Системски лупус еритематозус

Системскиот лупус еритематозус е една од неколкуте болести на голем број „големи имитатори“. Таквото звучно име дефинира патологија која покажува неспецифични симптоми кои во голема мера ја комплицираат точната дијагноза. Таквиот феномен е поврзан, пред сè, со многу голем сет на клинички знаци кои се манифестираат во различни органи и системи, што во огромното мнозинство на случаи предизвикува неточна дијагноза.

Симптомите на системски еритематозус варираат многу, се појавуваат и исчезнуваат непредвидливо. Многу пациенти живеат со СЛЕ многу години пред да им биде дијагностицирана болеста.

На што повеќе се жалат пациентите во раните фази на болеста?

 • Манифестација на треска.
 • Општа малаксаност.
 • Болка во зглобовите и мускулите.
 • Нескротлив замор.

Бидејќи слични симптоми се многу чести меѓу многу други болести, овие знаци не се дел од дијагностичките критериуми за СЛЕ.

Болеста, иако со различна фреквенција, но сепак се јавува, без оглед на полот, клиничките знаци на секој пол се разликуваат.

За женскиот тип на болест, едно е карактеристично.

 • Повеќе рецидиви.
 • Релативно низок број на бели крвни клетки.
 • Пожива манифестација на артритис.
 • Психолошки нарушувања наспроти општата позадина на текот на болеста.

И кај мажите, почесто забележете друг.

 • Конвулзивни појави.
 • Патологија на бубрезите.
 • Серозитис на внатрешни органи, почесто - бели дробови и срце.
 • Нарушувања на епителот на кожата.
 • Периферна невропатија.

Прекршувања на телесните системи карактеристични за системскиот еритематозен лупус

Околу 70% од пациентите со дијагностициран СЛЕ покажуваат дерматолошки симптоми. Постојат три главни категории на лезии на кожата.

  Дискотека>artropatija1 - Системски лупус еритематозус

Најчестиот симптом е болка во зглобовите, главно во областа на раката и зглобот. 90% од сите пациенти се жалат на ова нарушување, кое се манифестира со различен интензитет без очигледна причина.

За разлика од ревматоидниот артритис, СЛЕ обично не предизвикува сериозни нарушувања во анатомијата на зглобовите. Само 10% од пациентите пријавуваат каква било значителна деформација на артикуларните елементи. Точно, овие луѓе паѓаат во црвената опасна зона за развој на коскено-артикуларна туберкулоза во нив. Покрај тоа, СЛЕ ја зголемува кревкоста на коските кај жените, што е полн со чести фрактури, дури и со мал ефект на компресија.

Околу 50% од пациентите со СЛЕ страдаат од анемија при низок број на тромбоцити и бели крвни клетки, што често се припишува на несакани ефекти од третманот со лекови.

Покрај тоа, во скоро сите случаи, се забележува присуство на автоантитела кон тромбоцитни фосфолипиди, што ја намалува функционалноста на вторите.

Срцето е една од најчестите цели за СЛЕ. Пациентите забележуваат:

 • перикардитис;
 • миокардитис;
 • влакнест ендокардитис. Ендокардитис со еритематозен лупус се карактеризира со неинфективна форма на проток - ендокардитис Либман-Сакс, кој влијае на внатрешната мембрана што е поставена на митралната и трикуспидалната валвула.

Кај сите пациенти со лупус еритематозус, се забележуваат атеросклеротични промени во големите и средните коронарни артерии, како и вените.

Пациентите често имаат плеврит, акумулација на течност во плевралната празнина, дистрофични промени во епителните клетки на бронхиите и бронхиолите, хронични интерстицијални патологии во белодробниот паренхим, пулмонална хипертензија, емболија, пулмонално крварење и синдром на колапс на пулмоналното ткиво.

Лабораториските тестови на урина утврдуваат присуство на крв и протеини во неа, што укажува на почетни патолошки промени во бубрезите. Акутна или хронична бубрежна инсуфициенција се развива со локализација на патолошки процеси во гломеруларниот-тубуларен систем, што обично завршува во терминална фаза кај 5% од пациентите.

Хистолошките студии го потврдуваат мембранскиот гломерулонефритис со абнормалност на жичаната јамка како резултат на таложење на имуни комплекси долж гломеруларната базална мембрана.

Невропсихијатриски синдроми може да се појават во голем број случаи на СЛЕ инциденца и вклучуваат централни и периферни нарушувања. Современата медицина дефинира 19 невропсихијатриски синдроми поврзани со системски лупус еритематозус. Вреди да се напомене дека дијагностицирањето на ваквите симптоми во присуство на СЛЕ е еден од најсложените процеси, бидејќи вклучува многу голем број на различни модели на клинички знаци кои може да бидат погрешно за истовремена клиника за заразни болести или мозочни удари.

Најчестиот симптом на овој комплекс кај СЛЕ е главоболка. Покрај тоа, постојат и други вообичаени невропсихијатриски манифестации.

 • Когнитивна дисфункција
 • Цереброваскуларна болест.
 • Епилептични напади.
 • Полиневропатија.
 • Анксиозно растројство.
 • Психози од различна генеза.

Синдром на интракранијална хипертензија е многу поретко поради зголемен интракранијален притисок, оток на главата на оптичкиот нерв и главоболка против општата позадина на отсуство на лезии во церебралните комори и нормалната хемиско-хематолошка слика за составот на цереброспиналната течност.

Во изолирани случаи, пациентите можат да доживеат појава на делириум, синдром Гилаин-Баре, асептичен менингитис, автономна невропатија, демиелинизирачки синдроми, мононевропатија, моторни нарушувања, мијастенија гравис, миелопатија, кранијална невропатија и плексопатија.

СЛЕ предизвикува зголемен ризик од фетална смрт во матката и спонтан абортус. Вкупната стапка на живороденост се проценува на повеќе од 72% кај жени со лупус, а живите симптоми на СЛЕ започнуваат да се манифестираат за време на бременоста.

Новороденчето лупус кај дете родено од мајка со СЛЕ најчесто е претставено со осип што личи на хроничен, дискоиден тип на болест со можни системски нарушувања, како што се срцев блок, зголемен црн дроб и слезината.

Вистинските причини за развој на СЛЕ сè уште не се утврдени. Постојат неколку теории за развој на системски лупус еритематозус, кои се контроверзни и имаат и потврдувачки и побитни фактори:

 • Генетска теорија. Според оваа теорија, болеста е генетски одредена. Сепак, специфичен ген што предизвикува развој на СЛЕ сè уште не е откриен.
 • Вирусна теорија. Откриено е дека кај пациенти кои страдаат од СЛЕ, често се открива вирусот Епштејн-Бар.
 • Бактериска теорија. Докажано е дека ДНК на голем број бактерии може да ја стимулира синтезата на антинуклеарни автоантитела.
 • Хормонална теорија. Womenените со СЛЕ често имаат покачено ниво на хормони пролактин и естроген. Исто така, постои честа примарна манифестација на СЛЕ за време на бременоста или по породувањето, кога женското тело претрпува огромни хормонални промени.
 • Дејството на физичките фактори. Познато е дека ултравиолетовото зрачење може да започне со синтеза на автоантитела од клетките на кожата (кај луѓе предиспонирани за СЛЕ).

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic