Васкуларна опструкција Васкуларна оклузија

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Долните екстремитети

Најчестиот вид на патологија. Повеќе од 50% од идентификуваните случаи на васкуларна опструкција се јавуваат во поплитеалните и феморалните артерии.

Неопходно е да се преземат итни мерки за терапевтски третман доколку се открие барем еден од 5-те знаци:

 • Широка и постојана болка во долниот екстремитет. При преуредување на нозете, болните сензации се интензивираат многу пати.
 • Во областа на премин на артериите, пулсот не се чувствува. Ова е знак на оклузија.
 • Зафатената област се карактеризира со без крв и ладна кожа.
 • Чувство на вкочанетост на ногата, гуски, мало трнење се знаци на почетна васкуларна лезија. По некое време, може да се забележи вкочанетост на екстремитетот.
 • Пареза, неможност за одземање или подигнување на ногата.

Ако се појават овие симптоми, итно е да се контактира специјалист. Со водените процеси на оклузија, може да започне некроза на ткивата, а последователно - ампутација на екстремитетот.

Овој вид патологија го зазема третото место во дистрибуцијата. Недостатокот на кислород во клетките на мозокот и централниот нервен систем е предизвикан од блокирање на каротидната артерија одвнатре.

Овие фактори предизвикуваат:

 • Вртоглавица;
 • Загуби на меморијата;
 • Нејасна свест;
 • Вкочанетост на екстремитетите и парализа на мускулите на лицето;
 • Развој на деменција;
 • Мозочен удар.

Стеснувањето на овие големи садови доведува до оштетување на окципиталниот сектор на мозокот. Како резултат на тоа, пациентот има оштетување на говорот, губење на свеста, привремени пропусти на меморијата и периодична парализа на нозете.

etapy razvitiya zakuporki - Васкуларна опструкција Васкуларна оклузија

Овој тип на васкуларна лезија е најредок. Опасно е за асимптоматски тек со нагло губење на видот. Обично се јавува на возраст од 45-50 години.

Секаков вид на оклузија на левата или десната артерија е опасен, може да доведе до неповратни последици за луѓето.

симптоматологија

Во развојот на симптоми на акутна оклузија на артериите и вените, важна улога играат:

 • повреда на протокот на артериска крв како резултат на емболија на артеријата (се развива ткивна исхемија);
 • тешкотии во одливот на венска крв како резултат на венска тромбоза и венски синуси (се јавува венска стаза);
 • комбинација на нарушен проток на крв и одлив.

Фактот дека болеста се манифестира, сведочат голем број знаци. Симптомите на оклузија зависат од локацијата на блокадата на садот.

Садови на срцето. Оклузија на коронарни садови кои го снабдуваат срцевиот мускул со крв е најопасната манифестација на патологија што се јавува како резултат на исхемија или атеросклероза.

Хроничниот тек на болеста може да предизвика миокарден инфаркт и човечка смрт. Знаци на блокада на срцевите садови се постојана болка зад градната коска (дури и во состојба на мирување по земањето на лекови).

Периферни садови. Знаци на блокада на садовите на долните екстремитети е поделена на неколку фази кои се разликуваат едни од други.

 • 1 фаза. Кожата е бледа, екстремитетите се ладни. Со продолжено одење, се чувствува многу уморно во мускулите на телето.
 • 2 етапа. Во процесот на одење, се зголемува болката што не ви дозволува да се движите на подолги растојанија. Се појавува куцање.
 • 3 фаза. Непрекината, остра болка, дури и во мирување.
 • 4 етапа. Чирови и промени слични на гангрена се формираат на кожата.

За да се сомневате во оклузија, доволно е да имате барем еден од наведените симптоми.

Церебрални садови. Несоодветната исхрана на мозочните клетки е полн со мозочни удари, парализа, деменција и ненадејна смрт. Блокада во каротидните артерии е придружена со нарушена координација, гадење или повраќање, нејасен говор и намален вид. Исхемичните напади се јасни знаци на мозочен удар.

Опструкцијата во цервикалниот регион е означена со:

 • Постепено зголемување на болката на местото на пролиферација на тромб;
 • Нема пулс во запушениот сад;
 • Недостаток на исхрана доведува до бледило и лупење на кожата, брчки;
 • Последователно може да се развие чувство на вкочанетост, паста на гуска, парализа.

Во зависност од страната на развојот на оклузија (лево или десно), видот на едното или на другото око може да биде нарушен.

Клинички форми

Атеросклеротичните лезии на каротидните артерии најчесто се разликуваат во локализацијата на главниот процес:

 • Атеросклероза на обичните каротидни артерии - ретко придонесува за исхемичен мозочен удар, дури и со целосна блокада на заедничката каротидна артерија, протокот на крв низ внатрешниот каротид може да се одржи. Сепак, може да има нарушувања на мозокот - слаба меморија, општа слабост, главоболки.
 • Атеросклероза на бифуркација на заедничката каротидна артерија - атеросклеротичните плаки го стеснуваат влезот во внатрешната каротидна артерија и можат целосно да го блокираат. Ова е најчестата форма на лезија. Со оваа локализација, најчесто се развиваат минливи исхемични напади и исхемични мозочни удари.
 • Атеросклероза на интрацеребралните каротидни артерии - плаките се наоѓаат во каротидните артерии и нивните главни гранки. Исхемичен мозочен удар често поврзан со тромбоза на стеснети артерии.

Ултразвукот идентификува два главни типа на атеросклеротични плаки:

 • Стабилна плакета - стеснувањето на артеријата има мазни контури, без опуштени рабови, со мало забрзување на протокот на крв на плочата.
 • Нестабилна плакета - почесто може да се забележи калцифицирана плакета со искинати контури, подвижни елементи, значителна турбуленција на протокот на крв за време на доплерографијата.

Според степенот на стеснување на каротидната артерија, постојат:

 • Хемодинамиски незначителна стеноза (стеснување на артеријата за помалку од 70%, без локално забрзување на протокот на крв)
 • Хемодинамички значајна стеноза (стеснување на артеријата за повеќе од 70%, со забрзан проток на крв)
 • Оклузија - целосна блокада на каротидната артерија

Дијагностичка студија

Заклучување на која било форма и фаза бара темелно испитување. Дијагностицирани се симптомите на болеста, пропишани се специфични студии. Дијагностиката се спроведува во стационарни услови.

 • Васкуларен хирург испитува место за кое постои сомневање за блокада на крвните садови. Визуелно, може да се разликуваат отоци, сувост, лупење и истенчување на кожата.
 • Темелното скенирање на артериите открива специфични места за локализација на згрутчување на крвта.
 • Се испитува протокот на крв во сите садови.
 • Со недоволна историја, се користат методи на Х-зраци и администрација на средство за контраст.

Во прилог на хардверска дијагностика, задолжително е да се проучат крвните тестови на пациентот, вклучително и холестерол.

Дијагнозата ви овозможува да ги идентификувате местата и степенот на опструкција, да обезбедите компликации.

Симптоми на блокада на крвните садови

Атеросклерозата на каротидните артерии може да биде асимптоматска или да предизвика поплаки поврзани со оштетен мозочен проток на крв. Најчесто, пациентите можат да се жалат на привремено нарушување на функцијата на мозокот (минлив исхемичен напад) или постојан пролапс (исхемичен мозочен удар).

ТИА се јавува кога церебралниот проток на крв е накратко нарушен. Ова е почетна фаза на акутна цереброваскуларна несреќа, која е реверзибилна. Ги има истите симптоми како мозочен удар, но овие симптоми исчезнуваат за неколку минути или часови.

Со ТИА потребна е итна медицинска помош затоа што е невозможно да се предвиди дали ќе премине во мозочен удар. Непосредното лекување може да спаси животи и да ги зголеми шансите за целосно закрепнување.

Современите студии покажаа дека пациентите кои имале ТИА имаат 10 пати поголема веројатност да страдаат од екстензивен мозочен удар отколку лице кое немало ТИА.

 • Ненадејно губење на видот, заматен вид, тешкотии да се има едното или обете очи.
 • Слабост, пецкање или вкочанетост на еден>cs - Васкуларна опструкција Васкуларна оклузија

Исхемичен мозочен удар и минлив исхемичен напад започнуваат на ист начин, така што секој исхемичен мозочен удар може да се нарече исхемичен напад, ако симптомите целосно се повлечат во рок од 24 часа од почетокот на болеста. Присуството на временски интервал помеѓу појавата на симптоми на мозочен удар и смртта на мозочните региони овозможува итна операција за враќање на церебралниот проток на крв.

Како да се третираат

Можно е да се третира оклузијата на екстремитетите само по утврдување на точна дијагноза и фаза на болеста.

Фаза 1 - конзервативен третман со употреба на лекови: фибринолитички, спазмолитични и тромболитички лекови.

Пропишани се и физички процедури (магнетотерапија, баротерапија), што повлекува позитивен тренд.

Фаза 2 се базира на хируршка интервенција. Пациентот е подложен на тромбоемболизам, бајпас операција, што овозможува да се врати точниот проток на крв во венските артерии.

Фаза 3 - непосреден хируршки третман: ексцизија на тромб со бајпас операција, протетика на дел од погодениот сад, понекогаш делумна ампутација.

Фаза 4 - почетокот на смртта на ткивата бара итна ампутација на екстремитетот, бидејќи нежното работење може да предизвика фатален исход на пациентот.

По операциите, важна улога во позитивниот ефект игра последователната терапија, која спречува повторна емболија.

Важно е да се започне со третман во првите часови од развојот на оклузија, во спротивно ќе започне процесот на развој на гангрена, што ќе доведе до понатамошна попреченост со губење на екстремитетот.

Тек на болеста

Појавувајќи се, атеросклеротичните плаки веќе не можат да се решат, туку само постепено напредуваат. Стапката на раст на атеросклеротичната плака зависи од многу фактори на ризик, од холестерол. На сите луѓе постари од 50 години се препорачува годишно да вршат ултразвучно скенирање на каротидните артерии со цел да се исклучи развојот на атеросклеротични плаки и ризикот од исхемичен мозочен удар.

Со развојот на компликации на атеросклероза на каротидните артерии, дисциркулаторната енцефалопатија брзо напредува. Честата ТИА, а особено исхемичниот мозочен удар, придонесува за смрт на дел од мозочното ткиво и нарушена функција на мозокот. Пациентите со атеросклероза на каротидните артерии често развиваат васкуларна деменција (деменција).

По обновување на проодноста на каротидната артерија, феномените на цереброваскуларна инсуфициенција престануваат, веројатноста за повторни нарушувања на церебралната циркулација е значително намалена.

Долните екстремитети

Превенција

Голем број мерки се користат за да се спречи блокада на крвните садови:

 • Правилна исхрана, збогатена со витамини и растителни влакна, со исклучок на масна и пржена храна;
 • Губење на тежина;
 • Постојан мониторинг на крвен притисок;
 • Третман на артериска хипертензија;
 • Избегнување на стрес;
 • Минимална потрошувачка на алкохол и тутун;
 • Лесна вежба.

Во присуство на тромбоза, не занемарувајте ги препораките на лекарот. Не избегнувајте хируршки интервенции.

Навремено започната терапија со развој на оклузија од било кој тип е клучот за закрепнување. Во скоро 90% од случаите, претходниот третман и хирургија го враќаат точниот проток на крв во артериите.

Подоцнежниот третман започнува со ампутација на екстремитетот или ненадејна смрт. Смртта на една личност може да предизвика појава на сепса или бубрежна инсуфициенција.

За да спречите развој на оклузија на долните екстремитети, треба да ги следите правилата што спречуваат развој на васкуларна опструкција, да имаат позитивен ефект врз целото тело. Потребно е:

 • откажете се од алкохол и пушење;
 • ослободете се од вишокот тежина;
 • следете диета;
 • да изведува физички вежби;
 • да се прават утрински трчања;
 • нормализира крвен притисок.

Пациентите над 45 години треба да водат здрав начин на живот, навремено да дијагностицираат и третираат атеросклероза, корисно е редовно лекување во санаториум.

Прогноза

Каротидната артериосклероза има значителен ризик од исхемичен мозочен удар. Со асимптоматско стеснување на внатрешната каротидна артерија повеќе од 70%, ризикот од исхемичен мозочен удар надминува 5% годишно. Ако пациентот имал епизоди на цереброваскуларна несреќа, тогаш овој ризик е веќе 25% годишно.

Ризикот од исхемичен мозочен удар кај асимптоматски атеросклеротични плаки со стеснување помал од 70% не го надминува оној кај пациенти без атеросклероза.

По соодветно враќање на циркулацијата на крвта во каротидните артерии, ризикот од исхемичен мозочен удар се намалува за повеќе од 3 пати.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic