Дијагноза на лево вентрикуларна хипертрофија и симптоми на третман

Третманот на хипертрофија на левото срце треба да влијае на причината за развојот на патологијата. Третманот на изменетите миокардни ткива треба да биде под надзор на лекарот што посетува. Главната задача е да се намали големината на левата комора на нормален волумен.

Прво на сите, треба да ги напуштите зависностите. Намалете го внесот на сол, исклучете масна и пржена храна од дневната исхрана.

Ако терапијата со лекови не ги даде очекуваните резултати, тогаш се користи хируршки третман. Индицирани се следниве хируршки интервенции:

 • Утре операција, што е фрагментирано отстранување на миокардот во преградата помеѓу коморите;
 • замена или трансплантација на аортна валвула;
 • замена на митралната валвула;
 • инсталација на стент во луменот на коронарните садови;
 • одвојување на адхезии на устата на главната артерија.

Замена клапана serdtsa e1500274236539 - Дијагноза на лево вентрикуларна хипертрофија и симптоми на третман

Замена на срцевиот залисток

Кога третманот за хипертрофија на левото срце не ги донесе очекуваните резултати, се воведува пејсмејкер. Ова е уред дизајниран да ги врати нормалните отчукувања на срцето.

Општо, за секој пациент, третманот на патологијата што се разгледува е избран поединечно. Сите постоечки нарушувања на срцето, општата состојба и присуството на истовремени абнормалности се земени во предвид.

Вреди да се напомене дека навремено откриената хипертрофија е полесно да се коригира. Ако болеста не се лекува во раните фази, може да се појават сериозни компликации, затоа, во најмала манифестација на хипертрофија, потребно е да се побара помош од cardiolогист. Специјалистот ќе препише соодветна и компетентна тактика за терапија што дава шанси за долг живот.

Многу пациенти се заинтересирани за тоа што е тоа - концентрична хипертрофија на левата комора, бидејќи е важно да се утврди особеноста на текот на нарушувањето и неговата манифестација за навремено лекување. Интензивно оптеретување на срцето се јавува со продолжено негативно изложување на висок крвен притисок.

Со појава на таква патологија, срцевиот мускул функционира практично за абење. Задебелување и зголемување на theидовите на миокардот не може да трае многу долго, бидејќи како што напредува болеста, постои висок ризик од акутна исхемија. Покрај тоа, патологијата може да доведе до ненадејна срцева смрт.

Со цел да се спроведе третман и да се намали ризикот од опасни компликации, мора да разберете што е тоа - концентрична хипертрофија на левата комора и колку е опасна за животот.

Третманот на концентрична хипертрофија на миокардот во левата комора мора да биде навремен и сеопфатен и трае многу време. Терапијата е насочена кон елиминирање на главните причини што предизвикале таква патологија и вклучува прилагодување на притисокот за враќање на нормалните вредности со постојана употреба на антихипертензивни лекови. Со висока васкуларна резистенција, терапијата е насочена кон елиминирање на постојната патологија со помош на лекови.

Третманот е да се забави развојот на нарушувањето. Ова може да се постигне со организирање на здрав начин на живот, што подразбира нормализирање на исхраната, придржување кон дневниот режим. Конзумираната храна мора да биде богата со полинезаситени масти, бидејќи вторите помагаат да се намали ризикот од атеросклероза. Храната треба да содржи витамини и минерали неопходни за организмот.

Покрај тоа, треба да посветите доволно време за спиење и одмор, умерено вежбање. Ако има дебелина, тогаш дефинитивно треба да ја намалите телесната тежина, бидејќи ова отстапување е една од причините за развојот на болеста. Од физичките активности, најдобро е да се даде предност на аеробик или пливање. Во секој случај, можете да се занимавате со спорт откако ќе се консултирате со лекар. Одбивањето на постојните лоши навики има позитивен ефект врз целото тело.

За третман, лековите се користат нужно. Едно лице треба да пие лекови во текот на целиот свој живот - единствениот начин да се постигне нормализирање на здравјето. Cardiolогистите често препишуваат антиаритмични лекови и бета-блокатори.

Ако сите овие мерки не го донесат потребниот резултат, тогаш лекарите можат да препорачаат хируршка интервенција. Хируршката интервенција вклучува отстранување на хипертрофиран регион на срцевиот мускул. Таквата операција е многу комплицирана, затоа се користи во најисклучителни случаи.

Што е болест?

Под хипертрофија на миокардот во левата комора се подразбира абнормална состојба на срцето, што се карактеризира со зголемување на масата на срцевиот мускул. Често, патологијата се открива случајно за време на ЕКГ или ултразвук.

Долго време, може да биде асимптоматско и да претстави сериозни срцеви заболувања. Без соодветен и адекватен третман, оваа состојба често доведува до зголемен ризик од срцеви или мозочни удари, што на крајот доведува до смрт.

Мускулните клетки на срцето, наречени кардиомиоцити, немаат можност за поделба, развојот на миокардна хипертрофија се јавува поради зголемување на бројот на интрацелуларни структури и волумен на цитоплазма. Последица на ова е промена во големината на клетките на срцевиот мускул и зголемување на миокардната маса.

Разгледуваната патологија е адаптивен процес, односно се развива како одговор на сите видови нарушувања што ја попречуваат нормалната активност на миокардот. Ваквите состојби го присилуваат срцевиот мускул да се контрахира со зголемен товар.

Што придонесува за зајакнување на метаболичките процеси, растот на клеточната маса и ткивниот волумен во миокардот.

Во рана фаза на својот развој, анализираната болест на ЛВ е адаптивна, а нормалната циркулација на крвта ја одржува срцето со зголемување на масата на овој орган. Но, со текот на времето, се јавува инхибиција на функцијата на миокардот и хипертрофијата се заменува со атрофија, што, пак, е спротивна појава. Тоа е, постои намалување на клетките во големина.

Миокардна хипертрофија на левата комора на срцето се формира не само кај разни болести, туку и кај апсолутно здрави луѓе со интензивен стрес. Повеќето спортисти кои се занимаваат со тешка физичка работа страдаат од оваа болест.

Постојат многу примери кога таквата патологија течеше во срцева слабост. Прекумерната физичка активност доведува до опасни последици, вклучување во ваков вид на активност, треба да се посвети должно внимание на состојбата на срцевиот мускул со цел да се избегнат сериозни компликации.

Болест кај дете

Во детството, концентрична хипертрофија на левата комора на срцето може да биде стекната или вродена форма на патологија. Стекнатата форма на болеста главно се должи на кардитис, срцеви мани, пулмонална хипертензија. Симптомите на патологија кај дете можат да бидат многу различни. Новороденче станува немирно и бучно, или обратно - летаргично, одбива да се храни.

Постаро дете е во можност точно да ја посочи природата на поплаките. Тој е загрижен за болка во срцето, летаргија, бледило, замор, отежнато дишење. Тактичарот за третман на концентрична хипертрофија на левата комора е избран од страна на cardiolогист по прегледот.

Сорти на патологија

Пролиферацијата на мускулните клетки во срцето може да ја покрие целата комора или да се наоѓа на различни места. Во повеќето случаи, тој е локализиран на септумот помеѓу коморите, отворот на аортата и преминот на преткоморот кон левата комора. На локацијата каде што е формирано зголемување на мускулната маса, се забележуваат следниве видови на абнормални состојби:

 • Концентрична хипертрофија на миокардот во левата комора (исто така е симетрична) доведува до униформно задебелување на срцевиот мускул. Така што комората може да ја турка крвта во отворот на главната артерија, слојот на неговата мускулатура прогресивно расте.
 • Ексцентричната хипертрофија се формира главно на интервентрикуларниот септум, во некои случаи, страничниот wallид или во врвот се засегнати.

Во зависност од влијанието врз системската циркулација, аномалијата е поделена на:

 • Без опструкција на протокот на крв во излезниот тракт. Во таква ситуација, ефектот врз системската циркулација ќе биде минимален. Честопати, концентричната форма не е придружена со опструкција, за разлика од асиметричната сорта.
 • Со опструкција. Со контракција на комората, аортниот отвор е компресиран. Заедно со ова, постои дополнителна бариера за нормален проток на крв, што ја зголемува хипертрофијата во поголема мера.

Класификација според дебелината на мускулниот wallид:

 • се забележува умерена хипертрофија со задебелување на срцевиот мускул од повеќе од 11 mm, но помалку од 21 mm;
 • за просечен степен, дебелината на миокардот е 21-25 мм;
 • изразена патологија на ЛВ се карактеризира со задебелување на мускулот во време на срцева контракција од повеќе од 25 мм.

Умерените промени во миокардот на левата комора не претставуваат закана за животот. Често се забележува кај луѓе вклучени во физички труд или спорт, вршејќи интензивен товар.

Причини

Овие причини го одредуваат развојот на стекната хипертрофија на левата комора на срцето. Покрај тоа, постојат голем број на аномалии, вродени и наследни, поради што има зголемување на мускулниот слој во левата комора:

 • мутации во гените одговорни за синтезата на срцевите протеини;
 • намален дијаметар на аортата;
 • инфекција или отсуство на пулмонална артерија;
 • дефект на интервентрикуларен септум;
 • вродена стеноза на аортната валвула;
 • митрална инсуфициенција.

Разгледуваната промена во срцевиот мускул е во најголем дел истовремен синдром на разни хронични срцеви заболувања. Причините за хипертрофија на ЛВ делумно се поврзани со генетски дефекти, што значи дека аномалијата е наследна. Главните причини за промени во миокардот вклучуваат:

 • зависност;
 • дебелина;
 • стеноза на аортната валвула;
 • хроничен стрес;
 • дијабетес;
 • продолжена интензивна физичка активност;
 • хипертонична кардиопатија;
 • есенцијална артериска хипертензија.

Често, патолошката состојба на срцето се јавува во позадина на артериска хипертензија. Во повеќето случаи, зголемувањето на волуменот на миокардот се должи на изложеност на висок крвен притисок.

gipertrofii miokarda levogo zheludochka e1500274388329 - дијагноза на лево вентрикуларна хипертрофија и симптоми на третман

Прекумерната тежина е исто така фактор што предизвикува формирање на срцева патологија. На зголемено тело му треба поинтензивно снабдување со крв, затоа се формираат абнормални промени во срцевиот мускул.

Срцевите дефекти кои го попречуваат одливот на крв од комората се вродена предиспозиција за формирање на патолошки промени во миокардот. Токму со генетски дефекти на срцевиот мускул се поврзува хипертрофија на ЛВ кај дете.

Мошне често, концентрична хипертрофија на левата комора се јавува во присуство на генетска предиспозиција. Ситуацијата може да се влоши со дебелина и висок крвен притисок. Мошне често, болест се развива од причини како што се:

 • оштетување на митралната валвула;
 • артериска стеноза;
 • вишок тежина;
 • висок притисок;
 • хипертрофична кардиомиопатија;
 • стрес;
 • белодробни заболувања.

Митралната валвула ја регулира циркулацијата на крвта во коморите на срцевиот мускул. Ако е нарушено неговото функционирање, може да се развие хипертрофија. Меѓу другите причини, потребно е да се потенцира вишокот тежина, што доведува до развој на бројни нарушувања во телото, вклучително и појава на кардиоваскуларни патологии.

Често изразена концентрична хипертрофија на левата комора се развива поради артериска хипертензија. Честопати и други нарушувања се приклучуваат на оваа состојба, кои се јасно видливи при спроведување на електрокардиограм.

Формирањето на минорна концентрична хипертрофија на миокардот во левата комора се смета за норма кај луѓето кои долго време професионално се занимаваат со спорт. Со постојан тренинг, товарот на срцето е доста силен и постојан. Како резултат, wallsидовите на левата комора стануваат нешто подебели.

И покрај фактот дека ова се смета за норма, важно е да не се пропушти моментот кога умерената концентрична хипертрофија на левата комора преминува во посложена форма. Во овој поглед, спортистите се постојано под надзор на лекарите кои со сигурност знаат во кој спорт е дозволена оваа состојба, и во која не треба да биде.

Друга причина за формирање на таква патологија е исхемија. Во овој случај, миокардот доживува периодичен или постојан недостаток на кислород. Мускулните клетки без дополнително снабдување со енергетски подлоги не работат толку ефикасно како што треба да бидат нормални. Затоа, останатите ќелии треба да функционираат со многу поголем товар. Постепено, се појавува задебелување на срцевиот мускул.

Клинички симптоми

Не секогаш се забележуваат знаци на хипертрофија на левото срце. Едно лице може дури и да не се сомнева во присуство на таков проблем. Неправилниот развој на фетусот за време на бременоста често доведува до формирање на дефекти и хипертрофија на карактеристичен орган.

Таквите случаи треба да се набудуваат уште од раѓање за да се избегнат сериозни компликации.

Типични симптоми на оваа аномалија се:

 • високо ниво на притисок, слабо подложен на медицинска корекција;
 • прекини во срцевата активност;
 • отежнато дишење, периодични напади на задушување, без причина за интензивна кашлица во лежечка положба;
 • услови за несвестица;
 • повторени напади на болка во срцето и зад градната коска;
 • нестабилност на притисок;
 • главоболки од нејасна природа, поспаност, општа слабост;
 • нарушување на спиењето;
 • оток на лицето и екстремитетите навечер;
 • син назолабијален триаголник и плоча за нокти.

narushenie sna e1500273901745 - Симптоми на дијагноза на лево вентрикуларна хипертрофија и третман

Дури и со помали симптоми на анализиран проблем и влошување на благосостојбата, треба веднаш да побарате медицинска помош за понатамошна дијагноза и терапија.

Долго време, хипертрофијата на миокардот во левата комора не може да се почувствува, бидејќи мускулот може да го компензира дефектот во почетниот период на раст на кардиомиоцитите, кога циркулацијата на крвта сè уште не е нарушена. Алармантни знаци кои не можат да се игнорираат и кои можат да бидат првите симптоми на задебелување на срцевото ткиво:

 • респираторна инсуфициенција, отежнато дишење;
 • замор во однос на позадината на претходната физичка активност;
 • периодично се јавуваат болки во регионот на срцето, особено по физички напор (компресивно, притискање, горење);
 • честа вртоглавица;
 • појава на услови на несвестица;
 • чувство на срце кое тоне;
 • скокови на крвен притисок;
 • оток на нозете.

Една од првите студии на кои се упатуваат пациенти со сомневање за хипертрофија е срцева електрокардиографија. Оваа постапка помага да се утврди причината за отстапувањето, да се идентификува ризикот од срцева слабост. Кај пациенти кои се прегледуваат со прелиминарна дијагноза на хипертрофија на левата комора, синусниот ритам на срцето е нарушен, а со цел да се провери ова, дополнително се препорачува да се спроведува дневно следење на ЕКГ. При декодирање на кардиограм, меѓу знаците што укажуваат на веројатно задебелување на theидовите на левата комора, има:

 • девијација на левата страна на електричната оска на срцето;
 • зголемување на амплитудата и времетраењето на комплексот QRS
 • менување на обликот и насоката на ST сегментот и Т бранот и други.

Дијагнозата не може да се заснова само на индекси на ЕКГ, затоа ехокардиографијата е задолжителна за да се открие присуство на хипертрофија, нејзиниот степен и ефект врз протокот на крв. Со патологија, се забележуваат следниве симптоми:

 • задебелување на wallидот на срцето - за жени повеќе од 1 см, за мажи - повеќе од 1,1 см;
 • индекс на релативна дебелина на wallидот е повеќе од 0,42;
 • односот на масата на миокардот кон телесната маса - за мажи повеќе од 125 g / cm2, за жени - повеќе од 95 g / cm2.

Со хипертрофија на левата комора од концентричен тип, симптомите може да варираат малку. Понекогаш долго време знаците на повреда се целосно отсутни, а пациентот не е свесен за присуството на патологија додека не се открие за време на дијагнозата. Асимптоматскиот тек на болеста може да трае неколку години по ред.

gipertrofiya levogo zheludochka serdca - дијагностицирање на лево вентрикуларна хипертрофија и симптоми на третман

Препознавање на концентрична хипертрофија на левата комора е можно со присуство на ангина пекторис, која често се развива во однос на позадината на тековните промени во срцевиот мускул и неговата функционалност. Срцето на тој начин значително се зголемува во големина, бидејќи е потребно поголемо снабдување со кислород.

Во некои случаи, се развива атријална фибрилација, која се карактеризира со атријална фибрилација и глад на миокарден кислород. Честопати, пациентот се соочува со состојба во која има буквално срце што тоне, како и срцев удар. Болеста во сите случаи е придружена со сериозен недостаток на здив, што може да се влоши дури и со помал напор. Покрај тоа, меѓу главните симптоми на концентрична хипертрофија на theидовите на левата комора, потребно е да се разликуваат како што се:

 • главоболка;
 • аритмија;
 • нестабилност на притисок;
 • срцева болка;
 • несоница;
 • непријатност во пределот на градите.

Таквата болест често доведува до срцева слабост и миокарден инфаркт. Ако се појават опасни симптоми, веднаш треба да се консултирате со лекар. Ако постои предиспозиција за развој на таква патологија, потребна е сеопфатна дијагноза годишно.

Дијагноза на проблем

Прво на сите, дијагностичките мерки се насочени кон откривање на болести на циркулаторниот систем. Само лекарот што посетува може да постави правилна дијагноза, па затоа ја собира историјата на пациентот (информации за присуство на наследни болести, поплаки на пациентот).

Присуството на ендокрини заболувања и вродени малформации во семејството ја зголемува веројатноста за развој на хипертрофија на левото срце. За поцелосна дијагноза, лекарот ги пропишува следниве постапки:

 • лабораториски крвни тестови (општи и биохемиски), студија за хормонален статус, анализа на урина;
 • електрокардиограм;
 • Рендгенски преглед на органите на градниот кош, што го одредува зголемувањето на сенката на срцето и сенката на аортата;
 • дневно следење на ЕКГ;
 • Ултразвук на срцето пред и по вежбање;
 • КТ и МРИ за попрецизно утврдување на срцеви заболувања и придружни абнормални промени;
 • Ехокардиографија.

Во некои случаи, коронографијата е пропишана за да се процени проодноста на коронарната артерија.

За да се утврди присуството на концентричен тип хипертрофија на миокардот во левата комора, лекарот првично собира историја на текот на болеста, ги проценува поплаките на пациентот, а исто така открива информации за присуство на срцева патологија кај блиски роднини. За да се разјасни дијагнозата, се пропишуваат такви постапки како што се:

 • електрокардиограм;
 • ехокардиографија;
 • дневно следење и ЕКГ;
 • Х-зраци
 • Доплер-тест;
 • тест на крвта;
 • Анализа на урина.

За да се утврди степенот на болеста, лекарот пропишува коронарна ангиографија. Слична техника е студија на Х-зраци со воведување на контрастен медиум во срцевиот крвоток. За подобра визуелизација на интракардијалната патологија, пропишано е МНР на срцевиот мускул.

Ехокардиографските критериуми за концентрична хипертрофија на левата комора е масата на миокардот, поточно неговиот индекс. Слична техника ви овозможува да ја измерите дебелината на wallидот на миокардот на различни сегменти на срцевиот мускул. Ехокардиографски критериуми за концентрична хипертрофија на левата комора е релативната дебелина на ocидот на миокардот. Нормалната структура се карактеризира со фактот дека OTC е помал од 0,45, а индексот е во нормални граници.

Терапија со лекови

Основата на третманот е елиминација на провоцирачкиот фактор што доведе до развој на хипертрофија. Терапевтски мерки нужно вклучуваат употреба на лекови кои помагаат во нормализирање на крвниот притисок, елиминирање на ендокрините и метаболичките нарушувања.

Со цел да се намали пулсот и да се елиминира кислородното гладување на клетките, се пропишуваат бета-блокатори. Тие помагаат да се спречи уште поголема прогресија на ангина пекторис и да се обезбеди намалување на фреквенцијата на болни симптоми. Инхибитори на ангиотензин-конвертирачки ензим обезбедуваат заштита на погодените клетки и помагаат да се спречи нивното секундарно оштетување.

За да се намали количината на калциум во клетките на срцевиот мускул, се пропишуваат антагонисти на калциум. Тие спречуваат формирање на разни интрацелуларни структури кои можат да предизвикаат развој на хипертрофија. Со оглед на достапните знаци на таква патолошка состојба, се пропишуваат следниве лекови:

 • антиаритмици;
 • срцеви гликозиди;
 • диуретик;
 • антиоксиданси.

Вреди да се напомене дека малата концентрична хипертрофија на левата комора е целосно опасна по живот и не бара посебен третман, но потребно е следење на пациентот.

Народни лекови

Народни лекови може да се користат како дополнителна терапија на главниот третман. Можете да ги користите само по дијагноза и со дозвола на лекар. Алтернативниот третман подразбира употреба на лековити билки, кои помагаат да се ослободат од причината за болеста, нејзините симптоми и се насочени кон нормализирање на благосостојбата.

За подготовка на чорба, ќе ви треба мешавина од рузмарин, мајчино млеко, сушен цимет и чај од бубрези. Сите компоненти мора да се мешаат во еднакви пропорции, а потоа земете 2 лажици. л мешавина и истурете 300 ml врела вода. Се вари на тивок оган, се лади, се цеди и се зема 3 пати на ден.

Силна инфузија на кантарион ќе помогне во зајакнувањето на срцевиот мускул. Пред да го консумирате, треба да додадете малку мед. Добар ефект има џем од јагоди со млеко, суво овошје, суви кајсии, брусница со шеќер, суво грозје.

Хируршка интервенција

Ако терапијата со лекови не го донесе посакуваниот резултат, тогаш за третман може да се препишат хируршки процедури. Наведени се следниве видови на интервенција:

 • замена на митралната валвула;
 • Утре операција;
 • комесуротомија;
 • замена или трансплантација на аортна валвула;
 • коронарно стентирање.

Стентирање е пропишано во случај на исхемија на миокардот. Со аортна стеноза, адхезиите се расчленуваат на вентилите. Слична техника ви овозможува малку да го намалите отпорот со кој се соочува вентрикуларниот миокард кога крвта тече во аортата. Ако терапијата не го донесе очекуваниот резултат, тогаш е зашиен кардиовертен-дефибрилатор или пејсмејкер. Овие уреди се дизајнирани да го вратат точниот ритам на срцето.

Можни компликации

Умерена хипертрофија е обично безопасна. Ова е еден вид компензаторна реакција на телото, дизајнирана да го нормализира снабдувањето со крв во ткивата и органите. Долго време, едно лице не може да забележи присуство на хипертрофија, бидејќи не се манифестира на кој било начин. Како што напредува патологијата, може да се развие следново:

 • исхемија, миокарден инфаркт;
 • хронична цереброваскуларна несреќа;
 • тешка аритмија;
 • мозочен удар;
 • ненадеен срцев застој.

Ангина пекторис се јавува како резултат на зголемување на големината на миокардот на срцето, и во основа тоа се случува прилично нерамномерно. Коронарните садови се компресирани. Ангина пекторис се карактеризира со присуство на болка во градната коска од притисок или компресивна природа. Покрај тоа, болеста продолжува во позадина на висок крвен притисок и значително зголемување на срцевиот ритам.

Друга опасна компликација е тромбозата. Поради недоволно испумпување на крв, згрутчување на крвта се формира на wallsидовите на срцевата комора и вентилите. Тие се јавуваат како резултат на оштетување на theидовите и последователно таложење на црвените крвни клетки на нив. Таквата компликација е многу опасна по тоа што тромбот може да се отцепи од местото на прицврстување и да го заглави садот.

fiz nagruzki u sportsmenov e1500272886652 - Дијагноза на лево вентрикуларна хипертрофија и симптоми на третман

Ако хипертрофијата продолжи подолго време, тогаш на крајот може да стане хронична. Во овој случај, оток се формира низ целото тело. Пациентите не можат да се движат нормално поради тешка диспнеа, слабо толерираат какво било оптоварување. Во подоцнежните фази, едно лице не е во можност да ја напушти куќата.

Прогноза

Ако се дијагностицира умерена и мала хипертрофија на левата комора на срцето, прогнозата е поволна за време на третманот и редовниот медицински надзор: пациентите остануваат работоспособни, квалитетот на животот не е нарушен, бременоста и породувањето не се исклучени за жени. Тежок степен на патологија може да доведе до попреченост, смртноста е 4-5%.

Прогнозата на текот на болеста се определува од основната причина за таквата повреда. Во почетните фази на хипертрофија, која се коригира со антихипертензивни лекови, прогнозата е доста добра. Хроничната форма се развива многу бавно, а лицето со таква болест може да живее неколку децении. Покрај тоа, квалитетот на неговиот живот не страда.

Кај постарите луѓе со исхемија на миокардот, како и претходно претрпените срцеви удари, развојот на хроничната фаза е тешко да се предвиди. Може да се развие и бавно и брзо, што доведува до попреченост и губење на човечките перформанси.

Хипертрофија на левата комора - што значи тоа?

За да ја разбереме суштината на проблемот и причините за неговото појавување, прво се свртуваме кон анатомијата и физиологијата. Левата комора е една од четирите срцеви комори од каде потекнува голем круг на циркулација на крв. Поради контракции на левата комора, најголемиот дел од крвта се пумпа до мозокот, другите органи, екстремитетите и го храни самото срце. Најголемата одговорност и оптоварување е доделена на оваа камера, затоа таа започнува да страда прво во случај на разни дефекти.

Хипертрофија е задебелување на wallsидовите на срцето како одговор на зголемување на оптоварувањето на миокардот под влијание на разни фактори, а во регионот на левата комора овој феномен е забележан во повеќето случаи. Прилагодувајќи се на нови, комплицирани услови, срцевите мускулни клетки (кардиомиоцити) почнуваат да растат, додека wallsидовите на левата комора стануваат погусти, ја губат еластичноста и стануваат подебели.

Внатрешниот простор на комората останува непроменет, но исто така може да се прошири и септумот помеѓу десната и левата комора (рамномерно или нерамномерно), што може да предизвика повреда на митралните и аортните валвули. Поради патолошки процеси, садовите што го снабдуваат миокардот се компресирани, што во сегашните услови има потреба од поголемо снабдување со кислород и хранливи материи.

Која е опасноста од хипертрофија на левата комора на срцето?

Кога се развива хипертрофија на левата комора на срцето, се нарушува исхраната на органите и се формираат зони на абнормална хиперактивност и спроводливост на бајпас. Како резултат на ова, се забележува аритмија и како резултат на зголемување на обемот на срцевиот мускул и нарушен проток на крв во садовите, се јавува исхемија и некроза на ткивата. Покрај тоа, ако, поради други причини, се почувствува недостаток на кислород, ситуацијата се влошува.

Хипертрофијата на левата комора на срцето може да има критични последици кога има нагло интензивно оптоварување на миокардот, особено за неактивните луѓе и оние кои пушат, пијат алкохол. Ризикот од коронарна срцева болест, миокарден инфаркт, конгестивна срцева слабост, мозочен удар, ненадеен срцев удар е голем.

Хипертрофија на левата комора на срцето - што да правам?

Ако се открие хипертрофија на левата комора на срцето, третманот треба да се препише во согласност со причината што ја предизвика оваа повреда. Главната цел на третманот е нормализирање на функцијата на миокардот и спречување на компликации, што се постигнува главно со медицински или хируршки методи. Покрај тоа, комплексот третман вклучува:

 • нормализација на животниот стил, одмор и спиење;
 • отфрлање на лоши навики;
 • придржување кон рационална диета;
 • контрола на телесната тежина;
 • дозирање на физичка активност;
 • корекција на хормоналната нерамнотежа;
 • елиминација на стресни ситуации.

Пациентите на кои им е дадена разочарувачка дијагноза се вознемирени ако се лекува хипертрофија на левата комора и дали е можно целосно заздравување. Невозможно е да се намали дебелината на миокардот и целосно да се врати неговото функционирање со користење на постоечките методи, меѓутоа, со навремено започнување на третманот, се постигнуваат добри резултати, а пациентите можат да живеат полн живот многу години.

Gipertrofiya levogo zheludochka e1500273044771 - Дијагноза на лево вентрикуларна хипертрофија и симптоми на третман

Наведуваме кои лекови за хипертрофија на левата комора на срцето се препишуваат во повеќето случаи:

 1. Блокирачи на калциумовите канали (Верапамил, Дилтиазем, Прокардија, Кардизем) - ја намалуваат контрактилноста на миокардот, го релаксираат ткивото на theидовите на крвните садови и го намалуваат крвниот притисок.
 2. Бета-блокатори (Конкор, Бисопролол, Карведилол, Беталок) - го намалуваат срцевиот ритам, го намалуваат крвниот притисок, спречуваат некои штетни ефекти на хормоните на стресот.
 3. Антихипертензивни лекови, особено од групата на инхибитори на ангиотензин-конвертирачки ензим (Рамиприл, Еналаприл, Каптоприл, Лисиноприл) - за намалување на крвниот притисок, намалување на оптоварувањето на миокардот и подобрување на протокот на крв.
 4. Метаболни срцеви лекови (кардонат, преддуктал, инозин) - за подобрување на исхраната на срцевиот мускул, нормализирање на метаболичките процеси во него, зголемување на отпорноста на ткивата кон исхемија.
 5. Антиаритмични лекови (дисопирамид, амиодарон, кинидин) - во присуство на компликации во форма на нарушување на срцевиот ритам.
 6. Подготовки за нитроглицерин - за проширување на коронарните садови.

Во зависност од сериозноста на состојбата на пациентот, третманот може да се спроведе на амбулантско ниво или во болнички услови. Ако терапијата со лекови не донесе позитивни резултати, тие прибегнуваат кон хируршки третман, што е исто така индицирано за вродени срцеви мани, кои предизвикуваат хипертрофија на миокардот. Значи, операцијата може да се изврши на апаратот за валвула, елиминација на стеноза, антиаритмични хируршки интервенции.

Откако ги добивме препораките на лекарот за тоа како да се третира хипертрофијата на левата комора на срцето, со негова дозвола, терапијата може да се надополни со алтернативни методи, од кои повеќето се насочени кон елиминирање на хипертензија. Ако хипертрофијата на левата комора на срцето е поврзана со висок крвен притисок, земањето лушпа ќе ви помогне.

Кога е фиксирано задебелување на wallsидовите на левата комора на срцето, многу е важно да се обрне внимание на исхраната. Портите треба да бидат мали, бројот на оброци - 5-6 на ден. Треба да ја намалите употребата на сол, производи од брашно, слатки, масни јадења. Потребно е целосно да се напуштат киселите краставички, пушената храна, пржената храна и премногу зачинетите јадења. Корисен зеленчук, овошје, морска храна, млечни производи. Покрај тоа, мора да се почитува адекватен режим на пиење.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic