Клиничката слика на третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Мозокот се наоѓа во коскената структура, внатре во кој органот се става во течен медиум кој врши дополнителна заштитна функција. Во черепот се наоѓаат и локализирани медиуми за течност - комори. Цереброспинална течност делува како заштитна течност (ексудат, цереброспинална течност). Тоа е цереброспинална течност што создава интракранијален притисок.

Интересно! Интракранијална хипертензија синдром за прв пат се карактеризира со концептот предложен од Монро-Кели.

Коморите и локациите на течностите се меѓусебно поврзани со канали низ кои циркулира ексудат. Спиналната течност се ажурира до 7 пати на ден. Во кршење на екскреција, апсорпција или пропустливост на ексудат, се развива ICH.

Човечкиот мозок е структурно поделен на супстанција, крв, ексудат и интерстицијална течност. Компонентите имаат специфичен волумен и се одделени едни од други со енцефалопатична бариера. Во здрава личност, сите елементи се избалансирани меѓу себе. Со кршење на волуменот на една компонента, интракранијалниот притисок се зголемува во целата мозочна празнина.

Симптомите на ICH вклучуваат голем број знаци, чиј степен на манифестација зависи од нивото на зголемување на вредностите во кранијалната структура. Најчестиот симптом на болеста е силна главоболка, расте ноќе. Ова се должи на фактот дека кога жртвата лаже, започнува засилена синтеза на ексудат заедно со забавување на апсорпцијата на цереброспиналната течност.

Со максимално зголемување на вредностите, едно лице станува раздразливо, агресивно, брзо уморно. Повраќањето не носи олеснување. Забележано е прекумерно потење, скокови на крвниот притисок, зголемен ритам на срцето. Пациентот може да ја изгуби свеста. Конвулзивните напади се интензивираат, се манифестираат нарушувања на видот.

Некои болни манифестации укажуваат на нарушено функционирање на нервниот систем. Слични симптоми се однесуваат на индиректни знаци на интракранијална хипертензија:

 • проблеми со заспивање;
 • намалено внимание и интелектуални способности;
 • тремор на рацете, брадата;
 • прекумерно потење;
 • зголемен ритам на срцето;
 • присуство на модринки под очите, зголемување на капиларите на дното;
 • заматена свест;
 • недостаток на сексуална желба;
 • висока чувствителност на времето

66705f6f28ef7489b6255060b443d226 - Клиничката слика на третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Единствена манифестација на кој било симптом не укажува на патологија. ICH може да се посомнева во комплексна сериозност на симптомите.

Интракранијална хипертензија (ICH) е опасна болест што се јавува како резултат на зголемен притисок. Слична состојба се дијагностицира во однос на позадината на повредите, мозочниот удар, инфективните лезии и развојот на туморскиот процес.

Медицината е во состојба да се справи со многу проблеми со навремено лекување на пациентот за помош. За да се процени природата на патолошките промени, се прават МНР, рентген и лабораториски тестови.

Третманот на интракранијална хипертензија вклучува и конзервативна терапија со употреба на традиционални и народни лекови и хируршки техники.

Промената на притисокот е резултат на разни негативни ефекти. Повреда на одлив на цереброспинална течност ги провоцира следниве етиолошки фактори:

 1. Формирање на тумор во черепната празнина. Неоплазмите се во состојба да ги компресираат и мозокот и садовите и лимфните патишта што го хранат. Ваквите промени го нарушуваат процесот на одлив на течност, што доведува до појава на синдром на интракранијална хипертензија.
 2. Честа причина за промени во притисокот е оштетување на артериите и вените. Мозочен удар е опасна состојба придружена со развој на исхемични процеси во ткивата на мозокот. Интракранијална хипертензија може да резултира од хеморагичен тип на болест.
 3. Формирање на хематоми како резултат на повреди. Во случај на оштетување на големи садови или коски, се бележи компресија на структури лоцирани во черепната празнина. Покрај тоа, како резултат на сообраќајни несреќи, несреќи или повреди здобиени во армијата за време на непријателствата, често се забележуваат нарушувања во работата на другите органи, што само ги влошува манифестациите на лезијата и го зголемува крварењето.
 4. Воспалителни болести на мозокот и неговите мембрани се енцефалитис и менингитис. Вирусни и бактериски агенси предизвикуваат воспаление на церебралните структури, што доведува до зголемување на нивниот волумен. Ваквите промени го нарушуваат нормалниот проток на течност низ садовите во черепната празнина, што доведува до зголемен интракранијален притисок.
 5. Срцева слабост, како и завршни фази на оштетување на функцијата на бубрезите. Овие структури го контролираат вкупното ниво на притисок низ целото тело. Ако нивната работа е нарушена, пациентите често страдаат од хипертензија, вклучувајќи го и мозокот. Чести последици од ваквите хронични проблеми се едем на мозокот и интракранијална хипертензија.
 6. Опструктивна белодробна болест предизвикува хемодинамички промени во пулмоналната циркулација. Ова доведува до постепено зголемување на хипертензијата, што влијае не само на респираторниот систем, туку и на функцијата на сите други органи. Мозокот исто така страда. Ситуацијата се влошува со зголемување на хипоксија како резултат на намалување на способноста на белите дробови да ја збогатат крвта со кислород.

Во ретки случаи, интракранијална хипертензија може да се формира и во отсуство на штетни фактори. Сличен феномен се јавува кај деца и возрасни, случаи се забележани кај бремени жени.

Состојбата се карактеризира со релативно благ тек и поминува сама по себе кога престанува изложеноста на негативни фактори.

Поделбата на патологијата во типови се користи за избор на тактики за лекување на заболување. Во исто време, се користат неколку карактеристики на болеста за да се направи разлика. Главните се две класификации на интракранијална хипертензија:

 1. Со текот, се разликуваат акутни и хронични форми на проблемот. Првиот се јавува поради нагло нарушување на цереброспиналната течност или протокот на крв во черепната празнина. Слични промени се формираат на позадината на повредите, исто така, можат да бидат последица на хеморагичен мозочен удар. Хроничната форма на болеста се дијагностицира при земање на одредени лекови, на пример, со продолжена употреба на хормонални лекови. Последните фази на срцева и бубрежна инсуфициенција, пулмонален емфизем, исто така, доведуваат до проблеми.
 2. Според природата на патогенезата, се разликуваат четири типа на болести. Првата форма е венска, што резултира од повреда на функцијата на соодветните садови. Слична состојба е забележана со тромбоза, компресија на циркулаторната мрежа од туморски маси, а исто така е формирана кај тешки респираторни заболувања. Пијалакот хипертензија е забележан во кршење на одливот на течност, како и со зголемување на нејзиното формирање. Причината за овие проблеми најчесто се онколошки процеси. Овој тип е чест кај деца со вродени дефекти во структурата на черепот и мозокот. Во посебна дијагноза, се прави бенигна или идиопатска хипертензија. Оваа состојба е поврзана со најповолна прогноза. Се јавува кога дејствуваат разни фактори, на пример, за време на неухранетост или хормонални нарушувања, а кога ќе се отстрани причината, таа поминува сама по себе и не бара третман.

Главните симптоми на интракранијална хипертензија вклучуваат:

 1. Вртоглавица и болка во храмот и вратот, што исто така може да се појави на вратот и очите. Непријатни сензации се јавуваат поради компресија на нервните структури, може да се формираат одеднаш и да имаат долготраен карактер.
 2. Пациентите се жалат на влошување на општата здравствена состојба. Пациентите стануваат нервозни, брзо се заморуваат, тешко е да се концентрираат. Често се дијагностицира нарушувања на спиењето, што само ја влошува ситуацијата.
 3. Карактеристичен знак на интракранијална хипертензија е гадење и повраќање, кои не се придружени со подобрување на состојбата на една личност.
 4. Заеднички манифестации на зголемување на интракранијалниот притисок исто така се сметаат за кршење на анализаторите, односно намалување на острината на видот, појава на тинитус.

Потврда за проблем започнува со историја на медицината. Лекарот го испитува пациентот, дознава за вознемирувачките симптоми. За да се идентификуваат индиректните знаци на интракранијална хипертензија, ќе биде потребен офталмолог.

Лекарот го испитува дното, при што често има оток на оптичкиот диск. Магнетна резонанца се користи за дијагностицирање на хипертензија во черепната празнина.

Овозможува не само да се потврди присуството на проблем, туку и да се идентификува неговата причина, на пример, хематом со мозочен удар или лезија на тумор.

Х-зраците се користат во случај на лице кое добива повреди, бидејќи тоа овозможува да се визуелизираат структурите на коските и да се исклучи присуството на оштетување на 'рбетот. Ако постои сомневање за инфективна лезија што предизвикува зголемување на интракранијалниот притисок, се прави лумбална пункција. Тоа ви овозможува да добиете примерок од цереброспинална течност, што последователно се испитува во лабораторија. За време на анализата, можно е да се идентификува патогенот, како и да се утврди неговата чувствителност на антибактериски агенси.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Терапии

Лекарот ја избира тактиката на борба против болеста врз основа на дијагнозата. Во акутен проблем, на пациентот може да му треба итна помош, односно хоспитализација во интензивна нега.

За хронични проблеми, третманот на интракранијална хипертензија се изведува на амбулантско ниво. Се користат и лекови и хируршки техники.

Со дозвола на лекарот, исто така се користат народни лекови направени дома.

Традиционалните

Кога пациентот е во стабилна состојба, тие прибегнуваат кон конзервативни методи на лекување. Ако некое лице влезе во медицинска установа со повреда или мозочен удар, може да бидат потребни подрастични мерки. Два традиционални методи за борба против патологијата се вообичаени:

 1. Терапијата на интракранијална хипертензија се заснова на употреба на лекови од различни групи. Се препишуваат диуретици, на пример, Манит, Диакарб и Фуросемид, кои помагаат да се отстрани вишокот течности од телото. Нестероидни антиинфламаторни лекови се широко користени кај многу болести, бидејќи имаат аналгетски ефект. Средства како што се Диклофенак и Кетонал исто така се користат за да се намали сериозноста на оток на церебралните структури. Ако на пациентот му е дијагностициран хематом поради прекин на големи садови, се пропишуваат хемостатски агенси, на пример, етамсилат. Во периодот на опоравување по болест, широко се користат ноотропски лекови, чиј популарен претставник е Пирацетам. Кога ќе се открие инфекција, се препишуваат антибактериски лекови. Вазодилататорите, како што е сулфатот магнезиум, се користат со претпазливост.
 2. Хируршки техники се користат во отсуство на соодветен ефект на конзервативна терапија. Операцијата се изведува за да се отстранат ефектите од повредите, да се намали хематомот и да се зашијат оштетените садови. Кога се акумулира голема количина на течност во шуплината на коморите на мозокот, се прави шантирање. Оваа техника ви овозможува да креирате систем за дренажа што ќе го олесни одливот на цереброспиналната течност, што во голема мера ја подобрува состојбата на пациентот.

Причини за интракранијална хипертензија

Причини за церебрална хипертензија вклучуваат:

 • повреди на главата - модринка, потрес на мозокот;
 • неуспеси во церебралната циркулација - тромбоза, мозочен удар;
 • неоплазми во черепната празнина;
 • воспаление на мозочните структури - апсцес, енцефалитис, менингитис;
 • вродени малформации во структурата на мозокот;
 • интоксикација со етанол, гас, олово;
 • метаболички нарушувања со хипонатремија, цироза;
 • болести на органите што доведуваат до одложен одлив на венска крв - срцеви, белодробни патологии.

ICH кај децата се развива поради вродени аномалии, продолжен недостаток на кислород, предвременост, нездрава бременост или породување.

Забелешка! Нормалните вредности на ICH се 1,5-6 mmHg за доенчиња, 3-7 mm за адолесценти.

Кај доенчиња, болеста често се формира поради интраутерини инфекции.

Иако во моментов не се познати причините за идиопатска хипертензија, постојат предлози. Патологијата се развива без никакви надворешни причини, но може да се појави како резултат на низа фактори на ризик:

 • Прекумерна тежина
 • Хроничен стрес.
 • Повреда на згрутчување на крвта.
 • Стресот на физичкиот план, кој траеше долго време.
 • Земање вазоконстрикторни лекови и хормони.
 • Болести на ендокриниот систем.
 • Трансфер на асфиксија при раѓање.

Честа интракранијална хипертензија се јавува поради

b994832b75f10cf1fc74d2e61c9e16ee - Клиничката слика на третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

или присуство на болести на нервниот систем (развојни абнормалности,

Пред да ги разберете причините за зголемен интракранијален притисок, треба да се разгледа нормалната физиологија на движењето на цереброспиналната течност. Во нормални услови, целото мозочно ткиво е опкружено со цереброспинална течност, која се наоѓа во ограничен простор (кранија) под одреден притисок. Интрацеребралната течност или цереброспиналната течност е постојано во движечка состојба, а неговото движење се случува со одредена брзина.

Во ситуација кога има прекумерна акумулација на цереброспинална течност, што може да се должи на повреда на неговата апсорпција или, напротив, зголемување на активноста на неговото производство, се забележува зголемување на градиентот на притисок, што е цереброспинална течност врши врз структурата на мозокот. Покрај тоа, постои уште еден патогенетски механизам за развој на интракранијална хипертензија, што претставува кршење на проодноста на циркулационите патеки на интрацеребралната течност, што е исклучително редок.

За жал, не во сите ситуации дури и изразената интракранијална хипертензија има очигледен провоцирачки етиолошки фактор, а лекарот што посетува треба повнимателно да ја потврди причината за зголемениот интракранијален притисок. Со штетните ефекти на еден или друг предизвикувачки фактор, механизмите за развој на интракранијална хипертензија може да варираат многу.

Значи, со постојната волуметриска формација во мозокот, чиј пример може да биде постхеморагичен хематом или конгломерат на тумор, се развива ефект на компресија на структурата на мозокот. Како компензационен механизам во оваа ситуација, се јавува тешка или умерена интракранијална хипертензија, која се карактеризира со прогресивен тек.

Интракранијална хипертензија кај доенчиња најчесто се развива како резултат на хидроцефалус, што се јавува од различни причини (продолжена интраутерина хипоксија на фетусот, интраутерина инфекција на фетусот со инфективни агенси на неврогрупата). Во поголема мера, оваа патологија влијае на новороденчињата родени порано отколку што се очекуваше.

Во категоријата на возрасни пациенти, интракранијалната хипертензија се развива во речиси сите патолошки состојби кои се придружени со развој на дури и минимално отекување на мозочното ткиво, на пример, посттрауматски ефекти, инфективни лезии на менингите итн.

Постои цела низа хронични заболувања кои можат да послужат како позадина за развој на знаци на интракранијална хипертензија, меѓу кои треба да се забележи конгестивна срцева слабост и присуство на излив во перикардијалната кеса. Во ситуација кога зголемувањето на градиентот на притисок на интрацеребралната течност е континуирано и изразено, постои компензаторно проширување на шуплините на течностите во мозокот, што се нарекува „хидроцефалус“.

Интракранијална хипертензија придружува многу невролошки заболувања од детството. Нејзините симптоми можат да бидат скоро незабележливи и можат значително да влијаат на физичкиот, моторниот и невропсихичкиот развој на бебето, неговата состојба, па дури и да го загрозуваат животот.

Болести кои се придружени со интракранијална хипертензија може да се појават кај дете од која било возраст. За татковците и мајките е важно да обрнат внимание на алармантните симптоми и да се консултираат со специјалист со цел да се избегнат непоправливи последици.

Не мешајте ги концептите на интракранијален притисок и интракранијална хипертензија. Интракранијалниот притисок, како и артерискиот притисок, е физиолошки концепт. Интракранијална хипертензија е предизвикана од зголемување на интракранијалниот притисок и е симптом на болеста.

Цереброспиналната течност или цереброспиналната течност, се формира во черепната празнина од крвта со филтрирање во васкуларните плексуси на третата и четвртата комора. Потоа, преку специјални отвори, влегува во резервоарите лоцирани во основата на мозокот. Понатаму, цереброспиналната течност циркулира по нејзината површина, исполнувајќи ги сите слободни простори.

Апсорпцијата на цереброспиналната течност се јавува поради специјални клетки на арахноидалната мембрана на мозокот. Значи, неговиот вишок е ликвидиран.

Во својот состав, цереброспиналната течност содржи хормони, витамини, органски и неоргански соединенија (протеини, соли, гликоза) и клеточни елементи. Поради одреден сооднос на сите компоненти, потребниот вискозитет се одржува.

Составот и количината на цереброспиналната течност ги одржува телото на исто ниво. Какви било промени се показател за патологија.

Пијалак врши функција на амортизација. Мозокот и 'рбетниот мозок се чини дека "висат" во ограничен простор и не ги допираат коските на черепот и пршлените.

За време на движење и мозочни удари, меките ткива се подложни на шок, а цереброспиналната течност ги омекнува. Тој исто така е вклучен во метаболизмот.

Мозочните клетки преку цереброспиналната течност добиваат исхрана неопходна за нивните витални функции и ги отстрануваат непотребните метаболички производи.

Значи, цереброспиналната течност е во затворена празнина во движење, постојано се формира и се апсорбира. За време на неговата циркулација по патеките на цереброспиналната течност, се создава одреден притисок врз коскеното ткиво и мозокот, кој се нарекува интракранијален. И се одржува на строго дефинирано ниво.

Интракранијална хипертензија придружува голем број на болести:

 • интраутерини инфекции;
 • хипоксични лезии на централниот нервен систем;
 • трауматски лезии на централниот нервен систем;
 • абнормалности во развојот на мозокот и коските на черепот, на пример, краниостеноза;
 • хидроцефалус;
 • воспалителни болести на мозокот (невроинфекција);
 • тумори на мозок;
 • аномалии во структурата на крвните садови;
 • церебрална хеморагии;
 • разни тешки метаболички заболувања (тежок дијабетес мелитус, мукополисахар>)

Со горенаведените болести, може да се појави патологија на цереброспиналната течност (стеснување на снабдувањето со вода на силвија, негова бифуркација и разгранување). Кај недоносени новороденчиња, како и кај деца кои биле подложени на менингитис, крварење и интраутерини вирусни инфекции, глијалната обвивка на аквадуктот расте и станува целосно опструирана.

Како резултат на вродени малформации на мозочните садови (малформации), се јавува нивниот абнормален раст во форма на гломерули. Овие гломерули растат во големина и можат да го попречат протокот на цереброспинална течност.

Различни крварења го попречуваат протокот на цереброспинална течност. Кај менингитис, патогените микроорганизми лачат густ и вискозен ексудат, предизвикувајќи и опструкција на цереброспиналната течност. Поради интраутерини инфекции, тие можат да бидат уништени.

Постои концепт на бенигна интракранијална хипертензија. Ова е група на состојби со зголемување на интракранијалниот притисок без знаци на опструкција на цереброспиналната течност и невроинфекција.

 • Бенигна интракранијална хипертензија е дијагноза на исклучување, освен ако не се најдат други сериозни причини за зголемен интракранијален притисок.
 • Клиничките манифестации на интракранијална хипертензија се разновидни и зависат од нејзината причина.
 • Постојат неколку вообичаени симптоми.
 1. Кај доенчињата, големината на главата рапидно расте. Можете да ги забележите карактеристиките на неговата форма: широко надвиснато чело, преовладување на церебралниот регион на черепот над лицето.
 2. Широк отворен фонтанела, нивното испакнување и пулсирање, како и големи разлики во кранијалните конци. Кај доенчиња со интракранијална хипертензија, значајни се проширените сафенски вени во пределот на главата.
 3. Постои симптом на Греф или симптом на заоѓање на сонцето: детето има бела лента на склера помеѓу горниот очен капак и ирисот. Очите на бебето се широко отворени, а изгледот изгледа изненаден. Исто така, детето може да ја фрли главата назад додека спие.
 4. Карактеризира со постојано прободување монотоно плачење без очигледна причина, т.н. мозочен плач.
 5. Кај деца со интракранијална хипертензија, се појавува упорно плукање со фонтана.
 6. Во тешки случаи, бебето заостанува во развојот: почнува да ја држи главата, да седи, да ползи, да зборува подоцна отколку неговите здрави врсници.
 7. Страшни знаци се појава на конвулзии, треперење и повраќање.
 8. Раздразливост, летаргија, слаб апетит, повраќање, површен брз сон се карактеристични симптоми на интракранијална хипертензија кај деца и помлади и постари. Главоболките се појавуваат за време на спиењето и наутро, во текот на денот се помалку изразени.
 9. Постепено менување на личноста, намалување на перформансите во училиштето, вртоглавица, промени во видната острина, двојно гледање кај постарите деца овозможуваат сомневање за зголемување на интракранијалниот притисок.
 10. Со интракранијална хипертензија, која се појави остро по повредата на мозокот и черепот, можно е губење на свеста и кома.

Бениген синдром на ICH

Интракранијална хипертензија е прилично честа дијагноза, која е утврдена кај пациенти од различни возрасни категории, вклучително и во детството.

Тоа е манифестација на една или друга невролошка патологија и не се смета како независна болест.

Сепак, формите на синдромот на зголемување на интракранијалниот притисок можат да бидат екстремно поларни - од тешки случаи кои завршуваат со фатални исходи, до скоро асимптоматски тек на патологија.

Механизам за развој

Интракранијалниот притисок се пресметува како разлика во притисокот во кранијалната празнина и атмосферата. Нормалните вредности се движат од 1,5 до 6 mmHg. Уметност за новороденчиња и од 3 до 7 мм РТ. Уметност за деца постари од 12 месеци. Вредностите на прагот за интракранијален притисок се:

 • 14,7 mmHg уметност. (за доенчиња и деца под 6 години);
 • 15 mmHg уметност. (од 7 до 10 години);
 • 15,6 mmHg уметност. (за дете од 11 години и адолесценти).

Со зголемување на овие индикатори, може да се дијагностицира интракранијална хипертензија (ICH).

Теоријата за изгледот на ICH се покорува на доктрината Монро-Кели. Според неа, кранијалната празнина е затворена празнина. Неговото полнење е претставено со 85% мозочна супстанција, 10% цереброспинална течност и 5% крв.

Постојаноста на интракранијалниот притисок е обезбедена со динамичка рамнотежа помеѓу волуменот на цереброспиналната течност и крвта. Со зголемување на една од компонентите и исцрпување на компензаторните способности на мозокот, се формира синдром на интракранијална хипертензија.

Од друга страна, зголемениот интракранијален притисок ги поместува церебралните структури долж градиентот на притисок и е способен да предизвика органски нарушувања, вклучително и клин.

Причини

депозитни фотографии 11822386 м 2015 - Клиничка слика за третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Причината за развој на интракранијална хипертензија кај деца може да се скрие и во патологијата на мозокот и во нецеребралните процеси.

Главните етиолошки фактори за развој на синдромот вклучуваат:

 • Перинатална патологија на нервниот систем;
 • Невроинфекција;
 • Церебрални неоплазми;
 • Цереброваскуларна болест;
 • Повреди на главата
 • Ендокрини и метаболички нарушувања;
 • Болести на крвта
 • Колагенози;
 • Земање на одредени лекови
 • Труење со тешки метали.

Во некои случаи, етиолошкиот фактор во развојот на интракранијална хипертензија, особено кај новороденчињата, не може да се утврди. Тогаш станува збор за идиопатска интракранијална хипертензија.

Перинаталната патологија е најчеста причина за интракранијална хипертензија кај доенчиња и новороденчиња.

Во зависност од нивото на зголемување на интракранијалниот притисок, синдромот на интракранијална хипертензија е поделен на следниве степени:

стандардна корисничка слика - Клиничката слика за третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Тешка и тешка ICH, како по правило, се резултат на груба декомпензирана невролошка патологија (на пример, со тумор на мозокот или крварење).

Кај децата, често се среќава синдром на бенигна интракранијална хипертензија, во кој нема знаци на волуметриско формирање на мозокот или симптоми на хидроцефалус.

Ова главно се манифестира со благо до умерено зголемување на интракранијалниот притисок.

Интракранијална хипертензија, заснована на екстрацеребрални процеси, честопати е придружена со симптоми на зголемен притисок на друга локација (на пример, артериска, пулмонална или портална хипертензија).

Присуство на интракранијална хипертензија кај новороденчиња, вклучително и новороденчиња, може да се посомнева во зголемување на големината на главата, вознемиреност во моторот, честа плукање, асоцирана со јадење, тешкотии при заспивање или, напротив, поспаност.

Зголемувањето на обемот на главата за еден месец со интракранијална хипертензија во првата половина на годината надминува 1 см кај новороденче со полно работно време и 2 см кај недоносено бебе.

Ваквите симптоми можат да бидат дополнети со дивергенција на кранијалните конци, напнатост или испакнатост на голем фонтанел, реакција на Греф при промена на положбата на телото, хиперрефлексија со проширување на рефлексогените зони, зголемено ниво на општа ексцитабилност е карактеристично.

Деца постари од една година во присуство на интракранијална хипертензија се жалат на чести главоболки кои се шират низ целата глава, со различен интензитет, кои се јавуваат главно наутро. Тие можат да се влошат со кашлање, кивање, напрегање и промена на положбата на телото.

Покрај тоа, може да се појават знаци на намалена меморија и внимание, општо расеаност и прекумерна моторна активност.

Објективно, пациентите можат да најдат скотоми, хемианопсија, инсуфициенција на окуломоторен нерв, општа хиперестезија, зголемени тетивни рефлекси со проширување на нивните зони, вртоглави во положбата на Ромберг и симптоми на автономна дисфункција - брадикардија, централна хипертермија, зголемена саливација и лабилност на крвниот притисок.

дијагностика

Дијагнозата на интракранијална хипертензија во детството има голем број тешкотии, особено кај новородени деца кои не се во можност да изразат субјективни чувства.

Покрај тоа, спроведувањето на дијагностички мерки кај деца за кои е потребна статичка позиција (на пример, невровизуелизација) е исто така придружена со бројни непријатности.

При спроведување на невро-слика кај мали деца, претходно е потребна премедикација (седација на лекови).

Бенигна интракранијална хипертензија кај деца сугерира на отсуство на фокални невролошки симптоми (исклучок може да биде само пареза на надворешниот мускул на ректусот инервиран од киднапирачкиот нерв). Во овој случај, може да има индиректни знаци на зголемување на интракранијалниот притисок во согласност со заклучокот за невровизуелизација.

третман

Најчесто, интракранијалната хипертензија е последица на еден или друг патолошки процес во мозокот.

Исклучок е идиопатска бенигна интракранијална хипертензија, во која не е можно да се утврди причината за синдромот.

c03a01c6cd6d139709dacacac10f27f6 - Клиничката слика на третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Затоа, главниот третман на пациенти со манифестации на зголемен интракранијален притисок е насочен кон елиминација на етиолошкиот фактор. Паралелно, се преземаат мерки за стабилизирање на општата состојба на пациентот и спречување на компликации.

Главните методи за борба против синдромот на интракранијална хипертензија може да се разликуваат во:

 • ефекти без лекови (усогласеност со режимот на работа и одмор, корекција на диета, физиотерапевтски третман, масажа, физиотерапија, невропсихолошко советување);
 • третман со лекови (дехидратација, седација, метаболна, невропротективна и ноотропска терапија, симптоматски третман).
 • хируршка интервенција во тешки форми на ICH, не подлежна на конзервативна терапија и присуство на органска лезија која бара неврохируршка хирургија.

Интракранијална хипертензија во детството е мултифакториелен комплекс на симптоми што може да има сосема различни клинички манифестации и исходи.

Навремено откривање на патологија, дијагностицирање на причините за нејзиниот развој и соодветни терапевтски мерки може значително да ја подобрат прогнозата на состојбата.

Ова е исто така олеснето со превентивни мерки насочени кон спречување на влијанието на неповолните фактори врз детето, спроведување навремено следење на диспанзерот и обезбедување квалитетна медицинска нега на децата во ризик.

Во МКБ 10, одделно се идентификува бенигна интракранијална хипертензија. Овој тип на хипертензија е предизвикан од зголемен притисок на цереброспиналната течност, што е придружено со отсуство на промени во цереброспиналната течност (церебрална течност) и отсуство на волуметриски формации во черепната празнина.

Пациентот има оток на оптичкиот нерв, како и оток на застојаниот диск. Мошне често, функциите на видот се нарушени.

Овој синдром, како по правило, не е придружен со сериозни невролошки нарушувања.

Идиопатска хипертензија е состојба со зголемен притисок на цереброспиналната течност околу мозокот. Синдромот е познат и како псевдотумор на мозокот, што резултира од појава на симптоми кои сугерираат присуство на тумор на мозок, иако тоа не е присутно.

Од анатомска гледна точка, цереброспиналната течност се наоѓа во цереброспиналниот простор. Со зголемување на неговиот број, притисокот се зголемува околу мозокот, под услов да се намали апсорпцијата и одливот.

Во нивната практика, не само невропатолозите, туку и специјалисти од други профили, честопати се среќаваат со случаи на бенигна интракранијална хипертензија, што се смета за не како болест, туку како компензаторски механизам забележан во разни физиолошки состојби. Во некои невролошки прирачници, оваа варијанта на интракранијална хипертензија се толкува како „лажен тумор на мозокот“. Ризични за бенигна интракранијална хипертензија се млади жени со прекумерна тежина.

Карактеристика на оваа патогенетска форма на интракранијална хипертензија е реверзибилноста на нејзините манифестации, како и латентен поволен тек. Како по правило, воспоставувањето на бенигна или идиопатска форма на интракранијална хипертензија се јавува кога ниту специјалистите, ниту пациентот не можат да го препознаат етиолошкиот фактор што го предизвикал неговиот развој.

ae74094c54c7d820f29da4e8b1d43657 - Клиничката слика на третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Дебито на бенигна интракранијална хипертензија се состои во периодично појавување на синдром на лесна болка во главата, кој брзо престанува да зема каков било аналгетски лек или дури исчезнува сам по себе. Во оваа фаза, пациентите скоро никогаш не бараат лекарска помош.

Манифестации на хипертензија кај деца

Интракранијална хипертензија (ICH) е прилично честа патологија што се јавува кај деца. Добро е проучен, многу се зборува за тоа, го споменува и познатиот педијатар Комаровски.

Оваа болест, што произлегува од повреда на одливот на цереброспиналната течност против стагнација на вен и оштетување на кардиоваскуларниот систем. Зголемувањето на интракранијалниот притисок (ICP) е придружено со карактеристични симптоми: болка, гадење, замор. Болеста се дијагностицира кај деца од различни возрасти.

Третманот вклучува употреба на лекови, употреба на алтернативни рецепти, како и хируршка интервенција.

Причини

Ако кај доенчиња има зголемување на параметрите на главата, вознемиреност, систематска регургитација, проблеми со спиењето, ова може да укаже на интракранијална хипертензија. Со интракранијална форма, месечно зголемување на обемот на главата ќе биде повеќе од 1 см. Патолошки симптом обично е придружен со дивергенција на конците на черепот, оток на фонтанелот и зголемена раздразливост.

51eecf3e3fccf84078c18ed64dfcd0c8 - Клиничката слика на третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Ако едногодишните бебиња често ја држат главата, ова може да укаже на силна болка што може да се засили со движење, кивање и рефлекс на кашлица. Карактеристичен знак на болеста е повраќање, не предизвикан од прејадување. Клиничката слика е дополнета со нарушувања на видот, намалена интелигенција.

Дијагноза на болеста

Ако е потребно утврдување на притисок во внатрешноста на черепот, тогаш станува неопходно да се воведе специјална игла опремена со манометар во нејзините шуплини на течности.

Оваа постапка е прилично комплицирана и небезбедна, таа се изведува исклучиво кај возрасни. Други методи се користат за утврдување на дијагнозата:

 • Ултразвучно испитување на крвните садови за да се утврдат повреди на одливот на крв од черепот.
 • Магнетна резонанца (МРИ) или компјутерска томографија на Х-зраци (КТ) на мозокот. Индиректен знак МР или КТ ќе биде присуство на акумулација на цереброспинална течност во форма на пеперутка во внатрешноста на мозокот и широка бела граница надвор, проширување на шуплините на течностите.
 • Ехоенцефалографија.

Дијагнозата на болеста кај доенчиња се јавува на други начини, кои вклучуваат:

 • Невролог ја испитува состојбата на фонтанелот кај новороденче, при што има и проценка на големината на тонот на главата и мускулите.
 • Невросонографија (ултразвук на мозокот).
 • Преглед на офталмолог на дното на бебето.
 • Компјутеризирана томографија и магнетна резонанца.

Патогенеза

Човечкиот мозок се наоѓа во внатрешноста на кранијалот - ова е затворен простор со крути wallsидови, во кој приближно 80% од волуменот е окупирана од самата мозочна супстанција, околу 15% е цереброспинална течност, а останатите 5% се наменети на крвта . Цереброспиналната течност (цереброспинална течност) се произведува во специјални васкуларни плексуси, таа постојано циркулира помеѓу коморите на мозокот и субарахноидалниот простор, каде што се апсорбира во венските синуси. Ликер врши заштитна и нутриционистичка функција, а исто така создава одреден притисок врз onидовите на структурата на черепот и мозокот.

Нормално, ICP (интракранијален притисок) не го чувствува човекот, неговата вредност е од 3 до 15 mm RT. Уметност При кашлање, напрегање, кревање тегови или врескање, може да се појави краткотрајно зголемување на ICP, што се случува откако лицето ќе се врати во првобитната состојба.

Постојано и долгорочно зголемување на ICP доведува до исцрпување на компензаторните способности на телото, се развива хронична интракранијална хипертензија.

Ова се случува кога се кршат нормалните односи на сите компоненти на кранијалната кутија (на пример, поради зголемување на количината на цереброспинална течност, оштетен одлив на венска форма, појава на едем или патолошки волумен во мозочната супстанција и др.).

Во нормални услови, невозможно е да се измери стапката на интракранијален (интракранијален) притисок, за разлика од крвниот притисок, ова може да се направи само за време на неврохируршка операција или за време на пункција на 'рбетниот столб.

Значително зголемување на притисокот во ограничениот простор на черепот предизвикува развој на состојба како што е синдром на интракранијална хипертензија.

Оваа патологија е опасна затоа што, како резултат на компресија на мозочната супстанција, се нарушуваат метаболичките процеси во невроните, може да се појави дислокација (поместување) на индивидуалните структури на мозокот, до клинот на малиот мозок и долгиот мозок во окципиталниот отвор, следен со кршење на виталните функции.

Причини

Што може да го зголеми интракранијалниот притисок? Кај возрасните и децата има некои разлики во етиологијата на проблемот. Заедничка е сериозноста на патологијата. Постојат 2 групи на причини за интракранијална хипертензија.

 1. присуство на дополнителна формација што го зголемува обемот на мозокот (раст на тумор, циста, формирање на хематом, церебрална анеуризма, развој на апсцес);
 2. едем на супстанцијата на мозокот што се појави во позадина на енцефалитис, трауматска повреда на мозокот, хипоксија, со исхемични мозочни удари, труење, со енцефалопатија на хепатална етиологија;
 3. едем на церебралните мембрани - пахименингитис, арахноидитис;
 4. нарушувања на динамиката на цереброспиналната течност (хидроцефалус) - кои произлегуваат од зголемување на производството, нарушена апсорпција на цереброспиналната течност или присуство на пречка за нејзиниот одлив.
 1. зголемен проток на крв во мозокот со хипертермија, хиперкапнија (труење со јаглерод диоксид), хипертензија;
 2. тешкотии при одлив на венска празнина од черепот (на пример, дисциркулаторна енцефалопатија кај постари пациенти);
 3. постојано зголемување на интраторакалниот или интраабдоминалниот притисок.

Кај возрасни пациенти, церебралната хипертензија е најчеста во однос на позадината на стекната енцефалопатија на посттрауматска, васкуларна, токсична и дисцикулаторна генеза. Во детството, меѓу причините, преовладуваат вродени фактори:

 • разни аномалии во развојот на централниот нервен систем - микроцефалија, вродена форма на хидроцефалус;
 • повреди при раѓање на мозокот и нивните последици - преостаната или преостаната енцефалопатија со интракранијална хипертензија (се манифестира некое време по повредата и хипоксија на мозокот за време на породувањето);
 • интраутерина невроинфекција (менингитис, арахноидитис, енцефалитис);
 • вродени туморски формации на мозокот (краниофарингиом).

Со текот, се разликуваат акутни и хронични форми на ICH. Првиот обично е резултат на оштетување на мозокот како резултат на трауматски повреди на мозокот, мозочни удари или инфекции, вториот се развива постепено во позадина на бавно растечки тумори, цистични формации или како што се зголемуваат васкуларните нарушувања. Ова вклучува резидуална енцефалопатија кај деца и возрасни.

Се разликува патологија како што е идиопатска или бенигна интракранијална хипертензија, чија етиологија се смета за непозната. Најчесто, се развива кај жени со прекумерна тежина.

Се испитува улогата на ендокрини нарушувања, хронични бубрежни заболувања, труење, третман со кортикостероидни лекови и антибиотици.

Со оваа форма на хипертензија, волуметриските формации не се откриваат, нема тромбоза на венски синуси и знаци на инфективно оштетување на мозокот.

симптоматологија

Кај мали деца, интракранијалната хипертензија може да остане компензирана прилично долго време, поради мекоста на коските и присуството на еластични конци помеѓу нив, ова го објаснува долгиот субклинички тек на болеста. Знаци на патологија кај доенчиња може да бидат немирно однесување, врескање, одбивање да се јаде, повраќање на „фонтана“, испакнат фонтанел и дивергенција на конците. Во хронична хипертензија, децата заостануваат во невропсихичкиот развој.

Кај возрасни пациенти, клиничката слика е типична, нејзината тежина зависи од формата на болеста. Во акутниот тек на интракранијална хипертензија, симптомите кај возрасните ќе бидат живописни:

 • силна главоболка од пукачка природа низ целиот череп, особено во симетричните фронтални и париетални области, често се мачи наутро по станување од креветот, се зголемува со навалување на главата и кашлање;
 • чувство на притисок врз очите;
 • гадење, понекогаш ненадејно повраќање без прелиминарна гадење, особено наутро;
 • минливи визуелни нарушувања во форма на магла или „муви“ пред очите, двоен вид, губење на видните полиња;
 • бучава во главата, вртоглавица;
 • невролошка слика - појава на фокални симптоми од различни пара кранијални нерви.

Со нагло зголемување на ICP, на пример, кај акутна краниоцеребрална хипертензија, често има нарушувања на свеста до сливот на кома.

Хроничната форма на ICH обично се одвива помирно. Главоболката може да биде со постојан, умерен интензитет со периоди на влошување.

Влошување на општата состојба на пациентот се случува постепено: несоница, раздразливост, метеосензитивност, хроничен замор.

Понекогаш може да се појават кризи со зголемен крвен притисок, главоболка, повраќање, респираторен дистрес и краткорочна нарушена свест.

Бенигна интракранијална хипертензија во повеќето случаи се манифестира со минливо оштетување на видот, кое често претходи на појава на главоболка со различен интензитет, билатерални симптоми на билатерални симптоми на киднапиран пар кранијални нерви кои ги инервираат очните мускули и се одговорни за свртување на окото кон надвор .

Како да се дијагностицира

Ако се сомневате дека има ICH, пред сè, се собира анамнеза, се испитува пациент и се проценуваат клиничките манифестации на болеста. Планот за испитување се утврдува во согласност со идентификуваните симптоми на ICH.

Прецизно е можно да се одреди зголемувањето на интракранијалниот притисок само со воведување на иглата за манометар во цереброспиналната течност за време на лумбална пункција или во празнината на коморите на мозокот за време на неврохируршки интервенции. Ова е многу сложена и опасна постапка, која се спроведува според посебни индикации кај возрасни.

На пример, пункција на 'рбетниот столб е задолжителна постапка за сомневање за субарахноидално крварење или менингитис.

Инвазивно мерење на интракранијален притисок со користење на специјални сензори лоцирани во кранијалната празнина најчесто се користи за церебрален едем предизвикан од сериозна трауматска повреда на мозокот.

Другите методи дозволуваат да се утврдат само индиректни знаци на интракранијална хипертензија. Што е тоа:

 1. Подпухнатост на оптичките нерви, експанзија и тортуозност на венските плексуси - овој заклучок може да го донесе офталмологот при испитување на дното.
 2. „Впечатоци од прсти“ на рентгенот на черепот, уништување на задниот дел на турското седло - индиректно укажуваат на постојаното постоење на ICH, покрај тоа, туморите обично се видливи на рендгенскиот филм.
 3. Значително намалување на нормалниот проток на венска крв се забележува на ултразвучно скенирање со доплерографија на садовите на главата, во комбинација со ехо-енцефалографија, можете да видите проширени комори, поместување на мозочните структури и присуство на тумор. Податоците за ултразвук на мозокот не се секогаш веродостојни, затоа, во присуство на сомнителни резултати, се прави КТ-скенирање на мозокот за да се разјасни дијагнозата.
 4. Ретката фракција и истенчување на мозочната супстанција долж рабовите на коморите, проширувањето на грипот>42d2fb2aae3bdbf186da646989eb9f16 - Клиничката слика на третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Сите податоци добиени за време на испитувањето се споредуваат со постојните поплаки и клиничките знаци на пациентот, само врз основа на вкупниот број на резултати, се поставува дијагноза и се третира интракранијална хипертензија.

Класификација

Церебрална хипертензија се јавува во акутна или хронична форма. Акутната форма се изразува во остри промени во интракранијалниот притисок, што може да доведе до смрт. Во овој случај, потребна е итна операција - краниотомија. За време на операцијата, хирургот ги отстранува погодените области, притискајќи на супстанцијата на мозокот.

Хроничниот тек на патологијата е придружен со невролошки нарушувања. Обично оваа форма се јавува поради употреба на лекови, продолжено заболување или по повреда.

Интракранијална хипертензија може да биде цереброспинална, венска, бенигна.

Алкохол

Се развива како резултат на производство на голем волумен на 'рбетниот течност, што доведува до зголемување на притисокот. Хипертензијата на алкохол е придружена со отекување на оптичките нерви, во кои отекува стагнантен диск. Острината на видот се намалува. Невролошките нарушувања се отсутни.

Венски

Се појавува поради забавување на одливот на венска крв од мозокот. Венска хипертензија е дијагностицирана со тромбоза, неоплазми на тумор, емфизем.

Бенигна

Друго име за формата е идиопатско. Овој вид не е болест, но се однесува на привремени нарушувања. Таа е формирана како резултат на изложеност на негативни фактори: хиповитаминоза, дебелина, неправилности во менструалниот циклус, бременост, вишок на витамин А и прекин на лековите.

Карактеристика на идиопатската форма е реверзибилноста на симптомите, благ тек. Првично, болеста се изразува во развој на умерена главоболка, која се елиминира со земање аналгетик. Третманот на хипертензивни пациенти со бенигна форма се состои во прилагодување на начинот на живот и исхраната.

Методи за лекување на интракранијална хипертензија

Изборот во корист на одреден режим на третман зависи првенствено од основната болест што предизвика развој на кранијална хипертензија.

Интензивната нега е индицирана со зголемување на интракранијалниот притисок над 20 mm Hg. Уметност, пред операција за олеснување на пристапот, во случај на дислокација на синдроми, со церебрален едем (според компјутерска томографија или присуство на индиректни знаци), со брзо зголемување на невролошките симптоми.

Терапијата со лекови се состои во употреба на диуретични (диуретични) лекови кои можат брзо да го намалат кранијалниот притисок со отстранување на течности од телото. Супстанции од оваа група вклучуваат фуросемид, глицерол, манитол, итн.

Со цел да се поддржи функционирањето на нервните клетки во кранијалната хипертензија, се препишуваат неврометаболни лекови. Во некои случаи, се индицирани кортикостероиди, вазоконстриктори (вазоконстриктори).

Терапијата може да вклучува механичка вентилација, употреба на седативи, нормализирање на електролитниот состав на крвта и други мерки, во зависност од симптомите.

Главниот третман може да биде дополнет со физиотерапија, народни лекови (во овој капацитет, обично се користат лушпи и инфузии на лековити билки со диуретични и ресторативни ефекти).

Хируршки третман може да биде итен и планиран.

Во некои случаи, се врши шантирање - имплантација на специјална цевка за да се создаде вештачки одлив на вишок цереброспинална течност. Се изведуваат такви типови операции на бајпас: вентрикулоатријален, вентрикулоперитонеален и лумбоперитонеален бајпас.

Доколку има абнормалности од страна на визуелниот анализатор, може да биде неопходна хируршка фенестрација на оптичката обвивка. За време на оваа операција, се прави отвор од мембраната што го опкружува оптичкиот нерв, со цел да се намали притисокот врз нервот и да се отстрани одредена количина на течност.

Ајде да дознаеме како да се третира интракранијалната хипертензија.

Третманот на патологијата треба да биде насочен кон елиминирање на факторот што доведе до зголемен притисок во мозокот. За време на третманот, лекарите користат методи кои придонесуваат за нормализирање на телесната тежина.

Третманот на хипертензија може да се изврши со употреба на лекови, со употреба на хируршки метод, а исто така може да се изврши третман без лекови и третман со народни лекови.

За време на овој третман, на пациентот му се препишуваат лекови. Пациентите кои страдаат од интракранијална хипертензија се препишуваат диуретични лекови (диуретици).

Долго време, Ацетазоламид (Диакарб) обезбедува одлични индикатори за оваа намена. Во некои случаи, на диуретиците се додаваат дексаметазон и метилпреднизолон.

Градите се препишуваат масажа, ноотропски и само во некои случаи диуретици. Понекогаш кај деца, лекот доаѓа сам по себе.

За да се спречи релапс, пациентите треба да се ограничат на употребата на вода и сол. Мора да ја следи телесната тежина. Престанете да пушите и алкохол. Вежбањето ќе помогне да се подобри циркулацијата на крвта. Како медицинска профилактика, лекарот може да препише Мексидол.

Хируршки третман на патологија се спроведува во случај кога земате лекови не го дадоа очекуваниот ефект. За да се намали притисокот на цереброспиналната течност, се повторуваат лумбални пункции.

Неврохирурзите користат доволен број на бајпас хируршки техники за нормализирање на интракранијалниот притисок.

Зголемувањето на интракранијалниот притисок предизвикува не само развој на живописни клинички симптоми, кои исклучително негативно влијаат на благосостојбата на пациентот, туку исто така може да предизвика развој на тешки компликации до смрт. Во овој поглед, употребата на медицински и не-терапевтски мерки е главната задача за интракранијална хипертензија.

Дозволено е да се користат не-лекови методи на терапија дури и во фаза на нецелосна верификација на дијагнозата, и тие се состојат во нормализирање на режимот за пиење, изведување на специјални вежби за физиотерапевтски вежби и употреба на физиотерапевтски техники.

Основата на патогенетската ориентација на интракранијална хипертензивна терапија се лекови чие дејство е насочено кон истовремено намалување на производството на цереброспинална течност и подобрување на процесот на апсорпција на цереброспиналната течност. Златниот стандард во оваа улога е употребениот режим на диуретик. Лек по избор за елиминирање на знаците на интракранијална хипертензија во фаза на развој на хидроцефалус е Диакарб во ефективна терапевтска доза од 250 мг, чиј фармаколошки ефект е насочен кон намалување на производството на цереброспинална течност.

a2b5cfbab516c936edfe95a4e8424023 - Клиничката слика на третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Во ситуација кога дури и продолжената употреба на лекови од диуретична фармаколошка серија нема посакуван ефект во форма на запирање на клинички манифестации и нормализирање на индикаторите на инструменталните методи на испитување, препорачливо е да се препишат глукокортикостероидни лекови (Дексаметазон во почетна дневна доза од 12 мг).

Во тешки случаи на интракранијална хипертензија, невропатолозите користат пулсна терапија, која се состои во парентерална администрација на Метилпреднизолон на 1000 mg на ден за пет дена и последователна транзиција кон земање на лекот во орална форма. Оваа шема, како по правило, е дополнета со назначување на Диакарб во вообичаената терапевтска доза.

Со цел да се поправи венската интракранијална хипертензија, се користат лекови кои го подобруваат одливот на венска крв од мозокот, кој вклучува Троксевазин во просечна дневна доза од 600 мг. Како симптоматски третман на силна болка во главата, дозволено е да се користат лекови од групата на нестероидни антиинфламаторни лекови (Нимид во дозволената максимална доза од 400 мг), како и антимигрена (Антимигрен во дневна доза не повеќе од 200 mg).

Со значително зголемување на интракранијалниот притисок, дозволена е парентерална администрација на хипертонични раствори (400 ml раствор на 20% Манитол), чиј дехидрирачки ефект се реализира со методот на дехидратација на мозочната супстанција, што ја ограничува нивната употреба.

Во акутна интракранијална хипертензија, чија појава има јасна врска со неврохируршка хирургија, се наведува употреба на лекови со барбитурати (единечна интравенска администрација на тиопентал натриум во доза од 350 mg).

6a0b70352d5c9a48982e0dbd9baa0c75 - Клиничка слика за третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Ако интракранијалната хипертензија се карактеризира со прогресивен малигнен тек и не е запрена од какви било лекови, пациентот треба да користи хируршка корекција на оваа патолошка состојба. Најчестиот палијативен метод на хируршки третман за интракранијална хипертензија од која било етиологија е лумбална пункција, со чија помош се случува механичко отстранување на мала количина на цереброспинална течност (не повеќе од 30 ml на една манипулација).

Оперативната придобивка „лумбално-перитонеално шантирање“ има подолг и поизразен позитивен ефект во однос на израмнувањето не само на манифестациите, туку и на патогенетските механизми на развој на интракранијална хипертензија. Како хируршки третман на визуелни нарушувања кои се развиваат во доцна фаза на интракранијална хипертензија, се користи декомпресија на оптичките обвивки.

Интракранијална хипертензија - кој лекар ќе помогне? Ако постои или постои сомневање за развој на интракранијална хипертензија, треба веднаш да се консултирате со лекар како што е невролог и терапевт.

Како и како да се лекуваме

Третман на интракранијална хипертензија се спроведува со конзервативни и хируршки методи. Терапија со лекови се препорачува за хронична форма на патологија без изразена прогресија или за бавна динамика на симптоми на акутна форма на ICH, ако нема знаци на нарушена свест и дислокација на мозочните структури.

Основа на терапијата се диуретици, чиј избор зависи од тежината на болеста. Акутниот тек бара употреба на осмотски диуретици (манитол, манитол), во други ситуации, се користат фуросемид (ласикс), верошпирон, алдактон, хипотиазид. Во бенигна ICH, лекот по избор е Диакарб.

af29a16d40bc8070901bedc958cc205d - Клиничката слика на третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Во исто време, се третираат причините за хипертензија: антибиотици се препишуваат за инфективни и воспалителни лезии на мозокот, венотоници за венска конгестија, детоксикација за труење, итн. Womenените со бенигна форма на ICH бараат консултација со ендокринолог и губење на тежината.

Според индикациите, се користат метаболитни лекови (Глицин, Пирацетам и други), иако нивната ефикасност е контроверзна. Покрај тоа, комплексот конзервативна терапија вклучува медицински и заштитни мерки со ограничено оптоварување на видот.

Во случај на неефикасна терапија со лекови или со брза прогресија на патологијата, се користат хируршки методи на лекување. Операциите се вршат во два режима:

 1. Итни интервенции - отстранување на вишокот течност со пункција на коморите на мозокот и инсталација на катетер. Во екстремни случаи, се изведува трепанација на черепот со декомпресија (вештачки се создава дефект во коските од едната страна на черепот за да се намали компресијата на мозокот).
 2. Закажани операции - поставување вештачка патека за одлив на цереброспинална течност (бајпас), додека вишокот течност се испраќа од черепот до абдоминалната празнина.

Можно е да се третира ICH со народни лекови само по испитување и утврдување на причината за патологијата.

Медицински настани

Првично, потребно е да се испита пациентот, да се проучи состојбата на очното јаболко и крвните садови. Со изразени црвени очи со зголемени капилари, може да се посомнева во интракранијална хипертензија. Едно лице е испратено на ултразвучно скенирање на садовите на мозокот. Студијата утврдува присуство на прекршувања во одливот на крв.

Можно е точно да се открие присуството на болеста со мерење на притисокот на шуплините на церебралната течност. За ова, се врши инвазивна манипулација. Лекарот внесува специјална игла во коморите или другите структури на мозокот. Тогаш специјалистот прикачува манометар на иглата. За мерење на притисок се користат и специјални сензори кои се всадуваат во кутијата на черепот. Слична постапка се спроведува под контрола на магнетна резонанца.

e366dee0c477445854f9cf1f13d19d0d - Клиничката слика на третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Магнетна резонанца и компјутерска томографија ја проценуваат состојбата на церебралните комори, шуплините на течностите. Како истовремена дијагностичка метода, се изведува енцефалограм.

Многу е потешко да се открие болеста кај деца, особено кај доенчиња кои не се во состојба да одржат статична позиција и да ги изразат своите чувства. Стандардните процедури кои откриваат патолошка состојба кај дете вклучуваат собирање на потребни крвни тестови, пункција, испитување на 'рбетниот течност, невросонографија кај новороденчиња. Консултација со психолог, невролог, cardiolисто така е потребен огист, ендокринолог.

Со цел да се спречи развојот на синдром на хипертензија, потребно е да се консумира повеќе од еден литар вода дневно. Исто така, диуретиците и глукокортикоидите не треба да се земаат неконтролирано.

Прогнозата на болеста зависи од причината за ICH, исправноста и навременоста на терапијата и мозочните компензаторни способности. Ако синдромот има малигна етиологија, тогаш е можен фатален исход. Бенигниот тек на хипертензија е лесно подложен на терапија.

Прво на сите, третманот на интракранијална хипертензија треба да биде насочен кон главните причини што доведоа до формирање на синдромот.

Директното намалување на интракранијалниот притисок се заснова на четири основни принципи:

 • Доктрина Монро-Кели (потребно е да се избалансира количината на интракранијални волумени);
 • Ескалација на терапијата (постепен премин од започнатиот третман кон посложена и агресивна корекција);
 • Нормализација на васкуларната врска (процеси на вазодилатација и вазоконстрикција);
 • Влијание врз факторите на секундарно оштетување на мозокот (исхемија, хипоксија, намалена перфузија).

Пред лекување на пациент, потребно е да се класифицира нивото на зголемување на интракранијалниот притисок.

9d530738fe39233669c9f3487baa6cd6 - Клиничката слика на третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Бенигна и идиопатска интракранијална хипертензија, како по правило, добро реагираат на третманот. Ваквите состојби се корегираат со употреба на антиоксиданти, витамински и минерални комплекси, терапевтски вежби, нормализирање на режимот на работа и одмор и оптимизација на исхраната. Покрај тоа, може да се користат лесни диуретични лекови (главно диуретични билки). Таквите состојби може да се третираат на амбулантско ниво.

Тешка церебрална хипертензија бара хоспитализација во специјализирана болница. Намалениот интракранијален притисок е фазен. Во овој случај, третманот е поделен на профилактички и итен случај.

Првиот вклучува терапија насочена кон елиминирање на факторите кои можат да го влошат и / или забрзаат развојот на интракранијална хипертензија. За таа цел, лекарот корегира:

 • Прекршувања на венскиот одлив;
 • Респираторен дистрес;
 • Хипертермија;
 • Системска хемодинамика.

Во отсуство на резултат од превентивна терапија, тие прибегнуваат кон итни мерки. За ова, се користи чекор по чекор алгоритам за намалување на интракранијалниот притисок:

 • КТ се изведува за да се отстрани потребата од хируршка корекција на состојбата. Во некои случаи, потребно е да се направи МР дијагноза, која подобро ги визуелизира волуметриските формации. Доколку има докази, тие ставаат системи на контролиран исцедок од цереброспинална течност;
 • Изведете хипервентилација;
 • Воведени се хиперосмоларни раствори (препарати „Манитол“ и „ХиперХАЕС“);
 • Ако претходните мерки се неефикасни, пациентот се инјектира во кома со лекови со барбитурати;
 • Нанесете вештачка хипотермија. Намалувањето на температурата на мозокот ги намалува процесите на метаболизам на нервното ткиво и, соодветно, на церебралниот проток на крв.
 • Доколку е потребно, прибегнете кон декомпресивно трепанирање на черепот за да го зголемите интракранијалниот волумен.

Употребата на хиперосмоларни раствори, особено постојани, може да биде придружена со промена на намалувањето на интракранијалниот притисок со неговиот последователен скок поради акумулација на лекови во супстанцијата на мозокот.

Присуството на интракранијална хипертензија е сериозна компликација на мозочните болести. Неговата сериозност ги одредува клиничките манифестации на синдромот, количината на потребниот третман и прогнозата. Навременото барање медицинска помош може значително да ги намали ризиците од развој на секундарни ефекти на интракранијална хипертензија и да ги постигне потребните резултати од терапијата.

Прогнозата зависи од стапката на зголемување на притисокот во внатрешноста на черепот (брзо прогресивната хипертензија има полоша прогноза), текот на основната болест, како и навременоста на дијагностицирањето и соодветноста на третманот.

Со некомплицирана кранијална хипертензија, прогнозата е генерално поволна. Корекцијата на животниот стил и поддршката на терапијата помагаат да се задржи интракранијалниот притисок под контрола и да се избегнат компликации.

11694cf5bf5ef808266ba8bf4299f5f5 - Клиничката слика на третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Честопати пациентите поставуваат прашање дали ќе земат во војска лице со такво заболување. Одговорот на тоа зависи од причината за зголемувањето на интракранијалниот притисок и сериозноста на состојбата на пациентот.

Последиците од ICH

Мозокот ја губи функционалноста кога е во нездрава задавена состојба. Ова доведува до атрофија на мозочните клетки, што влијае на намалување на интелигенцијата и кршење на регулаторните процеси. Во отсуство на третман, компресијата на мозокот предизвикува поместување или клинење на делови во основата на черепот. Таквата состојба доведува до смрт.

При стискање, мозокот може да се префрли на окципиталниот или малиот дел, процесот е придружен со стискање на стеблоните делови. Во оваа ситуација, пациентот умира од респираторен арест. Кога се клинува во темпоралниот лобус, зеницата се шири, дишењето е тешко, едно лице паѓа во кома.

Ако се појави клин во областа на назначувањето, тогаш пациентот застој, станува поспан, инхибиран. Забавува дишење. Зголемувањето на интракранијалниот притисок предизвикува брзо намалување на видот, бидејќи патологијата доведува до атрофија на оптичките нерви.

Доколку не се обезбеди неопходен третман за интракранијална хипертензија, болеста може да доведе до посериозни последици.

Таква може да биде церебрална исхемија, поместување на нејзините структури, компресија на мозокот, во екстремни случаи - фатален исход. Исто така, нелекуваната патологија може да доведе до ментални нарушувања, парализа, ментална ретардација и слепило.

6548d093f24f5d2f649fb0e407174741 - Клиничката слика на третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Ако зборуваме за интракранијална хипертензија и воена служба, тогаш канцеларијата за регрутирање го проценува здравствениот статус на регрут врз основа на пневмоенцефалографија или МНР, мислење на офталмолог и индикатори за притисок на цереброспиналната течност.

Но, ако ги препознаат соодветни за воена служба, тогаш само со ограничувања.

Кога се следат сите препораки на лекарот и се почитуваат правилата за здрав начин на живот, бенигна интракранијална хипертензија може целосно да се елиминира.

Зголемениот интракранијален притисок е честа дијагноза. Може да се утврди ако пациентот има сериозно невролошко заболување, како и кај практично здрава личност. Причините за патологијата можат да бидат различни, нејзините клинички манифестации се разликуваат. Меѓутоа, во секој случај, манифестациите на интракранијална хипертензија може да резултираат со непожелни последици.

Основни поими

Интракранијален притисок е разликата во притисокот во кранијалната празнина и атмосферата. Нормално, овој индикатор кај возрасни е од 5 до 15 mmHg. Патофизиологијата на интракранијалниот притисок е предмет на доктрината Монро-Кели. Основата на овој концепт е динамичен биланс на три компоненти:

Промената на нивото на притисок на една од компонентите треба да доведе до компензаторна трансформација на другите. Ова главно се должи на својствата на крвта и цереброспиналната течност за одржување на постојаноста на киселинско-базната рамнотежа, односно да дејствува како тампон-системи. Покрај тоа, мозочното ткиво и крвните садови имаат доволна еластичност, што е дополнителна опција за одржување на таквата рамнотежа. Поради ваквите заштитни механизми, се одржува нормалниот притисок внатре во черепот.

Ако некоја причина предизвика дефект во регулацијата (т.н. конфликт на притисок), се јавува интракранијална хипертензија (ICH).

Во отсуство на фокусна причина за развој на синдромот (на пример, со умерено хиперпродукција на цереброспиналната течност или со мала венска дисциркулација), се формира бенигна интракранијална хипертензија. Само оваа дијагноза е присутна во меѓународната класификација на болести МКБ 10 (шифра G93.2). Постои малку поинаков концепт - „идиопатска интракранијална хипертензија“. Во оваа состојба, етиологијата на синдромот не може да се утврди.

Патофизиологија

17abfc1bd470500115ee062d7c612247 - Клиничката слика на третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална

Во моментов, сигурно е утврдено дека нивото на интракранијален притисок над 20 mmHg доведува до тешкотии во церебралниот проток на крв и намалување на мозочната перфузија. Така, се формира секундарна церебрална исхемија. Покрај тоа, последиците од ICH може да се изразат и во поместувањето на мозочните структури долж градиентот на притисокот. Таквата околност може да дејствува како причина за развој на синдром на дислокација и клин на мозок во голем окципитален отвор.

Главните болести кои предизвикуваат развој на интракранијална хипертензија се:

 • Трауматски повреди на мозокот;
 • Хидроцефалус;
 • Цереброваскуларна патологија (вклучувајќи венска дисциркулација);
 • Невроинфекција;
 • Неоплазми на мозокот, вклучувајќи бенигни (на пример, циста на цереброспиналната течност);
 • Статус епилептикус;
 • Централна автономна дисфункција.

Во прилог на оштетување на мозокот, зголеменото ниво на интракранијален притисок исто така може да предизвика екстра-нервни причини. Тие можат да бидат системски ендокрини нарушувања, оштетување на имунолошкиот систем, метаболички нарушувања, генерализирани инфекции, тешка кардиоваскуларна и белодробна патологија. Некои лекови (како што е задржување на течности во организмот) исто така придонесуваат за развој на синдромот.

Постојаната ICH со ниво на притисок над 20 mmHg е крајно опасна, бидејќи значително ја зголемува веројатноста за фатален исход и развој на статус на вегетација.

дипломирање

Нивото на интракранијален притисок е индивидуална вредност. Кај возрасните, тоа може да варира, а другите работи се еднакви, во опсег од 5-7 mm Hg. Исто така, индикациите ќе зависат од:

 • Човечка возраст;
 • Позиција на телото;
 • Присуство на интракранијална патологија.

Кај возрасните, стапката на интракранијален притисок е двојно поголема отколку кај деца постари од една година. Ниската позиција на главата исто така придонесува за зголемување на овој параметар. Сепак, таквиот флуктуација е незначителен, почесто доведува до субјективни чувства и не се смета за патолошки.

Патолошки состојби предизвикуваат развој на интракранијална хипертензија. Неговата сериозност ги одредува клиничките манифестации на синдромот. Колку е поголема градацијата на зголемен интракранијален притисок, толку повеќе невролошки нарушувања треба да очекува пациентот. Интракранијална хипертензија е поделена на следниве степени:

 • Слаб (16 - 20 mm Hg);
 • Средно (21 - 30 mm Hg);
 • Изречена (31 - 40 mm Hg);
 • Екстремно изразено (повеќе од 41 mm Hg).

Интракранијална хипертензија може да се дијагностицира и кај лица со сериозни невролошки нарушувања и кај практично здрави луѓе.

клиника

Клиничката слика за патолошката состојба директно ќе зависи од сериозноста на хипертензијата. Ако причините за интракранијална хипертензија лежат во тешки церебрални заболувања, невролошките нарушувања кои се резултат на основната патологија доаѓаат до израз. Комплексот на симптоми во овој случај е предодреден со локализацијата и брзината на размножување на интракранијалниот процес.

За бенигна интракранијална хипертензија се карактеризира со присуство на церебрална и дисеминирана невролошка микросимптоматика. Може да се сомнева на зголемување на интракранијалниот притисок ако некое лице:

 • Чести главоболки;
 • Вртоглавица;
 • Немотивирани промени во расположението;
 • Зголемена поспаност;
 • Чувство на замор и презаситеност;
 • Гадење и повраќање кои не се поврзани со внесувањето храна;
 • Знаци на автономна дисфункција.

Слични симптоми на интракранијална хипертензија се неспецифични и можат да се појават кај низа други болести.

Прогресивно зголемување на интракранијалната хипертензија се манифестира со депресија на свеста до кома и појава на фокален невролошки дефицит (пареза, сензорни нарушувања, малиот синдром, нарушувања на говорот). Покрај тоа, знаци на интракранијална хипертензија може да се појават во форма на т.н. Кушинг тријада:

 • Артериска хипертензија;
 • Бавен ритам на срцето
 • Проблеми со дишењето.

Сепак, со долготрајни и бавно напредувачки процеси, објективните симптоми можат да се сокријат долго време.

Сигурно ја потврдува дијагнозата на „синдром на интракранијална хипертензија“ е можна само со комбинирана анализа на клинички и инструментални податоци.

дијагностика

Точна дијагноза на интракранијална хипертензија е можна само по директно мерење на нивото на притисок на течноста во мозокот. За таа цел, се спроведува инвазивна постапка - специјална игла со мандрина се вметнува во церебралните синуси, коморите или субарахноидалните простори, по што е прикачен манометар.

Во случаи кога таква директна постапка не може да се користи или нејзиното спроведување е несоодветно, потпрете се на индиректни знаци на зголемен интракранијален притисок. Овие вклучуваат:

 • Кривина и проширување на вените на дното, едем на оптичкиот нерв со офталмоскопија;
 • Венска дисциркулација, висок индекс на пулсација според ултразвучна доплерографија на садовите на главата и вратот, реовазографија, дуплекс скенирање;
 • Деформација на церебралните шуплини, голем волумен на лезијата и перивентрикуларна ретка фракција на мозочното ткиво при невровизуелизација (КТ и МРИ);
 • Поместување на средните структури според резултатите од ехоенцефалоскопија.

Употребата на КТ и МРИ не дозволува со сигурност да се суди за присуството на интракранијална хипертензија.

Заклучок

Интракранијалната хипертензија е опасна последица од мозочни заболувања. Степенот на манифестација на патологијата се одредува според симптомите, методите на лекување и прогнозата. Со навремена медицинска помош, може да се избегнат секундарни компликации на интракранијална хипертензија.

Следниве извори беа искористени за подготовка на статијата: Царенко СВ корекција на интракранијална хипертензија // Истражувачки институт за итна медицинска помош. НВ Склифосовски. - 2011 година.

Magzhanov RV, Davletova AI, Bakhtiyarova KZ, Pervushina EV, Tunik VF Бенигна интракранијална хипертензија: клинички опсервации // Анали на клиничка и експериментална неврологија - 2017 година.

b5fe1c7311fe57ebd41f6ae181041199 - Клиничката слика на третман и прогноза за бенигна идиопатска интракранијална”Alt =” ”>

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic