Како може да се лекува хипертрофија на левата комора на срцето

gipertrofija levogo geludochka stroenie serdca - хипертрофија на левата комора на срцето како може да се лекува

Човечкото срце се состои од четири комори (шуплини), кои се исполнети со крв во дијастолата и го исфрлаат во големи садови во фазата на систола. Две преткомори и две комори ги извршуваат функциите што им се доделени и учествуваат, така, во работата на малиот и големиот круг на циркулација на крвта. Десната комора исфрла крв во садовите на белодробната циркулација, левата - во садовите на белодробната циркулација.

Таквите анатомски карактеристики се објаснуваат со фактот дека левата комора треба да работи во услови на висока отпорност, вистинската - во услови на ниска. Наоѓајќи се под стрес, коморите на срцето почнуваат да работат со поголема сила, пумпајќи ја крвта поинтензивно во садовите на малиот и големиот круг. И, таквите моменти не ги изненадуваат коморите - тие знаат да работат под услови на зголемен товар.

1 Зошто и зошто

gipertrofija lg lechenie ibs - Како може да се лекува лево вентрикуларна хипертрофија на срцето

Коронарна срцева болест

Пред да го допреме третманот на самата хипертрофија на левата комора, вреди да се зборува за причините за болеста. Целокупната дијагностичка потрага по лекар е насочена кон утврдување на причината за болеста. Доколку се идентификуваат дијагностички знаци кои укажуваат на хипертрофија на левата комора, понатамошните истражувања ќе се насочат кон утврдување на причината. Главните причини што доведуваат до хипертрофија на миокардот се како што следува:

 • артериска хипертензија,
 • коронарна артериска болест,
 • хипертрофична кардиомиопатија,
 • аортна стеноза,
 • дебелината,
 • интензивна физичка активност,
 • мускулна дистрофија.

gipertrofija lg lechenie kurenie - Лево вентрикуларна хипертрофија на срцето како може да се лекува

Важно место заземаат и факторите на ризик за кардиоваскуларни болести, кои можат да влијаат на ефективноста на третманот и прогнозата на болеста. Се разликуваат следниве фактори на ризик:

 • висок крвен притисок;
 • возраст: жени над 65 години, мажи над 55 години;
 • пушење;
 • усна>gipertrofija levogo geludochka kardiomiocit - хипертрофија на левата комора на срцето како може да се лекува

Атипични кардиомиоцити. А - пејсмејкер на синус-атријален јазол; Б - спроводлив кардиомиоцит на атриовентрикуларниот пакет.

Терминот „хипертрофија“ значи зголемување на органот со зголемување на големината на неговите составни клетки. Во левата комора, мускулниот слој, миокардот, се подложува на хипертрофија, бидејќи функцијата за пумпање му е препишана. Структурната единица на миокардот е кардиомиоцит - мускулна клетка. Три фази се разликуваат во формирањето на хипертрофија на левата комора.

 1. Фаза на адаптација или формирање. Во овој период, под влијание на провоцирачки фактори кои предизвикуваат работа на кардиомиоцитите во услови на зголемено оптоварување, се јавуваат адаптивни реакции. Бројот и масата на мускулните клетки се зголемуваат. Дебелината на Vидот на LV исто така се зголемува. Во самата ќелија, потрошувачката на енергетски подлоги се зголемува, затоа што треба да работите повеќе.
 2. Фаза на компензација. За одреден временски период, кардиомиоцитите можат да работат во услови на зголемена потрошувачка на енергија. Но, срцето сè уште се справува со својата функција и редовно пумпа крв, иако во самите клетки има осиромашување на енергетските подлоги. Може да се забележи глад на кислород во клетките.
 3. Декомпензација. Нарушувањето на компензаторните механизми доведува до фактот дека ЛВ работи и пумпа крв, но не со иста јачина. Тој не е во состојба да ја исфрли целата крв што му дошла од левиот атриум. Преостанатата крв во комората се акумулира и доведува до преоптоварување на оваа комора по волумен, што создава дополнително оптоварување за работата на ЛВ и левиот атриум. Да се ​​биде во состојба на кислородно гладување, процесите на формирање на енергија се нарушени кај кардиомиоцитите. Се акумулираат штетни материи, кои доведуваат до смрт на клетката, а на негово место се формира сврзно ткиво. Таквиот процес во миокардот се нарекува кардиосклероза.

3 причини за хипертрофија

gipertrofija levogo geludochka prichini - Како да се лекува лево вентрикуларна хипертрофија на срцето

Единечна комора на срцето

Болести и услови во кои вентрикуларниот миокард треба да работи под услови на зголемено оптоварување може да доведат до развој на хипертрофија на миокардот на ЛВ:

 • Вродена патологија. Оваа група вклучува вродена стеноза на аортата, неразвиеност на пулмоналната артерија и ЛВ, единствената комора на срцето, заедничкиот артериски труп, Фарби-ова болест итн.
 • Валвуларни дефекти: инсуфициенција на митрална валвула (МК), стеноза на аортната валвула.
 • Хипертрофична кардиомиопатија.
 • Артериска хипертензија.
 • Коронарна срцева болест (аритмии, миокарден инфаркт, атеросклероза, итн.).
 • Дијабетес.
 • Пушење, злоупотреба на алкохол.
 • Долгорочни спортови, хипертрофија на работа (професионалната активност е поврзана со извршување на тежок физички напор).
 • Мускулна дистрофија.
 • Дебелината.
 • Седентарен начин на живот (недостаток на вежбање).

3 Артериска хипертензија

gipertrofija lg lechenie ogirenie - Лево вентрикуларна хипертрофија на срцето како може да се лекува

Да се ​​биде една од најчестите причини за хипертрофија на левата комора, високиот крвен притисок кај пациентот не треба да се игнорира. Третманот на артериска хипертензија (АХ) е цел комплекс на мерки. Третман без лекови. Модификацијата на начинот на живот зазема многу важно место во не-лекувањето на третманот на хипертензија, бидејќи во некои случаи елиминацијата на факторите на ризик овозможува да се постигнат позитивни резултати без да се препише терапија со лекови. Главните точки на ваквиот третман го вклучуваат следново:

 1. Намалување на прекумерната тежина. За да го пресметате индексот на телесна маса, можете да ја користите наједноставната формула: телесна тежина во кг / квадратен раст во м. Нормалниот индекс на телесна маса е во опсег од 18,5 -24,9 кг / м2.
 2. Намалување на внесувањето сол на 5 mg на ден.
 3. Да се ​​откаже од пушењето.
 4. Корекција на шеќер во крвта.
 5. Зголемено ниво на физичка активност. Редовната 30-40 минутна физичка активност со минимална фреквенција од 4 пати неделно има позитивно влијание врз намалувањето на крвниот притисок.
 6. Ограничување на потрошувачката на алкохол, туку целосно негово отфрлање. Не заборавајте дека пиењето пиво е исто така фактор на ризик.
 7. Усогласеност со диета богата со зеленчук и овошје, месо со малку маснотии и млечни производи со мала содржина на маснотии, производи од житни култури. Готвење главно во варена и печена форма.

gipertrofija lg lechenie ag - Како може да се лекува лево вентрикуларна хипертрофија на срцето

Терапија со лекови. Во секоја специфична ситуација, лекарот одлучува какви тактики на третман да избере. Некој треба сериозно да прифати промени во животниот стил и да почека на рецепт на лекови. Друга категорија на лица бара комплексен третман со задолжителен рецепт на лекови.

Лековите од групата на АКЕ-инхибитори се заслужни за својството на позитивно влијание врз процесите на хипертрофија на левата комора, предизвикувајќи нејзин делумно обратен развој. За да се поправи нерамнотежата на липидите, се препишуваат лекови од групата лекови за намалување на липидите - статини. Исто така, во третманот на хипертензија може да се користи ацетилсалицилна киселина (АСА), лекови за намалување на шеќерот.

4 типа на хипертрофија

gipertrofija levogo geludochka vidi - Како да се лекува лево вентрикуларна хипертрофија на срцето

Хипертрофија на левата комора

Левата комора во својата структура има wallsидови и оддели, така што хипертрофијата на миокардот може да се појави на различни начини. Може да се подели на симетрични или концентрични и асиметрични.

Асиметрична хипертрофија на миокардот во ЛВ е најчеста. Со овој вид хипертрофија, горната, средната или долната комора може да се згусне. Интервентрикуларниот септум исто така може да биде хипертрофија.

Симетрична или концентрична хипертрофија се карактеризира со задебелување на целата маса на миокардот на левата комора, што повлекува намалување на нејзината празнина и повреда на функцијата на полнење на комората.

Знаци на LVH во срцето

Главоболки и вртоглавица

Кога LVH е во фаза на компензација, поплаките од пациентот или од самиот пациент може да се видат или слушнат ретко. Кога се забележува напнатост и распаѓање на компензаторните механизми, состојбата на пациентите се влошува, се појавуваат првите поплаки. Пациенти со хипертрофија на миокардот во левата комора (ЛВ) може да се жалат на главоболки и вртоглавица, оштетување на видот - затемнување во очите, мускулна слабост, отежнато дишење, срцева слабост. Sadално е што првите симптоми на болеста се појавуваат многу подоцна откако ќе се формира ЛВХ.

Во фаза на декомпензација на LVH, знаците на срцева слабост (HF) доаѓаат до израз. Симптомите на хипертрофија на ЛВ во фаза на декомпензација се неспецифични. Пациентите може да укажуваат на поспаност и замор, општа слабост, намалена толеранција на вежбање. Некои можеби не обрнуваат толку внимание на ваквите манифестации.

Може да бидат вознемирени од главоболки, промени во крвниот притисок, прекини во работата на срцето, палпитации, болка во срцето или зад градната коска, отежнато дишење. Може да се појави оток на нозете, кој расте навечер, сува кашлица, ненадејни (пароксизмални) напади на задушување ноќе, нарушување на ритамот.

Проблемот со хипертрофијата е што нема симптоми. Лекарите може да се сомневаат во болест од следниве манифестации:

 • чувство на задушување;
 • несвестица;
 • вртоглавица;
 • несоница;
 • синдром на треперење на срцето;
 • болка во левата страна на градите - стегање, стегање, стегање и сл.;
 • замор со претходен активен физички напор;
 • падови на притисок;
 • мигрена;
 • акумулација на течност во долните екстремитети (оток);
 • диспнеа.

Индиректни знаци на LVH на срцето се оние индикатори кои се видливи со инструментални методи на истражување со ЕКГ. Овие вклучуваат: повреда на интравентрикуларната спроводливост, фаза на реполаризација, намалување на амплитудата на Т бранот.

За кардиомиопатиите

Оваа болест се однесува на идиопатски болести кога не може да се утврди причината за болеста. Третманот е за симптоми. Главната мерка без лекови е елиминација на интензивен FN, кој придонесува за прогресија на хипертрофија на левата комора. Главните групи на лекови за хипертрофична кардиомиопатија се бета-блокатори, верапамил од групата блокатори на калциумови канали, може да се користат антиаритмици.

Патолошките процеси во миокардните клетки се засноваат на наследна предиспозиција (идиопатска кардиопатија) или дистрофија и склероза. Миокардитис, алергии и токсично оштетување на срцевите клетки, ендокрини патологии (вишок на катехоламини и хормон за раст), имунолошки дефекти доведуваат до второ.

6Дијагностика

Дијагнозата се заснова на сеопфатна идентификација на знаците одговорни за хипертрофија на левата комора. Првиот и важен чекор е да се соберат поплаки и историја на медицината. Во фаза на палпација на срцевиот регион, лекарот веќе може да забележи промена во нормалните карактеристики на апикалниот пакет, кој станува дифузен, неговата локализација се префрла поради зголемување на големината на левата комора. Физичкиот преглед е дополнет со удари и аускултација.

Важен дијагностички чекор е спроведување на инструментални студии кои ви овозможуваат да поставите конечна дијагноза и да ги одредите тактиките на лекување. Од инструменталните методи на истражување, се користат електрокардиографија (ЕКГ), рендгенски преглед на градниот кош (рендгенски зраци на OGC), ехокардиографски преглед на срцето (ехокардиографија, ултразвук на срцето), МНР итн.

6 Стеноза на аортата

Главниот третман за стеноза на аортата е хируршки третман. Никој сè уште не излегол со таква прекрасна пилула што ќе го направи вентилот да се исправи и да работи како порано. Главниот метод на хируршка корекција на стенозата на аортата е замена на аортната валвула. Нелекуваната стеноза на аортата создава услови за постојано преоптоварување на левата комора.

7 Третман

Да се ​​ослободиме од вишокот килограми

Хипертрофија на левата комора (LVH) не е независна болест, туку само укажува на нејзино присуство. Затоа, целата терапија е насочена конкретно на основната болест. Важно и потребно место во третманот на пациент со хипертрофија е елиминација на факторите на ризик и промените во животниот стил на не-лек начин. Следниве препораки им се даваат на пациентите:

 • корекција на диета
 • нормализација на телесната тежина, ослободување од вишокот килограми,
 • отфрлање на лоши навики,
 • елиминација на стресните фактори,
 • контрола на крвниот притисок
 • усогласеност со потребното ниво на физичка активност.

Во секој случај, списокот може да биде подолг или пократок. Следно, треба да се даде предност на медицински третман, кој исто така е насочен кон основната болест. Инхибиторите на ангиотензин-конвертирачкиот ензим играат важна улога во третманот на хипертрофија. Лековите од оваа група се во можност не само да го запрат напредувањето на процесите на хипертрофија, туку и да предизвикаат нејзин обратен развој.

Покрај овие лекови, може да се користат бета-блокатори (BAB), блокатори на калциумови канали (CCB), блокатори на рецептори за ангиотензин, антиаритмични лекови, диуретици. Покрај третманот со лекови, може да се разгледа опцијата за хируршки третман на хипертрофија на миокардот во левата комора (ЛВ). Оваа опција е индицирана кога пациентот развива опструктивна форма на LVH, со срцеви мани, итн.

7 Дебелина

gipertrofija lg lechenie ogirenija - Лево вентрикуларна хипертрофија на срцето како може да се лекува

Следете ги препораките на лекарот

Дебелината треба да се третира за да се намали ризикот од кардиоваскуларни компликации. Ако пациентот има индекс на телесна маса поголем од 25 кг / м2, потребно е да се справи со губење на тежината. Ако индексот на телесна маса е поголем од 30, може да се препишат лекови. Многу често, дебелите луѓе имаат покачена гликоза во крвта и нарушен метаболизам на липидите.

8 Физички оптоварувања

gipertrofija lg lechenie sport - Како може да се лекува лево вентрикуларна хипертрофија на срцето

Лица професионално вклучени во спортот, како и оние луѓе кои, поради својата професија, треба да вршат интензивна физичка активност, стојат како кандидати за стекнување на работна хипертрофија на левата комора. На прв поглед, се чини дека нема ништо лошо во таквото задебелување на wallидот на левата комора. Кому ќе го спречи „испумпано“ срце кое може да испумпува повеќе кислород, да издржи интензивен физички напор итн.?

Во врска со работата на хипертрофија на левата комора, важно е да се запамети дека едно лице треба да има чувство за пропорција. Она што ја разликува атлетската срцева или работната хипертрофија од патолошката е дека со задебелување на срцевиот мускул (миокард), расте и капиларната мрежа, што обезбедува балансирана функција на миокардот.

gipertrofija lg lechenie sport pereutomlenie - Лево вентрикуларна хипертрофија на срцето како може да се лекува

Премногу работа при спортување

За луѓето вклучени во спортот, важно е да не се обучуваат премногу, да наб toудуваат минимално ниво на физичка активност и да не се откажуваат од остро тренирање. Исто така е важно да се избегне претренирање, што може да доведе до следниве точки: недоволно закрепнување помеѓу тренинзите, нагло зголемување на оптоварувањата, зголемување на времетраењето на оптоварувањата.

Ако се откријат некои отстапувања, луѓето со работна хипертрофија на левата комора треба да бидат суспендирани од вршење физички напор за одреден временски период за целосно враќање на силата на телото. По завршувањето на спортската кариера, не треба да бидете врзани за физичка активност. Постојат моменти кога професионалните спортисти по напуштањето на спортот почнуваат да се жалат на зголемување на крвниот притисок. Во такви случаи, важно е да се одржи минималното ниво на физичка активност, овозможувајќи ви да го одржувате вашето тело во добра форма.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic