Симптоми на третман со хипернатремија

1
Дадено со промени. Од: Роуз РД
Клиничка физиологија на
Нарушувања на киселинска база и електролит, 3-ти
ед. МекГрау-Хил, 1989 година.

Хипонатремија
ја рефлектира вишокот вода во телото,
или поради апсолутно зголемување
ООБ, или загуби на натриум во износ поголем од
загуба на вода. Физиолошка способност
бубрезите ја разредуваат урината до осмоларност,
еднаква на 40 mOsm / kg H2O
(специфична тежина 1,001), им овозможува да истакнат
доколку е потребно до 10 l / ден бесплатно
вода.

vyvikh bedra foto 2 - Симптоми на третман со хипернатремија

Во поглед на толку голем обесштетување
резерва, причината за хипонатремија е скоро
секогаш повреда на разредување
способности на бубрезите (критериум на повреда:
осмоларност на урината не помала од 100 mOsm / kg
H2O
или специфична тежина не помала од 1,003). Во ретки
случаи во отсуство на повреди на разредување
способности на бубрезите (осмоларност на урина
може да биде помал од 100 mOsm / kg H2O),
хипонатремија е предизвикана
примарна полидипсија или реконфигурација
осморецептори;

за диференцијал
дијагностиката применува тест со ограничување
потрошувачка на вода. Од клиничка гледна точка
визија за класификација на хипонатремија
треба да се разгледа општата содржина
натриум во телото (таб. 28-6). Хипонатремија,
развој со трансуретрална
ресекција на простата
дискутирано во поглавје 33.

ТАБЕЛА
28-6. Причини
хипонатремија

Бубрезите
загуба на натриум

1bb86d0c6cf3eb7d0a02294aecd6cde9 - Hypernatremia treatment symptoms

Осмотски
диуреза (гликоза, манитол)

Бубрежна
тубуларна ацидоза

Екстраренална
загуба на натриум

Загуби
во „третиот простор“

нормално
натриум во телото

Синдром
несоодветна секреција на антидиуретик
хормон

Колатерал
акција на лекови

Зголемено
натриум во телото

Неконкурентни
диуретици кои штедат калиум

380dff265cfdcf94f286e6010e888e20 - Симптоми на третман со хипернатремија

Системски
лупус еритематозус

опструкција
мочен канал

Трансфузија
долготрајна целосна крв
чување

калиум
пеницилин сол

Хиперкалемија
поради намалена екскреција на бубрезите
калиум

(1)
изразено намалување на брзината
гломеруларна филтрација;

(2)
намалена активност на алдостерон или

(3)
повреда на секреција на калиум во дисталните
одделенија на нефрон.

RџSЂRё
гломеруларна стапка на филтрација помалку
Речиси секогаш се јавуваат 5 ml / min
хиперкалемија На позадината на високиот калиум
оптоварување (алиментарна, метаболна)
или јатрогена) хиперкалемија
може да се развие со помалку изразени
нарушена бубрежна функција. Покрај тоа
Покрај тоа, уремијата ја намалува активноста
Зависен од Na / K -3a
Основи на АТП.

хипоренин алдостеронизам
или бубрежна тубуларна ацидоза тип IV)
обично се комбинира со дијабетес
и бубрежна дисфункција; кај такви пациенти
зголемена способност
секреција на алдостерон како одговор на
хиперкалемија. Болеста е обично
асимптоматски, но со зголемување
внес и примена на калиум
Се развиваат диуретици кои штедат калиум
хиперкалемија.

апликација
лекови кои влијаат на системот
ренин-ангиотензин-алдостерон, повлекува
постои ризик од развој на хиперкалемија,
особено со откажување на бубрезите.
Нестероидно антиинфламаторно
средства (освен, можеби, сулиндака)
инхибираат простагландини со посредство
ослободување на ренин. АКЕ инхибитори
го инхибираат формирањето на ангиотензин
II, што го стимулира лачењето
алдостерон.

Екскреција
калиум преку бубрезите може да се намали како резултат
вродено или стекнато нарушување
неговото лачење во дисталниот нефрон.
Слични прекршувања се случуваат дури и со
нормална функција на бубрезите, тие не реагираат
третман со минералокортикоиди. Во
е забележан псевдохипоалдостеронизам
вродена отпорност на бубрезите до
алдостерон.

Хиперкалемија
поради зголемен приход
калиум во организмот

В
нормално зголемување на внесот на калиум во
телото ретко е придружено
хиперкалемија -
со исклучок на
оние случаи кога iv брзо се администрира
голем број од тоа. Сепак,
оптоварување со калиум може да предизвика
хиперкалемија кај бубрежна инсуфициенција,
со недостаток на инсулин, како и кај пациенти,
примање на бета2-блокатори.

Клинички
манифестации на хиперкалемија

Сл.
28-6. Електрокардиографски знаци
хиперкалемија. Како што се зголемувате
концентрација на калиум во динамиката на плазмата
електрокардиографски промени
изгледа вака: висок
зашилен симетричен заб Т,
често во комбинација со пократки интервали
QT
продолжување
QRS комплекс, издолжување на интервалот на PQ,
исчезнување на бранот P, намалување на амплитудата
Р бран, депресија (понекогаш и надморска височина) на сегментот
ST 
синусоидални комплекси
конечно,
вентрикуларна фибрилација или асистола

Калциум
(5-10 мл 10% раствор на калциум глуконат
или 3-5 ml од 10% раствор на калциум хлорид)
делумно ја елиминира кардиотоксичната
ефектите од хиперкалемија и затоа
се користи во тешка клиничка
симптоматологија. Калциумот доаѓа
брз, но за жал носи преоден
карактер Кај пациенти кои земаат дигоксин,
калциумот се препорачува за употреба со
претпазливост како што промовира
појава на интоксикација со гликозид.

RџSЂRё
инфузија на метаболна ацидоза
натриум бикарбонат (обично 45 meq)
промовира проток на калиум во клетките
и во рок од 15 минути може да го намали
концентрација во плазмата. (^ -адреномиметика
промовираат движење на калиум во клетките
и се користат за акутна хиперкалемија,
поврзани со масивни трансфузии на крв
(поглавје 29);

адреналин во ниски дози (0,5-2
mcg / min) ви овозможува брзо намалување
концентрација на калиум во плазмата и, покрај тоа
исто така има позитивен инотропен
дејствува. Инфузија на гликоза-инсулин
мешавини (30-50 гр глукоза и 10 единици инсулин)
промовира движење на калиум во клетките,
но максималниот ефект не се развива
веднаш, и во рок од 1 час

RџSЂRё
релативно безбедна бубрежна функција
е индициран фуросемид, кој се зголемува
уринарна екскреција на калиум. Во тешка
дисфункција на бубрезите отстрани калиум од
организмот е возможен само со
јонски разменувачки смоли (на пр
натриум полистиренсулфонат внатре или
во клизма): 1 g полистирен сулфонат
натриумот врзува 1 meq К.
и ослободува 1,5 meq Na;
орална доза е 20 g
во 100 ml 20% раствор на сорбитол.

Дијализа
индициран за тешка или огноотпорна
хиперкалемија. Значително хемодијализа
побрзо и поефикасно од перитонеалната,
ја намалува концентрацијата на калиум во плазмата.
Хемодијализата отстранува до 50 meq
калиум за 1 час, перитонеална дијализа -
10-15 мек / ч

RџSЂRё
хиперкалемија планирана операција
тргнете настрана до концентрација на калиум
крвта нема да се намали во нормала.
Исто така, мора да ја спречи
повторно подигање. Поминете темелно
Следење на ЕКГ. Контраиндициран
сукцинилхолин и калиум кој содржи
раствори за инфузија (на пр. раствор)
Рингер со лактат).

За да се избегне
повторно зголемување на концентрацијата
калиум во плазмата за време на операцијата
треба да се спречи појавата
метаболна и респираторна ацидоза.
Препорачливо е да се спроведе механичка вентилација
умерена хипервентилација. И, конечно
Потребен е невромускулен мониторинг
спроводливост затоа што хиперкалемија
го подобрува ефектот на мускулни релаксанти.

Последици и компликации

Меѓу најчестите можни компликации на патологијата, вреди да се потенцира оштетувањето на садовите кои обезбедуваат исхрана на главата на феморалниот дел, како и развој на аваскуларна некроза со последователно уништување на коскеното ткиво.

Целиот процес, како по правило, е придружен со силна болка и неможноста на пациентот да се движи самостојно. Оптимално решение за овој проблем е да се изврши операција на ендопротетика (замена на оштетен зглоб на колк со протеза изработена од современи материјали).

Во исто време, новата замена во форма и големина целосно одговара на оштетената, што обезбедува целосно извршување на сите функции.

Од надворешните симптоми, треба да се обрне внимание на лупење на кожата и формирање на улцеративни рани на нејзината површина.

Ако поместувањето на главата предизвикало оштетување на нервот на обтураторот, тогаш пациентот може да доживее абнормалности на дел од мускулите на внатрешниот бут. Колку побрзо се намали дислокацијата на колкот, толку побрзо ќе се обноват целосните перформанси на пациентот.

Во спротивно, ткивата престанува да го прима потребниот кислород, што значи дека нивната некроза (некроза) почнува да се развива.

Се случи фрактура на колк или карлица.

Третманот на дислокации на колкот се состои во итна репозиција и кратка фиксација, проследена со задолжителна функционална терапија (физиотерапија и физиотерапија).

vyvikh bedra foto 3 - Симптоми на третман со хипернатремија

Последиците од оваа патологија можат да бидат многу опасни. Меѓу нив, најголеми здравствени ризици се:

 • повреда на големи садови, што може да предизвика некроза на феморалната глава, уништување на ткивото.
 • модринки на ијатичниот нерв, во кои има сензорни нарушувања, моторни нарушувања, силна болка
  ;
 • компресија на феморалните садови, како резултат на што постои повреда на циркулацијата на крвта во нозете;
 • повреда на нервот на оптуратор, како резултат на што се појавуваат мускулни нарушувања.

Како што знаете, како резултат на дислокација, заедничката капсула пука, што може да доведе до неповратни промени во феморалната глава. Ова, пак, станува сериозна причина за развој на коксартроза и дегенеративни промени во структурата на меките ткива.

Можноста за лекување и последиците зависат од степенот на повреда, возраста на повредениот и занемарувањето на болеста. Сепак, последиците од повредата вклучуваат:

 • нарушувања на циркулацијата во коските и карлицата, што доведува до некроза на ткивата, некроза и уништување на самата коска
 • не-фузија на остатоци и формирање лажен зглоб
 • формирање на рани на притисок врз телото на пациентот, како и васкуларна тромбоза како резултат на тоа што телото е во иста позиција подолго време
 • пневмонија, повторно недостаток на движење, метеж во белите дробови, што како резултат може да доведе до смрт
 • неписмена операција - повредени тетиви, нерви, крвни садови
  постоперативни нарушувања
 • отфрлање на протезите и неговите метални компоненти
 • постоперативна сепса
 • артроза, атрофија на зглобовите и екстремитетите

Со ненавремен или неточен третман на оваа патологија, може да се развијат сериозни компликации. Ова се случува ако жртвата не се консултирала веднаш со лекар или не ги следела сите негови упатства.

Поради продолжена неправилна позиција на бедрената коска, се појавуваат следниве последици:

 • најчесто се развива артроза - уништување на 'рскавицата во зглобот;
 • со неправилно или ненавремено репозиционирање, се развива некроза на главата на коската;
 • поради дислокација, може да има и оштетување на нервите и крвните садови, анкилоза на зглобовите или развој на артритис.

vyvikh bedra foto 4 - Симптоми на третман со хипернатремија

Дислокација на колкот е прилично сериозна повреда. Само со навремен пристап до лекар, со спроведување на сите негови препораки, можно е целосно да се обноват функциите на составот.

Компликациите со хипонатремија се поврзани со оштетување на централниот нервен систем. Овие вклучуваат:

 • церебрален едем;
 • енцефалитис;
 • менингитис;
 • тромбоза на церебрална артерија;
 • субарачно> Хипонатремија
  со мала содржина на натриум во организмот

прогресивна
губење на натриум и вода на крајот
доведуваат до намалување на вонклеточниот волумен
течности. Намалување на БКК за 5-10% е
стимул за неозмотска секреција
ADH. Со намалување на bcc gt; 10% поттик за
станува неозмотична секреција на ADH
посилно отколку што е насочено спротивно
поттик за сузбивање на секрецијата на ADH,
поради хипонатремија.

Одржување
БКК има приоритет пред одржувањето
нормална плазма осмоларност. Загуби
развојни течности
хипонатремија, може да биде бубрежна
или екстраренално потекло. Бубрег
губење на натриум и вода најчесто се должи на
тиазидни диуретици; Згора на тоа
Концентрација на Na
во урината може да надмине 20 meq / l.

Екстраренална
загубите обично се јавуваат преку
гастроинтестиналниот тракт; концентрација
Na
во урината не надминува 10 meq / l. Исклучок
се јавува хипонатремија
кога повраќа, кога концентрацијата на Na
во урината понекогаш надминува 20 meq / l. Ова
феноменот се објаснува со бикарбонатурија,
поврзани со метаболна алкалоза
(погл.

Хипонатремија
со висока содржина на натриум во
телото

на
пациентите со едем се карактеризираат со зголемување
вкупен натриум во организмот
и ООБ. Кога вишокот вода во телото
тогаш почнува да го надминува вишокот на натриум
се јавува хипонатремија. Се развиваат отоци
со срцева и бубрежна инсуфициенција,
цироза на црниот дроб и нефротски синдром.
Хипонатремија во овие случаи се должи на
прогресивна дисрегулација
слободна вода од страна на бубрезите, чиј степен
одговара на сериозноста на главната
болест.

Хипонатремија
при нормална содржина на натриум во
телото

Хипонатремија
во отсуство на едем и хиповолемија
забележано со глукокортикоид
инсуфициенција, хипотироидизам, со
употреба на некои лекови
лекови (на пример, хлорпропамид и
циклофосфамид), како и со синдромот
несоодветна секреција на ADH (SNADG).
Адренална хипонатремија
неуспехот може да се должи на
ко-секреција на ADH заедно со секреција
кортикотропинилизирачки хормон.

RџSЂRё
СИДА-та често предизвикува хипонатремија,
поради оштетување на надбубрежната жлезда
цитомегаловирус или микобактериски
инфекција Дијагнозата на SNADG е после
исклучи други причини за хипонатремија
и во отсуство на едем, хиповолемија,
бубрезите, надбубрежните и
тироидната жлезда. SNADG е забележан
со многу малигни тумори,
болести на белите дробови и централниот нервен систем.

Клинички
манифестации на хипонатремија

RџSЂRё
преовладуваат хипонатремија невролошки
нарушувања поради преголема хидратација
мозочни клетки. Тежината на состојбата зависи
на стапката на развој на хипоосмолалност
вонклеточна течност. Благ и умерен
Хипонатремија кога концентрација
натриум во плазма gt; 125 meq / l, често
Тоа е асимптоматско.

Рано клиничко
симптомите обично не се специфични и вклучуваат
анорексија, гадење и слабост.
Прогресивен церебрален едем предизвикува
поспаност, нарушена свест, грчеви,
на кого и на крајот смрт. Изречена
се појавуваат невролошки симптоми
со намалување на концентрацијата на натриум во
плазма lt; 120 meq / l At
жени во менопауза
ризик од хипонатремија
тешки невролошки нарушувања
значително повисока од мажите.

Забават
прогресивно и хронично
хипонатремија се јавува со помалку
тешки клинички симптоми.
Како компензаторно намалување
интрацелуларна концентрација растворена
честички (главно Na,
K
и аминокиселини) постепено се обновува
нормален волумен на клетката. Невролошки
манифестации на хронична хипонатремија
повеќе водени од промените
потенцијал на мембраната
(поради малата концентрација на Na
во вонклеточна течност), не се менува
волумен на ќелијата.

Сл.
28-4. Алгоритам за третман на хипонатремија. Уна
- концентрација на натриум во урината

дефицит
Na
= OOB x (посакуван [Na] - измерен [Na]).

Премногу
брза елиминација на хипонатремија
предизвикува демиелинизација на мозокот мост,
што доведува до сериозни неповратни
невролошки нарушувања. Брзина
корекција на хипонатремија треба
одговараат на сериозноста на симптомите.
За лесни симптоми треба
ја зголемуваат концентрацијата на Na
во плазма со брзина поголема од 0,5 meq / l / h,
со умерено - не повисоко од 1 meq / l / h, со
детални клинички симптоми
- со брзина не поголема од 1,5 meq / l / h.

Пример:
кај пациент со маса
тело 80 кг изразена поспаност;
Концентрација на Na
во плазмата е 118 meq / l. Кои
количината од 0,9% раствор на NaCl е неопходна
преполнување за да се зголеми концентрацијата
Na
во плазма до 130 meq / l?

дефицит
Na
= OOB x (130 - 118).

So
колку ООБ кај жените е приближно
50% од тежината тогаш

дефицит
Na
= 80 x 0,5 X (130 - 118) = 480 мек

vyvikh bedra foto 5 - Симптоми на третман со хипернатремија

0,9
% Раствор на NaCl содржи 154 meq / l Na,
затоа, пациентот треба да внесе 480
meq / 154 meq / l = 3,12 L од 0,9% раствор на NaCl. Во
воведувањето на Na
со стапка од 0,5 meq / l / h оваа сума
истурете во текот на 24 часа (130
ml / h).

Нагласуваме
дека овој метод на пресметка не ги зема предвид
истовремен недостаток на изотоничен
течност да се елиминира
инфузија на изотоничен раствор.

Хипонатремија
може брзо да се елиминира враќањето назад
диуретици кои предизвикуваат вода
диуреза; треба да се спроведе во исто време
инфузија од 0,9% раствор на NaCl за надополнување
губење на натриум во урината. Уште побрзо
се постигнува корекција на хипонатремија
со употреба на хипертензивна инфузија
NaCl раствор бета% NaCl).

Помала концентрација на натриум во
плазмата носи ризик од
тежок церебрален едем што за време на
операциите се манифестираат со намалување на MAC (т.е.
д. намалување на потребата за анестетици),
и во постоперативниот период -
психомоторна агитација, конфузија
свест и поспаност. Со трансуретрална
ресекција на простата за време на
лаважа на мочниот меур може
се апсорбира значителна количина
вода (до 20 ml / min), што е поврзано со
опасност од сериозна акутна вода
труење (поглавје 33).

Прекршувања
размена на натриум

Волумен
екстрацелуларната течност е директно пропорционална
вкупен натриум во телото,
соодветно, се менува волуменот
вонклеточна течност предизвикана од
флуктуации на вкупниот натриум
во организмот. Позитивна рамнотежа на натриумот
(т.е. вишок натриум) го зголемува волуменот
вонклеточна течност додека
негативно салдо (т.е.

vyvikh bedra foto 6 - Симптоми на третман со хипернатремија

размена
натриумот е нормален

Возрасни
луѓето трошат во просек 170 meq
натриум на ден (1 g натриум содржи 43
мек натриум јони, додека 1 g NaCl е 17
мек натриум јони). Постојат бубрези
и патишта за екскреција на екстраренална натриум.
Водечка улога во регулирањето на метаболизмот на натриумот
играат бубрези кои можат да се менуваат
неговата концентрација во урината е од 1 meq / l до gt;
100 meq / l (поглавје 31).

Регулативата
метаболизам на натриум и вонклеточен волумен
течности

Постој
блиска меѓузависност помеѓу волуменот
вонклеточна течност и вкупна содржина
натриум, затоа, механизмите за нивно регулирање
исто така спарен. Оваа регулатива е обезбедена.
рецептори одговорни на промени
најважната компонента на екстрацелуларниот
течности - „ефикасни“
интраваскуларен волумен кој во
повеќе ја рефлектира адекватноста
перфузија на бубрежни капилари отколку
реален, мерлив интраваскуларен волумен
течности (плазма).

Структурата на зглобот на колкот

Организацијата на зглобот на колкот се заснова на две клучни структури - карличните коски и фемурот, кои се поврзани со мноштво влакна. Надворешно, зглобот наликува на еден вид сад. Макроанатомски, феморалната глава се влева во ацетабулумот, кој се наоѓа на површината на карличната формација. Во овој случај, феморалната глава е продлабочена во шуплината за повеќе од половина.

Како и во структурата на преостанатите зглобови, контактната површина на зглобот на колкот е покриена со хијалинска 'рскавица. Всушност, површината на шуплината е покриена со сврзно ткиво опкружено со синовијална течност. Таквите анатомски нијанси му овозможуваат на зглобот да изврши повеќе дејства и движења во многу насоки. Покрај тоа, меките и влакнести ткива обезбедуваат амортизација во внатрешноста на самиот зглоб, бидејќи тој мора да ја издржи тежината на целото тело.

Сепак, и покрај развиениот систем на артикуларен апарат, вториот има голем број слабости, меѓу кои е и не многу добрата локација на крвните садови и нервите во меките ткива на зглобот. Секое прекумерно оптеретување е полн со компресија на артериите и нервите, што доведува до непожелни последици.

Карактеристики Структурата на зглобот на колкот му обезбедува на лицето витални функции за преживување - трчање, одење. Слободните движења се забележуваат во различни рамнини и насоки. Зглобната структура обезбедува виткање и продолжување на одделни делови на долните екстремитети, сепак, лигаментозниот апарат забавува и ги ограничува движењата од прекумерно истегнување.

Најсилниот и најмоќен лигамент е илео-феморалниот. Такво е не само во овој зглоб, туку и меѓу сите лигаменти на целиот организам. Неговата дебелина достигнува 1 см. Ова влакно ја ограничува флексијата на зглобот навнатре, односно во отсуство на лигамент, едно лице ќе може да ја сврти ногата навнатре, што ќе создаде екстремна непријатност.

Покрај лигаментите, важен елемент на зглобот - артикуларната бурса - обезбедува присуство на синовијална течност. Овој феномен обезбедува умерено триење помеѓу површините на зглобовите, а последните тешко се патолошки промени самостојно.

Кај дете, заедничката структура се одликува со недостаток на стабилност и интегритет: нивниот потпорен апарат не е зрел, а скелетниот систем е делумно заменет со 'рскавица во првите години од животот. Во принцип, целосниот артикуларен механизам на бутот созрева за 20 години. Кај возрасните, зглобот на колкот се вкочанува и станува постабилен.

Во староста, фреквенцијата на повредите се зголемува: нивниот коскени и лигаментозен апарат ослабува поради инволуционите процеси во телото и слоевитоста на хронични болести.

Изолирано намалување на секрецијата на калиум во дисталниот нефрон

vrozhdennyj vyvih bedra diahnostika - симптоми на третман со хипернатремија

Калциум
се наоѓа главно во коски (98%), но
одржување на својата нормална екстрацелуларна
концентрацијата е исклучително важна. Jonона
калциумот е вклучен во скоро сè
физиолошки процеси вклучувајќи
мускулна контракција, ослободување
невротрансмитери и хормони, коагулација
метаболизам на крвта и коските.
Затоа, нарушувања на метаболизмот на калциум
може да доведе до сериозни нарушувања
многу физиолошки процеси.

размена
калциумот е нормален

В
нормално внесување на калциум дневно
е 600-800 мг. Се јавува вшмукување
главно во проксималниот
тенко црево. Во цревата исто така
се лачи калциум,
чија брзина е постојана и независна
од апсорпција. Обично до 80% од потрошените
калциумот се излачува со измет.

Концентрацијата
калциум во плазмата

В
нормална концентрација на калциум во плазмата
е 8,5-10,5 mg / 100 ml (2,1-2,6 mmol / L).
Приближно 50% калциум во плазмата
е во слободен јонизиран
форма, 40% врзани за протеини (главно
со албумин) и 10% - со анјони (со цитрат
и аминокиселини). Физиолошки
активниот е слободен јонизиран
калциум, чија концентрација
([Ca2])
најважно
во клиничката пракса.

vrozhdennyj vyvih bedra - симптоми на третман со хипернатремија

В
нормално [Ca2] е 4,5-5 mg / 100 ml (2,2-2,5 meq / l, или 1,1-1,25
mmol / l). Промена во концентрацијата на албумин
во плазмата влијае на вкупната концентрација
калциум, но не и на концентрација
јонизиран калциум: при промена
концентрација на плазма албумин на 1
g / 100 ml вкупна концентрација на калциум
се менува во иста насока за 0,8-1
mg / 100 ml.

Промени
pH вредноста директно влијае на степенот
врзување на калциум со протеини и на тој начин
начин кон концентрација на јонизиран
калциум Намалување на плазматската pH вредност за секој
0,1 е придружено со зголемување на концентрацијата
јонизиран калциум на 0,16 mg / 100 ml;
соодветно, со зголемување на рН во плазмата
за секоја јонизирана концентрација од 0,1
калциумот се намалува за 0,16 mg / 100 ml.

Регулативата
вонклеточна концентрација на јонизиран
калциум

Универзитетска апликација
калциум во вонклеточната течност
се јавува или при апсорпција од
цревата, или како резултат на ресорпција
од коскено ткиво; не повеќе од 0,5-1% калциум
коски вклучени во размената со вонклеточните
течна Калциумот може да замине
вонклеточен простор поради: 1)
таложење во коските; 2) екскреција со
урина

1)
мобилизира калциум од коските;

2)
ја стимулира реапсорпцијата на калциум во
дистални бубрежни тубули;

3)
индиректно ја зголемува апсорпцијата
калциум во тенкото црево со забрзување
за синтеза на 1,25-дихидроксихолекалциферол
во бубрезите.

В
телото има неколку форми
витамин Д, но максимум биолошки
поседува активност
1,25-дихидроксихолекалциферол. Во текот на
метаболизам на холекалциферол (поголем
дел ендогени) се претвора во црн дроб
во 25-холекалциферол кој потоа во
бубрезите се претвораат во
1,25-дихидроксихолекалциферол.

Калцитонин
Дали е полипептиден хормон кој
произведени од парафоликуларни
клетки на тироидната жлезда. Хиперкалцемија
го стимулира лачењето на калцитонин и
хипокалцемија, напротив, депресивно.
Калцитонин ја инхибира ресорпцијата на коските
и ја стимулира екскрецијата на бубрезите
калциум

сорти

1. Предна дислокација. Според тоа, таквиот подвид е поделен на уште два:

 • Задна, кога феморалната глава е патолошки лоцирана пред крилото на илиум;
 • Долна, кога феморалната глава се наоѓа во близина на пубисот на карлицата.

Оваа класа на повреди е почеста со падови или неуспешни слетувања на ногата, свртени кон надвор за време на судир со површината.

2. Дислокации на грбот:

 • Горно: феморалната глава се движи наназад во однос на илиум;
 • Дно: главата се поместува задниот дел на коските на ишијасот.

Задните дислокации се јавуваат во позадината на прекумерната ротација навнатре. Дислокациите на зглобот на колкот, исто така, вклучуваат вродени дефекти на зглобовите кои се развиле како резултат на нарушен развој на артикуларни компоненти за време на бременоста.

Прва помош

Прво на сите, на гледање на знаци на дислокација на зглобот на колкот, сведоците треба да повикаат екипа на брза помош, која може да обезбеди соодветна помош на жртвата, но треба да се обезбеди едноставна медицинска нега за да се спречат сериозни компликации и непосакувани последици. Пред да се обидете да и помогнете на жртвата, треба да ги имате предвид следниве правила:

 • Во никој случај не можете сами да го поправите оштетениот зглоб, бидејќи тоа може да доведе до компликација на состојбата на жртвата. Вишокот движења може да предизвика прекин на лигаментите или тетивите;
 • Неточни манипулации можат да го одложат периодот на рехабилитација;
 • Препорачливо е да се користат соодветни средства што ви се на располагање.

vyvih bedra 4 - Симптоми на третман со хипернатремија

Постапка за прва помош при дислокација на колкот:

 1. Да ја увери жртвата и да биде близу до него. Прекумерната паника или патолошката вознемиреност го влошуваат квалитетот на грижата;
 2. Обезбедете и на жртвата лекови против болки како аналгин, баралгин или кетани;
 3. Да се ​​имобилизира оштетениот екстремитет, да се обезбеди неподвижност на ногата. Во идеални услови, гумата Diterichs е дизајнирана за ова, но во теренски ситуации, можете да поправите екстремитет користејќи разни гуми или слични предмети. Ногата треба да биде фиксирана во положбата во која се наоѓаше по повредата. Важно е да се запамети дека гумата може да се изгради од околни предмети: долги стапчиња или иверица, гранки. Ако нема достапни средства за вршење на фиксација, можете да го врзете засегнатиот екстремитет на здрав со користење на иста облека или завои;
 4. За да го задржите интегритетот на кожата, пред фиксација, завиткајте го екстремитетот со мека крпа, како што се облека или предмети за домаќинството. Во најдобар случај, со завој;
 5. Треба да се нанесе ладно завиткано во материјал на погодениот зглоб, што ќе обезбеди вишок иритација на површината на кожата. За ова, мразот е погоден. Ако не, ладни шишиња, пивото може да послужи како ладно. Важно е да знаете дека не можете да нанесувате никакви затоплувачки супстанции - ова само ќе го зголеми отокот;
 6. Пожелно е да ја пренесете жртвата сами: за ова постои брза помош. Но, во случај кога нема можност да повикате тим, најдобро е пациентот да се пренесе на издолжена цврста површина како што се врати или иверица.

Спроведувањето на намалувањето нема да успее дури и ако има одредено искуство. Beе биде можно да се елиминира сублуксацијата на зглобот на колкот без анестезија, но со целосна дислокација, анестезијата е неопходна. Факт е дека зглобовите на карлицата опкружуваат еден од најмоќните и најголемите мускули, кои, поради траума, се остро напнати.

Пред доаѓањето на лекарите, можете да помогнете при болка и оток - дајте аналгетик и нанесете студ. Целиот спектар на мерки се одредува според состојбата на жртвата. Полесно е да се смири возрасен човек отколку дете. Затоа, на децата им се нудат лекови против болки како „Нурофен“ или парацетамол во форма на сируп. Ако штетата е резултат на повреда, тогаш долниот дел од телото треба да биде имобилизиран што е можно повеќе.

Дури и ако реваншот е во ред, подобро е да се воздржите од независно движење. Првите чекори по повредата може да се направат само со согласност на лекар. Сите манипулации со имобилизација најдобро се прават во лежечка положба. Ногата е фиксирана како што беше по повредата. Не е важно дали зглобот е оштетен или вештачки - екстремитетот е имобилизиран во секој случај.

Се разбира, во најмало сомневање за такво комплексно оштетување, треба веднаш да се консултирате со лекар, повикувајќи тим за брза помош. По хоспитализација под анестезија, лекарот ќе изврши намалување на дислокација.

Во никој случај не треба да се обидувате сами да се справите со овој проблем, бидејќи едно невнимателно дејство може значително да ја влоши ситуацијата или дури и да предизвика попреченост, но ви треба помош додека не пристигнат лекарите:

 1. Ако случајно сте со повредено лице, тогаш пред доаѓањето на специјалисти, можете да му дадете лекови против болки (ако е можно интрамускулно) и да го поправите повредениот екстремитет во фиксна положба. Можете да користите импровизирани материјали во форма на стапови или арматура, претходно завиткани со завој.
 2. Како алтернативна фиксација, можете да ја залепите заболената нога на здравата. Главната работа е дека за време на имобилизацијата таа беше во иста позиција како и веднаш по оштетувањето.
 3. Можно е да се олесни состојбата на жртвата со помош на ладна облога нанесена во областа на зглобот на колкот. Во форма на ладилник, погоден е меур од мраз или обична крпа натопена во ладна вода.
 4. По извршувањето на овие манипулации, останува да почекаме да пристигне брзата помош, бидејќи е крајно непожелно да се пренесе жртвата во автомобил кој не е опремен со се што е потребно.

Задниот дел е многу почест

Секоја форма на трауматска дислокација на бутот се смета како итна состојба која бара итно намалување на затворен начин, со цел да се избегне развој на исхемична некроза на главата на бедрената коска. Третманот треба да се спроведе во болница под општа анестезија по воведувањето на мускулни релаксанти. Ако затвореното репозиционирање е неуспешно, отворот се изведува.

Првата помош за дислокација на колкот се состои во имобилизација на погодениот екстремитет и задолжителен превоз до медицинска установа. Потребно е да се поправи зглобот во рок од 24 часа!

Ако се сомневате во дислокација на феморалниот врат, треба итно да се повика итен повик. Не е можно самостојно да го репозиционирате дислоцираниот зглоб, бидејќи е потребно искуство за да се помогне. Мускулите околу ТБС се во состојба на зголемен тон и нема да дозволат синовијалните површини да се појават на своето место.

Лекарот за брза помош ќе направи инјекција за анестезија, ќе го поправи екстремитетот и ќе го предаде пациентот во најблиската ургентна болница. Ако не е можно да се испрати некое лице во болница, тие го ставаат на цврст штит, инјектираат наркотични аналгетици и мускулни релаксанти. Потоа, дислокацијата на колкот се коригира, ако манипулациите не го донесат посакуваниот резултат, се повторува репозиција во медицинската установа.

Студот се нанесува на зглобот на колкот за да се избегне формирање на хематом и сериозен оток. Исто така, мразот малку ја ублажува болката. По ова, треба да го пренесете пациентот во болница што е можно поскоро, каде што ќе се подложи на намалување на дислокација на колкот под анестезија, ќе се нанесе гипс и ќе се изврши продолжување на екстремитетот.

Во никој случај не треба да се обидувате самостојно да ја поправите дислокацијата! Ова може да доведе до многу сериозни последици од компликација на намалување на дислокација до прекин на лигаментите, тетивите, оштетување на 'рскавицата на ацетабулумот. Сите обиди за независна корекција на дислокацијата доведуваат до издолжување на периодот на рехабилитација.

Следно, потребно е да се обезбеди имобилизација (неподвижност) на оштетениот екстремитет. Ако има специјална гума (флексибилна или аналогна на гумата Diterichs), потребно е да се поправи екстремитетот со гумата во положбата во која се наоѓа.

Доколку нема таква гума, препорачливо е да ги направите неговите аналози од импровизирани материјали - стапчиња, гранки, какви било цврсти предмети со потребната големина. Пред да нанесете импровизирана гума, завиткајте ја со завој или облека или ставете облека под гумата. Можете исто така да го завојте погодениот екстремитет на здрав еластичен или обичен завој или со какви било средства, вклучително и облеката на жртвата.

Студен компрес може да се стави на проекцијата на зглобот на колкот.

Само-транспортирањето на жртвата е многу непожелно. Меѓутоа, ако не постои друг начин да се достави до здравствена установа, превозот мора да биде на цврста површина.

Без оглед на степенот на симптомите, потребно е да се консултирате со лекар, по можност да повикате тим за брза помош, бидејќи е контраиндицирано за движење на пациентот.

Ако пациентот е доставен во медицинска установа самостојно, треба:

 • транспорт легнат на грб
 • за силна болка, направете општа или локална анестезија
 • поправете го заболениот екстремитет, врзете се на шината на целата нога, во екстремни случаи, врзете ги нозете
 • носете го пациентот на тврда површина
 • ако има рана што крвари, ставете турникет
 • психолошки поддршка на пациентот

клиничка слика

RџSЂRё
опис на ацидо-базни нарушувања
услови и компензаторни механизми
мора да го користите точниот
терминологија (таб. 30-1). Суфикс мл
го одразува патолошкиот процес,
предизвикувајќи промена на артериската pH вредност
крв Прекршувања што доведуваат до
пониска pH вредност, наречена ацидоза,
каде што
услови кои предизвикуваат зголемување
pH - алкалоза.

Ако основната причина
нарушување е промена на концентрацијата
бикарбонат ([HCO3-]),
тие се нарекуваат метаболни. Ако
основната причина за повредите е
промена во PaCO2,
тие се нарекуваат респираторни. Средно
треба да бидат наведени компензаторни реакции
исто како реакции без употреба на наставка
„Оз“. На пример, можете да кажете
„Метаболна ацидоза со респираторна
надоместок. ”

В
случаи кога има само еден
примарно нарушување на киселинско-базната форма
држава, се нарекува едноставна.
Ако има две
или попримарен процес тогаш велат тие
за мешани
повреда на
киселинско-базна состојба.

Суфикс
„-Emia“ се користи за карактеризација
вкупен ефект на сите примарни
патолошки процеси и компензаторни
физиолошки реакции на pH на артериите
крв Од pH на артериската крв
кај возрасен е нормално
7,36-7,44, Ацидемија значи pH lt; 7,35,
алкалемија - pH gt; 7,45.

ТАБЕЛА
30-1. Дијагностика
киселинско-базни нарушувања

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic