Симптоми на белодробна емболија и третман

За да се постави правилна дијагноза, да се утврди сериозноста на патологијата и да се избере ефикасна тактика на третман, се користи детална класификација на белодробна емболија, која ги рефлектира сите аспекти на манифестацијата на патологијата.

Во зависност од локацијата, белодробната емболија е поделена на левострана, десна страна, билатерална.

Затнувањето може да се појави на ниво на мали, големи или средни крвни садови.

Текот на белодробниот тромбоемболизам е хроничен, акутен или повторувачки.

Лекарите, врз основа на клиничката слика за развојот на болеста, разликуваат:

 • Пневмонија од срцев удар, што претставува тромбоемболизам на мали гранки на пулмоналната артерија.
 • Акутно белодробно срце во кое болеста влијае на големи гранки на крвните садови на белите дробови.
 • Рекурентна белодробна емболија.

Во зависност од волуменот на погодените пулмонални крвни садови, болеста може да добие масивна или не-масивна форма. Наведената карактеристика директно влијае на сериозноста на патологијата.

Белодробна емболија (белодробна емболија) е патолошка акутна состојба во која има ненадејна блокада на трупот или гранките на белодробната артерија со емболија (тромб). Локализација на тромб може да се појави во десната или левата комора, венскиот кревет или преткомората на срцето.

Често, тромб може да „дојде“ со проток на крв и да застане во луменот на пулмоналната артерија. Со развојот на оваа состојба, се јавува делумно или целосно кршење на протокот на крв во пулмоналната артерија, што предизвикува пулмонален едем, проследен со прекин на пулмоналната артерија.

Оваа состојба доведува до брза и ненадејна смрт на една личност.

emboliya patologiya legkih - Симптоми на белодробна емболија и третман

Важно! Според бројот на смртни случаи, белодробната тромбоза го зазема второто место по миокарден инфаркт. Според медицинските индикатори, кај 90% од смртните случаи со дијагноза на „белодробна емболија“, првичната дијагноза била погрешна, а ненавремената помош резултирала со смрт.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Причини

Постојат многу причини и предиспонирачки фактори кои можат да предизвикаат тромбоза во пулмоналната артерија, меѓу кои:

 • Патологии на кардиоваскуларниот систем: ангина пекторис, хипертензија, васкуларна атеросклероза, исхемија, атријална фибрилација и други.
 • Онколошки заболувања.
 • Болести на крвта.
 • Тромбофилија
 • Флебеуризам.
 • Дијабетес.
 • Дебелината.
 • Пушењето.

Прекумерниот физички напор, продолжениот нервен напор, употребата на одредени лекови и други фактори кои негативно се појавуваат врз работата на кардиоваскуларниот систем, можат да предизвикаат развој на тромб.

симптомите

Згрутчување на крвта во големите садови и артерии е тешко да се дијагностицира, затоа, стапката на смртност кај населението со оваа дијагноза е доста голема.

Во случај кога пулмоналниот згрутчување на крвта се откажал, колку луѓе можат да преживеат зависи од укажаната медицинска помош, но во основа смртта настанува веднаш.

Клинички знаци на белодробна емболија може да се сомневаат однапред. Следниве симптоми се често карактеристични за оваа состојба:

 • Сува кашлица со празнење на спутум со мешавина на крв.
 • Диспнеа.
 • Болка зад градната коска.
 • Зголемена слабост, поспаност.
 • Вртоглавица, до губење на свеста.
 • Намален крвен притисок.
 • Тахикардија.
 • Оток на вените на вратот.
 • Бледило на кожата.
 • Зголемување на телесната температура до 37.5 степени.

Горенаведените симптоми не се секогаш присутни. Според статистичките податоци, само 50% од луѓето се соочуваат со такви симптоми. Во други случаи, симптомите на тромб на пулмонална артерија поминуваат незабележано, а смртта на една личност може да се појави во рок од неколку минути по нападот.

третман

Ако постои сомневање за белодробен тромбоемболизам, секоја секунда е важна.

Доколку пациентот можел да биде доставен во болницата, тој е сместен во одделот за интензивна нега, каде се преземаат итни мерки за нормализирање на белодробната циркулација.

Со цел да се спречи релапс на белодробна емболија, на пациентот му се препишува одмор во кревет, како и инфузиона терапија, што овозможува намалување на вискозноста на крвта и нормализирање на крвниот притисок.

Во случај кога конзервативната терапија не даде резултати, лекарите итно да се изврши операција - thromboembolectomy (отстранување на тромб). Алтернатива на таквата операција може да биде фрагментација на катетер на тромбоемболизам, што вклучува инсталирање на специјален филтер во гранката на пулмоналната артерија или долната шуплива вена.

Важно! Прогнозата по операцијата е тешко да се предвиди, но со оглед на комплексноста на болеста и висок ризик од смрт, хирургија често е единствената шанса да се спаси животот на пациентот.

Ако се откачи згрутчување на крвта во белите дробови, последиците се прилично жални, бидејќи смртта може да се случи за неколку минути.

Акутната белодробна емболија во 90% од случаите завршува со срцев застој и ненадејна смрт на пациентот.

81d1507b576e9bc8c95f793698b066c1 - Симптоми на белодробна емболија и третман

Стапката на компликации се зголемува ако некое лице има историја на секундарни хемодинамички нарушувања или кардиоваскуларни заболувања. Во такви случаи, шансите за преживување се поништуваат.

Претходно пишувавме за симптомите на згрутчување на крвта во раката и препорачавме да ја додадете статијата во обележувачите.

Прогноза на животот

Со рано дијагностицирање на тромбоемболизам, прогнозата е поволна. Во случаи кога некое лице е болно со други патологии на срцето и крвните садови, стапката на преживување е 30% со рано дијагностицирање.

Важно! Подмолноста на оваа состојба лежи во можниот релапс на болеста, што може да се појави во позадина на кој било провоцирачки фактор.

Во хроничен тек на тромбоемболизам, поголемиот дел од пациентите страдаат од миокарден инфаркт во текот на целата година, што значително ги намалува шансите за живот.

Со навремено дијагностицирање на тромб во луменот на садовите, важно е да ги следите сите препораки на лекарот, да ги земате потребните лекови.

Соодветен третман ќе ви помогне да се намали ризикот од белодробна емболија, дури и кога згрутчената крв е присутна во една гранка на белодробната артерија.

Превенција

Развојот на тромб во белите дробови е многу полесен да се спречи отколку да се лекува. Можно е да се намали формирањето на тромбоза во 80% од случаите, набудувајќи едноставни превентивни мерки:

 • умерена физичка активност;
 • отфрлање на високи потпетици;
 • откажување од пушење и алкохол;
 • секојдневно вежбање и само здрав начин на живот;
 • правилна и здрава исхрана;
 • навремено и правилно лекување на сите истовремени болести.

Луѓето кои се изложени на ризик или имаат историја на други патологии на кардиоваскуларниот систем, треба периодично да посетуваат а cardiolогист. Навремената и квалитетна дијагностика под надзор на високо квалификуван специјалист ќе помогне навремено да се идентификуваат повредите во функционирањето на крвните садови, да се спроведе третман кој не само што ќе ја подобри состојбата на пациентот, туку и ќе спаси живот.

Една од главните причини за ненадејна смрт е акутно кршење на протокот на крв во белите дробови. Белодробна тромбоемболија се однесува на состојби кои во огромното мнозинство на случаи доведуваат до неочекуван прекин на телото. Пулмоналната тромбоза е крајно тешка за лекување, затоа е оптимално да се спречи смртоносна ситуација.

Белите дробови извршуваат важна задача на заситување на венска крв со кислород: главниот голем сад, кој носи крв до малите гранки на артериската мрежа на белите дробови, заминува од десното срце.

Тромбозата на белодробната артерија престанува нормалното функционирање на белодробната циркулација, чиј исход ќе биде отсуството на крв богата со кислород во левите срцеви комори и брзо растечките симптоми на акутна срцева слабост.

Погледнете како се формира тромб и доведува до белодробен тромбоемболизам

Шансите за спасување на животот се поголеми ако пулмоналниот тромб се откаже и доведе до блокирање на артериска гранка од мал калибар. Значително полошо ако се откачи згрутчување на крвта во белите дробови и предизвика срцева оклузија со синдром на ненадејна смрт. Главниот провоцирачки фактор е секоја хируршка интервенција, затоа, потребно е строго да се следат предоперативните рецепти на лекарот.

Возраста е од голема прогностичка вредност (кај лица под 40-годишна возраст, пулмонален тромбоемболизам е исклучително редок за време на операцијата, но кај постара личност, ризикот е многу висок - се јавуваат до 75% од сите случаи на фатална опструкција во пулмоналната артерија кај постари пациенти).

Непријатна карактеристика на болеста е ненавремената дијагноза - со 50-70% од сите случаи на ненадејна смрт, присуството на пулмонален тромбоемболизам е откриено само на постмртмната обдукција.

Појавата на згрутчување на крвта или масна емболија во белите дробови се објаснува со проток на крв: најчесто примарен фокус на формирање на тромботични маси е патологија на срцето или венскиот систем на нозете. Главните причини за оклузивна лезија на главните садови на белодробниот систем:

 • какви било видови на хируршки интервенции;
 • тешка болест на белите дробови;
 • вродени и стекнати срцеви маани со различни видови на валвуларни дефекти;
 • абнормалности во структурата на пулмоналните крвни садови;
 • акутна и хронична исхемија на срцето;
 • воспалителна патологија во внатрешноста на срцевите комори (ендокардитис);
 • тешки форми на аритмија;
 • комплицирани варијанти на проширени вени (тромбофлебитис на вените);
 • повреди на коските;
 • гестација и породување.

Од големо значење за појава на опасна ситуација, кога се формира и се распаѓа тромб во белите дробови, имаат предиспонирачки фактори:

 • генетски предодредени нарушувања на коагулацијата;
 • болести на крвта кои придонесуваат за слаба флуидност;
 • метаболички синдром со дебелина и ендокрини нарушувања;
 • возраст над 40 години;
 • малигни неоплазми;
 • продолжена неподвижност поради траума;
 • која било верзија на хормонска терапија со постојана и долготрајна употреба на лекови;
 • пушењето

Тромбоза на белодробната артерија се јавува кога тромб влегува во венскиот систем (во 90% од случаите, тромби во белите дробови се појавуваат од васкулатурата на инфериорната Вена кава), затоа, која било форма на атеросклеротична болест не влијае на ризикот од блокада на главно стебло, оставајќи ја десната комора.

Венски тромб може да ја наруши циркулацијата на крвта насекаде во пулмоналната циркулација. Следниве форми се разликуваат во зависност од локацијата на тромбот во белите дробови:

 • блокада на главниот артериски трупец, во која се јавува ненадејна и непосредна смрт во повеќето случаи (60-75%);
 • оклузија на големи гранки кои обезбедуваат проток на крв во белодробните лобуси (веројатноста за смрт е 6-10%);
 • тромбоемболизам на мали гранки на пулмоналната артерија (минимален ризик од тажен исход).

дијагностика

Белодробна емболија: причини, симптоми, дијагноза и третман

Во најчестите случаи, се забележуваат следниве симптоми на белодробна емболија:

 • отежнато дишење што започнува одеднаш, обично во рок од неколку секунди по белодробна емболија;
 • ненадејна, силна болка во градите;
 • кашлица;
 • кашлање крв;
 • плевритска болка во градите, што е полошо при вдишување;
 • отежнато дишење и свиркање во белите дробови (градите);
 • низок крвен притисок
 • срцеви палпитации (тахикардија)
 • брзо дишење (отежнато дишење);
 • сина или бледа појава на усните и прстите (цијаноза);
 • срцеви аритмии (срцеви аритмии), како што се атријална фибрилација и поврзани симптоми или сериозни последици (на пр., конфузија, губење на свеста);
 • знаци или симптоми на длабока венска тромбоза на едната или двете нозе.

Тежината на белодробната емболија обично се одредува според големината на опструкцијата. Ако белодробната емболија е обемна, случајот често се опишува како масивен ПЕ. Ова може да предизвика значителна блокада на пулмоналната артерија, што доведува до сериозни кардиоваскуларни нарушувања, опасен пад на крвниот притисок и сериозен пад на кислород во крвта или недостаток на кислород, што влијае на мозокот и на остатокот од телото.

Помала белодробна емболија предизвикува помалку значајни симптоми, но сепак е итна медицинска состојба што може да доведе до смрт ако не се лекува. Помалите згрутчувања на крвта обично блокираат една од помалите гранки на пулмоналната артерија и можат целосно да покријат мал пулмонален сад, што на крајот доведува до белодробен инфаркт, смрт на дел од белодробното ткиво.

Тромбоемболизам на мали гранки на пулмоналната артерија е често асимптоматски или има мали манифестации во форма на покачена телесна температура, кашлица. Масивната форма на болеста се манифестира со сериозни нарушувања на респираторниот систем и срцето.

Опции за клинички тек на белодробна емболија:

 • молња брзо - брз развој, целосна опструкција на главниот трупец или обете гранки, фатален исход се јавува за неколку минути;
 • акутна - оклузија на главните и дел од лобарните гранки, појава на ненадејна, брза прогресија, страдаат респираторните, кардиоваскуларните системи и мозокот, состојбата трае околу 3-5 дена, се појавува белодробен инфаркт;
 • субакутна - тромбоза на големи и средни гранки, знаци на респираторна инсуфициенција и срцева активност доаѓаат во прв план, симптомите се зголемуваат за неколку недели, со појава на повторена емболија, манифестациите продолжуваат, честопати фатален исход;
 • хронична - повторувачка тромбоза на лобарните гранки, се карактеризира со постепено зголемување на притисокот во садовите на малиот круг, повторени срцеви напади во ткивото на белите дробови, пневмонија и плеврит, појава на знаци на срцева слабост.

Клиничките знаци на тромбоемболизам се неспецифични, тие честопати ги придружуваат другите болести на белите дробови и кардиоваскуларниот систем, затоа треба да се внимава кај пациенти со фактори на ризик.

Симптомите на тромбоемболизам често се слични на болести на срцето и белите дробови. Понекогаш, поради неспецифичноста на манифестациите, белодробната емболија не се дијагностицира на време, како резултат се развиваат компликации. Една од последиците од тромбоемболизмот е хронична пулмонална хипертензија, која се манифестира со отежнато дишење за време на вежбање, слабост и зголемен замор. Тежината на знаците на белодробна емболија зависи од масивноста на оштетувањето на ткивото на белите дробови, видот и бројот на погодените садови и присуството на истовремена патологија.

Симптоми на белодробна емболија:

 • срцеви нарушувања: срцевиот ритам е повеќе од 100 отчукувања во минута, пациентот се жали на болка зад градната коска, атријална фибрилација, екстрасистоли, сензација на пулсација и оток на вените на вратот, крвниот притисок се намалува;
 • нарушувања на респираторниот систем: отежнато дишење, брзо дишење (повеќе од 30 во минута), бледило на кожата како резултат на хипоксија, цијанотична или сива сенка, може да се развие отежнато дишење, хемоптиза, кашлица, инфаркт на белите дробови во текот на првите 3 денови;
 • треска - зголемување на телесната температура поради воспаление на белите дробови и нивната мембрана;
 • нарушувања на гастроинтестиналниот тракт: хепатомегалија (зголемување на големината на црниот дроб), нарушена перисталтика, синдром на перитонеална иритација (акутна болка во десниот хипохондриум, подригнување, повраќање, тврд стомак);
 • имунолошки синдром: пневмонија, плевра, осип на кожата.

Тежината на симптомите ја одредува сериозноста на состојбата и прогнозата за пациентот. Сите манифестации треба да се оценуваат збирно; изолирано, тие не можат да укажат на присуство на белодробна емболија. Опишаните симптоми не се специфични за тромбоемболизам, затоа, за да се утврди точната дијагноза, лекарот ја собира целата медицинска историја на пациентот, појаснува присуство на патологија што може да предизвика васкуларна тромбоза.

1373812 - Симптоми на белодробна емболија и третман

И покрај полиморфизмот на симптомите, постојат 4 знаци, без кои е невозможно да се зборува за присуство на белодробна емболија: отежнато дишење, брзо дишење, тахикардија, болка.

Болни сензации можат да бидат различни во зависност од степенот на оштетување на ткивото. Со опструкција на трупот на пулмоналната артерија, болката е акутна, солза. Таквите сензации се јавуваат поради компресија на нервите во wallидот на повредениот сад. Може да се појави болка во градите, која се протега на раката или на сечилото на рамото. Белодробен инфаркт е придружен со болка што се шири низ градите.

Тежина на белодробна емболија:

 • лесната форма се манифестира слабо, мали гранки се погодени, избришаните симптоми ја прават болеста да изгледа како егзацербација на бронхопулмонарна патологија, хронична срцева слабост;
 • умерена сериозност нема таков гром, како тешка форма, но бара итна медицинска помош; се јавува отежнато дишење, тахипнеа, тахикардија, се намалува крвниот притисок, се појавуваат болки во градите, цијаноза на назолабијалниот триаголник наспроти позадината на бледилото на лицето;
 • Тешка форма: тешки симптоми, фулминантен тек, губење на свеста, конвулзии.

Белодробната емболија нема специфични симптоми на болеста. Нејзината клиничка слика е разновидна, може да зависи од следниве фактори:

 • тежината на болеста;
 • стапката на развој на патолошки процеси во белите дробови;
 • манифестации на патологија што ја предизвика оваа компликација.

Кога се засегнати 25% од садовите на белите дробови, функциите на главните органи се зачувани, клиниката не е изразена. Пациентот има само отежнато дишење.

Со зголемување на обемот на проблематични крвни садови исклучени од општото крвопролевање, може да се забележат следниве симптоми на белодробна емболија:

 • градната остра болка или стеснување;
 • отежнато дишење;
 • зголемување на отчукувањата на срцето;
 • крвава кашлица со спутум;
 • осип на градите;
 • сина или бледа кожа;
 • Треска.

Белодробната емболија често се маскира во сериозна болест - пневмонија, миокарден инфаркт, итн. Патологијата може да не се открие за време на животот на пациентот.

Белодробна емболија во повеќето случаи се карактеризира со присуство на синдроми поврзани со церебрални, респираторни, срцеви нарушувања.

Нарушувања на мозокот

Симптоми на белодробна емболија во случаи на цереброваскуларни несреќи се забележуваат во тешка форма на болеста. Овие вклучуваат:

 • хипоксија;
 • вртоглавица;
 • несвестица;
 • бучава во ушите;
 • конвулзии;
 • слабост;
 • нарушена свест;
 • кома

Блокирање на пулмоналниот сад доведува до намалување на функцијата на пумпање на срцето. Како резултат, крвниот притисок во системот нагло опаѓа. Може да има знаци на ателектаза, миокарден инфаркт.

За да се компензира оваа состојба, срцевиот ритам (ХР) е зголемен на 100 и над отчукувања во минута. Симптоми на срцева белодробна емболија:

 • тешка тахикардија;
 • стегање болка во градите;
 • срцев шум;
 • хипотензија;
 • пулсирачки оток на вените на вратот и соларниот плексус поради прелевање со нивната крв;
 • шок

Постојан знак на белодробна емболија е постојана диспнеа, што укажува на пулмонална инсуфициенција. Постои зголемување на стапката на дишење. Кај пациенти, се забележува сина кожа.

Со развој на бронхоспастичен синдром и формирање на фокуси на белодробен инфаркт, отежнато дишење, непродуктивна кашлица, болка во градите и зголемување на телесната температура.

дијагностика

Метод заснован на рентгенска визуелизација на пулмоналната артерија со воведување на контрастен медиум во неа.

Се спроведува како алтернативен метод, но невозможно е да се постави точна дијагноза само врз основа на овој индикатор, затоа е неопходна и потврда со помош на компјутеризирана томографија или други методи.

Методот се користи, по правило, по ехокардиографија за да се формулира дијагнозата на белодробна емболија во случаи кога томографијата е невозможна. Овој метод е применлив како краен хардверски дијагностички метод само кај луѓе со висок ризик од развој на патологија.

За умерен до низок ризик, се користи различен алгоритам за откривање на тромб, кој започнува со тест на крвта за присуство на Д-димер. Ако индикаторот е превисок, пациентот е упатен на испитување, со што можете да ја потврдите или одречете дијагнозата. Покрај овие хардверски методи, може да се користи ултрасонографија на венска компресија, ЕКГ или контрастна флебографија за да се утврди белодробна емболија.

третман

Навремената дијагноза на белодробна емболија значително ги зголемува шансите за успешен исход, бидејќи смртноста е намалена на околу 1-3%. Денес, белодробната емболија сè уште претставува проблем за третман, ова се должи на можноста за скоро моментална смрт на пациентот.

Антикоагулантна терапија може да се препише на пациентот во фаза на дијагностицирање на болеста до конечните резултати од тестот. Главната цел на овој метод е да се намали смртноста кај луѓето со висок ризик од болест, а исто така и ако постои повторлива белодробна емболија. Антикоагулантна терапија е погодна како превенција од белодробна емболија.

Третманот на белодробна емболија со антикоагуланси во просек трае околу 3 месеци, иако според докторскиот тест, времетраењето на терапијата може да се зголеми. Тромболитичката терапија се заснова на употреба на лекови, точната доза и приемот на лекарот ги пресметува врз основа на тежината на пациентот и моменталната состојба. Еве список на најпопуларните лекови кои историјата на белодробна емболија ги бара за употреба:

 • Нефракциониран хепарин;
 • Еноксапарин;
 • Ривароксабан;
 • Варфарин.

ПРИЧИНИ ЗА ТЕЛОТО

Класификација на пулмонален тромбоемболизам

Причини за

Честопати, блокадата на крвните садови се јавува од тромб формиран во долните екстремитети како резултат на тромбоза. Со проток на крв, емболусот се пренесува во белите дробови и ги блокира садовите. Згрутчување на крвта од горните екстремитети, абдоминалната празнина и срцето може да предизвика белодробна емболија.

Главната причина за белодробна емболија треба да се смета за длабока венска тромбоза. Оваа болест може да биде поврзана со:

 • со оштетен проток на крв поради човечка неактивност;
 • со зголемување на коагулабилноста на крвта, што е олеснето од болести - онкологија, тромбофилија, срцева слабост итн.;
 • со оштетување на wallидот на крвниот сад поради повреди за време на операции, воспалителни процеси итн.

Други причини за белодробна емболија се присуството на тешки патологии како што се коронарна срцева болест, миокарден инфаркт, инфективен ендокардитис, ревматизам итн.

Треба да се земат предвид факторите кои придонесуваат за појава на белодробна емболија:

 • стара и сенилна возраст;
 • бременост и комплицирано раѓање;
 • вишок тежина;
 • пушење;
 • земање хормонални контрацептиви;
 • присуство на роднина со венска тромбоза;
 • каква било хируршка интервенција.

Во ретки случаи, за време на формирање на белодробна емболија, причините може да бидат поврзани со долг престој во имобилизирана позиција.

Класификација

Денес, многу висок процент на луѓе со кардиоваскуларни болести умираат токму поради развој на белодробна емболија.

Мошне често, белодробната емболија предизвикува смрт на пациентите во периодот по операцијата. Според медицинската статистика, умираат приближно една петтина од сите луѓе со манифестација на белодробен тромбоемболизам.

Во овој случај, фатален исход во повеќето случаи се јавува веќе во првите два часа по развојот на емболија.

Експертите велат дека е тешко да се утврди инциденцата на белодробна емболија, бидејќи околу половина од случаите на болеста минуваат незабележано. Општите симптоми на болеста честопати се слични на знаци на други болести, па затоа дијагнозата е често погрешна.

Најчесто, белодробна емболија се јавува поради згрутчување на крвта што првично се појави во длабоките вени на нозете. Затоа, главната причина за белодробна емболија е најчесто развој на длабока венска тромбоза.

Во поретки случаи, тромбите од вените на десното срце, стомакот, карлицата и горните екстремитети предизвикуваат тромбоемболизам. Многу често, згрутчување на крвта се појавува кај оние пациенти кои, поради други заболувања, постојано набудуваат одмор во кревет.

Најчесто тоа се луѓе кои страдаат од миокарден инфаркт, белодробни заболувања, како и оние кои добиле повреди на 'рбетниот мозок, биле подложени на операција на колкот. Значително го зголемува ризикот од тромбоемболизам кај пациенти со тромбофлебитис.

Сепак, белодробната емболија понекогаш влијае на луѓето без знаци на хронично заболување. Обично ова се случува ако некое лице е во присилна положба подолго време, на пример, често прави летови со авион.

За да се формира тромб во човечкото тело, неопходни се следниве услови: присуство на оштетување на васкуларниот wallид, забавен проток на крв на местото на оштетување и висока коагулација на крв.

Оштетувањето на theидовите на вената често се случува со воспаление, за време на повреди, како и со интравенски инјекции. За возврат, протокот на крв се забавува поради развој на срцева слабост кај пациент со продолжена принудна положба (носење гипс, одмор во кревет).

Лекарите утврдуваат голем број нарушувања од наследна природа како причини за зголемена коагулација на крв, а слична состојба може да предизвика употреба на орални контрацептиви и СИДА. Поголем ризик од згрутчување на крвта се утврдува кај бремени жени, кај луѓе со втора крвна група, како и кај пациенти со дебелина.

Најопасни се тромбите, кои се прицврстени на идот на крвниот сад на едниот крај, додека слободниот крај на тромбот е во луменот на садот.

Понекогаш е доволно само малку напор (едно лице може да кашла, да направи остро движење, да се напрега) и таквиот згрутчување на крвта се распаѓа. Понатаму, со проток на крв, се појавува тромб во пулмоналната артерија.

Во некои случаи, тромб ги погодува wallsидовите на садот и се распаѓа на мали делови. Во овој случај, може да се појави блокада на малите садови во белите дробови.

Специјалисти утврдуваат три вида на белодробна емболија, во зависност од тоа колку е забележано оштетување на белодробните садови. Со масовна белодробна емболија влијае на повеќе од 50% од садовите на белите дробови. Во овој случај, симптомите на тромбоемболизам се изразуваат со шок, остар пад на крвниот притисок, губење на свеста, постои откажување на функцијата на десната комора. Резултат на церебрална хипоксија кај масивен тромбоемболизам понекогаш е нарушување на мозокот.

Субмасивна тромбоемболија се утврдува во случај на оштетување од 30 до 50% од садовите на белите дробови. Со оваа форма на болеста, едно лице страда од отежнато дишење, но крвниот притисок останува нормален. Повреда на функциите на десната комора е помалку изразена.

Со не-масивен тромбоемболизам, функцијата на десната комора не е нарушена, но пациентот страда од отежнато дишење.

Според сериозноста на болеста, тромбоемболизмот е поделен на акутен, субакутен и рекурентен хроничен. Во акутната форма на болеста, нагло започнува белодробна емболија: се манифестира хипотензија, силна болка во градите, отежнато дишење.

Во случај на субакутен тромбоемболизам, постои зголемување на десно вентрикуларна и респираторна инсуфициенција, знаци на срцев удар пневмонија.

Повторувачка хронична форма на тромбоемболизам се карактеризира со повторување на отежнато дишење, симптоми на пневмонија.

Симптомите на тромбоемболизам директно зависат од тоа колку е масивен процесот, како и од состојбата на крвните садови, срцето и белите дробови на пациентот. Главните знаци на развој на белодробен тромбоемболизам се сериозен недостаток на здив и брзо дишење. Манифестацијата на отежнато дишење е обично остра. Ако пациентот е во лежечка положба, тогаш станува полесно за него.

Почетокот на диспнеа е првиот и најкарактеристичен симптом на белодробна емболија. Отежнато дишење укажува на развој на акутна респираторна инсуфициенција. Може да се изрази на различни начини: понекогаш некое лице мисли дека нема доволно воздух, во други случаи отежнато дишење се манифестира особено изразено.

Покрај отежнато дишење и тахикардија, се манифестира болка во градите или чувство на некаква непријатност. Болката може да биде различна. Значи, повеќето пациенти забележуваат остра болка со кама зад градната коска. Болката може да трае неколку минути и неколку часа.

Ако се развие емболија на главното стебло на пулмоналната артерија, тогаш болката може да има солза во природата и да се чувствува зад градната коска. Со масивен тромбоемболизам, болката може да се прошири надвор од градната коска. Емболија на мали гранки на пулмоналната артерија може да се појави без воопшто болка.

Во некои случаи, може да се појави плукање на крв, замаглување или бланширање на усните, ушите на носот.

Кога слуша, специјалистот открива отежнато дишење во белите дробови, систолен шум над регионот на срцето. При спроведување на ехокардиограм, тромбите се наоѓаат во пулмоналните артерии и десното срце, исто така има знаци на нарушена функција на десната комора. Х-зраците покажуваат промени во белите дробови на пациентот.

Како резултат на блокада, функцијата на пумпање на десната комора се намалува, како резултат на што недоволно крв влегува во левата комора. Ова е полн со намалување на крвта во аортата и артериите, што предизвикува нагло намалување на крвниот притисок и состојба на шок. Во такви услови, пациентот развива миокарден инфаркт, ателектаза.

Честопати пациентот има зголемување на телесната температура до субфебрилни, понекогаш фебрилни индикатори. Ова се должи на фактот дека многу биолошки активни супстанции се ослободуваат во крвта.

Треската може да трае од два дена до две недели.

Неколку дена по белодробна тромбоемболизам, некои луѓе може да доживеат болка во градите, кашлање, плукање крв, симптоми на пневмонија.

Главните методи на испитување за тромбоемболизам треба да вклучуваат ЕКГ, рентген на градниот кош, ехокардиограм и биохемиски тестови на крвта.

Треба да се напомене дека во приближно 20% од случаите, развојот на тромбоемболизам не може да се утврди со употреба на ЕКГ, бидејќи не се забележуваат никакви промени. Постојат голем број специфични карактеристики идентификувани за време на овие студии.

Најинформативен метод на истражување е скенирање на вентилација-перфузија на белите дробови. Исто така, се спроведува студија за ангиопулмонографија.

Во процесот на дијагностицирање на тромбоемболизам, исто така е индициран инструментален преглед, при што лекарот утврдува присуство на флеботромбоза на долните екстремитети. За да се открие тромбоза на вените, се користи радиопак-флебографија. Доплерографијата со ултразвук на садовите на нозете открива прекршувања на проодноста на вените.

Третманот на тромбоемболизам е насочен првенствено на подобрување на перфузијата на белите дробови. Исто така, целта на терапијата е да се спречат манифестации на постемболична хронична пулмонална хипертензија.

Ако постои сомневање за развој на белодробна емболија, тогаш во фаза пред хоспитализација, важно е веднаш да се осигура дека пациентот се придржува до најстрогиот одмор во кревет. Ова ќе спречи повторување на тромбоемболизмот.

dra marilia uehara embolia 4 - Симптоми на белодробна емболија и третман

Катетеризација на централната вена се спроведува за третман на инфузија, како и внимателно следење на централниот венски притисок.

За да се намали силната болка и да се ослободи мал круг на циркулација на крвта, пациентот треба да земе наркотични аналгетици (за таа цел главно се користи 1% раствор на морфиум). Овој лек исто така ефикасно го намалува отежнато дишење.

Пациенти кои имаат акутна инсуфициенција на десната комора, шок, артериска хипотензија, реополиглиукин администриран интравенски. Сепак, оваа дрога е контраиндицирана во случаи на висок централен венски притисок.

Со цел да се намали притисокот во белодробната циркулација, пропишана е интравенска администрација на аминофилин. Ако систолниот крвен притисок не надминува 100 mm Hg. Уметност., Тогаш овој лек не се користи. Ако на пациентот му е дијагностицирана срцев удар пневмонија, му е препишана антибиотска терапија.

третман

 • Најбрзиот метод за решавање на проблемот е хируршка тромбектомија. Операцијата ќе помогне дури и во случаи кога белодробната емболија се развива брзо, но пациентот е навремено доставен до одделот за кардиохирургија. Овој метод вклучува сечење и на пулмоналните артерии и отстранување на тромб.
 • Друг начин да се реши проблемот со повторени епизоди на белодробна емболија е преку венски филтри. Во основа, техниката се користи за контраиндикации на антикоагуланси. Суштината на филтрите е дека тие не дозволуваат откинатата емболија заедно со крвотокот да стигнат до пулмоналната артерија. Филтрите може да се поставуваат неколку дена или подолг период. Сепак, ваквиот третман на белодробна емболија обично е поврзан со многу ризици.
 • Вреди да се забележат карактеристиките на третманот кај специфични пациенти. Белодробна емболија може да се појави кај бремени жени, но тешко е да се утврди дијагнозата. Со умерен или низок ризик, крвниот тест за Д-димер е практично бескорисен, бидејќи во овој период неговите индикатори во секој случај ќе се разликуваат од нормалните. Спроведување на КТ и други дијагностички процедури е поврзано со зрачење на фетусот, што честопати негативно влијае на неговиот развој. Третманот се спроведува со антикоагуланси, бидејќи повеќето од нив се апсолутно безбедни и за време на бременоста и за време на лактацијата. Нема начин да се користат само антагонисти на витамин К (варфарин). Во третманот на белодробна емболија, лекарот посветува посебно внимание на породувањето.
 • Ако тромбот не бил предизвикан од тромб, туку од друг тромб, белодробната емболија ќе се третира врз основа на причините за нејзиното формирање. Странско тело може да се отстрани само хируршки. Меѓутоа, ако тромбот формиран по повредата се состои само од маснотии, третманот не бара хируршка интервенција, бидејќи маснотиите ќе се решат самостојно со текот на времето, потребно е само да се одржи пациентот во добра состојба.
 • Отстранувањето на воздушните меури од крвотокот се врши со воведување на катетер. Инфективниот емболус се отстранува со интензивно лекување на болеста што ја предизвика. За жал, најчеста причина за инфективна емболија е интравенска администрација на лекови со заразен катетер. Компликациите на белодробната емболија во овој случај се манифестираат не само во форма на затнување на тромб, туку и во сепса.

ПРИЧИНИ ЗА ТЕЛОТО

 • опструкција на трупот на белодробната артерија - најтешка форма, смртност во 60-75% од случаите;
 • опструкција на големи гранки доведува до блокада на протокот на крв во лобусите на белите дробови, смртноста со оваа форма на болеста достигнува 6-10%;
 • емболија на мали гранки на пулмоналната артерија - минимален ризик од смрт.

Итна помош за белодробна емболија

Прва помош за тромбоемболизам - создавање на целосен одмор за пациентот. Неопходно е да се следи пациентот до доаѓањето на тимот за брза помош. Поставете ја жртвата на тврда површина, ослободете го вратот ако облеката го компресира и оставете воздух да влезе во просторијата.

Итна помош за белодробна емболија се заснова на интензивни мерки за реанимација: се прави механичка вентилација, се врши оксигенација. Во предихоспиталната фаза, администрацијата на Хепарин со Реополиглукин е индицирана интравенски, потоа се вметнува катетер во една од централните вени преку кои се воведуваат Еуфилин, Но-шпа и Алтифилин.

За да се запре болката, се користи Фентанил, Дроперидол или друг одобрен лек. Тешка болка е индикација за употреба на Морфиум (во отсуство на напади). По стабилизацијата на состојбата на пациентот, тие се доставуваат до одделот за кардиохирургија.

Субтотален ЈП

Во случај на субтотална белодробна емболија, стапката на развој на симптомите е многу помала, но тоа не го намалува ризикот за живот. Тука, гранката на лобарната пулмонална артерија е попречена, и затоа првично волуменот на лезијата е многу помал. Пациентот не ја губи свеста нагло, а аритмијата не се развива одеднаш. Сепак, како резултат на развој на рефлексни реакции на артериолоспазам и појава на шок симптоми, состојбата на пациентот се влошува нагло, се развива сериозен недостаток на здив и се зголемува сериозноста на акутната срцева и респираторна инсуфициенција.

Во отсуство на третман за белодробна емболија и неможност за тромболиза, веројатноста за смрт е околу 95-100%. Роднините на пациентот треба да разберат дека за таков пациент е потребна итна тромболитичка терапија и затоа е невозможно да се двоуми да оди во амбуланта. За споредба, со тромбоемболизам на гранките на пулмоналната артерија, каде што се попречуваат садовите од мал калибар, пациентот може да преживее без медицинска помош.

Тоа е да се преживее, бидејќи не зборуваме за брзо закрепнување, туку за преживување со тековни нарушувања во работата на кардиоваскуларниот и респираторниот систем. Тежината на неговата состојба постепено ќе се зголемува со влошување на отежнато дишење, хемоптиза и развој на пневмонија во срцев удар. Ако се појават овие симптоми, мора веднаш да контактирате со собата за итни случаи во болницата или со итна медицинска помош.

Белодробна тромбоемболизам (емболија, белодробна емболија): симптоми, третман, што е тоа, мали гранки, знаци, причини, класификација, дијагноза

Главните насоки на терапија за пациенти со белодробна емболија:

 • животна поддршка;
 • елиминација на патолошки рефлексни реакции;
 • елиминација на оклузија;
 • запирање на колапс;
 • намалување на притисокот во мал круг;
 • терапија со кислород.

Комплекс на лекови се користи за лекување на белодробна емболија. Меѓу нив има антикоагуланси (хепарин, варфарин) и тромболитици (урокиназа, стрептокиназа).

Венска тромбоемболија во повеќето случаи (со исклучок на апсолутни контраиндикации) бара употреба на антикоагуланси (хепарин, варфарин), кои влијаат на факторите на коагулација на крвта и спречуваат прекумерна тромбоза. Хепарин има брз ефект, така што неговата употреба е индицирана во раните фази на белодробната емболија.

Тромболитиците се лекови чие дејство го елиминира тромбот. Лекови по избор: Алтеплаза, стрептокиназа, урокиназа. Овие се моќни агенси, затоа, пред употреба, треба да се проценат индикациите и можните ризици: употребата на такви лекови може да доведе до развој на крварење, вклучително и интрацеребрални крварења.

Хируршки третман на белодробна емболија се изведува кај пациенти со контраиндикации за тромболиза. Ова е комплексна манипулација, што може да доведе до сериозни последици, вклучително и смрт, затоа лекарот, одлучувајќи за интервенцијата, ги проценува индикациите и контраиндикациите.

Индикации за хируршки третман на белодробна емболија:

 • масивен тромбоемболизам;
 • недостаток на ефективност на конзервативната терапија;
 • белодробна емболија или големи гранки;
 • тешка хипотензија.

Со белодробна емболија, се вршат 2 вида операции:

 • емболектомија - отстранување на тромботични маси, се користи во акутно ПЕ;
 • ендартеректомија - отстранување на внатрешниот vesselид на крвниот сад при хронична белодробна емболија.

Инсталирањето на филтер за кава избегнува тромбоемболизам кај пациенти со висок ризик од релапс. Уредот е специјална мрежа, која е поставена во луменот на долната шуплива вена. Тромботичните маси не можат да поминат низ неа и да стигнат до пулмоналната артерија. Ова е ендоваскуларна операција, лекарот прави пункција и воведува посебен катетер во југуларна, субклавијална или голема сафенова вена, преку кој уредот се доставува до местото на инсталацијата.

Класификација

Без оглед на квалификациите на медицинскиот персонал со масовен белодробен тромбоемболизам, клиниката, дијагнозата и третманот можат да се вклопат во првите 30 минути, особено во случај на брз развој на аритмија и клиничка смрт. Тогаш пациентот брзо умира, иако самата дијагноза не е доведена во прашање. Често, белодробната емболија е откриена во фазата на СМП, а главните дијагностички симптоми се:

 • поплаки за остро настанато силно притискање и бодување на „кама“ болка во градите, по што пациентот вреска, а понекогаш паѓа во бесознание;
 • остро се појави отежнато дишење, сериозно чувство на недостаток на воздух и стегање во градите;
 • палпитации со развој на болка во срцето, неправилно чукање на срцето;
 • ненадејната појава на сува кашлица на почетокот во позадина на целосно здравје, а потоа со крвав спутум;
 • остро развиена цијаноза (синкаво-цијанотична боја) на усните, сив (земен) тен, отекување на вените на вратот;
 • намалување на крвниот притисок со масовно или нагло зголемување на крвниот притисок со субмасивна и рекурентна белодробна емболија, несвестица или губење на свеста.

Главната цел на дијагностицирањето на ваквите симптоми е да се исклучи миокарден инфаркт. Ако ЕКГ нема знаци на трансмурален инфаркт, тогаш со висок степен на веројатност моменталната состојба треба да се толкува како белодробна емболија и да обезбеди соодветна итна помош. Со белодробна емболија, ЕКГ може да укаже на: инверзија на Т-бранот и појава на Q-бран во олово III, појава на S-бран во олово I.

Еден од дијагностичките критериуми е проширување на P бранот и зголемување на неговиот напон во почетниот сегмент. Исто така, промените на ЕКГ се „непостојани“, односно можат да се променат за краток временски период, што индиректно ја потврдува белодробната емболија и го намалува бројот на убедливи критериуми во полза на миокарден инфаркт.

Со повторлива белодробна емболија, симптомите, третманот и дијагнозата се нешто поинакви, што е поврзано со многу помал волумен на лезии. На пример, ако со масовна белодробна емболија, големината на тромбот е околу 8-10 mm во ширина и од 5-6 до 20 cm во должина, тогаш со релаптирачко белодробно крило, многу мали згрутчувања од 1-3 mm во големина паѓаат во белите дробови.

Третманот вклучува кислородна терапија со 100% кислород, по можност механичка вентилација, наркотична аналгезија (дозволен е морфиум или фентанил, невролептаналгезија), антикоагулантна терапија со нефракциониран хепарин 5000-10000 IU, тромболиза со стрептокиназа 250 000ED со прелиминарна администрација на Преднизолон 90 mg.

Покрај овој третман за белодробна емболија, потребна е инфузиона терапија и компензација на постојните нарушувања: дефибрилација со соодветни аритмии и кардиотонични лекови за хипотензија. Посочениот третман е многу ефикасен, но нема да помогне во целосно растворање на тромбот - потребна е хоспитализација во одделот за интензивна нега.

Важно е да се разбере дека цената на грешката во претхоспиталната фаза не може да биде клучна во однос на прогнозата за пациентот. На пример, во случај на промени на ЕКГ, карактеристични за срцев удар на позадината на развој на белодробна емболија, исто така, се наведува наркотична аналгезија и антикоагулантна терапија со слични лекови. Само назначувањето на нитрати може да предизвика штета, што ќе го забрза падот на крвниот притисок.

Пациентите и персоналот на СМП, исто така, треба да запомнат дека со миокарден инфаркт со низок крвен притисок (помалку од 10050 mmHg) или со сомневање за белодробна емболија, не треба да се земаат нитрати. Така, обезбедувањето грижа за пациент со белодробна емболија е скоро исто како и за миокарден инфаркт со лево вентрикуларна инсуфициенција во услови на хипотензија. Ова значи дека вработениот во СМП има дополнително време за дијагностицирање во однос на започнатиот ефективен третман на белодробна емболија.

Дијагнозата и третманот на белодробната емболија во фазата на болницата е поефикасна од претхоспиталната. Ова е делумно чисто статистички заклучок, бидејќи поради масивен тромбоемболизам, тие честопати дури и не завршуваат во болница поради високата предхоспитална смртност. И во случај на сумамасивна белодробна емболија, срцев удар пневмонија и повторувачки тромбоемболизам на белодробна артериска болест „дава време“ за висококвалитетно дијагностицирање и лекување. Идентификуваните симптоми се слични на оние што се случиле за време на дијагнозата во фаза пред-болница.

Исклучувањето на срцев удар со ЕКГ и појавата на знаци на преоптоварување на десното срце веднаш го насочува лекарот кон белодробна емболија. За да се потврди дијагнозата, се вршат х-зраци, итни лабораториски тестови: квантитативна анализа за Д-димери, тропонин Т, КФК-МБ, миоглобин. Со белодробна емболија, Д-димерите значително се зголемуваат со нормален индекс на тропонин (маркер на миокарден инфаркт).

Златен стандард за дијагностицирање на белодробна емболија е ретко достапниот метод на ангиопулмонографија или скенирање на перфузија. Тој е во состојба со сигурност да ја потврди или побие дијагнозата на тромбоемболизам, меѓутоа, таквата студија не е можна во повеќето болници, или поради сериозноста на состојбата, пациентот умира пред тоа.

ПРИЧИНИ ЗА ТЕЛОТО

Последиците од белодробната емболија

Со навремено обезбедување на доволна количина на медицинска нега на пациенти со благ белодробен тромбоемболизам, прогнозата е поволна. Во случај на изразени промени во органите на кардиоваскуларниот и респираторниот систем, смртноста надминува 30%. Со масивен тромбоемболизам, најнеповолна прогноза, смртноста може да достигне 100%.

ТЕЛА е опасна состојба што го зазема третото место на списокот на главни причини за смрт.

Главните фактори кои ја одредуваат прогнозата за белодробна емболија:

 • навременост на третманот;
 • присуство на истовремени кардиоваскуларни заболувања;
 • присуство на фактори на ризик.

Главната опасност од белодробна емболија е фатален исход што се јавува со тежок тек на болеста. Сепак, дури и ако постои лесна или умерена сериозност на болеста, потребен е итен третман.

Во отсуство на навремена помош, може да се развијат компликации:

 • белодробен инфаркт;
 • плеврит и пневмонија;
 • акутна бубрежна инсуфициенција;
 • емболија на крвните садови на белодробната циркулација;
 • хронична пулмонална хипертензија.

Дијагноза во фаза на претхоспитализација

Болнички третман на белодробна емболија бара внимателно следење на состојбата на пациентот во единицата за интензивна нега. По потврдување на дијагнозата, потребно е да се започне со тромболитичка терапија со ткивни плазминогени проактиватори - „Тенектеплаза“ или „Алтеплаза“. Ова се нови тромболитички лекови, чија главна предност е отсуството на фрагментација на тромб. Тие го лизираат, како што беше, во слоеви, за разлика од стрептокиназата.

Тромболитичката терапија (ТЛТ) е дизајнирана да раствори тромб, ако е можно. Меѓутоа, ако е невозможно да се изврши ТЛТ, може да се изврши хируршка тромбоекстракција - најтешката операција за пациентот во услови на автономна циркулација на крв, на која треба да се прибегне само во случаи кога без интервенција пациентот сигурно ќе умре.

Важно е да се напомене дека во оваа ситуација едноставно не може да постои каков било концепт на „третман за поддршка на зајакнување“ што е толку популарен меѓу населението во ЗНД. Тука е важно да не се мешате со персоналот и да се придржувате на медицинските препораки. Белодробна тромбоемболија е болест која, до неодамна, во случај на сумамасивна или масовна емболија, отсекогаш била смртоносна и неизлечива.

Сите мерки за време на третманот се насочени кон ефикасна тромболиза и интензивна нега: соодветна терапија со кислород, кардиотонична поддршка, инфузиона терапија и парентерална исхрана. Патем, белодробната емболија е болест каде што секој состанок е буквално „запишан во крв“ поради претходната тотална смртност.

Превенција

Спречување на белодробна емболија е спречување на длабока венска тромбоза; потребата за тоа зависи од ризиците на пациентот, вклучително и:

 • видот и времетраењето на операцијата;
 • истовремени болести, вклучувајќи рак и хиперкоагулабилни нарушувања;
 • присуство на централен венски катетер;
 • ДВТ или белодробна емболија во анамнезата.

Пациентите легнати во кревет и пациентите подложени на хируршки, особено ортопедски операции имаат предност, а повеќето од овие пациенти може да се идентификуваат пред да се формира тромб. Превентивните препораки вклучуваат администрација на нефракциониран хепарин во ниски дози, хепарини со мала молекуларна тежина, варфарин, фондапаринукс, орални антикоагуланси (ривароксабан, апиксабан, дабигатран), употреба на компресивни уреди или еластични чорапи за компресија.

Изборот на лек или уред зависи од различни фактори, вклучително и популацијата на пациентот, согледуваниот ризик, контраиндикации (како што се ризик од крварење), релативни трошоци и лесна употреба.

Здравите луѓе кои сакаат само да се предупредат од оваа болест треба да подлежат на постојана дијагноза (1 пат на секои 6 месеци), да вежбаат, да ја одржуваат тежината под контрола и да бидат сигурни дека не пушат.

Спречување на тромбоемболизам е индициран кај луѓе со висок ризик од развој на белодробна емболија:

 • возраст: венски тромбоемболизам често се развива кај пациенти постари од 50 години;
 • историја на срцев удар или мозочен удар;
 • дебелина;
 • историја на хируршки интервенции;
 • длабока венска тромбоза на нозете или белодробна емболија.

oslozhnenie тромбоза вен - Симптоми на белодробна емболија и третман

Венскиот тромбоемболизам влијае на пациентите изложени на ризик и има рецидивен тек. За да се спречи развојот на болеста, треба да се посвети посебно внимание на превенцијата, со што се намалува ризикот од повторно развивање на патологијата.

Превенција на белодробен тромбоемболизам:

 • периодичен ултразвук на садовите на долните екстремитети;
 • носење трикотажа за компресија;
 • хардверска пневматска масажа;
 • администрација на препарати на хепарин субкутано;
 • според индикации, лигатура на големи садови на долните екстремитети;
 • употреба на филтри за кава.
 • важно во превенција на тромбоза и тромбоемболизам е корекција на животниот стил:
 • елиминација на факторите на ризик кои предизвикуваат тромбоза: нормализирање на исхраната, губење на тежината, умерена физичка активност, одржување мобилен животен стил, елиминирање на алкохолот и откажување од пушење;
 • третман на хронични заболувања.

Пулмоналниот тромбоемболизам е сериозна состојба која бара итна медицинска помош. Без соодветна навремена терапија, белодробната емболија може да биде фатална. Во најмало сомневање за развој на тромбоемболизам, треба да се консултирате со лекар, а во случај на сериозна состојба, повикајте брза помош. Пациентите со историја на фактори на ризик или епизоди на белодробна емболија треба да бидат особено претпазливи.

За да се намали ризикот од белодробна емболија кај луѓе склони кон тромбоза, ќе помогне:

 • урамнотежена исхрана;
 • употреба на компресивна долна облека;
 • употреба на антикоагуланси;
 • ослободување од лошите навики - пушење, злоупотреба на алкохол;
 • водење активен животен стил;
 • губење на тежина.

Состојбата на пациентите кои страдаат од тешки хронични патологии (срцева слабост, дијабетес мелитус, проширени вени и сл.) Кои долго време се во кревет по операцијата, треба строго да ја следат специјалисти.

Како да се третираат

Третман на белодробна емболија може да биде:

 • конзервативен;
 • минимално инвазивни;
 • оперативни.
 • итно отстранување на пациентот од состојба што му се заканува на неговиот живот;
 • елиминација на згрутчување на крвта во артериите;
 • отстранување на симптомите на болеста;
 • обновување на функционалноста на белите дробови и срцето.

Тактиката и видот на третманот ги избира лекарот, земајќи ја предвид сериозноста на болеста, придружните болести, индивидуалните карактеристики на пациентот.

Третман со лекови на белодробна емболија се изведува со помош на антикоагуланси - лекови кои активно влијаат на факторите на коагулација на крв. Овие лекови ги раствораат постојните тромби, го намалуваат ризикот од нивно формирање.

Заеднички антикоагуланси се лекови - варфарин и хепарин. Вториот се администрира на пациентот поткожно или интравенски. Варфаринот се администрира орално. Но, нивната продолжена употреба може да предизвика сериозни последици - крварење, церебрална хеморагија, гадење, повраќање итн. При земање на овие лекови, коагулабилноста на крвта треба да се контролира со употреба на коагулограм.

Денес, можете да лекувате белодробна емболија со побезбедни, поефикасни лекови. Овие вклучуваат - Апиксабан, Дабигатран, Ривароксабан.

Во тешки форми на белодробна емболија, конзервативниот третман станува неефикасен. Да се ​​спаси животот на пациентот бара употреба на радикални мерки. Треба да се земат предвид индикациите за хируршка интервенција при белодробна емболија:

 • масивна форма на болеста;
 • неуспех на третманот;
 • нарушена општа циркулација;
 • релапс и сл.

Белодробната емболија се елиминира со користење на следниве видови хируршки процедури:

 • емболектомија, во која се отстранува тромб;
 • тромбобендертректомија, кога внатрешниот wallид на крвниот сад се отстранува заедно со плаката.

Комплексни операции што се случуваат со отворање на градите на пациентот и премин кон привремено вештачко снабдување со крв во телото.

Овие интервенции одземаат многу време, бараат учество на специјалисти од висока класа - торакални хирурзи и кардиохирурзи.

Денес, нежните операции често се користат за елиминирање на тромб:

 • емболектомија на катетер;
 • катетер тромболиза со помош на лекови - стрептокиназа, алтеплаза, урокиназа.

Манипулациите се вршат со помош на специјален катетер преку мали пункции на кожата. Катетерот се води низ главните вени до местото на тромбот, каде што се отстранува под постојан компјутерски надзор.

Кава филтерот е специјална мрежна стапица дизајнирана за одвоени тромби. Уредот е инсталиран во долната шуплива вена и служи како превентивна мерка за заштита од емболија на пулмоналната артерија и срцето.

При инсталирање на филтер за кава, се користат минимално инвазивни методи на лекување во форма на ендоваскуларна интервенција. Специјалист преку мала пункција на кожата со употреба на катетер низ вените доставува мрежа до посакуваната локација, каде што се исправува и поправа. Катетерот е изнесен. Главните вени при инсталирање на стапицата се сметаат за големи поткожни, југуларни или субклавијални вени.

Манипулациите се изведуваат под мала анестезија и траат не повеќе од еден час. По ова, пациентот е пропишан за 2 дена одмор во кревет.

Компликации и прогнози на лекарите

Веројатноста за смрт од белодробна емболија е многу мала, но масивната белодробна емболија може да предизвика ненадејна смрт. Повеќето смртни случаи се случуваат пред да се дијагностицира болеста, обично во рок од неколку часа по емболијата. Важни фактори за утврдување на прогнозата на животот вклучуваат:

 • големина на оклузија;
 • запушени пулмонални артерии;
 • бројот на блокирани пулмонални артерии;
 • ефектот на состојбата врз способноста на срцето да пумпа крв;
 • општа состојба на здравјето на луѓето.

Секој што има сериозен проблем со срцето или белите дробови е изложен на зголемен ризик од смрт од белодробна емболија. Лице со нормална функција на белите дробови и срцето обично преживува ако оклузијата не блокира половина или повеќе од пулмоналните артерии.

Белодробната емболија има неповолна прогноза на текот, што зависи од навременоста на откривање, правилен третман, присуство на други сериозни патологии. Со неповолен развој на белодробна емболија, смртноста е повеќе од 60%. Пациентите умираат поради компликации од респираторниот и кардиоваскуларниот систем.

Треба да се земат предвид вообичаените компликации на оваа болест:

 • белодробен инфаркт;
 • пневмонија;
 • пневмоторакс;
 • апсцес на белите дробови;
 • емпиема
 • плеврит;
 • рецидив
 • срцев застој и сл.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic