Видови на крварење и прва помош

Терапијата во медицинска установа за пациенти со внатрешно крварење се состои во запирање на патолошкиот процес и запирање на причините за нејзиниот изглед. Третманот може да биде лекови или хируршки, во зависност од причините и интензитетот на манифестациите.

Третманот со лекови има за цел да ја запре крвта, да ја надополни загубата на крв, да го стабилизира крвниот притисок. Применети препарати:

 • лекови од групата замени за крв кои имаат хемодинамички ефекти: раствори на гликоза и сол, Реопоглигукин, Декстран;
 • лекови за враќање на волуменот на крв: свежо замрзната плазма, маса на еритроцити, албумин.

Ако првичната терапија со лекови со инфузија на лекови не даде позитивен резултат и нема начин да се врати нормалниот крвен притисок откако ќе се запре крварењето, се воведуваат следниве лекови:

Во присуство на хеморагичен шок, се користат стероиди, хепарин, пентоксифилин, дипиридамол. Откако состојбата на пациентот ќе се врати во нормала, во отсуство на ризици од смрт и компликации, се врши медицинско прилагодување на киселинско-базната рамнотежа.

Понатамошниот третман е насочен кон враќање на општата состојба на телото и нормализирање на погодените внатрешни органи.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Операција

Интраперитонеално крварење бара итна хируршка интервенција - лапаротомија. Овој метод вклучува ревизија на внатрешните структури со цел да се идентификува точната локација на раскинатите садови и понатамошно санирање на оштетувањето - шиење на меките ткива на црниот дроб, слезината и другите органи, чиј интегритет беше нарушен.

Хируршки третман на хемоторакс се спроведува со следниве методи:

 • пункција на белите дробови;
 • шиење на оштетениот бел дроб со враќање на интегритетот на васкуларните wallsидови.

Ако крварењето е резултат на чир на желудник, се врши делумно или целосно отстранување на желудникот. Со краниоцеребрална траума, се изведува трепанација.

krov vnutri organizma - Видови крварења и прва помош

прво
помош при капиларно крварење
доволно едноставно: треба да дезинфицирате
рана, завој сече и затегнете, но
не е многу затегната, така што областа на кожата не е
стана сино.

Дека
крварењето запре побрзо
раната е ладна, сепак, оттогаш
мразот може да предизвика инфекција, тогаш подобро
користете домашен метал
предмети што се обработуваат со 96% алкохол.
Пред да процесирате некој предмет
алкохол, подобро е да се излади во замрзнувач
камерата.

Разликувај
капиларно крварење од други
доволно лесно:

крвна слика
мал;

протокот на крв е бавен;

боја темно црвена
(затоа што се меша во капилари и
венска и артериска крв).

Венски
крварењето е потешко да се запре бидејќи
дека во овој случај, загубата на крв е значително
забрзано и оштетувањето е средно
длабочина Ако се примени крварење
до венски тип, а потоа прво до раната
наметне завој под притисок. Сепак
преливот не треба да биде премногу тесен и
заедно со овој ослабен, како и во
во вториот случај, неговото присуство е бесмислено.

По
завои треба да бидат внимателно
погледнете ја раната 10 минути -
Дали крвта започна поинтензивно да тече?
затоа што може да се случи кога
слаб облекување. Во овој случај, тесни
завојот треба повеќе да се затегне. Во
оштетување на екстремитетите, може да се подигне
до нивото на срцето, така што крвта
беше помалку интензивно. Потоа 40 минути
нанесете ладна компресија на раната
што се заменува додека се загрева.

3235251 - Видови на крварење и прва помош

разлика
венско крварење од други:

Крвта има темна боја.

Можна достапност
тромби.

Пред-медицински
помош при артериско крварење
треба да се случи што е можно побрзо
сепак дома вежбање
целосна помош со овој тип
крварењето не секогаш ќе успее. Место,
каде настанала штетата
и потоа ставете тесен завој со
со употреба на еластичен завој.

разлика
артериско крварење:

Заситена крв
црвена боја.

Карактеризиран од
„Пулсирачки“ тече кон ритамот
срцеви отчукувања.

Пред-медицински
помошта при крварење е различна
меѓу себе не само во длабочина
штета, но и од фактот
тоа е крварење или надворешно.

Надворешно крварење
секогаш бара дезинфекција и облекување.
Нанесувањето на ладна облога е релевантно
само за капиларна и венска
видови: артериско крварење
невозможно да се намали со помош на студ.

Забрзајте го стопирањето
надворешно крварење е исто така можно со
со употреба на промена на положбата: оштетен
ако е можно, делот треба да биде
повисоко или на ниво на срцето.

помогне
со гастрично крварење е
е да се обезбеди правото
позиција на жртвата: тој мора
бидете во положба на половина седење.
Нанесување ладна компресија на стомакот
користењето мраз може да ја намали загубата
крв.

помогне
со пулмонално крварење исто така
лежи во правилното поставување
жртвата: тој мора да лежи рамно
тврда површина. Ова ќе го намали товарот.
на белите дробови и ќе заштедите време
пред да пристигне брзата помош, бидејќи со такви
крварење постои можност дека
едно лице не може да дише кога белите дробови
исполнет со крв.
Прва помош за крварење

vnutrennee krovotechenie miniatyura - Видови крварење и прва помош

If
едно лице ќе изгуби повеќе од 1 литар крв -
тој може да умре. Кога голема рана
артерии толку многу крв може
излегуваат во јавноста за неколку минути. затоа
запирање на обилно крварење е
исто толку итно како вештачко
дишење и масажа на срце.

на
запре крварење (воопшто)
ти треба:

Подигнете го ранетиот дел од телото
што е можно повисоко и смачкајте ја раната со марамче
или парче ткаенина.
(Ако
повредена рака под лактот или ногата подолу
колено - свиткајте го лактот или коленото. Значи
така, можно е да се намали протокот на крв до
рана што крвари.)

2. Со силна
артериско крварење (ако е крв
светло црвена и пулсирачка) неопходна
пренесете ја артеријата користејќи турникет.

On
човечкото тело има само 4 места каде
можете успешно да го примените турникетот - на врвот
нозете и рацете горе. Дури и ако крвари
во областа на четката или стапалото, се нанесува турникет
во горниот екстремитет.
може да се направи од ремен, јаже,
изопачено парче ткаенина. Под турникет ви треба
ставете крпа или парче ткаенина).

Подигнат
мора да се отстрани по најмалку 1 час,
за да не доведе до атрофија на нервот. Ако
при отстранување на ремени продолжува
крварење - мора да се примени
уште еден прелив за притисок над раната.

3.
Нанесете завој под притисок
(Стави
на газа од рана или преклопено
марамче. Ставете нешто на салфетка
цврст, на пример, лента завој или
мобилен телефон.

Завој треба да биде
во насока од раната кон срцето - така што
што е можно помалку лево во екстремитетот
крв - ова ќе помогне да се намали болката. Ако
нема завој при рака - користете парче
ткиво или тоалетна хартија. Прицврстете
преливот може да биде со игла или лепило) .Бр
Во никој случај не треба да отстранувате предмети
во рана - може значително
зголемување на крварење и оштетување на ткивото.

Карактеристики
медицински надзор на деца.

Карактеристики
медицински надзор на деца, адолесценти,
Момчиња и девојки

Класи
физичко образование и спорт во расадник,
адолесценција и младост
го стимулира растот и развојот на телото,
метаболизам, промоција на здравјето,
придонесуваат за подобар проток
пластичните процеси се зголемуваат
функционалност на сите системи
и исто така имаат одлични едукативни
вредност.

Но
овие активности овозможуваат похармонично
развој само на телото на студентот
под услов да бидат предмет на
карактеристики на развој на возраста и
под надзор на спортски лекар.

On
врз основа на динамиката на развој на возраста
организмот ја разликуваат следната возраст
групи: 1) предучилишна установа (од 1 година до 3 година
години); 2) предучилишна установа (од 4 до 6 години); 3) помлади
училиште (од 7 до 11 години); 4) средно училиште
(Од 12 до 15 години) и 5) средно училиште (од
Од 16 до 18 години). Се смета возраста под 7 години
деца, од 8 до 14 години - тинејџери, од 15 до
20 - младешки.

vnutrenne krovotechenie - Видови крварење и прва помош

RџSЂRё
физичка едукација
вежби со деца и со лекар
следење на нив мора
земе во предвид дека развојот на децата
организмот се јавува во бранови и во
секоја возрасна група има своја
карактеристики. Висината на телото се менува во должината
нерамна: бавни периоди
растот (7-10 години) се заменуваат со забрзано
10-12 години за девојчиња и 13-14 години за
момчиња. Најголемо зголемување на телесната тежина
телата се во периоди на релативно
бавен раст на телото во должина, тоа е
од 7 до 10 и од 17 до 20 години.

Периоди
зајакнат раст карактеризиран
значително зголемување на енергијата
и пластични процеси во телото.
За време на овие периоди, телото е најмалку стабилно.
до неповолни надворешни фактори
средина: инфекции, неухранетост,
многу тежок физички напор.
Напротив, во периоди на најголемо зголемување
во тежина и релативно бавно
растот на телото е повеќе
одржливост.

Темпо
и ниво на физички развој на адолесцентите
во голема мера зависи од степенот
пубертет Кај адолесцентите со
знаци на порано сексуално
зреење индикатори на физички
развој и физичка подготвеност
повисока отколку кај децата чиј изглед
одложените секундарни сексуални карактеристики.

Познат
дека системот за физичко образование,
изградени се сите регулаторни барања
според возраста за пасош. Како и да е помеѓу
биолошка и пасошка возраст
може да има значителни разлики,
особено на возраст од 11-15 години кај девојчиња и
Момчиња од 13-16 години. Со истото
возраст за пасош
значителни разлики во степенот на сексуално
созревање и ниво на физички развој.

На пример, еден 12-годишен тинејџер
неговата изведба може да одговара
14-годишник, и уште едно 14-годишно дете - 11-годишно.
Затоа, одлучувачката улога во проценката
развој на претстави за деца и адолесценти
биолошко ниво на зрелост,
утврдени со студија
сериозноста на секундарните сексуални карактеристики
и индикатори за физички развој.

Опис

Многумина се заинтересирани за тоа како да се утврди внатрешно крварење. Оваа состојба се карактеризира со губење на крв кога не истекува, туку во која било празнина на човечкото тело. Појавата на оваа состојба може да биде хронична болест или траума. Масивната природа на загубата на крв, дијагностички тешкотии при утврдување на причините и карактеристиките на патологијата, доцната жалба на пациентите за помош ја зајакнуваат сериозноста на овој проблем и го претвораат крварењето во закана за животот. Третманот го спроведуваат специјалисти од областа на неврохирургија, клиничка трауматологија, торакална, васкуларна и абдоминална хирургија.

симптоматологија

Внатрешно крварење, чии симптоми може да се избришат, никогаш не се појавуваат како главна патологија. Или основната болест или траума или бројни различни околности доведуваат до нив. Внатрешно крварење може да се појави поради такви причини:

 • повреди на стомакот, и отворени и затворени, во кои внатрешните органи, како што се тенкото црево, слезината, црниот дроб, можат да бидат оштетени;
 • пукањето на јајниците може да доведе до внатрешно крварење;
 • пукна циста на карлицата или јајниците;
 • трауматско оштетување на долниот дел на грбот;
 • цревни и стомачни чиреви;
 • проширени вени на желудникот или хранопроводот;
 • дисекција на аортата (со аневризма);
 • малигни тумори на абдоминалните и ретроперитонеалните простори на желудникот, цревата во фаза на распаѓање;
 • оштетување на хранопроводот.

Ако некое лице одеднаш стане бледо, има леплива пот, нагло падна крвниот притисок, пулсот му се забрзува, може да се посомнева во внатрешно крварење. Симптомите на оваа патологија нема да остават сомнеж, ако бидете внимателни. Поспаност и рамнодушност кон надворешниот свет може да се забележат и буквално пет минути откако некое лице било дружеубиво и активно.

Знаците на внатрешно крварење се поврзани со областа на оштетување и степенот на оштетување на крвните садови или внатрешните органи:

 • Крварење во перитонеумот со руптури на црниот дроб и слезината. Заедничките знаци на крварење се придружени со појава на сериозност во областа на перитонеумот и таканаречен симптом на „Roly-up“ (во склона положба, се јавува болка во вратот, во седечка положба непријатноста се смирува , но се јавува силна слабост и вртоглавица).
 • Крварењето во карличната област се случува кога пукнуваат матката, јајниците, а исто така и јајцеводите. Специфични манифестации во овој случај се развој на синдром на "акутен абдомен". Болка се појавува во долниот дел на перитонеумот, постои чувство на притисок во анусот.
 • Ретроперитонеална хеморагија со прекин на надбубрежните жлезди, бубрезите и аортата. Тоа е придружено со умерена сериозност на општите симптоми и болка во лумбалниот регион.
 • Крварење во желудникот и цревата кај болести на дигестивниот систем, дебелото црево и тенкото црево. Општите симптоми се изговараат. Постои повраќање со мешавина на крв, крвава дијареја и црни измет. Во стомакот, болката и изразената непријатност се отсутни.

Честопати причината е модринки, затворени повреди под влијание на одреден надворешен фактор. Значи, излевање во плевралната ниша се јавува поради траума на белите дробови, фрактури на крајбрежјето, оштетување на интегритетот на садовите лоцирани помеѓу ребрата. Исто така, може да биде потребна медицинска помош за пулмонално крварење, предизвикано од туберкулоза, прогресија на рак.

Внатрешно крварење, за кое е потребна прва помош, може да биде предизвикано од ектопична бременост, оштетување или торзија на јајниците, прекин на цистата.

Состојбата наведена погоре е придружена со истекување на крв во паренхимните органи, како и внатрешни шуплини. Раните карактеристични симптоми вклучуваат:

 • Бланширање на кожата.
 • Постојана слабост и малаксаност.
 • Вртоглавица и несвестица.
 • Поспаност и замор.
 • Присуство на крвави нечистотии при повраќање.
 • Кашлица со Анѓелковиќ.
 • Премногу темна столица.
 • Болка во стомакот, особено кога се обидувате да заземете хоризонтална положба.
 • Редовно формирање на ладна пот.

Што се однесува до мала загуба на крв, таа е придружена со мала промена на крвниот притисок, додека пулсот може да остане нормален. Обилната загуба на крв, покрај симптомите наведени погоре, се карактеризира и со делириум, жртвата има збунета свест, карактеристиките на лицето може да се изостри.

Со фатална загуба на крв, се развива кома. Дишењето на пациентот станува збунето, зениците се шират неприродно, се јавува неволна екскреција на измет во урината и се развива брадикардија. Во некои случаи, конвулзиите се менуваат со агонија.

Најчести се пулмонална, гастрична, езофагеална хеморагија. Алокацијата на крвни маси во шуплината на кој било гастроинтестинален тракт е придружена со главните знаци:

 1. Повраќа темна крв.
 2. Постојано чувство на гадење.
 3. Развој на хемороиди, во која се ослободува светло црвена крв од анусот.
 4. Столче како катран - мелена.

Белодробен проток на крв се манифестира со следниве симптоми:

 1. Дишењето станува тешко.
 2. Едно лице нема доволно воздух.
 3. Се издвојува пенест спутум со нечистотии на крв.

Причината за внатрешно крварење може да биде и повреда и разни хронични заболувања. Опасно по живот масовно крварење по повреда, абдоминалната празнина може да се појави како резултат на тапи абдоминални повреди со оштетување на црниот дроб и слезината, поретко цревата, панкреасот или мезентериумот (при пад од висина, шок, сообраќајна несреќа, итн.) .)

По повреда, најлесно може да се препознае внатрешно крварење.

Крварењето во черепната празнина е една од најопасните компликации на трауматска повреда на мозокот. Бидејќи черепот, за разлика од другите природни шуплини, има круто фиксиран волумен, дури и мала количина истурена крв предизвикува компресија на мозочните структури и претставува закана за животот на пациентот.

Крварењето во заедничката празнина може да биде предизвикано од фрактури и модринки на зглобовите. Ваквите состојби не претставуваат непосредна опасност, сепак, во отсуство на терапија, тие можат да повлечат многу компликации.

Па, како да се утврди внатрешно крварење? Раните знаци на овој патолошки феномен се слабост, бледило на мукозните мембрани и кожа, поспаност, сериозна вртоглавица, жед, ладна пот, затемнување во очите. Може да се појават услови за несвестица. Лекарите можат да проценат за степенот на загуба на крв и според промената на крвниот притисок и пулсот на пациентот и според некои други клинички симптоми. Со мала загуба на крв, се забележува мало зголемување на срцевиот ритам, намалување на притисокот, но клиничките знаци може да бидат отсутни.

Кои се знаците на внатрешно крварење? Неговата умерена форма е потврдена со намалување на систолниот притисок до 90-80 мм. Hg Уметност и тахикардија до 90-100 отчукувања / мин. Кожата на пациентот е бледа, се забележува ладење на екстремитетите и брзо дишење. Можни се несвестици, сува уста, вртоглавица, гадење, силна слабост, адинамија, забавување на реакцијата.

Во тешко крварење, се забележува намалување на притисокот до 80 mm. Hg Уметност и повеќе, отчукувањата на срцето се зголемуваат на 110 или повеќе. Значително зголемување на дишењето и кршење на неговиот ритам, ладна пот, патолошка поспаност, затемнување во очите, треперење на рацете, апатија, диспепсија, намалена урина, силна жед, промена на свеста, силна бледа кожа, цијанотичен назолабијален триаголник и екстремитети.

Со масовно внатрешно крварење, притисокот нагло паѓа, а пулсот достигнува 140-160 отчукувања / мин. Пациентот има периодично дишење, конфузија, остар бледило, делириум. Со фатална загуба на крв, се јавува кома.

Со пулмонално крварење, може да се појави кашлица со светла крв, со акумулација на која во плевралната празнина се забележува останување без здив, недостаток на воздух.

Иако
причината за нападите е сеуште сигурна
непознат (идиопатски), зборува гласно
две хипотези кои објаснуваат зошто
мускул за време на вежбање.
Истражувачите веруваат дека недоволно
истегнување, физичка подготвеност и мускули
заморот доведува до абнормалности кај
механизми кои ги регулираат контракциите
мускулите.

недоволно
обучените мускули се заморуваат побрзо
што може да го промени 'рбетниот мозок
рефлексна активност и наруши
невро-мускулна контрола. Група научници
предводен од Мартин Швелнус, активно ангажиран
мускулни грчеви кај спортисти,
разгледајте ја хипотезата за невромускулна дисфункција
најверојатна контрола [3].

Мускулите
договорено од нервозниот
импулс што се пренесува на мускулот
со алфа моторен неврон. Алфа моторни неврони
потекнуваат од моторната зона
церебралниот кортекс
мозок (кога правиш произволно
движење), а исто така излегуваат од грбната
мозок - тие се одговорни за неволно,
рефлексни движења или рефлекси.

овие
рефлексите се одговорни за
мускулна заштита од какво било претерано
затегнувачка или оптоварена - тие се тесно
поврзани со работата на мускулите и
вретенови на тетивите,
соодветно.

Постои
доказ дека замор
доведува до зголемување на нервниот
пулсирања од мускулни вретена и
намалена активност на тетивата
вретено

Крајната
резултатот од овие промени во работата
вретена е зголемување на активноста
алфа моторен неврон што може да резултира
до неволна мускулна контракција [5]

на
подетално разбирање на оваа хипотеза
прочитајте детален преглед на неговиот автор -
Д-р Мартин Швелнус [3].

Интракавитарен

Значителен дел од вкупниот број на внатрешно крварење е составен од оние што се јавуваат во внатрешноста на шуплината на кој било орган и се јавуваат како резултат на хронични патологии на гастроинтестиналниот тракт: пептичен улкус на цревата и желудникот, малигни тумори, проширени садови на хранопроводот со цироза, ерозивен гастритис и др. Гастроинтестинално крварење според кодот ICD-10 има K92.2.

Покрај тоа, Мелори-Вајс синдромот често се среќава во хируршката практика, кога пациентот има хранопроводни пукнатини како резултат на злоупотреба на алкохол или единствен оброк во голем обем.

Гинеколошките патологии се уште една честа причина за крварење во абдоминалната празнина: ектопична бременост, прекин на јајниците итн. Во гинеколошката пракса, често се забележува крварење по абортус. Појавата на оваа патологија е исто така можна со предвремено одвојување на плацентата или презентација, прекин на породилниот канал и матката за време на процесот на раѓање.

Подолу ги разгледуваме видовите на крварење и како да ги запреме. Оваа информација е корисна за секој да ја поседува.

Прво a> Стоп
вршат движења што предизвикале
грч

Внимателно
истегнете го и масирајте го мускулот
тесна и држи ја
во истегната положба до грчеви
нема да запре. Ако го намалила телето
мускул, тогаш треба да го повлечете прстот со рацете
стапалата на себе, додека коленото треба
да се исправи. Ако сте ги вратиле мускулите
површина на бутот, исто така потребна кога
користејќи ги рацете за да го свиткате коленото.

Не
истегнете го мускулот исклучиво
поради дејството на антагонистичките мускули -
може да го подобри и / или да се прошири
грч

Опуштете се
тесен мускул и дај го
одморете неколку минути. Обид
произволно го стегаат овој мускул веднаш
откако ќе заврши грчот
доведуваат до повторен спазам.

RџSЂRё
мускулна болка после
грчевите можат да нанесат мраз и да се применуваат
тесен завој (еластичен завој, завој).

If
по грчеви, мускулот е сè уште лоциран
во густа состојба, густа натаму
допрете, масирајте го,
загревајте и исто така затегнете
завој.

If
грчевите се многу силни
се случуваат често, реагираат слабо на
едноставни процедури, или ако не се
поврзани со очигледни причини како
како физичка активност, тогаш е поверојатно
тие се резултат на друг
болести. Во овој случај, потребно е
третираат основната причина.

истражувања
функционална состојба на функции
надворешно дишење

Главната
индикатори на состојбата
функција на надворешно дишење

Сите индикатори
карактеризирање на состојбата на функцијата
надворешно дишење, условно може да се подели
во четири групи. До првата група
индикатори кои карактеризираат
белодробни волумени и капацитети. До белодробна
тома вклучуваат: плима волумен,
резервен волумен на инспирација, резервен волумен
инспираторен резервен експираторен волумен и остаток
волумен (количина на преостанат воздух)
во белите дробови по максимално длабоко
издишува).

Капацитетите на белите дробови вклучуваат:
вкупен капацитет (количина на воздух,
се наоѓа во белите дробови по максимумот
инспираторен), инспираторен капацитет (количина на воздух,
што одговара на приливниот волумен
и резервен инспираторен волумен), од витално значење
капацитет на белите дробови (се состои од респираторен
волумен, резервен инспираторен волумен и
истекот), функционален остаток
капацитет (количина на преостанат воздух)
во белите дробови по тивко издишување -
остаток на волумен на воздух и резерва
издишува).

До втората група
индикатори кои карактеризираат
вентилација на белите дробови: стапка на дишење,
приливен волумен, минутен волумен
дишење, минутна алвеоларна вентилација,
максимална вентилација, резерва
респираторна стапка или стапка на дишење
резерви.

Кон третата група
индикатори кои карактеризираат
бронхијална проодност:
принуден капацитет на белите дробови
(Тест Тифно и Вотчал) и максимум
волуметриска стапка на дишење за време на
вдишување и издишување (пневмотахометрија).

Во четвртата група
вклучува индикатори кои карактеризираат
ефикасност на белодробното дишење или
размена на гасови. Овие индикатори вклучуваат:
алвеоларен состав на воздухот, апсорпција
кислород и јаглерод диоксид,
гас состав на артериски и венски
крв 1.

Методи на истражување
функција на надворешно дишење

истражувања
витален капацитет на белите дробови. Белодробна
примероци (тест на Шофрановски, тест
Розентал).

Примерок
Розентал претставува
петкратна димензија на животот
капацитет на белите дробови во интервали од 15 секунди
рекреација. Нормално истото
па дури и зголемување на вредностите на VC, намалување
индикатори од мерење до мерење
може да укаже на функционално оштетување
респираторен систем, циркулаторен систем
или нервен систем. Ова е забележано
на пример, во случај на преголема работа,
претренирање, како и за време на
закрепнување по болест.

В
Тестот на Шафрановски е комбиниран
определување на VC во состојба на мирување и после
дозиран товар. Прво
утврдени со ВЦ во мирување,
потоа по 3-минутно трчање на место
со темпо од 1820 чекори во минута. YEL измерено
веднаш по трчањето, потоа по 1, 2 и 3
минути закрепнување.

живот
капацитетот на белите дробови е индикатор
рефлектирачка функционалност
респираторен систем, мерено со употреба
спирометар. Постојан човек прави целосен
дишам, стиснува носот и, стискајќи ги усните
устата на уредот го прави униформа
издишете што е можно подлабоко, обидувајќи се
останете исправени додека не миете.
Се прават 2-3 мерења и се фиксни
најголем резултат со точност на
во рок од 100 кубни сантиметри.

ELLЕЛ
за мажи = 40 * висина (см) 30 * тежина (кг) -4400;

ELLЕЛ
за жени = 40 * висина (см) 10 * тежина (кг) -3800.

на
погодност за одредување на соодветната вредност
JELL може да ја користи табелата. 2 и 3.

В
нормално кај здрави луѓе, ВЦ може
отстапи од доспевање во рок од 15 фунти
проценти (проценет ЈЕЛ од односот
ZHELFakt / ZHEL мора).

живот
капацитет на белите дробови (VC) - максимум
количина на воздух што може да биде
однесени во белите дробови по максимум
издишува.
Возрасен здрав маж со
вдишува и издишува во тивка
издишува околу 500 см3 воздух.
Ова е таканаречен воздух за дишење.
Сепак, по мирен здив, можете
дополнително вдишете некои
количина на воздух, т.н.
дополнителен, неговиот волумен е околу 1500
cm3.

По тивко издишување, можете дополнително
издишете уште 1500 cm3 воздух.
Ова е таканаречениот резервен воздух.
На тој начин,
начин, капацитет на белите дробови
претставува количина на дополнителни
респираторни и резервни волумени и
еднаква на околу 3500 cm3.
Дури и
по најдлабокото издишување во белите дробови
остануваат околу 800-1700 см3 воздух,
таканаречениот остаток
воздухот.

Остаток и резервен воздух
постојано полнење на алвеолите на белите дробови
со мирно дишење. Ова е т.н.
алвеоларен воздух. Неговиот волумен е еднаков
2500–3500 см3.
Вклучен е алвеоларниот воздух
во континуирана размена на гасови помеѓу белите дробови
и крв, сочинувајќи го внатрешното
гасовит медиум на телото (види

Размена на гас
Здив).
Износот на дополнителни и
респираторните волумени одредуваат
инспираторна моќ на белите дробови, количина
респираторни и резервни волумени
го карактеризира нивниот експираторен
моќ.
Витален капацитет на белите дробови
нивниот инспираторен и експираторен
моќта првенствено зависи
од физички
развој
фитнес и фигура.

Тие
значително се разликуваат со
белодробни и кардиоваскуларни заболувања
систем.
Специјалната обука брзо води
да се зголеми VC. Така,
утврдување на капацитетот на белите дробови
е една од најважните
диспанзерски и клинички методи
истражуваат луѓе.
дефиниција
капацитет на белите дробови -
види спирометрија.

живот
капацитет на белите дробови кај деца - вредност од повеќе
лабилен отколку кај возрасните. Кај раните деца
Тоа зависи од голем број фактори:
возраст, пол, висина, обем на градите,
дијафрагма и подвижност на градите,
здравствена состојба, степен на подготвеност
и др.
Намален капацитет на белите дробови
кај деца се јавува кај некои
патолошки состојби на белите дробови
(фиброза на која било етиологија, ателектаза,
дифузен бронхитис, бронхијален спазам,
состојба по ресекција), плевра (адхезии,
плеврални прекривки, хемо, пио
и пневмоторакс)
градите (тешки деформитети,
состојба по торакотомија).

Дијагностички
намалување на виталните
капацитет на белите дробови под 80% поради неговиот
количини. Должен живот
капацитетот на белите дробови е еднаков на соодветната вредност
основни времиња на размена К.
(пронајден е коефициент на корелација
емпириски). Соодветна вредност
главната размена се определува со индикатори
тежина, висина, пол и возраст според табелите.

К за деца од 4 години - 1,4; 5-6 години - 1,5; 7-9
години - 1,65; 10-13 години - 1,75; 14-15 години - 2,0. ДО
за возрасни е 2,3. Капацитет за живот
белите дробови (ВЦ) - максималниот број
воздух што може да се внесе
белите дробови по максимално издишување.
Возрасни
здрава личност со мирен здив
и издишување вдишува и издишува околу 500
cm3 воздух.

Ова е таканаречен воздух за дишење.
Сепак, по мирен здив, можете
дополнително вдишете некои
количина на воздух, т.н.
дополнителен, неговиот волумен е околу 1500
cm3.
По тивко издишување, можете дополнително
издишете уште 1500 cm3 воздух.
Ова е таканаречениот резервен воздух.

На тој начин,
начин, капацитет на белите дробови
претставува количина на дополнителни
респираторни и резервни волумени и
еднаква на околу 3500 cm3.
Дури и
по најдлабокото издишување во белите дробови
остануваат околу 800-1700 см3 воздух,
таканаречениот остаток
воздухот.
Остаток и резервен воздух
постојано полнење на алвеолите на белите дробови
со мирно дишење.

Ова е т.н.
алвеоларен воздух. Неговиот волумен е еднаков
2500–3500 см3.
Вклучен е алвеоларниот воздух
во континуирана размена на гасови помеѓу белите дробови
и крв, сочинувајќи го внатрешното
гасовит медиум на еден организам (види. Размена на гасови,
Здив).
Износот на дополнителни и
респираторните волумени одредуваат
инспираторна моќ на белите дробови, количина
респираторни и резервни волумени
го карактеризира нивниот експираторен
моќ.

Витален капацитет на белите дробови
нивниот инспираторен и експираторен
моќта првенствено зависи
од физички
развој
фитнес и фигура. Тие се во
значително се разликуваат со
белодробни и кардиоваскуларни заболувања
систем.
Специјалната обука брзо води
да се зголеми VC. Така,
утврдување на капацитетот на белите дробови
е една од најважните
диспанзерски и клинички методи
истражуваат луѓе.

дефиниција
капацитет на белите дробови -
види спирометрија.
живот
капацитет на белите дробови кај деца - вредност од повеќе
лабилен отколку кај возрасните. Кај раните деца
Тоа зависи од голем број фактори:
возраст, пол, висина, обем на градите,
дијафрагма и подвижност на градите,
здравствена состојба, степен на подготвеност
и др.

Намален капацитет на белите дробови
кај деца се јавува кај некои
патолошки состојби на белите дробови
(фиброза на која било етиологија, ателектаза,
дифузен бронхитис, бронхијален спазам,
состојба по ресекција), плевра (адхезии,
плеврални прекривки, хемо, пио
и пневмоторакс)
градите (тешки деформитети,
состојба по торакотомија).

Дијагностички
намалување на виталните
капацитет на белите дробови под 80% поради неговиот
количини. Должен живот
капацитетот на белите дробови е еднаков на соодветната вредност
основни времиња на размена К.
(пронајден е коефициент на корелација
емпириски). Соодветна вредност
главната размена се определува со индикатори
тежина, висина, пол и возраст според табелите.
К за деца од 4 години - 1,4; 5-6 години - 1,5; 7-9
години - 1,65; 10-13 години - 1,75; 14-15 години - 2,0. ДО
за возрасни е 2,3.

Спирографија.
Клучни индикатори и нивна достасаност
количини.

дијагностика

Ако постои сомневање за внатрешно крварење на цревниот тракт или кое било друго, треба да се извршат низа дијагностички процедури за да се потврди дијагнозата и да се утврдат причините за загубата на крв. Како задолжителна постапка, се спроведува детален преглед, кој вклучува мерење на пулсот и притисокот, удирања и палпација на абдоминалната празнина, аускултација на градите. За да се процени сериозноста на состојбата, се вршат лабораториски тестови на хемоглобин и црвени крвни клетки.

Изборот на методи на истражување се врши земајќи ја предвид наводната причина за развојот на патолошкиот процес.

Ако постои сомневање за гастроинтестинално крварење (кодот К10 е назначен во патологијата на МКБ-92.2), се вршат испитувања, ректален преглед, колоноскопија, езофагогастродуоденоскопија и сигмоидоскопија, бронхоскопија за болести на белите дробови, цистоскопија може да се препише за лезии на мочниот меур. Покрај тоа, се користат ултразвучни, радиолошки и радиолошки методи.

Како што веќе беше забележано, сето тоа зависи од видот на крварење.

Превенција

настани
треба да се изгради за спречување на PBS,
врз основа на причините што неговите
кауза. Значи, може да се појави во
спортисти поради повреда
режим на обука и главно
трчај долго време
прекумерен физички напор. затоа
обуки и учество во
треба да се планираат натпревари и
извршуваат така што тие
беа во целосна согласност со
индивидуални можности и
подготвеност на спортисти.

Спречувањето на секаков вид крварење е внимателен став кон вашето здравје. Важно е да се заштитите од разни повреди, а доколку се случило, треба да поминете низ преглед со лекар. Дури и ако некои симптоми се отсутни, постои ризик дека може да се појави крварење со текот на времето.

Не заборавајте за потребата од редовни превентивни прегледи. Често причина за крварење се хронични заболувања и онколошки неоплазми, кои во раните фази на нивниот развој немаат изразена симптоматска слика. Тие може да се дијагностицираат само на превентивен преглед, спроведен најмалку 1 пат годишно.

Исклучително важно е навремено да се третираат сите хронични заболувања. На пример, нетретиран чир на желудник може да предизвика ненадејно отворање на обилно крварење.

Womenените треба да внимаваат на изборот на контрацептивни средства за да спречат несакана бременост. Хируршките абортуси често предизвикуваат компликации.

Методи за запирање на внатрешно крварење на абдоминалната празнина

Со оваа патолошка состојба на една личност, потребно е да се обезбеди негов превоз до болницата со максимална брзина. Ако постои сомневање за пулмонално крварење или хемоторакс, на пациентот му се дава седечка положба, со крварење во други области, тие се поставуваат на рамна површина. Строго е забрането да се нанесува топлина на погодената област, да се ставаат клизми, да се инјектираат срцеви лекови во телото.

Помагањето при внатрешно крварење треба да биде навремено. Третманот на хемоторакс го вршат лекари од траума, пулмонално крварење - од страна на торакални хирурзи, интракранијални хематоми - од неврохирурзи, крварење од матка - од гинеколози. Со тапи повреди на стомакот и гастроинтестинално крварење, пациентот е хоспитализиран во Одделот за општа хирургија.

pristupy silnogo golovokruzheniya - Видови крварење и прва помош

При првите симптоми на внатрешно крварење, треба веднаш да се консултирате со лекар. Не тешете се со илузија дека ќе престане, бидејќи таквата состојба е опасна по живот. По составувањето на медицинска историја, специјалистите собираат мала количина измет и повраќаат за да ги испратат на анализа. Оваа студија е направена за да се провери дали има крв во нив.

По дијагностицирање на болеста, лекарите обезбедуваат помош при внатрешно крварење - дијагностички манипулации, на пример, како што се ендоскопија, рендгенски зраци, ректо-маносигмоидоскопија, колоноскопија и некои други. Сите овие мерки се спроведуваат со цел точно да се утврди каде е изворот на крварење.

Но, најефикасен е радикалниот метод - хируршкиот. Особено често, се прибегнува кон оваа постапка кога крварењето е акутно и нема време за непотребни активности. Но, по операцијата нема гаранција дека нема да се отвори повторно. Затоа, пациентот се уште е забележан во болница за некое време.

Сите терапевтски мерки се насочени кон спроведување на неколку цели при крварење.

 1. Употреба на лекови кои ја намалуваат активноста на гастричната секреција.
 2. Крварењето престанува што е можно поскоро.
 3. Дополнително, крвта се воведува ако нејзините загуби се големи.
 4. Постои борба со DIC.
 5. Исто така е важно да се донесе лице од состојба на шок, се изведува борба против колапс.

Кои се главните предизвици?

Главните задачи во оваа ситуација се итно запирање на внатрешното крварење, компензација на загубата на крв и нормализирање на микроциркулацијата на крвта. Од самиот почеток на терапијата за превентивни цели (спречување на развој на синдром на празно срце), за да се врати волуменот на циркулирачка крв и да се спречи хиповолемичен шок, се спроведува авионска трансфузија на гликоза, крв, солен раствор, крв и плазма замени.

Ако се појави пулмонално крварење, се изведува бронхијална тампонада. Со мал и среден хемоторакс, се изведува плеврална пункција, со тежок хемоторакс, на пациентот му е прикажана торакотомија со шиење на оштетување на белите дробови или лигатура на повреден сад. Со крварење во абдоминалната празнина, се спроведува итна лапаротомија, шиење на раните на црниот дроб, слезината или друг оштетен орган. Со формирање на интракранијален хематом, специјалистите вршат трепанација на черепот.

Со чир на желудник, се врши ресекција на овој орган, развој на Мелори-Вајс синдром - ендоскопско запирање на крварење, примена на студ, назначување аминокапроична киселина, антациди и стимуланси на коагулација на крв.

Инфузиона терапија се спроведува под контрола на срцевиот минутен волумен, крвниот притисок, централниот венски притисок и испуштањето на урина. Обемот на инфузија се одредува земајќи го предвид степенот на загуба на крв. Се користат замени за крв за хемодинамички ефекти: Реополиглиукин, Декстран, раствори на шеќери и соли, како и производи од крв (свежо замрзната плазма, албумин, маса на еритроцити).

boleznennye oschuscheniya v grudi - Видови крварење и прва помош

Ако не е можно да се нормализира крвниот притисок со помош на инфузиона терапија, по запирање на крварењето, се администрираат допамин, адреналин или норадреналин. За третман на хеморагичен шок, се користат дипиридамол, пентоксифилин, хепарин и хормонални лекови.

Оперативна интервенција

Во случаи кога конзервативниот третман не го дава посакуваниот резултат, на пациентот му е прикажана операција.

Внатрешно крварење за време на ектопична бременост се смета за индикација за итна интервенција. Со дисфункционално крварење од матката поради абортус или по породување, исто така се изведува хируршки третман.

Честопати има потреба од тампонада или каутеризација на оние области што крварат. Во повеќето случаи, има потреба од хируршка корекција, која се спроведува под општа анестезија:

 • Со гастроинтестинално крварење, има потреба од ресекција, која вклучува ваготомија и враќање на конците на оштетените васкуларни структури.
 • Со пукнатини во хранопроводот, ендоскопијата се изведува со последователно назначување на хемостатски лекови и антациди. Во отсуство на ефикасност, се врши шиење на пукнатините.
 • Белодробното крварење запира со тампонирање на бронхиите. Акумулираните тромби се отстрануваат со пункција. Во тешки случаи, торакотомијата се изведува со шиење на оштетеното белодробно крило. Доколку е потребно, се врши лигатура на васкуларни структури.
 • Со руптури на внатрешните органи на стомакот и карлицата, се спроведува итна лапаротомија.
 • Внатрешните хематоми во областа на мозокот бараат трансплантација на черепот.

Секој симптом што укажува на внатрешно крварење не треба да се игнорира. На жртвата мора да им се обезбеди прва помош навремено, со што се елиминира веројатноста за компликации. Со внатрешно крварење, неопходна е навремена медицинска или хируршка корекција.

Каутеризација на крвните садови

Коронарна
срцеви заболувања

Понекогаш олеснувањето на внатрешното крварење се врши со каутеризација на сад за крварење или тампонада. Но, во повеќето случаи, на пациентот му треба итна операција под општа анестезија. Ако има знаци на хеморагичен шок или закана за нејзино појавување во сите фази (подготовка, хирургија, постоперативен период), се вршат мерки на трансфузија. Испитавме како да утврдиме внатрешно крварење. Главната работа е да стори сé што е брзо и правилно, тогаш животот на една личност може да се спаси.

. Сублуксација на рамениот зглоб

Се случува кога
главата на хумерусот се излизга
од заедничката празнина, а потоа повторно
се враќа на местото. Сублуксациите можат
се случи еднаш, или што најмногу
заеднички тие можат да се сретнат
редовно со посебни движења на рамото
поради уништување на артикуларната површина
сечила на рамото. Причините се енергични движења.
раце од горе надолу, на пример, кога ќе бидат погодени
„Тетсу-цуки“, со тамешивари
(кршење цврсти предмети) или кога
влечење на вертикалниот блок,
или странични движења со ротација.

. Пауза
тетиви на долгата глава на бицепс

Ова е целосен јаз.
мускулната тетива што се прикачува
бицепс на рамениот појас. поради
дегенеративни промени што се случуваат
во текот на животот, особено целосни паузи
преовладуваат кај спортистите на возраст
над 40 години. Младите се поверојатно
резултат на напнатост на тетивите
е неговото воспаление.

Тетива на пекторалис

Тоа е истегнување
или руптура во влакната на бицепс.
Причината е ненадејно моќно движење со
користејќи бицепс за блокирање
удар нагоре, кретен е непријателот
влечејќи се нагоре
зафат

Претставува
истегнување или кинење на тетивата во
каде е прицврстен пекторалниот мускул
до хумерусот. Причината е сингл
пекторален товар
(изведување на тешки притискања на клупа без
соодветно загревање).

Синдром на судир

Дали е причината
хронична болка во рамениот зглоб.
Причината е недостатокот на рамнотежа на силите меѓу
мускули на манжетните на ротација на рамото и други
мускулни групи. Во здраво рамо
моќна мускулатура на делтоид
избалансиран со манжетна на ротација
рамо. Меѓутоа, ако се стабилизира
Ротација на рамената на манжетната сила на мускулите
(supraspinatus, infraspinatus, голем круг
и субскапуларна) ослабува поради
повторени повреди или возраст за време на
движења од горе до долу
горниот дел на хумерусот се движи нагоре
и навлегува во клунот-акромиал
лак во внатрешноста на скапулата.

Првите жртви на ова повторно
компресиите стануваат тетиви
лежи манжетни за рамо и мукозни кеси
помеѓу врвот на хумерусот и
клун-акромиален лак. Тетиви
и торбите се нервираат - станај
тендинитис и бурзитис. Постепено манжетна
вртењето на рамото станува поголемо и
поголема штета што доведува до образование
лузна.

Штом се случи ова,
постои тенденција за образование
коска поттикне под акромијата
процес. Ова поттикнување води до најмалите
солзи во манжетната на рамото.
Може да има празнини во манжетната на рамото
предизвика иритација на тетивата
бицепс што ќе предизвика
бицепс тендинитис.

болка
во пателата може да биде предизвикана
неколку услови. Почеток на симптомите
постепено, обично болка пред
патела и често во обете колена
чаши. Болката се интензивира за време на
спортска активност и се смирува кога
коленото не се користи. Во моментов
се верува дека времето е причина за овие болки
- ова се проблеми со поставување на коленото
чашката во зглобот поврзана со
анатомски абнормалности
или недостаток на сила и флексибилност.

Омекнување
'рскавично ткиво (хондромалација)

Хондромалација
наречен постепен дегенеративен
процес во кој артикуларна 'рскавица,
лоциран на задната површина
пателата станува мека и
грубо. Причината е погрешна
прекумерна биомеханика на трчање и скокање
продолжување и флексија во коленото зглоб
со отпор што работи или скока натаму
лизгава површина.

Ходромалација
жените се поподложни затоа што
женската карлица е поширока, како резултат на што
поголем агол се создава кога феморалниот
коската и тибијата се поврзуваат
во колен зглоб. Така зголемени
аголот ја превртува пателата
или надворешно или странично и причини
прекумерно триење на нејзините долни екстремитети.

Спортисти
со сублуксација на пателата
чаша честопати излегува од своето место
и потоа повторно се враќа во оригиналот
позиција Обично патела
се лизга и
потоа се враќа. Ако коленото
чашата е заглавена во позиција на офсет -
ова е дислокација на пателата. Не пробувај
ставете го на место.

Со нагло забавување
трчање и менување на страничните страни
дел од квадрицепсите можат да совладаат
медијална и изместете ја пателата
од нормална позиција. Ова е особено
честа кај индивидуите со релативно
посилна, поригидна странична
делови од квадрицепси и слаби,
еластични медијални делови.

пулсирања од силно uchaschennyy - Видови крварење и прва помош

Дефинирани анатомски абнормалности
може да создаде предиспозиција
до сублуксација на пателата: Виси
капаче на колената; широка карлица и колкови
свртен навнатре; колената се скршнуваат
внатре; плитка празнина помеѓу
кондили на бедрената коска; рамни стапала;
патела гледајќи нанадвор. Потребно
запре активност што предизвика
сублуксации, особено спортови,
динамички промени
насока и брзина на движење.

It
воспаление на тетивата што се прикачува
квадрицепс до пателата. Оваа состојба
забележани многу поретко отколку
пателарен тендинитис, и значително
помалку проблематично. Симптоми: Постепено
почеток на симптоми, болка и чувствителност
во тетивата веднаш над пателата.
Болката е полоша кога се намалува
квадрицепси особено кога се обидувате
кренете ја ногата против отпорот.

Причини
- Несоодветна површина
несоодветни чевли, конзервација
интензитет на обука при промена
површини, на пример, работи на гума
покривање и трчање по асфалт; остар
зголемување на аголот на патеката и
отсуство на какви било промени во
погрешна брзина
клоци на тврди површини
(круша, дрвен столб), несоодветен или
остра болка во
стапало.

Стоп е бројно место
повреди поврзани со спортот.
Вежби вклучувајќи и каков било вид на трчање
или скокање, имаат огромен товар
на долните екстремитети, главниот дел
што паѓа во подножјето. Стоп е
делот од телото што треба да го прими
и дистрибуирајте ја телесната тежина за време на динамиката.

Една честа причина за повреда
стапалата се анатомски абнормалности,
предизвикувајќи дополнителен стрес
во околните структури. Во секојдневието
овие отстапувања не предизвикуваат живот
проблеми, но кога тие се изложени
повторувачки стрес за време на спортот
часовите можат да предизвикаат штета
од прекумерна употреба.

мост
заедничка анатомска
аномалии се:
- Рамни стапала
-
Нога преку вртење
навнатре
- Висок лак на стапалото
- колена,
скршен навнатре
- закривен
нозе
- Превртен феморален
коски
Овие абнормалности создаваат вишок
напнатост во ткивата на стапалото и околу него,
а со тоа да има негативно влијание
не само на ногата, туку и на целиот долен дел
екстремитет, особено на коленото зглоб.

Повредата на коленото, пак, доведува до
преоптоварување на 'рбетот,
и како резултат доведува до синдроми на болка
во задниот дел. Акутно оштетување
нозете вклучуваат фрактури на коските, истегнувања
мускули и лигаменти. Овие повреди се обично
се јавуваат кога ткивата се протегаат
надвор од нивната еластичност, или
кога ќе бидат директно погодени.

Воспалението
Ахилова пета

Ахил
тетивата ги прицврстува мускулите на телето
до клубенот на калкулетот и го согледува товарот
до стапалото, пренесувајќи сила преку глуждот,
тапан и бут. Кога е нагло или прекумерно
оптоварување (долгорочно, итн.) може
разгори Доведе до воспаление и
повреда тип на болка
Ако се извршат Ахиловите тетиви
нагло и неконтролирано или на време не
ослободен по приемот од непријателот
сигнал за предавање.

Под
имплицирано заедничко име за метатарзална повреда
болка при подигнување на лакот на стапалото. Таа
обично се чувствува под вториот и третиот
метатарзални глави и е предизвикана од модринка
оваа област. Метатарзална штета
се карактеризира со постепен развој
и нагло влошување како резултат
Преголем стрес
лак на стапалото. Причината за оваа повреда може
да биде погрешна биомеханика на влијание
во круг (мавааши-гери или хеисуку-гери),
трчање, на пример трчање на прсти.

It
воспаление на плантарната фасција - пакет
сврзното ткиво се спушта и
по целата нога. Повторувачки
иритација на фасција на ѓон доведува до
формирање на акутна коска
израсток - поттик. Се чувствува болка во областа.
потпетици и може да се шират до пораст
лак на стапалото.

It
воспаление на мускулната тетива,
кои овозможуваат виткање и
продолжување на прстите. Овие тетиви
започнете во мускулите на телето, преминете
глуждот и одете по горниот дел од стапалото.

бурзитис
кеси со тетива на петицата

Излегува
кога иритација на мукозната мембрана на кесата
предизвикува да се пополни со течност, и тоа
воспалени. Една од најчестите
бурзитис во стапалото се јавува во вреќата
лоцирана калска тетива
позади, веднаш над точката на прицврстување
Ахилова тетива кон калкунеус.
Болка, иритација, црвенило и оток
веднаш над местото каде што е Ахиловата тетива
во прилог на калкунеусот. Во
притискање на торбата предизвикува болка.

Замор
фрактури на калканеус, скафоид
коски и метатарзали

izmerenie pokazateley davleniya - Видови крварење и прва помош

Серии
микро-фрактури кои се развиваат во коската,
предмет на ритмички, повторувачки
удари особено кога трчате или вежбате
на торби и макивара во целосен контакт.
Почетокот на симптомите е постепен, болка во
зафатена коска за време на активност,
оток

Продолжува
кога тетивите ќе се излизат
жлебот по кој одат, а потоа
врати се. Ова е штета
може да започне по спортистот
ќе страдаат од истегнување на глуждот
зглоб предизвикан од напивање,
затоа што истовремено со истегнување
може да пукне т.н.
носител на перонеална тетива
мускулно држење ткаенина лента
тетиви на место. Е потребно
имобилизација, не можете да се обидете да ставите
тетива на место.

Многу
често состојба во потколеницата што може
бидете многу болни, но обично не
повлекува посета на лекар се
грчеви или грчеви. Најчесто
мускулни грчеви се јавуваат кај телињата,
особено ноќе или по физичко
вежбање. Ако грчеви се случуваат често и
се меша со спортот, консултирајте се
со лекар ако има нешто скриено
причините за оваа состојба.

овие
ненадеен, моќен, неволен
мускулните контракции можат да бидат кавијар
тоник или клоничен. Клоничен
грчевите се повремени контракции
и релаксација. Тонични грчеви
забележано кога мускулот останува внатре
намалена состојба. Мускулни причини
грчевите се несфатливи. Придонесувајќи
фактори може да вклучуваат замор,
дехидрација предизвикана од потење,
нарушена функција на синхроната мускулатура,
недостаток на калциум и витамини и
итн

Кога
имаш грч во телето, застани
и обидете се да ги опуштите вашите мускули. Ако
грч не поминува, потоа повлечете ја ногата
нагоре кон коленото (можеш
раце) додека се масираат јајцата.
Најефективен начин да се спречи
грчеви за време на тренингот, така е
да се загрее.

Оштетување на менискусот

Штета
менискусот вклучува повреди на еден или
и 'рскавици со рамен облик
полумесечина што лежи во коленото
зглобот помеѓу тибијата и фемурот
коски. Мениси се прикачуваат на зглобот
стабилност, апсорбира шок,
шири синовијална течност
играјќи улога на лубрикант. Обично оштетување
менискусите се предизвикани од посебна трауматичност
несреќа - често најсилна
свиок на коленото, што потоа се влошува
со понатамошно повторување на врти и
извртување за време на спортот,
удар во коленото итн.

Дефекти на вентилите

Стекнати
срцеви заболувања

Резиме
напис: Стекнат
срцеви мани

К
најчести се
срцева валвуларна болест.
Дисфункција на срцевиот залисток е
со тоа што пропуштаат крв или внатре
дека не се отвораат доволно.
Повеќето болести на вентилите
срце - резултат на заразна
лезии или автоимуни реакции.

Резиме
напис: Вроден
срцеви заболувања

Вродени
срцеви мани се предизвикани од разни
генетски нарушувања или лезии
фетус за време на дисембриогенеза.

К
најсериозни услови
носат тетратка
Фало.
Таа се појавува во периодот на формирање.
фетусот. Придонесете за нејзиното појавување
четири главни фактори: достапност
дупки во интервентрикуларниот септум;
стеснување на каналот преку кој крв
доаѓа од десната комора до белодробната
артерија; поместување на аортата во
насока на десната комора;

и
задебелување на wallидот на десната комора
срца. Сето ова води до фактот дека во
телото циркулира мешано
(заситена и без кислород) крв.
Како резултат на кислородно гладување
кожа и мукозни мембрани на деца,
страдајќи од лаптоп, се стекнува
синкава нијанса (лекарите го нарекуваат ова
состојба на цијаноза).

RџSЂRё
најмало зголемување
физичка активност можни напади
и зголемена цијаноза, што често води
до нарушен раст и развој на детето.
До средината на 1940-тите години на минатиот век предвидување со слично
болеста беше неповолна, во
повеќето случаи пред пубертетот
настанала смрт. Во моментов
време успешно извршена хируршка интервенција
дадени интервенции за пластика
дефект и подобрување на квалитетот на животот
пациент.

Алфред Блалок, Американец
хирург од Балтимор, беше пионер во
операција на отворено срце бебиња
со тешка цијаноза. Во 1944 година, тој прв
пластифицирана дупка во интервентрикуларниот
преграда. Операција е да
корекција на интервентрикуларен дефект
проширување на преградата и луменот
пулмонална артерија.

Меѓу
други вродени срцеви мани:
атријални и интервентрикуларни дефекти
преграда, стеноза (стеснување) на вентилите,
отворен артериозус дуктус (крв)
оди околу белите дробови) итн. Повеќето
овие услови може да се елиминираат
хируршки методи. Тајмингот
операцијата зависи од природата на дефектот,
симптоми и сериозност на состојбата.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic