Флеболог кој третира како спроведува преглед и кога треба да го контактира

Здравјето на човекот зависи од многу фактори, особено од надворешното опкружување, условите за работа, наследноста. Патологијата на вените не е исклучок. Тежок физички труд, статички стрес во текот на работниот ден го исцрпуваат васкуларниот wallид и доведуваат до стагнација на крв во ткивата. Лекар кој е вклучен во дијагностицирање, лекување и спречување на болести на вените се нарекува флеболог.

Флебологот е лекар кој се занимава со патологија на венски садови на целиот организам. Специјалистот внимателно ја проучува структурата, функциите, физиологијата на вените.

f077858526f5a1ee563526c4288eda7d - Флеболог кој третира како спроведува преглед и кога треба да го контактира

Компетентноста на флебологот го вклучува следново:

 • Прием на пациенти на планиран начин или во итни случаи.
 • Интервјуирање на пациент за патологија од интерес.
 • Локален преглед на областа на телото за кој се жали пациентот.
 • Проверете ја пулсирањето на главните артерии на екстремитетите.
 • Целта на дијагностичките манипулации: ултразвучна дијагностика, флебографија, доплерографија.
 • Користење на дијагностички методи: Тест Прат, Броди-Тројанов-Тренделенбург за да се процени одржливоста на вентилите при перфорирање на вените и голема сафенова вена.
 • Проценка на заклучокот на специјалисти за функционална дијагностика.
 • Назначување на комплекс на лабораториски тестови.
 • Спроведување на конзервативен третман на болести на вените.
 • Изведување на хируршки операции на венскиот систем на екстремитетите, стомакот, градната празнина, главата.
 • Владеење на минимално инвазивна хирургија на вени.
 • Поседувајте вештини за нанесување васкуларен конци, трансплантација на синтетичка протеза, отстранување на згрутчување на крвта од луменот на садот.
 • Спроведување на превентивни прегледи на вработени во претпријатија, воен персонал, лекари.
 • Спроведете едукативна работа за запознавање на населението со проблемите на патологијата на вените, ризиците, компликациите и последиците од занемарените болести.

Флебологот има хируршка специјализација, како и право на извршување хируршки интервенции. Медицината воведува напредни методи, претпочитајќи минимално инвазивни процедури. Арсеналот на флебологот се состои од следниве алатки:

 • Катетерот на Фогарти е тенка вештачка цевка со конзерва на врвот. Воведен во вена за отстранување на згрутчување на крвта.
 • Кава филтерот е специјален синтетички филтер во форма на круг, кој се третира со антикоагулантни лекови и се инјектира во шуплива вена за да се спречи тромбот да се движи во срцето и белите дробови.
 • Трикотажа за компресија - синтетички чорапи што ги набиваат површните вени на нозете со изразена сила.

Ако некое лице има предиспозиција за венска инсуфициенција, тогаш флебологот е поверојатно да препорача хируршка интервенција. Таквите тактики ќе спречат непожелни последици (чиреви на нозете, некроза на ткивата, тромбоза).

Васкуларниот систем на телото игра значајна улога во исхраната на ткивата, циркулацијата на крвта и функционирањето на секоја клетка. Флебологот се занимава со патологија на венскиот систем, но исто така добро ја владее ситуацијата со оштетување на артериите и лимфните садови. Тела за кои лекарот специјализира:

 • Површни и длабоки вени на долните екстремитети.
 • Вени на горните екстремитети.
 • Субклавијална вена.
 • Пулмонална артерија (овој сад се нарекува артерија, но венска крв тече од него од срцето до белите дробови за оксигенација).
 • Супериорна и инфериорна шуплива вена.
 • Портална вена.

Карактеристика на theидот на венскиот сад е присуството на вентили. Овие структури го инхибираат обратен проток на крв. Wallидот на крвниот сад е тенок, нема изразен мускулен слој. Под неповолни услови, на вентилите може да се формира тромб, кој по некое време најверојатно ќе излезе и ќе влезе во белите дробови.

Постојат итни услови за васкуларна патологија, затоа флебологот треба брзо да донесе одлука и да ги измери сите последици за пациентот.

Проблемите со вените обично се појавуваат кај возрасни. Многу ретки случаи кога децата одат на лекар. Обично само сериозна жалба може да го натера лицето да оди на флеболог.

Пациентите на специјалистичка консултација ги наведуваат следниве нарушувања:

 • Болка во долните екстремитети на пукачки, болен карактер.
 • Непријатност во нозете на крајот на работниот ден, чувство на тежина.
 • Оток на нозете и нозете навечер.
 • Зголемување и проширување на сафените вени на долните екстремитети.
 • Оток, црвенило и болка на кожата по должината на вените на нозете.
 • Куцање додека одите на кратки или долги растојанија, по скалите.
 • Разредување и синкаво обојување на кожата на долните екстремитети.
 • Исчезнување на косата на кожата на рацете или нозете.
 • Оток и мармерирање на кожата на рацете.
 • Досадна болка во мускулите за време на движењата во рацете и нозете.
 • Болка и појава на густа формација во ингвиналниот регион поврзана со проширени вени на нозете.
 • Формирање на чиреви на потколеницата од инса>6a6f2101a4e5ed765a8f9ee0f9d8b99b - Флеболог кој третира како спроведува преглед и кога треба да го контактира

Најчесто, проблемот на пациентот е формирање на тромби во долните екстремитети. Ова се должи на стагнација и згрутчување на крвта. Compалбите се појавуваат постепено, болеста продолжува незабележано во почетните фази. Обично, пациентите доаѓаат на лекар кога болките стануваат неподносливи и промените во ткивата стануваат неповратни.

Венските садови имаат посебна структура и служат за спроведување на крв во срцето. За овој процес, важни се нормалната вискозност на крвта, отсуството на бариери за премин на крв низ садовите и интегралниот wallид на садот.

Флебологот третира такви болести:

 • Тромбофлебитис на површни вени на долните екстремитети. Ова е појава на згрутчување на крвта (тромб) во внатрешноста на венскиот сад и воспаление на соседните ткива. Причината е сенилна возраст, проширени вени, операција во блиското минато. Пациентите се жалат на појава на болни и густи формации долж вените на нозете, оток и црвенило на кожата околу тромбот.
 • Флеботромбоза на длабоките вени на долните екстремитети. Во овој случај, згрутчување на крвта се формира во длабоките вени на потколеницата и бутот. Многу е опасно ако се појави целосна оклузија (блокада) на садот - некое лице може да изгуби екстремитет. Болеста се јавува остро со силна болка во долниот дел на ногата и бутот, особено при одење, со сина боја на кожата на екстремитетот и зголемена телесна температура.
 • Проширените вени на долните екстремитети се проблем на слабост на сврзното ткиво. Патолошката вазодилатација придонесува за слабост на вентилскиот апарат на вената, обратна струја и стагнација на крв во ткивата. Едно лице укажува на зголемување на сафените вени, истенчување на кожата, оток и тежина во потколеницата на крајот на денот.
 • Синдром на Паџет-Шретер. Ова е тромбоза на длабоките вени на рамото и субклавијалната вена. Таа е формирана за време на коагулопатија (повреда на коагулабилноста на крвта), инфекции, после операции и онколошка патологија. Пациентите се жалат на пукање на болка во раката, ограничување на движењата во лактот, општа слабост.
 • Тромбоза на долната шуплива вена, илијачни вени се јавува на позадината на патологијата на ракот, по повреда на карлицата, операции, повеќе фрактури на екстремитетите. Пациентите повторуваат за болка во долниот дел на стомакот, перинеумот, нозете, цијаноза на кожата на екстремитетите, нарушување на гениталиите.
 • Тромбоза на југуларна вена често се јавува во позадина на гнојна инфекција во главата, продолжена катетеризација на вената. Пациентите имаат зголемување и болка во областа на садот, главоболки.
 • Аневризма на феморалната вена често се појавува по операција на крвните садови. Ова е патолошко проширување на wallидот на вената, подоцна се формира тромб на ова место. Пациентите се жалат на тумор во ингвиналниот регион.
 • Трофични чиреви на ногата се појавуваат во хронична венска инсуфициенција. Пациентите страдаат од силна болка и чиреви со различна големина во долната третина на ногата. Раните слабо заздравуваат, им треба постојан третман и менување на облоги.

Болестите на вените се сметаат за сериозен проблем на човештвото, бидејќи вертикалната положба на телото помага да се забави протокот на крв, да се прошират венските садови. Напорите на специјалистите се насочени кон спречување на формирање хронична инсуфициенција, трофични чиреви и згрутчување на крвта.

За подетално проучување на болести на вените, флебологот треба да ги процени резултатите од ваквите анализи:

 • Општа анализа на крв и урина.
 • Крвни тромбоцити.
 • Индекс на протромбин.
 • Фибриноген плазма.
 • Тест за тимол.
 • Време на коагулација на Буркер.
 • Време на коагулација Ли Бело.
 • Меѓународен нормализиран сооднос (INR)
 • Креатинин и уреа во крвта.
 • Билирубин во крвта.
 • Вкупен протеин во крвта.

Во инструменталната дијагностика, од големо значење се следниве методи:

 • Ултразвучен преглед (ултразвук) на вените на долните или горните екстремитети, стомакот, вратот, градната празнина.
 • Компјутеризирана томографија (КТ) на скенирање на главата, градите, стомакот, екстремитетите.
 • Магнетна резонанца (МРИ) со интравенски контраст на садовите на долните и горните екстремитети.
 • Флебографија со воведување на контраст во венските садови.

Методите овозможуваат да се процени состојбата на васкуларниот wallид, затворањето на вентилот, големината и конзистентноста на згрутчувањето на крвта. Најприфатливиот и вообичаен начин за проучување на венскиот wallид е ултразвук. Техниката ви овозможува брзо и безболно, со висока точност да ја утврдите локацијата на лезијата.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Совет на флебологот

Дијагностички методи за болести на вените

Дијагностичките методи што се користат во практиката на флебологот се како што следува:

 1. визуелна инспекција
 2. клинички тестови на крвта
 3. доплерографија
 4. ангиоскенирање
 5. флебографија

Како метод за дијагностицирање на вените, ултразвукот ви овозможува безболно да ја испитате состојбата на садот и да ја процените функцијата на венските валвули. Со проширени вени, се врши ултразвучно скенирање на амбулантско ниво.

Во тешки случаи, ако лекарот се сомнева дека причина за едем е длабока венска тромбоза, се прави флебографија - рендгенско испитување на крвните садови и вените. При овој преглед, во шуплината на садовите и вените се воведува агенс за контраст, што ви овозможува да го видите садот, неговиот облик и другите карактеристики на рендгенската слика.

Скенирање на вени за проширени вени

Кој лекар треба да го контактирам за проширени вени на нозете?

Флебологијата е наука која ја проучува анатомската структура на вените и ја разгледува физиологијата на венскиот систем на телото (вклучувајќи венски заболувања, како и методи за нивно дијагностицирање и превенција).

флеболог - флеболог кој третира како спроведува преглед и кога треба да го контактира

Специјалисти вклучени во третманот на венски болести се нарекуваат флеболози. Оваа статија детално ќе испита што точно третира флебологот.

Флеболозите, по правило, имаат искуство со работа во насока на општа или васкуларна хирургија. Претходно, тоа беше хирургот кој третираше пациенти со васкуларни патологии, но со појавата на нови откритија во медицината и нејзиниот напредок, се појавија две посебни тесни медицински специјализации - ангиохирурзи и флеболози.

Спецификите на работата на овие лекари на прв поглед се идентични, но меѓу нив има разлики - флебологот третира и спречува болести на вените, а васкуларниот хирург се занимава со сите васкуларни патологии кои влијаат и на вените и на артериите.

Најчеста причина за контакт со флебологот е појавата на проширени вени, но флебологијата е вклучена во лекување и дијагностицирање на многу други болести и патолошки состојби:

 • флебитис - воспаление на wallидот на вената;
 • тромбофлебитис - воспаление на wallидот на вената, придружено со формирање на тромб, покривајќи го неговиот лумен;
 • повреда на проодност на вените;
 • венска инсуфициенција;
 • пост-тромбофлебитичен синдром - хронично заболување предизвикано од појава на тромби во длабоките вени на долните екстремитети;
 • крварење од проширени вени;
 • појава на трофични чиреви во зоната на долните екстремитети;
 • венска дисплазија - нарушувања во развојот на вените кои се јавуваат во раните фази на формирање на ембриони;
 • оштетување на вените на перинеумот, лабиите на вагината, задникот итн.

Консултација со флеболог е неопходна ако се појави барем една од следниве поплаки кај пациент:

 • Видливо зголемување на вените (обично во регионот на долните екстремитети) со голо око. Во раните фази на венски болести, пациентите можат да се жалат на формирање на пајакови вени, понекогаш тие забележуваат мало задебелување на вените на екстремитетите. Како што напредува патологијата, интрадермалните и сафените вени почнуваат да се шират. Во последните фази на проширени вени, тие добиваат свитлива форма и стануваат конвексни.
 • Појава на оток на нозете и стапалата, обично навечер.
 • Периодично чувство на тежина во нозете, кое не е секогаш придружено со пренесена физичка активност.
 • Појавата на напади на долните екстремитети.
 • Чувство на печење или болка во нозете или ладење на екстремитетите. (Ве молиме имајте предвид дека овој симптом може да биде знак на не само венска, туку и невролошка, како и некои други болести)
 • Затемнување или каква било друга промена на бојата на кожата на нозете.
 • Комплекс на поплаки како што се влечење болки во областа на венска област, црвенило на кожата во близина на неа и зголемување на телесната температура може да укаже на присуство на тромбофлебитис кај некоја личност.

Обично, добар флеболог може брзо да му помогне на пациентот да се ослободи од постојната болест со навремен пристап до него.

Како тече инспекцијата

Пред да спроведе дијагностички тестови, лекарот мора да собере детални информации за пациентот за наводната болест. За да го направат ова, флеболозите откриваат од пациентот кои од горенаведените поплаки и симптоми ги има и колку долго почнале да се појавуваат.

Првичната цел на ваквата анкета е да се идентификуваат постојните прекршувања во различни органи, како и да се докаже присуството или отсуството на врска помеѓу нив, за да може да разберете дали тие се последица на една или различни болести.

По истражувањето, на пациентот му треба визуелен преглед, во кој посебно внимание се посветува на екстремитетите - со појава на васкуларни нарушувања, тие страдаат на прво место. Инспекцијата се изведува и во хоризонтална и во вертикална положба на пациентот. Во оваа фаза на студијата, флебологот ја проучува состојбата на сафените вени, а исто така одредува колку садовите се проширени.

Последната фаза на визуелната инспекција е да се утврди пулсацијата на главните садови во регионот на екстремитетот. Бран на артериите на нозете, како и на радијалните артерии, се изведува без никаков удар.

cd971c73d83aea261e50f5490f13d4a9 - флеболог кој третира како спроведува преглед и кога треба да го контактира

Ако дефект на вентилот, во близина на влезот на големата сафенова вена за време на палпација, се открива соодветниот импулс што се јавува при кашлање.

За да се спроведе, од пациентот се бара да заземе хоризонтална положба, но во исто време да ги крене нозете вертикално. Откако ќе го исполни ова барање, мора да се нанесе турникет на бутот и да се замоли пациентот да стане. Во овој случај, турнирот брзо се отстранува. Ако има абнормалности во венските валвули во оваа област, крвта потоа брзо ќе налета на нозете и ќе ја наполни проширената вена.

 • Мартовски тест на Делбе-Пертес

За да се спроведе, на горниот дел на бутот се става турникет на пациентот, со кој тој ќе оди некое време. Одливот на крв како резултат на таквата манипулација од површни вени кон подлабоки ќе покаже дека длабоките вени функционираат нормално.

За време на неговото спроведување, пациентот зазема хоризонтална положба и тој завојува една нога со еластичен завој, по што од него се бара да оди со него околу 30 минути. Присуството на непријатност или болка при одење ќе укаже на слаба функционалност на длабоките вени.

За време на неговото спроведување, пациентот зазема лежечка позиција, по што се применуваат неколку турникети - на горните и средните делови на бутот и во близина на коленото зглоб. По примената на турникетите, пациентот треба да стане. Брзото полнење на вените со крв ќе укаже на лошо функционирање на вентилите на површните и поврзувачките вени.

За време на инспекцијата, употребата на сите функционални тестови во исто време е опционална.

Покрај визуелната инспекција и функционалните тестови за откривање на болести на вените, се користи и хардверска дијагностика. На пример, во флебологијата, широко се користат ултразвучни бранови, кои служат како основа за следниве постапки:

 1. Доплерографијата е студија што се користи за проценка на состојбата на вените и вентилите. Со помош на доплерографски истражувања, можно е да се идентификува проширено проширување на големи сафенови стебла. Покрај тоа, користејќи го овој дијагностички метод, лекарот има можност да го проучи движењето на крвта низ садовите. Доплер-уредот, во зависност од потребата, лесно може да се смести во обичен џеб или да биде огромен компјутерски систем. Тој е опремен со сензори фиксирани на оние места каде што вените се наоѓаат што е можно поблиску до кожата.
 2. Ултразвучно скенирање со триплекс е студија што ви овозможува детално да ги утврдите својствата на протокот на крв, да ги дознаете карактеристиките на венската анатомска структура кај одреден пациент, дијаметарот и должината на вените изложени на болеста, да ги забележите присуство на какви било компликации кај пациентот.

Ултразвучните дијагностички методи се безбедни и безболни. Тие не бараат пирсинг и други манипулации што можат да предизвикаат непријатност кај пациентот.

Пожелно е васкуларна ултразвучна дијагностика да ја спроведува добар флеболог и искусен хирург.

0fe5e2573aa8ce7fda078dd2588aa159 - Флеболог кој третира како тој спроведува преглед и кога треба да го контактира

За жал, ова често е можно само во големите медицински центри и скоро никогаш не се наоѓа во амбулантите на владата.

Покрај ултразвучните дијагностички методи, има и други. Х-зраци дијагноза сè уште се користи - постапка во која се инјектира контрастен медиум во вената на пациентот, по што се земаат неколку рентген зраци на погодената област.

Поради огромниот број на контраиндикации и штетни ефекти врз организмот, дијагностиката на Х-зраци се користи сè помалку.

Обично се користи само во ситуации кога ултразвукот не обезбедил доволно информации за да се утврди клиничката слика.

 • Сцинтиграфијата со радионуклид е сличен дијагностички метод, кој вклучува воведување на радиоактивен лек во вена, по што се проверува неговата проодност со употреба на гама камери.
 • Воведувањето на контрастен медиум исто така овозможува да се спроведе компјутерска томографија на погодените вени, со која се проценува состојбата и функционирањето на венскиот систем на пациентот како целина. Понекогаш КТ-скенирањето не бара воведување на радио-постерна супстанција во областа на студијата.

Добар флеболог, во поглед на спецификите на работата, мора да има хируршко образование и искуство во оваа област. Најпосакувана опција е специјалист кој претходно го практикувал во васкуларна хирургија. Нема да биде излишно флебологот да има вештини за спроведување на ултразвучна дијагностика;

Во текот на својата работа, флебологот често мора да се справи со хируршки методи на лекување, затоа, колку повеќе бројот на успешно извршени „васкуларни“ операции на сметка на специјалистот, толку подобро. Флебологијата користи не само хируршки, туку и терапевтски методи на лекување - добар специјалист треба да има искуство во конзервативни методи на лекување.

07bd0425ea630ae3fadd85b81ba2c00b - Флеболог кој третира како спроведува преглед и кога треба да го контактира

Изборот на добар медицински центар е гаранција дека пациентот ќе биде прегледан на најновата опрема и доколку е потребно, дијагностичките методи на авторот ќе бидат применети на него. Покрај тоа, добрите ножеви, по правило, бараат од нивниот персонал и сиромашниот специјалист едноставно нема да може да работи во нив.

Наведената листа на критериуми е далеку од целосна. Присуството на флеболог со висок степен на квалификација, публикации во научни списанија и научен степен, исто така, помага да се одреди добар специјалист во него.

Да се ​​најде лекар кој е погоден за сите овие параметри не е толку едноставно, но во многу случаи тоа ќе помогне да се гарантира позитивен исход на венската болест.

Кој е флеболог? Што лекува овој лекар? Не секој слушнал за таква мистериозна медицинска професија.

Терапевтски метод за третман на венски заболувања

Конзервативниот третман на проширени вени, исто така, вклучува употреба на разни лекови.

Флебологијата користи два методи за лекување на болести на вените и крвните садови: терапевтски и хируршки.

Конзервативниот третман на проширени вени е насочен кон превенција. Вклучува специјализирана диета, збир на физички вежби кои помагаат да се подобри циркулацијата на крвта во нозете.

Конзервативниот третман на венски болести вклучува препораки за правилен начин на живот на пациентот.

Лекар кој третира проширени вени треба да има длабоко стручно знаење и богато практично искуство, што ќе овозможи да се спроведат превентивни мерки за да се спречат опасни компликации на хронична венска инсуфициенција и проширени вени што е можно поефикасно.

430114d0bad947a17854953b83add270 - Флеболог кој третира како тој спроведува преглед и кога треба да го контактира

Личен флеболог развива терапевтски курс земајќи ги предвид индивидуалните карактеристики на пациентот и фазата на болеста. Денес, постојат многу програми за конзервативен третман на проширени вени, кои носат позитивен ефект во борбата против болеста.

Хируршки третман на венска болест

Хируршката интервенција бара длабока венска тромбоза. Ако ви се случила оваа болест, не очајувајте: сега успешно се лекува и по операцијата може да водите полн живот.

Тромбектомијата е хируршка процедура чија цел е венопластика и отстранување на тромб. Тромбектомијата за првпат беше применета на почетокот на минатиот век - во 1911 година.

Тогаш оваа операција не стана широко распространета, бидејќи честопати доведуваше до компликација со ретромбоза. Ова се должи на недостаток на антикоагулантни лекови.

Хируршка ангиопластика со балон сега исто така ретко се користи. Операцијата треба да се изврши само ако има јасни индикации, меѓу кои се венска гангрена, пулмонален тромбоемболизам (или голема веројатност за второто). Со развојот на венска гангрена, операцијата треба да се изврши во период од 6-24 часа од почетокот на нејзиниот развој.

Неодамна, обидите за враќање на тромбектомијата како еден од главните методи за лекување на длабока венска тромбоза на долните екстремитети на една личност не успеаја. Во денешно време, тие прибегнуваат кон операција при третман на длабока венска тромбоза неволно и ретко: ако животот на пациентот е во реална опасност (белодробна емболија), ако конзервативниот третман не успеал.

Индикации за употреба на ласерска коагулација

Ласерската коагулација е нов пристап во третманот на проширени вени. Дејството на методот е да се елиминира рефлуксот на крв при перфорирање, како и површни вени.

Ласерската коагулација се изведува преку употреба на ласерско зрачење. Предноста на методот е неговата безбедност за пациентот. Методот исклучува хируршка интервенција и не бара хоспитализација на пациентот во клиниката.

Ласерското зрачење емитира значителна енергија, која брзо се апсорбира од црвените крвни зрнца и се претвора во топлина, што, пак, предизвикува вриење на крвната плазма и создава безбедно изгорување на inидот на вената. Така, се формира тромб на местото на изложеност на ласер.

Индикации за овој метод на третман на проширени вени се како што следува:

 1. Присуство на мала количина на проширени вени.
 2. Степенот на експанзија на големата сафенова вена не е повеќе од десет милиметри.
 3. Присуство на трофични нарушувања на потколеницата.
 4. Текот на трупот на отстранетата вена е мазен.
 5. Васкуларните неоплазми мора да бидат од бенигна природа.

Придобивките од ласерскиот третман на проширени вени

Проширени вени - болест која се карактеризира со надуеност на вените, во повеќето случаи на нозете. Може да бидат засегнати површините на рацете, лицето, мукозната мембрана на желудникот и карлицата. Како резултат на оштетување, вените стануваат модрикавости и изгледаат отечени и многу запуштени.

Формирање на јазли, вентили во садовите се деформираат. Протокот на крв е нарушен, се зголемува притисокот во оштетените вени.

Процесот на болеста е придружен со следниве симптоми:

 • горење и чешање во погодените екстремитети;
 • грчеви во нозете;
 • формирање на широка мрежа на вени со специфична синкава нијанса;
 • оток на глуждовите и потколениците со болка;
 • постојано чувство на слабост и замор на нозете;
 • во напредни случаи, се појавуваат пченка и чиреви.

9c051a3e06b50edfb12c5ccbc3e828ca - Флеболог кој третира како спроведува преглед и кога треба да го контактира

Таквите манифестации се мешаат во нормалното функционирање на една личност, потребно е навремено да се започне со третман.

 1. Компресивната терапија ви овозможува да се справите со болеста без операција. Во крајна линија е да се намали големината на вените со употреба на надворешен притисок. Слична постапка ви овозможува да го нормализирате протокот на крв и да го елиминирате отокот на екстремитетите. Главниот недостаток е тоа што ако вената се прошири, тогаш компресивната терапија е неопходна за пациентот во текот на целиот живот.
 2. Флебектомијата е хируршка операција која вклучува отстранување на погодената вена од општиот васкуларен систем. Како резултат на дејства, ризикот од последователна болест е исклучително мал, бидејќи е елиминирана причината за проширени вени, а не последиците. Овој метод се користи за елиминирање на протеганите проширени вени. Самата операција бара хоспитализација. Периодот на опоравување е 3 недели.
 3. Склеротерапија. Принципот на методот на лекување е да се воведе склерозант во луменот на зафатениот сад. Лекот го стимулира воспалението на вените, како резултат, тие се држат заедно за одреден период. Последната фаза е ресорпција. Склеротерапијата се карактеризира со висок ризик од несакани ефекти, згрутчување на крвта, оштетување на вените и нервите, алергиски манифестации, некроза на кожата.
 4. Избришување на радиофреквенцијата. Во крајна линија е загревање на внатрешниот wallид на садот со радио бранови. Ваквите активности помагаат да се елиминира луменот на вената. Тоа помага да се запре протокот на крв поради лезијата формирана како резултат на болеста и последователното нормализирање на протокот на крв. За 2-3 месеци по должината на вената се формира влакнест кабел.

Во медицината има дел кој е целосно посветен на заболување од проширени вени - флебологија. Соодветно на тоа, специјалист во оваа област е флеболог. Одговорностите вклучуваат дијагностицирање, развој на неопходни превентивни мерки и лекување на болести кои предизвикуваат лезии на вените.

Флебологот е тој што треба да контактира со докторот при првото појавување на симптомите на болеста за која станува збор.

Флебологот не е во сите медицински установи. Вреди да се разгледаат некои експерти кои се во можност да помогнат во третманот на проширени вени. Главната замена за флебологот е ангиолог, васкуларен хирург. Како флебологот, лекарот дијагностицира, третира и врши операции.

Терапевтот може да помогне при дијагностицирање и упатување до соодветниот лекар.

Во некои ситуации, може да биде соодветно:

 • дерматолог;
 • невролог;
 • гастроентеролог;
 • хематолог;
 • физиотерапевт.

Флебологот има прилично тесна специјализација, па затоа не секоја клиника има можност да задржи таков лекар на својот персонал.

Болестите на проширување на вените се повеќе поврзани со лезии на долните екстремитети, но рацете и другите органи кај мажите можат да страдаат. Иако рацете имаат понизок крвен притисок, тие се предмет на постојано физичко преоптоварување.

Според нејзините симптоми, проширените вени на рацете се слични на проширените вени на нозете. За да го препишете потребниот третман за болеста, треба да контактирате со флебологот. Постави прашање во клиниката, кој лекар треба да го контактирам со проширени вени на нозете, рацете или тестисите?

За повеќе совети, соодветни се специјалисти како остеопат, невролог, хирург.

Првично, тешко е да се идентификуваат проширени вени на хранопроводот, симптомите не ги разгледуваат визуелно. Меѓу честите манифестации, може да се разликуваат силни металоиди, подригнување, непријатност и болка во стомакот.

Овој вид на болест е опасен бидејќи крварењето може да се отвори во хранопроводот. Ако ова се случи, мора итно да одите во болница во хируршка болница. По елиминирање на крварењето, пациентот треба да го следи гастроентеролог или хематолог.

14a9a41f0ee6f73f788b66e2c703af86 - Флеболог кој третира како спроведува преглед и кога треба да го контактира

Проширените вени на лицето се прилично ретка болест. Причината за појавата во повеќето случаи се објаснува со наследност или срцеви проблеми. Прилично многу му штети на изгледот на една личност со нејзините карактеристични пајакови мрежи на синкави вени. Во овој случај не се препорачува хируршка интервенција.

За да го добиете потребниот курс на лекување со процедури за обновување, треба да контактирате со флеболог, дерматолог, ангиолог. Ако причината за болеста лежи во срцето, ќе треба да се консултирате со a cardiolогист.

Бременоста е тежок период за секоја девојка. Поради намалениот имунитет, телото на идната мајка е нападнато од многу болести. Телото доживува физички стрес секој ден.

Особено, нозете се погодени. Меѓу бремените жени, болеста на проширени вени на нозете и карлицата не е невообичаена. Ваквите лезии можат да донесат многу компликации во текот на овој период и да траат долго во телото на девојчето.

Вазодилатацијата во карличната област е тешко да се дијагностицира и третира. Слични процеси се карактеризираат со формирање на тромби, кои можат да излезат и да предизвикаат крварење.

Кога работите со проширени вени, употребата на компресивна еластична облека е неопходна. Таквите активности можат да избегнат компликации кои зависат од одвојувањето на тромбот. Гинекологот мора навремено да ја дијагностицира болеста и да напише упат за флеболог или ангиолог.

Калининград е прилично голема населба со добро развиена медицинска инфраструктура. Во градот постои Центар за флебологија, кој е целосно посветен на дијагностицирање и лекување на венски болести.

Клиниката има современа опрема и компетентни специјалисти, што овозможува задоволување на барањата на пациентите не само од Русија. Resителите на блиското странство често контактираат со медицинскиот центар.

Флеболошкиот центар спроведува широки методи. Нови ласерски технологии, радиофреквентна аблација, разни видови на склеротерапија. Покрај терапевтскиот резултат, забележителни успеси се постигнати и во козметичкиот ефект.

За да не трчате со нозете, неопходно е да се оди во болница при првите знаци на патологија. Симптоми на проширени вени се едем, конвулзии, видливи венски везди.

На кого да одиме

На прагот на една медицинска установа, првото прашање се појавува самостојно. Зошто се појавуваат проширени вени, кој лекар го третира? Thisе се обидеме да дадеме целосен одговор на ова прашање.

b2523f98ee28a7b07358a5e070ead2d8 - Флеболог кој третира како спроведува преглед и кога треба да го контактира

На рецепција можете лесно да го најдете распоредот за работа на таквите лекари:

Секој лекар има своја тесна специјализација, но комбинирајќи ги сите симптоми и прегледи, тие ќе можат да обезбедат највисок квалитет на помош во лекувањето на болеста.

Често во присуство на проширени вени, дополнителни се приклучуваат на основната болест. Тоа може да биде:

Тука без помош на дерматолози и физиотерапевти не можат да сторат. Тие ќе се запознаат со назначувањата на главниот лекар и ќе ги надополнат со своите, што ќе вклучува масти за навлажнување на кожата и процедури за подобрување на одливот на крв и нејзината циркулација во екстремитетите.

Терапевт

Важно е да се грижите за вашето здравје и да одговорите на какви било промени што се случуваат во телото. Кога ќе се појават, треба да контактирате со терапевт, да закажете состанок за земање тестови на урина и крв, што може да даде поконкретна слика за текот на болеста.

Побрзајте да видите терапевт кој може да ја излечи болеста, ако ги имате следниве симптоми:

 • присуство на болки во влечење во долните екстремитети на крајот на денот;
 • појавата на првите васкуларни мрежи;
 • непријатна болка по физички напор, па дури и одење;
 • грчеви ноќе;
 • нозете во мускулот на телето се чешаат без очигледна причина.

Важно е да се обрне внимание на фактот дека дури и ако вените сè уште не се видливи, а симптомите се веќе присутни, сепак треба да одите на лекар. По положувањето на целиот потребен број на тестови, терапевтот го испраќа пациентот на понатамошно лекување кај флебологот.

cbb974a87d604fc46fb8c93ce37e6c62 - Флеболог кој третира како спроведува преглед и кога треба да го контактира

Честопати постојат ситуации кога болеста е во таква фаза на прогресија што конзервативните методи на лекување веќе не се во можност да помогнат. Во оваа ситуација, хирургот доаѓа на помош на флебологот.

Флебологот

Главниот специјалист кој е вклучен во проширени вени, но за да стигнете до него, треба да посетите терапевт.

морон

Овој лекар е упатен за хируршки третман на проширени вени. Тој препишува дополнителни тестови и студии кои ќе покажат можност за операција.

Хируршката интервенција не ја прави обичен хирург, туку ангиохирург. Работи со вени, артерии, лимфни јазли и извршува операции на нив. Нивните одговорности вклучуваат не само спроведување рутински интервенции, туку и обезбедување помош за повреди во кои садовите се оштетени.

По одреден временски период што пациентот го поминува во болница, потребно е да се врати на клиниката и да се консултира флеболог. Лекарот мора да ја процени сработената работа и да му каже на лицето за потребните мерки за спречување на болеста, што може да вклучува медицинска поддршка и употреба на разни процедури.

Ангиолог

Во нашата земја, ангиолог (лекар кој ги лекува крвните садови) е исклучително редок, а во САД оваа позиција е многу популарна. Нивната главна задача е лекови и конзервативен третман на проширени вени.

не сакам да одам

Многу луѓе дури и не одат во болница, дури и симптомите на болеста се веќе многу изразени. Причините за ова се стравот. Таа се врзува за лице и тој не може да одлучи да побара помош кога болеста е во почетната фаза и може да се спречи. Тие не знаат со кој лекар да контактираат за проширени вени и што треба прво да се направи.

Најчесто луѓето се плашат:

 1. Непознатото. Недостатокот на образование на пациентите црта страшни слики од прегледите во нивната фантазија, а првото нешто се прави само со ултразвук, што не носи никаква болка.
 2. Спроведување на хируршка интервенција. Табелата на хирургот добива не повеќе од 10% од сите пациенти кои имаат закана по живот или конзервативна терапија не го донеле посакуваниот резултат. Во други случаи, третманот се состои во земање апчиња, употреба на масти и носење трикотажа за компресија.
 3. Недоверба кон лекарот и недостаток на знаење за тоа каде да се обратат. Значи, флебологот се занимава со третман. За да изберете лекар, заинтересирајте се за неговите документи (диплома, сертификат), наведете го работното искуство, дознајте вистински прегледи на пациентите.
 4. Пациентите се грижат за цената на третманот. Важно е да се запамети дека со занемарената форма на проширени вени, третманот ќе биде подолг и поскап, што значи дека колку побрзо контактирате, толку помалку пари ќе треба да потрошите.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic