Упатства за употреба на Ренитек, цена, прегледи, аналози, таблети 5 мг, 10 мг и 20 мг, Ко-ренитек

1 таблета содржи еналаприл малеат 20 мг и хидрохлоротиазид 12,5 мг; во пакување блистер од 14 парчиња., во кутија од 1 или 2 плускавци.

Ко-Ренитек содржи такви активни состојки како што се малеат еналаприл и хидрохлоротиазид. Покрај тоа, содржи такви дополнителни компоненти како што се железен оксид, жолт оксид, прегелатиниран пченкарен скроб, пченкарен скроб, водена лактоза, натриум бикарбонат, магнезиум стеарат.

Лекот е достапен во таблети, кои се наоѓаат во плускавците содржани во пакувањето.

Renec е достапен во форма на таблети во дози од 5, 10 или 20 mg. Активна компонента: манаат на еналаприл - 5, 10 или 20 mg.

Исто така, се ослободува и лекот Ко-Ренитек. 1 таблета содржи 20 mg еналаприл малеат и 12,5 mg хидрохлоротиазид.

Секое пакување содржи упатства за употреба на лековите.

ренитек - упатства за употреба на ренитек, цена, прегледи, аналози, таблети 5 мг, 10 мг и 20 мг, ко-ренитек

Поефикасен лек, сличен на ефект како „Ренитек“, се смета за комбиниран антихипертензивен лек „Ко-ренитек“. Во неговиот состав, покрај еланаприл 20 мг, има и диуретик хидрохлоротиазид (12,5 мг).

Комбинираниот ефект на лекот се базира на комбинација на вазодилататорно и диуретично дејство. Ко-ренитек обично се препишува за тешка хипертензија за да се намали товарот врз срцето и крвните садови.

Дозирна форма на ослободување на Ранитек - таблети: триаголен, од едната страна со ризик; 5 mg секој - бел, врежан од другата страна на „MSD 712“; 10 mg секој - розова, врежана од другата страна на „MSD 713“; 20 mg секоја - светло розева со жолтеникава нијанса со дамки, врежана од другата страна на MSD 714 (7 парчиња во плускавци, во пакет од картон од 1, 2 или 4 плускавци; 100 парчиња. Во шишиња со темно стакло, во картонска амбалажа 1 шише).

Состав на 1 таблета:

 • активна супстанција: манаат на еналаприл - 5, 10 или 20 mg;
 • помошни компоненти (5/10/20 mg): натриум бикарбонат - 2,5 / 5/10 mg; лактоза монохидрат - 198,1 / 164,1 / 153,9 мг; прегелатиниран скроб - 5,06 / 2,2 / 2,2 mg; пченкарен скроб - 22,77 / 22/22 mg; магнезиум стеарат - 0,9 / 1 / 1,1 mg; жолт оксид на железо (Е172) - 0/0 / 0,13 мг; црвен железен оксид (Е172) - 0 / 0,5 / 0,05 мг.

Фармаколошки својства

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Фармакодинамика

Ренитек е еден од инхибиторите на АКЕ (ензим кој преобразува ангиотензин) - лекови кои влијаат на системот на ренин-ангиотензин-алдостерон (RAAS). Лекот се користи во третманот на есенцијална хипертензија - примарна хипертензија (артериска хипертензија) од било која тежина, како и реноваскуларна хипертензија.

Еналаприл е дериват на Л-пролин и Л-аланин (аминокиселини). По орална администрација, супстанцијата брзо се апсорбира, проследена со хидролиза до еналаприлат. Тоа е високо специфичен и долго дејствувачки АКЕ инхибитор кој не содржи сулфидрилна група.

АКЕ (пептидил дипептидаза А) ја катализира конверзијата на ангиотензин I во петорскиот пептид ангиотензин II. Еналаприлат го инхибира АКЕ, што доведува до намалување на плазматската концентрација на ангиотензин II во крвта и лачење на алдостерон, како и зголемување на активноста на ренин.

ACE е идентичен со ензимот кининаза II, и затоа еналаприл може исто така да го блокира уништувањето на брадикинин, пептид кој има изразен вазодилатационен ефект (треба да се разјасни вредноста на овој ефект).

И покрај фактот дека главниот механизам за намалување на крвниот притисок (крвен притисок) е сузбивање на активноста на РААС, Ренитек, исто така, покажува антихипертензивен ефект кај пациенти со хипертензија и со намалена активност на ренин.

Употребата на еналаприл кај пациенти со хипертензија доведува до намалување на крвниот притисок додека стоите и лежите без значително зголемување на отчукувањата на срцето (отчукувањата на срцето).

Симптоматска постурална хипотензија се јавува ретко. Кај некои пациенти, може да бидат потребни неколку недели употреба за да се постигне оптимално намалување на крвниот притисок. Прекин на терапијата до нагло покачување Крвниот притисок не води.

Ефективната инхибиција на активноста на АКЕ обично се развива 2-4 часа по единечна доза. Антихипертензивниот ефект се развива повеќе од 1 час, максималното намалување на крвниот притисок се забележува 4-6 часа по земањето на Ренитек. Времетраењето на дејството зависи од дозата. Хемодинамичките ефекти и антихипертензивниот ефект со препорачаните дози се одржуваат 24 часа.

Антихипертензивната терапија со еналаприл доведува до значителна регресија на хипертрофија на левата комора и придонесува за зачувување на нејзината систолна функција.

При спроведување на клинички студии за хемодинамика кај пациенти со есенцијална хипертензија, намалувањето на крвниот притисок беше придружено со намалување на вкупниот периферен васкуларен отпор, зголемување на срцевиот минутен волумен и мали промени или без промени во срцевиот ритам. По земањето на еналаприл, се забележува зголемување на бубрежниот проток на крв.

Долготрајната терапија за есенцијална хипертензија и бубрежна инсуфициенција може да доведе до подобрување на бубрежната функција, што е потврдено со зголемување на GFR.

На кратки клинички студии кај пациенти со ренална инсуфициенција со / без дијабетес мелитус по администрација на еналаприл, забележано е намалување на албуминурија, екскреција на IgG во бубрезите и намалување на вкупниот протеин во урината.

Со комбинирана употреба на диуретици на Ренитек и тиазид, се зајакнува антихипертензивниот ефект. Еналаприл ја намалува / спречува појавата на хипокалемија предизвикана од земање тиазиди.

Еналаприл нема непожелен ефект врз плазматската концентрација на урична киселина во крвта.

Renitec поволно влијае на односот на фракциите на липопротеини во крвната плазма. Исто така, постои поволно дејство / нема ефект врз концентрацијата на вкупниот холестерол.

Кај пациенти со срцева слабост при употреба на срцеви гликозиди и диуретици, администрацијата на Ренитек доведува до намалување на вкупниот периферен отпор и крвниот притисок. Постои зголемување на срцевиот минутен волумен, додека срцевиот ритам (обично се зголемува кај пациенти со срцева слабост) се намалува. Притисокот на заглавување во пулмоналните капилари е исто така намален.

Во лесна / умерена сериозност на HF, еналаприл ја забавува прогресијата на дилатација на срцето и HF (потврдено со подобрување на исфрлачката фракција на левата комора и намалување на систолниот и крајниот дијастолен волумен на левата комора).

Клиничките податоци покажуваат дека еналаприл ја намалува фреквенцијата на вентрикуларни аритмии кај пациенти со срцева слабост, иако клиничкото значење и основните механизми на овој ефект не се познати.

Фармакокинетиката

Апсорпција: по орална администрација, еналаприл брзо се апсорбира во гастроинтестиналниот тракт. Максималната серумска концентрација во крвта се постигнува во рок од 1 час. Степенот на апсорпција на супстанцијата е приближно 60%. Јадењето на апсорпција на еналаприл нема ефект. По апсорпцијата, супстанцијата брзо хидролизира, формирајќи активен метаболит - еналаприлат, кој е моќен инхибитор на АКЕ.

Максималната серумска концентрација на супстанција во крвта се забележува приближно 4 часа по орална администрација. Времетраењето на апсорпција и хидролиза на еналаприл е слично за различните препорачани терапевтски дози. Концентрација на рамнотежа во серумот на супстанција во крвта се постигнува до четвртиот ден од употребата на Ренитек.

Дистрибуција: врзувањето на еналаприлат со плазма протеините во опсегот на терапевтски дози не е поголемо од 60%.

Метаболизам: нема податоци за други значајни начини на метаболизам на еналаприл, покрај хидролиза до еналаприлат.

Екскреција: се излачува главно преку бубрезите. Главните метаболити откриени во урината се еналаприлат (околу 40% од дозата) и непроменет еналаприл (околу 20%).

Кривата на плазматската концентрација на еналаприлат во крвта има долга завршна фаза. Полуживотот на супстанцијата со апликација за курс е 11 часа.

AUC (област под кривата на концентрација-време) на еналаприлат и еналаприл кај пациенти со бубрежна инсуфициенција се зголемува. Со клиренс на креатинин од 40-60 мл / мин по земањето на Ренитек во дневна доза од 5 мг, рамнотежната AUC на еналаприлат е приближно 2 пати поголема отколку кај пациенти со непречена бубрежна функција.

Во тешка бубрежна инсуфициенција (клиренсот на креатинин не повеќе од 30 ml / мин), вредноста на AUC се зголемува за околу 8 пати, се зголемува ефективниот полуживот по повторната администрација на лекот, а почетокот на состојбата на рамнотежа на концентрацијата на еналаприлат е одложено. Еналаприлат може да се отстрани од општите крвни текови со помош на постапката за хемодијализа. Со хемодијализа, клиренсот е 62 ml / min.

Просечната максимална концентрација на еналаприл во мајчиното млеко по единечна доза од 20 mg еналаприл е 1,7 mcg / l 4-6 часа по администрацијата. Проценетиот максимален внес на супстанција кај дете кое е целосно доено е 0,16% од дозата, која се пресметува земајќи ја предвид тежината на мајката.

контраиндикации

Што му помага на Ренитек? Индикации за употреба на лекот се како што следува:

 • нарушување на левата комора доколку е потребно, спречување на коронарна исхемија;
 • срцева слабост;
 • асимптоматско нарушување на левата комора со цел да се спречи развој на тешка срцева слабост;
 • есенцијална и реноваскуларна хипертензија.

Индикации за употреба Renitek исто така вклучуваат назначување на лица со нестабилна ангина пекторис за да се намали фреквенцијата на хоспитализации и да се спречи појава на миокарден инфаркт.

 • преосетливост кон главните или помошните компоненти на лекот;
 • идиопатски или наследен ангиоедем;
 • деца и адолесценти до 18 години;
 • индикации за историја на ангиоедем предизвикани од претходна администрација на АКЕ-инхибитори.
 • хипертрофична опструктивна кардиомиопатија;
 • десензибилизација со алерген од отров на Hymenoptera;
 • дијализа со употреба на мембрани со висок проток (како AN 69);
 • хиперкалемија;
 • спроведување на постапката за афереза ​​за липопротеини со мала густина (LDL афереза) со употреба на декстран сулфат;
 • митрална / аортна стеноза;
 • угнетување на хематопоеза на коскена срцевина;
 • кои припаѓаат на црната раса;
 • состојби по голема операција или општа анестезија;
 • цереброваскуларна болест или коронарна срцева болест;
 • откажување на црниот дроб;
 • билатерална стеноза на ренална артерија или стеноза на единечна бубрежна артерија;
 • Реноваскуларна хипертензија
 • возраст над 65 години;
 • системски заболувања на сврзното ткиво (склеродерма, системски лупус еритематозус, итн.), терапија со прокаинамид или алопуринол, имуносупресивна терапија или комбинација на овие комплицирачки фактори;
 • историја на влошена алерголошка историја или ангиоедем;
 • состојби кои се придружени со намалување на волуменот на циркулирачка крв (вклучително и за време на дијализа, диуретична терапија, диета со ограничување на сол, повраќање или дијареја);
 • дијабетес;
 • состојби по трансплантација на бубрег;
 • откажување на бубрезите;
 • комбинирана употреба со диуретици кои штедат калиум, препарати на калиум, замени за сол што содржат калиум и препарати на литиум.

Овој лек е индициран за артериска хипертензија, ако комбинираната терапија се смета за најефикасна.

Не можете да користите Co-Renitec со зголемена чувствителност на неговите компоненти, детство, анурија, историја на едем на Квинке, како и наследен или идиопатски едем на Квинке.

Со претпазливост, оваа дрога е пропишана за:

 • билатерална стеноза на бубрежната артерија;
 • коронарна срцева болест;
 • аортна стеноза;
 • тешки системски заболувања на сврзното ткиво;
 • дијабетес мелитус;
 • состојба по трансплантација на бубрег;
 • диета со низок натриум
 • напредна возраст;
 • цереброваскуларни заболувања;
 • хронична срцева слабост;
 • ренална инсуфициенција;
 • угнетување на хематопоеза на коскена срцевина;
 • состојби придружени со намалување на обемот на циркулирачка крв;
 • откажување на црниот дроб;
 • хиперкалемија
 • стеноза на една бубрежна артерија.
 • Реноваскуларна хипертензија
 • есенцијална хипертензија;
 • која било фаза на CH.

Во присуство на клинички манифестации на срцева слабост, Ренитек е исто така пропишан за да ги постигне следниве цели:

 • зголемено преживување на пациентот;
 • намалување на фреквенцијата на хоспитализации поврзани со срцева слабост;
 • забавување на прогресијата на срцевата слабост.

Во отсуство на клинички симптоми на срцева слабост кај пациенти со нарушена функција на левата комора, Ренитек е пропишан за да ги постигне следниве цели (спречување на развој на клинички тешка срцева слабост):

 • намалување на фреквенцијата на хоспитализации поврзани со срцева слабост;
 • забавување на клиничките манифестации на срцева слабост.

Со дисфункција на левата комора, Ренитек е пропишан за да ги постигне следниве цели (спречување на корорнарна исхемија):

 • намалување на фреквенцијата на хоспитализации поврзани со нестабилна ангина пекторис;
 • намалување на инциденцата на миокарден инфаркт.
 • идиопатски / наследен ангиоедем, влошена историја на ангиоедем поврзана со употреба на АКЕ-инхибитори;
 • синдром на малапсорпција на глукоза-галактоза, недостаток на лактаза, наследна нетолеранција на лактоза;
 • комбинирана терапија со лекови што содржат алискирен или алискирен кај пациенти со дијабетес мелитус / нарушена бубрежна функција (GFR помалку од 60 ml / min / 1,73 m 2);
 • возраст од 18 години;
 • бременост и лактација;
 • индивидуална нетолеранција на компонентите што го сочинуваат лекот.

Релативна (болести / состојби, во присуство на кои е потребна претпазливост при препишување на Ренитек):

 • состојби по трансплантација на бубрег;
 • билатерална стеноза на ренална артерија или стеноза на единечна бубрежна артерија;
 • митрална / аортна стеноза;
 • хипертрофична опструктивна кардиомиопатија;
 • цереброваскуларна болест или коронарна срцева болест;
 • откажување на бубрезите;
 • угнетување на хематопоеза на коскена срцевина;
 • хиперкалемија;
 • Реноваскуларна хипертензија
 • откажување на црниот дроб;
 • комбинирана употреба со диуретици кои штедат калиум, препарати на калиум, замени за сол што содржат калиум и препарати на литиум;
 • спроведување на постапката за афереза ​​за липопротеини со мала густина (LDL афереза) со употреба на декстран сулфат;
 • состојби кои се придружени со намалување на волуменот на циркулирачка крв (вклучително и за време на дијализа, диуретична терапија, диета со ограничување на сол, повраќање или дијареја);
 • историја на влошена алерголошка историја или ангиоедем;
 • дијализа со употреба на мембрани со висок проток (како AN 69);
 • системски заболувања на сврзното ткиво (склеродерма, системски лупус еритематозус, итн.), терапија со прокаинамид или алопуринол, имуносупресивна терапија или комбинација на овие комплицирачки фактори;
 • дијабетес;
 • десензибилизација со алерген од отров на Hymenoptera;
 • кои припаѓаат на црната раса;
 • состојби по голема операција или општа анестезија;
 • возраст над 65 години.

Renec се произведува во форма на таблети во различни дози на активната супстанција. Стандардни дози се 5, 10 и 20 мг.

C2ABRenitekC2BB инструкции за применување пред данок - упатства за употреба на Ренитек, цена, прегледи, аналози, таблети 5 мг, 10 мг и 20 мг, ко-ренитек

Еден од најчесто користените агенси за третман на постојан висок крвен притисок е Ренитек.

Главната активна состојка е манаат на еналаприл:

 1. Кога се проголта, супстанцијата се претвора во ефикасен АКЕ инхибитор - еналаприлат.
 2. Под негово влијание, крвниот притисок се намалува.
 3. Исто така, се забележува намалување на васкуларниот отпор.
 4. Кај некои пациенти, зголемен срцев минутен волумен.
 5. Паралелно, под влијание на еналаприлат, состојбата на мускулното ткиво на левата комора се подобрува, а вентрикуларната аритмија исто така се намалува.
 6. Ефектот се јавува 1-3 часа откако пациентот пие „Ренитек“. Времетраењето на ефектот е околу еден ден.

Заедно со вообичаениот „Ренитек“, лекарите можат да препишат таблети за притисок „Ко-Ренитек“.

Ова е комбиниран пар, чиј ефект е обезбеден со синергетско дејство на две главни компоненти:

 • манаат на еналаприл, што обезбедува намалување на крвниот притисок;
 • хидрохлоротиазид (диуретик), што го потенцира хипотензивниот ефект.

Составот на двата лека заедно со главните компоненти исто така вклучува и помошни супстанции, кои вклучуваат лактоза (воден / безводен), талк, скроб, бои, итн.

Упатство за употреба на Renitec, цена, прегледи, аналози, таблети 2 mg, 1 mg и 1507287283331 mg, Co-renitec

Главните индикации за назначување и администрација на Ренитек се како што следува: артериска хипертензија

„Ренитек“ се користи во терапија:

 • хипертензија (и суштинска и реноваскуларна) како единствен лек;
 • дисфункции на срцевиот мускул.

Како профилактички лек, Renec се користи за спречување на развој на срцева слабост, дисфункција на левата комора (и тешка и асимптоматска), коронарна срцева болест, ангина пекторис и срцев удар.

Во исто време, редовното внесување на „Ренитек“, според упатствата на специјалист, може да го зголеми преживувањето на пациентот, да го намали ризикот од егзацербации и да ја намали фреквенцијата на хоспитализации.

Преосетливост (вклучително и на други АКЕ-инхибитори и деривати на сулфаниламид), анурија, возраст на децата.

На температура не повисока од 30 ° С.

Да се ​​чува подалеку од дофат на деца.

Не користете по датумот на истекување отпечатен на пакувањето.

Синоними на нозолошки групи

Наслов МКБ-10Синоними на болеста МКБ-10
I10 Есенцијална (примарна) хипертензијаХипертензија
Артериска хипертензија
Кризна артериска хипертензија
Артериска хипертензија комплицирана од дијабетес
Хипертензија
Нагло зголемување на крвниот притисок
Хипертензивни нарушувања на циркулацијата
Хипертензивна состојба
Хипертензивни кризи
Хипертензија
Артериска хипертензија
Малигна хипертензија
Есенцијална хипертензија
Хипертонична болест
Хипертензивни кризи
Хипертензивна криза
Хипертензија
Малигна хипертензија
Малигна хипертензија
Изолирана систолна хипертензија
Хипертензивна криза
Егзацербација на хипертензија
Примарна артериска хипертензија
Минлива артериска хипертензија
Суштинска артериска хипертензија
Суштинска артериска хипертензија
Есенцијална хипертензија
Есенцијална хипертензија
I15 Секундарна хипертензијаХипертензија
Артериска хипертензија
Кризна артериска хипертензија
Артериска хипертензија комплицирана од дијабетес
Хипертензија
Вазоренална хипертензија
Нагло зголемување на крвниот притисок
Хипертензивни нарушувања на циркулацијата
Хипертензивна состојба
Хипертензивни кризи
Хипертензија
Артериска хипертензија
Малигна хипертензија
Симптоматска хипертензија
Хипертензивни кризи
Хипертензивна криза
Хипертензија
Малигна хипертензија
Малигна хипертензија
Хипертензивна криза
Егзацербација на хипертензија
Бубрежна хипертензија
Реноваскуларна артериска хипертензија
Реноваскуларна хипертензија
Симптоматска артериска хипертензија
Минлива артериска хипертензија

Фармакодинамика и фармакокинетика

Овој лек го намалува нивото на јони на натриум во васкуларниот wallид, крвниот притисок, тонот на артериските садови, OPSS, а исто така ја зголемува диурезата. Антихипертензивниот ефект трае во текот на денот.

Така, лекот е ефикасен во случај на артериска хипертензија. Антихипертензивниот ефект на активните компоненти на лекот е комплементарен. Терапијата со оваа алатка е поефикасна во повеќето случаи со артериска хипертензија отколку употребата на еналаприл малеат и хидрохлоротиазид одделно.

Еналаприл е инхибитор на АКЕ. По апсорпцијата, тој се метаболизира во еналаприлат. Неговото дејство доведува до намалување на нивото на ангиотензин II во плазмата, поради што се зголемува активноста на крвниот плазма ренин и се намалува лачењето на алдостерон. Покрај тоа, еналаприл го инхибира уништувањето на брадикининот.

Намалувањето на крвниот притисок е придружено со намалување на вкупниот периферен васкуларен отпор и мало зголемување на срцевиот минутен волумен. Лекот го зголемува бубрежниот проток на крв. Во исто време, стапката на гломеруларна филтрација не се менува, освен ако првично не била намалена кај пациентите.

Хидрохлоротиазидот е диуретик и антихипертензивен агенс кој помага да се зголеми активноста на ренинот. Така, во комбинација со еналаприл, тоа доведува до позначително намалување на крвниот притисок. Откажувањето на лекот не предизвикува нагло зголемување.

Максималниот ефект, по правило, се појавува 2-4 часа по апликацијата. Антихипертензивниот ефект се забележува по еден час. Времетраењето на лекот зависи од дозата. Како по правило, тоа трае во текот на денот.

Упатство за употреба Renitek: метод и доза

Таблетите Renitek се земаат орално. Ефективноста на терапијата не зависи од внесувањето храна.

Лекот се препишува во почетна доза од 10 (со лесен степен на болест) до 20 mg (во други случаи) на ден во 1 доза, но не повеќе од 40 mg на ден. Доза на одржување - 20 mg еднаш на ден.

Почетната доза на Ренитек е 5 мг или помалку (се должи на фактот дека крвниот притисок и бубрежната функција кај оваа група на пациенти може да бидат особено чувствителни на инхибиција на АКЕ). Тогаш дозата е избрана во согласност со потребите на пациентот.

Како по правило, со дневен внес, ефективната доза е 20 mg на ден.

Пациентите кои, непосредно пред почетокот на земањето на Ренитек, добиле третман со диуретик, треба да бидат претпазливи.

По земањето на првата доза на Ренитек, можен е развој на артериска хипотензија. Овој ефект е најверојатно кај пациенти кои користат диуретици.

Целта на лекот бара претпазливост, бидејќи таквите пациенти може да доживеат недостаток на натриум / течност. Диуретиците мора да се откажат 2-3 дена пред почетокот на употребата на Ренитек. Ако тоа не е можно, лекот треба да се препише во намалена доза (5 mg или помалку) за да се утврди примарниот ефект. Во иднина, дозата е избрана земајќи ја предвид состојбата на пациентот.

При бубрежна инсуфициенција, треба да го зголемите интервалот помеѓу дозите на лекот и / или да ја намалите дозата.

Почетната дневна доза на Ренитек во зависност од клиренсот на креатинин:

 • 30-80 ml / min (мали нарушувања): 5-10 mg;
 • 10-30 ml / min (умерени нарушувања): 2,5-5 mg;

Назначувањето на Ренитек треба да се изврши под строг надзор на лекар со цел да се утврди примарниот ефект на лекот врз крвниот притисок. Почетната доза е 2,5 mg. Лекот може да се користи за лекување на срцева слабост со тешки клинички манифестации заедно со диуретици и, доколку е потребно, со срцеви гликозиди.

Во отсуство на симптоматска хипотензија (поврзано со земање на Ренитек) или по соодветна корекција, дозата постепено се зголемува до вообичаената доза на одржување - 20 мг во 1 или 2 дози (во зависност од толеранцијата).

Изборот на доза може да се врши 2-4 недели или побрзо (во присуство на резидуални знаци и симптоми на срцева слабост). Таквиот терапевтски режим е ефикасен во намалувањето на стапката на смртност кај пациенти со клинички тешка HF.

Пред и по почетокот на терапијата, потребно е внимателно да се следи крвниот притисок и бубрежната функција кај пациенти со срцева слабост, бидејќи има информации за појава на артериска хипотензија како резултат на земање на Ренитек, проследено со (поретко) појава на ренална инсуфициенција. Кај пациенти кои примаат диуретици, нивната доза, доколку е можно, треба да се намали пред да го земете лекот.

Податоците за предозирање се ограничени.

Главните симптоми: значително намалување на крвниот притисок, што обично започнува околу 6 часа по земањето на лекот, ступор. Плазматската концентрација на еналаприлат во крвта, над 100-200 пати поголема од концентрацијата забележана со употреба на терапевтски дози, се забележува по земање 300 и 440 мг еналаприл (соодветно).

Терапија: интравенска инфузија со изотоничен раствор на натриум хлорид, ако е можно - со инфузија на ангиотензин II; предизвикувајќи повраќање. Екскреција на еналаприлат е можна со хемодијализа.

Употребата на Renitec може да варира во зависност од специфичната состојба на пациентот и другите фактори. Во повеќето случаи, лекот се зема орално, 10-20 mg еднаш. Максималната доза е 40 mg.

Во присуство на реноваскуларна хипертензија, единечна доза е од 2,5 до 5 mg. Ако има конгестивна срцева слабост, дозата обично започнува со 2,5 mg, тогаш може да се зголеми на 20 mg.

Ако има ренална инсуфициенција, тогаш дозата може да се намали и по дискреција на лекарот што посетува.

Кај хипертензија, почетната доза зависи од тежината на болеста и обично се движи од 10 до 20 mg еднаш на ден. Ако пациентот има лесен степен на хипертензија, се препорачува да се започне со третман со 10 mg на ден. Терапијата за потешки состојби треба да започне со доза од 20 mg на ден еднаш. Дозата на одржување е исто така 20 mg еднаш на ден. Максималната дневна доза е 40 mg.

На возрасни пациенти со срцева слабост и асимптоматска дисфункција на левата комора им се даваат 2,5 mg на ден. Овој лек може да се користи како дел од сеопфатен третман на срцева слабост. Ако е добро толерирана или по симптоматска хипотензија, почетната доза може постепено да се зголемува. Во овој случај, треба постојано да го следите крвниот притисок, функцијата на бубрезите и концентрацијата на калиум во крвната плазма.

Препорачаната дневна доза на одржување е 20 mg. Се зема еднаш или се дели на две.

Лекот се препишува орално, без оглед на оброкот.

Со артериска хипертензија, почетната доза е 1 таблета 1 пат на ден. Доколку е потребно, дозата може да се зголеми на 2 таблети 1 пат на ден.

На почетокот на терапијата со Коренитек, може да се развие симптоматска артериска хипотензија, почесто кај пациенти со нарушена рамнотежа на вода-електролит поради претходен третман со диуретици. Терапијата со диуретици треба да се прекине 2-3 дена пред почетокот на Коренитек.

Внатре - 1 маса. Еднаш дневно; доколку е потребно - 1 таблети. Еднаш дневно. Во бубрежна инсуфициенција (со Cl креатинин помалку од 2-1 ml / min), се препишува по прелиминарен избор на дози на секоја компонента.

Овој лек се администрира орално на таблета еднаш на ден. Доколку е потребно, дозата може да се зголеми на две таблети на ден.

Упатства за употреба Ко-Ренитек препорачува следење на податоците за рамнотежата на вода-електролит. Ако пациентот претходно земал диуретици, потребно е да се почека 2-3 дена пред да се консумираат таблети Co-Renitec. Во случаи кога има зголемување на уреа и креатинин во крвта, употребата на лекот треба да се прекине.

При земање на еналаприлав во поголеми дози, можно е значително намалување на крвниот притисок (приближно 6 часа по употреба) и ступор. Предозирање со хидрохлоротиазид може да доведе до нерамнотежа на електролити и дехидрираност како резултат на прекумерна диуреза.

Несакани настани

Може да се разликуваат следните негативни последици од земањето на лекот:

 • алергиски манифестации во форма на ангиоедем;
 • намалување на шеќерот во крвта;
 • чувство на вознемиреност, зголемена нервна ексцитабилност;
 • грчеви во бронхиите, изобилен мукозен исцедок од носот, засипнатост на гласот;
 • сува уста, запек, воспаление на оралната мукоза, недостаток на апетит, гадење, повраќање;
 • зголемено потење, осип на кожата;
 • оштетување на видот, промена на вкусот, појава на тинитус;
 • силно намалување на крвниот притисок, нарушување на ритамот на срцеви контракции, слаба циркулација, спазам на периферните артерии;
 • развој на импотенција;
 • вртоглавица, конфузија, нарушувања на спиењето, намалено расположение.

Ако има индивидуални манифестации или комплекс на негативни реакции, мора итно да се консултирате со лекар за да го решите прашањето за понатамошно продолжување на третманот со оваа дрога.

Вртоглавица, главоболка, несоница или поспаност, конвулзии, парестезии, нервоза, тинитус, замор, астенија; ортостатска хипотензија, несвестица, тахикардија, палпитации, болка во градите, гадење, повраќање, сува уста, диспепсија, гасови, абдоминална болка, дијареја или запек, кашлица, отежнато дишење, откажување на бубрезите и црниот дроб, панкреатитис, намалено либидо, импотенција, егзацербација на гихт, артралгија, фотосензитивност, алергиски реакции (осип, чешање, ангиоедем на лицето, усните, јазикот, гркланот итн.).

Негативните несакани реакции, според студиите, се обично лесни. Обично тие не треба да ја откажуваат терапијата. Несакани ефекти може да бидат следниве:

 • респираторен систем - појава на отежнато дишење, кашлица;
 • ССС - палпитации, ортостатски ефекти, несвестица, артериска хипотензија, болка во градите, тахикардија;
 • мускулно-скелетен систем - појава на грчеви во мускулите, болка во зглобовите;
 • бубрези - развој на бубрежна инсуфициенција, проблеми со работата на бубрезите;
 • лабораториски параметри - хипергликемија, хиперкалемија, хипокалемија, хиперурикемија, намален хематокрит и хемоглобин;
 • ЦНС - вртоглавица, раздразливост, астенија, парестезија, замор, поспаност, главоболка, нарушувања на спиењето;
 • дигестивен систем - диспепсија, дијареја, гадење, гасови, сува уста, повраќање, болки во стомакот, запек, панкреатит;
 • алергија - чешање, осип;
 • репродуктивен систем - развој на импотенција, намалено либидо;
 • други - тинитус, гихт.

Покрај тоа, во ретки случаи, при земање на лекот, можни се такви непожелни манифестации како ангиоедем на глотисот, екстремитетите, јазикот, лицето, ларинксот, усните, синдромот Стивенс-Johnонсон, цревниот едем на Квинке, хиперхидроза.

Во принцип, Ренитек добро се поднесува. Вкупната фреквенција на несакани реакции при употреба на лекот не ја надминува таа при употреба на плацебо. Обично несаканите реакции се мали, привремени и не доведуваат до укинување на терапијата.

Главоболка и вртоглавица се најчести. Кај 2-3% од пациентите, се забележува астенија и зголемен замор. Развојот на артериска хипотензија, ортостатска хипотензија, синкопа, гадење, дијареја, грчеви во мускулите, осип на кожата и кашлица се среќаваат кај помалку од 2% од пациентите. Постојат ретки извештаи за несакани ефекти како што се ренална инсуфициенција, олигурија, протеинурија, оштетена бубрежна функција.

Реакциите на преосетливост се манифестираат во ретки случаи во форма на ангиоедем на јазикот, лицето, усните, екстремитетите, гркланот и / или глотисот, во многу ретки случаи - како цревен ангиоедем.

Други несакани реакции (во многу ретки случаи):

 • дигестивен систем: панкреатит, интестинална опструкција, откажување на црниот дроб, сува уста, повраќање, запек, диспепсија, стоматитис, анорексија, холестатски / хепатоцелуларен хепатитис, жолтица, абдоминална болка;
 • кардиоваскуларен систем: мозочен удар или инфаркт на миокардот, евентуално секундарно до тешка артериска хипотензија кај ризични пациенти, синдром на Рејно, палпитации, болка во градите, ангина пекторис, нарушување на ритамот;
 • респираторен систем: ринореја, засипнатост, воспалено грло, белодробни инфилтрати, бронхијална астма / бронхоспазам, отежнато дишење;
 • централен нервен систем: вознемиреност, нарушувања на спиењето, зголемена нервоза, депресија, вртоглавица, конфузија, несоница, поспаност, парестезија;
 • кожа: пемфигус, токсична епидермална некролиза, уртикарија, пруритус, ќелавост, зголемено потење, ексфолијативен дерматитис, полиморфен еритем, синдром на Стивенс-Johnонсон;
 • метаболизам: хипогликемија (со дијабетес мелитус за време на терапија со орални хипогликемични агенси или инсулин);
 • други: заматен вид, црвенило на кожата на лицето, импотенција, нарушен вкус, глоситис, тинитус.

Постојат докази за развој на комплексен комплекс на симптоми, кој може да вклучува некои или сите од следниве симптоми: миозитис / мијалгија, васкулитис, треска, артралгија / артритис, серозитис, зголемена стапка на седиментација на еритроцити (ESR), позитивен тест за антинуклеарна антитела, леукоцитоза и еозинофилија. Осип, фотосензибилизација и други реакции на кожата исто така може да се појават како несакани реакции.

Постојат докази за зголемување на серумскиот креатинин, уреа во крвта, активноста на ензимите на црниот дроб и / или билирубин во крвниот серум (по правило, тие се реверзибилни и по прекинот на нормализацијата на Ренитек). Понекогаш постои развој на хиперкалемија и хипонатремија.

Постојат докази за намалување на концентрацијата на хематокрит и хемоглобин. Постојат одделни извештаи за тромбоцитопенија, неутропенија, потиснување на функцијата на коскената срцевина и агранулоцитоза.

Несакани ефекти, чија појава е забележана како резултат на набvationудување по маркетингот: уролошка инфекција, пневмонија, херпес зостер, инфекција на горниот респираторен тракт, срцев удар, бронхитис, атријална фибрилација, мелена, белодробна емболија, атаксија, хемолитична анемија, вклучително и случаи на хемолиза кај пациенти со недостаток на хемолиза на глукоза-6-фосфат дехидрогеназа. Причинска каузална врска со земање на Ренитек не е сигурно утврдена.

Специјални инструкции

Ренитек треба да се зема со голема претпазливост при лекување на пациенти со билатерална стеноза на бубрежна артерија или стеноза на единствена бубрежна артерија. Клинички изразена артериска хипертензија ретко се забележува кај пациенти со некомплицирана артериска хипертензија.

Кај пациенти со артериска хипертензија кои се подложени на терапија со лекови за третман на артериска хипертензија, таа често се развива во однос на позадината на хиповолемија, која се следи како резултат на земање диуретици. Клинички изразена артериска хипертензија е забележана кај пациенти со срцева слабост, но не е придружена со бубрежна инсуфициенција.

Артериска хипотензија почесто се забележува кај пациенти со тешки форми на срцева слабост. Кај такви пациенти, третманот со лекот треба да започне под надзор на лекар. Слично на тоа, треба да се следат пациентите со коронарна срцева болест, како и васкуларни болести.

Развојот на клинички изразената артериска хипотензија кај пациенти со некомплицирана артериска хипертензија е редок. За време на терапијата кај пациенти со артериска хипертензија, оваа болест често се развива во позадина на хиповолемија, која е поврзана со диуретична терапија, ограничување на внесувањето сол, кај пациенти на хемодијализа, како и со дијареја или повраќање.

При земање на Ренитек, минлива хипотензија за понатамошен третман не е контраиндикација, откако ќе се надополни волуменот на течноста и се нормализира крвниот притисок, лекот може да се продолжи. Кај некои пациенти со срцева слабост и нормален / низок крвен притисок, употребата на Renitek може да предизвика дополнително намалување на крвниот притисок.

Кај пациенти со историја на ангиоедем, кои не се поврзани со употреба на АКЕ-инхибитори, исто така е можно зголемување на веројатноста за нејзино појавување со употреба на Ренитек. Инциденцата на ангионевротичен едем кај пациенти од раса Негроид е поголема отколку кај претставници на други раси.

Постојат информации за ретки случаи на опасни по живот анафилактички реакции за време на преосетливост од алерген од отров на Хименоптера. Ваквите реакции може да се избегнат ако Ренитек привремено се прекине пред почетокот на хипосензибилизацијата.

Постојат информации за појава на кашлица за време на употребата на лекот. Во повеќето случаи, кашлицата е непродуктивна, трајна и откако ќе престане повлекувањето на Ренитек (треба да земете предвид при спроведување на диференцијална дијагноза на кашлица).

Главните фактори на ризик за развој на хиперкалемија се ренална инсуфициенција, дијабетес мелитус, комбинирана употреба со диуретици кои штедат калиум (спиронолактон, триамтерен или амилорид). Исто така, ризикот се зголемува со употреба на додатоци и соли на калиум. Мора да се земе предвид дека хиперкалемијата може да доведе до сериозни (во некои случаи и фатални) срцеви аритмии.

Поради веројатност за вртоглавица (особено по земање на почетната доза на Ренитек кај пациенти кои земаат диуретици), треба да се внимава во текот на периодот на лекување при управување со возила.

Примена во бременост и лактација

Безбедноста на процесите на употреба на лекот од страна на деца под 18-годишна возраст не е дефинирана.

Медицинскиот состав не се користи за време на бременост и доење поради недостаток на податоци што ја потврдуваат безбедноста на овој процес.

Ренитек е контраиндициран за бремени жени и доилки.

Во случај на бременост, лекот треба да се прекине веднаш, бидејќи неговата употреба во II и III триместар од бременоста може да доведе до развој на болести или смрт на фетусот / новороденчето. Можни последици од продолжената терапија во текот на овој период: артериска хипотензија, ренална инсуфициенција, хиперкалемија / хипоплазија на черепот, олигохидрамнион (може да доведе до деформација на черепот, контрактура на екстремитетите, хипоплазија на белите дробови). Овие компликации, очигледно, не се забележуваат во случаи на употреба на Ренитек за време на првиот триместар од бременоста.

Состојбата на новороденчињата чии мајки земале Ренитек треба внимателно да се следи во врска со откривање на намалување на крвниот притисок, хиперкалемија и олигурија. Еналаприл, кој навлезе во плацентата, може делумно да се отстрани од циркулацијата на крвта на новороденчето со употреба на перитонеална дијализа; теоретски, може да се отстрани со размена на трансфузија на крв.

Не се препорачува да се препише за време на бременоста, особено во триместар од II-III (поради ризик од развојни дефекти или фетална смрт). Кога се појави бременост, приемот треба да се прекине. Сепак, дозволено е да се користи лекот кај бремени жени од здравствени причини, сепак, неопходно е да се информира пациентот за можните последици и да се спроведува периодично ултразвучно скенирање (за да се процени интра-амнионскиот простор). За време на третманот, жените кои дојат треба да го прекинат доењето.

Интеракција

Компатибилен (адитивен ефект) со други антихипертензивни лекови. Со истовремена употреба на додатоци на калиум, диуретици кои штедат калиум и соли што содржат калиум, можна е хиперкалемија (особено со ренална инсуфициенција). Ја зголемува веројатноста за интоксикација со литиум.

Со комбинирана употреба на Ренитек со некои лекови / супстанции, може да се забележи развој на следниве интеракции:

 • диуретици кои предизвикуваат губење на калиум: комбинацијата бара претпазливост, терапијата треба да се спроведува со редовно следење на серумскиот калиум во крвта, што е поврзано со веројатност за хипокалемија;
 • други лекови со хипотензивен ефект: сумирање на ефектот;
 • соли на литиум: намалување на излачувањето на литиум преку бубрезите и зголемување на веројатноста за интоксикација со литиум (потребно е следење на серумските нивоа на литиум во крвта);
 • хипогликемични лекови (инсулин, орални хипогликемични агенси): зголемување на нивниот хипогликемичен ефект и зголемување на ризикот од хипогликемија (најчесто во текот на првите недели од заедничката употреба, како и со ренална инсуфициенција); на пациенти со дијабетес им треба внимателно следење на нивото на гликоза во крвта, особено во текот на првиот месец од комбинираната терапија;
 • златни препарати за парентерална употреба (натриум ауротиомалат): развој во ретки случаи на комплекс на симптоми, вклучувајќи црвенило на лицето, артериска хипотензија, повраќање и гадење;
 • нестероидни антиинфламаторни лекови, вклучително и селективни инхибитори на COX-2: намалување на ефектот на ренитек, понатамошно влошување на бубрежната функција кај пациенти со оштетена бубрежна функција (обично е реверзибилно).

Ко-Ренитек може да се користи со други антихипертензивни лекови. Потоа, тука е збир на акцијата. Во комбинација со додатоци на калиум, калиумови соли и диуретици кои штедат калиум, веројатно е хиперкалемија.

При интеракција со препарати на литиум, екскрецијата на литиум преку бубрезите се намалува. Веројатноста за интоксикација со литиум се зголемува.

НСАИЛ го намалуваат дејството на лекот. И, ако ги земаат пациенти со проблеми со функцијата на бубрезите, таквата комбинација може да доведе и до влошување на функцијата на бубрезите. Но, овие промени се реверзибилни.

Антихипертензивниот ефект на лекот ги намалува естрогенот и етанолот. Имуносупресиви, цитостатици и алопуринол ја зголемуваат веројатноста за хемотоотоксичност.

Антихипертензивните и диуретичните лекови кога се комбинираат со лекот Ренитек го подобруваат хипотензивниот ефект. Со комбинирана употреба на лекот со диуретици кои штедат калиум и калиумски препарати, ризикот од развој на хиперкалемија се зголемува.

Лекот со истовремена употреба ја намалува екскрецијата на литиум и ја зголемува токсичноста на препаратите на литиум. Со истовремена употреба на лекот со ненаркотични аналгетици, ризикот од развој на нефротоксичност се зголемува.

Услови на продажба

Да се ​​чува на температура до 25 ° C. Да се ​​чува подалеку од дофат на деца.

Рок на траење е 2,5 години.

Ослободено со рецепт.

Овој производ се продава на рецепт.

Температура - до 30 ° C. Чувајте го лекот на суво место.

Да се ​​чува на температура не повисока од 25 ° C. Да се ​​чува подалеку од дофат на деца. Рок на траење е 2,5 години.

Со абнормална функција на црниот дроб

Кај некои пациенти, артериската хипотензија што се јавува по почетокот на употребата на Renitek, може да доведе до влошување на бубрежната функција. Во некои случаи, забележана е акутна бубрежна инсуфициенција, обично од реверзибилен карактер.

При ренална инсуфициенција, можеби е потребно да се прилагоди дозата и / или фреквенцијата на земање на лекот. Кај некои пациенти со билатерална стеноза на бубрежната артерија или стеноза на една бубрежна артерија, забележано е зголемување на уреа во крвта и серумски креатинин. Во повеќето случаи, промените беа реверзибилни.

Понекогаш, во отсуство на заболување на бубрезите, пред земање на лекот, терапијата во комбинација со диуретици обично предизвикуваше минливо и незначително зголемување на уреа во крвта и креатинин во крвниот серум (може да биде потребно намалување на дозата и / или повлекување на ренитек / диуретик).

Во случај на откажување на црниот дроб, Ренек треба да се користи со претпазливост.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic