Трикуспидална регургитација од 1 степен кај дете

Инсуфициенција на трикуспидална валвула може да биде од неколку видови:

 • Апсолутен или органски недостаток. Патологијата е предизвикана од оштетување на контракциите на вентилот, како што се пролапс на вентилот (доделување на грчевите), поради вродена болест - дисплазија на сврзното ткиво, исто така, вклучуваат ревматизам, инфективен ендокардитис, карциноиден синдром и други;
 • Релативно или функционално оштетување. Тоа се случува кога вентилот е истегнат, предизвикан од отпорност на одлив на крв од десната комора, со сериозно проширување на вентрикуларната празнина поради висока пулмонална хипертензија или дифузно оштетување на миокардот.

Според сериозноста на обратен проток на крв, трикуспидалната регургитација е поделена на четири степени:

 • 1 степен Едвај забележливо обратно движење на крвта;
 • 2 степени Регургитација се одредува на растојание од 2 см од трикуспидалната валвула;
 • 3 степени Обратното движење на крвта од десната комора се открива на растојание од повеќе од 2 см од вентилот;
 • 4 степен За регургитација се карактеризира со големо проширување во шуплината на десниот атриум.

Тежината на враќањето на крвта се одредува со ехокардиографија.

Под поимот трикуспидална регургитација се подразбира патолошка состојба во која крвта тече во спротивна насока. Опишаниот процес се јавува во десното срце за време на систолата. Причината е недоволната функција на трикуспидалниот вентил. Ова се случува под влијание на следниве фактори:

 1. Ревматска болест на вентилите. Болеста се формира по стрептококна инфекција (најчесто тонзилитис). Микроорганизмите во повеќето случаи влијаат на срцето. Честа локализација во него е трикуспидалната валвула.
 2. Ендокардитис. Се јавува воспаление на внатрешната обвивка на срцето.
 3. Вродени малформации на Ебштајн. Со такво отстапување, нормалната позиција на вентилот е нарушена.
 4. Миокарден инфаркт (некроза) на клетките.
 5. Пролапс на митралната, трикуспидната или аортната валвула. Патологијата укажува на појава на издаденост во еден од вентилите. Ова се случува во моментот на нивно затворање и полнење на срцевата празнина со крв. Најчесто, детето страда од такви прекршувања.
 6. Карциноиден синдром. Кога е зафатена трикуспидална валвула, влакнестите плаки почнуваат да се таложат.

Горенаведените причини се однесуваат на примарните. Секундарните фактори доведуваат до проширување (проширување) на прстенот на кој се прицврстуваат клапите.

Размислете за главните причини како резултат на што се развива болеста. Следниве фактори се важни за појава на примарни форми:

 1. Пролапс на трикуспидалната валвула. Овој дефект е поврзан со патолошко испакнување на еден или повеќе вентили.
 2. Ендокардитис. Воспалително заболување на срцевото ткиво кое се развива во позадина на инвазија на инфекција.
 3. Сите ревматски заболувања кои предизвикуваат валвуларна фиброза.
 4. Срцев удар локализиран десно.
 5. Карциноиден синдром, во кој плаки на сврзното ткиво може да се таложат во садовите и срцето. Синдромот се должи на прекумерна серотонин во крвта.
 6. Аномалија на Ебштајн, ретка вродена малформација во која атриовентрикуларниот вентил е ненормално лоциран во wallидот на десната комора.
 7. Марфанов синдром, генетска патологија која е придружена со аневризма и срцева слабост.
 8. Употребата на одредени лекови на долг рок.
 9. Последиците од трауматските повреди на градниот кош.

Причините за секундарниот тип на регургитација се следниве болести:

 1. Кардиомиопатија е болест поврзана со структурни промени во миокардот.
 2. Хипертрофија (задебелување, зголемување) или проширување (дилатација) на комората десно.
 3. Пулмонална хипертензија е зголемување на внатрешниот притисок во пулмоналните садови. Симптоматска слика

Со лесни и умерени манифестации на трикуспидална регургитација, кои се класифицирани според 1 степен на патологија, едно лице не се чувствува лошо и не се жали. Патологијата се открива случајно, со ултразвучна дијагностика на срцевиот мускул. Единствениот симптом што може да го предупреди лекарот е мала пулсација на цервикалните вени, влошена од напор.

Со преминот на болеста во 2 и следните фази, знаците на болеста се појавуваат посветли, стануваат многу интензивни во фазите 3 и 4.

Пациентот се жали на отежнато дишење, брз замор и слабост, појава на едем на нозете, често мокрење, тежина под ребрата десно. На преглед, јасно се гледаат отечени и трепетливи југуларни вени, со аускултација на срцето, се слушаат поделени срцеви звуци и пансистолни шумови. Во фазите 3-4 на болеста, се забележуваат следниве клинички манифестации:

 • срцева слабост;
 • нарушувања на ритамот;
 • пулсирање во пулмоналната артерија при инспирација, во десниот атриум, во црниот дроб;
 • при спроведување на ултразвук на срцето, се откриваат хипертрофични промени во десниот атриум и комора, малформации на митралата и аортата;
 • со ултразвучна дијагностика на абдоминалната празнина, се забележува акумулација на течност во неа, патолошко зголемување на црниот дроб;
 • изгледот на пациентот се менува - лицето станува подуено, кожата добива жолтеникава нијанса, потколениците се постезоа или отечени.

Сите овие симптоми бараат корекција и укажуваат на сериозни прекршувања во работата на срцевиот мускул. Сепак, не може да се јави клиника за регургитација типична само за неа - овие манифестации се исто така карактеристични за другите патологии. Затоа, на пациентите им е потребна темелна дијагноза.

Трикуспидалната регургитација е патологија што се наоѓа кај пациенти од сите возрасти, често случајно. Болеста има 4 степени на сериозност и неколку причини. Понекогаш третманот не е потребен, а превентивните мерки помагаат да се спречи влошување на срцето. Што е тоа, кои симптоми укажуваат на присуство на состојба и како е опасна.

Трикуспидалната валвула го дели десниот атриум од комората. Неговите вентили нормално го минуваат венскиот проток од преткоморот, а потоа цврсто се затвораат. Протокот на крв што влегува во комората се движи понатаму во пулмоналната артерија и оди до белите дробови.

Со трикуспидна регургитација, како и со митрал, не целата крв од комората оди во белите дробови, некои се фрлаат назад во атриумот.

2588ba5c3b562aff467614ff16fbcf17 - Трикуспидална регургитација од 1 степен кај дете

Ова се случува поради инсуфициенција на ткивото на вентилот - вентилите по исфрлањето на крвта од атриумот не се затвораат цврсто. Со редовно зголемено оптоварување на атриумот, тој хипертрофира, мускулното ткиво на шуплината се протега, неговата големина се зголемува.

Во исто време, комората е хипертрофирана, што доведува до дефекти во работата, а стагнацијата на крв се забележува во голем круг.

Постојат 2 вида на инсуфициенција на вентилот: апсолутна (органска) и релативна (функционална). Во првиот случај, оштетувањето на трикуспидните залистоци се должи на вродена патологија, како што е дисплазија на сврзното ткиво. Како резултат, ткивото е лишено од тургор, појасите попуштаат. Сепак, со возраста и размножувањето на ткивото, аномалијата може да исчезне. Некои болести, исто така, доведуваат до ова:

 • ревматска срцева болест;
 • ендокардитис од инфективно потекло;
 • карциноиден тумор.

Релативна варијанта се развива како резултат на истегнување на вентилот, што се случи поради отпорот што го дава за враќање на крвта во преткоморот. Ова се случува со прекумерна релаксација на комората како резултат на пулмонална хипертензија или дифузно оштетување на срцевиот мускул.

Покрај тоа, јачината на обратен проток на крв се изразува поинаку. Постојат 4 степени:

 1. Се забележува мала количина фрлена крв назад.
 2. Должината на млазот навнатре од вентилот достигнува 2 см.
 3. Протокот на крв навнатре од вентилот надминува растојание од 2 см
 4. Волуменот на крв зафаќа значителна количина на атриум.

Инсуфициенцијата на theидовите на вентилот 1-ви обично не пречи, патологијата е незначителна. Пациентите забележаа мала пулсација на вените на вратот. Ова се должи на висок притисок во југуларната вена. Подоцнежните фази може да се манифестираат со зголемен замор, надуеност и анорексија. Може да се открие атријална фибрилација или треперење.

Во фазите 2 и 3, југуларните вени можат силно да отекуваат, црниот дроб исто така хипертрофира, а течноста се акумулира во периферните ткива. Аускултацијата произведува карактеристични срцеви шумови, кои се менуваат при дишење, се зголемуваат при вдишување.

1 59 - трикуспидална регургитација од 1 степен кај дете

Симптомите не се специфични. Ваквите знаци може да укажуваат на присуство на која било друга болест на кардиоваскуларниот систем.

Главниот симптом е забележителен тремор на југуларната вена. 1 трикуспидална регургитација е присутна кај многу деца родени по 2010 година и се смета за физиолошка норма. Покрај тоа, ако детето нема други патологии на срцето, тогаш вентилот е вратен во посакуваната состојба. Ако состојбата се влоши, тогаш постои голема веројатност за срцева слабост. Во секој случај, набудување од страна на а cardiolзадолжителен е огист.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

дијагностика

Трикуспидалната регургитација на вентилот од 1 и 2 степени често се открива со ехокардиографија изведена за други индикации. Можно е да се претпостави присуство на преостанатите три фази на болеста за време на медицинска историја и физички преглед (вклучително и аускултација), а дијагнозата ќе се потврди со ехокардиографија во присуство на еден или повеќе знаци:

 • 2-димензионална инсуфициенција со приближување или патолошка мобилност;
 • интензивен проток на регургитација на доплер во боја;
 • голем проток на проксималната зона на конвергенција до вентилот;
 • ширина на истмус на регургитација gt; 7 мм;
 • систолен повратен проток во хепаталните вени;
 • доминација на транскуспидалниот бран gt; 1 см / сек.
 • густа, триаголна, врв на почетокот, континуиран бран на доплер на TH поток.

За да се процени големината и функцијата на десната комора, се користи МНР. Често спроведуваат ЕКГ, ултразвук и рендгенски преглед на градите.

Ретко пропишана срцева катетеризација. Методот помага прецизно да се измери притисокот во пулмоналната артерија при тешка регургитација и да се процени состојбата на коронарните садови, доколку се планира операција.

Терапијата на патологијата зависи од видот и степенот. Покрај тоа, се зема предвид присуството на истовремени болести. Почетниот степен на враќање на крвта во аортата ретко бара корекција; пациентот не чувствува никаква непријатност. Обично, следете ги со a cardiolогист за 3 години. Ако состојбата не се влоши, третманот не е пропишан.

Деца

Нормалното движење на крвта долж десното срце е обезбедено со можноста на трикуспидалната валвуларна насока да се движат синхроно со фазите на систолата и дијастолата на миокардот.

Валвуларните дефекти, во зависност од морфолошкиот супстрат и функционалното оштетување, се поделени на:

 • стеноза, која се развива поради калцификација, воспалителна лезија. Патологијата се карактеризира со стеснување на луменот на отворот, со што се намалува волуметрискиот проток од атриумот до комората;
 • регургитација (во старата терминологија - инсуфициенција) - издолжување на акордите, оштетување на структурите на валвулите од инфективни процеси придонесува за проширување на луменот и патолошко движење на крвта за време на вентрикуларна систола не само во пулмоналната артерија, туку и во атриумот;
 • комбиниран дефект.

Патологиите на трикуспидалната валвула се ретки стекнати дефекти и најчесто се развиваат како секундарни промени во однос на позадината на декомпензација на состојбата.

Најчестите причини за трикуспидална регургитација:

 • инфективен ендокардитис е бактериска патологија која се карактеризира со навлегување на патогенот во крвта и селективно оштетување на ендокардијалното ткиво. Вклучување во процесот на вентили на десната половина на срцето најчесто се развива кај корисниците на дрога во инјектирање;
 • хронична ревматска срцева болест - последица на инфекција со бета-хемолитичен стрептокок кој има вкрстени антигени со структури на вентилите;
 • системски патологии на сврзното ткиво: синдром Елесара-Данло, Марфан, синдром на диференцирана дисплазија;
 • Аномалија на Ебштајн е вродена малформација на вентилот, при што вентилите не се развиваат од сврзното ткиво на влакнестиот прстен, туку од миокардот на десната комора. Првите знаци на прекршување се дијагностицираат при преглед на новороденче во породилиште;
 • проширена кардиомиопатија. Резултирачката регургитација се смета за релативна, бидејќи зголемувањето на големината на десниот атриовентрикуларен отвор е поврзано со патолошко проширување на срцевите шуплини;
 • карциноиден синдром е специфична реакција на телото кај малигни тумори со различна локализација. Таа е формирана како одговор на голтање на производ на размена на клетки на рак во крвотокот: дијареја, гадење, топли бранови (како со менопауза), болки во стомакот.

Знаци на лицето: сина боја на кожата, отежнато дишење, срцева слабост во десното срце. Ваквите прекршувања можат да доведат до смрт на новороденчето, затоа, за време на бременоста, неопходно е да се присуствуваат на закажани прегледи од специјалист.

Вкупно, постојат три вида на повратен проток на крв: митрална, аортна, трикуспидална.

член839 - Трикуспидална регургитација од 1 степен кај дете

Пролапсот на митралната валвула предизвикува митрална регургитација.

Одредена количина на крв се фрла во левиот атриум преку лабаво затворен МК. Во исто време, дел од срцето се протега од прелеаната крв од пулмоналната артерија.

Преоптоварувањето на атриумот предизвикува негово задебелување и проширување, т.н. дилатација.

За некое време, повредата не се чувствува, бидејќи компензацијата се јавува како резултат на зголемување на атријалните шуплини.

Со митрална регургитација од прв степен, мало леење не предизвикува клинички промени во работата на срцето, здравствените проблеми кај пациентите се јавуваат во текот на втората и третата фаза на пролапс - со зголемување на обратната струја на леаната крв.

Причини за пролапс:

 • автоимуни заболувања;
 • ревматизам;
 • дефекти на листовите на вентилите поради калцинација;
 • повреда на метаболичките процеси;
 • исхемија;
 • срцев удар.

Cardiolогистите дијагностицираат митрална регургитација од 1 степен со бучава снимена во горниот дел на срцето или за време на преглед со ултразвук; самиот пациент нема поплаки.

Прекршувањето не бара третман, само набудување од страна на специјалисти.

Проблемите со протокот на крв кај педијатриски пациенти се поврзани со вродени срцеви аномалии:

 • дефекти на партиции;
 • Фатратов тетрад;
 • неразвиеност на вентилите на пулмоналната артерија.

A cardiolогист ги испитува новороденчињата со такви симптоми, тие се упатуваат на ултразвук, а потоа се одредуваат со избор на начин да се отстрани проблемот - најчесто ова е операција.

Трикуспидалниот или трикуспидалниот вентил се наоѓа помеѓу десниот атриум и десната комора; за време на дијастола, нејзините вентили се отвораат, минувајќи венска крв од десниот атриум во комората. За време на систолата (контракција), валвуларните грчеви се цврсто затворени, а крвта што влегува во десната комора влегува во белодробната артерија, а потоа во белите дробови.

За време на регургитација на трикуспидалната валвула, крвта од десната комора не влегува целосно во белодробната артерија, но делумно се враќа во десниот атриум и има обратен рефлукс на крв - регургитација. Ова се должи на дисфункција на трикуспидалната валвула - со лабаво затворање на нејзините вентили, влезот во десниот атриум не е целосно затворен.

Со трикуспидална регургитација, како резултат на зголемениот товар, се јавуваат хипертрофии на атриумот, а потоа се јавува мускулна напнатост и негово зголемување на големината. За возврат, ова доведува до навлегување на голема количина на крв од атриумот во десната комора за време на периодот на дијастола, нејзина понатамошна хипертрофија и нарушени функции, што предизвикува стагнација во голем круг на циркулација на крв.

Регургитација може да се појави во 4 различни фази (степени). Но, понекогаш лекарите разликуваат посебна, петта, таканаречена физиолошка регургитација. Во овој случај, нема промени во миокардот, сите три валвуларни прстиња се потполно здрави, се забележува само едвај забележливо кршење на протокот на крв во самите грчеви („вител“ крв).

 • Прва фаза. Во овој случај, пациентот има мал проток на крв наназад, од комората до атриумот преку залистоците на вентилот.
 • Втора фаза. Должината на млазот од вентилот достигнува 20 мм. Трикус>29112699401 mitralnaya regurgitaciya stepeni - трикуспидална регургитација од 1 степен кај дете

Оваа состојба воопшто не го загрозува животот, не влијае на благосостојбата на кој било начин и случајно се открива за време на испитувањето. Освен, се разбира, да не започне да напредува.

Обратниот проток на крв во десната комора сега се повеќе се забележува кај деца, па дури и пред раѓањето. Трикуспидалната регургитација кај фетусот може да се појави во првиот триместар од бременоста, на 11-13-та недела.

Оваа карактеристика често се случува кај бебиња со хромозомски абнормалности (на пример, со Даунов синдром). Но, одреден процент на регургитација е забележан и кај апсолутно здрав фетус.

Педијатриски cardiolогистите зборуваат за брзо растечки број на случаи на трикуспидална аномалија кај деца од различни возрасти. Во повеќето од нив се дијагностицира регургитација од прв степен, а денес веќе се смета за варијанта на нормата.

Ако детето нема други срцеви патологии, во иднина постои голема шанса вентилот да се опорави сам по себе.

Но, ако вродена болест достигне втора или трета фаза, постои ризик од срцева слабост во иднина, дисфункција на десната комора. Затоа, важно е детето редовно да посетува а cardiolогист и следете ги сите потребни мерки за спречување на срцеви заболувања.

Класификација на болеста

Постојат неколку опции за патологија - примарни и секундарни, кои се опишани погоре. Класификацијата вклучува сериозност:

 1. Јас диплома. Пациентот практично не е загрижен за ништо. Во оваа фаза на развој, се трага за време на ултразвучниот преглед на срцето.
 2. II степен. Постои обратен проток на крв, кој има растојание од 2 см од прстенот со вентили.
 3. III степен. Поток на крв се фрла во десниот атриум за повеќе од 2 см.
 4. IV степен. Крвта се фрла на значително растојание. Симптомите се изговараат.

Кога е зафатена трикуспидалната валвула, регургитација од 1 степен е речиси асимптоматска. Ако третманот не се направи на време, тогаш патологијата ќе напредува.

In cardiology, вообичаено е да се оддели трикуспидална регургитација според различни знаци. Прво на сите, патологијата е поделена на вродена и стекната. Вродена регургитација се јавува кај доенчиња и најчесто ја придружува вродена срцева болест. Понекогаш болеста е откриена кај фетусот за време на бременоста на мајката, па дури и пред раѓањето на бебето, тие планираат понатамошен третман ако вентилот не се нормализирал пред породувањето. Стекнатата форма се открива подоцна кај адолесценти и возрасни и веќе е поврзана со постоечки срцеви заболувања стекнати во текот на животот.

Исто така, трикуспидната регургитација е поделена на:

 1. Основно. Овој тип на патологија е комбиниран со органски патологии на миокардот, но не е придружен со проблеми во циркулаторниот систем на белите дробови. Понекогаш се открива примарна трикуспидална регургитација во комбинација со малформации на други валвули, понекогаш комбинирана патологија, митрална и трикуспидална регургитација од 1 степен, во која е присутен обратен проток на крв во десните и левите срцеви комори.
 2. Средно. Секогаш се развива како резултат на постоечки болести на миокардот и е придружено со кршење на снабдувањето со крв во белите дробови (пулмонална хипертензија). Со секундарниот тип на болест, се открива хипертрофија и зголемена функционалност на десната комора.

Главната класификација што дава идеја за распространетоста на процесот е поделбата по степени. Има само 4 од нив.

 1. Трикуспидална регургитација од 1 степен, што е тоа, како да се идентификува - не секој знае. Повратниот проток на крв речиси не е визуелизиран, волуменот и должината на струјата се минимални. Состојбата не влијае на благосостојбата на пациентот, обично 1 степен се открива случајно. Понекогаш лекарот не користи експонент во описот на патологијата, но укажува на тоа дека пациентот открил минимална трикуспидална регургитација.
 2. Трикуспидална регургитација од 2 степени. Овој вид патологија веќе има потреба од терапија со лекови. Должината на млазот за време на обратното леење на крвта е добро визуелизирана за време на испитувањето, но не надминува должина од 20 mm.
 3. Третиот степен е јасно видлив за време на испитувањето, должината на протокот на крв надминува 20 мм.
 4. Со 4 степени на патологија, авионот со обратна струја се визуелизира далеку во длабочината на десниот атриум. Тешка патологија е придружена со живописни симптоми.

Функционалните состојби се разликуваат и кога феномените на регургитација 0 или 1 степен не се поврзани со дефекти во трикуспидалната валвула. Почесто, валвуларните функционални абнормалности откриваат кај возрасни со висок раст и слаб тен. Според медицинската статистика, функционалната регургитација 0-1 е присутна кај 2/3 од здравата популација и се смета за норма. Не бара третман, тоа е физиолошка карактеристика, но во присуство на провоцирачки фактори и неправилен начин на живот може да напредува.

Често трикуспидната регургитација е придружена со инсуфициенција на самиот трикуспидален вентил. Болеста е класифицирана во 4 степени, а исто така е поделена на апсолутни и релативни. Во Светскиот класификатор на болести, патологијата се наоѓа во делот на болести на циркулаторниот систем, кодот ICD-10 е I07.1.

 1. Апсолутна или органска трикуспидална инсуфициенција почесто се забележува кај новороденчиња и е поврзана со вродени дефекти на заптивки на вентилите. Во случаи кога се присутни патолошки манифестации на обете страни на миокардот, тие зборуваат за аортна и трикуспидална комбинирана инсуфициенција.
 2. Релативна или функционална инсуфициенција на вентилот може да се забележи со дифузни лезии на срцето и дефекти на пулмоналната артерија.

Во согласност со локализацијата на повредите на срцевите залистоци, тие се поделени во класификации:

 • Митрална регургитација е дека протокот на крв од левата комора на срцето влегува во атриумот. Ова доведува до негово истегнување и зголемена работа и абење. Отпрвин, ова човекот воопшто не го забележува, бидејќи срцето ја компензира патологијата со промена на нејзината форма. Неговите причини вклучуваат болести на срцето и крвните садови, зглобовите и мускулите, нарушена функција на вентилот, таложење на холестерол и калциум на внатрешните wallsидови на крвните садови и миокардот, некои патологии на сврзното ткиво, автоимуни процеси, неправилно функционирање на метаболичките процеси, намалено снабдување со крв во некои делови од телото;
 • Аортната регургитација се формира со нецелосно затворање на вентилите или патологии поврзани со структурата на најголемиот непарен сад, кога, проширување, прстенот на вентилот исто така се зголемува и вентилот едноставно не може да се затвори целосно. Тука има обратен проток на крв во комората, кој почнува прекумерно да се полни, се протега, потребно е повеќе крв, а многу помалку доаѓа во садот. Во овој случај, срцето почнува да пумпа крв побрзо и посилно. Како резултат на тоа, кислородно гладување, стагнација на крв во големи садови;
 • Трикуспидалната регургитација е поретка. Тоа се случува со прекумерен притисок во мал круг. Тоа доведува до уништување на десното срце, по што се појавува стагнација во вените на голем круг. Однадвор, ова може да се манифестира во сина кожа, зголемување на големината на црниот дроб, оток на вените на вратот, атријална фибрилација;
 • Пулмонална регургитација може да се појави со атеросклероза, сифилис, ендокардитис или да биде вродена. Не ретко, таквата патологија се јавува кај болести на белодробниот систем. Претставува нецелосно затворање на вентилот во артериите на малиот круг на циркулација на крвта.

1 60 - трикуспидална регургитација од 1 степен кај детеФорми на митрална регургитација

 1. Трикус />
 2. Трикуспидална регургитација од 2 степени. Овој вид патологија веќе има потреба од терапија со лекови. Должината на млазот за време на обратното леење на крвта е добро визуелизирана за време на испитувањето, но не надминува должина од 20 mm.
 3. Третиот степен е јасно видлив за време на испитувањето, должината на протокот на крв надминува 20 мм.
 4. Со 4 степени на патологија, авионот со обратна струја се визуелизира далеку во длабочината на десниот атриум. Тешка патологија е придружена со живописни симптоми.

Функционалните состојби се разликуваат и кога феномените на регургитација 0 или 1 степен не се поврзани со дефекти во трикуспидалната валвула. Почесто, валвуларните функционални абнормалности откриваат кај возрасни со висок раст и слаб тен.

Според медицинската статистика, функционалната регургитација 0-1 е присутна кај 2/3 од здравата популација и се смета за норма.

Не бара третман, тоа е физиолошка карактеристика, но во присуство на провоцирачки фактори и неправилен начин на живот може да напредува.

Аортна регургитација

Обратниот рефлукс на крв преку АК е предизвикан од инсуфициенција на вентилот, оштетување на садот или воспалителниот процес во него.

 • ревматизам;
 • воспаление на лист вентил предизвикано од ендокардитис или механичко оштетување на ткивото;
 • анкилозен спондилитис;
 • ревматичен артритис;
 • сифилис;
 • атеросклероза;
 • артериска хипертензија.

Што е карактеристично за аортната форма? Прелевање на левата комора како резултат на обратен проток од аортата.

Крвта не влегува во големиот круг на циркулација на крв целосно, започнува кислородно гладување, феноменот се компензира со зголемување на вкупниот волумен на срцето.

Прекршувањето има неколку степени. Првиот не влијае на здравствената состојба. Незначителен степен му овозможува на лицето да води нормален живот многу години.

Хемодинамското оштетување се случува постепено, тоа е поврзано со зголемување на волуменот на левата комора, чии коронарни артерии повеќе не обезбедуваат хранливи материи и кислород. Се појавуваат такви феномени како исхемија и кардиосклероза.

Прогресијата на проблемот е полн со следниве симптоми:

 • слабост;
 • бледа кожа;
 • срцеви палпитации;
 • напади на ангина.

Клинички манифестации

Во почетните фази, нема знаци. Во ретки случаи, нарушуваат непријатни сензации во областа на срцето, слабост што останува по одмор. Со прогресија на патологијата кај новороденче или возрасно лице, се појавуваат следниве симптоми:

 • проширување на вените на вратот, видлива пулсација;
 • кожата на прстите, лобусите на ушите, назолабијалниот триаголник добива сина боја;
 • болка сензации или болка во црниот дроб;
 • оток на нозете;
 • замор;
 • сензација на забрзано чукање на срцето;
 • жолт тон на кожата;
 • диспнеа.

За време на испитувањето, се открива поделба на тоновите, атријална фибрилација. На инспирација за време на слушање - срцев шум. Ако има регургитација од 1 степен на трикуспидалната валвула, тогаш наведените манифестации на пациентот нема да бидат нарушени.

Познати се случаи на појава на патологија кај фетусот или новороденчето. За време на бременоста, идната мајка успева за време на студијата да постави дијагноза во 11-13 недела. Аномалија на развој најчесто се појавува со хромозомска мутација. Во ретки случаи, се јавува кај здрави бебиња.

дијагностика

Во моментов, има доволно начини точно да се укаже на присуство на болест.

Дијагнозата на регургитација на срцевиот залисток вклучува:

 • Ултразвучниот преглед ви овозможува да ја процените природата на протокот на крв низ садовите и срцето, движењето на вентилите и ако се открие болест, можно е да се утврди неговиот степен по првиот преглед. Овој метод е најпристапен и не е скап;
 • Електрокардиограмот (ЕКГ на срцето) открива индиректни знаци на патологија, затоа е помалку применлив.

Многу е важно да се идентификува болеста не само кај возрасната популација, туку и кај неродени деца. Различните дијагностички методи се способни да откријат нарушувања во различни фази од бременоста на мајката, што помага да се реши прашањето за зачувување на фетусот.

1 1 3 - Трикуспидална регургитација од 1 степен кај детеДијагностички резултати на регургитација на срцевиот залисток на доплер-ехокардиографија

Дијагнозата се утврдува по проценка на клиничката слика и резултатите од студиите. Се применуваат следниве методи:

 • ехокардиографија (ехокардиографија);
 • електрокардиографија (ЕКГ);
 • трансезофагеална ехокардиографија;
 • рентген на градите;
 • краниографија;
 • срцева катетеризација.

Ако пациентот има сомневање за регургитација на трикуспидалната валвула или друга болест на кардиоваскуларниот систем, се прави ЕКГ. Истражувањето е дел од златниот стандард за дијагностицирање. Неговата цел е да се утврди електричната активност на кардиомиоцитите. Методот се однесува на задолжителни прегледи на деца, адолесценти и возрасни (училиште, војска).

Најефективен е ултразвучно скенирање на срцето. Му помага на лекарот да ја проучи состојбата на шуплините, протокот на крв, апаратот за вентили. Со негова помош, можно е да се разликува дефект или дефект од нормата. Електрокардиограм може да се изврши истовремено со снимањето на echoCG. Техниката овозможува не само да се проучува структурата и функцијата на миокардот, туку и крвните садови.

Ехокардиографијата се смета за модерна и информативна опција. Нејзиниот лекар поминува низ хранопроводот, во кој е вметнат специјален сензор. Состојбата на миокардот се проценува со спроведување на ултразвук преку градите.

Главната предност е отсуството на бариери на уредот. Во обична ехокардиографија, зракот мора да навлезе низ меките и тврди ткива на целиот организам.

Катетеризацијата на срцевите шуплини дава целосна слика за состојбата на крвните садови. Специјални игли пункција на феморалната или улнарната вена. Потоа, се воведува агенс за контраст, што го олеснува пренесувањето на сликата.

Дијагнозата на трикуспидална регургитација се спроведува според:

 • клинички преглед: едем, асцит, зголемување на големината на црниот дроб, хепатојугуларен синдром (пулсација на црниот дроб). Со аускултација, систолниот шум се одредува долж левиот раб на градната коска, ослабувајќи ги основните тонови;
 • електрокардиограм (ЕКГ): знаци на хипертрофија на десните оддели, често - атријална фибрилација, блокада на десната нога од пакетот на Гис;
 • радиографија на градната празнина - проширување на срцевата сенка поради десните оддели;

Метод на верификација е ехокардиографија (ехокардиографија), со чија помош се утврдуваат степенот и фазата на нарушувања, се мерат притисокот во шуплините, брзината на протокот на крв и волуменот на регургитација.

Ехокардиографијата се користи за безбедно дијагностицирање на аномалија на фетусот Ебштајн во третиот триместар од бременоста.

Конзервативни и хируршки методи на лекување се користат за да се поправи состојбата на пациентот.

Фармаколошката поддршка е насочена кон елиминирање на знаците на слабост на десната комора:

 • диуретици (диуретици) - фуросемид, торсид за отстранување на вишокот течности од телото;
 • антихипертензивни лекови за намалување на системскиот притисок во садовите;
 • срцеви гликозиди - Дигоксин, Коргликон - за одржување на силата и фреквенцијата на миокардните контракции;

Хируршка корекција е пропишана кај пациенти со умерена регургитација и подразбира целосна замена на вентилот со протеза (биолошка или механичка) или пластична хирургија на десниот атриовентрикуларен отвор (стеснување на луменот со конци). Пациентите кои биле подложени на хируршка корекција на регургитација не се погодни за воена служба.

Точна дијагноза на трикуспидална регургитација, како и утврдување на степенот на болеста, може да се постави врз основа на ехокардиографија на Доплер. Со трикуспидална регургитација од 1 степен, едвај се забележува обратен проток на крв од десната комора назад кон десниот атриум. Трикуспидална регургитација од 2 степен се карактеризира со обратен проток на крв не повеќе од 2,0 см од трикуспидалната валвула. Со третиот степен на инсуфициенција, регургитација надминува 2,0 см, а со четвртата - се шири низ целиот волумен на десната преткомора.

Како дополнителни методи на истражување, се вршат ЕКГ и рендгенски преглед на градите. Електрокардиограмот често открива знаци на хипертрофија на десната комора. На радиографија со трикуспидална регургитација од 1 степен, промените обично не се откриваат. Со трикуспидална регургитација од 2 степени и повисока, се открива зголемена сенка на горната шуплива вена и десниот атриум, а во некои случаи и присуство на излив во плевралната празнина.

Срцевата катетеризација како дијагностички метод за регургитација на трикуспидална валвула е исклучително ретка.

Факторите кои предизвикуваат појава на оваа срцева болест обично се поделени во 2 големи групи во зависност од видот на самата патологија:

 1. Причини за примарна трикуспидална регургитација:
  • ревматизам (системско воспаление на сврзното ткиво);
  • инфективен ендокардитис (воспаление на ендокардиумот, често се наоѓа кај зависници од инјектирање на дрога);
  • пролапс на вентилот (појасите се наведнуваат неколку милиметри);
  • Марфанов синдром (наследна болест на сврзното ткиво);
  • Аномалии на Ебштајн (вродена малформација во која листовите на вентилот се раселени или отсутни);
  • повреди на градите;
  • долготрајна употреба на лекови (ерготамин, фентермин, итн.).
 2. Причини за секундарна трикуспидална регургитација:
  • зголемен притисок во пулмоналните артерии (хипертензија);
  • експанзија или хипертрофија на десната комора;
  • дисфункција на десната комора;
  • стеноза на митралната валвула;
  • откажување на десната и тешка слабост на левата комора;
  • разни видови на кардиопатија;
  • дефект на атријален септал (вродена малформација);
  • опструкција на пулмоналната артерија (и нејзиниот еферентен тракт).

Лекарите научија да утврдуваат изразена трикуспидална регургитација подолго време, но дијагнозата на лесни форми стана можна релативно неодамна, со појавата на ултразвук. Тоа е, пред околу 40 години.

Денес, ултразвукот се смета за главен дијагностички метод за таква патологија. Тоа ви овозможува да разликувате најмало отворање на залистоците на вентилот, големината и насоката на протокот на крв.

Сеопфатната дијагноза на трикуспидална регургитација го вклучува следново:

 • колекција на анамнеза;
 • физички преглед (вклучително и аускултација на срцето - слушање);
 • Ултразвук на срцето (нормално и со Доплер) или ехокардиографија;
 • електрокардиографија;
 • рентген на градите;
 • срцева катетеризација.

Катетеризацијата е метод за дијагностицирање и третман, кој бара внимателно подготвување на пациентот. За да се проучат проблемите со протокот на крв низ трикуспидалната валвула, тој ретко се користи. Само во оние случаи кога е потребна најдлабока дијагноза, на пример, за да се процени состојбата на коронарните садови на срцето.

За дијагноза на трикуспидална регургитација, покрај анамнеза, физички преглед и аускултација, се спроведуваат следниве студии:

 • ЕКГ Се одредуваат големините на десната комора и преткомора, срцеви аритмии;
 • Фонокардиограм. Откриено е присуство на систолен шум;
 • Ултразвук на срцето. Се одредуваат знаците на набивање на valveидот на вентилот, областа на атриовентрикуларниот отвор, степенот на регургитација;
 • Х-зраци на градите. Локацијата на срцето и неговата големина, откриени се знаци на пулмонална хипертензија;
 • Срцева катетеризација. Методот се базира на воведување на катетри за да се утврди притисокот во шуплините на срцето.

Покрај тоа, може да се користи коронарна кардиографија извршена пред операцијата. Се базира на воведување на контрастно средство во садовите и шуплините на срцето за да се оцени движењето на протокот на крв.

Регургитација на трикуспидалната валвула е состојба во која за време на периодот на контракција (систола) на коморите, крвта се фрла од панкреасот (десна комора) во панкреасот (десен атриум), што се јавува поради откажување на трикуспидалниот вентил. Така, терминот „регургитација“ значи обратен, неправилен проток на крв (можете да прочитате повеќе за регургитација во нашата статија тука).

Понекогаш ултразвукот на срцето случајно открива таква патологија, најчесто тоа е физиолошка или валвуларна регургитација.

Пациентите во овој случај се загрижени за прашањето „трикуспидална регургитација од 1 степен што е тоа“.

1 регургитација трикуспидална клапана 1 степен 1 ​​- трикуспидална регургитација од 1 степен кај дете

Можете да добиете одговори на ова и на други прашања со читање на написот, кој подетално ќе ги испита видовите, причините, манифестациите на патологијата, како и нејзината идентификација и третман.

Класификација

Според степени, вообичаено е да се разликуваат четири типа на ТР (трикуспидална регургитација):

 1. Првиот степен - обратен проток на крв скоро и да не се визуелизира, пациентот не ги чувствува промените;
 2. Вториот степен - проток на крв во спротивна насока се забележува на растојание од не повеќе од 2 см од прстињата на вентилот.
 3. Третиот степен е обратен рефлукс на крв во ПП (десен преткомора) се одредува подалеку отколку на растојание од 2 см од вентилот, потокот е јасно визуелизиран;
 4. Четвртиот степен - рефлукс на крв во погрешна насока се забележува на значително растојание од трикуспидалната валвула.

Покрај тоа, постојат два вида на регургитација на ТК:

 1. Примарен - како манифестација на органска патологија на срцето, често се комбинира со други срцеви мани и лезии на валвуларниот апарат. Во овој случај, вклучено е само десното срце, а пулмоналната хипертензија не е карактеристична.
 2. Средно - овој вид се јавува во позадина на постоечки срцеви заболувања и секогаш е придружен со хипертрофија и зголемена функција на десната комора и пулмонална хипертензија.

Причини

Голем спектар на предизвикувачки фактори може да се подели на оние што доведуваат до примарна регургитација на ТК и оние што предизвикуваат појава на секундарна трикуспидална регургитација. Чести причини за примарна трикуспидална регургитација се:

 • Ревматски заболувања (вклучително и акутна ревматска треска, ревматоиден артритис, итн.);
 • Ендокардитис од инфективна природа (воспалителен процес на внатрешниот слој на срцето);
 • Пролапс ТК;
 • Инфаркт на десната комора;
 • Карциноиден синдром (таложење на плаки од сврзното ткиво на вентилите, во theидот на срцевиот мускул и големите садови);
 • Марфанов синдром;
 • Порок на Епштајн;
 • Употреба на одредени лекови (фентермин, ерготамин, фенфлурамин).

Терапии

Терапијата зависи од причината и степенот на проблемот. Неговата тактика е одредена од присуството на истовремени болести.

Мало обратно леење не бара медицински и хируршки третман, пациентите се подложени на ултразвучен преглед за одреден период.

Во посложени случаи, неопходна е хируршка интервенција, може да биде пластика или протетика. Тековниот третман со лекови е насочен кон враќање на нормалната циркулација на крвта, ослободување од аритмии и срцева слабост.

Според индикациите, на пациентите им се препишуваат бета-блокатори, диуретични лекови, антихипертензивни лекови.

Прогнозата на инсуфициенција на вентилот зависи од степенот на повреда, соматските болести на внатрешните органи и возраста на пациентите. Тековната хируршка корекција им овозможува на пациентите да живеат долг, активен живот.

Превенција

Прогнозата за регургитација на срцевите залистоци од прв степен е поволна. Со постојано следење од лекарот што посетува, веднаш се идентификуваат компликации и се пропишува третман доколку е потребно.

Во втор степен, ситуацијата е поинаква. По дијагностицирањето, само шеесет проценти продолжуваат да остануваат на нозе, а потоа, само петнаесет години. Смртта се јавува поради срцев удар, срцева слабост, емболија, пулмонална пневмонија.

Превентивните мерки се насочени кон намалување на ризикот од обратен проток на крв во срцето.

Така, регургитација на срцевите залистоци е сериозно заболување. Кои можат да бидат и стекнати и вродени. Локализиран е помеѓу различни делови на срцето (на нејзината десна страна или лево). Има различни степени на развој, од кои првиот е наједноставен, нема симптоми, па болеста е тешко да се пресмета.

Ако се открие патологија, тие се третираат со хируршки методи или со лекови. Главната работа е да не доцните, затоа се препорачува систематско испитување на телото од страна на специјалист.

Како превентивни мерки, антибиотиците се администрираат на пациентот. За да избегнете релапс на ревматизам, направете бензилпеницилин во мускулот. За секоја личност, за да се елиминира ризикот од пристапување кон инфективен ендокардитис, лекот е исто така индициран.

Покрај лековите, придржувајте се до следната шема:

 1. Вежбајте со умерено вежбање за да го обучите телото.
 2. Избегнувајте прекумерен физички стрес и хипотермија.
 3. Навремено лекување на сите инфекции.
 4. Ограничете ја солената храна и течности.
 5. Ако се планира операција, тогаш се спроведува антибиотска профилакса.
 6. Кога на пациентот му се препишуваат лекови, важно е да се следи нивната благосостојба. Ако имате отежнато дишење и болка во срцето, се препорачува да се консултирате со вашиот лекар.

Ако по корекција на позитивната динамика не се забележи, тогаш е испратен на операција.

34575512d8d03c3b0e5f4589cb8b8d8a - Трикуспидална регургитација од 1 степен кај дете

Со инсуфициенција на трикуспидалната валвула, карактеристичен е долг период на опоравување.

Прогнозата е поповолна со ревматското потекло на патологијата, во споредба со исхемичната.

Првиот степен на прекршувања се смета за најповолен. На едно лице не му треба третман, туку доволно превенција и контрола. Отсуството на позитивни промени станува основа за медицинска или хируршка интервенција.

Почетокот на симптомите на кардиоваскуларни болести е директно поврзан со нарушувања на циркулацијата, како резултат на несолвентност на интракардијална хемодинамика или васкуларна патологија. Нормалното функционирање на вентилите обезбедува соодветно испуштање на крв во големите садови, во случај на нарушување се јавуваат секундарни промени во коморите на срцето.

Здрав начин на живот се препорачува како превенција од какво било заболување. Нормалниот начин на работа и одмор, разумен физички напор, отсуство на стрес и штетни зависности ја прават веројатноста да се разболите со нешто минимално. Многу важен аспект е навремено и правилно лекување на настинка, задолжително разјаснување на причините за систематските заболувања.

Прогнозата за трикуспидална регургитација е позитивна, во детството може да се израмни со возраста. За возрасно лице, одреден степен на патологија откриен случајно се смета за функционална норма која не бара третман. Ако се појави трикуспидна инсуфициенција во комбинација со други компликации, на пациентот му е доделена група на попреченост.

Бидете внимателни кон себе и своите деца, не ги игнорирајте периодичните заболувања. Зад нив може да се маскираат опасни услови.

Терапија на трикуспидална регургитација вклучува 2 големи блока - конзервативен и хируршки третман. Кога болеста е во прва фаза, не е потребна посебна терапија, туку само редовно следење од страна на a cardiolогист.

02f77bb2f2d979e39e38dd11d0f4ac4a - трикуспидална регургитација од 1 степен кај дете

Кога болеста ќе достигне втор степен, конзервативниот третман веќе вклучува земање специјални лекови. Тоа се диуретици (диуретик), вазодилататори (средства за релаксирање на мускулите на крвните садови), препарати на калиум итн.

Хируршки третман на трикуспидална валвула се следниве видови на операции:

Прогнозата на животот со трикуспидална регургитација е доста поволна, под услов пациентот да води здрав начин на живот и да се грижи за своето срце. И кога болеста е откриена во првата фаза и кога работата на вентилот е веќе извршена.

Лекарите во овој случај се препорачуваат да користат стандардни мерки за спречување на срцева слабост. Тоа се контрола на телесната тежина и редовна физичка активност, правилна исхрана, откажување од цигари и алкохол, редовен одмор и што е можно помалку стрес. И што е најважно - постојано следење од а cardiolогист.

Правилна исхрана со мал степен на прекршување

Постојат четири степени на трансфузија на крв во спротивна насока:

 • Со 1 степен на регургитација на вентилите, нема симптоми веќе неколку години. Голема количина на вратена крв го зголемува срцето, што може да предизвика, ако не се следи соодветниот третман при откривање, постојан пораст на крвниот притисок. Преглед на пациентот открива бучава во срцето, ултразвучно скенирање покажува мало несовпаѓање на вентилот и мало нарушување на протокот на крв.
 • 2 степен на регургитација на срцевите залистоци се карактеризира со поголема сериозност на повратниот проток. Постои стагнација во мал круг.
 • 3 степен на регургитација на вентилите се карактеризира со голем обратен млаз, чиј проток достигнува до задниот wallид на преткомората. Тука се развива зголемувањето на артерискиот притисок во пулмоналната артерија, поради што има преоптоварување на десната страна на срцевиот мускул. Како резултат на такво прекршување, инсуфициенција се јавува во голем круг на циркулација на крв.

Проценката на сериозноста на фазите се одредува според моќноста на протокот на крв, кој се враќа во комората или преткоморот:

 • не оди подалеку од предниот леток на вентилот што ја поврзува левата комора со преткоморот;
 • го достигнува или преминува појасот;
 • големината на протокот се приближува до половина од должината на комората;
 • млазот го допира својот врв.

Изолиран е уште еден пролапс на бикуспидална срцева валвула, поради што има повратен проток на течно ткиво на телото од различен степен. Претходно, оваа дијагноза не се поставуваше често. Ова се должи на поновите методи за откривање на болеста. Користењето на методот Доплер помогна да се утврди точната количина на млазот што се враќа.

Пролапс на срцевите залистоци се среќава кај слаби, високи луѓе, адолесценти. Во повеќе случаи, болеста не предизвикува никакви непријатности кај пациентот и се открива кај млади луѓе случајно, подложени на разни медицински прегледи, на пример, при влегување во институтот или пред да бидат однесени во војска.

Ако степенот е прв, па дури и нула, тогаш третманот не е потребен. Главната работа не е да се пропушти формирањето на транзиција на компликации, за ова е потребно да се испита од лекар.

Во исхраната на возрасни и деца со мала тежина на срцева слабост вклучуваат растителна храна, млечни производи и други животински протеини, во количина неопходна за нормално функционирање на срцето. Диета за пациенти со срцеви проблеми ја пропишува лекар.

Кога имате прекумерна тежина, важно е да користите нискокалорична храна во која содржината на холестерол треба да биде минимална.

Anивотинските масти во исхраната се заменуваат со растителни масти кои содржат полинезаситени киселини. Сепак, тука треба да запомните дека маслата за готвење ги намалуваат корисни својства, па затоа се препорачува да ги додадете во салати.

Јаглехидратите се извор на енергија. Сепак, препорачливо е за cardiolлогички пациенти да користат производи што ги содржат овие супстанции во едноставна, лесно сварлива форма: фруктоза, сахароза, галактоза.

Сложените јаглехидрати содржат скроб и растителни влакна (зеленчук, овошје, житарици, билки).

За проблеми со срцето, се препорачува да се намали количината на животински масти, заменувајќи ги со зеленчук. Забранет путер, силни чорби, масно месо, сало.

За разлика од диеталната маса за други групи на пациенти, пушена храна, кисели краставички и маринади е дозволена, но во минимални делови.

Ако едемот е загрижувачки, се препорачува да ја намалите количината на течност што ја пиете.

Трикуспидална регургитација (трикуспидална валвуларна инсуфициенција) е срцев дефект во кој крвта тече назад во систолната фаза преку трикуспидалната валвула од десната комора до празнината на десниот атриум.

Со регургитација од 1 степен, како по правило, симптомите на болеста не се манифестираат на кој било начин, а може да се открие само случајно за време на електрокардиографија. Во повеќето случаи, трикуспидалната регургитација од 1 степен не бара третман и може да се смета како варијанта на нормата. Ако развојот на болеста е испровоциран од ревматски дефекти, пулмонална хипертензија или други болести, потребно е да се третира основната болест што предизвика мало дефект во трупците на трикуспидалната валвула.

Кај децата, овој степен на регургитација се смета за анатомска карактеристика, што дури може да исчезне со текот на времето - без присуство на други срцеви патологии, тоа обично не влијае на развојот и општата состојба на детето.

симптомите

Поразот на трикуспидалната валвула е придружен со неспецифични знаци, чија сериозност зависи од фазата на патологија и нивото на декомпензација на функциите. Во клиничката пракса, се разликуваат 3 степени на стекнат валвуларен дефект:

 • Регургитација од 1 степен на трикуспидалната валвула ("мека") се карактеризира со незначителни манифестации на стагнација на крв во голем круг (умерено отекување на нозете до крајот на денот);
 • со регургитација на трикуспидалната валвула од 2 степен, постои проширување на луменот на десниот атриовентрикуларен отвор до 10 см 2, со умерено оштетување на протокот на крв во порталната вена на црниот дроб, оток на цервикалните вени, сериозен оток во долните екстремитети;
 • регургитација од 3 степен („акутна“) со проширување на шуплините на десните комори, зголемен притисок во вените на шуплините, зголемување на црниот дроб и слезината, изразен едем во екстремитетите и акумулација на течност во градите и абдоминалните празнини.

Главните поплаки на пациентот се поврзани со стагнација на крв и се претставени:

 • болка во десниот хипохондриум (повреда на одливот на крв од црниот дроб ја протега капсулата на органот и предизвикува болка);
 • отежнато дишење, тежина во градите поради акумулација на течност;
 • оток на цервикалните вени (пулсацијата на вторите е видлива при преглед);
 • оток на нозете, се развиваат во доцните попладневни часови, цијанотични, ладни, густи;
 • зголемување на волуменот на стомакот (поради слободна течност).

Секундарните симптоми вклучуваат чувство на стегање во градите, прекини во работата на срцето и избледување.

Со мал дефект на вентилите на трикуспидалната валвула (трикуспидална регургитација од 1 степен), болеста обично не се манифестира и се смета за бенигна состојба, чиј третман не е извршен. Само кај мал дел од пациентите се јавува пулсација на цервикалните вени, предизвикани од зголемување на притисокот во нив.

Во тешка регургитација на трикуспидалната валвула, се забележува изразен оток на југуларните вени. Ја положивте раката кон десната југуларна вена, можете да го почувствувате нејзиниот трепет. Значителна инсуфициенција на вентилот може да доведе до дисфункција на десната комора, појава на атријален флатер или атријална фибрилација, формирање на срцева слабост.

Во лесни форми на оштетен проток на крв помеѓу срцевите комори, нема специфични симптоми.

Овој ефект се јавува поради висок притисок во југуларните вени, и лесно е да се почувствува пулсацијата едноставно со ставање на раката кон вратот десно.

Во подоцнежните фази, може да почувствувате не само пулс што чука, туку и јасен трепет на цервикалните вени. Следниве симптоми исто така ќе кажат за проблеми со протокот на крв во десната комора:

 • Jugугуларните вени не само што треперат, туку и забележително отекуваат;
 • синкава боја на кожата (првенствено на назолабијалниот триаголник, под ноктите, на усните и на врвот на носот);
 • оток на нозете;
 • атријална фибрилација;
 • разделување на тоновите на срцето;
 • вокалистички шум во срцето (зголемен со инспирација);
 • отежнато дишење и замор;
 • болка и тежина во десниот хипохондриум;
 • зголемен црн дроб и сл.

Повеќето од овие знаци можат да сигнализираат широк спектар на проблеми на кардиоваскуларниот систем. Затоа, највидливиот симптом на трикуспидална регургитација се нарекува оток и треперење на југуларната вена.

Причини

 • Хипертрофични промени во десната комора;
 • Пулмонална хипертензија;
 • Кардиомиопатија
 • Проширување (дилатација) на десната комора.

Меѓу сите горенаведени фактори, најчесто оваа патологија се јавува со дилатација на десната комора и зголемен притисок врз пулмоналната артерија.

симптомите

Ако пациентот има трикуспидална регургитација од 1 степен, обично тој нема да чувствува ништо субјективно. Општата состојба не страда. Ваквите промени често се откриваат само со ултразвук на срцето по случаен избор.

Таквата состојба, исто така, не бара третман во повеќето случаи. Исклучок е случаи кога ќе се открие основната предизвикувачка болест, што доведе до првични промени на вентилот.

a46edd5a790a32b2ace882bded0d4564 - Трикуспидална регургитација од 1 степен кај дете

Меѓутоа, ако состојбата нагло се развила или е тешка, може да се појават следниве поплаки:

 • замор поради развој на срцева слабост;
 • оток на југуларните вени на вратот, чувство на зголемена пулсација - поврзано со зголемување на притисокот во вените;
 • болка во областа под ребрата од десната страна (проекција на црниот дроб), негово зголемување надвор од ребрен лак - поради метеж во голем круг на циркулација на крв;
 • оток на нозете;
 • диспнеа;
 • ладење на екстремитетите - поврзано со недоволно снабдување со крв на рацете и нозете;
 • миокардни прекини.

Објективно, преку аускултација, лекарот може да идентификува:

 • систолен шум лево од градната коска во 5-тиот меѓуребрен простор, што ќе биде подобро слушливо при вдишување;
 • удари со значително зголемување на десниот атриум и комора, границите на релативната тапост на срцето ќе се прошират соодветно на десно.

дијагностика

Дијагнозата на регургитација на трикуспидалната валвула е утврдена од а cardiolогист или терапевт.

Ако зборуваме за ТР 1 степен, тогаш тој е почесто изложен само врз основа на инструментален преглед, имено, ехокардиографија, кој се изведува за некоја друга намена.

Во други случаи, дијагнозата може да се утврди врз основа на:

 • Compалби на пациентите
 • Преглед на пациентот, слушање на тонови на срцето и утврдување на бучава
 • Електрокардиографија Во овој случај, ќе има знаци на преоптоварување на десното срце, имено: зголемена амплитуда и зашилен z. P, зголемени s. Р во градите доведува соодветно на десното срце (V1, V2, V3), знаци на атријална фибрилација, како компликации главно на патологија
 • Ултразвук на срцето со Доплер. Тоа ви овозможува да ги идентификувате структурните промени во срцето (дебелината на миокардот на десната комора, големината на празнината на десната преткомора, итн.) И должината на млазот на заостаната крв, врз основа на кој е поставен степенот на TR: еден, два, три или четири. Покрај тоа, можно е да се одреди градиентот на притисок на TC (нормален lt; 25 mm Hg) и брзината на проток (нормално помала од 2,5 m / s)
 • Рентгенографија. Направете слика на градите. Со мала регургитација, промените обично не се почитуваат. Во потешки случаи, може да се појават знаци како што се зголемување на сенката на горната шуплива вена (ERW), проширување на сенката од десната преткомора и истата комора. Покрај тоа, со развој на компликации, рентген ќе помогне да се идентификува течност за излив во плевралната празнина
 • Срцева катетеризација. Методот е инвазивен, и затоа ретко се пропишува. Со него, можете да откриете засилен систолен бран на преткоморите и да го измерите притисокот во преткоморите за време на систолата, што ќе биде нормално или покачено

третман

Трикуспидалната регургитација во повеќето случаи е последица на друга патологија, затоа третманот треба да биде во почетната фаза за да се елиминира главниот предизвикувачки фактор.

Ако пациентот има регургитација на ТК од 1 степен со добро здравје, третманот не треба да се спроведува, бидејќи хемодинамичките нарушувања воопшто не се значајни, овој обратен рефлукс на крв може да се смета за физиолошки.

Третманот со лекови обично се спроведува со ТП од 2 степен во присуство на компликации од циркулацијата на крвта: аритмии или циркулаторна инсуфициенција. Се користат следниве алатки:

 • Диуретици
 • Вазодилататори
 • Антиаритмици

Со развој на трикуспидална регургитација од 3 и 4 степени, може да биде потребна хируршка интервенција. Општи индикации:

 • Пулмонална хипертензија и зголемен притисок во панкреасот (десна комора)
 • Комбинацијата на ТП со тешка митрална регургитација, што се манифестира клинички
 1. Хируршки третман и неговите опции
 • Анулопластика. Суштината на операцијата е дека вештачкиот прстен е зашиен на природниот прстен на вентилот, поради што неговиот дијаметар може да се намали. Препорачливо е да се спроведе овој тип на хируршка интервенција, ако причината за регургитација беше проширување на прстенот.
 • Валвуларна пластична хирургија. Се изведува во два случаи: вентилот е првенствено погоден, или анулопластијата е невозможна поради некоја причина.
 • Протетика на вентил. Овој тип на хируршки третман е индициран ако патологии како што се Епштеновата болест или карциноиден синдром биле причина за регургитација. За протетика, тие земаат свински вентил кој може да трае 10 години во десното срце и уште повеќе.

Освен тоа, таквата операција е ексцизија на вентилот. Се спроведува во единствениот случај: со развој на инфективен ендокардитис, чиј конзервативен третман немаше ефект.

Сега станува јасно што е трикуспидална регургитација и колку е опасна. Уште еднаш потенцираме дека 1-от степен на оваа патологија обично не предизвикува загриженост кај лекарите и не бара терапија. Регургитација на високи степени со сериозен тек може да предизвика сериозни компликации, затоа бара третман, вклучително и хируршки.

Со трикуспидална регургитација од 2 степен, како и со други степени, болеста често се одвива без очигледни симптоми. Со сериозен тек на болеста, можни се следниве манифестации:

 • Слабост, замор;
 • Зголемен венски притисок, што доведува до отекување на вените на вратот и нивно пулсирање;
 • Зголемен црн дроб со карактеристична болка во десниот хипохондриум;
 • нарушувања на срцевиот ритам;
 • Оток на долните екстремитети.

Аускултацијата (слушање) открива карактеристичен систолен шум кој подобро се слуша во 5-7 меѓуребрениот простор од левиот раб на градната коска, засилен со инспирација, тивок и нестабилен. Со зголемување на десната комора и голема количина на крв што влегува во неа за време на дијастола, се слуша систолен шум над десната југуларна вена.

заклучоци

Инсуфициенцијата на трикуспидалната валвула е ретка патологија, која е придружена со значително намалување на квалитетот на човечкиот живот. Дијагнозата на нарушувања најчесто се спроведува во комплекс на студии за други болести. За воен преглед, пациентите со лесна форма се погодни за воена служба, со умерена и акутна - бр. Навремената хируршка корекција на дефектот целосно го ослободува пациентот од знаци на срцева слабост.

43b69f57b0ee6409319a0787410e9fba - трикуспидална регургитација од 1 степен кај дете

Следните извори на информации беа искористени за подготовка на материјалот.

Дури и лице неинформирано во медицината знае за вентилите на срцето. Тема на нашиот разговор денес е патологијата на еден од нив, трикуспидална или трикуспидална, како cardiolогистите го нарекуваат тоа. Сместено е на десната страна на срцето, помеѓу десната комора и преткоморот. Се состои од 3 ливчиња (вентили) кои се отвораат за време на систола (контракција) на миокардот, дозволувајќи им на крвта од комората да се движи во атриумот, а потоа и во белодробната циркулација.

Ако има дефекти во структурата на вентилот, вентилите не можат целосно да се затворат по ослободувањето на крвта, некој дел се враќа назад во комората, формирајќи стагнација. Таквиот обратен, неточен рефлукс на крв (обратна струја) е патологија што мора да се третира. Името на феноменот е трикуспидална регургитација.

Дијагностички пристапи

За да се дијагностицира трикуспидална регургитација и други болести на срцето и крвните садови, лекарите препишуваат:

 1. Електрокардиограм.
 2. Ултразвук на срцето со доплерометрија, што ви овозможува да го оцените протокот на крв во крвните садови.

Доплер ултразвук со регургитација

Современата дијагностичка база ви овозможува прецизно да ја разликувате дијагнозата и да му ја доделите на пациентот соодветна терапија или операција.

Педијатрија регургитација

Можно е да се детектираат манифестации на трикуспидална регургитација за време на пренаталниот скрининг на првиот триместар од бременоста, за време на периодот од 1 до 11 недели од формирањето на фетусот. Патологијата е карактеристична во присуство на хромозомски заболувања на фетусот, како и во случаи кога за време на бременоста жената била систематски изложена на токсични ефекти, рендгенско зрачење и други штетни фактори.

Педијатриски cardiolогистите често дијагностицираат трикуспидална регургитација кај дете од 1 степен. Оваа патологија не се третира, редовно се следи состојбата на детето, во отсуство на други срцеви заболувања со возраста, сè поминува самостојно.

Ако патологијата е поврзана со вродени болести и се класифицираат 3 или 4 степени, детето бара надзор на а cardiolогист и комплексен, понекогаш хируршки третман. Компликации во овие случаи се срцева слабост и нарушена функција на десната комора.

adccf9607dc42817d745cad6e94dc0ec - трикуспидална регургитација од 1 степен кај дете

Децата со трикуспидална регургитација од 1 степен не се контраиндицирани во спортот. Сепак, ова не значи дека детето може да вежба професионално. Физичката активност треба да има карактер на здравствено подобрување сè додека симптомот не исчезне целосно. Со 2-ри степен на патологија, прашањето за спортот се решава индивидуално, а со 3-та и 4-та фаза се дозволени само вежби за физиотерапија со инструктор.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic