Цел и видови на алфа и бета адренергични блокатори во третманот на хипертензија

Алфа-адренергични блокови од типот на блокови кои се користат за хипертензија:

Список на бета-адренергични блокирачки лекови кои се користат во третманот на артериска хипертензија:

 • Азопрол Ретард;
 • Бисопролол;
 • „Секторски“;
 • „Талинолол“;
 • Локрен;
 • Небиволол;
 • „Бревиблок“;
 • „Целипролол“;
 • Сандонорм;
 • „Надолол“;
 • „Тримепранол“;
 • Пропранолол;
 • „Трасикор“.

ksalakom e1526488818246 - Цел и видови на алфа и бета адренергични блокатори во третманот на хипертензијаXalac е популарен лек во комбинација кој помага да се елиминира проблемот на пациентот.

Алфа-бета-блокирачките лекови се:

Овие супстанции создаваат постојан неконкурентен блок кој ги штити соодветните структури. Со текот на времето, тој оптимално функционира до половина ден. Таквите блокатори му се спротивставуваат на адреналинот повеќе од триесет пати поефикасно од норадреналин. Ова го одредува изборот на овие лекови кога се користат во терапевтски режими наспроти позадината на зголемена концентрација на адреналин.

Меѓу α-блокаторите, се разликуваат две главни подгрупи.

Првиот од нив ги вклучува таканаречените селективни адренергични блокатори, односно оние кои селективно делуваат на α1-адренергичните рецептори.

Втората класа вклучува неселективни супстанции, односно супстанции кои дејствуваат и на а-1 и на-2-адренергични рецептори.

Токму неселективните блокатори се користат за ублажување на акутни напади (кризи) на хипертензија. За долготрајна употреба, овие лекови главно не се наменети. Има смисла да се размислува за назначување на лекови во оваа група кога отчитувањата на тонометарот ги означуваат броевите 90/145 mm RT. Уметност

Третманот со овие адренергични блокатори е оправдан ако GB е придружен со:

 • Аденом;
 • Корнеални заболувања на окото;
 • Главоболка;
 • Дисфункции на вестибуларниот апарат;
 • Нарушена нормална периферна циркулација;
 • Невротични состојби
 • Исхемија на оптичкиот нерв;
 • Срцева патологија во форма на срцева слабост;
 • Простатитис;
 • Рани предизвикани од смрзнатини и рани од притисок;
 • Дијабетес мелитус во хиперадренална форма;
 • Мениеров синдром;
 • Трофични чиреви.

На кои лекови, кои претставуваат најпопуларни алфа-блокатори и пропишани од лекари за хипертензија, на кои специјалистите најчесто обрнуваат внимание?

 • Алфузозин. Лекот се докажал во шеми кои вклучуваат простатитис во историјата на пациентот или присуство на болест како што е хипертрофија на миокардно ткиво.
 • Клонидин. Моќен антихипертензивен лек кој го олеснува OPSS. Тој се спротивставува на соматовегетативните труења со алкалоиди и повлекувањето на опиум. Има ефект на болка врз централниот нервен систем.
 • Допегит. И покрај фактот дека овој лек предизвикува поспаност, неговата употреба во акутната фаза на скокови. Крвниот притисок е доста ефикасен и оправдан.
 • Ницерголин. Оптимално е во третманот на не само GB, туку и со проблеми со периферниот проток на крв. Од несаканите ефекти карактеристични за овој лек, се забележува нарушување на спиењето.
 • ПРОРОКСАН Тие ги третираат разликите во високиот крвен притисок со истовремена атеросклероза на крвните садови.
 • Фентоламин Се докажа во третманот на висок крвен притисок, придружен со патолошки процеси што се случуваат во меките ткива на екстремитетите. Веројатно е најпопуларниот неселективен алфа блокатор. Во однос на срцето, тоа е ноотропски лек. Одлично за запирање на хипертензивни кризи.
 • Урапидил. Потребно е внимателно следење за време на употребата, бидејќи е способно за исклучително нагло намалување на крвниот притисок до нивоата на прагот. Истовремена болест, која често го одредува изборот на оваа дрога, е импотенција: Урапидил помага да се врати еректилната способност.
 • Јохимбин. Слично на претходниот лек. Има негативни реакции во форма на нарушувања на мокрењето кај машки пациенти.
 • Празосин. Се однесува на селективни блокатори. Се разликува по можноста за употреба при срцева слабост во застојана форма. Несомнена предност е што лекот има изразена способност за намалување на лошиот холестерол.
 • Доксазозин. Има способност за продолжено дејство. Важно е лекот да го намали крвниот притисок на пациентот не само во мирување, туку и за време на физичка активност. Концентрацијата на норадреналин овој лек ја остава непроменета. Адреналинот, серотонинот и допаминот се практично непроменети. Во однос на формираните елементи на крвта има изразена способност да врши функција против агрегација.

Еве, накратко, кои лекови за висок крвен притисок, кои се алфа-адренергични блокатори, најчесто се користат во клиничката пракса.

Механизмот на дејство на бета-блокаторите

Механизмот на дејство на лековите од оваа група се должи на нивната способност да ги блокираат бета-адренергичните рецептори на срцевиот мускул и другите ткива, предизвикувајќи бројни ефекти кои се компоненти на механизмот на хипотензивниот ефект на овие лекови.

 • Намалување на срцевиот минутен волумен, срцевиот ритам и срцевиот ритам, што резултира во намалена побарувачка на кислород за миокардот, зголемен број на колатерали и прераспределен проток на крв во миокардот.
 • Намалување на срцевиот ритам. Во овој поглед, дијастолите го оптимизираат вкупниот проток на корорнарна крв и го поддржуваат метаболизмот на оштетениот миокард. Бета-блокаторите, кои го „штитат“ миокардот, се во состојба да ја намалат областа на миокарден инфаркт и фреквенцијата на компликации на миокарден инфаркт.
 • Намалување на вкупниот периферен отпор со намалување на производството на ренин од клетките на јукстагломеруларниот апарат.
 • Намалено ослободување на норадреналин од постганглонични симпатични нервни влакна.
 • Зголемено производство на вазодилатациони фактори (простациклин, простагландин е2, азотен оксид (II)).
 • Намалена обратна апсорпција на јони на натриум во бубрезите и чувствителност на барорецепторите на аортниот лак и каротидниот (каротиден) синус.
 • Ефект на стабилизирање на мембраната - намалување на пропустливоста на мембраните за јони на натриум и калиум.

Заедно со антихипертензивните бета-блокатори ги имаат следниве дејства.

 • Антиритмичка активност, што се должи на нивната инхибиција на дејството на катехоламини, забавување на синусниот ритам и намалување на брзината на импулсите во атриовентрикуларниот септум.
 • Антиангинална активност - конкурентно блокирање на бета-1 адренергичните рецептори на миокардот и крвните садови, што доведува до намалување на срцевиот ритам, контрактилност на миокардот, крвен притисок, како и да се зголеми времетраењето на дијастолата, да се подобри коронарниот проток на крв. Општо, за да се намали побарувачката на кислород во срцевиот мускул, како резултат, се зголемува толеранцијата кон физичка активност, се намалуваат периоди на исхемија, се намалува фреквенцијата на ангинални напади кај пациенти со ангина на напон и поинфарктна ангина.
 • Антитромбоцитна способност - забавете ја агрегацијата на тромбоцитите и ја стимулирате синтезата на простациклин во ендотелот на васкуларниот wallид, ја намалуваат вискозноста на крвта.
 • Антиокс>

Ефекти на стимулација на бета-адренорецептори

Од табелата станува јасно дека бета-1 адренергичните рецептори се наоѓаат главно во срцето, црниот дроб и скелетните мускули. Катехоламини, кои влијаат на бета-1 адренергичните рецептори, имаат стимулирачки ефект, што резултира со зголемување на отчукувањата на срцето и силата.

Алфа-адренергични блокатори: карактеристики на работата

Размислете за карактеристиките на работата на овој тип блокатори кои се манифестираат во однос на некои системи на човечкото тело. Да почнеме со кардиоваскуларниот систем.

Значи, алфа-адренергичните блокатори имаат изразен релаксирачки ефект во однос на прекапиларните сфинктери, артериоли и вени. Артериите се помалку погодени од овие супстанции. Падот на OPSS доведува до намалување на крвниот притисок. Ова доведува до намалување на оптоварувањето на срцевиот мускул и го спречува неговиот можен срцев удар.

Од негативните последици, вреди да се напомене можноста за развој на ортостатска хипотензија и, можеби, тахикардија.

Органите на видот за сузбивање на рецепторите со употреба на α-1 адренергични блокатори може добро да реагираат со миоза на зеницата.

Дигестивниот систем реагира со зголемување на секреторната функција и перисталтиката.

Контраиндицирано е да се користат антихипертензивни лекови од овој тип, доколку има:

 1. Тешка хипотензија;
 2. Исхемија;
 3. Стеснување на луменот на аортата;
 4. Тахикардија;
 5. Аритмија;
 6. Чир на желудник. probodnaya yazva 1 - Цел и видови на алфа и бета адренергични блокатори во третманот на хипертензија

Се разбира, очекуваните негативни ефекти предизвикани од овие лекови. Еве ги најкарактеристичните за нив:

 1. Вртоглавица;
 2. Главоболка;
 3. Едем;
 4. Ортостатски колапс;
 5. Нарушувања на столицата;
 6. Стеснување на зеницата. скрин шут 2015 01 26 во 16.04.30 часот e1422288395119 - Цел и видови на алфа и бета адренергични блокатори во третманот на хипертензија

Класификација на бета-блокатори

Во зависност од преовладувачкиот ефект врз бета-1 и бета-2, адренергичните рецептори се поделени на:

 • кардиоселективни (Метапролол, Атенолол, Бетаксолол, Небиволол);
 • кардиоселективни (Пропранолол, Надолол, Тимолол, Метопролол).

Бета-блокаторите се фармакокинетички поделени во три групи, во зависност од нивната способност да се раствораат во липиди или вода.

 1. Липофилни бета-блокатори (Окспренолол, Пропранолол, Алпренолол, Карведилол, Метапролол, Тимолол). Кога се применува уста, брзо и скоро целосно (70-90%) се апсорбира во желудникот и цревата. Подготовките на оваа група добро продираат во разни ткива и органи, како и преку плацентата и крвно-мозочната бариера. Како по правило, липофилните бета-блокатори се препишуваат во ниски дози за тешка хепатална и конгестивна срцева слабост.
 2. Хидрофилни бета-блокатори (Атенолол, Надолол, Талинолол, Соталол). За разлика од липофилните бета-блокатори, кога се користат внатрешно, тие се апсорбираат само за 30-50%, се метаболизираат во помала мера во црниот дроб и имаат долг полуживот. Тие се излачуваат главно преку бубрезите, и затоа хидрофилните бета-блокатори се користат во ниски дози со недоволна бубрежна функција.
 3. Липо- и хидрофилни бета-блокатори, или амфифилни блокатори (Ацебутолол, Бисопролол, Бетаксолол, Пиндолол, Целипролол), се растворливи во липиди и вода, по апликација, 40-60% од лекот се апсорбира внатре. Тие заземаат средна позиција помеѓу липо-и хидрофилни бета-блокатори и се излачуваат подеднакво преку бубрезите и црниот дроб. Лековите се препишуваат на пациенти со умерена бубрежна и хепатална инсуфициенција.
 1. Срцево-селективно (Пропранолол, Надолол, Тимолол, Окспренолол, Пиндолол, Алпренолол, Пенбутолол, Картеолол, Бопиндолол).
 2. Кардиоселективни (Атенолол, Метопролол, Бисопролол, Бетаксолол, Небиволол, Бевантолол, Есмолол, Ацебутолол, Талинол).
 3. Бета-блокаторите со својства на алфа-адренергичните рецептори-блокатори (Карведилол, Лабеталол, Целипролол) се лекови кои имаат својствени механизми на хипотензивниот ефект на обете групи блокатори.

Кардиоселективните и некардиоселективните бета-блокатори, пак, се поделени на лекови со и без внатрешна симпатомиметичка активност.

 1. Кардиоселективните бета-блокатори без внатрешна симпатомиметичка активност (Атенолол, Метопролол, Бетаксолол, Бисопролол, Небиволол) заедно со антихипертензивен ефект го намалуваат срцевиот ритам, даваат антиаритмичен ефект, не предизвикуваат бронхоспазам.
 2. Кардиоселективните бета-блокатори со внатрешна симпатомиметичка активност (Ацебутолол, Талинолол, Целипролол) го намалуваат срцевиот ритам во помала мера, го инхибираат автоматизмот на синусниот јазол и атриовентрикуларната спроводливост, даваат значителен антиангинален и антиаритмички ефект во случај на синусна тахикардија, малку и суправендија , суправентрикуларни и суправентрикуларни -2 адренергични рецептори на бронхиите на белодробните садови.
 3. Некардиоселективните бета-блокатори без внатрешна симпатомиметичка активност (Пропранолол, Надолол, Тимолол) имаат најголем антиангинален ефект, затоа тие често се препишуваат на пациенти со истовремена ангина пекторис.
 4. Некардиоселективните бета-блокатори со внатрешна симпатомиметичка активност (Окспренолол, Тразикор, Пиндолол, Вискен) не само што блокираат, туку и делумно ги стимулираат бета-адренергичните рецептори. Лековите од оваа група во помала мера го намалуваат срцевиот ритам, бавната атријално-вентрикуларна спроводливост и ја намалуваат контрактилноста на миокардот. Тие можат да бидат препишани на пациенти со артериска хипертензија со благ степен на нарушување на спроводливоста, срцева слабост и поредок пулс.

Кардиоселективност на бета-блокатори

Кардиоселективните бета-блокатори ги блокираат бета-1 адренергичните рецептори лоцирани во клетките на срцевиот мускул, јукстагломеруларниот апарат на бубрезите, масното ткиво, срцевиот систем на спроводливост и цревата. Сепак, селективноста на бета-блокаторите зависи од дозата и исчезнува со големи дози на бета-1 селективни бета-блокатори.

Неселективните бета-блокатори дејствуваат на двата типа рецептори, бета-1 и бета-2 адренергични рецептори. Бета-2 адренергичните рецептори се наоѓаат на мазните мускули на крвните садови, бронхиите, матката, панкреасот, црниот дроб и масното ткиво. Овие лекови ја зголемуваат контрактилната активност на бремената матка, што може да доведе до предвремено породување.

Кардиоселективните бета-блокатори имаат предност во однос на некардиоселективните во третманот на пациенти со артериска хипертензија, бронхијална астма и други болести на бронхопулмоналниот систем, придружени со бронхоспазам, дијабетес мелитус, интермитентна клаудикација.

Хемодинамика

Дозволете ни да направиме споредба на хемодинамиката на лековите кои се α и β-блокатори.

 1. Пулс. α-блокаторите непречено го зголемуваат овој индикатор, за разлика од прилично брзо намалување на пулсот на β-блокаторите.
 2. И двата типа на крвен притисок дефинитивно го намалуваат крвниот притисок.
 3. Атриовентрикуларната спроводливост на импулсот од синотријалниот јазол до комората на срцето остава α-блокатори непроменети, а β-блокаторите значително пониски.
 4. Контрактилноста на миокардот под дејство на лекови претставени со α-блокатори останува непроменета или се зголемува малку. β-адренергичните блокатори малку го намалуваат овој индикатор.
 5. И двата типа блокатори го намалуваат вкупниот отпор на периферните крвни садови и а-блокаторите го прават тоа појасно.
 6. Ефектот врз бубрежниот проток на крв е токму спротивното: α-блокаторите го зголемуваат овој индикатор, а β-блокаторите дејствуваат како нивни антагонисти.

Во клиничките манифестации на овие типови на адренергични блокатори, постои и сличност и одредена разлика.

Дејствувајќи на крвниот притисок, двата типа ја намалија границата на систолниот притисок за 6 поени. Во однос на фазата на дијастола, притисокот се намали за 4 марки. Срцевиот ритам падна за 5 отчукувања во минута. Сите овие податоци се однесуваат на пациенти изложени на хипертензија во лесна до умерена форма.

Со зголемување на дозата на лековите, и во двата случаи срцевиот ритам значително опадна, но динамиката на намалување на притисокот остана практично непроменета.

Бета блокатори: контраиндикации

 • есенцијална артериска хипертензија;
 • секундарна артериска хипертензија;
 • знаци на хиперсимпатикотонија (тахикардија, висок пулсен притисок, хиперкинетичен тип на хемодинамика);
 • истовремена коронарна срцева болест - ангина пекторис (пушачи селективни бета блокатори, непушачи - неселективни);
 • срцев удар, без оглед на присуството на ангина пекторис;
 • нарушување на срцевиот ритам (атријална и вентрикуларна екстрасистола, тахикардија);
 • субкомпензирана срцева слабост;
 • хипертрофична кардиомиопатија, субаортна стеноза;
 • пролапс на митралната валвула;
 • ризик од вентрикуларна фибрилација и ненадејна смрт;
 • артериска хипертензија во предоперативниот и постоперативниот период;
 • бета-блокаторите се пропишани и за мигрена, хипертироидизам, алкохол и повлекување на лекови.

Од кардиоваскуларниот систем:

 • брадикардија;
 • атриовентрикуларна блокада од 2-3 степени;
 • хипотензија;
 • акутна срцева слабост;
 • кардиоген шок;
 • вазоспастична ангина.

Од други органи и системи:

 • бронхијална астма;
 • хронична опструктивна белодробна болест;
 • стенозирачка болест на периферните садови со исхемија на екстремитетите во мирување.

Употребата на секој вид блокатори се заснова на спецификите на нивниот ефект:

 • Алфа-блокаторите се користат како вазодилататор, што доведува до намалување на притисокот, намалување на спазматичните процеси.
 • Бета-блокаторите за хипертензија се користат за забавување на срцевиот ритам, што доведува до намалување на крвниот притисок преку изложеност на синусниот јазол. Ефектот влијае и на периферниот дел на васкуларниот систем, што доведува до негово стеснување.
 • Алфа-β-блокаторите се користат во терапија која бара комбиниран ефект - вазодилатација со истовремено забавување на отчукувањата на срцето.

Некомпатибилност со други лекови

Кога се препишува сеопфатен третман на која било болест, можни се три веројатни линии на развој на интеракции со лекови. Значи, ова може да биде заемно подобрување на позитивниот терапевтски ефект и на еден од лековите вклучени во медицинската шема, и на нивниот општ ефект врз телото.

 1. Можеби неутрален, рамнодушен однос на лековите едни на други за време на третманот.
 2. Можна инхибиција на дејството на какви било лекови под дејство на други употребени лекови.
 3. Можни се нивни опасни комбинации.

Размислете за такви опасни случаи.

 • Комбинација на бета-блокатори со антихипертензивни лекови на нехидропиридонската група на блокатори на калциумови канали. Потсетиме дека ова се Верапамил, Нифедипин, Изоптин и слично. Употребата на лек од која било од овие две класи само по себе доведува до пад на срцевиот ритам. Погрешната цел е опасна затоа што комбинираниот ефект на комбинираните блокатори на калциумовите канали и адренергичните блокатори доведува до критично забавување на отчукувањата на срцето. Единствениот оправдан случај на потреба за таква комбинација е контролата на ритамот на коморите во однос на позадината на стабилна недоследност во работата на срцевите оддели.
 • Комбинација на бета-блокатори со лекови со централно дејство. Групата ЦД лекови вклучува лекови кои влијаат на симпатичката активност на мозокот. Ова е Гуангфацин, Клонидин, Метилдопа. Опасноста е взаемно зголемување на несаканите ефекти со комбинација на адренергични блокатори со овие лекови.

Повратни информации и препораки

Вработените BOU VPO MGMSU (Москва) Евдокимов В., Маркова ЛИ тие пишуваат: „Хипертензијата е критичен фактор на ризик. Како и да е, адекватен сеопфатен третман со бета-блокатори не само што може да ги намали невролошките проблеми, туку и значително да ја подобри прогнозата за закрепнување и да го подобри квалитетот на животот на пациентот. Ова е потврдено со клиничка употреба на лекови од групата бисопролол (Конкор, Такеда и слично). ”

Врз основа на анализата на рандомизирани клинички испитувања, таканаречените „прегледи на Кокран“ (Вонг ГВК, Лаугерот А, Рајт ЈМ) забележуваат: „Било кои подкласи на бета-блокатори подеднакво ги намалуваат границите и на систолниот и на дијастолниот притисок. За разлика од другите видови на антихипертензивни лекови, тие немаат (или минимално) влијание врз пулсниот притисок. ”

Во работата на овој напис се користеа научни материјали обезбедени од научници од Московскиот државен медицинско-стоматолошки универзитет. Да се ​​обидеме, врз основа на работата на овие научници, да ги сумираме податоците што ги презентиравме погоре.

На кратко, и алфа-блокаторите и бета-блокаторите се во можност истовремено да блокираат два вида адренергични рецептори. Лековите од оваа класа се доста конкурентни со другите антихипертензиви.

Земајќи ги предвид резултатите од студиите спроведени од MOSES, PROGRESS и слични компании, можеме безбедно да кажеме дека терапевтската употреба на бета-блокатори за третман на хипертензија го намалува ризикот од мозочен удар за 40%.

Во однос на централниот нервен систем, продолжената употреба на такви лекови е потенцијално способна да ја врати саморегулацијата на мозочните садови. Ова се однесува на раните фази на хипертензија и васкуларни патологии на овој дел од централниот нервен систем.

Практичната медицина при клиничката употреба на овој вид антихипертензивни лекови главно се потпира на бета-1-селективни лекови. Тие се скоро лишени од такви непожелни несакани ефекти како бронхоспазам, вазоконстрикција, зголемено OPSS. И овие процеси често доведуваат до кршење на метаболичките функции кои вклучуваат јаглени хидрати и липиди.

Најпопуларниот селективен бета-блокатор, кој во моментов е широко користен за лекување на хипертензија, е Бисопролол.

Бета блокатори: несакани ефекти

 • намалување на срцевиот ритам;
 • забавување на атриовентрикуларната спроводливост;
 • значително намалување на крвниот притисок;
 • намалување на исфрлена фракција.
 • нарушувања на респираторниот систем (бронхоспазам, повреда на бронхијална опструкција, егзацербација на хронични белодробни заболувања);
 • периферна вазоконстрикција (синдром на Рејно, ладни екстремитети, наизменична клаудикација);
 • психо-емоционални нарушувања (слабост, поспаност, оштетување на меморијата, емоционална лабилност, депресија, акутни психози, нарушувања на спиењето, халуцинации);
 • гастроинтестинални нарушувања (гадење, дијареја, болки во стомакот, запек, егзацербација на пептичен улкус, колитис);
 • синдром на повлекување;
 • повреда на метаболизмот на јаглени хидрати и липиди;
 • мускулна слабост, нетолеранција на физички напор;
 • импотенција и намалено либидо;
 • намалена бубрежна функција поради намалена перфузија;
 • намалено производство на солза течност, конјунктивитис;
 • нарушувања на кожата (дерматитис, егзантема, егзацербација на псоријаза);
 • неухранетост на фетусот.

Кој бета блокатор е подобар?

Говорејќи за бета-блокаторите како класа на антихипертензивни лекови, тие подразбираат лекови со бета-1 селективност (имаат помалку несакани ефекти), без внатрешна симпатомиметичка активност (поефикасна) и вазодилататорни својства.

Во поново време, во нашата земја се појави бета-блокатор, кој има најоптимална комбинација од сите квалитети неопходни за третман на хронични заболувања (артериска хипертензија и коронарна срцева болест) - Локрен.

Локрен е оригинален и во исто време ефтин бета-блокатор, кој има висока селективност на бета-1 и најдолг полуживот (15-20 часа), што овозможува да се користи еднаш на ден. Сепак, тој нема внатрешна симпатомиметичка активност. Лекот ја нормализира варијабилноста на дневниот ритам на крвниот притисок, помага да се намали степенот на утринско зголемување на крвниот притисок.

Вториот лек што може да се разликува е Небилет (Небиволол). Зазема посебно место во класата на бета-блокатори поради неговите необични својства. Не-билет се состои од два изомери: првиот од нив е бета блокатор, а вториот е вазодилататор. Лекот има директен ефект врз стимулацијата на синтезата на азотен оксид (НЕ) од страна на васкуларниот ендотел.

Поради двојниот механизам на дејствување, Небилет може да се препише на пациент со артериска хипертензија и истовремена хронична опструктивна белодробна болест, периферна артериска атеросклероза, конгестивна срцева слабост, тешка дислипидемија и дијабетес мелитус.

Што се однесува до последните два патолошки процеси, денес постои значителна количина на научни докази дека Небилет не само што не влијае негативно на метаболизмот на липидите и јаглени хидрати, туку исто така го нормализира ефектот врз холестеролот, триглицеридите, гликозата во крвта и глицираниот хемоглобин. Истражувачите ги поврзуваат овие својства, единствени за класата на бета-блокатори, со активноста на НО-модулирање на лекот.

адреноблокатори3 - Цел и видови на алфа и бета адренергични блокатори во третманот на хипертензија

Лековите што содржат β-блокатори се забранети во следните патологии:

 • брадикардија;
 • акутна срцева слабост;
 • низок крвен притисок
 • индивидуална нетолеранција на компонентите на лекот;
 • краток синдром.

Лековите базирани на алфа-блокатори не се користат од пациенти со карактеристики како што се:

 • периодот на бременост и лактација кај жени;
 • тешка дисфункција на црниот дроб и бубрезите;
 • низок крвен притисок;
 • брадикардија;
 • присуство на тешка срцева болест;
 • индивидуална нетолеранција на компонентите.

Синдром на повлекување на бета блокаторот

Ненадејното откажување на блокаторите на бета-адренорецепторот по нивната продолжена употреба, особено во високи дози, може да предизвика феномени карактеристични за клиничката слика на нестабилна ангина, вентрикуларна тахикардија, миокарден инфаркт, а понекогаш и да доведе до ненадејна смрт. Синдромот на повлекување почнува да се појавува неколку дена подоцна (поретко - 2 недели) по запирањето на бета-адренергичните блокатори.

За да спречите сериозни последици од откажувањето на овие лекови, мора да се придржувате до следниве препораки:

 • престанете да користите блокатори на бета-адренорецептори постепено, над 2 недели, според оваа шема: на 1-ви ден, дневната доза на пропранолол се намалува за не повеќе од 80 mg, на 5-ти - за 40 mg, на 9-ти - за 20 mg и на 13-ти - 10 mg;
 • пациенти со коронарна срцева болест за време и по повлекувањето на бета-адренергичните блокатори треба да ја ограничат физичката активност и, доколку е потребно, да ја зголемат дозата на нитрати;
 • бета-адренергични блокатори не се откажани пред операција за пациенти со коронарна артериска болест кои се закажани за калемење на коронарна артерија, 2 часа пред операција, пропишана е 1/2 дневна доза, не се администрираат бета-блокатори за време на операцијата, но во рок од 2 дена . откако ќе се препише интравенски.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic