ОРГАНИЧКА ТАБЕЛА ЗА ЛИСИНОПРИЛ - упатства за употреба

АКЕ инхибитор. Кристалниот прав е бел или скоро бел, без мирис, растворлив во вода, слабо растворлив во метанол и практично нерастворлив во етанол. Молекуларната тежина е 441,52.

Артериска хипертензија (во монотерапија или во комбинација со други антихипертензивни лекови); хронична срцева слабост (како дел од комбинирана терапија за пациенти кои земаат срцеви гликозиди и / или диуретици); ран третман на акутен миокарден инфаркт како дел од комбинирана терапија (во првите 24 часа со стабилни хемодинамички параметри за одржување на овие индикатори и спречување на дисфункција на левата комора и срцева слабост);

Инциденцата на несакани ефекти се карактеризира како често (≥ 1%); ретко (lt; 1%).

Најчести несакани ефекти се вртоглавица, главоболка, замор, дијареја, сува кашлица, гадење.

Од ЦКЦ: често - изразено намалување на крвниот притисок, ортостатска хипотензија; ретко - болка во градите, тахикардија, брадикардија, влошување на симптомите на срцева слабост, нарушена спроводливост на AV, миокарден инфаркт.

Од страната на централниот нервен систем: често - парестезија, лабилност на расположение, конфузија, поспаност, грчевито грчење на мускулите на екстремитетите и усните; ретко - астеничен синдром.

Од хемопоетските органи: ретко - леукопенија, неутропенија, агранулоцитоза, тромбоцитопенија, со продолжен третман - анемија (намалена Hb, хематокрит, еритропенија).

Од респираторниот систем: ретко - отежнато дишење, бронхоспазам.

Од дигестивниот систем: ретко - сувост на оралната мукоза, анорексија, диспепсија, промена на вкусот, болки во стомакот, панкреатит, жолтица (хепатоцелуларен или холестатски), хепатитис.

Од кожата: ретко - уртикарија, чешање на кожата, зголемено потење, алопеција, фотосензитивност.

Од генитоуринарниот систем: ретко - нарушена бубрежна функција, олигурија, анурија, акутна бубрежна инсуфициенција, уремија, протеинурија, сексуална дисфункција.

Лабораториски индикатори: често - хиперкалемија, хипонатремија; ретко - хипербилирубинемија, зголемена активност на ензими на црниот дроб, хиперкреатининемија, зголемени концентрации на уреа и креатинин.

Алергиски реакции: ретко - ангиоедем на лицето, екстремитетите, усните, јазикот, епиглотисот и / или ларинксот, осип на кожата, чешање на кожата, треска, лажно позитивни резултати од тест со антинуклеарни антитела, зголемен ESR, еозинофилија, леукоцитоза; во ретки случаи - цревен ангиоедем.

Друго: ретко - артралгија / артритис, васкулитис, мијалгија.

Симптоматска артериска хипотензија

Најчесто, изразено намалување на крвниот притисок се јавува со намалување на BCC предизвикано од диуретична терапија, намалување на количината на натриум хлорид во храната, дијализа, дијареја или повраќање. Кај пациенти со срцева слабост со истовремена бубрежна инсуфициенција или без неа, можно е изразено намалување на крвниот притисок.

Под строг надзор на лекар, лизиноприл треба да се користи кај пациенти со коронарна артериска болест, цереброваскуларна инсуфициенција, кај кои наглото намалување на крвниот притисок може да доведе до миокарден инфаркт или мозочен удар.

Преодната артериска хипотензија не е контраиндикација за земање на следната доза на лекови. Во случај на развој на артериска хипотензија, пациентот треба да се премести во лежечка положба со подигнати нозе. Доколку е потребно, BCC треба да се надополни со iv администрација на 0,9% раствор на натриум хлорид. Преодната артериска хипотензија не е пречка за понатамошна употреба на лекови. По обновување на bcc и крвниот притисок, третманот може да се продолжи.

Кога користите лизиноприл кај некои пациенти со срцева слабост, но со нормален или намален крвен притисок, може да се појави намалување на крвниот притисок, што обично не е причина за прекинување на третманот.

Пред да започнете со третман со лизиноприл, доколку е можно, нормализирајте ја содржината на натриум и / или надополнете ја bcc, внимателно следете го ефектот на почетната доза на лизиноприл врз пациентот.

Во случај на стеноза на бубрежните артерии (особено во случај на билатерална стеноза или во присуство на стеноза на артерија на еден бубрег), како и во случај на циркулаторна слабост поради недостаток на натриум и / или течност, употребата на лизиноприл може да доведе до нарушување на бубрежната функција, акутна бубрежна инсуфициенција, што е обично неповратно дури и по откажувањето на лекот.

Хиперкалемија може да се развие за време на третманот со ACE инхибитори, вклучително и лизиноприл. Фактори на ризик за развој на хиперкалемија се бубрежна слабост, намалена бубрежна функција, возраст постара од 70 години, дијабетес мелитус, некои истовремени состојби (дехидратација, акутна срцева слабост, метаболна ацидоза), истовремена употреба на диуретици кои штедат калиум (како што е спиронолактон , еплеренон, триамтерен, амилорид), адитиви во храната / препарати на калиум или замена што содржат калиум за јадење сол, како и употреба на други лекови кои го зголемуваат нивото на калиум во крвта (на пример, хепарин).

Употребата на адитиви во храната / препарати на калиум, диуретици кои штедат калиум, замени за сол што содржат калиум, може да доведе до значително зголемување на калиумот во крвта, особено кај пациенти со оштетена бубрежна функција. Хиперкалемија може да доведе до сериозни, понекогаш фатални нарушувања на срцевиот ритам.

Митрална стеноза / аортна стеноза / хипертрофична опструктивна кардиомиопатија

Лисиноприл, како и другите АКЕ-инхибитори, треба да се користи со претпазливост кај пациенти со опструкција на излезниот тракт од левата комора (аортна стеноза, хипертрофична опструктивна кардиомиопатија), како и кај пациенти со митрална стеноза.

Акутен миокарден инфаркт

Прикажана е употреба на стандардна терапија (тромболитици, ацетилсалицилна киселина како антитромбоцитен агенс, бета-блокатори). Лисиноприл може да се користи заедно со вклучен / во вовед или со употреба на терапевтски трансдермални системи на нитроглицерин.

Хируршка интервенција / општа анестезија

Со обемни хируршки интервенции, како и со употреба на други лекови кои предизвикуваат намалување на крвниот притисок, лисиноприл, блокирајќи го формирањето на ангиотензин II, може да предизвика изразено непредвидливо намалување на крвниот притисок.

Со развојот на артериска хипотензија, крвниот притисок треба да се одржува со надополнување на bcc. Неопходно е да се предупреди на хирургот / анестезиолог дека пациентот зема АКЕ-инхибитори.

Истата доза доведува до поголема концентрација на лизиноприл во крвта, затоа, потребна е посебна грижа при одредување на дозата.

Кај пациенти подложени на хемодијализа со употреба на мембрани со висок проток (на пр. AN69®), анафилактички реакции се забележани за време на третманот со ACE инхибитори. АКЕ-инхибиторите треба да се избегнуваат при употреба на овој вид мембрана.

Додека земате АКЕ-инхибитори, може да се појават неутропенија / агранулоцитоза, тромбоцитопенија и анемија. Кај пациенти со нормална бубрежна функција и во отсуство на други отежнувачки фактори, неутропенијата се развива ретко. Со голема претпазливост, лизиноприл треба да се користи кај пациенти со системски заболувања на сврзното ткиво, додека се земаат имуносупресиви, алопуринол или прокаинамид, особено кај пациенти со оштетена бубрежна функција.

Некои пациенти развиле тешки инфекции, во некои случаи отпорни на интензивна антибиотска терапија. Кога се препишува лизиноприл кај такви пациенти, се препорачува периодично да се следи содржината на белите крвни клетки во крвта. Пациентите треба да го известат својот лекар за какви било знаци на заразна болест (на пример, воспалено грло, треска).

Анафилактоидни реакции за време на LDL афереза

Lizinopril e1482876295729 - ОРГАНИЧКА ТАБЕЛА LYSINOPRIL - упатства за употреба

Во ретки случаи, кај пациенти кои примаат АКЕ-инхибитори, може да се развијат опасни по живот анафилактоидни реакции за време на постапката со афереза ​​на ЛДЛ со употреба на декстран сулфат. За да се спречи анафилактоидна реакција, терапијата со АКЕ-инхибитор треба привремено да се прекине пред секоја постапка на афереза.

Анафилактоидни реакции за време на десензибилизација

Постојат одделни извештаи за развој на анафилактоидни реакции кај пациенти кои примаат АКЕ-инхибитори за време на терапија со десензибилизација, како што се отров од хименоптера. АКЕ-инхибиторите треба да се користат со претпазливост кај пациенти предиспонирани за алергиски реакции кои поминуваат низ процедури за десензибилизација.

При земање на АКЕ-инхибитори, вклучително и лизиноприл, во ретки случаи и за време на кој било период на терапија, може да се забележи развој на ангиоедем на лицето, горните и долните екстремитети, усните, мукозните мембрани, јазикот, гласните набори и / или ларинксот (види „Несакани ефекти“). Кога се појавуваат симптоми, лекот треба веднаш да се прекине, а пациентот треба да се набудува сè додека знаците на едем не исчезнат целосно.

Ангионевротичен едем, придружен со ларингеален едем, може да биде фатален. Оток на јазикот, гласните набори или гркланот може да доведе до опструкција на дишните патишта. Доколку се појават такви симптоми, потребен е итен третман, вклучително и администрација на епинефрин и / или проодност на дишните патишта. Пациентот треба да биде под медицински надзор додека симптомите не исчезнат целосно и упорно.

имеВредноста на индексот Вишковски
®
Диротон0.0694
лизиноприл0.0145
Лизинотон0.0035
Ирумиран0.0024
Лисиноприл органски0.0024
Лизигама0.002
Лисиноприл-Тева0.0015
LYSIPREX0.0012
Даприл0.0009
Лизорил0.0009
Лисиноприл Стада0.0009
Лисиноприл-СЗ0.0009
Лисиноприл Крка0.0007
Лисиноприл-Акрихин0.0007
Листер®0.0007
прифатени0.0006
Синоприл0.0004
Лисиноприл Гриндекс0.0004
Лисиноприл дихидрат0.0003
Рајлис-Сановел0.0003
Диропрес0.0003
Литар0.0002
Лисиноприл Канон0.0002
Лизакард0.0001
Zonixem0.0001
Лисиноприл-ОБЛ0.0001
Лисиноприл Хексал0
Лизонорм0
Гранулат на лисиноприл0
Лисиноприл-алси0
Лисиноприл Медизорб0
Лисиноприл-ВЕРТЕКС0

фармаколошки ефект

Во ретки случаи, наспроти позадината на терапијата со АКЕ-инхибитори, се развива ангиоедем на цревата. Покрај тоа, пациентите имаат абдоминална болка како изолиран симптом или во комбинација со гадење и повраќање, во некои случаи без претходен ангиоедем на лицето и со нормално ниво на Ц1 естераза.

Дијагностициран со компјутерска томографија
абдоминална област, ултразвучен преглед или хируршка интервенција. Симптомите исчезнаа по запирањето на АКЕ инхибиторите. Затоа, кај пациенти со абдоминална болка кои примаат АКЕ-инхибитори,
диференцијална дијагноза, потребно е да се земе предвид можноста за развој на ангиоедем на цревата (види. „Несакани ефекти“).

Нема податоци за употребата на лизиноприл кај пациенти по трансплантација на бубрег.

Треба да се има на ум дека кај пациенти од раса Негроид, ризикот од развој на ангиоедем е поголем. Како и другите АКЕ инхибитори, лизиноприл е помалку ефикасен во намалувањето на крвниот притисок кај пациенти од раса Негроид.

Овој ефект е веројатно поврзан со изразена доминација на статус на ниско-корен кај пациенти од раса на Негроид со артериска хипертензија.

1758 - ОРГАНСКА ТАБЕЛА ЗА ЛИСИНОПРИЛ - упатства за употреба

Нарушена функција на црниот дроб

Во ретки случаи, при земање на АКЕ-инхибитори, беше забележан синдром на развој на холестатска жолтица со премин кон фулминантна некроза на црниот дроб, понекогаш со фатален исход. Механизмот на развој на овој синдром е нејасен. Ако се појави жолтица или значително зголемување на активноста на ензимите на црниот дроб при земање на АКЕ-инхибитори, треба да престанете да го земате лекот (видете „Несакани ефекти“), пациентот треба да биде под соодветен медицински надзор.

Двојна блокада на RAAS

Случаи на артериска хипотензија, несвестица, мозочен удар, хиперкалемија и нарушена бубрежна функција (вклучително и акутна бубрежна инсуфициенција) се пријавени кај подложни пациенти, особено кога се користат со лекови кои влијаат на овој систем. Затоа, не се препорачува двојна блокада на RAAS како резултат на комбинација на ACE инхибитор со ARA II или алискирен.

Комбинацијата со алискирен е контраиндицирана кај пациенти со дијабетес мелитус или оштетена бубрежна функција (GFR lt; 60 ml / min / 1,73 м2) (види „Контраиндикации“ и „Интеракција“).

Пациенти со дијабетес

Кога се препишува лизиноприл кај пациенти со дијабетес мелитус кои примаат хипогликемични агенси за орална администрација или инсулин, потребно е редовно да се следи концентрацијата на гликоза во крвта за време на првиот месец од терапијата (види „Интеракција“).

Влијание врз способноста за управување со возила и за извршување на работа што бара голема брзина на ментални и физички реакции. Лизиноприл треба да се користи со претпазливост кај пациенти што возат возила и да се вклучат во активности што бараат зголемена концентрација на внимание и брзина на одговор како резултат на ризик од хипотензија и вртоглавица.

Лекот има хипотензивно, кардиопротективно, вазодилататорно и натриуретично дејство врз човечкото тело.

Бидејќи е инхибитор на ангиотензин-конвертирачкиот ензим (АКЕ), Лисиноприл има изразени хипотензивни својства (го намалува крвниот притисок).

Овој лек е исто така вреден за неговата кардиопротективна (корекција на функционалната состојба на миокардот), вазодилататорно и натриуретично дејство (излачува натриумови соли во урината).

Долготрајната употреба на лизиноприл може да ја намали хипертрофијата (зголемување на телесната тежина) на wallsидовите на артериите и миокардот, да ја подобри циркулацијата на крвта.

Прегледите на лисиноприл и резултатите од клиничките испитувања се карактеризираат како лек со можност да го продолжи животот на пациентите кои страдаат од хронична срцева слабост, како и да ја инхибираат прогресијата на дисфункција на левата комора по миокарден инфаркт.

77b588608cb4a9647db026a1f013b9f4 - ОРГАНИЧКА ТАБЕЛА LYSINOPRIL - упатства за употреба

Лисиноприл започнува да дејствува 1 час по администрацијата, по 4-6 часа - се забележува максималниот ефект на лекот, вкупното времетраење на терапевтскиот ефект е 24 часа.

Кога Лисиноприл се користи од пациенти со артериска хипертензија, олеснување на состојбата на пациентот се јавува во првите денови од земањето на лекот, а стабилниот ефект е фиксиран по 1-2 месеци.

Фармакодинамика и фармакокинетика

Таблетите „Лизиноприл“ блокираат АКЕ, ја зголемуваат содржината на ендогено вазодилататорно ПГ и го спречуваат преминот на ангиотензин I во ангиотензин II. Тие исто така ја намалуваат конверзијата на аргинин-вазопресин и ендотелин-1, го намалуваат оптоварувањето на миокардот, вкупниот периферен васкуларен отпор, пулмоналниот капиларен притисок и системскиот крвен притисок.

Лекот го блокира ткивниот ренин-ангиотензин систем на срцето, спречува појава на миокардна хипертрофија и проширување на левата комора или помага при нивно исчезнување.

Ефектот на лекот се појавува по околу 60 минути, се зголемува за 6-7 часа и трае еден ден. Максималниот хипотензивен ефект се манифестира во текот на неколку недели.

Активната супстанција се апсорбира за околу 25%. Времето на јадење не влијае на апсорпцијата. Комуникацијата со плазматските протеини е мала. Активната супстанција не се биотрансформира и не се излачува преку бубрезите непроменета. Полуживотот на елиминација е 12 часа.

Индикации за употреба на лизиноприл

Овој лек не треба да се зема без назначување специјалист. Индикациите за употреба на лизинопропил може да бидат различни. Како да земете и од што таблетите ќе помогнат во секој случај, само лекарот знае.

Како по правило, таблетите со лизиноприл се индицирани за употреба како што следува:

 • артериска хипертензија;
 • хронична срцева слабост;
 • дијабетична нефропатија во случај на инсулин-зависен и тип II дијабетес мелитус;
 • акутен миокарден инфаркт без артериска хипотензија.

Лекот не треба да се зема со преосетливост на неговите компоненти, лактација и бременост.

Пожелно е да се препише овој лек за:

 • хиперкалемија
 • анафилактоидни реакции;
 • колагенози;
 • цереброваскуларна инсуфициенција;
 • нарушена функција на бубрезите и црниот дроб;
 • билатерална стеноза на бубрежната артерија;
 • пресаден бубрег;
 • гихт
 • напредна возраст;
 • историја на едем на Квинке;
 • депресија на коскена срцевина;
 • хипотензија;
 • опструктивни промени кои спречуваат одлив на крв од срцето;
 • хипонатремија, како и кога јадете со ограничен внес на натриум;
 • стеноза на една бубрежна артерија;
 • хиперурикемија;
 • детството.

Лисиноприл препорачува употреба на лизиноприл за: разни форми на артериска хипертензија, дијабетична нефропатија, како и во комбинирана терапија за ран третман на акутен миокарден инфаркт и хронична срцева слабост.

Индикациите наведени во упатствата за Лисиноприл не можат да се сметаат за водич за само-лекување, бидејќи употребата на овој лек може да биде опасна за некои категории на пациенти.

Значи, Лисиноприл не е препишан на лица со преосетливост на АКЕ инхибитори, особено на лизиноприл, како и на бремени жени и доилки.

Наследен едем на Квинке и историја на ангиоедем се исто така причина за одбивање да се користи лисиноприл.

Со претпазливост, земањето лизиноприл треба да биде со болести како што се:

 • аортна стеноза;
 • срцева исхемија;
 • цереброваскуларна болест;
 • коронарна инсуфициенција;
 • дијабетес;
 • угнетување на хематопоеза на коскена срцевина;
 • тешки системски заболувања на сврзното ткиво;
 • хиперкалемија;
 • откажување на бубрезите;
 • хипотензија;
 • примарен алдостеронизам.

За можноста за употреба на „Лисиноприл“ дефинитивно треба да се разговара со лекар за постари пациенти и оние на диета ограничена на сол.

Лисиноприл ефикасно помага при висок крвен притисок, но лекот има многу несакани ефекти. Ако ја следите дозата и се придржувате до правилниот режим на лекување, тогаш негативните последици по земањето на лекот не се забележуваат или исчезнуваат за неколку дена.

 • болка во градите, нагло намалување на крвниот притисок;
 • влошување на потенцијата;
 • нарушувања во дигестивниот систем кои предизвикуваат појава на гадење и повраќање;
 • зголемување на ESR, намалување на нивото на хемоглобин;
 • зголемена содржина на азот во уреа и кератин;
 • болки во зглобовите;
 • мускулна слабост, мигрена, вртоглавица.

Во почетната фаза на третман, може да се појават алергиски реакции во форма на осип на кожата, понекогаш може да се појави едем на Квинке. Честопати, земањето на лекот е придружено со непродуктивна кашлица.

Lizinopril primenenie - ОРГАНИЧКА ТАБЕЛА LYSINOPRIL - упатства за употреба

Главните контраиндикации се индивидуална нетолеранција на компонентите на лекот и лактозата, преосетливост на лекови од групата на АКЕ инхибитори, ангиоедем, идиопатски едем. Лисиноприл е контраиндициран за време на бременоста во кое било време, а употребата за време на лактацијата е можна само ако доењето е прекинато. Нема сигурни податоци за безбедноста на употребата на лекот во педијатрија, затоа не се препишува на лица под 18-годишна возраст.

Внимание и под постојан надзор на лекар треба да се земе лизиноприл за луѓе во напредна возраст, дијабетичари, ако има историја на хронични бубрежни заболувања, проблеми со церебрална циркулација.

Дефинитивно можеме да кажеме за недостаток на компатибилност на лисиноприл и алкохол. За време на третманот, пијалоците и препаратите што содржат етанол треба целосно да се елиминираат. Лекот го подобрува негативниот ефект на алкохолот врз телото, што може да предизвика развој на сериозни нарушувања на црниот дроб.

Важно! Пред да земете Лисиноприл за притисок, потребно е да се подложи на целосен преглед за да се исклучи присуството на бубрежни патологии, да се елиминира дехидрацијата.

Преосетливост на лизиноприл или други АКЕ инхибитори; историја на ангиоедем, вклучително и во однос на позадината на употребата на АКЕ-инхибитори; наследен едем на Квинке или идиопатски ангиоедем; возраст до 18 години (ефективноста и безбедноста не се утврдени); бременост и периодот на доење (види

Интеракции со други активни супстанции

Најчестите негативни ефекти на „Лисиноприл“ вклучуваат зголемен замор, главоболка, вртоглавица, сува кашлица, гадење и дијареја.

Според упатствата, Лисиноприл исто така може да предизвика негативни реакции на телото, како што се:

 • болка во градите, значително намалување на крвниот притисок, брадикардија, тахикардија, срцеви палпитации, миокарден инфаркт;
 • поспаност, конфузија, емоционална лабилност;
 • анемија, тромбоцитопенија, неутропенија, агранулоцитоза, леукопенија;
 • бронхоспазам, отежнато дишење;
 • промени во вкусот, сува уста, диспепсија, анорексија, панкреатит, хепатитис, жолтица;
 • фотосензитивност (преосетливост на сончева светлина), опаѓање на косата, зголемено потење;
 • анурија (недостаток на проток на урина во мочниот меур), олигурија (намалување на количината на ослободена урина), оштетена бубрежна функција, намалена потенција, протеинурија (присуство на протеини во урината), уремија (акумулација на уреа во крвта) , акутна бубрежна инсуфициенција;
 • осип на кожата, ангиоедем, треска;
 • невропсихичка слабост, болка во зглобовите, болка во мускулите, грчеви, васкулитис (воспаление и уништување на wallsидовите на крвните садови).

Несаканите ефекти можат да бидат различни, тие произлегуваат од различни системи и органи:

 • нервен систем - раздразливост, главоболка, атаксија, замор, минлива цереброваскуларна несреќа, тремор, поспаност, заматен вид, конфузија, нервоза, несвестица, периферна невропатија, губење на меморијата, вртоглавица, несоница, парестезија, грчеви, тинитус;
 • гастроинтестинален тракт - сува уста, металоиди, повраќање, гасови, абдоминална болка, гастритис, варење, гадење, дијареја, запек, грчеви, хепатотоксичност, панкреатит;
 • мускулно-скелетен систем - артралгија, мијалгија, артритис, болка во вратот и грбот;
 • респираторен систем - малигни тумори на белите дробови, емболија и белодробен инфаркт, сува кашлица, астма, респираторна болка, хемоптиза, ларингитис, фарингитис, крварење од носот, пароксизмална постурална диспнеа, инфилтрација, плеврален излив, ринитис, бронхитис, бронхоспазам, синус;
 • генитоуринарен систем - акутна бубрежна инсуфициенција, проблеми со функцијата на бубрезите, пиелонефритис, олигурија, уремија, импотенција, дизурија, анурија, едем, намалено либидо;
 • кожа - уртикарија, алопеција, пемфигус, Лајлов синдром, фотосензитивност, осип, оштетување и инфекција на кожата, синдром на Стивенс-Johnонсон.

Покрај тоа, можни се следниве манифестации: развој на инфекции, губење на тежината, потење, дијабетес мелитус, зголемување на титарот на антинуклеарни антитела и уреа, гихт, зголемување на креатинин, хиперкалемија, хиперурикемија, треска, алергии, дехидратација, хипонатремија.

Доколку се откријат несакани ефекти, веднаш треба да се консултирате со специјалист.

Нозолошка класификација (МКБ-10)

Упатства за употреба на лизиноприл и дози

Симптоми (се јавуваат при земање единечна доза од 50 mg): значително намалување на крвниот притисок, сува мукозна мембрана на усната шуплина, поспаност, задржување на урина, запек, вознемиреност, зголемена раздразливост.

Третман: не постои специфичен противотров. Симптоматска терапија Гастрична лаважа, употреба на ентеросорбенти и лаксативи. Тоа е прикажано во / во воведувањето на 0,9% раствор на натриум хлорид. Во случај на брадикардија отпорна на третман, употребата на вештачки пејсмејкер е неопходна. Треба да се контролира крвниот притисок, индикатори за рамнотежа на вода-електролит. Хемодијализата е ефикасна.

Lizinopril kak primenyat - ОРГАНИЧКА ТАБЕЛА LYSINOPRIL - упатства за употреба

Лекот се зема секој ден 1 пат наутро, без оглед на оброкот. Ова треба да се направи во исто време, додека се миете со одредена количина течност.

Точниот режим на дозирање и третман се избира поединечно од специјалист. Тоа зависи од тоа што се користи лизинопропил, какви лекови се земаат со него и каква е состојбата на бубрезите.

Во случај на артериска хипертензија, во случај на третман без други антихипертензивни лекови, дозата е 2,5 mg еднаш на ден. За да се постигне максимална ефикасност, се изведува терапија од 2-4 недели. Само тогаш, дневната доза може да се зголеми на максимум 20 мг. Дневната доза не треба да биде повеќе од 40 mg.

Доколку не се постигне посакуваниот хипотензивен ефект, мора дополнително да земете друг антихипертензивен лек од различна фармакотерапевтска група.

Во случај на акутен миокарден инфаркт, доколку е препишан лекот „Лисиноприл“, упатството за употреба известува дека треба да се зема во рок од 5 часа по појавата на првите симптоми на болеста. Почетната доза е 10 mg еднаш на ден. Може да се зголеми на 120 mg. Луѓе со артериски систолен притисок до mm Hg. Уметност

Во случај на срцева слабост, дневната почетна доза е 2,5 mg. Може постепено да се зголемува во зависност од индивидуалните индикации на пациентот. Терапевтска дневна доза е 20 mg.

Во случај на инсулин-зависен дијабетес мелитус и нефропатија, терапијата започнува со ниски дози и се спроведува под строг надзор на специјалист. Почетната дневна доза за дијабетес тип II е 10 mg. Забрането е да се надминува дневната доза од 20 mg.

При ренална инсуфициенција, потребно е прилагодување на дозата во зависност од КК:

 • 30-70 ml / min - треба да земете 5-10 mg / ден;
 • 10-30 ml / min - треба да земете 2,5-5 mg / ден;
 • до 10 ml / min - треба да земете 2,5 mg на ден.

Дневната доза од 20 mg не може да се надмине, а кај луѓето со CC до 30 ml / min, максималната дневна доза е 10 mg.

Protivopokazaniya i pobochnye dejstviya - ОРГАНИЧКА ТАБЕЛА ЗА ЛИСИНОПРИЛ - упатства за употреба

Во некои случаи, исто така е можно да се продолжи интервалот помеѓу дозите на лекот од еден на два дена.

Може да има некои промени во режимот на лекот, во зависност од производителот. Значи, упатството за употреба на Лисиноприл-Астарафарм ги известува следниве дневни дози, во зависност од дијагнозата:

 • артериска хипертензија - за почеток, дозата треба да биде 10 mg на ден. Во овој случај, по првата апликација, може да се појави значително намалување на крвниот притисок. Во овој случај, почетната доза е 2,5-5 mg. Терапијата треба да ја надгледува специјалист. Дневната доза на одржување е 20 mg. Ако соодветниот ефект не е постигнат за 14-28 дена, може да се зголеми. Но, не можете да ја надминете дневната доза од 80 mg;
 • хронична срцева слабост - лекот може да се користи како компонента на терапија со диуретици, бета-блокатори и лекови за дигиталис. На почетокот на третманот, се пропишува дневна доза од 2,5 mg. Лекот треба да се консумира под надзор на специјалист. Можно е да се зголеми дозата, но не повеќе од 10 mg и не порано од 14 дена. Максималната дневна доза не треба да надминува 35 mg. Точната доза зависи од индивидуалниот пациент;
 • акутен миокарден инфаркт - лекот се зема како дел од терапијата со тромболитички лекови, бета-блокатори и ацетилсалицилна киселина. Дозирањето на Лисиноприл-Астрафарм во првите два дена е 5 mg. Курсот треба да се започне кога ќе се појават првите симптоми и ако систолниот крвен притисок не надминува 100 mmHg. Уметност Два дена подоцна, се пропишува дневна доза од 10 mg. Ако крвниот притисок е до 120 mmHg. Уметност., Во првите 3 дена треба да земете 2,5 мг. Кога се јавува продолжена артериска хипотензија, терапијата веднаш се прекинува. Курсот е дизајниран за 6 недели, по што состојбата на пациентот повторно мора да се процени за понатамошен третман;
 • дијабетична нефропатија - почетната доза е 10 mg на ден. Доколку е потребно, дозата се зголемува на 20 mg.

За каква било дијагноза во случај на ренална инсуфициенција, дозата се прилагодува според КК. Значи почетната доза може да биде:

 • KK до 10 ml / min - треба да земете 2,5 mg на ден;
 • KK 10-30 ml / min - треба да земете 2,5-5 mg / ден;
 • KK 31-80 ml / min - треба да земете 5-10 mg / ден.

Упатства за употреба Лисиноприл-Ратиофарм, Лисиноприл Тева, Лисиноприл Стада немаат значителни разлики во режимот на дозирање.

Во случај на предозирање, како по правило, се појавува акутна артериска хипотензија. Како третман, се администрира физиолошки солен раствор. Се изведува симптоматска терапија.

Покрај тоа, можни се шоки, хипервентилација, акутна бубрежна инсуфициенција, брадикардија, кашлица, електролитен дисбаланс во крвта, тахикардија, палпитации, вртоглавица и вознемиреност.

Лекот мора да се откаже. Ако пациентот е свесен, тие исплакнуваат стомак, го положуваат пациентот на грб со низок потпирач за глава, подигнати нозе и глава настрана. Покрај тоа, се даваат ентеросорбенти.

Кога земате лекови во особено високи дози, пациентот треба веднаш да биде хоспитализиран. Во болница, третманот се спроведува во насока на одржување на нормалниот притисок на перфузијата, циркулацијата на крвта, дишењето, враќањето на обемот на циркулирачката крв и нормалното функционирање на бубрезите. Хемодијализата е ефикасна. Императив е да се следат индикаторите за виталните функции, како и нивото на креатинин и електролити во крвниот серум.

На кој притисок треба да се зема лизиноприл? Лекот е дел од групата на АКЕ-инхибитори. По земањето на лекот, се јавува вазодилатација, затоа е индициран за хипертензија. Со редовна употреба, работата на срцевиот мускул и циркулацијата на крвта се подобруваат, вишокот на натриумови соли се отстрануваат од телото. Лекот ефикасно ги намалува дијастолните и систолните индикатори, додека не влијае на отчукувањата на срцето.

Лекот се ослободува во форма на таблети со различни дози. Бојата на таблетите зависи од количината на активна супстанција. Заситен портокал - 2,5 mg, бледо портокалова - 5 mg, розова - 10 mg, бела - 20 mg. Цената на Лисиноприл е 70-200 рубли. во зависност од дозата и бројот на таблети во пакувањето.

Важно! Лисиноприл го зголемува очекуваното траење на животот во присуство на сериозни болести на срцето и крвните садови, запира дисфункција на коморите по срцев удар.

Составот на лекот вклучува дихидрат на лизиноприл, во зависност од производителот на таблетата може да вклучува разни дополнителни супстанции кои немаат терапевтски ефект.

 • хипертензија и хипертензија од различни етиологии;
 • миокарден инфаркт во акутната фаза;
 • хронична срцева слабост;
 • лезии на периферниот нервен систем кои се предизвикани од дијабетес.

Лекот има многу аналози кои имаат слични терапевтски ефекти и практично не се разликуваат по цена - Лизитар, Витоприл, Даприл, Липрил.

Лисиноприл, индикации укажуваат на земање разни дози на лекот, е достапен во таблети кои содржат 2,5 mg, 5 mg, 10 mg и 20 mg активна супстанција. Земете ги упатствата за Лисиноприл еднаш на ден, по можност во исто време.

Употребата на Лисиноприл за есенцијална хипертензија треба да започне со 10 mg на ден, проследено со премин во доза на одржување од 20 mg на ден, додека во екстремни случаи, дозволена е максимална дневна доза од 40 mg.

Осврти на лизиноприл укажуваат на тоа дека целосниот терапевтски ефект на лекот може да се развие 2-4 недели по почетокот на третманот.

Ако по примената на максималните дози на лекот не се постигнати очекуваните резултати, се препорачува дополнително внесување на други антихипертензивни лекови.

Пациенти кои земаат диуретици, 2-3 дена пред почетокот на употребата на Лисиноприл, мора да престанете да ги земате. Ако поради некоја причина не е можно откажување на диуретиците, дневната доза на лизиноприл треба да се намали на 5 mg.

Во услови на зголемена активност на системот на ренин-ангиотензин-алдостерон што го регулира крвниот волумен и крвниот притисок, „Лисиноприл“ препорачува употреба на дневна доза од 2,5-5 mg. Дозата на одржување на лекот за такви болести се поставува индивидуално во зависност од вредноста на крвниот притисок.

При бубрежна инсуфициенција, дневната доза на лизиноприл зависи од клиренсот на креатинин и може да варира од 2,5 до 10 mg на ден.

Постојаната артериска хипертензија вклучува земање 10-15 мг лизиноприл дневно за долго време.

Прифаќањето на лекот при хронична срцева слабост започнува со 2,5 mg на ден, а по 3-5 дена се зголемува на 5 mg. Дозата на одржување на лизиноприл за оваа болест е 5-20 mg на ден.

Употребата на лизиноприл во акутен миокарден инфаркт вклучува комплексна терапија и се спроведува според следнава шема: првиот ден - 5 мг, потоа истата доза еднаш на ден, по што количината на лекот се удвојува и се зема еднаш на секои два дена, последната фаза е 10 mg еднаш на ден. Лисиноприл, индикациите го одредуваат времетраењето на третманот, за акутен миокарден инфаркт траат најмалку 6 недели.

Со дијабетична нефропатија, Лисиноприл препорачува земање од 10 mg до 20 mg на ден.

Фармакологија

точка - ОРГАНИЧКА ТАБЕЛА ЗА ЛИСИНОПРИЛ - упатства за употреба

Го инхибира АКЕ, го спречува преминот на ангиотензин I во ангиотензин II, ја зголемува концентрацијата на ендогено вазодилататорно ПГ. Го намалува формирањето на аргинин-вазопресин и ендотелин - 1, кои имаат вазоконстрикторни својства. Го намалува OPSS, системски крвен притисок, преоптоварување на миокардот, притисок во пулмоналните капилари.

Го зголемува срцевиот минутен волумен и толеранцијата на миокарден вежба кај пациенти со срцева слабост. Ефектот се манифестира по 1 час, се зголемува за 6-7 часа, трае до 24 часа. Антихипертензивниот ефект достигнува оптимални вредности со повторена администрација во текот на неколку недели. Го инхибира ткивниот ренин-ангиотензин систем на срцето, спречува развој на миокардна хипертрофија и дилатација на левата комора или го промовира нивниот обратен развој (кардиопротективен ефект).

По орална администрација, се апсорбираат околу 25% (6-60%). Јадењето не влијае на апсорпцијата. Лошо врзан за плазма протеините. Tmax - 6 часа. Не се биотрансформира и не се излачува преку бубрезите непроменето, Т1 / 2 е 12 часа. Клинички значајни промени во фармакокинетските параметри кои бараат корекција на режимот на дозирање се забележуваат со намалување на GFR за помалку од 30 ml / min (Cmax во плазмата се зголемува, T1 / издолжува / 2 и времетраење на дејството.) Кај постари пациенти, плазмата концентрацијата и AUC се зголемуваат за 2 пати. Се отстранува за време на хемодијализа.

Канцерогеност, мутагеност, ефект врз плодноста

Кога лисиноприл беше администриран кај стаорци 105 недели со дози до 90 mg / kg / ден (56 пати повеќе од MPD) и глувци за 92 недели со дози до 135 mg / kg / ден (84 пати повеќе од MPD) , не беа откриени знаци на канцерогеност. Не поседува мутагени и генотоксични својства. Во дози до 300 mg / kg / ден, тоа не влијае негативно на репродуктивната функција кај машки и женски стаорци.

Администрацијата на глувци на 6-15-тиот ден од бременоста во дози до 625 пати поголема од МПД не беше придружена со манифестации на тератогени ефекти. Кај стаорци кои примиле дози 6 пати повисоки од МПД на 17-188-тиот ден од бременоста, не биле откриени тератогени и фетотоксични ефекти, иако имало намалување на просечната телесна тежина на новородени стаорци.

Кога се администрира на стаорци, тој поминува малку низ BBB, не се акумулира во ткивата со повеќекратна употреба, се наоѓа во мајчиното млеко и плацентата (но не и во феталните ткива).

Сепак, треба да се има на ум дека кај луѓето, употребата на други АКЕ-инхибитори за време на бременоста може да предизвика зголемување на феталната и неонаталната смртност, а администрацијата во II и III триместар од бременоста е придружена со намалување на масата на плацентата, одложена осификација на скелетот, развој на олигохидрамнион (како резултат на намалена бубрежна функција), анурија, бубрежна инсуфициенција кај фетусот, до смрт, пулмонална хипоплазија, контрактури на екстремитетите и краниофасцијални деформитети, незатворање на каналот Боталус и токсичен директен ефект на телото на мајката.

Интеракција

Со истовремена употреба на лизиноприл со диуретици кои штедат калиум (спиронолактон, еплеренон, триамтерен, амилорид), препарати на калиум, замени за сол кои содржат калиум, циклоспорин, ризикот од хиперкалемија се зголемува, особено со нарушена бубрежна функција, па затоа може да се користат само заедно со редовно следење на калиумот во крвниот серум и функцијата на бубрезите.

Истовремената употреба на бета-блокатори, БКК, диуретици и други антихипертензивни лекови ја зголемува сериозноста на антихипертензивното дејство.

Лисиноприл ја забавува елиминацијата на препаратите за литиум. Затоа, кога се користи заедно, потребно е редовно да се следи концентрацијата на литиум во крвниот серум.

Антациди и колестирамин ја намалуваат апсорпцијата на лизиноприл во дигестивниот тракт.

Хипогликемични агенси (инсулин, хипогликемични агенси за орална администрација). Употребата на АКЕ инхибитори може да го подобри хипогликемичниот ефект на инсулин и хипогликемични агенси за орална администрација до развој на хипогликемија. Како по правило, ова се забележува во првите недели од истовремена терапија и кај пациенти со оштетена бубрежна функција.

НСАИЛ (вклучително и селективни инхибитори на COX-2), естрогени, адренергични агонисти го намалуваат антихипертензивниот ефект на лизиноприл. Истовремената употреба на АКЕ инхибитори и НСАИЛ може да доведе до нарушување на бубрежната функција, вклучувајќи развој на акутна бубрежна инсуфициенција и зголемување на серумскиот калиум, особено кај пациенти со намалена бубрежна функција.

Со истовремена употреба на АКЕ инхибитори и златни препарати (натриум ауротиомалат) iv, опишан е комплекс на симптоми, вклучувајќи црвенило на лицето, гадење, повраќање и намалување на крвниот притисок.

Заедничката употреба со SSRI може да доведе до сериозна хипонатремија.

надолу - ОРГАНИЧКА ТАБЕЛА ЗА ЛИСИНОПРИЛ - упатства за употреба

Заедничката употреба со алопуринол, прокаинамид, цитостатици може да доведе до леукопенија.

Во литературата, беше објавено дека кај пациенти со утврдена атеросклеротична болест, срцева слабост или дијабетес мелитус со оштетување на целните органи, истовремена терапија со ACE инхибитор и АРА II е поврзана со поголема инциденца на артериска хипотензија, синкопа, хиперкалемија и нарушена бубрежна функција (вклучително и акутна бубрежна инсуфициенција) во споредба со употребата на само еден лек што влијае на RAAS.

Истовремената употреба е контраиндицирана (види. „Контраиндикации“)

Алискирен. Кај пациенти со дијабетес мелитус или оштетена бубрежна функција (GFR помалку од 60 ml / min), ризикот од хиперкалемија, нарушена бубрежна функција и зголемена фреквенција на кардиоваскуларен морбидитет и морталитет се зголемуваат.

Естрамустин. Истовремената употреба може да го зголеми ризикот од несакани ефекти, како што е ангиоедем.

Баклофен. Го подобрува антихипертензивниот ефект на АКЕ-инхибиторите. Треба внимателно да се следи крвниот притисок и, доколку е потребно, дозата на антихипертензивни лекови.

Глиптин (линаглиптин, саксаглиптин, ситаглиптин, витаглиптин). Заедничката употреба со АКЕ-инхибитори може да го зголеми ризикот од ангиоедем поради сузбивање на активноста на ДПП-4 со глиптин.

f805083e63d21d7f2261a12ba79ae4f8 - ОРГАНИЧКА ТАБЕЛА LYSINOPRIL - упатства за употреба

Симпатомиметика. Може да го ослаби антихипертензивниот ефект на АКЕ-инхибиторите.

Трициклични антидепресиви, антипсихотици и општи анестетици. Истовремената употреба со АКЕ-инхибитори може да доведе до зголемено антихипертензивно дејство (види „Мерки на претпазливост“).

Земањето на лекот заедно со антихипертензивни лекови може да предизвика додаток на антихипертензивно дејство.

Диуретици кои штедат калиум, замени за сол за јадење со калиум, како и лекови со калиум ја зголемуваат можноста за развој на хиперкалемија.

Комбинација со АКЕ блокатори и НСАИЛ ја зголемува веројатноста за нарушена бубрежна функција. Во ретки случаи, хиперкалемија е исто така можна.

И употребата заедно со диуретици за јамка и тиазид е полн со зголемено антихипертензивно дејство. Ова исто така значително го зголемува ризикот од нарушена бубрежна функција.

Индометацин или естрогенски производи во комбинација со лизиноприл го намалуваат антихипертензивниот ефект на последниот. И истовремената употреба на инсулин и хипогликемични лекови може да предизвика хипогликемија.

Комбинацијата со клозапин доведува до зголемување на неговата содржина во плазмата. Со истовремено внесување на литиум карбонат, неговото ниво во крвниот серум се зголемува. Ова може да биде придружено со симптоми на интоксикација со литиум.

Лекот исто така го зголемува дејството на етанол. Симптомите на алкохолна интоксикација се интензивираат. Во исто време, можно е зголемување на хипотензивниот ефект на „Лисиноприл“, затоа е потребно да се избегнува алкохол за време на терапијата со овој лек или да не се зема во рок од еден ден по пиење алкохол.

Употребата на овој лек заедно со лекови за анестезија, наркотични аналгетици, антидепресиви, мускулни релаксанти со антихипертензивен ефект, како и апчиња за спиење доведува до зголемување на хипотензивниот ефект.

Тромболитиците ја зголемуваат веројатноста за артериска хипотензија. Оваа комбинација треба да се препише со претпазливост и внимателно да се следи состојбата на пациентот.

Симпатомиметиката значително го ослабува хипотензивниот ефект на лекот. Комбинација со лекови кои имаат миелосупресивни ефекти го зголемуваат ризикот од агранулоцитоза и / или неутропенија.

Истовремена употреба со Алопуринол, имуносупресиви, прокаинамид, цитостатици, ГЦС може да предизвика леукопенија.

Со терапија со дијализа, можни се анафилактоидни реакции во случај на мембрани на полиакрилонитрил метал сулфонат со висок проток.

Ограничувања на употребата

Тешка бубрежна инсуфициенција; билатерална стеноза на бубрежната артерија или стеноза на артеријата на еден бубрег со прогресивна азотемија; состојба по трансплантација на бубрег; азотемија; хиперкалемија аортна стеноза / митрална стеноза / хипертрофична опструктивна кардиомиопатија; примарен хипералдостеронизам;

артериска хипотензија; цереброваскуларна болест (вклучувајќи цереброваскуларна инсуфициенција); коронарна артериска болест; хронична срцева слабост; автоимуни системски заболувања на сврзното ткиво (вклучувајќи склеродерма, системски еритематозус лупус); инхибиција на хематопоеза на коскена срцевина;

диета за ограничување на сол; хиповолемични состојби (вклучително и како резултат на дијареја, повраќање); постара возраст; хемодијализа со употреба на мембрани за голем проток на дијализа со голема пропустливост; истовремена употреба на диуретици кои штедат калиум, калиумски препарати, замени што содржат калиум за јадење сол и литиум; дијабетес; хирургија / општа анестезија; десензибилна терапија; афереза ​​на ЛДЛ; пациенти од расата Негроид.

Примена во бременост и лактација

Категорија на дејство на ФДА врз фетусот е Д.

Употребата на лизиноприл за време на бременоста е контраиндицирана. При дијагностицирање на бременост, лекот треба да се прекине што е можно поскоро. Прифаќањето на АКЕ инхибитори во II и III триместар од бременоста има негативен ефект врз фетусот (можно е изразено намалување на крвниот притисок, ренална инсуфициенција, хиперкалемија, хипоплазија на коските на черепот, интраутерина смрт).

Нема податоци за негативните ефекти на лизиноприл врз фетусот, ако се користат во првиот триместар. Препорачливо е да се следат новороденчињата и доенчињата кои биле подложени на интраутерина изложеност на АКЕ инхибитори за навремено откривање на изразено намалување на крвниот притисок, олигурија, хиперкалемија. Лисиноприл ја преминува плацентата.

Нема податоци за ослободување на лизиноприл во мајчиното млеко. Доколку приемот е неопходен за време на лактацијата, доењето мора да се откаже.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic