен начин на живот. Молекулите на холестерол се мали енергетски станици во крвта. Тие се транспортираат до мускулите и другите органи што трошат енергија. Кога некое лице води седентарен седентарен начин на живот, холестеролот не е баран во количините во кои е присутен во крвотокот. Поради бескорисност, овој вишок може да се трансформира во фракција со мала густина и да започне да се таложи на васкуларниот ендотел.
 • Пушење тутун.

Според медицинската статистика, зголемувањето на ХДЛ најчесто укажува на неухранетост и внесување на вишок маснотии во храната. Честопати, храната содржи подлоги за холестерол, и мала и висока густина. Затоа, со ваква етиологија, следејќи го „ХДЛ“, може да се влијае на „штетниот“ холестерол и триглицериди во крвта.

holesterin lpvp 03 - Што е ХДЛ холестерол и како тој влијае на здравјето

Високото ниво на HDL може да биде опасно

И покрај употребата на липопротеин со висока густина, отстапувањето од нормата може да предизвика развој на разни болести.

Обично, при минување на детална анализа на нивото на холестерол, се наведува атерогенски коефициент. Токму тој го открива нивото на липопротеини со висока густина.

Со висок атерогенски коефициент, може да се заклучи дека првите преовладуваат помеѓу липопротеините со мала густина и липопротеините со висока густина.

Како резултат на двосмисленоста, се појавува предиспозиција за развој на разни болести.

Висок сооднос може да предизвика различни фактори. На пример, наследен фактор, холестаза, разни патологии на црниот дроб, воспаление на бубрезите, дијабетес мелитус.

Нискиот атерогенски коефициент сугерира дека ХДЛ преовладува над ЛДЛ. Во повеќето случаи, дури и ако овој коефициент е претерано низок, тоа не му нанесува многу штета на организмот. Покрај тоа, ниското ниво покажува дека холестеролот во организмот е нормален и не бара корекција.

Изјавата дека атерогениот коефициент може да биде помал од нормата, се применува само кај просечните пациенти. Во повеќето случаи, поради присуството на разни болести или фактори кои влијаат на нивото на холестерол во телото, дури и превисокото ниво на липопротеини со висока густина укажува на предиспозиција за формирање на разни болести или симптоми.

На белешка! Премногу мала количина на холестерол во крвта доведува до разни болести, вклучувајќи болести на централниот нервен систем.

Високата HDL може да биде опасна бидејќи холестеролот е извор на енергија во организмот и е една од компонентите во различните системи. Прекумерното количество на оваа компонента доведува до кршење на функционалноста на целиот организам.

ХДЛ има молекуларна тежина од 0,25 милиони далтони. Нивниот дијаметар е 7-15 nm, густината е 1,13. Односот на протеини и липиди во нивниот состав е 50:50. Полуживотот на липопротеините со висока густина е 5 дена. Благодарение на таквите физичко-хемиски својства, тие се во состојба да извршат важна функција - прочистување на васкуларниот систем.

HDL има антиатероген ефект - тие го намалуваат ризикот од формирање на кардиоваскуларни патологии. Таквите својства се должат на малата големина. Тие лесно продираат во крвните садови без да ги повредат.

И покрај придобивките, зголемувањето на содржината на добар холестерол во крвта, како и намалувањето, доведува до развој на разни болести. Одреди HDL во биохемиски тест на крвта. Студијата се спроведува наутро, на празен стомак. Еден ден пред тестот исклучете ја физичката активност, од исхраната - зачинета, солена храна, алкохол. Еден час пред анализата треба да се воздржат од пушење.

Следните индикатори се сметаат за норма на ХДЛ:

 • жени - 1,3-1,68 mmol / l;
 • мажи - 1,0-1,45 mmol / l.

Со зголемување или намалување на перформансите, се врши дополнителна анализа. Атерогениот коефициент се одредува со пресметување на односот на лош и добар холестерол. Индикаторите се земени од резултатите од биохемијата или усните>

Нормални вредности на атерогениот коефициент (исто за мажи и жени):

Индикатор за повеќе од 4 најчесто се забележува кај пациенти со коронарна срцева болест.

2) Изгуби вишок килограми

Ако имате прекумерна тежина, тогаш ослободувањето од вишокот килограми исто така може да го зголеми нивото на нормален ХДЛ холестерол, соодветно, да ја намали содржината на лош. Леа Гропо * изјавува дека дури и губење на околу 6-7% од вкупната тежина може да предизвика позитивна метаболичка промена. Но, како што забележува Гропо, „многу е важно да се консолидира резултатот, односно да се одржи оваа состојба, а не да се релаксира“.

Абдоминална дебелина (во поголема мера, неговата интраабдоминална разновидност) значително ги зголемува ризиците од кардиоваскуларни болести, а исто така го намалува HDL холестеролот. Слабеењето ќе биде особено корисно за луѓето кои имаат „тркалезно“ тело (кога маснотиите се акумулираат околу половината).

Најдобрите методи за „губење“ на килограмите вклучуваат диета, енергично вежбање и (во ретки случаи) хирургија. Иако, студија ** спроведена во јануари 2014 година докажа дека 318 учесници кои биле подложени на лапароскопска операција *** имале висок HDL холестерол. Покрај тоа, добиениот резултат останува долго време (до 10-12 години).

Причини за намалување на холестеролот

Постојат многу причини зошто резултатите од тестовите на луѓето откриваат отстапувања од нормата на ХДЛ во насока на намалување. Повеќето од нив се поврзани со неухранетост и дневни рутини.

Фактори кои влијаат на намалувањето на добриот холестерол:

 1. Ниска физичка активност. Кај луѓето чија работа вклучува многу часови недостаток на физичка активност, циркулацијата на крвта е примарно нарушена, се јавува нерамнотежа на сите супстанции.
 2. Повреда на диета и недостаток на рамнотежа на BZHU во исхраната. Голема количина маснотии и брзи јаглехидрати во храната го зголемува нивото на лош холестерол.
 3. Прекумерна тежина Нискиот ХДЛ во дебелината се должи на нарушена усна>hdl холестерол - Што е HDL холестерол и како тој влијае на здравјето

Наследното оштетување на симптоматската терапија не може да се коригира. Во оваа ситуација, хардверското прочистување на крвната плазма доаѓа до спасување.

Како и да се викаат фракциите на холестерол, неговата концентрација мора периодично да се следи. Ова мора да се направи во докажани лаборатории или клиники. И не занемарувајте ја правилната подготовка за студијата. Само на овој начин може да се добијат објективни резултати.

Намалувањето на вредностите на ХДЛ е асимптоматско и малку луѓе го забележуваат ова, само со вообичаен периодичен медицински мониторинг.

Симптомите се јавуваат кога здравјето е веќе нарушено и се развиваат болести.

Но, кои се причините што можат да доведат до пониски вредности на HDL?

Постојат многу од нив, и тие не се секогаш поврзани со болести:

Болести кои доведуваат до намалување на нивото на добар холестерол:

3) Престанете да пушите!

Буквално, секоја модерна личност е свесна дека пушењето доведува до многу проблеми (со здравјето), вклучително и белодробни / срцеви заболувања, што често е основната причина за многу видови на рак. Оваа информација е насликана на пакувања. Но, дали знаевте дека „loveубовта“ кон цигарите може драматично да го намали нивото на добар холестерол?

„Пушењето може да го намали ХДЛ холестеролот на многу начини, вклучително и со инхибиција на синтезата на ХДЛ, првенствено со блокирање на неговото созревање и забрзување на метаболизмот“, вели д-р Ахмед. „Целосниот прекин на пушењето може да помогне синтезата и метаболизмот на ХДЛ да се вратат на нивното природно ниво, така што тој повторно може да си ја заврши својата работа нормално“.

Студија објавена во септември 2013 година (Биомаркер Истражување) покажа дека пушачите имаат поголемо ниво на добар холестерол отколку пушачите, забележувајќи: „Заклучивме дека откажувањето од тутун го зголемува холестеролот ХДЛ и тоа се случува многу брзо. ”

Ако се обидувате да се откажете од пушењето (со сета своја природа, но не и за крлеж), но не успеете, тогаш задолжително консултирајте се со доктор (по можност непушачи) за вредни и практични начини кои гарантирано ќе ви помогнат во ова прашање .

Природни начини за зголемување на ХДЛ холестеролот

Здравиот начин на живот е камен-темелник на благосостојба, имунитет, добро координирана работа на сите човечки системи и органи. Намалувањето на ХДЛ е некако поврзано со несоодветна здравствена заштита.

Промените во концентрацијата на липопротеини може да не се појавуваат надворешно долго време. Отсуството на симптоми не значи отсуство на патологија. Лошиот холестерол може полека да се акумулира во садовите и органите, постепено уништувајќи ги. Дисфункциите на различни системи, исто така, постепено доведуваат до намалување на производството на HDL.

Дали е можно да се зголеми добриот холестерол и како да се направи тоа? Постојат неколку начини за нормализирање на концентрацијата и односот на различни класи на липопротени. Но, за сите методи е потребно време, а за некои ќе биде потребно суштинско да се променат утврдениот начин на живот и навики. Речиси сите методи се поврзани со здрав начин на живот, ќе биде лесно да се изведат.

Вашиот животен стил има единствено најголемо влијание врз ХДЛ холестеролот. Затоа, правењето измени во вашиот секојдневен начин на живот и целосна контрола над вашите навики, како што се навики во исхраната и физичка активност, може да доведе до поздрави нивоа на липопротеини со висока густина, што може да го намали ризикот од здравствени проблеми опасни по живот

Пушењето доведува до развој на разни болести, вклучувајќи карциноми на повеќе од 15 органи, болести на срцето и крвните садови, белодробни заболувања, болести на репродуктивниот систем, итн. Покрај тоа, пушењето може да има негативен ефект врз нивото на липопротеини со висока густина во вашето тело. Студиите покажуваат дека пушењето ја намалува HDL и го зголемува ризикот од коронарна срцева болест. Со цел да се избегне развој на болести на кардиоваскуларниот систем и појава на срцеви и мозочни удари, експертите препорачуваат престанок со пушење.

Со цел да го одржите вашето тело здраво, треба да ја зголемите вашата дневна физичка активност, особено ако водите седентарен начин на живот. Зголемувањето на физичката активност директно помага да се зголеми нивото на „добар“ ХДЛ холестерол, што е уште една од многуте придобивки од спортувањето. Аеробните вежби се најдобриот избор за зголемување на ХДЛ холестеролот. Овие вклучуваат:

 • одење
 • работи
 • пливање
 • часови по танцување
 • велосипедизам
 • активни игри (фудбал, одбојка, кошарка, ракомет, тенис, итн.)

Ако во моментов имате прекумерна тежина или дебелина, слабеењето дури и за неколку килограми може да го подобри нивото на HDL холестерол. Намалување на телесната тежина за секои 3 кг доведува до зголемување на нивото на липопротеини со висока густина за 1 милиграм на децилитар.

Со цел да се зголеми ХДЛ и вкупниот холестерол, треба да избегнувате јадење транс масти, кои најчесто се наоѓаат во тврди маргарини, печива и пржена брза храна. Треба да се даде предност на јадење здрави масти присутни во авокадо и масло од авокадо, маслиново масло, ореви и мрсна риба.

Исхраната богата со рафинирани јаглехидрати, како што се бел леб, бел ориз, тестенини, шеќер, итн., Има негативно влијание врз нивото на вашиот ХДЛ холестерол. Намалувањето на внесувањето на овој вид јаглени хидрати ќе ви помогне да ги подобрите нивоата на липопротеини со висока густина.

Алкохолот не носи никакви придобивки за организмот, а неговата употреба предизвикува само штета. Ако пиете алкохол, ограничете го на мала количина. Всушност, умерената наспроти значајната потрошувачка на алкохол беше поврзана со повисок HDL холестерол. Ако сè уште пиете алкохол, обидете се да му дадете предност на природното црвено вино (во умерени количини) и вашето „добро“ ниво на холестерол ќе биде нормално.

Ниацинот е никотинска киселина, исто така наречен витамин Б³ или витамин ПП. Вашето тело користи ниацин за да ослободи енергија од храната кога се вари. Овој витамин исто така помага во одржување на здравјето на вашиот дигестивен систем, нервниот систем, кожата, косата и очите. Повеќето луѓе добиваат доволно ниацин од храната. Сепак, со намалено ниво на ХДЛ холестерол, со цел да се подигне, ниацинот често се препишува во форма на додатоци.

Никотинската киселина може да се зема во пониски дози, и покрај препораките за употреба, бидејќи земањето на овие додатоци понекогаш може да предизвика несакани несакани ефекти, особено кога се земаат во високи дози. Овие несакани ефекти од земање ниацин вклучуваат:

 • хиперемија
 • чешање или пецкање во кожата
 • проблеми со гастроинтестиналниот тракт
 • мускулни проблеми
 • проблеми со црниот дроб

Кога станува збор за добивање доволно ниацин од храна, треба да вклучите во вашата дневна исхрана храна богата со овој витамин, како што се:

 • месо од мисирка
 • пилешки гради (само од домашно пилешко)
 • кикирики
 • печурки
 • црниот дроб
 • туна
 • зелен грашок
 • органско говедско месо
 • семки од сончоглед
 • авокадо

Обидете се да јадете повеќе од овие вкусни намирници богати со ниацин за природно да го зголемите вашиот „добар“ ХДЛ холестерол.

Може ли некој од лековите што го земате да предизвика намалување на ХДЛ холестеролот во вашето тело? Можно е! Лековите како што се анаболни стероиди, бета блокатори, бензодиазепини и прогестини можат да ги намалат липопротеините со висока густина. Ако земате некој од овие лекови, кажете му на вашиот лекар за тоа, и ако е можно, обидете се да ги замените овие лекови со природни производи кои исто така можат да го решат вашиот проблем.

4) Риба / рибино масло / Омега-3

Со додавање на риба во вашата исхрана за краток временски период, вие не само што може да го поразите високиот ЛДЛ холестерол, туку и да го зголемите доброто. Според резултатите од тестовите објавени во февруари 2014 година (списание PLoS One), научниците дошле до заклучок дека правилната исхрана (каде што рибата е еден од главните елементи) придонесува за зголемување на големината на HDL честичките.

HDL ризици

Со оглед на заштитната функција на ХДЛ во однос на артериите, нискиот ХДЛ холестерол го изложува телото на висок ризик од кардиоваскуларни заболувања.

Кога нивото на ХДЛ холестерол паѓа далеку под оптималните нивоа, односот на вкупниот холестерол е над 5, тогаш оштетувањето на артериите може да доведе до:

 • атеросклероза: Масни наслаги во артериите што резултираат во намалување на протокот на крв.
 • Мозочен удар: Опструкција или прекин на артерија на мозокот, што резултира со смрт на мозочното ткиво.
 • Миокарден: намалување или прекинување на протокот на крв, што резултира со смрт на срцевиот мускул.
 • Коронарна срцева болест: целосно или делумно запирање на протокот на крв во срцето.

При корекција на нарушувањата во производството на холестерол, диетотерапијата е секогаш на прво место. Усогласеноста со исхраната и потрошувачката на посакуваната избалансирана количина на хранливи материи првенствено ќе ве спаси од вишок килограми. Во умерена до тешка дебелина, лекарот треба да биде вклучен во развојот на диета. Ова исто така важи и за тешки хронични заболувања.

Треба да го ограничите внесувањето на заситени масти, особено за луѓе со животен стил со ниска активност. Невозможно е целосно да се исклучат триглицеридите од исхраната, бидејќи липидната рамнотежа е нарушена. Предност мора да им се даде на незаситените масти. Правила за исхрана:

 1. Млечни и млечни производи. Содржината на маснотии во млекото не треба да надминува 2,5%. Препорачано урда, јогурт со малку маснотии, ферментирано печено млеко. Потрошувачката на сирења, путер е остро ограничена.
 2. Месо Исхраната вклучува говедско, телешко, месо од патка, гуска се целосно исклучени. Производот се вари, котлетите се готват за двојка, невозможно е да се пржи. Исклучете полупроизводи и колбаси.
 3. Alутистите се отстрануваат од исхраната, со исклучок на пилешкиот црн дроб. Содржи витамин Д, кој го подобрува производството на добар холестерол и калциум, кој обезбедува транспорт на липофилен алкохол.
 4. Јајцата. Предност се дава на плаша, кога се јаде пилешко подобро е да се напушти жолчката. Меко варени јајца или парни омлети се готват.
 5. Леб Всушност, производот не содржи ништо корисно, а свежо печен производ ја зголемува киселоста на желудникот, предизвикува формирање гасови во цревата. Ако е тешко целосно да се напушти лебот, тогаш барем обидете се да го замените со лебници.

5) Вежбаме чаша вино (умерено!)

Практиката покажа дека умерената потрошувачка на алкохол (особено вино) може да го зголеми добриот холестерол во крвта. Според клиниката Мајо, тоа значи: до еден алкохолен пијалок на ден за жени и мажи над 65 години (за мажи под 65 години, може да има до две нормализирани порции дневно).

Медицинските експерименти (објавени во февруари 2016 година на страниците на научното списание PLoS One) успешно го потврдија овој факт. Лекарите откриле дека кај 11 возрасни, потрошувачката на вино во количина од мала до умерена (000 или помалку нормализирани порции неделно за мажи, соодветно, половина повеќе за жени) покажало зголемување на ХДЛ.

Но, има друга страна на паричката. Пиење премногу алкохол (злоупотреба) лесно може да ги промени сите здравствени придобивки до сериозни проблеми и да доведе до зголемување на телесната тежина, висок крвен притисок, високи триглицериди, како и зависност од алкохол (жените се особено склони кон алкохолизам).

Здрава храна

Ако резултатите од тестовите покажаа дека се намалуваат липопротеините со висока густина, прво треба да дознаете од докторот колку е критична ситуацијата. Со мали отстапувања од нормата, концентрацијата на HDL се прилагодува со користење на одредени супстанции содржани во производите:

 1. Омега 3. Невозможно е целосно да се исклучат липидите од менито, потребно е да се заменат заситените масти со алифатични монобазни киселини од карбоксилната група. Повеќето омега-3 се наоѓаат во скуша, пастрмка, бакара и аншоа. Од растителна храна, незаситените масти преовладуваат во алги, семе од лен и спанаќ.
 2. Ниацин. Никотинската киселина или витамин Б3 е вклучена во процесите на редокс, метаболизмот на јаглени хидрати и липиди. Ниацин го подобрува дигестивниот тракт, придонесувајќи за брза и целосна обработка на влезната храна. Најмногу од сè се наоѓа во леќата, цвекло, грав, некои остатоци (црн дроб, бубрези), печурки. Ниацинот има својство на намалување на липидите, потрошувачката на производи со својата содржина значително го намалува ризикот од развој на атеросклероза.
 3. Бета-ситостерол е фитостерол, сличен по структура на холестерол. Во медицината, синтетизираната супстанција се користи за да се намали содржината и производството на лош холестерол. Супстанцијата се наоѓа исклучиво во растителни производи: алги, авокадо, кикирики, ориз, ленено семе и семки од тиква.

Малку за тоа што е холестерол и зошто природата го создала.

 1. Холестеролот е органски масен алкохол, кој традиционално се нарекува липиди.
 2. Таа е присутна во телото на многу живи суштества (освен за растенија и ненуклеарни).
 3. Холестеролот се произведува од внатрешни органи (пред се од црниот дроб), а делумно доаѓа со храна од животинско потекло.
 4. Тој е дел од цитоплазматските мембрани на сите клетки на жив организам, обезбедувајќи им отпорност на температурни промени, јачина, еластичност и селективна пропустливост.
 5. Холестеролот е исто така вклучен во синтезата на растворлив во масти витамин Д, стероидни хормони (алдостерон, кортизол, тестостерон, прогестерон, естроген), е дел од жолчните киселини.

Се чини дека што е лошо тука? Тоа спречува хормонална нерамнотежа и хиповитаминоза, индиректно го поддржува крвниот притисок и репродуктивната функција, го враќа интегритетот на клеточните мембрани. Тоа е последната функција на холестерол која, под одредени услови, почнува да „работи“ против телото. И оваа состојба е оштетување на внатрешниот хориоид.

Секоја микрокршка, гребење, гол wallид на артеријата по десквамација на клетките, тој веднаш почнува да се полни. И со зголемена концентрација, холестеролот го прави ова неконтролирано. Тоа е, процесот не е ограничен на враќање на интегритетот: стеролни маси се депонираат во основните васкуларни слоеви со формирање на атеросклеротична плоча. Последователно, тие влечат на себе липиди, протеини, калциумови соли, влошувајќи ја состојбата на садот.

Како резултат, theидот на артеријата се згуснува, испакнати во луменот, што го стеснува. Помалку крв влегува во негување на ткивата, а со тоа и кислород и хранливи материи. Во медицината, овие состојби се нарекуваат хипоксија и неухранетост. Секоја лишена клетка почнува да страда, нејзината функција постепено згаснува и, на крајот, структурната единица на ткиво умира.

Всушност, сега е опишана патогенезата на честа болест на кардиоваскуларниот систем - атеросклероза, комплицирана од срцев удар на мозок, миокард, меки ткива на екстремитетите и цревен wallид. Ова се најопасните состојби. Но, на нив денес им претходи и придружени се помалку опасни, но утре фатални промени во внатрешните органи. Затоа, преминот за крв мора да биде „отворен“, а вишокот холестерол мора да се отстрани од телото.

Мастите не течат слободно во крвотокот, инаку капките маснотии би заглавиле во мали садови. Тие се врзуваат за транспортните протеини на местото на синтеза и влегување со формирање на липопротеини кои се раствораат во крвта. Протеинската компонента го кондензира соединението и колку е поголемо, толку е и погусто. Тоа е, масти-протеински комплекси со мала густина се состојат практично од голема масна капка опкружена со единечни протеински молекули. И обратно, оние со висока густина содржат малку маснотии и се состојат главно од протеинска компонента.

Липидите кои можат да навлезат во дебелината на васкуларниот wallид се содржани во липопротеини со мала густина (ЛДЛ), а наменети за отстранување - во липопротеини со висока густина (ХДЛ). „Добриот“ (алфа-, hdl) липопротеински холестерол со мала густина и „лошиот“ (бета-, ldl) се главните индикатори за метаболизмот на мастите.

Првично, холестеролот не се синтетизира „лош“. Се произведува во потребните количини чисто за потребите на организмот. Зголемувањето на неговата концентрација во крвта започнува со прекумерно внесување, нецелосна употреба, оштетено уништување и инфериорна екскреција. Намалување на неговото ниво се развива со патологијата на органите за синтетизирање: црниот дроб, цревата, бубрезите, надбубрежните и гениталните жлезди.

ЛДЛ се формира во овие органи во неколку фази, но тие масовно влегуваат во крвотокот: претходните фракции продираат надвор од клетките во помали количини.

 1. Примарното соединение е липопротеин со многу мала густина (VLDL). Таа е формирана од донесени компоненти кои доаѓаат од храна и се синтетизираат локално. Повеќе од половина од соединението се состои од триглицериди и тоа го носи на периферијата.
 2. VLDL, и интрацелуларно и во општото крвоток, е збогатена со протеини, холестерол, фосфолипиди и се претвора во липопротеин со средна густина. Неговата единствена професија е да стане основа за формирање на ЛДЛ.
 3. Синтетизираниот липопротеин со мала густина доставува бета-холестерол и липиди до бедните клетки. Тој е фиксиран на специфични рецептори на периферното ткиво и дава „донација“, станувајќи сè посиромашен и зголемувајќи ја густината како резултат на зголемувањето на процентот на неискористената протеинска компонента.

Неискористен осиромашен комплекс придава транспортен протеин и станува полноправен липопротеин со висока густина. ХДЛ се исклучува од рецепторот и се испраќа до црниот дроб, пренесувајќи алфа-холестерол за употреба. Во клетките на црниот дроб, под дејство на липази, HDL се распаѓа во едноставни соединенија. Холестеролот се користи во синтезата на жолчните киселини.

Преку интрахепатичните жолчни канали, жолчните киселини влегуваат во резервоарот - жолчен меур - и се чуваат во жолчката до следниот оброк. Веднаш штом ќе започне процесот на варење, жолчното кесе се контрахира, туркајќи ја жолчката во цревниот лумен. Ileолчните киселини ја разградуваат грутката храна во апсорбирани елементи, и тие самите исто така се распаѓаат.

Ако составот на храната е слаб со масти, жолчните киселини не се користат целосно. Некои од нив се излачуваат со измет, а други се апсорбираат повторно во крвотокот и влегуваат во нов циклус на формирање на липопротеини.

Чинија со храна богата со холестерол.

ПроизводХолестерол во mg на 100 g
Свински мозоци2000
Плаша од јајца600
Пилешко јајце570
Скуша360
Карп270
Капелин210
Харинга200
Пупки од свинско месо200
Говедски јазик150
Павлака 30%130
Свински црн дроб130
Свинско срце120
Говедско маснотии110
Масно овчо месо, свинско месо100
Стерилизација со крем. 25%100
телешко месо80 - 110
Месо говеда70
Свинско60 - 70
масно урда60
Код30
Козјо млеко30
Кефир со малку маснотии10
Млеко10
Категорија Кура 130
Мачка Кура 2.10
Категорија гуска 1.110
Категорија гуска 2.80
Турција категорија 150
Турција 2 Мачка30

Етикета за лош холестерол

ПроизводПропорција на фитостерол во mg на 100 g
Трици од кафеав ориз400
Жито микроб400
сусам400
Семки од сончоглед300
Фисташки300
Семиња од тиква265
Орев од кедар200
Ленено семе200
Бадеми200
Маслиново масло150
Авокадо76

Веднаш сакам да го истакнам авокадото. Содржи најголема количина на супстанција фитостерол меѓу овошјето и помага да се контролира и регулира холестеролот во крвта. На 100 g, приближно 76 mg. Ако конзумирате половина авокадо дваесет и еден ден, ова може да го намали вкупниот холестерол за осум проценти и да го зголеми процентот на добар холестерол за петнаесет. Шеесет грама бадеми на ден можат да го намалат лошиот холестерол за седум проценти и да го зголемат добриот холестерол за шест.

Малку маслинка. Ако го користите како алтернатива на животински масти, можете да го намалите нивото на лош холестерол за осумнаесет проценти. Изберете нерафинирано маслиново масло, исто така е во состојба да го намали воспалението и да ја релаксира ендопелијата на theидовите на артериите.

Бобинки (боровинки, брусница, малини, црвено грозје, калинки, јагоди, аронија). Тие содржат полифеноли, како и сите плодови со сина, црвена и виолетова боја, кои го стимулираат производството на ХДЛ во крвта. Со помош на бобинки, можете да го зголемите нивото на добар холестерол за два месеци за пет проценти.

Омега 3 помага во нормализирање на холестеролот

Холестерол нов - Што е ХДЛ холестерол и како тој влијае на здравјето

Тоа е додаток во исхраната направен од шеќерна трска. Со него, можете да го прилагодите крвниот притисок, да го намалите лошиот холестерол и да ја намалите тежината.

Со продолжена употреба (еден месец или повеќе) го забавува производството на лош холестерол

Бела зелка во која било форма.

Го намалува холестеролот и го отстранува од телото кога консумирате сто грама дневно.

Било зелени. Поради содржината на диетални влакна, каротеноиди и лутеин во нивниот состав, тие го намалуваат нивото на лош холестерол и го намалуваат ризикот од развој на кардиоваскуларни заболувања.

6) Намалете го внесот на шеќер

Според една студија објавена во ноември 2015 година во списанието „Природа“, јадењето храна богата со јаглени хидрати и додавањето шеќер (од бел леб до колачиња и колачи) го намалува HDL холестеролот, зголемувајќи го ризикот од метаболички нарушувања.

Рафинираните јаглехидрати, кои се преполни со многу современи производи (дури и со етикетата „малку маснотии“), всушност, ја прават секоја храна исто толку лоша, како храна со најголема содржина на маснотии. Бидејќи оваа маст во нив често се заменува со јаглехидрати (со додавање на шеќер и други скроб).

Клиничките испитувања спроведени меѓу 2500 пациенти со дијабетес (објавено во октомври 2016 година во списанието Нутриционистички метаболизам кардиоваскуларни болести) покажаа дека овие препораки за исхрана (т.е. со максимална граница на шеќер) доведоа до значително зголемување на нивото на ХДЛ.

Други вредни препораки засновани на резултатите од овој експеримент: ако сакате брзо да го намалите внесот на шеќер, најдобра опција ќе биде непречено да го замените со слатко овошје и зеленчук. Тоа е, не нагло одбивајте шеќер. Што се однесува до транс мастите, пржената / зачинета храна или брзата храна, тука реченицата треба да биде остра и последна: остро одбивање. Тие значително го намалуваат нормалниот холестерол.

Одбивање на алкохол и цигари

Целосен прекин на пушењето (вклучувајќи испарување, наргиле) и алкохолни пијалоци ќе помогне да се подигне нивото на добар холестерол, како и да се подобри целокупното здравје.

Цигарите содржат никотин, кој нема никаква врска со никотинската киселина. Никотинот е алкалоид (отровна супстанција) кој ги уништува холинергичните рецептори. За време на пушењето, алкалоидот го нарушува срцевиот ритам. Нарушувањето на срцето доведува до дефекти во притисокот и траума на крвните садови. Несоодветни количини на хранливи материи влегуваат во различни ткива. Недостаток на микро- и микроелементи доведува до кршење на метаболизмот на липидите.

Алкохолот е штетен во која било количина. Нема корист ниту во виното; потрошувачката на пијалок што содржи алкохол од грозје ја нарушува природната киселост на желудникот. Хранливите материи не се целосно обработени, ставајќи дополнителен товар на црниот дроб. Алкохолот е моќен токсин; кога влегува во телото, црниот дроб се обидува да ја исчисти крвта. Хепатоцитите работат во подобрен режим, што доведува до нивна смрт. Болен црн дроб не е во можност да произведе точна количина на HDL.

7) Ние користиме растителни масла

Како што се испостави, не сите масла се подеднакво корисни кога станува збор за здравјето на нашето срце. Маслиновото или соиното масло се главно незаситени масти кои помагаат во намалување на ЛДЛ холестеролот, а во исто време, го зголемуваат и добриот ХДЛ холестерол. Овој факт беше потврден со резултатите од експериментите објавени во јули 2015 година во медицинското списание „Journalурнал за исхрана“. Научниците откриле дека маслиновото масло во исхраната ја намалува концентрацијата на лош ЛДЛ холестерол, особено во крвта на младите мажи.

Другите лабораториски тестови покажаа дека кокосовото масло, во принцип, е корисно за одредено зголемување на ХДЛ холестеролот, но тој (благо речено) не е најдобро масло за здравјето на срцето поради високата содржина на заситени масти, што под одредени услови може да предизвика остар вишок на нормата ЛДЛ холестерол.

Физичка активност

Добар холестерол - што е тоа? Всушност, тоа е супстанца која ги преработува маснотиите во важни елементи кои обезбедуваат енергија на телото. Со слаба активност, телото нема време да консумира масти кои доаѓаат од храна, тие се депонираат. За нормализирање на односот на лош и добар холестерол, тие прибегнуваат кон физичка активност од било кој тип. При изборот на спортски активности, треба да се фокусирате на тоа колку е намален ХДЛ, на присуството на болести, личните преференции.

Ограничените утрински вежби нема да успеат. За одржување на телото и враќање на нарушените процеси, треба да се прибегне кон умерено интензивно тренирање. Подобро е да се даде предност на оние видови во кои има униформа оптоварување на целото тело. Одлично трчање, пливање, тенис. Можете да користите помош од спортски инструктор, тој ќе помогне да се развие збир на вежби земајќи ги предвид индивидуалните карактеристики.

Луѓето чија работа не е поврзана со активност, треба да вежбаат на секои 1,5 часа, да сквотираат, да се наведнуваат итн. Вечерта, од станица до влез, подобро е да пешачат. Влезете во лифтот на вториот кат, одење по скалите ја подобрува циркулацијата на крвта.

Што да направите за да ја зголемите HDL

Откажете од пушењето. Исклучувањето на пушењето повлекува зголемување на нивото на ХДЛ од приближно 10%. Особено ако додадете физичка активност (барем 5 дена во неделата 30 минути): пливање, возење велосипед, трчање, брзо одење, градинарство, сето тоа го зголемува срцевиот ритам.

Изгубете вишок килограми. Слабеењето за 3 кг ја зголемува HDL за 1 mg / dl крв.

јајце 601508 640 e1489606443849 - Што е ХДЛ холестерол и како тоа влијае на здравјето

Следете ги правилата за добра исхрана. Основата на таквата диета треба да биде потрошувачката на здрави масти. Особено, мононезаситени и полинезаситени, во вториот случај тоа е омега 3 содржана во овошје со тврди лушпи и мрсна риба.

Пиење една или две чаши црвено вино на ден. Не секој се согласува со оваа препорака, но виното секако помага во одржување на високи вредности на HDL. Можеби ова е причината што го објаснува францускиот парадокс. Французите, кои се активни потрошувачи на заситени масти (путер, масно месо), имаат мала преваленца на кардиоваскуларни заболувања.

Земањето лекови кои ја зголемуваат ХДЛ е најчестиот ниацин. Додатоците исто така постојат врз основа на оваа состојка. Не треба да се користи без медицински совет, бидејќи може да има несакани ефекти врз функцијата на црниот дроб.

За да се намали ризикот од кардиоваскуларни болести, потребно е да се користи храна што помага да се зголеми процентот на ХДЛ холестерол и да се намали ЛДЛ.

 • Рибибогато со омега-3 (маснотии) како лосос или сабјарка.
 • Cитарки, особено цели зрна како што се леб и тестенини.
 • Не-мрсна варена колбас или шунка со малку маснотии.
 • Сирење со малку маснотиикако моцарела, рикота, козјо сирење.
 • Млеко и јогурт.
 • Посно месокако што се мисирка, пилешко и зајак.
 • Сушено овошјекако што се лешници, ореви и бадеми затоа што содржат омега-3.
 • Храна богата со антиоксидантикако што е витамин Ц, кој е во изобилство во киви, брокула, портокали и лимони.
 • Некое гравчекако што е сојата, која содржи фитоестрогени, супстанции што можат да ги имитираат ефектите на естрогенот и намалениот холестерол.

Диета која може да ви помогне да го одржувате нискиот „лош“ холестерол е вегетаријанска диета, бидејќи ја елиминира потрошувачката на животински масти и вклучува потрошувачка на големи количини на овошје и зеленчук богати со растителни масти кои содржат стероли, кои имаат структура слична на холестерол и го стимулира понискиот вкупен холестерол.

Студија објавена во јануари 2016 година во списанието Nutrients докажа дека диетата богата со антиоксиданси го зголемува добриот холестерол во крвта против триглицериди, што пак ги намалува ризиците од мозочен удар, срцева слабост и други сериозни болести. Храната богата со антиоксиданси вклучува темно чоколадо, бобинки, авокадо, ореви, зелка, цвекло и спанаќ.

Врз основа на вредностите на само покачена HDL, не е можно да се утврди дијагноза или да се дадат препораки. Неопходно е да се видат сите зголемени индикатори на липидниот профил - концентрацијата во крвниот тест на вкупниот холестерол, неговиот лош и добар дел, триглицеридите и атерогениот коефициент. Во зависност од остатокот од клиничката слика, лекарот може да направи одредени рецепти.

Најчестите причини за висок холестерол (ХДЛ) се неурамнотежени диети, недостаток на вежбање и лоши навики. Со цел да се нормализира липидниот профил, прво мора да постапите според оваа етиолошка тријада.

Се препорачува дневна диета. Масни месо, маст, зачинети, пржени, пушени јадења, брза храна и масни млечни производи се исклучени од неговиот состав. Предност се дава на растителни производи, кои не само што ги нормализираат вредностите на HDL и LDL, туку имаат и бројни корисни ефекти врз макроорганизмот.

Селективно зголемената HDL во липидниот профил до умерени вредности не е индикација за препишување лекови и се прилагодува со диетална терапија. Ако отстапувањата од нормата се посериозни и се засегнати неколку параметри на липидите, тогаш по консултација, лекарот може да препише лекови од групата на статини - Росарт, Росувастатин, Аторвастатин и други.

Како да се зголеми HDL со лекови?

Во случај на сериозни прекршувања, лекарот е одговорен за корекција на содржината на липопротеин. Како да го зголемите добриот холестерол со лекови? Само-администрација и употреба на лекови може да има многу негативно влијание врз здравјето.

Лекарот точно ќе утврди како да се зголеми добриот холестерол без последици. Тие прибегнуваат кон употреба на лекови ако ниските концентрации на липопротеини станат трајни и го зголемуваат ризикот од разни болести.

Лекови кои ја зголемуваат ХДЛ:

  Статините се дизајнирани да ги намалуваат ЛДЛ-фракциите. Механизмот на дејствување е како што следува: активните супстанции се врзуваат за липопротеини со мала густина и ги отстрануваат од крвта, враќајќи ја рамнотежата. Најчесто пропишани се Росувастатин, Акталип>holesterin lpvp 04 2 - Што е ХДЛ холестерол и како тој влијае на здравјето

Стресно што е можно помалку

Промената на нивото на холестерол во организмот е прилично комплициран процес. Особено кога станува збор за липопротеини со висока густина.

Подигањето на липопротеини со мала густина е лесно. Доволно е да јадете повеќе храна богата со холестерол.

Липопротеините со висока густина главно се состојат од протеини, така што неговата синтеза во организмот е посложена.

Со цел да се зголеми нивото на липопротеини со висока густина, потребно е да се исклучи употребата на лекови кои содржат анаболни стероиди, кортикостероиди.

Неопходно е да бидете изложени на стресни ситуации што е можно помалку. Централниот нервен систем, исто така, во голема мера влијае на нерамнотежата на холестеролот во телото. Со постојана изложеност на нервниот систем, се консумираат липопротеини со висока густина.

Во некои случаи, кога атерогениот коефициент е превисок, а диетата и активниот начин на живот не доведуваат до нормализирање на овој коефициент, потребно е да се користи терапија со лекови.

Во зависност од тоа што стана извор на нерамнотежа на липопротеините, се земаат разни лекови: статини, фенобарбитал, инсулин, фибрати. Сите овие лекови можат да го намалат нивото на липопротеини со мала густина, а со тоа да го променат нивото на атерогеност.

Додатоци во исхраната, но само по совет на лекар!

Ако сите методи за зголемување на ХДЛ холестеролот не биле успешни, тогаш може да се пробаат додатоци во исхраната. Како и да е, реномирани лекари предупредуваат дека додатоците дизајнирани специјално за зголемување на ХДЛ холестеролот сè уште не се целосно разбрани. Исто така, не е докажано дека тие можат да ги минимизираат ризиците од срцев удар.

Употребата на народни лекови со ниска HDL

Алтернативната медицина има во својот арсенал многу рецепти кои придонесуваат за зголемување на добриот холестерол. Некои домашни лекови беа позајмени од страна на производителите на хомеопатски лекови и додатоци во исхраната.

 1. Лажица со рид исушени лисја од капина се истура со врела вода (250 гр.), Инсистираше околу еден час. Поминете низ филтерот, пијте 50 гр пред јадење.
 2. 200 гр свеж сок од морков се мешаат со иста количина сок од цвекло и 150 гр цеден целер. Тие се обидуваат да ја испијат смесата веднаш. Постапката се повторува секој втор ден, две недели.
 3. 200 гр цвеќиња од липа пијалак 250 гр врела вода, инсистирајте 40-50 минути. Поминете низ филтерот, пијте го пијалокот во текот на денот.

Добриот холестерол е неопходен за одржување на нормалното функционирање. Со неговото намалување, ризикот од развој на васкуларни патологии се зголемува. Добро избрана диета, физичко образование, одбивање од зависности се најдоброто средство за одржување на нормална концентрација на ХДЛ.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic