Третман на хипертензија кај постари лица и пропишани лекови

%D0%A7%D1%82%D0%BE %D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B5 %D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F %D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D1%8C - The treatment of hypertension in the elderly features and prescribed drugs

Третман на хипертензија кај постари лица

Хипертензијата е функционално заболување, главниот етиолошки фактор е психоемоционалното пренапонирање, што доведува прво до ексцитабилност на апаратот што го регулира крвниот притисок во церебралниот кортекс, потоа во хипоталамусните центри и на крајот до нарушување во регулацијата на васкуларниот тонус. Факторите кои одржуваат висок крвен притисок се вклучени по втор пат.

Според класификацијата на експертите на СЗО, тие разликуваат (по етиологија) основна, примарна хипертензија и секундарна (симптоматска).
Хипертензија, што резултира од развој на патолошки процес во срцето, големите садови, бубрезите, ендокрините жлезди, во централниот нервен систем, што е само 1 од ретките симптоми на овие болести, се нарекува симптоматска.

Пропорцијата на симптоматска (секундарна) хипертензија е 10-30% кај сите случаи на зголемен крвен притисок. Терминот „хипертензија“ беше воведен во клиничката пракса на ГФ Лангом.

Странските клиничари претпочитаат примарната артериска хипертензија да ја нарекуваат основна хипертензија, дефинирајќи ја како болест со непозната етиологија, при што зголемувањето на крвниот притисок не е поврзано со примарни промени на органите. Често се поставува прашањето дали да се разгледа зголемувањето на крвниот притисок на возраст од 50-70 години манифестација на промени поврзани со возраста или патолошки процес.

Тоа се објаснува со несогласувања меѓу клиничарите за зависноста на нивото на крвниот притисок од возраста. Домашните научници и странските истражувачи веруваат дека крвниот притисок (и систолен и дијастолен) постепено се зголемува по 50 години.

Зголемен систолен притисок до 200 mm RT. Уметност на оваа возраст е екстремна варијанта на нормата. Сепак, невозможно е да се признае безусловно дека со возраста, крвниот притисок природно достигнува високи бројки. Врз основа на истражување на големи групи на население во различни региони на земјата (Северен Кавказ, Москва, Ленинград, Централна Азија, Ставропол и сл.), Повеќето домашни клиничари покажаа дека крвниот притисок само малку се зголемува со возраста.

Масовните прегледи на луѓе 80 години и постари, спроведени од Институтот за геронтологија уште во 1965 година, покажаа тенденција да се зголеми главно систолниот крвен притисок. При испитување на долги црн дроб (90 години и постари), тие не покажале висок крвен притисок.

Според СЗО, за постари лица (60-89 години), нормалното физиолошко ниво на систолен крвен притисок се смета за 160 mm Hg. Уметност, дијастолен - 95 mm RT. Уметност Повисокиот крвен притисок е класифициран како „загрозена“ состојба.

Една од карактеристиките на хипертензија кај постарите лица, старите луѓе е долг, полека напредувачки курс. Ова се смета за релативно бенигна манифестација на оваа патологија. Високиот крвен притисок често се открива случајно, субјективните поплаки се изразуваат благо и не се типични.

Не постои јасна кореспонденција помеѓу нивото на крвниот притисок, сериозноста на болеста и сериозноста на субјективните сензации. Хипертензијата кај постарите возрасни групи обично се карактеризира со сиромаштија на клиничките симптоми. За разлика од пациентите на средна возраст, постарите и старите пациенти имаат малку поплаки карактеристични за оваа болест.

Тие имаат релативно помалку изразена склоност кон типични главоболки. Најчесто забележана слабост, замор, често непостојан одење, бучава во главата и ушите. Пациентите зборуваат за нејасна болка во срцето. Треба да се забележи помала тежина, разновидност и интензитет на субјективните симптоми.

Долгиот тек на хипертензија придонесува за формирање на компензаторно-адаптивни механизми, благодарение на што пациентите се чувствуваат задоволително, и покрај изразените органски промени во кардиоваскуларниот и други системи, како поради возраста, така и од развојот на атеросклероза.

Хипертензија кај постари лица

%D0%93%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F %D1%83 %D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D1%8B%D1%85 %D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B5%D0%B9 - The treatment of hypertension in the elderly features and prescribed drugs

Лекарите сметаат дека хипертензијата кај постари пациенти е особено подмолна болест. Постарите луѓе посветуваат помалку внимание на симптомите отколку хипертензијата на средна возраст. Многу стари луѓе веќе се откажаа од себе. Тие немаат доволно ентузијазам да одат на лекар, да пијат лекови, да ги следат препораките за корекција на животниот стил.

Првите манифестации на хипертензија се обично главоболки, нарушувања на спиењето, „муви“ пред очите. Постарите луѓе често ги „запишуваат“ на нивната возраст, замор. Навистина, кога болеста штотуку започнува, тогаш краток одмор помага да се ослободат симптомите.

Тогаш тие веќе не поминуваат и стануваат хронични. Потсетуваме дека хипертензијата без третман го зголемува ризикот од срцев удар, мозочен удар и бубрежна инсуфициенција неколку пати, а исто така го скратува животот на една личност како резултат на зголемено „абење“ на крвните садови и внатрешните органи.

Лекарите кои разговараат за хипертензија кај постари лица често зборуваат за „работен притисок“ - крвен притисок при кој пациентот се чувствува нормално, дури и ако се смета дека е покачен според стандардите. Концептот на „работен притисок“ е опасна заблуда. Секое отчитување на тонометарот над 140/90 mm. Hg Уметност бараат медицинска интервенција ако пациентот сака да живее.

Кои се симптомите на латентниот тек на хипертензија кај постарите лица? Покрај главоболки и кошмари, ова се:

 • Неоснована вознемиреност, раздразливост.
 • Црвенило на лицето.
 • Сензација на „пулсација“ во главата.
 • Потење, треска.
 • Оштетување на меморијата, намалени перформанси.
 • Нагло зголемен ритам на срцето.

Овие состојби бараат итна медицинска помош. Посетете го cardiolогист, терапевт, дури и ако сè уште не чувствувате проблем, но едноставно мерењата на притисокот покажуваат зголемување.

Зошто е важно да се дијагностицира и третира хипертензијата што е можно порано? Може да се развие неповратно оштетување на срцето, бубрезите, мозокот (мозочен удар), окото и крвните садови поради висок крвен притисок. Поради зголеменото оптоварување, срцето брзо се истроши и се развива срцева слабост ако пациентот претходно не бил „покриен“ со миокарден инфаркт.

Нелекуваната хипертензија брзо доведува до „маѓепсан циклус“. Поради зголемен притисок, крвните садови се стеснуваат. Колку е потесен луменот во садовите, толку е посилно срцето го зголемува крвниот притисок. Кога хипертензијата го нарушува снабдувањето со крв во бубрезите, тие почнуваат да лачат супстанции кои го зголемуваат крвниот притисок повеќе.

Очекуваното траење на животот може да се намали за 10-15 години. Стресот предизвикува пораст на крвниот притисок, го влошува текот на хипертензија. Обидете се да ги елиминирате надразнувачите од вашиот живот. Научете да користите техники за релаксација: јога, медитација, масажа. Корисни прошетки или поактивно физичко образование на свеж воздух.

Постарите лица често имаат изолирана систолна хипертензија (ISH). Ова значи дека само „горниот“ систолен крвен притисок е покачен. Хипертензијата бара посебен пристап од а cardiolогист. Со ISH, лекарот не секогаш си поставува цел да го намали крвниот притисок на пациентот во нормала.

Ако постара личност има коронарна артериска болест, тогаш крвниот притисок се намалува за не помалку од 10-15% од почетниот, но не повеќе од 30%. Во спротивно, може да се појават проблеми поради влошување на снабдувањето со крв во срцето.

Експертите препорачуваат да се стремиме кон намалување на систолниот крвен притисок кај постари пациенти:

 • 20 мм Hg Уметност - ако беше во опсег од 160-180 mm. Hg Уметност
 • На ниво помало од 160 mm. Hg Уметност - ако првично надмина 180 mm. Hg Уметност

Ако постара личност нема време да развие коронарна срцева болест, тогаш тој може да го доведе крвниот притисок на индикатори под 140/90. Ако е во нормални граници, тогаш очекуваното траење на животот ќе биде максимално.

Ефектот на патологијата врз телото

%D0%92%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5 %D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%B8 %D0%BD%D0%B0 %D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC - The treatment of hypertension in the elderly features and prescribed drugs

Организмот на луѓето од постара возрасна група се карактеризира со несовпаѓање помеѓу клиничките манифестации на болеста и функционалните промени забележани во посебни студии. Заедно со очигледна клиничка бенигност во текот на хипертензија, се откриваат значајни функционални нарушувања во различни органи и системи.

Со зголемен крвен притисок кај постарите лица, постои изразена лезија на аортата, коронарните садови, миокардот (со нарушување на срцевиот ритам). Тие имаат многу поголем степен од младите и средовечните пациенти, контрактилноста на миокардот се намалува.

Се појавуваат изразени промени во еластично-вискозните својства на големите артериски садови - тоа се изразува во зголемување на брзината на размножување на пулсниот бран низ садовите од еластичен и мускулен тип. Значајни промени се дефинирани во другите органи и системи.

Бубрежниот проток на плазма се намалува, азотната екскреторна функција на бубрезите се влошува, вентилацијата на белите дробови и метаболизмот на липидите се нарушени, а нивото на прокоагуланси се зголемува. Забележана е инхибиција на антикоагулантниот систем со намалување на фибринолитичката активност.

Хипертензивни кризи кај постари и сенилни пациенти се забележуваат многу поретко отколку кај млади, средовечни пациенти и се помалку болни. Во кризи кај повеќето пациенти, изразената вртоглавица, гадење и главоболка доаѓаат до израз. Кај лица со хронична коронарна и церебрална циркулаторна инсуфициенција за време на егзацербации, може да се појави егзацербација.

Функционалните и морфолошките промени во различни органи и системи со хипертензија потврдуваат дека тоа е еден од факторите што доведуваат до предвремено стареење, стареење на телото. Кај постари и стари пациенти, почесто се јавуваат ангина, миокарден инфаркт, мозочен удар и други компликации.

Причини за хипертензија

Притисокот кај постарите лица, произлегува од трансформација на вените, крвните садови и малите артерии. Телото старее, многу органи веќе не се во можност интензивно да работат и да ја дестилираат крвта низ кардиоваскуларниот систем. Промена на телото во возрасната група:

 • Хипертрофија на васкуларниот wallид;
 • Нарушување на циркулацијата;
 • Срцевиот минутен волумен се намалува;
 • Промени во бубрезите;
 • Срцевиот ритам е намален;
 • Горниот крвен притисок се зголемува;
 • Волуменот на екстрацелуларната течност се зголемува.

Промените, се разбира, доведуваат до зголемување на крвниот притисок (БП), а понекогаш доведуваат до појава на хипертензивна криза. Не смееме да заборавиме на истовремени болести. Патологии на крвните садови, срцето, бубрезите - се извор на висок систолен крвен притисок.

Главната причина за хипертензија во староста е таканаречената одмазда за занемарување на нечие здравје во младоста. Познато е дека нашето тело се истроши со возраста, виталните процеси се забавуваат, активноста на хормоните се намалува, wallsидовите на крвните садови стануваат потенки и нивниот лумен се намалува.

Сето ова е причина за артериска хипертензија кај постарите лица. Причините за артериска хипертензија вклучуваат:

 1. Стрес.
 2. Дебелината.
 3. Неточна храна.
 4. Земање лекови и додатоци во исхраната кои влијаат на крвниот притисок, вклучително и хормонски контрацептиви.
 5. Последиците од сериозната болест.

Често артериската хипертензија се јавува во процесот на реструктуирање на телото поврзано со возраста, менопауза кај жени.

Со стареењето на телото, кардиоваскуларниот систем се менува структурно и функционално. Во срцето:

 • се зголемуваат шуплините на левиот атриум и левата комора;
 • прстени на вентилот: митрална и аортна;
 • усогласеноста на левата комора е намалена;
 • нарушено е дијастолното полнење на левата комора (порано полнење е намалено и полнење е зголемено за време на периодот на атријална систола).
 • должината и дијаметарот на аортата се зголемуваат;
 • задебелување на wallsидовите на аортата;
 • еластичноста се намалува;
 • брзината на пулсниот бран се зголемува;
 • Градината се зголемува.

Со хистофизиолошки промени:

  усна>%D0%9E%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8 %D0%B8 %D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F %D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8 - The treatment of hypertension in the elderly features and prescribed drugs

Хроничен замор, несоница, појава на „муви“ пред очите - овие први манифестации на хипертензија не секогаш го вознемируваат пациентот. Во почетната фаза на болеста - симптомите ретко се појавуваат и исчезнуваат по краток одмор.

Со преминот на болеста во хронична форма, симптомите се манифестираат се почесто и без навремено лекување може да доведат до срцева слабост, срцеви удари, мозочни удари и значително да го намалат животниот век.

Затоа, треба да обрнете внимание на појавата на непријатни симптоми:

 • Чувства на нервозна вознемиреност, раздразливост;
 • Појавата на потење, треска;
 • Црвенило на лицето;
 • Нагло влошување на меморијата и намалени перформанси;
 • Сензација на неразбирлива „пулсација“ во главата;
 • Неочекуван ритам на срцето и отчукување на срцето.

Манифестацијата на кој било од условите е повод за непосредна посета на лекар, особено ако се зголемат индикаторите за притисок. Каков притисок се смета за опасен? Пациентите од 40 до 60 години имаат потреба од медицинска помош ако притисокот е над 140/90 mm Hg, луѓето над 60 години треба да бидат вознемирени ако индикаторите се над 150/90 mm Hg. Уметност

Важно е да се дијагностицира и започне третманот што е можно поскоро, бидејќи поради зголемен притисок, активно се развиваат неповратни промени во бубрезите, мозокот, срцето, окото и крвните садови.

Во оваа состојба, товарот на срцето се зголемува, срцето се истроши, што може да доведе до акутна срцева слабост. Акутната хипертензија го нарушува снабдувањето со крв во бубрезите и тие почнуваат да лачат специјална супстанца што придонесува за уште поголемо зголемување на притисокот. Сите овие проблеми значително го намалуваат животот на пациентот.

Како да се измери крвниот притисок

%D0%9A%D0%B0%D0%BA %D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE %D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8F%D1%82%D1%8C %D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D0%B5 %D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5 - The treatment of hypertension in the elderly features and prescribed drugs

Важно е точно да се измери притисокот. За да се добијат веродостојни резултати, мора да се почитуваат следниве правила:

 1. Мерењето често се изведува додека седите во удобна положба, одмарате на задниот дел од столот, во мирна удобна околина на собна температура, по одмор најмалку 5-10 минути.
 2. Еден час пред мерењето, потребно е да се исклучи внесувањето храна, тонични пијалоци (кафе или јак чај); не пијте алкохол, не пушете околу 1,5-2 часа;
 3. Раката треба да биде погодно лоцирана на масата покрај столот, лежи мирно. Рамената со манжетни треба да биде на ниво на срцето. Не е препорачливо да се стави манжетна на ткаенината на облеката, забрането е>% D0% 9A% D0% BB% D0% B0% D1% 81% D1% 81% D0% B8% D1% 84% D0% B8% D0% BA% D0% B0% D1% 86% D0% B8% D1 % 8F 4 - Третман на хипертензија кај постари лица и пропишани лекови

Според општо прифатените стандарди на СЗО, постојат:

 1. Примарна и секундарна хипертензија, комбинирање на ендокрина, бубрежна, неврогена, хемодинамичка и лекови.
 2. Дијастолен или систолен.

Фаза на сериозноста на болеста:

 • Јас сцената. Притисокот се чува на заградата 140-160 / 90-100; обично по краток одмор Крвниот притисок се нормализира;
 • II фаза. 160-180 / 100-110; високиот крвен притисок останува стабилен, но може да се појави ангина пекторис, хипертензивна криза;
 • III фаза. 180/110, сериозна состојба, Крвниот притисок може да достигне 200-230 / 115-130 мм; веројатноста за срцев удар, мозочни удари е голема, неповратни појави се случуваат во срцевиот мускул и мозокот. Стационарниот третман е неопходен.

Ако некое лице прво почувствувало симптоми, што треба да направам и кај кој лекар треба да одам? За почеток, измерете го притисокот додека седите. По 5 минути одморете мерка повторно. Се препорачува да се донесе заклучок по трикратно мерење со тонометр. Се сметаат најниските стапки.

За да започнете со третман на хипертензија кај постари лица, треба да го разберете механизмот на интеракција на циркулаторниот и срцевиот систем. За време на систолната контракција на срцето, протокот на крв се ослободува во артеријата, крвниот притисок се зголемува. Максимално е означен како „врв“. Дијастолна релаксација на срцето и има мала стапка и е означена со „пониската“.

Кај пациенти, „горниот“ притисок може да се зголеми и да се дијагностицира како систолна хипертензија. Кај некого, само "долниот" се искачува цело време, додека се поставува дијагнозата на дијастолна хипертензија. Кај постарите луѓе, почесто, "горниот" и "долниот" крвен притисок се зголемува. За да се утврди степенот на оштетување, се земаат тестови - крв, урина за откривање на гликоза, холестерол, креатинин, калиум.

Електрокардиограмот е еден од важните индикатори за дијагнозата. Покрај тоа, пропишана ехокардиографија, преглед на дното, ултразвук на бубрезите и надбубрежните жлезди, бубрежни артерии.

Хипертензивен режим

За постара личност која страда од хипертензија, важно е да се следи рационален режим што одговара на возраста и здравствената состојба. Ова ќе помогне да се избегнат чести егзацербации на болеста, нагло покачување на крвниот притисок. Набудувајќи го режимот, не треба да се заборави за земање лекови.

Антихипертензивните (намалување на крвниот притисок) лекови треба да се земаат препорачани од лекарот, а не од случај до случај или само за време на периоди на лошо здравје. Да станувам и да си легнувам секогаш во 1 и во исто време. Ако станувате, како и многу постари луѓе, рано, во 6-7 часот, тогаш треба да одите во кревет не подоцна од 21-22 часот.

Обидете се да не гледате навечер телевизиски програми што предизвикуваат возбуда, грижи за судбината на хероите. Како по правило, кино и телевизиските филмови, театарските претстави се повторуваат наутро, и подобро е да останете на свеж воздух пред да одите во кревет. Ако надвор е ладно и ви е тешко да дишете на студ, скратете ја прошетката на 15-20 минути.

Во топла сезона, одете 1,5-2 часа, пешачете, а потоа седнете на клупа во паркот, градината. Поради промените поврзани со возраста во срцето, белите дробови, црниот дроб, сите органи и ткива се полошо снабдени со кислород, како резултат на тоа се развива хипоксија - кислородно гладување на ткивата.

Артериската хипертензија го влошува овој процес. Движење активност, утрински вежби, напротив, го подобруваат снабдувањето со крв на органи и ткива, ги стимулираат метаболичките процеси. Треба само да се запомни дека оние кои страдаат од хипертензија треба да избегнуваат вежби поврзани со торзото, остри вртења на главата, брзи премини од хоризонтална во вертикална положба.

Во овие случаи, вртоглавица, губење на свеста може да се појави како резултат на влошување на снабдувањето со крв во виталните органи, пред се мозокот. Кога правите гимнастика, поминете повеќе време на вежби за дишење кои ја подобруваат периферната циркулација, метаболичките процеси и го намалуваат крвниот притисок.

Подобро е да се јаде 4-5 пати на ден и малку по малку, за да не се преоптоварува стомакот, треба да се избегнуваат солени и зачинети. Се препорачува да вечерате најдоцна во рок од 19 часа, во спротивно кај лежечка личност преполн стомак ќе изврши притисок врз дијафрагмата, што може да предизвика болка во срцето. Не ве советувам да спиете во текот на денот, бидејќи дневниот сон може да го наруши ноќното време и ќе се појави несоница.

Работата на лична парцела во градината има корисен ефект врз телото. Овозможува комбинирање на физичката активност со престој на свеж воздух. Избегнувајте работа во која треба да останете свиткани подолго време со наведната глава.

Ова преоптоварува и го повредува 'рбетот, и што е најважно, го нарушува снабдувањето со крв во мозокот и белите дробови. Изведете таква работа е неопходна, седејќи на клупа. Не треба да работите многу часови по ред, преку силата. Поради пренапон, крвниот притисок се зголемува, па дури и покрај земањето антихипертензивни лекови може да се развие срцева слабост.

Ова треба да се запомни за сите градинари во напредна и сенилна возраст. Треба да работиме малку по малку, со паузи, а не на топлина: еден и пол - од јачина од два часа наутро и исто навечер. Многу луѓе кои страдаат од хипертензија се чувствителни на временските промени.

За неколку часа, а понекогаш и за 1-2 дена, тие ја очекуваат оваа промена во влошувањето на нивната состојба - појава или интензивирање на главоболка, тинитус, вртоглавица и непријатни сензации во срцевиот регион.

Навистина, намалувањето или зголемувањето на барометарскиот притисок, температурата, промените во влажноста на воздухот и зголемениот ветер негативно влијаат на нервниот и кардиоваскуларниот систем кај постарите луѓе. Тие немаат време брзо да се прилагодат на временските промени.

Крвниот притисок почнува да „скока“, товарот на срцето и крвните садови се зголемува, снабдувањето со крв во мозокот, срцето и бубрезите е нарушено. Кога примате информации за претстојните временски промени на телевизија, треба да го прилагодите режимот во согласност со советот на лекарот: намалете ја физичката активност, јадете лесно сварлива храна, не претерувајте со работа и поминувајте повеќе време на свеж воздух.

И, конечно, последната препорака: за капење и туширање. Геронтолозите го проучувале влијанието на топла вода врз телото на една постара личност. Тој е моќен надразнувач за огромен број капилари на кожата, поткожното ткиво и мускулите. Како резултат, срцето мора да работи со поголем товар, пулсот забрзува, крвниот притисок се зголемува.

Затоа, можете да останете во бањата не повеќе од 5-7 минути, а температурата на водата во неа не треба да биде повисока од 36-37 степени. Пожелно е во тоа време некој друг да е дома. Не заклучувајте ја бањата!

Подобро е да се истуширате додека седите на специјално седиште монтирано на бањата. Топол туш навечер го подобрува ноќниот сон, а наутро направен по утрински физички вежби создава живост и добро расположение. Препорачливо е да поставите парапет во wallидот над кадата, кој можете да го држите кревајќи се од седиштето и да ставите фротир пешкир под нозете на подот од бањата, за да не се лизне и да падне.

дијагностика

% D0% 94% D0% B8% D0% B0% D0% B3% D0% BD% D0% BE% D1% 81% D1% 82% D0% B8% D0% BA% D0% B0 15 - Третман на хипертензија кај постари лица и пропишани лекови

Хипертензија се дијагностицира ако пациентот има стабилен висок крвен притисок. За да ја поставите или побиете дијагнозата, треба да го измерите притисокот двапати, и по можност три пати во различни денови. Ако притисокот на пациентот се „преврти“ или има знаци на оштетување на внатрешните органи, тогаш лекарот веднаш ќе дијагностицира хипертензија.

Покрај мерењето на притисокот, лекарот ќе го испрати пациентот на крвни тестови и прегледи - ЕКГ и ехокардиографија. Тестовите на крвта се потребни за да се провери функционирањето на бубрезите, холестерол, шеќер, тироидни хормони и можни ретки причини за секундарна хипертензија - ендокрини заболувања.

ЕКГ и ехокардиографија ни овозможуваат да процениме колку добро работи срцето, дали имало латентен срцев удар. Чест проблем кај пациенти со хипертензија е хипертрофија на левата комора на срцето, откриена со ЕКГ и ехокардиографија.

Потсетиме дека ако се дијагностицира хипертензија II степен (притисок> 160/100 mm Hg), тогаш треба да започнете со земање лекови, покрај промената на вашиот животен стил. Покрај тоа, подобро е да се препише моќен комбиниран лек кој содржи 2-3 активни супстанции во 1 таблета.

Ако притисокот е од 140/90 до 160/100 mm RT. Уметност (хипертензија од I степен), тогаш назначувањето на лекови е на дискреција на лекарот. Ако пациентот има и други фактори на ризик за срцев и мозочен удар, покрај хипертензија, тогаш е подобро да се земаат лекови под притисок од 140/90 до 160/100 mm Hg. Уметност Почнувајќи да се лекувате со апчиња, подоцна можете да ги одбиете, ако преминот кон здрав начин на живот помага да се контролира хипертензијата без лекови.

Срцев удар и мозочен удар можат да направат личност со посебни потреби. Затоа, подобро е да бидете сигурни во нив, земајќи лекови за хипертензија. Современите лекови имаат само мали несакани ефекти.

Третман на хипертензија кај постари лица

%D0%9B%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5 %D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B8 %D1%83 %D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D1%8B%D1%85 %D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B5%D0%B9 - The treatment of hypertension in the elderly features and prescribed drugs

За третман на хипертензија кај постари лица, се користи малку поинаков пристап во споредба со помладите пациенти. Не е изненадувачки: колку е постаро лицето, толку повеќе здравствени проблеми има, особено забележливо во функционирањето на васкуларниот систем. Честопати, на постарите луѓе им треба дополнителен специјалистички совет: нефролог, ендокринолог, cardiolогист - сето тоа зависи од придружната болест.

Главните проблеми на една постара личност се негативните промени во телото:

 • Нееластичност на крвните садови.
 • Оштетување на васкуларната функција воопшто, повреда на неговата структура.
 • Ослабување на идовите, како резултат, може да се појави мозочен удар.
 • Стеснување на потребниот васкуларен лумен.
 • Атеросклероза.
 • Нарушена функција на бубрезите.

Списокот на лекови за намалување на крвниот притисок се разликува од оној наменет за оние кои се млади или зрели. Различен пристап кон третманот поради значително абење на телото на првата група на пациенти.

Претходно, се веруваше дека за постарата генерација, не вреди да се користи ништо од висок крвен притисок, бидејќи бројните несакани ефекти на лекови за хипертензија го зголемуваат ризикот од компликации. Во моментот, Ескулапиј има поинаква гледна точка.

Ако ги изберете вистинските лекови за третман на хипертензија, нивната доза, можно е значително да се намали ризикот од срцеви удари, мозочни удари, хипертензивни кризи и други васкуларни проблеми. Следната нијанса на третман е постепено намалување на притисокот (до 30% од почетниот).

Земањето лекови во големи дози може да го намали нивото на висок крвен притисок пребрзо, драматично, што негативно ќе влијае на работата на мозокот, срцевиот мускул и васкуларниот сектор. Со изразена исхемија, високиот крвен притисок треба да се третира со голема претпазливост, бидејќи остриот пад на притисокот ќе доведе до нарушување на циркулацијата на крвта, што ќе го влоши текот на болеста.

Со оглед на горенаведеното, треба да се сфати дека само-лекувањето или игнорирањето на покачените показатели за крвен притисок ќе има штетно влијание врз телото на една постара личност. Лекарот ќе избере средства кои се најпогодни за секој поединечен случај, препорача задолжителна двократна контрола на притисокот.

Треба да се напомене дека монотерапијата во случај на постари пациенти нема да биде добра опција, во напредни случаи, само интегриран пристап е оправдан. Третманот со првиот лек за висок крвен притисок е соодветен само во почетната фаза на хипертензија, а кај постарите пациенти најефикасните методи се комплексни. Лековите за притисок се инстант и траат долго.

лекови

%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D0%B5 %D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5 10 - The treatment of hypertension in the elderly features and prescribed drugs

Третман со лекови на артериска хипертензија кај постари пациенти се спроведува според шемата:

 • За да се избегне влошување на церебралната и бубрежната инсуфициенција, крвниот притисок постепено се намалува - до 30%, но не повеќе за неколку недели или месеци;
 • за да се спречи ортостатска хипотензија по земањето на лекот и следењето на третманот, крвниот притисок често се мери во стоечки и лежечки положби;
 • Првично, лековите (антихипертензивни лекови) се препишуваат во мала доза, зголемувањето на дозата се спроведува внимателно и во зависност од состојбата на пациентот;
 • функцијата на бубрезите, метаболизмот на електролити и јаглени хидрати постојано се следат;
 • комбинирајте лекови со народни лекови;
 • индивидуално изберете лекови, земајќи го предвид полиморбидитетот (присуство на истовремени болести).

Важно. Во случај на артериска хипертензија кај постари пациенти, активноста на ренин во плазмата се намалува, worseидовите на артериите се протегаат полошо и се зголемува општата периферна васкуларна резистенција (OPSS).

Третманот се спроведува од диуретици, антагонисти на калциум (АК), инхибитори на ангиотензин-конвертирачкиот ензим (ACF). Следната листа може да се земе како основа:

Лековите се користат во дози што се половина од нормата. Тиазидни диуретици можат да го зголемат холестеролот, да го измијат калиумот од крвта. За да се избегне ова, дозата се намалува.

Дополнителни додатоци на калиум не се препорачуваат за стари лица - ова е уште една причина зошто диуретиците се користат во половина количина.

Општо, ефектот на оваа група лекови се базира на зголемена диуреза, што ги подобрува индикаторите за притисок како резултат на намаленото количество на течност во крвта.

Ваквите лекови се особено релевантни за изолирана систолна хипертензија кај постари пациенти. Суштината на дејството на блокаторите на калциумовите канали е дека тие ја подобруваат бубрежната и церебралната циркулација, влијаат на составот на крвта и имаат диуретично дејство.

Лековите од оваа група се препорачуваат за пациенти со исхемија во комбинација со висок крвен притисок. Траењето на блокаторите може да варира. Лековите со брзо дејство можат да влијаат на срцевиот ритам во насока на негово забавување. За такви пациенти, се избираат повеќе продолжени лекови.

Тие се користат во мали дози или целосно ги напуштаат ваквите лекови во третманот на висок крвен притисок кај постари лица со астма, срце, белодробни заболувања и други хронични заболувања.

Честопати нивната употреба е неопходна при замена на диуретиците, доколку лековите категорично не се соодветни за пациентот. Се смета дека бета блокаторите влијаат на зголемувањето на телесната тежина и потенцијата. Иако постои лек кој, напротив, ја зголемува ерекцијата.

За тоа ќе се дискутира подолу. Што се однесува до онкологијата, чија појава се чини дека е предизвикана од овие лекови, студиите не го потврдија ова.

Лековите често се препишуваат на дијабетичари. Тие помагаат при прогресивно оштетување на бубрезите, кога телото престанува да се справува со регулирањето на притисокот. АКЕ-инхибиторите го подобруваат расположението на постарите пациенти, имајќи корисен ефект врз мозочната активност.

Еве список на најдобри лекови за крвен притисок за стари лица (практично без несакани ефекти).

 • Хипотиазид.
 • Верошпироном (зачувува калиум во организмот).
 • Фуросемид.
 • Триамтереном.

Лекот наречен Индапамид е популарен, но треба да се земат предвид можните несакани ефекти (алергии, нетолеранција на лактоза). Во одбрана на овој лек, вреди да се каже дека има продолжено дејство, генерално добро се толерира, се препорачува за луѓе со ендокрини патологии.

Во случај на Veroshpiron, важно е да се набудува дозата, неправилната употреба на производот може да предизвика хормонална инсуфициенција, нарушена потенција.
Следниве блокатори на калциум се популарни:

Што се однесува до ACE инхибиторите, се користат лекови:

 • Каптоприл.
 • Зокардис.
 • Лисиноприл.
 • Еналаприл
 • Прастариум.
 • Кизиноприл.

Каптоприл е најчестиот лек во оваа група. Го подобрува срцевиот проток на крв, спречува згрутчување на крвта, но бара строга контрола на притисокот. Има контраиндикации и несакани ефекти во форма на тахикардија, вртоглавица поради нагло опаѓање на притисокот. За постари лица, лекот треба да се зема под медицински надзор.

Исто така, од оваа група треба да се распредели „Лисиноприл“, кој стабилно го намалува притисокот, има долгорочен ефект врз организмот. Особено корисно за постари пациенти по срцев удар, со дијабетес, срцева слабост.

Со хипертензија кај постари лица, се користат бета-блокатори:

Овие лекови се обвинети за намалување на потенцијата, но лекот од 1 n, напротив, го зголемува - Небилет. Најсовремена група лекови за притисок кај постарите лица се сартаните. Најпопуларниот лек во оваа група може да се нарече лозартан.

Тој е многу активен, спречува појава на васкуларен спазам, практично нема несакани ефекти. Покрај тоа, претставени се лекови од оваа група:

Сите тие се високо ефективни во случај на неопходно намалување на високиот крвен притисок. Но, со цел да се избегнат несакани ефекти, групи на лекови комбинираат: диуретици со б-блокатори или блокатори на калциум, антагонисти на калциум со ACE инхибитори, комбинираат алфа и бета блокатори.

Со срцев удар, ангина пекторис, лекарите практикуваат комбинации на антагонисти на калциум и бета-блокатори за намалување на крвниот притисок кај постарите лица, а кај дијабетичари, втората компонента на режимот е АКЕ инхибитори. Диуретиците во различни комбинации активно се користат при бубрежна и срцева слабост.

етно-наука

Помошта на традиционалната медицина исто така може да биде многу соодветна ако се одржи консултација со специјалист кој даде зелено светло за нејзината употреба. Нејзиниот несомнен плус е исто така дека лековитите растенија и другите методи што се користат во традиционалната медицина дејствуваат нежно, намалувајќи го притисокот постепено, и токму тоа му е потребно на лицето од напредните години.

 1. Континуираната потрошувачка на зелен чај помага во нормализирање на крвниот притисок.
 2. Истиот ефект се забележува кај сокот од грозје, или кај самите грозје.
 3. Јагодите исто така помагаат, особено кога се земаат редовно.
 4. Грејпфрут
 5. Мед.
 6. Ореви.

Овие добрите, вклучени во редовната диета, ќе помогнат да се ограничат скоковите на крвниот притисок. Покрај тоа, можете да земете тинктура од дива роза, мајчино млеко или глог. Сите од нив имаат изразен терапевтски ефект на срцеви заболувања.

Што се однесува до рецептите, знаејќи ги придобивките од одредени производи, тие лесно можат да се подготват самостојно. На пример, мешавина од мед и ореви (од 1 до 5) ќе помогне не само да го ограничи развојот на хипертензија, туку и значително да го зголеми имунитетот, да ја подобри целокупната благосостојба.

Исто така, се препорачува да пиете цимет со кефир (една лажичка на чаша кефир), оваа опција е погодна и за оние кои имаат проблеми со дигестивниот систем или имаат прекумерна тежина. Топлите бањи, особено до крајот на денот, исто така, ќе помогнат да се нормализираат показателите на крвниот притисок, па дури и посилно да заспиете и да ги смирите нервите.

Доволно е да легнете во топла вода околу 10 минути за да добиете позитивен ефект. Во вода, можете да додадете лушпа од нане, ајдучка трева или кантарион. Вреди да се напомене дека секој рецепт на традиционална медицина е само додаток на лекарските рецепти, во никој случај не треба да се лекувате самостојно и да се обидете да ги вратите индикаторите за крвен притисок во нормала дома, особено кога станува збор за постара личност.

Секоја иницијатива може да има тажни последици. Најдобро и најсигурно е да имате доверба во искусен лекар, додека внимателно следете ги сите промени во вашето здравје. Еве неколку рецепти за инфузии од билки, лушпи ефикасни во лекувањето на хипертензија кај постарите лица.

 1. Во еднакви удели се земаат цвеќиња од коњски костен, малини и пука од рузмарин, како и хедер со мајчино млеко. Сето ова мора да се приготвува на температура и да се инсистира заедно 15 минути.
 2. Корисна колекција аронија со мајчина душица, мајчина душица и нане.
 3. Можете да комбинирате во една супа планински пепел со дива роза, корен од сладок корен, кантарион и хме, ајдучка трева. Варете ги билките 5 минути, а потоа инсистирајте на половина час. Треба да пиете една лажица пред јадење.
 4. Одличен резултат ќе даде инфузија на лисја од бреза со боровинки, глог и кантарион, оригано и мелиса.

Не заборавајте дека не можете да се откажете од лекови, не можете да одите на лекар.

Опасноста од само-лекување

%D0%9E%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8C %D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F - The treatment of hypertension in the elderly features and prescribed drugs

Многу е важно квалификуван специјалист да избере терапија и лекови. Во никој случај не треба да користите рецепти за само-лекување, кои биле препишани на пациенти со слична дијагноза. Таблетите и другите лекови ги избира лекарот поединечно по темелно испитување.

Изборот на лекот е многу сложен процес, бидејќи целиот тек на третманот зависи од правилниот избор на лекот. При висок притисок, таблетите се избираат со проба, а понекогаш дури и по грешка. Затоа е важно постојано да се следи состојбата на постар пациент.

Ако таблетите не даваат резултати 2 недели, тогаш е важно да му кажете на лекарот за ова, и тој ќе го замени лекот или целиот режим на лекување. Истото важи и за несакани ефекти. Правилно избраната терапија со лекови ефикасно ќе ги елиминира хипертензивните кризи и брановите на притисок.

Постарите лица се постојано изложени на ризик, бидејќи притисокот, ако не се намали, може да предизвика мозочен удар и низа други сериозни болести. Затоа, секоја личност на возраст од 50 години и постара треба да знае какви лекови можат брзо да ја нормализираат нивната состојба со висок притисок.

Брзата помош за хипертензиви се обезбедени од лекови како што се:

Таблетите почнуваат да дејствуваат во рок од 10 минути по голтањето, додека не треба да се голтаат, туку да се ставаат под јазикот. Ако хипертензивната криза била предизвикана од стрес, невротропните лекови кои имаат хипнотички и седативни ефекти може да се користат во третманот.

Најчестите лекови што ги пропишува лекар за постари пациенти се:

Овие лекови делуваат на садовите на мозокот и го намалуваат неговиот тон, а со тоа го нормализираат притисокот. За време на третманот, треба постојано да го мерите притисокот и, во најмало отстапување од нормата, да го известите лекарот. Ова ќе ви овозможи да ја изберете вистинската доза на одредени лекови.

С>>%D0%9F%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%87%D0%BD%D1%8B%D0%B5 %D1%8D%D1%84%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8B %D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D1%8B%D1%85 %D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2 - The treatment of hypertension in the elderly features and prescribed drugs

При одлучување дали да се прибегне кон терапија со лекови за хипертензија, потребно е да се земат предвид и позитивните и негативните аспекти на ваквиот третман. Императив е да му кажете на вашиот лекар за какви било несакани ефекти и да може да го разгледа режимот на лекување доколку е потребно.

Некои од несаканите ефекти на антихипертензивните лекови се наведени подолу.

 1. Депресија - често предизвикана од бета-блокатори, резерпин, метилдопа и клонидин.
 2. Замор - често предизвикан од бета-блокатори, резерпин, метилдопа и клонидин.
 3. Импотенција и други видови на сексуална дисфункција - често предизвикани од бета-блокатори, метилдопа и многу други лекови што се користат во третманот на кардиоваскуларни болести.
 4. Вртоглавица - како резултат на ортостатска хипотензија со нагло покачување од седечка или лежечка положба, што може да доведе до паѓање и фрактури - често се забележува со какви било антихипертензивни лекови, особено во случај на гванитидин, празозин и метилдопа.

Кај постарите луѓе, овој несакан ефект се забележува почесто, поради намалување на компензаторните способности на кардиоваскуларниот систем со возраста.

Постојат и други несакани ефекти кои можат да се појават при земање на какви било антихипертензивни лекови. Ако почувствувате несакан ефект или ако се чувствувавте полошо, пријавете го ова на вашиот лекар.

Често се претпочита да има малку зголемен крвен притисок без никакви несакани ефекти од земање лекови отколку низок притисок во однос на сериозни негативни реакции на телото до земање лекови, што може сериозно да го наруши квалитетот на животот.

Рехабилитација во санаториум

%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%8F %D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F - The treatment of hypertension in the elderly features and prescribed drugs

За да се спречи хипертензивна криза и развој на компликации од хипертензија, на постарите пациенти често им се нуди спа третман. На крајот на краиштата, дома, пациентите често се мрзливи да ги следат препораките на лекарот и не го следат соодветниот режим и процедури.

Третманите со санаториум вклучуваат:

 • Специјална диета;
 • Терапевтски бањи (радон, јаглерод диоксид, сулфид);
 • Третман со кислород коктел;
 • Сесии за фито и ароматерапија;
 • Часови по физикална терапија.

За поддршка на здравјето, процедурите се пропишани со електрични импулси (ласерска терапија, електро спиење, електрофореза) - ова помага да се намали крвниот притисок, нормализирање на работата на срцето, работата на бубрезите и мозокот.

Процедурите за санаториум се спроведуваат нужно заедно со лековите пропишани од лекарот. Множеството процедури се одредува земајќи ја предвид возраста на пациентот и карактеристиките на болеста.

Превенција

% D0% 9F% D1% 80% D0% BE% D1% 84% D0% B8% D0% BB% D0% B0% D0% BA% D1% 82% D0% B8% D0% BA% D0% B0 10 - Третман на хипертензија кај постари лица и пропишани лекови

Спречување на хипертензија е да се контролираат факторите на ризик. Покрај тоа, колку постара личност, толку повеќе внимание треба да се посвети на здрав начин на живот. Силите и времето што порано се трошеа на градење кариера и материјално богатство треба да се пренасочат кон одржување на здравјето.

 • консумирајте сол не повеќе од 2-3 g на ден, дури и за здрави луѓе;
 • вежбајте 5-6 пати неделно - барем одење, и ако здравјето дозволува, тогаш џогирање;
 • консумирајте алкохол умерено - во однос на чист алкохол, не повеќе од 24 g на ден за мажи и 12 g за жени;
 • зголемување на процентот на растителна храна - зелен зеленчук што е на списокот на дозволени за диета со малку јаглени хидрати.

Треба да се стремите да изгубите тежина и стабилно да ја одржувате нормалната тежина. Сепак, метод сè уште не е измислен за да се постигне оваа цел. Како и да е, превентивните мерки сигурно ги штитат дури и луѓето со прекумерна тежина или клинички дебели од хипертензија.

На компликациите на хипертензијата главно влијаат луѓе кои не знаат дека имаат висок крвен притисок и затоа не се лекуваат. На национално ниво на здравје, превенцијата се состои во редовно мерење на притисокот кај сите возрасни.

Кој го има, ќе биде покачен - испратете го на лекар, препишете третман. Ова се нарекува скрининг. Препорачливо е да се покрие што е можно повеќе% од возрасната популација.
”Alt =” ”>

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic