Како можам да дијагностицирам хипертензија

Болеста се однесува на патологии поврзани со нарушено функционирање на срцето и крвните садови. Овие се едни од најважните човечки органи одговорни за сите тековни процеси во организмот. Покрај фактот дека со артериска хипертензија страда кардиоваскуларниот систем, во зависност од тежината на болеста, се засегнати и други органи - црниот дроб, бубрезите, мозокот и други.

diagnostika arterialnoj gipertenzii e1534368623351 - Како можам да дијагностицирам хипертензија

Артериската хипертензија може да се појави тајно, поради што треба сами да го контролирате притисокот

Хипертензијата е скоро секогаш придружена со какви било симптоми кои го влошуваат квалитетот на животот и предизвикуваат појава на нови патолошки процеси. Недостаток на соодветен третман најчесто доведува до:

 • Хипертензивен напад;
 • Мозочен удар или миокарден инфаркт;
 • Сериозно оштетување на целните органи.

Ако патологијата е придружена со силни главоболки, тогаш ова последователно може да доведе до церебрална хеморагија. Со оштетување на видот, може да се појави одвојување на мрежницата.

Ако хипертензивниот синдром влијае на бубрезите, тогаш акутната бубрежна инсуфициенција може да се развие во секое време. Овие се далеку од сите нарушувања што можат да се појават во позадината на артериската хипертензија. Затоа, треба да се консултирате со лекар што е можно поскоро.

Cardiolогистите ја нарекуваат хипертензијата „тивок убиец“. Не дава скоро никакви симптоми се додека не доведе до компликации, како што е мозочен удар. Запомнете едноставен алгоритам на активности кои ќе помогнат навремено да се идентификува болеста и да се земе под контрола.

Луѓето над 40 години треба да го измерат најмалку 1 пат месечно, без оглед на здравјето. Ако барем еднаш „горниот“ притисок е еднаков или надминува 140 mm Hg. Уметност., А „понискиот“ - 90 мм РТ. Уметност., Треба да одите на лекар. Посета на тоа е неопходна, дури и ако еден показател е зголемен.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Потврдете ја дијагнозата

Испитувањето од страна на лекар вклучува и мерење на притисок. Но, за да се потврди дијагнозата, потребно е да се спроведе не еднаш, туку најмалку три - во различни денови. Ако сите три пати притисок е поголем од нормалниот, хипертензијата се смета за потврдена.

Оценете го ризикот

 • спроведе ECHO кардиографија за да се процени состојбата на срцето;
 • утврдете го нивото на холестерол во крвта за да разберете колку е изразена атеросклероза;
 • проверете ја урината за албумин и протеини, што укажува на проблеми со бубрезите (тие можат да бидат причина за хипертензија и последица);
 • да се процени нивото на урична киселина во крвта - се забележува дека луѓето кои ја имаат високо често страдаат од хипертензија и корорнарна срцева болест;
 • донирајте крв за шеќер за да видите дали има дијабетес.

По проценка на овие и некои други индикатори, лекарот ќе одлучи колку е голема заканата за здравјето и ќе даде препораки за третман на хипертензија. Бидете сигурни да ги следите - ова ќе ви овозможи да живеете целосно и долго време.

Класификација на хипертензија

Постојат неколку класификации на хипертензија.

Болеста може да добие бенигна (полека напредува) или малигна (брзо напредувачка) форма.

Во зависност од нивото на дијастолен крвен притисок, може да се разликува хипертензија на белите дробови (дијастолен крвен притисок помал од 100 mm Hg), умерена (100-115 mm Hg) и тешка (повеќе од 115 mm Hg).

Во зависност од нивото на зголемување на крвниот притисок, се разликуваат три степени на хипертензија:

 1. 140–159 / 90–99 mmHg. ул.
 2. 160–179 / 100–109 mmHg. ул.
 3. повеќе од 180/110 mm RT. Уметност

Кога е потребна дијагноза?

Еднократно зголемување на притисокот може да биде последица на стрес, прекумерен физички напор, недостаток на сон, внес на алкохол и други работи. Во овој случај, крвниот притисок, како по правило, се нормализира по елиминирање на причините за промена на индикаторите, а дијагнозата не е потребна. Преглед е неопходен ако:

 • Високиот притисок трае еден до два дена и по добар одмор не се врати во нормала;
 • Честопати има главоболки, гадење, вртоглавица и други негативни појави;
 • Се појави оток на екстремитетите или низ целото тело, додека притисокот е над нормалниот;
 • Се појави ненадејно крварење од носот;
 • Често потемнува во очите и се појавува тинитус.

Во случај на појава на неколку манифестации одеднаш, подобро е да се консултирате со лекар, бидејќи ова веќе може да укаже на развој на артериска хипертензија.

Забелешка. Ако еден од симптомите се појави еднаш, тогаш можеби ова е привремен феномен што не претставува опасност по здравјето, но контролата на крвниот притисок сè уште не боли. Доволно е да се измери притисокот 1-2 пати на ден за да се исклучи развојот на болеста.

Фази на хипертензија

За правилна дијагноза, лекарите треба да ја утврдат фазата на хипертензија кај пациентот и да направат соодветен упис во неговата медицинска евиденција. Ако хипертензијата се дијагностицира доцна кај пациентот, т.е.

во 2-та или 3-та фаза, последиците по неговото тело ќе бидат посериозни отколку ако третманот на хипертензија започне во првата фаза на болеста.

Како и да е, малку луѓе со хипертензија во почетната фаза одат на лекар или барем го мерат крвниот притисок.

Ова се должи на фактот дека хипертензијата кај многу пациенти продолжува без изразени симптоми до преминот во втората или дури третата фаза.

Фаза на хипертензија
1Нема знаци на оштетување на целните органи
2Постојат објективни знаци на оштетување на целните органи, без нарушување на нивните функции или субјективни симптоми кај пациентот:
 • Хипертрофија на левата комора на срцето (според електро- и ехокардиографија, радиографија)
 • Стеснување на мрежницата на артеријата
 • Појава на протеини во урината или значително зголемување на содржината на креатин во крвната плазма (177 μmol / L или 2 mg / dl)
3 (тешки) Пациентот има објективни знаци на оштетување на целните органи, како и поплаки за кршење на нивните функции:
 • Миокарден инфаркт
 • Фаза на срцева слабост II A-III
 • Мозочен удар
 • Преоден исхемичен напад
 • Акутна хипертензивна енцефалопатија
 • Хронична фаза на енцефалопатија III предизвикана од хипертензија
 • Васкуларна деменција (прогресивна деменција)
 • Ретинални крварења и ексудати со или без оптички едем
 • плазма креатин gt; 177 μmol / L (2 mg / dl)
 • Пилинг на аневризма на аортата

Во клиничката слика на хипертензија, во зависност од поразот на целните органи и развојот на истовремени патолошки процеси, се разликуваат три фази:

 1. Предклиничка или фаза на лесна до умерена хипертензија.
 2. Фаза на вообичаени артериски промени или тешка хипертензија.
 3. Фазни промени во целните органи, кои се предизвикани од промени во артериите и нарушен интраоргански проток на крв или многу тешка хипертензија.

Анкета алгоритам

Дијагнозата се спроведува во неколку фази со употреба на различни техники дизајнирани да ја проучат состојбата на срцето, крвните садови, мозокот и другите органи. По донесувањето на сите препорачани процедури, лекарот одлучува за назначување на одреден лек.

diagnostika arterialnoj gipertenzii 1 - Како можам да дијагностицирам хипертензија

Крвниот притисок ги загрозува целните органи, токму тие бараат посебно внимание при дијагнозата

Понекогаш се доволни две или три постапки за точна дијагноза, а во некои случаи може да бидат потребни неколку дијагностички методи. Во овој случај, сè зависи од физиолошките карактеристики на пациентот и од сериозноста на патологијата.

Третман пред хипертензија

Современата медицинска заедница нема недвосмислено мислење во врска со можноста и потребниот обем на терапија за прехипертензија. Некои експерти сметаат дека промените во животниот стил се доволни, додека други инсистираат на рано препишување. Со анализа и сумирање на препораките за управување со пациенти со покачен нормален крвен притисок, може да се разликуваат принципите за третман на не-лекови и лекови.

Терапија без лекови.

Мерки за велнес се препорачуваат за сите пациенти кои имаат постојано зголемување на притисокот поголем од 120/80 mm Hg. Тие се дизајнирани да спречат премин на препатологија во болест, да влијаат на постојните фактори на ризик. Главните мерки вклучуваат откажување од пушење и алкохол, нормализирање на телесната тежина, зголемување на физичката активност (аеробни вежби 30 минути 3-4 пати неделно). Важно е да се поправи исхраната, да се намали внесувањето сол и масна храна, да се зголеми процентот на свеж зеленчук и овошје, риба.

Терапија со лекови.

Употребата на лекови за прехипертензија обично се смета за соодветна само ако има истовремени фактори, знаци на оштетување на целните органи. Медицинската корекција може да спречи или значително да го одложи развојот на стабилна хипертензија. Можно е да се користи монотерапија или комбинации на лекови во мали дози во однос на редовното самостојно следење на крвниот притисок. Лековите од првата фаза вклучуваат инхибитори на ренин-ангиотензин-алдостерон систем (еналаприл, лизиноприл), антагонисти на калциум (амлодипин, нифедипин), тиазид, диуретици кои штедат калиум.

Хроничната хипертензија е чест медицински проблем на XNUMX век, со кој луѓето од различна возраст се обраќаат кај специјалисти во развиените земји.

Специјалисти во болницата Јусупов дијагностицираат и лекуваат пациенти со артериска хипертензија. Почетокот на симптомите на хипертензија треба да биде причина за одење на лекар.

Лекарите имаат на располагање современи методи за лекување на хипертензија. Постигнување позитивен резултат во третманот на хипертензија е можно само со интегриран пристап и внимателно почитување на упатствата на специјалист.

Навременото испитување може да ви го спаси животот и здравјето.

Со артериска хипертензија, едно лице постојано има висок крвен притисок. Оваа состојба се јавува поради спазам на садовите, како резултат на што се попречува протокот на крв низ нив. Дијагнозата на артериска хипертензија ја поставува специјалист со стабилно зголемување на систолниот притисок над 140 mm RT. Уметност

За да се одреди притисокот, мора да се направат најмалку три мерења во различно време. Пациентот треба да биде во мирна состојба и да не зема лекови кои го намалуваат или зголемуваат крвниот притисок.

b497ac7db00a6d820174829ad4501053 - Како можам да дијагностицирам хипертензија

Причините за артериска хипертензија, специјалистите не можат да ги утврдат во 90% од случаите. Во 10% од случаите, болеста може да се развие како компликација на друга болест или како резултат на земање лекови. Ризикот од развој на синдром на хипертензија може да се зголеми како резултат на некои фактори:

 • наследна предиспозиција;
 • возраст и пол на една личност;
 • пушење;
 • чести стресни ситуации;
 • голема употреба на алкохол;
 • прекумерно внесување сол;
 • мала подвижност и дебелина;
 • болест на бубрезите;
 • метаболички нарушувања;
 • дијабетес.

Класификацијата на хипертензијата се базира на различни параметри, од кои едната е потеклото. По потекло, на пациентот може да се дијагностицира:

 • примарната артериска хипертензија е предизвикана од многу фактори, чие разјаснување го вршат специјалисти низ целиот свет. Сепак, сигурно е утврдено дека основата на оваа болест е неповолната наследност заедно со факторите кои делуваат на тоа. Огромното мнозинство на пациенти - околу 90% - страдаат од овој тип на артериска хипертензија. Оваа болест има второ име - есенцијална хипертензија;
 • секундарна артериска хипертензија се манифестира во лезии на органи вклучени во регулацијата на крвниот притисок, така што болеста инаку се нарекува симптоматска артериска хипертензија.

Со оваа болест, во телото се јавуваат неповратни промени кои бараат итно лекување. Дијагнозата се одвива во неколку фази и вклучува специјалистички преглед и собирање на материјали за дијагноза.

Дијагнозата на пациентот започнува со мерење на крвниот притисок, со цел да се потврди дијагнозата, потребни се најмалку три мерења. По добивање на високи стапки, пациентот е испратен на лабораториски и инструментални студии:

 • електрокардиограм;
 • општа и клиничка анализа на урина;
 • биохемиски детален тест на крвта;
 • Ултразвук на срцето и внатрешните органи.

Шемата за испитување ја избира лекарот индивидуално за секој пациент. Ако лекарот сугерира дека пациентот има секундарна хипертензија, чија класификација е обемна, се спроведуваат дополнителни студии на органи, чие кршење може да предизвика артериска хипертензија.

За време на студијата за артериска хипертензија, специјалистите развија неколку класификации на различни основи: етиологија, причини за зголемен притисок, степен на оштетување на системите и органите, стабилност и ниво на притисок, природата на развојот на болеста. Некои класификации со текот на времето не ја изгубија својата важност: според фазите и степенот на болеста.

Врз основа на препораките на Светската здравствена организација, се развива класификација според нивото на притисок што е од практична важност, се разликуваат следниве состојби и степени на артериска хипертензија:

 • оптималниот крвен притисок е на ниво од 120/80 mm RT. ул.
 • нормалниот крвен притисок не надминува 120/80 - 129/84 mm RT. ул.
 • граничниот крвен притисок е во опсег 140/90 - 159/99 mm RT. ул.
 • хипертензија од 1 степен се дијагностицира со ниво на притисок од 140/90 до 159/99 mm RT. Уметност Во меѓународната практика, факторите на ризик се земаат предвид при поставувањето на дијагнозата. Значи, кај лице со овие индикатори на крвен притисок и во отсуство на отежнувачки фактори, може да се постави дијагноза: артериска хипертензија, степен 2, ризик 1;
 • артериска хипертензија од 2 степен се карактеризира со крвен притисок во опсег 160/100 - 179/109 mm RT. Уметност Со еден или два отежнувачки фактори, постои артериска хипертензија од степен 2 ризик 2;
 • артериска хипертензија од 3 степен се забележува кај пациент со притисок од 180/110 mm Hg. Уметност и повисоко. Под дејство на повеќе од три отежнувачки фактори, се дијагностицира артериска хипертензија од степен 3, ризик 3. Ако е забележано оштетување на орган, тогаш се утврдува дијагноза на артериска хипертензија од степен 3 ризик 4;
 • изолирана артериска хипертензија се карактеризира со систолен крвен притисок еднаков или поголем од 140 и дијастолен - под 90 mm Hg.

Класификацијата на болеста е важна при дијагностицирање на хипертензија, утврдувајќи ги опциите за третман во зависност од степенот и фазата. Значи, артериска хипертензија од 1 степен ризик 2 и артериска хипертензија од 2 степен ризик 3 сугерираат различни методи за лекување на хипертензија.

Во моментов, лекарите користат класификација според природата на оштетување на органите, во која се разликуваат 3 фази на артериска хипертензија:

 • артериска хипертензија од 1-ви фаза. Во оваа фаза, пациентот има нестабилно и мало зголемување на крвниот притисок, нема поплаки. Функционирањето на кардиоваскуларниот систем не е нарушено.
 • артериска хипертензија 2 фази, особено 2 степени, се карактеризира со зголемување на крвниот притисок. Во оваа фаза на развој на болеста, левата комора се зголемува, а исто така може да се забележи стеснување на садовите на мрежницата на окото.
 • артериска хипертензија 3 фази. Следниве состојби на пациентот се карактеристични за оваа фаза: ангина пекторис, срцева слабост, срцев удар, мозочен удар, ренална инсуфициенција, нарушувања во снабдувањето со крв во мозокот и очите.

Изборот на третман за хипертензија го вршат специјалисти врз основа на податоците од истражувањето. Методите за лекување на артериска хипертензија се поделени на не-лекови и лекови.

Пациентите на кои им е дијагностицирана лесна хипертензија, особено артериска хипертензија од 1 степен 1 ​​степен, лекарот може да ги ослободи од земање специјални лекови. Главниот метод на третман без лекови е промена на животниот стил на пациентот:

 • отфрлање на лоши навики;
 • контрола на телесната тежина;
 • редовна умерена физичка активност. Ефективни се секојдневните активности како што се умерено одење или тренинг со мала тежина;
 • намалување на стресот. За време на стресни ситуации, едно лице може да го зголеми притисокот, можно е да се намали преку масажа, вежби за дишење или медитација;
 • вклучување во исхраната на храна богата со макро- и микроелементи и намалување на внесот на сол.

Лековите за хипертензија се препишуваат на пациенти во случај дека терапијата со не-лекови е неефикасна 3-4 месеци, а исто така има и фактори на ризик. Значи, артериска хипертензија 2 ризик 3 бара употреба на специјални лекови. Бројот на лекови се одредува според крвниот притисок и присуството на истовремени болести.

Современите лекари препишуваат лекови за третман на хипертензија во согласност со една од стратегиите: монотерапија или комбинирана терапија. При изготвување план за третман, прашањето за допуштеност на употреба на еден лек е најрелевантно за специјалист.

Со монотерапија, на пациентот со степен I е пропишан еден лек на почетокот на текот на третманот. Важен фактор во назначувањето на лекот е неговата ефикасност во намалувањето на ризикот од компликации.

Во моментов, лекарите користат најпроучувани лекови кои припаѓаат на две групи за контрола на крвниот притисок: тиазидни и тиазидни диуретици, кои имаат диуретично дејство.

Медицинска историја

Пред да препише дијагностички мерки, лекарот мора да собере целосни информации за пациентот. Ова ќе помогне најпрецизно да се изгради фазен план за истражување. Информациите што можат да бидат корисни за лекарот се како што следува:

 1. Дали има членови на семејство со слична дијагноза за да се исклучи / идентификува генетската предиспозиција.
 2. Кога пациентот ги покажал првите знаци на болеста, со која фреквенција се зголемува крвниот притисок, до кои граници и кои лекови биле земени.
 3. Кои специфични симптоми се појавија - главоболка, вртоглавица, гадење, сексуални проблеми и многу повеќе. Ова ќе помогне приближно да се погоди формата и фазата на патологијата и да се разбере какви дијагностички мерки треба да се спроведат на прво место.
 4. Во кои услови живее и работи пациентот, колку често е изложен на стрес, физичко преоптоварување, недостаток на сон и ментален стрес. Исто така, важни информации се каква храна пациентот најчесто консумира и каква диета.
 5. Ако патологијата се појавила кај жена, тогаш лекарот треба да знае за фреквенцијата на менструалниот циклус, дали има менопауза во моментот и дали се земени контрацептивни средства или други хормонални лекови.

Исто така, лекарот треба да ја знае возраста на пациентот, дали некогаш имало срцеви аритмии, зголемен притисок поради временски настани итн.

diagnostika arterialnoj gipertenzii 3 e1534369572919 - Како можам да дијагностицирам хипертензија

Вистински и точни одговори ќе му овозможат на специјалистот да препише ефикасен третман

Можни компликации и последици

Со продолжен тек на хипертензија во отсуство на третман или во случај на малигна форма на болест, крвните садови на целните органи (мозок, срце, очи, бубрези) се оштетени. Нестабилното снабдување со крв на овие органи доведува до развој на ангина пекторис, цереброваскуларни несреќи, хеморагичен или исхемичен мозочен удар, енцефалопатија, пулмонален едем, срцева астма, одвојување на мрежницата, дисекција на аортата, васкуларна деменција итн.

Висок крвен притисок: дали има надворешни знаци

Општо е прифатено дека црвено-лицата со прекумерна тежина и склони кон потење имаат висок крвен притисок. Но, дали е сè едноставно како што мислиме? Дописникот на BBC Future откри дека науката знае за ова и дали можеме да се потпреме на ова знаење.

Сигурно сте виделе повеќе од еднаш вознемирен странец како мечка по улицата - подуен, рикав и со црвено лице. Овој спектакл неизбежно ве тера да мислите дека несреќниот човек мора да страда од висок крвен притисок. Можеби гледајќи го, дури и почесто ветувате себе си дека ќе се појавувате во теретана.

Ако зборуваме за вашиот пријател или колега, кој, згора на тоа, почнува да се жали на главоболки и крварење од носот, тогаш може да бидете загрижени дека овие симптоми не би биле предвесник на срцев удар или мозочен удар. Но, дали е навистина можно да се препознаат знаците на висок крвен притисок со едноставно гледање во лицето?

Едно лице станува црвено кога крвните садови лоцирани близу до кожата се шират и пуштаат повеќе крв. Понекогаш одеднаш се појавува руменило на лицето, а лицето одеднаш станува жешко - на пример, од срам или срам.

И, понекогаш, лицето постепено станува црвено - овој процес трае до 20 минути, а неговата причина може да биде и непријатност или топлина, студ и голем физички напор. Во сите овие случаи, крвниот притисок на лицето привремено се зголемува, но руменилото предизвикано од возење велосипед по угорница, одење во ладно време или неочекувана средба со поранешен животен партнер не е знак на постојана хипертензија.

Ако црвенилото на лицето опстојува, тоа може да биде знак на розацеа, кожна болест поврзана со хронично воспаление на малите крвни садови. Високиот крвен притисок може да го комплицира текот на оваа болест, но луѓето со розацеа не се секогаш хипертензивни.

Еккрините потни жлезди се наоѓаат особено во голем број на лицето, како и на дланките, стапалата и пазувите. Нивната работа е регулирана од симпатичкиот нервен систем, кој е исто така одговорен за реакцијата на телото на откриената опасност и за нашата одлука дали да се вклучиме во борбата или подобро да избегаме. Прекумерното потење или хиперхидрозата може да биде наследна или да укаже на низа други болести - но не и на хипертензија.

Телото реагира на одреден начин, дури и во случаи кога стресната ситуација не подразбира закана за животот. Ако брзате кон автобусот брзајќи да стигнете дома или ако се борите со некој од вашите пријатели, ова исто така може да предизвика силно чукање на срцето и зголемен притисок. Сепак, штом ќе се вратите дома и ќе склучите мир со пријател, овие симптоми брзо исчезнуваат.

Врската помеѓу стресот и зголемениот притисок е многу сложена и ако притисокот честопати скокне под влијание на стресни ситуации, ова може да придонесе за развој на хипертензија. Но, ако некое лице е луто од време на време, ова не изневерува хипертензија кај него.

Што е со главата?

Но, што е со главоболките поврзани со притисок? Претходно, лекарите мислеа дека се должат на хипертензија, но неодамнешните докази укажуваат на спротивното. При мерење на притисок, секогаш се земаат предвид два индикатори.

Горниот дел од нив - систолен притисок - е притисок во артериите при контракција на срцевиот мускул. Според резултатите од научните студии, откриено е дека луѓето со висок систолен притисок се многу помалку склони кон главоболка, а оние кои имаат поголема разлика помеѓу горните и долните индикатори (пулсен притисок) исто така имаат помала веројатност да страдаат од главоболки. И, бразилските научници открија дека луѓето со висок крвен притисок имаат помала веројатност да развијат мигрена.

Патем, ова се однесува не само на главоболки и мигрена. Неодамна, во Норвешка беше спроведена студија со повеќе од 17 лица - неколку години, научниците забележаа кои од нив развиваат болки во грбот. Третина од учесниците се соочиле со овој проблем, но забележано е дека колку е поголем нивниот систолен и пулсен притисок, толку е помал ризикот од болка.

Оваа намалена чувствителност на болка како резултат на висок притисок се нарекува хипалгезија поради хипертензија. Овој феномен исто така овозможува да се разбере зошто некои жени на крајот на бременоста престануваат да имаат мигрена - во овој период тие природно го зголемуваат притисокот.

Никој не знае со сигурност за механизмот на хипалгезија кај хипертензија, но според една верзија, набивањето на theидовите на крвните садови поради зголемен притисок се меша со нормалната активност на нервните завршетоци, а болката станува тапа.

Ова не значи дека хипертензијата е корисна, но се чини дека некои симптоми, вклучувајќи главоболки, се поверојатно знак на нормален, а не висок крвен притисок.

Ако главоболката не е показател за висок крвен притисок, тогаш што е со крварењето од носот? Резултатите од истражувањето на оваа тема се контрадикторни. Значи, австриските научници откриле дека пациентите кои биле примени на одделот за итни случаи во болницата во Виена, жалејќи се на постојана крварење од носот, навистина имале поголем притисок од останатите. Сепак, студиите спроведени во Бразил не воспоставија никаква поврзаност помеѓу овие појави.

Сепак, овие студии беа насочени исклучиво на луѓе кои страдаат од крварење од носот. Но, за да откриете дали овој проблем навистина укажува на висок крвен притисок, треба да разберете колку често се јавува кај хипертензивни пациенти.

Во Грција, беше спроведена студија меѓу пациенти примени во болница во акутна состојба предизвикана од висок крвен притисок. Се покажа дека постојаното крварење од носот е забележано само кај 17% од нив. Очигледно, кај некои пациенти, крварењето може да биде знак на зголемен притисок, но кај повеќето луѓе оваа врска не е забележана.

Наједноставниот одговор на сите овие прашања е дека хипертензијата честопати може да биде асимптоматска - со една важна забелешка. Ако притисокот нагло се зголеми на опасно ниво, едно лице, како по правило, доживува силна вознемиреност, акутна главоболка и вртоглавица, тој одеднаш нема доволно воздух. Овие симптоми може да укажуваат на сериозен здравствен проблем и не треба да се игнорираат.

Сепак, ова е ретко. Во 90% од случаите, точната причина за хипертензија не е позната. Единствениот начин да се дијагностицира постојана хипертензија е редовно да се мери крвниот притисок. Значи, ако на погледот на црвени лица, испотени и возбудени пријатели или странци чувствувате чувство на гордост во состојбата на вашите садови, запомнете: високиот притисок не е залуден наречен „тивок убиец“.

Високиот крвен притисок кај жени и мажи ги карактеризира знаците на хипертензија, кои во последниве години се развиваат на релативно млада возраст. Болеста е опасна, склона кон хроничен тек.

Со цел да се исклучи секундарната хипертензија, потребно е навремено да се продолжи со интензивна нега.

obsledovanie na gipertoniyu 1 - Како можам да дијагностицирам хипертензија

Важно е да се знаат главните знаци на притисок, така што при првите промени во целокупното здравје треба веднаш да контактирате со вашиот лекар или cardiolогист.

Артериската хипертензија е васкуларно заболување при кое крвниот притисок се зголемува над дозволената граница од 140/90 mm Hg. Уметност Почесто, карактеристична болест напредува кај постари мажи, но исто така се наоѓа кај млади луѓе во текот на изминатата деценија.

По појавата на хипертензија, потребно е да се контролира индексот на крвен притисок, бидејќи бројот на релапси е значително намален.

Детална дијагноза на болеста ја спроведува лекарот што посетува во болничко опкружување, сепак, постојат симптоми со висок притисок, што пациентот е тешко да се игнорира.

Со оваа болест, се забележуваат изразени повреди на крвниот притисок. Идеално, нормалната бројка е 120/80 mm. Hg Уметност

Малите скокови не предизвикуваат зголемена вознемиреност за сопственото здравје, бидејќи не укажуваат на развој на сериозни болести.

5df4afb4fff230cec3338bdf50c385a8 - Како можам да дијагностицирам хипертензија

Можно е ова да е последица на промена на времето (знаци на промени во атмосферскиот притисок), резултат на стрес и лошо расположение. Манифестации на хипертензија се јавуваат ако крвниот притисок ги надмине границите на 140/90 mm RT. Уметност

Пациентот доживува слабост, внатрешна непријатност, по појавата на болеста има поплаки за напади на главоболка, кои се привремени.

Другите првични симптоми на висок крвен притисок кај мажи и жени се претставени подолу:

 • намалена изведба, зголемена поспаност;
 • намалена концентрација;
 • појава на муви во очите;
 • губење на апетит;
 • зголемено потење;
 • назално крварење;
 • неочекувано бланширање на лицето;
 • чувство на вознемиреност;
 • хронична несоница;
 • знаци на оштетување на меморијата.

На високиот крвен притисок кај послабиот пол му претходи хормонална нерамнотежа, затоа, ваквиот здравствен проблем почесто се јавува во менопаузата. Опасните напади можат да бидат предизвикани од болести на кардиоваскуларниот систем, обемни патологии на бубрезите. Карактеристичните симптоми на хипертензија кај жените се претставени подолу:

 • напади на мигрена;
 • зголемен крвен притисок;
 • напади на ангина;
 • грчеви на крвните садови;
 • топли блесоци на лицето;
 • нарушување на спиењето;
 • периферен едем.

Интензитетот на клиничките симптоми на хипертензија кај посилниот пол исто така го намалува квалитетот на животот, а хипотоничните кризи се забележуваат почесто по 40-45 години. Артериската хипертензија е предизвикана од заболување на бубрезите и не само што не исклучува развој на опасни компликации. За да се избегне ова, важно е да се знаат главните знаци и манифестации на примарна хипертензија. Тоа:

 • вкочанетост на прстите;
 • намалена острина на видот;
 • бучава во ушите;
 • носот крвари;
 • болка во миокардот;
 • зголемено потење;
 • пад на перформансите.

Прогноза

55ffc8b1c37910224c91365b1f38d27c - Како можам да дијагностицирам хипертензија

Исходот зависи од присуството на предиспонирачки фактори и нивниот број, присуството на придружни состојби. Во огромното мнозинство на случаи, прогнозата останува поволна доколку прехипертензијата не оди директно во болеста. Превенцијата е тесно испреплетена со терапија без лекови, вклучува општи здравствени мерки (корекција на диета и телесна тежина, отфрлање на лоши навики, умерена физичка активност). Без оглед на присуството на поплаки, се препорачува еднаш годишно да посетувате терапевт, да подлежите на медицински преглед или рутински медицински преглед.

Навремено правилно избраниот третман на хипертензија може да го забави прогресијата на болеста и да спречи развој на компликации. Во случај на деби на хипертензија на млада возраст, брза прогресија на патолошкиот процес и тежок тек на болеста, прогнозата се влошува.

Физички преглед

Во овој случај, се спроведува целосен преглед на пациентот со утврдување на крвниот притисок, температурата на телото и состојбата на кожата. Исто така, за време на дијагнозата, лекарот ја палпира (палпира) тироидната жлезда, прави мерења на границите на срцето и спроведува визуелен преглед на садовите што се видливи низ кожата.

diagnostika arterialnoj gipertenzii 4 e1534369889700 - Како можам да дијагностицирам хипертензија

Физичкиот преглед е составен дел од дијагнозата на хипертензија

Ако физички преглед откри:

 • Срцев шум;
 • Зголемен или намален ритам на срцето;
 • Зголемување на големината на срцето;
 • Оток во екстремитетите или низ целото тело;
 • Нарушувања на срцевиот ритам.

Тоа, најверојатно, ова укажува на развој на артериска хипертензија или друга патологија поврзана со кардиоваскуларниот систем.

Електрокардиограм

Оваа дијагностичка мерка ви овозможува да ја одредите состојбата на срцето. Испитувањето се врши со помош на специјална опрема што открива степен на оштетување на срцевиот мускул, го одредува срцевиот ритам и дали има прекршувања. Електрокардиограмот исто така помага да се идентификуваат патологиите поврзани со задебелување на идовите и промена на големината на срцето. Дешифрирањето на податоците го прави А. cardiolогист кој може да направи приближна прогноза.

diagnostika arterialnoj gipertenzii 2 e1534369364225 - Како можам да дијагностицирам хипертензија

Времетраењето на електрокардиограмот не е повеќе од 10 минути

Дијагноза на целни органи

Бидејќи болеста доведува до нарушување на целните органи, потребна е целосна диференцијална дијагноза на артериска хипертензија, вклучително и преглед:

 • Fundus;
 • Бубрег (анализа на урина и ултразвук);
 • Садови (доплерографија);
 • Тироидна жлезда (ултразвук).

Ако овие мерки не се доволни, тогаш лекарот може да препише ултразвук на надбубрежните жлезди, биохемиска анализа на урина и крв, како и консултации на тесни специјалисти.

Дијагностичките методи за хипертензија во голема мера зависат од карактеристиките на патологијата, возраста на пациентот и други фактори. Кога се дијагностицира артериска хипертензија, третманот треба да биде сеопфатен и итен. Затоа, без оглед на какви студии се доделени, тие мора да бидат целосно завршени.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic