Клиника за хипертензија во порталот

Покрај фактот дека порталната хипертензија има обемен комплекс на симптоми, предизвикана од зголемен крвен притисок на коритото на порталната вена (големата вена низ која тече крвта од цревата кон црниот дроб), додека протокот на венска крв е нарушен, карактеризиран со разни етиологии и концентрации, оваа болест може да дејствува и како фактор што комплицира друг вид на болест. Особено, порталната хипертензија може да предизвика нивни компликации во хематологијата, васкуларна хирургија, гастроентерологија и cardiology

Што се однесува до причините што доведуваат до развој на болеста за која станува збор, тие се исклучително разновидни. Како водечка причина, во меѓувреме, се идентификува масивна лезија што влијае на хепаталниот паренхим поради некакво заболување на црниот дроб. Овие вклучуваат, особено, хепатитис (во акутна или хронична форма), тумори на црниот дроб, цироза, паразитски инфекции, итн.

Развојот на портална хипертензија е исто така можен како резултат на патологии предизвикани од холестаза (екстрахепатична или интрахепатична форма). Покрај тоа, развојот на оваа болест е промовиран од примарна / секундарна билијарна цироза на црниот дроб, холелитијаза, тумор на жолчниот канал, тумор на жолчните канали, рак на главата на панкреасот, лигатура или интраоперативно оштетување на жолчните канали.

Во развојот на портална хипертензија, се разликуваат и патолошки процеси во телото, како што се вродена форма на атрезија и тромбоза, стеноза или компресија на тумор концентрирана директно во областа на порталната вена, зголемен притисок на десното срце (вистинска патологија со констриктивен перикардитис и рестриктивна кардиомиопатија).

Инфекцијата и масивната терапија засновани на внес на диуретици и лекови за смирување, гастроинтестинално крварење, вишок протеин од животинско потекло во исхраната и злоупотреба на алкохол често се идентификуваат како одлучувачки фактори во вид на еден вид поттик во формирањето на клиничката слика на болест

Портална хипертензија (портална хипертензија) е синдром што се јавува кај деца и возрасни во позадина на нарушен проток на крв во системот на портални вени. Вториот е голем сад што тече во црниот дроб. Собира крв сиромашна со кислород од многу абдоминални органи. Дијаметарот на порталната вена достигнува 1,5 см. Има неколку големи гранки.

Синдромот на портална хипертензија е опасен за неговите компликации. Едно од нив е внатрешно крварење.

Се случува портална хипертензија:

Основата за таквата класификација е локализација на локацијата во која е нарушена циркулацијата на крвта. Секоја форма произлегува од различни причини.

Постојат 4 фази на развој на портална хипертензија:

 1. Почетната фаза (претклинички) - се забележуваат функционални нарушувања.
 2. Умерено (компензирано) - се карактеризира со изразено зголемување на слезината. Вените на хранопроводот се малку проширени. Акумулацијата на течност во абдоминалната празнина не се забележува. Во овој период, вклучени се компензаторни механизми.
 3. Тешка (декомпензирана) - се карактеризира со тежок хеморагичен синдром. Се забележува оток и асцит.
 4. Комплицирано (најопасно) - може да доведе до смрт на лице поради развој на акутна инсуфициенција на црниот дроб.

Причините за портална хипертензија се разновидни. Следните фактори се од најголемо значење:

 • акутен и хроничен хепатитис;
 • паразитски болести (шистозомијаза, алвеококоза, ехинококоза);
 • цироза на црниот дроб;
 • бенигни и малигни тумори;
 • неоплазми на билијарниот тракт;
 • рак на панкреас;
 • тромбоза;
 • холелитијаза;
 • стискање на крвните садови;
 • кардиомиопатија;
 • компресија на срцето на позадината на задебелување на перикардот;
 • труење со разни отрови;
 • Синдром Бад-Киари;
 • заразни болести;
 • саркоидоза;
 • предозирање на лекови за смирување;
 • крварење;
 • масивни изгореници;
 • повреди.

Предхепатичната форма најчесто се развива во позадина на тромбоза. Затнувањето на згрутчувањето на крвта на порталот и спленичните вени е опасно. Ако детето е болно, тогаш причината може да лежи во вродена патологија. Понекогаш се открива стеснување на садот. Ова предизвикува хипертензија. Често, симптомите се јавуваат поради стискање на садот.

Ова е забележано кај големи тумори. Прехепатичната форма ретко се дијагностицира. Тоа сочинува до 4% од сите случаи на оваа патологија. Најчесто откриена интрахепатична хипертензија. Причините се билијарна цироза (пролиферација на сврзното ткиво), саркоидоза, хиперплазија, инфекција со туберкулоза, крвни заболувања, полицистичен, алкохолен хепатитис, фиброза.

Постхепатичната хипертензија е предизвикана од други фактори. Може да биде компликација на срцева слабост од типот на десната комора. Други причини вклучуваат тромбоза, зголемен проток на крв во системот на портална вена и комуникација на артериска крв со венска. Често, труење со печурки, лекови, хемикалии и разни токсични соединенија доведува до оваа патологија.

Предиспонирачки фактори за развој на портална хипертензија се:

 • пушење;
 • алкохолизам;
 • контакт со штетни материи;
 • проширени вени;
 • хиподинамија;
 • срцева болест;
 • вирусни инфекции;
 • администрација на лекови;
 • секс без заштита.

Зголемувањето на притисокот се должи на зголемување на васкуларниот отпор, зголемен проток на крв, механичка опструкција и присуство на колатерали.

Симптомите на портална хипертензија се неспецифични. Тешко е да се утврди точна дијагноза. Најчестите знаци се како што следува:

 • зголемување на големината на слезината;
 • проширување на вените;
 • асцит;
 • стомачна болка;
 • оток;
 • недостаток на апетит;
 • повраќање;
 • гадење;
 • болка во десниот хипохондриум.

Ако причината беше стагнација на жолчката на позадината на стегачките канали, тогаш се забележува жолтица. Бојата на кожата на пациентот се менува. Во раните фази на синдромот на портална хипертензија, симптомите вклучуваат диспепсија, чувство на тежина во хипохондриумот десно, гасови и малаксаност. Често постои повреда на столицата.

Многумина се загрижени за болки во стомакот. Наспроти позадината на оваа патологија, телесната тежина се намалува. Причината е недостаток на апетит. После јадење, се нарушува чувството на исполнетост на желудникот. Раните симптоми на портална хипертензија вклучуваат спленомегалија. Со намалување на притисокот, големината на слезината се нормализира.

Често се развива хиперспленизам. Ова е состојба во која се намалува бројот на крвни клетки. Во слезината на една личност, се случува нивното уништување. Со зголемување на притисокот, овој процес е нарушен. Откриена е анемија, тромбоцитопенија и леукопенија. Знаци на портална хипертензија вклучуваат проширени вени. Садовите во стомакот, хранопроводот, желудникот и анусот се засегнати.

Кога папочната област е вклучена во процесот на вени, се открива „главата на медузата“. Кај такви пациенти, проширените садови со јазли се појавуваат низ предниот абдоминален wallид. Проширените вени често предизвикуваат крварење. Ова доведува до анемија. Доцна манифестација на портална хипертензија е асцит. Со него, волуменот на стомакот се зголемува како резултат на акумулација на течност.

portalnaya gipertenziya - Клиника за хипертензија во порталот

Понекогаш асцитите се комбинираат со хидроторакс. При преглед на пациенти, се открива едем. Најчесто тие се одредуваат во областа на глуждот. Наспроти позадината на оваа патологија, страдаат желудникот и цревата. На нивните мукозни мембрани се формираат ерозии и чиреви. Црниот дроб во повеќето случаи не се зголемува. Другите симптоми вклучуваат крв во столицата.

Компликациите од порталната хипертензија се малку. Главната причина за нивниот развој е само-лекување. Со оваа васкуларна патологија, можни се следниве компликации:

 • крварење;
 • енцефалопатија;
 • аспирациона пневмонија;
 • анемија;
 • сепса;
 • перитонитис;
 • откажување на бубрезите;
 • откажување на црниот дроб.

Во отсуство на соодветен третман, можен е фатален исход. Страшната последица на порталната хипертензија е крварење од вените на хранопроводот. Во 60% од случаите е масовно. Крварењето доведува до влошување на општата состојба на една личност. Ова се манифестира со слабост, бледило на кожата, зголемен ритам на срцето и нарушена свест.

Крварењето може да биде скриено. Во овој случај, крвта не излегува надвор, туку се излева во луменот или празнината на органите. Причината за нивниот изглед е оштетување на желудникот и цревата во однос на позадината на порталната хипертензија. Ова се случува со оштетување на чиреви и ерозија. Повреда на црниот дроб придонесува за интоксикација на телото. Содржината на крв во азотните соединенија се зголемува.

Ова предизвикува развој на хепатална енцефалопатија. Постојат 4 фази на неговиот развој. На 1-та фаза, можни се симптоми како раздразливост, лабилност на расположение, нарушување на спиењето, намалено внимание. Фазата 2 се карактеризира со дневна поспаност, дезориентација и промена во однесувањето на пациентот. Во следната фаза, се развива амнезија. Свеста станува збунета. Се појавуваат пресуди кои не се точни. Фаза 4 се манифестира со кома.

Наспроти позадината на нарушената функција на стомакот и крварењето, може да се развие пневмонија. Ова се случува при случајно голтање на повраќање. Таквата пневмонија се нарекува аспирација. Кај некои пациенти со портална хипертензија, се формираат хернии. Тие се ингвинални, феморални, папочни. Состојбата на бубрезите зависи од функцијата на црниот дроб. Со зголемување на притисокот, често се развива хепаторенален синдром.

Прашање анатомија

Клучно за разбирање на проблемот со порталот
хипертензија се:

познавање на анатомијата на венскиот систем
човечки, и пред сè, системот
портална вена во која влегува
венска крв од слезината, стомакот,
срцев езофагус, тенок
и дебело црево.

структурата на theидовите на вените, овие органи,
прилагодени на венски притисок
во портален систем што не надминува
140-160 мм. вода, чл., чие зголемување
доведува до проширени вени,
и пред сè долната третина, срцевиот
делови на хранопроводот и желудникот.

Изложеност на иницирачки фактори
ерозија, прекин на проширени вени
проширени вени доведува до интензивна
гастроинтестинално крварење,
чиј волумен и интензитет е исправен
пропорционално влијае на прогресијата
откажување на црниот дроб (некроза)
хепатоцити), резултати од третманот и
изгледите за животот на пациентот.

Степенот на хепатална компензација
Дефицит на Child-Pugh претходно
вкупно со цироза на црниот дроб, основен
патогенетски и прогностички
фактор во третманот на пациенти со портал
хипертензија

Висок степен на адаптивни механизми
органи и системи на лице кое страда
портална хипертензија, со навремено
медицински и хируршки
корекција на етиолошки и патогенетски
фактори.

bolezn pecheni - Клиника за хипертензија во порталот

знаење
анастомози кои ја поврзуваат порталната вена
и нејзините притоки со систем на вена кава, има
големо значење во разбирањето на процесите.
развој при формирање на блокот
во порталниот систем. Има три
главни групи на портокавални анастомози
(Дијаграм):

Гастроезофагеален,
поврзување на порталната вена со претпоставената
шуплива вена преку коронарна вена
стомакот, непарните и полунепарните вени.

Анастомози помеѓу венскиот плексус
ректумот и долната шуплива вена преку
горниот (базен со портална вена) и
инфериорни хемороидни вени (базен
инфериорна вена кава).

Анестомози формирани од папокот
вени

Развој на портална хипертензија
зависи од степенот на блокада на порталот
портакавални системи и развој
анастомози.

проширена тромбоза; Проширени вени на хранопроводот
поради анатомски карактеристики
(тип на багажникот на структурата, ронливост
околно ткиво) и ретрограден одлив
крв на нивниот срцев дел од желудникот,
поради зголемен притисок во
порталниот систем е обично
својствено на интрахепатичниот блок
(цироза), значи субхепатичен блок
(абнормалност на порталната вена, портална тромбоза
вени).

Со сегментна портална хипертензија
(тромбоза на спленична вена) - поради
одлив на висок крвен притисок
од слезината преку кратките вени на желудникот
(голема искривување, дното на желудникот), варикоза
вените на дното се зголемени и
срцев дел од желудникот тоа е
важен диференцијален критериум
сегментална портална хипертензија,
во комбинација со спленомегалија.

Хипертензија
портални вени придружени со зголемување
формирање на лимфа и хипердинамичен
хипертензија во лимфните садови,
ова пак води кон разновидност
структурни и функционални нарушувања
абдоминални органи. Кратенка
портален проток на крв во црниот дроб
придружено со забавување на истиот
метаболички процеси поради
намалување на протокот на крв и
соодветно намалување на количината
хепатоцити.

Успорува
метаболички процеси во црниот дроб.
Слични промени се случуваат со
Купферовите клетки. Намалување на истите
функционална активност во комбинација со
конгестивна спленомегалија е придружена со
зголемена активност на ретикулоендотелијалниот
слезина систем, кој има свој
специфичната функција на „гробиштата
формирани елементи на крв “, поради
што започнува активно распаѓање помалку
постојани униформни елементи на крв -
бели крвни клетки и тромбоцити.

Феномени
хиперспленизам до одреден степен
компензирана со хиперфункција на коскената срцевина
мозок Ниво на притисок на порталната вена
утврдени со три главни
фактори: големината на порталот
проток на крв, васкуларен тон
разгранување на портални садови и
заеднички интрахепатични васкуларни
отпор.

Article695 - Клиника за хипертензија во порталот

Портална хипертензија
со цироза на црниот дроб повлекува
вазодилатација на абдоминалната празнина. тоа
за возврат доведува до зголемување
портален проток на крв. Од претходното
следува дека патогенезата на порталот
хипертензијата не може да се намали само на
опструкција на интрахепатична венска
механички проток на крв во
него прилагодување на пречките
ангиоархитектоника на црниот дроб и други
локални фактори.

И
споменати функционални отстапувања,
што ја отвора можноста
фармаколошки ефекти врз
нив. Зголемете го притисокот на системот
придонесуваат и порталните вени
артериовенски анастомози помеѓу
гранки на хепаталната артерија и порталот
вени во влакнести прегради (септи),
што доведува до дополнителен прилив
крв во порталниот систем.

Не
во сомнеж дека органски
подлога за портална хипертензија и
прекумерна лимфопродукција поради
тешкотии во одлив на венска состојба од
црниот дроб, зафаќаат скоро централно
место во генезата на една од главните
манифестации на интрахепатични
портал блок - асцит. Не
помалку, би било грешка да се намали сè
само за тоа.

Еден од предусловите
за развој на асцити се смени
во ренин-алдостерон-ангиотензин
систем. Имајте на ум улогата на вишок
активирање на ренин-ангиотензин
механизам што доведува до хиперсекреција
алдостерон. Ова се должи на повреда.
својствена бубрежна перфузија
цироза на црниот дроб заеднички хемодинамички
смени

Друг развојен фактор
асцитите служат хипоалбуминемија со
пад на плазматскиот онкотичен притисок
крв, за што е познато дека придонесува
излез на интраваскуларна вода подалеку
васкуларно корито. Развивање во
КП вазодилатација на артериоли на органи
абдоминална празнина доведува до конзистентна
активирање на симпатичен импулс,
што го стимулира ослободувањето на бубрезите
секреција на ренин и антидиуретик
хормонална хипофиза.

Друга последица
служи симпатична хипертоничност
нарушена бубрежна перфузија, и делумно
случаи - и пад на нивното производство
простагландини. Тоа повлекува
намалена гломеруларна филтрација со
задржување на натриум и вода, што во својата
пресврт го промовира образованието
асцити. Ова се претвора во влошување.
пониски услови на циркулација на крвта
шуплива вена и во органите на абдоминалната празнина.

Сепак, респираторни
екскурзии и тешки
срцева активност. Се појавуваат
зголемување на абдоминалниот притисок
промовира гастроезофагеален
рефлукс, што пак
може да предизвика крварење од
проширени вени на хранопроводот.

Највисока вредност за прогнозата
портална хипертензија има диплома
активност и прогресија
цирозен процес во црниот дроб,
кои влијаат на функционалноста
црн дроб (откажување на црниот дроб),
што во однос на пациентите со портал
хипертензијата се оценува на скала
Дете-пиг. Заедно со зголемена
интраабдоминален притисок (асцит, запек,
тежок физички труд) се зголемува
веројатност за проширување на варикозата
вени на хранопроводот, предизвикувачки фактори
гастроинтестинални
крварење се

пептичен
фактор - (рефлуксен езофагитис)

повреда на хранопроводот со крупна храна (коска)

Прекршувања
хемостаза поради хепатална
инсуфициенција и феномени на хиперспленизам.

Затоа, порталниот синдром
хипертензија како компликација на болести
црн дроб и крвни садови на порталниот систем,
со формирање на проширени вени
вени на хранопроводот и смртни закани
крварењето станува најважно
улога во предвидување на животот на пациентот и
става на прво место терапевтски мерки,
насочени кон превенција и запирање
гастроинтестинално крварење.

Долната линија - Портална клиника за хипертензија

Порталната вена поминува низ црниот дроб - голем сад низ кој тече крв од слезината, желудникот, цревата и панкреасот. Тоа е спој на три вени - горната и инфериорната мезентерична и слезината. Должината на овој венски трупец е околу осум сантиметри, а дијаметарот е околу еден и пол.

Нормално, крвниот притисок во порталната вена се движи од 7-10 мм. Hg Уметност., Сепак, за некои болести, се искачува на 12-20 милиметри: вака се развива порталната хипертензија - комплексен синдром кој се состои од неколку специфични симптоми.

Карактеристики на текот на порталната хипертензија

Порталната хипертензија во сопствениот тек може да одговара на функционалната фаза и органската фаза. Функционалната фаза се карактеризира со тон карактеристичен за периферните садови, регулаторните карактеристики на протокот на крв во црниот дроб, како и реолошките садови на порталниот систем. Што се однесува до органската фаза, таа се карактеризира со компресија на синусоиди и нивно уништување, појава на портохепатични садови и размножување во лобарните центролобуларни зони на сврзното ткиво. Ние ги издвојуваме главните процеси кои ја карактеризираат целата патологија од интерес за нас:

 • појава на механичка опструкција што се меша со одливот на крв;
 • зголемување на протокот на крв во порталната вена;
 • зголемен отпор од порталните пловни објекти;
 • формирање помеѓу системскиот проток на крв и каналот на порталната вена на колатералите;
 • развој на асцит, кој делува како еден од најважните симптоми на болеста;
 • спленомегалија (т.е. проширување на слезината) што произлегува како последица на портална хипертензија и се карактеризира со метеж во комбинација со клеточна хиперплазија во ретикуло-хистиоцитичкиот систем и размножување на сврзното ткиво во слезината;
 • хепатална енцефалопатија - состојба во која порталната хипертензија поминува со развој на порто-кавални анастомози.

Симптоми и знаци

Синдромот на портална хипертензија ја има следнава симптоматска слика во фаза 1:

 • чувство на тежина во десната страна;
 • гасови;
 • влошување на општата состојба.

Знаци на портална хипертензија во 2 фази на развој:

 • зголемен интензитет на болка во десната страна;
 • надуеност;
 • знаци на дигестивни нарушувања;
 • епигастрична болка;
 • чувство на прејадување после јадење мала количина храна;
 • чести знаци на гадење.

Симптомите на портална хипертензија во фаза 3 се придружени со развој на асцит, патологија во која течноста се акумулира во абдоминалната празнина, но без крварење.

Манифестации на болеста во 4 фази:

 • сложени асцити кои не можат да се третираат со лекови;
 • крварење на внатрешните органи;
 • знаци на проширени вени во дигестивниот систем.

Кај пациенти со овој синдром, други болести може да се развијат паралелно, вклучувајќи кардиоваскуларни, што доведува до стабилно зголемување на крвниот притисок и развој на хипертензија.

Манифестациите на синдромот се разновидни и зависат од локализацијата на патологијата и фазата на развој.

Почетната (компензирана) фаза на портална хипертензија може да не се манифестира воопшто или да има форма на дигестивни нарушувања. Пациентите се жалат на:

 • Подуеност и гасови;
 • Подригнување и гадење;
 • Болка во епигастрична област;
 • Прекршувања на столицата (дијареја).

Во биохемиските тестови на црниот дроб, отстапувањата не се забележуваат, дури и ако порталната хипертензија достигне значителен број.

Без третман, синдромот се манифестира со зголемување на диспептичните феномени, додека прегледот открива умерени проширени вени во долниот дел на хранопроводот и кардијата, како и мало зголемување на слезината.

Ова е последната фаза во која синдромот се манифестира во најтешките услови:

 • Тешка анемија;
 • Асцит (абдоминална опаѓање);
 • Нагло зголемување на црниот дроб и слезината;
 • Крварење од садовите на желудникот и хранопроводот;
 • Феномени на енцефалопатија.

Најраните симптоми на портална хипертензија се диспептични, што, соодветно, се изразува во такви манифестации како гасови, гадење, нестабилност на столицата (запек, дијареја), чувство на исполнетост на желудникот, болка во епигастричниот, илијачниот и десниот хипохондриум. Исто така, се забележува губење на апетит и појава на слабост, пациентот остро губи тежина и брзо се уморува, покрај тоа, се развива жолтица.

Во некои случаи, спленомегалијата делува како главен симптом кој се манифестира меѓу првите симптоми на болеста, додека нејзината сериозност се одредува според карактеристиките на нивото на опструкција во комбинација со вредноста на притисокот што го карактеризира порталниот систем. По завршувањето на крварењето во гастроинтестиналниот тракт, слезината се намалува во големина, што исто така придонесува за намалување на притисокот, релевантно за порталниот систем во општоста на процесите што се разгледуваат.

Исто така е можна комбинација на спленомегалија и хиперспленизам, што е синдром чии главни манифестации се анемија, леукопенија и тромбоцитопенија. Развојот на овој синдром се промовира со зголемено ниво на уништување на формираните елементи во крвта на слезината за време на нивното делумно таложење (т.е. нивно привремено исклучување од процесите на метаболизам и циркулација при складирање во телото за употреба по некое време време).

Разликата на асцит во текот на болеста со предметната болест е постојаноста на манифестациите во него, како и отпорноста на третманот што се применува на него. Во прилог на ова, се забележува симптом во кој се зголемуваат количините на стомакот, отекување на глуждовите. Прегледот на абдоменот открива присуство на мрежа на проширени вени концентрирана во абдоминалниот wallид, додека по изглед оваа манифестација е слична на „главата на медузата“.

Доволно опасна и карактеристична манифестација на портална хипертензија е крварење кое се јавува во вените на желудникот, хранопроводот и ректумот, кои се подложни на промени под влијание на проширени вени. Крварењето во гастроинтестиналниот тракт има ненадејна природа на појава, додека нивната карактеристична црта е обилна и склона кон повторување.

Поради овие карактеристики, брзо се забележува појава на постхеморагична анемија. Во случај на крварење од желудникот и хранопроводот за време на болеста што се разгледува, се појавува мелена (црна столица со конзистенција слична на катран со застоен мирис), како и крваво повраќање.

Хемороидното крварење се карактеризира со појава на исцедок од ректумот во форма на црвена крв. Треба да се напомене дека крварењето што се јавува со портална хипертензија може да се активира од разни видови повреди на мукозата, намалено згрутчување на крвта, зголемен интраабдоминален притисок и други фактори.

Портална хипертензија: класификација

Болеста е поделена на неколку видови. Класификацијата на порталната хипертензија се заснова на етиологијата на развојот на болеста:

 • Прехепатично - протокот на крв е нарушен во вената сè додека не влезе во црниот дроб.
 • Интрахепатично - нарушување на циркулацијата се забележува во тој дел од вената кој се наоѓа во внатрешноста на органот.

Интрахепатична хипертензија е поделена на подвидови:

Други видови на болести:

 • постхепатична - циркулацијата на крвта е нарушена кај оние вени кои носат крв од инфериорната шуплива шуплива;
 • мешано - овој вид на болест комбинира неколку одделни видови хипертензија.

Класификација на болеста како што се развива:

 • Предклинички, примарен.
 • Компензирана, со умерена симптоматска слика.
 • Декомпензирана, со изразени знаци.
 • Комплицирано, што доведува до развој на многу компликации.

Секоја од фазите има своја симптоматска слика и степен на ризик од компликации што се протегаат на дигестивниот систем.

Врз основа на карактеристиката на степенот на преваленца на зоната во која има зголемување на крвниот притисок, порталот може да има тотална портална хипертензија или сегментална хипертензија. Во првиот случај, болеста ја опфаќа васкулатурата, која целосно му припаѓа на порталниот систем, во вториот случај постои соодветно ограничување на нарушувањето на протокот на крв долж спленичната вена, додека се одржува нормалниот притисок и протокот на крв во мезентеричните и порталните вени овој процес.

Во согласност со карактеристиката на локализацијата на венскиот блок, се одредува предхепатична и интрахепатична портална хипертензија, како и мешана хипертензија. Разликата во формите на болеста укажува на присуство на сопствени причини што придонесуваат за нивно појавување. На пример, предхепатична портална хипертензија, забележана во околу 4% од случаите, се формира како резултат на нарушен проток на крв во спленичните и порталните вени, што се објаснува со нивна компресија, тромбоза, стеноза и други патолошки манифестации итн.

Структурата на интрахепатичната форма на болеста може да има блокада на пресинусоидална, синусоидална и постсинусоидална форма. Во првото олицетворение, инхибиторниот фактор е пред синусоидите (во случај на полицистична, шистозомијаза, саркоидоза, тумор и нодуларни црнодробни трансформации), во втората - во хепатални синусоиди (цироза, тумори, хепатитис), во трето - надвор од хепаталните синусоиди (фиброза, алкохолно заболување, цироза на црниот дроб, вено-оклузивна болест).

Субхепатична портална хипертензија, забележана во околу 12% од случаите, е предизвикана од релевантноста на синдромот Бад-Киари, компресија или тромбоза на долната шуплива вена, констриктивен перикардитис или други причини.

Врз основа на претходно наведените процеси својствени за патологијата и соодветните карактеристики на симптоматологијата, се разликуваат нејзините фази:

 • функционална фаза (почетна);
 • компензирана фаза (умерена) - спленомегалијата се карактеризира со умерени манифестации, нема асцит, хранопроводните вени се предмет на мало проширување;
 • декомпензирана фаза (тешка) - спленомегалија, едематозен асцит и хеморагични синдроми имаат изразен карактер на манифестации;
 • портална хипертензија со компликации - особено, крварење како резултат на проширени вени на желудникот, хранопроводот и ректумот, како и манифестации во форма на откажување на црниот дроб и спонтан перитонитис, се разликуваат како последниве.

1. Операции
придонесувајќи за испуштање на асцит
течности - перитонеално-венски
шантирање (вентили на Левин, Денвер),
лимфовенска анастомоза (применуваат).

2.
Портеозофагеални операции на раздвојување
васкуларни врски (лигатура на вените на хранопроводот,
ресекција на хранопроводот, екстраорганска лигатура
вени, операции на стомакот) - во
во моментов главно се применува
итна операција МП Пациенти
- трепкање на крваречки вени на хранопроводот
и срцевиот пресек на желудникот.

3. Операции
ограничување на протокот на крв во порталот
систем (спленектомија - строго според
индикации, лигатура на артерии, ресекција
црева - замина во историјата).

4.
Операции за создавање на нов портокавал
анастомози (васкуларни анастомози)
- хемодинамичен
корекција
со портална хипертензија.

5. Радикалот
операции (отстранување на тумори, цисти,
згрутчување на крвта, абсцеси на обдукцијата, обемна
ресекција на црн дроб со тумор,
екстирпација на заболениот црн дроб со
здрава трансплантација).

б Операции
подобрување на регенерацијата на црниот дроб
(ресекција на црн дроб, хепатална денервација
артерии, артеризација на црниот дроб од
артериовенски анастомоза, облекување
гранки на порталната вена, лигатура
хепатален жолчен канал - нема
историја).

Како и зошто ова им се случува на децата

Цироза е тешка хепатална патологија која се развива од многу причини: кај возрасните, главната улога ја игра злоупотребата на алкохол и дрога. Исто така, цироза на црниот дроб започнува како резултат на продолжена употреба на голем број лекови или инфективна лезија со хепатитис од различно потекло.

ciroz pecheni - Клиника за хипертензија во порталот

Синдромот на портална хипертензија е една од најстрашните компликации на цироза, кога со груби повреди на структурата на црниот дроб се појавуваат пречки во неговата циркулација. Овие пречки, во комбинација со зголемување на протокот на крв во хепаталната артерија, доведуваат до зголемување на притисокот на порталната вена на 20-30 mm. Hg Уметност

Телото, обидувајќи се да спречи кршење на садот, започнува систем на „кружен тек“ на циркулација на крв преку анастомози - портален портал со долната шуплива вена.

Под крвен притисок, theидовите на садовите на хранопроводот, кардијата и другите делови на гастроинтестиналниот тракт ослабуваат, а варикозните јазли се формираат на нивните најранливи места. Руптот на јазлите е полн со сериозно крварење, што често предизвикува смрт на пациенти.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Фази и манифестации

Почетната фаза на синдромот со цироза се карактеризира со диспептични нарушувања, болка во хипохондријата десно и лево, непријатност во епигастрична област и чувство на тежина во стомакот после јадење. Подригнување, нестабилна столица, гадење се исто така меѓу првите симптоми на болеста.

Пациентите се жалат на недостаток на апетит, замор, поспаност и апатија.

Бидејќи овој сензација е доста типична за други болести на гастроинтестиналниот тракт, труење со храна, пациентите не брзаат да посетуваат лекар и да се јават кај специјалисти веќе со други поплаки:

 • Навредливи столици од црна боја
 • Повраќање на црвена крв или креда (згрутчена крв)
 • Егзацербација или први манифестации на хемороиди

Асцитите (абдоминален едем) се приклучуваат во подоцнежните фази на манифестацијата на болеста, но веќе некое време има минлива природа, бидејќи лесно се прекинува со соодветна терапија со лекови. Во иднина, абдоминалната капка бара хируршко отстранување на течноста од стомакот, што често доведува до развој на перитонитис и смрт на пациентите.

Често, веќе во почетната фаза на портална хипертензија, пациентите развиваат хиперспленизам - посебен синдром кој се карактеризира со значително намалување на бројот на некои формирани крвни елементи - тромбоцити и леукоцити. Хиперспленизам е директна последица на зголемена слезина, спленомегалија, која секогаш ја придружува порталната хипертензија.

tsirroz pecheni - Клиника за хипертензија во порталот

Порталната хипертензија, придружена со крварење од проширени јазли во хранопроводот, желудникот и цревата, доведува до апсорпција на голема количина токсини од цревата. Тие предизвикуваат интоксикација на мозокот, што резултира во фаза на декомпензирана состојба, појава на симптоми на енцефалопатија.

Тие обично се класифицираат на следниов начин:

 • I степен - пациентите забележуваат слабост, замор, поспаност, треперење на прстите и рацете;
 • II степен - губење на способноста за ориентација на самото место и на време, додека останува вербален контакт со пациентот;
 • III степен - недостатокот на говорен контакт се додава на неможноста за навигација во просторот и времето, но реакцијата на болката опстојува;
 • IV степен - конвулзии се јавуваат како одговор на иритација на болка.

Порталната хипертензија е многу „возрасна“ дијагноза, но им се дава и на децата, иако болеста е исклучително ретка кај нив.

Главната причина за развој на толку сериозна васкуларна патологија кај децата е вродена аномалија на порталната вена. Неодамна, експертите зборуваат за влијанието на папочната сепса, пренесена во неонаталниот период. Меѓу можните причини за портална хипертензија кај деца, се нарекува и омфалитис - инфективно воспаление на дното на папочната рана, кое се развива во првите две недели од животот на детето, поради непочитување на правилата и фреквенцијата на обработка на папокот.

Клиника и симптоми

Болеста се манифестира на различни начини: многу зависи од сериозноста на патолошките промени во порталната вена.

Благ тек на портална хипертензија кај деца се забележува со малку изразена венска аномалија и се карактеризира со благи симптоми откриени случајно за време на прегледот поради зголемена слезина или промени во крвниот тест (леукопенија).

Порталната умерена хипертензија се дијагностицира во раното детство и се манифестира со нагло зголемување на големината на слезината. Исто така, може да се отвори крварење од желудникот и хранопроводот.

Тешка форма на портална хипертензија се наоѓа дури и во неонаталниот период, кога детето има:

 • Серозен или исцедок од матката од папочната рана поради омфалитис;
 • Зголемување на абдоменот;
 • Прекршувања на столицата, измет измешани со зелена боја;
 • Намален апетит.

Таквите деца развиваат рано гастрично крварење, како и крварење од хранопроводот. Постојат асцити и спленомегалија. Карактеристика на абдоминална капки кај мали деца може да се смета дека не се дава на медицински третман.

Кај деца со портална хипертензија, намален апетит опстојува. Стомакот и слезината остануваат значително зголемени, сепак, најсериозните проблеми се хранопроводно-гастрично крварење.

За време на крварењето на отворањето, децата се жалат на слабост, вртоглавица, гадење. Ако загубата на крв е значителна, може да се појави краткотрајна несвестица. Други симптоми вклучуваат тахикардија, повраќање со крв.

третман

Третманот на портална хипертензија во детството се спроведува со конзервативни и хируршки методи.

Конзервативниот третман е пропишан за да се намали притисокот во порталната вена, како и да се запре внатрешното крварење, кое беше и останува главната и најопасната манифестација на болеста. Терапија со лекови се спроведува или во вообичаената хируршка интервенција, или во специјализирана болница.

portalnoye krovosnabzheniye - Клиника за хипертензија во порталот

Операциите се индицирани во случаи кога крварењето не може да се запре со употреба на конзервативни методи, како и кога продолжува некое време по запирањето. Хируршки третман се спроведува кај деца на возраст од три до седум години, понекогаш се оперираат и едногодишни пациенти.

Пациентите се подложени на итна операција на портокавалски бајпас. Оваа форма на операција има неколку предности во однос на сите методи на запирање на ненадејно крварење што беа користени порано: овозможува да се избегне продолжено постење, развој на анемија, намалување на обемот на циркулирачка крв (хиповолемија) и многу други сериозни последици .

Постојат и хируршки методи за лекување на портална хипертензија кај деца, чија употреба им овозможува на пациентите да се излечат пред првото крварење од хранопроводот и желудникот, што значително го намалува ризикот од смрт на децата или нивната понатамошна попреченост.

проблематично печени - Клиника за хипертензија во порталот

Слична болест е есенцијална хипертензија.

дијагностика

Езофагогастроскопскиот метод е наједноставниот и достапен начин за откривање на васкуларна патологија во желудникот и хранопроводот. За време на постапката, специјалистот ги идентификува проширените вени во овие делови на гастроинтестиналниот тракт, што станува апсолутен критериум за дијагностицирање на синдромот на портална хипертензија.

На првиот степен на проширување, вените имаат дијаметар до 3 mm, вториот степен се одредува со зголемување на дијаметарот на садовите до 5 mm. Тие зборуваат за трет степен кога луменот во вените на желудникот и хранопроводот надминува 5 мм.

Ендоскопскиот преглед ви овозможува прецизно да го одредите не само степенот на проширување на крвните садови, туку и да ја предвидите веројатноста за крварење од нив.

Предвесници на хеморагија се:

 • Зголемување на дијаметарот на садовите на желудникот и хранопроводот над 5 mm;
 • Напон на проширени јазли;
 • Парцели на васкулопатија на мукозната мембрана;
 • Проширување (проширување) на хранопроводот.

И покрај очигледните докази за синдромот на портална хипертензија и високите дијагностички способности на современата медицинска опрема, специјалистите понекогаш доживуваат потешкотии при идентификување на оваа васкуларна патологија.

chuvstvo tyazhesti v boku - Клиника за хипертензија во порталот

Таков проблем се јавува во случаи кога упорниот асцит останува доминантен симптом со кој пациентот влегува во болница.

Која е разликата помеѓу синдромот на портална хипертензија? Обично, на пациентите им се потребни дополнителни консултации со тесни специјалисти со цел да се исклучат болести слични во пакетот симптоми на болеста:

 • Компресивен перикардитис;
 • Асцитичен синдром со туберкулоза;
 • Обраснати цисти на јајниците кај жени, често имитирајќи асцит;

Зголемена слезина, секогаш присутна кај синдромот на портална хипертензија, може да биде знак на сосема различни состојби - крвни заболувања, но назначувањето на ендоскопија на wallsидовите на желудникот и хранопроводот става сè на свое место: дијагнозата за портална хипертензија е целосно отстранета ако студијата не открие промени во садовите.

За да се постави точна дијагноза, потребен е сеопфатен преглед на пациентот, вклучувајќи лабораториска студија и инструментални методи:

 • Физиолошки преглед на пациентот, анализа на главните поплаки и анамнеза за да се утврдат причините за болеста.
 • Спроведување на општ тест на крвта. Главниот индикатор е нивото на тромбоцити кои се одговорни за процесот на коагулација на крв.
 • Коагулограм - оваа анализа ви овозможува да го следите одложеното формирање на тромби во крвните садови со намалување на квантитативната содржина на ензимите на црниот дроб.
 • Биохемиски тест на крвта - ви овозможува да ја идентификувате болеста, основната причина за хипертензија.
 • Студијата на ензими на црниот дроб се спроведува за да се анализира состојбата и функционирањето на органот.
 • Општ преглед на урина - ја проценува состојбата и функционирањето на уринарниот систем.
 • Ултразвук - ја проценува големината и дијаметарот на слезината и црниот дроб. Прегледот покажува присуство на течност во дигестивниот тракт, ви овозможува да го одредите дијаметарот и проодноста на вените што ги хранат органите.
 • КТ - компјутерска томографија од спирален тип - инструментален преглед, при што лекарот добива најпрецизни слики на внатрешните органи, овозможувајќи да се разгледа присуството на патолошки процеси во нив.
 • МНР - техника за испитување на внатрешните органи со максимална резолуција на сликата на внатрешните органи.
 • Х-зраци на циркулаторниот систем со употреба на средство за контраст - одредува стеснување на вените што ја попречуваат нормалната циркулација на крвта и предизвикуваат зголемување на крвниот притисок.

Ако сите горенаведени лабораториски и инструментални методи на испитување не дадат целосна слика за состојбата на црниот дроб и циркулаторниот систем на некој орган, мора да се прибегнете кон лапароскопија - техника за испитување на интраперитонеалниот простор со употреба на оптички уред.

Со портална хипертензија, третманот започнува по сеопфатен преглед. Спроведено:

 • збирка медицинска историја и медицинска историја;
 • физички преглед (удари, палпација, аускултација);
 • мерење на притисок, фреквенција на дишење и отчукувања на срцето;
 • лабораториско и инструментално истражување.

Лекарот треба да открие од лицето колку долго имал поплаки. Бидете сигурни да ги идентификувате факторите на ризик за развој на портална хипертензија. Најинформативни инструментални студии. Овие вклучуваат:

 • Ултрасонографија на стомакот;
 • ендоскопски преглед (FEGDS);
 • доплерографија;
 • спирална компјутерска томографија;
 • Магнетна резонанца;
 • спленоманометрија;
 • ехокардиографија;
 • електроенцефалографија;
 • студија за состојбата на ткивото на црниот дроб (еластографија);
 • сцинтиграфија;
 • лапароскопија;
 • радиографија.

Користејќи фиброезофагогастрорододеоденоскопија, можно е да се процени состојбата на мукозните мембрани на хранопроводот, желудникот и 12 дуоденален улкус. Од не помалку значење се и инспекцијата и физичкиот преглед. Најчесто идентификуваните промени се:

 • зголемување на стомакот;
 • иктеричен тон на кожата;
 • sp>>slozhnyy astsit - Клиника за хипертензија во порталот

Функционалните способности на органите се проценуваат со лабораториски методи. Потребни се следниве студии:

 • општи и биохемиски тестови на крвта;
 • анализа на урина;
 • коагулограм;
 • паразитолошки преглед;
 • откривање на антитела кон вирусот на хепатитис;
 • хистолошки преглед на фрагмент од ткиво на црн дроб.

Според индикациите, се прави тест за туберкулоза. Бидете сигурни да го испитате нивото на имуноглобулини во крвта. За време на прегледот, потребно е да се утврди главната причина за развој на портална хипертензија. Третманот на една личност зависи од ова.

Дијагноза на портална хипертензија

Методите за дијагностицирање на болеста што се разгледува го вклучуваат следново:

 • општ тест на крвта (ги одредува знаците што одговараат на хиперспленизам: анемија, леукопенија, тромбоцитопенија);
 • биохемиска студија за составот на крвта (спроведена за знаци на оштетување на црниот дроб);
 • сигмоидоскопија (го одредува очигледното присуство на проширени вени во сигмоидот и ректумот под мукозата);
 • езофагоскопија (ви овозможува да ги идентификувате вените на желудникот и хранопроводот кои претрпеле проширување на проширените органи);
 • Ултразвук на слезината, црниот дроб (ја одредува можноста за проценка на дијаметарот на вените на слезината и порталот, а исто така ви овозможува да откриете присуство на колатерали и да дијагностицирате тромбоза на порталната вена);
 • компјутеризирана томографија и магнетна резонанца (обезбедува можност за визуелизација на крвните садови на црниот дроб);
 • доплерографија (ја одредува брзината својствена на порталниот проток на крв);
 • ангиографија (укажува на присуство на волуметриски формации во црниот дроб);
 • хепатоманометрија, спленоманометрија (утврди интрахепатичен притисок, како и степен својствен за текот на порталната хипертензија).

Последици и прогноза

Од моментот на првото крварење, смртноста е околу 40-70% од случаите, додека преживеаните пациенти (останатите 30%) последователно умираат поради релапс на крварење, што обично се случува од неколку дена до шест месеци од моментот од нејзината прва епизода.

Со симптоми кои укажуваат на можност за болест како што е портална хипертензија, третманот е потребен итно. Поради оваа причина, многу се препорачува посета на гастроентеролог, како и хирург.

Прогнозата на текот и исходот на синдромот на портална хипертензија зависи од основната болест: на пример, ако цирозата стане причина за зголемен притисок во порталната вена, понатамошниот развој на настаните се одредува според сериозноста на степенот на откажување на црниот дроб.

Епизодите на крварење се запираат со помош на специјална сонда, стискајќи крвен сад. Се користи и склеротерапија - воведување со фреквенција од 2-4 дена на специјален состав што ги склерозира вените на хранопроводот. Ефективноста на овој метод е околу 80 проценти.

Во отсуство на ефект на конзервативен третман, се вршат хируршки интервенции, чија цел е:

 • Создавање нови начини за одлив на крв;
 • Намален проток на крв во порталниот систем;
 • Течност за повлекување од абдоминалната празнина со асцит;
 • Блокада на врската помеѓу вените на хранопроводот и желудникот;
 • Забрзување на регенеративните процеси во ткивата на црниот дроб и подобрување на протокот на крв во нив.

Операциите не се вршат кај постари пациенти, бремени жени, како и во присуство на тешки истовремени болести.

Со навремено лекување на болеста во раните фази, прогнозата е поволна. Ако започнал синдромот, може да се развијат следниве компликации: анемија, внатрешно крварење, хепатална енцефалопатија, анастомози.

Со развојот на компликации во однос на позадината на порталната хипертензија, прогнозата е помалку поволна; во повеќето случаи, потребна е хируршка интервенција со долг период на рехабилитација и високи ризици од релапс.

Лансираната хипертензија во последната фаза без терапија за одржување може да доведе до тотално нарушување на функционирањето на црниот дроб и слезината, што доведува до дисфункција на целиот дигестивен систем. Смртта не е исклучена.

Причини за

Хипертензијата на порталниот тип е патолошки процес во кој theидовите на крвните садови ослабуваат, во нив се зголемува волуменот на крвта и како резултат се јавува зголемување на притисокот, што е стабилно, трајно.

mrt metodika - Клиника за хипертензија во порталот

Портална форма на хипертензија се јавува главно со цироза, кога се формираат лузни на меките ткива што го попречуваат целосниот проток на крв. Порталната вена е голем крвен сад преку кој тече крв од желудникот, слезината, хранопроводот, цревата (освен ректумот) кон црниот дроб.

Причините за портална хипертензија може да бидат следниве:

 • проширени вени во хранопроводот;
 • преклопување на вената што ја храни слезината со тромб;
 • атрезија (делумно или целосно отсуство) или стеноза (стеснување) на theидовите на порталната вена, која е вродена по природа;
 • шистозоматоза - инфекција на телото со паразити;
 • бирозен цироза во почетната фаза на развој;
 • полицистични;
 • присуство на метастази во карцином кои влијаат на црниот дроб или слезината;
 • цироза;
 • акутен алкохолен хепатитис;
 • тромбоза на црниот дроб вена;
 • развој на срцева слабост на десната комора;
 • хроничен хепатитис;
 • зголемување на волуменот на крв во слезината.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic