Лакунарен мозочен удар - што е тоа, третман и прогноза

Мозочниот удар се однесува на група на болести наречени акутни цереброваскуларни несреќи (мозочен удар).

Што е лакунарен исхемичен мозочен удар?

Ова е акутно кршење на церебралната циркулација, што резултира од блокада на малите артерии кои ги снабдуваат со крв длабоките структури на мозокот (базални јадра, таламус, внатрешна капсула, мост, малиот мозок).

Лакунарниот мозочен удар зафаќа околу 20% од сите видови на исхемичен мозочен удар.

Интрацеребралните артерии се артерии од мал калибар и имаат мал број колатерали.

Во овие садови со артериска хипертензија, се јавуваат морфолошки промени, кои на крајот доведуваат до развој на лакунарен мозочен удар.

Механизмот разгледан погоре се нарекува хипертоничен. Многу автори го истакнуваат атеросклеротичниот механизам. Овој механизам има индиректно влијание врз развојот на лакунарниот мозочен удар, бидејќи класичните цели на атеросклероза се артерии од голем и среден калибар. Поради поразот на големите и средните артерии, се случуваат промени во малите артерии.

На местото на морфолошки промени во артеријата, се појавува фокус на некроза, проследено со формирање на лакуни (шуплини) во длабоките делови на мозокот. Големината на празнините варира од неколку милиметри до 1,5 -2,0 см. Откривањето на некои лакунарни удари е можно само со хистолошки метод на истражување. Gиновски шуплини со дијаметар поголем од 2,0 см се ретки.

 • Возраст;
 • Кат;
 • Артериска хипертензија;
 • Преоден исхемичен напад;
 • дијабетес;
 • Дебелината;
 • Коронарна срцева болест;
 • Нарушен метаболизам на липидите;
 • Аритмии;
 • Срцева слабост;
 • Пушење и злоупотреба на алкохол.

Лакунарниот мозочен удар често се јавува во текот на денот за време на физички и емоционален стрес, но исто така се забележуваат и ноќни ситуации. Симптомите се зголемуваат постепено во текот на неколку часа, поретко - денови.

Со овој удар, повисоката нервна активност не е нарушена. Нема мозочни симптоми (главоболка, депресија на свеста), епилептични напади, хемианопсија (губење на половина од видното поле), промени во електроенцефалографијата (ЕЕГ).

Покрај специфичниот изглед, лакунарната форма на срцев удар се разликува од другите сорти на мозочен удар со низа специфични знаци. Првиот е малата големина на лезијата. Големината на лакунарните удари е од 1 mm до 1,5-2 cm. Повремено, се наоѓаат поголеми делови од срцев удар (повеќе од 2 см), кои се нарекуваат гигантски.

Честопати болеста е повеќекратна. Кај еден пациент може да се најдат од неколку десетици до стотици шуплини, што му дава на мозокот на пациентот изглед на глава од сирење. Обично оваа анатомска слика е забележана кај постари лица, пациенти со дијабетес мелитус. Оштетувањето на повеќе органи е причина за сенилна деменција (деменција), Паркинсонова болест, широко крварење, псевдобулбарна симптоматологија.

Исто така, се среќаваат и единечни празнини, најчесто кај жени, млади (3).

Појавата на лакуни е поврзана со оштетување на малите интрацеребрални артерии, кои минуваат длабоко во средината на мозокот. Околу погодениот сад се формираат патолошки шуплини; затоа, кортексот на органот не допира. Поради кои ретко се засегнати повисоките функции (говор, меморија, интелигенција), другите симптоми можат да бидат благи. Ова е главната причина зошто болеста не е секогаш во можност да се дијагностицира во текот на животот.

Не постои специфичен третман за лакунарен мозочен удар. Лекарите препишуваат лекови на пациентот кои ги елиминираат главните причини за срцев удар:

 • антихипертензиви - нормализирање на притисокот;
 • статини (аторвастатин, росувастатин, симвастатин) - понизок холестерол;
 • ноотропици (пирацетам, церебролизин, цинаризин) - ја стимулираат менталната активност, ја подобруваат меморијата, способноста за учење, ја зголемуваат отпорноста;
 • Коректори за микроциркулација (Actovegin) - го подобруваат снабдувањето со крв во мозокот.

Покрај медицинската нега за лакунарен мозочен удар, на пациентите им се препорачува да работат со психолог. За време на часовите, пациентот учи како да се справи со стресот и стравот. Специјалистот се обидува да му помогне на пациентот да се помири со новиот статус, го менува расположението и го ублажува психолошкиот стрес. На роднините исто така им се препорачува да побараат совет од психолог за подобро разбирање на потребите и проблемите на саканата личност.

Помошните методи за лекување на лакунарен инфаркт вклучуваат:

 • физиотерапевтски процедури;
 • акупресура;
 • физиотерапија.

За повикување. Ако, со екстензивни исхемични или хеморагични мозочни удари, се забележат светли специфични клинички симптоми, тогаш таканаречените „мали“ лакунарни удари се значителна тешкотија при првичната дијагноза.

Со лакунарен мозочен удар, често се забележува бавна прогресија на симптомите во текот на неколку дена, отсуство на оштетување на моторот, напади, нарушена свест, еднострана парализа на мускулите на лицето и други специфични манифестации на мозочни удари.

И покрај поволната прогноза за опоравување и ниската стапка на смртност (во споредба со екстензивните мозочни удари), постои значителен ризик од развој на повторен, потежок мозочен удар во рок од шест месеци по лакунарен мозочен удар.

Лакунарниот мозочен удар е мал (мал) мозочен инфаркт со големина, кој обично влијае на перивентрикуларниот регион, таламусот или базалните ганглии (80% од случаите на лакунарен мозочен удар). Во поретки случаи, се забележуваат лакунарни удари на мозочното стебло или малиот мозок.

Речиси сите лакунарни мозочни удари (ЛИ) имаат исхемично оштетување на мозочното ткиво (од сите случаи на лакунарни мозочни удари, само 4% се крварења во мозочното ткиво).

За повикување. Големината на лакунарниот удар може да се движи од неколку милиметри до 1.5 сантиметри. Лакунарните фокуси во мозокот со дијаметар од 1.5-2 сантиметри се исклучително ретки и се класифицираат како гигантски ЛИ.

f5 - Лакунарен мозочен удар - што е тоа, третман и прогноза

Лакунарниот мозочен удар се развива како резултат на опструкција (опструкција) на луменот на мал сад со тромб, атеросклеротична плоча, емболија, итн. Во овој случај, исхемија на мал дел од мозокот се јавува со развој на мала некротична празнина - лакуни.

За повикување. Исхемичните лакуни секогаш се наоѓаат длабоко во мозочното ткиво, така што мало крварење може да се формира и околу главната зона на некроза.

Во овој случај, симптомите на лакунарен мозочен удар ќе бидат поизразени. Кај лакунарните мозочни удари се засегнати церебрални артерии со дијаметар до 80 микрони.

Како по правило, ова се перфорирани гранки на предните, средните, задните церебрални артерии, како и главната артерија.

Поради фактот што колатералниот проток на крв е слабо развиен во сливовите на гранките на овие артерии, нивната блокада доведува до формирање на мал фокус на срцев удар. Во иднина, како резултат на некротични промени, овој фокус се омекнува со формирање на исхемичен јаз.

Недостатокот на живописни клинички симптоми кај лакунарните мозочни удари се објаснува со:

 • мала големина на некротичен фокус;
 • отсуство на прогресивна зона на исхемија и тешки метаболички нарушувања во мозочното ткиво;
 • недостаток на едем на мозокот и поместување (дислокација) на мозочните области;
 • зачувување на церебралниот кортекс поради присуството во него на добар колатерален проток на крв (благодарение на густата мрежа на капилари).

За повикување. Единствени лакунарни удари се повеќе карактеристични за младите пациенти кои страдаат од артериска хипертензија. Кај постари пациенти, може да се појават повеќе лакунарни удари поврзани со атеросклеротични лезии на церебралните садови.

 • нарушување на крварење;
 • атеросклероза;
 • васкуларна хијалиноза;
 • нестабилни депозити на липиди (почетна фаза на атеросклероза) во васкуларниот wallид;
 • воспалителни лезии на васкуларните wallsидови и замена на нивниот мускулен слој со сврзно ткиво итн.

Според патогенетскиот знак, ЛИ е поделен на атеросклеротичен и хипертоничен. Меѓутоа, во повеќето случаи, лакунарниот мозочен удар е измешан.

Во атеросклеротичен ЛИ, склеротичното оштетување на крвните садови е артериосклероза и влијае само на садови со мал калибар. Затоа, овој вид мозочен удар може да се развие дури и во раните фази на церебрална артериосклероза кај млади пациенти. Во овој случај, спазам на крвните садови на микроваскулатурата ќе служи како предиспонирачки фактор.

За повикување. Во случај на хипертензивни лакунарни мозочни удари, во екот на хипертензивната криза, микротромбусот, дел од атеросклеротичната плоча, масниот емболус (нестабилните липидни плаки) се одвојуваат итн., Проследено со опструкција на мозочниот сад.

 • декомпензиран дијабетес мелитус, придружен со оштетување на садовите на микроваскулатурата;
 • нерамнотежа на липидите со формирање на нестабилни липидни плаки во васкуларните wallsидови;
 • нарушувања на коагулабилноста на крвта со формирање на микротромби;
 • пушење;
 • злоупотреба на алкохол;
 • вродени васкуларни патологии;
 • мигрена;
 • декомпензирана артериска хипертензија;
 • атеросклероза;
 • васкулитис;
 • колагеноза;
 • автоимуни болести придружени со оштетување на васкуларните wallsидови;
 • чест стрес;
 • хроничен недостаток на сон и прекумерна работа;
 • авитаминоза;
 • присуство на болести придружени со зголемена кршливост на капиларите;
 • хеморагична дијатеза;
 • наследна предиспозиција.

Според резултатите од хистолошките студии, лакунарните удари се поделени во четири хистолошки типа, кои се придружени со:

 • облитерација, склероза и некроза на wallsидовите на артериите околу центарот на срцевиот удар;
 • специфична ампутација на артерија, чија блокада доведе до срцев удар;
 • развој на неколку исхемични празнини лоцирани од далечина од запушената артерија;
 • формирање на неколку фокуси на срцев удар лоциран во запушениот слив на артеријата.

Причини

Акутната цереброваскуларна несреќа има многу варијанти. Повеќето носат потенцијална опасност по здравјето и животот на пациентите.

Ова не е за една болест, туку за голема група. Во исто време, повеќето варијанти на акутна цереброваскуларна инсуфициенција се потенцијално фатални.

Лакунарниот мозочен удар е изразена неухранетост на церебралните структури на ниво на специјални депресии и бела маса на мозокот.

За разлика од другите сорти на патолошкиот процес, како такви, нема нарушувања на мозокот. Нема главоболка, нема гадење, а уште помалку повраќање. Бидејќи фокусите се мали, тие ретко достигнуваат повеќе од еден сантиметар во дијаметар, иако се опишани такви случаи.

Моментот на појава на мозочен удар е исто така над описот. Симптомите се зголемуваат постепено, точно да се каже кога се развило повредата, нема да работи. Често се формира ноќе и пациентот веќе се буди во оваа состојба.

Терапијата е итна, неопходна е хоспитализација во невролошка болница. Лакунарниот инфаркт е двојно заболување.

Со генералниот благ тек на процесот, веројатно е дека ќе се појават проблеми во иднина. Компликациите вклучуваат аневризми на длабоките артерии на мозокот и можни хеморагични настани (крварење) во иднина.

Развојот на болеста се базира на стабилно изразено зголемување на крвниот притисок.

Според статистичките податоци, специјализирани студии, патолошкиот процес се формира само кај пациенти со хипертензија.

Понатаму, процесот се одвива според класичната шема: акутна исхемија (неухранетост) и смрт на местата на церебралното ткиво.

Во исто време, големината на фокусите е минимална. Сепак, единечните форми се исклучително ретки. Почесто постои комбиниран процес. Оттука, слабата клиничка слика, минимални симптоми, главно од невролошки локален карактер. Нема мозочни знаци.

Причините се типични за сите форми на мозочен удар со мали корекции:

 • Артериска хипертензија. Во овој случај, игра најголема улога. Тоа е клучен фактор во развојот на лакунарниот мозочен удар. Карактеристична карактеристика на овој вид на процес е недостатокот на јасна корелација помеѓу возраста и ризикот.

Бројни случаи на развој на патологија кај младите се опишани долго пред почетокот на 30 години.

 • Атеросклероза. Во длабоките садови на празнините на белата маса, холестеролните плаки не се таложат. Ова е уште една карактеристика на оваа посебна форма на патологија. Сепак, артериите можат да се стеснат, стеснети.

Сличен процес е забележан кај пациенти со долга историја на пушење, лица кои злоупотребуваат алкохол, зависници од дрога. Стенозата е тешко да се елиминира самостојно; потребна е медицинска нега.

 • Дијабетес. Строго кажано, само по себе не предизвикува лакунарен мозочен удар и дури не учествува во механизмот на неговото формирање на директен начин. Има индиректен ефект. Бидејќи наспроти позадината на курсот, се развива секундарна атеросклероза.
 • Артеритис. Воспаление на wallидот на крвниот сад. Може да биде заразна или автоимуна (многу поретко). Самата болест е ретка. Надвор од висококвалитетен третман, артериите лекуваат, луменот се стеснува.

После лакунарен мозочен удар, обновувањето на церебралниот трофизам трае долго. За разлика од другите локализации, во оваа формација на секундарната циркулаторна мрежа се јавува бавно. Тогаш воспалението се третира итно, можни се релапси и смрт на пациентот.

 • Генетски аномалии, вродени аномалии на крвните садови. Бидејќи зборуваме за лакунарни структури, тие не се видливи на МНР или КТ. Речиси е невозможно да се открие аномалија.
 • Тромбоза. Формирање на згрутчување на крвта. Тие ги затнуваат артериите, го кршат трофизмот (исхраната) и доведуваат до смрт на нервните групи.

Факторите ги користат специјалисти за откривање на етиологијата на процесот и за назначување на третман што може да влијае на основната причина.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

клиничка слика

Лакунарниот исхемичен мозочен удар има многу опции за проток.

Клучна карактеристика на патолошкиот процес е екстремно оскудни симптоми, кои се предизвикани од точка лезија на одделни церебрални структури.

Вкупно, се разликуваат повеќе од 10 типа или синдроми или комплекси. Почести се (со зголемување: од најретките до најчестите).

 • Повеќето други случаи се во класичната моторна сорта. Лакунарниот мозочен удар е придружен со парализа на екстремитетите и целата половина на телото, наспроти локацијата на лезијата.

Страдаат и мимичните мускули. Нема други невролошки појави. Ова е единствениот симптом.

c7bbe87b590c799395417aa486d3a60a - Лакунарен мозочен удар - што е тоа, третман и прогноза

Пареза е можна - нарушена чувствителност со скоро целосно недопрена моторна активност.

 • Сензуална опција. Пациентот ја губи способноста тактички да препознава предмети, појави, надворешни стимули. Болката, температурните реакции и другите надразнувачи не се перципираат.

Ова е привремено, трае од неколку дена до неколку месеци. Како дел од рехабилитацијата, чувствителноста е целосно обновена. Слична форма се јавува кај 25% од пациентите.

 • Хипотоничен тип. Тоа е забележано во 10-15% од клиничките ситуации. Придружено со пад на мускулната сила.

Мускулите стануваат млитави, слабо се контрахираат, што го отежнува движењето и физичката активност, ако не и невозможна.

Од една страна, пареза или парализа е веројатна. Координацијата незначително отстапува од нормата, што се манифестира во текот на специјалните тестови и стандардните невролошки студии.

 • Нарушена координација и делумна парализа. Отстапувањето се манифестира на неколку начини. Постои непријатност во рацете, неможност да се извршат мали прецизни движења.

Говорна дисфункција не е невообичаена: структурата на исказите е точна и логична, но можна е инхибиција или заматеност на артикулацијата. Поради недостаток на чувствителност и контрола на мускулите на лицето, јазикот.

Опишани се случаи на парализа на вратот, бидејќи пациентот не е во можност да ги држи главата, рацете и нозете на едната страна. Инциденцата на дизартрија е 10% или помалку.

Другите знаци на лакунарен мозочен удар се уште поретки:

 • Паркинсонијан. Ако страда екстрапирамидалниот систем. Се појавуваат типични симптоми, а главната е вкочанетост на мускулите. Мускулите се хипертонични, тесни, но слаби. Во овој случај, пациентот не е во можност да се движи нормално, брзо се заморува.
 • Инконтиненција, непостојана желба да се испразни шупливиот орган. Исто така, единствениот симптом на патолошки процес во кој е тешко дури и квалификуваните лекари да се сомневаат во знак на мозочен удар.
 • Дискинетичка форма. Тоа е придружено со мускулна слабост додека се одржува чувствителноста и моторната активност. Пациентите се принудени да одат со мали чекори за да не паднат. Движењата на рацете се слаби, неточни, едно лице не може да задржи предмет на неговата тежина.

Главните симптоми се утврдуваат со повреда на моторната компонента. Во овој случај, говорот и работата на сетилните органи не страдаат, исто така, интелектуално-менестичката компонента.

Клиничката слика се развива постепено, во текот на неколку часа, поретко два дена.

Точниот момент не е јасен. Често ноќе, пациентот веќе се буди со знаци на акутно нарушување на протокот на крв во мозокот.

Вкупната сериозност на отстапувањата е занемарлива кога се споредува состојбата со другите форми на мозочен удар.

дијагностика

Лакунарниот инфаркт на мозокот е потврден во болница, невозможно е да се направи нешто на амбулантско ниво, состојбата е тешко да се процени. Специјализиран специјалист е невролог.

Стандардната шема на пациенти е како што следува:

 • Усна анкета. Со безбедноста на говорот. Ако се забележат прекршувања, треба да разговарате со роднини. Евидентирани се типични поплаки, објективизацијата на симптомите ви овозможува да соберете комплетна клиничка слика и да ја споредите со познати пресметки. Стави хипотези.
 • Земање историја. Тој игра подеднакво важна улога. Неопходно е за брза проценка на веројатната етиологија на процесот. Артериска хипертензија секогаш се јавува кај пациенти.
 • Мерење на притисокот и отчукувањата на срцето. Првиот индикатор стабилно се менува нагоре, вториот може да биде нормален. Зависи од состојбата на срцевите структури.
 • Енцефалографија. Се користи за проучување на мозочната активност во различни области. Со лакунарен удар, сигналите од појавата ослабуваат, но не значително. Лекарот треба да обрне внимание на сите отстапувања и да не ги зема за грешка.
 • МНР дијагностика. Нема многу смисла дури и со засилување на контрастниот гадолиниум. Сепак, со доволна големина на погодената област, се открива фокус на хипоинтензивниот сигнал, што може да се смета како знак за верификација (потврда). Во приближно 60% од случаите, томографијата не дава никаков резултат.
 • Доплерографија на мозочни садови, дуплекс скенирање. До>4d1d7b8b0dc93e54eca81dd60c119061 - Лакунарен мозочен удар - што е тоа, третман и прогноза

По потреба, пропишани се дополнителни студии. По дискреција на специјалист.

третман

Терапијата е строго стационарна. Барем во првите неколку дена. До постојана корекција на состојбата. Пропишани лекови на голем број фармацевтски групи:

 • Тромболитици. Во првите 4-8 часа од почетокот на патолошкиот процес. Фибринолизин или стрептокиназа. Ги раствора формираните тромби. Не дозволува хемодинамички нарушувања да напредуваат.
 • Антитромбоцитни лекови. Спречете го понатамошниот развој на згрутчување на крвта. Аспирин-кардио или хепарин, други имиња се можни.
 • Диуретици со брзо дејство. На пример, фуросемид или осмотски диуретици - манитол во ограничени количини. Лековите спречуваат едем на мозокот и можни смртоносни последици против позадината на оваа итна состојба. Тие не се погодни за долготрајна употреба, тие имаат негативен ефект врз срцето и крвните садови.
 • Цереброваскуларни лекови. Нормализирајте ја исхраната на мозокот. Пирацетам или Актовегин. Текот на терапијата со овие средства продолжува по завршувањето на акутниот период.
 • Ангиопротектори. Зајакнување на wallsидовите на крвните садови, зголемување на нивната еластичност. Имињата ги избира специјалист.

Симптоми на патологија

Сите симптоми на патолошкиот процес се поделени во две големи групи:

 • општи клинички знаци - специфични манифестации на мозочен удар, според кои може да се дијагностицираат повеќето пациенти;
 • синдроми на болест - типична комбинација на неколку нарушувања што укажуваат на локализација на лезијата.

Чести клинички знаци се:

 • задолжително присуство на артериска хипертензија кај пациент;
 • обично, лакунарен мозочен удар се јавува во сон, му претходи главоболка, зголемен притисок;
 • веднаш за време на мозочен удар, крвниот притисок е нормален / малку зголемен, нема главоболка / лесна, поспаност, летаргија или губење на свеста;
 • говор, способност за читање, броење зачувано;
 • влошувањето се случува постепено во текот на неколку часа / дена, често придружено со привремено подобрување.
имеЛокализација на лезијата
Чисто моторен удар (50%) - парализа на едната половина од телотоВнатрешна капсула, мост, понекогаш сјајна круна, нога на мозок, ретко - медула долгнавести
Чисто чувствителен мозочен удар (5%) е еднострано кршење на сите или повеќето видови чувствителност: болка, температура, тактилниТаламус, поретко мозочното стебло
Атаксична хемипареза (10%) е нерамнотежа придружена со вртоглавица само во насока на стрелките на часовникот / спротивно од стрелките на часовникот. Точните движења се слабо дадени на пациентотМост, внатрешна капсула, мозочно стебло
Чувствителен моторен удар (35%)Таламус или внатрешна капсула, поретко - сјајна круна, мост
Незгодноста во раката и дизартријата се проблеми со насочени, точни движења на раката, оштетување на говорот: на лицето му е слабо даден изговор на индивидуални звуци на зборови, поради неможноста да ги контролира мускулите на лицето.Мост, внатрешна капсула
Хемихореа-хемибализам - неконтролирано еднострано мавтање на раката, ногата, главата.Лентикуларно јадро, каудатско јадро
Изолирана парализа на мускулите на лицето - долниот дел од лицето е искривен од едната страна, обично е зачувана подвижноста на челото (можност за намуртеност, кревање веѓи).Зрачна круна, внатрешна капсула

Кај некои пациенти, се забележува целосно враќање на изгубените функции, додека кај други, остатоците од невролошки нарушувања траат до крајот на животот. Сепак, оваа форма на мозочен удар е поврзана со висок ризик од повторен исхемичен мозочен напад во иднина. Најчесто, ова нарушување се развива кај луѓе над 60 години.

Лакунарниот тип на срцев удар го доби своето име поради особеностите на промените во мозочните ткива забележани во однос на позадината на оваа патологија.

Карактеристични фокуси се формираат во длабоките ткива на мозокот, вклучувајќи:

 • во бела материја;
 • во визуелната туберкулоза;
 • во внатрешната капсула;
 • во мостот на варолин;
 • во малиот мозок.

Во исто време, церебралниот кортекс, кој е одговорен за мисловните процеси, не страда. Поради цереброваскуларна несреќа, во ткивната структура се формираат фокуси, чија големина варира од 1 до 20 мм. Слични формации имаат кружна или неправилна форма. Наспроти позадината на овие промени, може да се формираат микроаневризми, што во иднина може да предизвика хеморагии.

Класификација

Во зависност од природата на нарушувањата што се јавуваат во позадина на оштетување на мозочното ткиво, лакунарната навреда може да биде од следниве видови:

Клиничките манифестации на болеста и нејзината прогноза во голема мера зависат од видот на мозочен удар.

Причини за патологија

Во повеќето случаи, лакунарниот тип на мозочен удар е резултат на продолжен тек кај пациент со артериска хипертензија. Честите ненадејни пренапони на притисок и кризи без насочена терапија создаваат услови за нарушена церебрална циркулација.

Друга честа причина за мозочен удар се смета за атеросклероза на крвните садови. Ова прекршување е придружено со формирање на холестеролни плаки. Овие формации прво го стеснуваат луменот на садовите, забавувајќи го протокот на крв.

Во иднина, пловните објекти можат да бидат целосно блокирани. Ова води до фактот дека мозочното ткиво почнува да доживува недостаток на кислород и хранливи материи. Поради ова, се забележува појава на обележани фокуси на оштетување на ткивото.

Често се забележува развој на исхемично оштетување на мозокот во однос на позадината на дијабетес мелитус, придружено со сериозни повреди на метаболизмот на електролити и јаглени хидрати.

Покрај тоа, често исхемично оштетување на мозочните структури од овој тип се забележува во однос на позадината на воспалителното оштетување на крвните садови предизвикано од патогена микрофлора или алергиски реакции.

Постојат голем број фактори кои влијаат на составот и коагулабилноста на крвта и го зголемуваат ризикот од развој на лакунарно оштетување на мозокот.

Овие фактори вклучуваат:

 • обемни изгореници;
 • траума;
 • дехидрација на телото;
 • тромбози;
 • вегетативно-васкуларна дистонија;
 • лоша исхрана;
 • долга историја на пушење;
 • патолошка зависност од алкохол;
 • работа во опасни индустрии;
 • кои живеат во еколошки загрозени области.

Ова исхемично оштетување на мозочните структури може да се случи во позадина на наследна предиспозиција за такви патологии. Луѓето со блиски роднини во крвта кои страдаат од слично кршење на церебралната циркулација се изложени на посебен ризик за нејзин развој.

Честопати лакунарниот мозочен удар се одвива без никакви клинички манифестации. Асимптоматска патологија е забележана кај околу една третина од пациентите. Во други случаи, клиничките знаци на таква патолошка состојба како лакунарен исхемичен мозочен удар зависат од видот на неговиот тек.

Најчеста е изолирана моторна варијанта на патологија, во која се формираат карактеристични празнини во внатрешноста на мостот и капсулата. Ова прекршување се манифестира со парализа на страната спротивна на локацијата на јазот. Сензорно оштетување е често присутно само на еден екстремитет или половина од лицето.

Изолираниот сетилен удар на мозокот е нешто поретко. Во овој случај, области на оштетување се појавуваат во јазолот на вентралниот таламус нерв. Слична варијанта на патолошкиот тек се среќава во повеќето случаи само кај постари лица кои ја преминале 70-годишната граница на возраста.

Патологијата може да се манифестира со симптоми како што се:

 • неможноста да се препознае температурата на околните објекти;
 • нарушувања на мускулно-артикуларниот апарат;
 • губење на допир.

c33fba44362e7f41312ecc254dd46f6f - Лакунарен мозочен удар - што е тоа, третман и прогноза

Со оваа варијанта на текот на патологијата, може да се забележат карактеристични манифестации на болеста во главата, екстремитетите и трупот. Во овој случај, се јавува брзо закрепнување по мозочен удар.

Релативно редок астеничен лакунарен мозочен удар. Со овој курс, се забележуваат следниве:

 • повреда на координацијата на движењата;
 • пирамидални нарушувања;
 • намален мускулен тонус на екстремитетите.

Во дизартричната варијанта, карактеристичните фокуси при магнетна резонанца (МРИ) се одредуваат во областа на мозочниот мост. Ваквите промени предизвикуваат непријатност со движењата на рацете.

Покрај тоа, развојот на лакунарен мозочен удар може да биде придружен со такви манифестации како што се:

 • честа желба за мокрење;
 • уринарна инконтиненција;
 • повреда на координацијата на движењата;
 • присилно одење во мали чекори;
 • оштетување на меморијата.

Почесто лакунарни мозочни удари се јавуваат ноќе. Пред лицето да заспие, може да има поплаки за болка во главата. Следното утро, ако се појави мозочен удар, пациентот има карактеристични знаци на оштетување на мозокот. Покрај тоа, овој вид на патологија не е придружен со нарушување на свеста, видот и говорот, бидејќи тоа не влијае на церебралниот кортекс.

Ако има знаци на мозочен удар, пациентот треба да се консултира со невролог. Покрај тоа, А. cardiolогист и голем број други тесно фокусирани специјалисти можеби ќе треба да се испитаат. Прво, лекарот собира анамнеза и спроведува надворешен преглед и невролошки тестови.

За да се разјасни дијагнозата, следниве студии често се изведуваат:

 • општи и биохемиски тестови на крвта;
 • транскранијална доплерографија;
 • КТ скен;
 • МНР.

По сеопфатен преглед, третманот може да се препише.

третман

Терапија на лакунарен мозочен удар се спроведува со конзервативни методи. Прво на сите, се избираат лекови кои овозможуваат стабилизирање на кардиоваскуларниот систем и потиснување на активноста на примарната патологија, што предизвика исхемично оштетување на мозочното ткиво. Покрај тоа, се препишуваат лекови кои помагаат да се отстранат симптомите и да се намали ризикот од втор мозочен удар.

Режимот на третман може да вклучува:

 • средства за елиминирање на артериската хипертензија;
 • ноотропици;
 • ангиопротектори;
 • диуретици;
 • антитромбоцитни агенси;
 • антидепресиви;
 • статини.

За да се намали ризикот од повторен мозочен удар, на пациентите може да им се препорачаат високи дози на аспирин. Покрај тоа, пациентот треба да го нормализира начинот на работа и одмор, посветувајќи најмалку 8-9 часа на ноќен сон. Препорачливо е да спиете попладне.

Треба да се откажете од пушењето и да избегнувате стресни ситуации.

За брзо закрепнување, пациентот мора да следи диета. Во оваа патолошка состојба, се препорачува табела број 10. Оваа диета вклучува исклучување на слатка, зачинета, масна, солена и пржена храна, како и алкохол и кафе.

Во присуство на моторни нарушувања, може да се наведе курс за масажа и терапија за вежбање како дел од рехабилитација.

Превенција

Постојат голем број правила, чија усогласеност го намалува ризикот од развој на лакунарен мозочен удар. Луѓето над 35 години треба да се откажат од сите лоши навики.

Бидете сигурни да се придржувате до правилата за здрава исхрана, вклучувајќи месо и риба со малку маснотии, како и зеленчук и овошје, во исхраната. Редовно вежбање е исто така важно. За да се намали ризикот од мозочен удар, се препорачува често да одите на отворено. Бидете сигурни да ја следите тежината и да спречите појава на вишок килограми.

Неопходно е да се подложат на закажани прегледи. Во присуство на висок крвен притисок, треба да пиете лекови за да го нормализирате. На некои пациенти им треба лекови за да спречат појава на атеросклеротични плаки и згрутчување на крвта.

По мозочен удар, во мозокот се формираат празнини исполнети со течности. Таквите формации претставуваат закана за животот и не предизвикуваат дополнителни невролошки нарушувања. Во исто време, луѓето кои во минатото претрпеле мозочен удар од овој тип, најверојатно ќе се повторат.

клиничка слика

Опишан е голем број на синдроми кои се јавуваат при лакунарен мозочен удар, но се разликуваат 5 од најспецифичните.

Име на синдромКлинички карактеристики
Моторен ударХемипареза (намалување на моторната активност во левата или десната половина на телото со оштетување на спротивната хемисфера на мозокот) без чувствителни, визуелни нарушувања и нарушувања на повисоката нервна активност.
Сензорни удариХемигипестезија (намалена чувствителност од една страна) без оштетување на моторот.
Сензоримоторен ударКомбинацијата на хемипареза и хемигипестезија.
Атактичка хемипарезаТешка слабост нарушена координација во истите екстремитети, најчесто во ногата.
Дизартријата е непријатна ракаКомбинација на дизартрија (оштетување на говорот) и незгодност во раката.

Горенаведените невролошки синдроми може да се појават одделно, или можат да бидат комбинирани.

Дијагноза, третман на лакунарен мозочен удар

Со цел да се утврди лакунарниот исхемичен мозочен удар во болницата во Јусупов, се користат такви современи дијагностички методи како пресметано и магнетно резонантно снимање, кои се најинформативни во оваа ситуација. Со помош на овие студии, се открива локализацијата, бројот и обемот на формираните празнини.

Вообичаените методи на истражување - компјутерската магнетна резонанца не е секогаш во состојба да открие лакунарен исхемичен мозочен удар, особено со мала големина на лезии (помалку од 1 мм).

Искусен невролог поставува дијагноза, локализација на лезијата според типичните маркери на патологија:

 • карактеристична клиничка слика, историја на медицината;
 • МНР не открива патологија, иако симптомите јасно одговараат на мозочен удар. На 7-ми ден од болеста, лезиите можат да се визуелизираат;
 • ангиографија без девијации;
 • нивото на ензими во цереброспиналната течност (креатин киназа, конвертирање на ангиотензин, лактат дехидрогеназа) е нормално.

Во дијагнозата на ЛИ, главната улога припаѓа на:

 • полагање историја;
 • биохемиски, општи крвни тестови;
 • современи методи за испитување на мозокот (КТ, МРИ).

Најголемата количина на информации за карактеристиките на текот на болеста овозможува да се добијат КТ и МРИ. Овие дијагностички методи помагаат прецизно да се утврди бројот на лакуни, нивната големина и областа на формирање. Во случај кога пациентот има мали празнини, тешко е да се постави точна дијагноза за прв пат.

Засилувачи на циркулацијата на крвта во мозокотКавинтон
Антитромботични лековиКардиомагнет
Лекови кои спречуваат оштетување на невронот на мозокотЦеребролизин
Производи со комбинирани својстваТиоцетам

Основниот третман се базира на употреба на антитромбоцитни агенси, лекови кои го нормализираат крвниот притисок и коагулабилноста на крвта. За да се исклучи едемот на мозокот, диуретиците се воведуваат во телото на пациентот. Антиконвулзивите помагаат во елиминирање на конвулзиите.

Паралелно со главната терапија, ќе биде потребна посебна диета. Пациентите кои имале лакунарен мозочен удар треба да го ограничат внесувањето на храна од животинско потекло, мешунки, храна богата со јаглени хидрати, пржена и мрсна храна, слатки и колачи. Наместо овој производ, предност треба да имаат житарките, варено пилешко и говедско месо, свежо овошје.

За да поминат успешно закрепнување од лакунарен мозочен удар, пациентите честопати треба да бидат во клиниката. Околу 25% од луѓето кои добиле основен третман се подложуваат на рехабилитација под надзор на медицински персонал во специјално дизајнирани институции. Во други случаи, пациентите успеваат да се опорават на амбулантско ниво (ако се следат сите препораки на лекарот).

Под поволни околности, клиничките манифестации на ЛИ исчезнуваат во рок од 3-6 месеци. Ако поради некоја причина не се случи успешно закрепнување, болеста може повторно да се појави, да предизвика губење на меморијата, целосна просторна и социјална дезориентација.

Предвидување и можни последици

Долгорочните набудувања сугерираат дека лакунарниот исхемичен мозочен удар доведува до развој на паркинсонизам, а по години - деменција, инаку наречена васкуларна деменција. Овие патологии се манифестираат со пропусти на меморијата, недостаток на способност на пациентот да ја анализира ситуацијата, пациентот може да заборави да оди дома, да се дезориентира во вселената, да престане да го следи неговиот изглед и да стане депресивен.

Рехабилитацијата во болницата Јусупов вклучува цела низа активности: медицинска, социјална и психолошка природа. Тие се насочени кон враќање на функциите изгубени по мозочен удар. Високо квалификувани лекари во болницата: невролози, физиотерапевти, психотерапевти имаат големо практично искуство во областа на ресторативна медицина, во нивниот арсенал - водечки светски методи, современа медицинска опрема и најнови лекови за лекување на последиците од мозочните катастрофи, благодарение на што можно е да се постигнат високи резултати. Клиниката обезбедува услуги за превоз на пациенти во болница. Јавете се по телефон и докторот-координатор ќе одговори на сите ваши прашања.

8c4c08c610807db46875de9cee95b7e6 - Лакунарен мозочен удар - што е тоа, третман и прогноза

Главната задача на рехабилитација е враќање на изгубените функции (мотор и говор) и спречување на повторени мозочни удари.

Принципите на рехабилитација: времетраењето на третманот, упорноста, раниот почеток, комплексноста на методите, активното учество на пациентот.

Планот за рехабилитација бара индивидуален пристап кон секој пациент.

Активно вратете ги моторните функции што се неопходни за враќање на пациентот во независен живот. Враќањето на функциите може да се изврши со неколку методи: терапевтска физичка култура (терапија за вежбање), електрична стимулација, метод на биолошки повратни информации.

Терапија за вежбање е најприфатливиот метод за обновување. Овој метод ви овозможува да добиете сила, како и обемот на активни движења во погодените екстремитети. Враќањето на силата и тонусот на мускулите во иднина ќе му помогне на лицето да седи, да застане, да оди, да одржува рамнотежа и да ги врати вештините за грижа за себе.

стандардна корисничка слика - Лакунарен мозочен удар - што е тоа, третман и прогноза

Количината на вежба зависи од тежината на болеста. Пациентите во сериозна состојба не се во можност да вршат елементарни активни вежби. Со нив, треба да започнете терапија за вежбање со пасивни вежби. Пациентите со мала лезија и добро расположение за закрепнување почнуваат да стануваат и да шетаат низ одделот во првата недела по мозочен удар.

Посебно внимание треба да се посвети на враќање на функциите на четката. За да го направите ова, треба да нанесете масажа со четка (ја подобрува циркулацијата на крвта) и специјални симулатори за раце.

Електрична стимулација - овој метод се базира на влијанието на импулсните струи на одредена фреквенција. Како резултат, циркулацијата на крвта се подобрува, мускулната сила и тонот се обновуваат во погодените екстремитети.

Обновување на нарушувања на говорот. Со обновување на оваа функција, логопед помага со помош на специјални техники и обука.

Психолошката помош е најпотребна за луѓе на работоспособна возраст. Во оваа ситуација, голема одговорност лежи кај роднините, кои мораат да обезбедат поволно опкружување во семејството и дома. Во некои ситуации, потребно е да се прибегне кон помош на терапевт. Часовите со специјалист даваат добар резултат. Употреба на лекови (седативи, конвулзиви), доколку е потребно.

Со навремено и правилно лекување на мозочен удар, прогнозата за животот и здравјето на пациентот е релативно поволна. Заборавените функции се обновуваат, благодарение на текот на мерките за рехабилитација, во рок од шест месеци од почетокот на болеста. Во некои случаи, преостанатите ефекти траат (во моторната и сензорната сфера) доживотно.

Во отсуство на соодветна и навремена терапија, како и со повторени мозочни удари, се појавува лакунарна деменција. Деменцијата се манифестира со влошување на меморијата, губење на ориентацијата во просторот, раздразливост и импулсивност и губење на практични вештини.

Од сите форми на акутна цереброваскуларна несреќа со постојани симптоми, пациентите со лакунарен мозочен удар имаат најдобра прогноза. Смртта директно од самиот напад е исклучително ретка. Според глобалното истражување, само 3,5% од пациентите умираат во првите 1,78 години (4). Најлоша прогноза се:

 • стари лица;
 • пациенти со дијабетес;
 • висок систолен притисок: секој „дополнителен“ 20 mmHg го зголемува ризикот за 1,3 пати;
 • низок хемоглобин (помалку од 13 g / dl);
 • намалена способност за филтрирање на бубрезите;
 • РИЦ <СЃРѕРєРёР№ РёРЅРґРμРμРєСЃ РјР ° СЃСЃС <С,РμР »Р °: СѓРІРμР» РёС З РμРЅРёРμ СЂРёСЃРєР ° РІ 1,8 РЅР ° СєРєРєР € РЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃ РЃРЃ

RџRѕSЃR „RμRґSЃS, RІRoSЏ P“ P ° ° RєSѓRЅR SЂRЅRѕRіRѕ RoRЅS „P ° SЂRєS, R SЃRІSЏR ° · ° RЅS P f5945e7133343ee91a798ec275abc702 - Лакунарен мозочен удар - што е тоа, третман и прогноза

Високо медицинско образование. Државна медицинска академија Киров (КСМА). Локалниот терапевт.

Повеќе за авторот

Последно ажурирање: 18 октомври 2019 година

Општи информации за лакунарниот исхемичен мозочен удар

Лакунарниот исхемичен мозочен удар доведува до патолошки нарушувања во длабоките слоеви на мозокот и формирање на таканаречени лакуни (шуплини), чиј дијаметар е од еден до петнаесет милиметри. Понекогаш лакуните се спојуваат, што резултира со формирање на големи шуплини исполнети со крв или плазма и фибрин.

Со оваа патологија, свеста, видот, говорот на пациентот, другите функции на церебралниот кортекс практично не се нарушени, во основа, исто така, остануваат непроменети. Покрај тоа, симптомите на оштетување на мозочното стебло се исто така целосно отсутни. Благодарение на овие карактеристични карактеристики, лакунарниот мозочен удар може да се разликува со другите видови на оваа патологија.

Во отсуство на квалификувана невролошка нега, овој вид на церебрална катастрофа се заканува со развој на сериозни компликации, дури и смрт. Според статистичките податоци, откако пациентите претрпеле лакунарен исхемичен мозочен удар, прогнозата за преживување е: во првиот месец - 70-80%, во текот на годината - околу 50%. Затоа, виталната улога припаѓа на раната дијагноза на патологијата.

Наши специјалисти

Ако на пациентот му е дијагностициран единствен лакунарен мозочен удар, прогнозата е поволна. Како по правило, по рехабилитација, пациентот има обновување на сите функции, иако понекогаш може да се забележи присуство на чувствителни остатоци и моторни симптоми.

Со релапс, може да се развие лакунарна состојба на мозокот и ризикот од оваа компликација е многу висок: според статистичките податоци, по втора лезија, ова се случува во скоро 70% од случаите.

И покрај враќањето на сите нарушени функции, лакунарниот исхемичен мозочен удар негативно влијае на менталната состојба на пациентот, во која се јавуваат постепени промени. Постојат појави на пропусти на меморијата, дезориентираност и тешкотии во комуникацијата, солзи, чести бурни чувства, чувство на сопствена беспомошност и состојба на влијание.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic