Индикации за аблација на срцето за операција, компликации, рехабилитација

Аблација на срцето е еден од видовите на хируршки интервенции кои се користат во третманот на аритмии. Нарушувањата на срцевиот ритам го удвојуваат ризикот од фатални последици кај пациентите. Со аритмија, постои предиспозиција за формирање на тромби, развој на мозочен удар, срцева слабост.

Несомнено, аритмиите треба да се третираат навремено. Употребата на аблација започнува во 80-тите години на ХХ век, кога е создаден контролиран фокус на некроза на миокардот со употреба на разни физички фактори. Создадена е таканаречената вештачка блокада на AV.

Во регионот на каутеризација, пулсот на возбудата е блокиран. Во овој случај, работата на срцевиот мускул околу формираната лузна не е скршена и ритамот на срцевиот пулс е вратен. Оваа минимално инвазивна високо-технолошка операција ви овозможува ефикасно да влијаете на текот на аритмијата.

Употребата на аблација на срцето започнува од минатиот век - од 80-тите години. Аблацијата од тоа време беше таква операција во која вештачки беше создаден фокус на некроза (место на мртво ткиво на миокард). Ова стана можно поради фактот што биле користени разни физички фактори - и ласерска енергија, и електрични импулси итн.

Како резултат, ова спречува појава на оние импулси што се јавуваат во фаза на релаксација на срцето (дијастола), што не го попречува нормалното функционирање на срцето. Понатамошното истражување во областа на срцевата аблација се сведува на фактот дека е потребно да се измисли таков метод што има мерено дејство врз миокардното ткиво, а исто така не влијае негативно на соседните структури.

Предноста на методот е што во областа која се наоѓа во близина, не се случуваат патолошки промени - нивната контрактилност и способност да спроведат нервен импулс не се нарушени. Затоа, употребата на радиофреквентна аблација на срцето се однесува на високо-технолошка медицинска нега, која има минимален број на компликации, во комбинација со висока ефикасност.

Како и секоја операција и инвазивна интервенција, срцевата аблација има свои контраиндикации. Познавањето на овие контраиндикации го минимизира бројот на несакани резултати од оваа хируршка интервенција. Тие можат да се утврдат само по детален клинички, лабораториски и инструментален преглед на пациентот.

член1186 - Индикации за аблација на срцето за хирургија, компликации, рехабилитација

Главните контраиндикации се:

 • тешка состојба на пациентот, што е предизвикано од разни патолошки процеси;
 • инфективен ендокардитис, односно воспалителен процес кој се карактеризира со оштетување на ендокардиумот (внатрешен слој на срцето);
 • нарушувања на електро-електролитите кои можат да доведат до аритмии (во овој случај, корекцијата на откриените нарушувања доведува до враќање на срцевиот ритам, што ќе спречи неразумна операција);
 • тешка срцева слабост (суб- и декомпензација на срцева слабост);
 • акутна респираторна инсуфициенција од различно потекло;
 • покачена температура, што бара појаснување на природата на неговото зголемување, како и последователен третман на оваа патолошка состојба (во позадина на треска, ризикот од откажување се зголемува неколку пати);
 • значително постојано зголемување на крвниот притисок, што не е подложно на медицинска корекција;
 • присуство на алергиска нетолеранција на радиоактивната супстанција, која се користи при аблација на срцето (ова е релативна контраиндикација, бидејќи постои можност за употреба на друг лек);
 • индивидуална хиперсензитивност на јод, кој е дел од многу радиоактивни супстанции;
 • тешка ренална инсуфициенција;
 • значително намалување на хемоглобинот во крвта, итн.

Овој метод сè уште не добил голем развој во земјите од постсоветскиот простор, но веќе има медицински центри кои вршат такви операции. Ласерската аблација, како радиофреквенцијата, е дизајнирана да ги исклучи аритмогените области на срцето, додека, за разлика од RFA, овде се користи ласерско зрачење.

Но, за жал, оваа операција ќе го чини пациентот поскап по редослед. За повеќе информации, контактирајте го вашиот лекар.

Предности на техниката

Аблација на срцето со радиофреквенција е интервенција што се изведува за да се елиминира аритмијата. За нормализирање на ритамот на срцето, неговиот дел што предизвикува аритмија е каутеризиран, што создава блок на AV. Областа на срцето на која е извршена каутеризација го блокира преминот на пулсот.

Ова е постапка, чија суштина е регистрација на биолошки потенцијали од внатрешната површина на срцето. За нејзино спроведување, се користат електроди на катетерот поврзани со рекордерот. Исто така, срцевиот тест пред операцијата вклучува:

 • електрокардиографија, вклучително и дневно следење;
 • ехокардиографија;
 • лабораториски крвни тестови;
 • магнетна резонанца на срцето.

Најмалку 8 часа пред RFA, пациентот не треба да зема храна или лекови. Аблацијата со радиофреквенција се изведува со воведување на комбинирана анестезија: прво, на пациентот му се дава анестетик локално, а потоа интравенски. После тоа, тие почнуваат да спроведуваат RFA:

 1. Посебен катетер се пренесува преку садот до срцето. Тоа ви овозможува да ги отстраните потребните информации за состојбата на срцето и да обезбедите следење на постапката.
 2. За пациентот се инсталирани сонди за електрода, кои обезбедуваат постојан ритам и стимулација на левата комора. Во антеросепталниот регион на десниот атриум, инсталирана е електрода за аблација.
 3. Во оваа фаза, RFA го испитува функционирањето на Неговиот пакет: за ова, се врши повеќекратна пермутација на електродите и високофреквентен ефект врз изворот на аритмија. Изложеноста се изведува на температура од околу 60 степени.
 4. По создавањето на блок AV, неопходна е привремена електрична стимулација. Ако нормалниот ритам е стабилен, завршува срцевата аблација, меѓутоа, доколку е потребно, може да се вгради пејсмејкер кај пациентот.

RFA со атријална фибрилација трае до 6 часа. Покрај радиофреквенцијата, постојат и други видови на аблација:

Сепак, аблација на срцето со создавање на AV блокада, судејќи според прегледите на пациентите, се смета за најбезбеден начин за лекување на атријална фибрилација.

Срцевата аблација со атријална фибрилација е минимално инвазивна хируршка интервенција, со која е можно да се отстранат фокусите што предизвикуваат дефект на овој орган. Во борбата против аритмијата, оваа техника е најефикасна.

Во текот на таквата терапија, лекарот ги каутеризира погодените области, кои даваат непотребни импулси. Благодарение на ова, проблемот со атријалниот трепет целосно исчезнува, природната функција на органот е обновена.

Но, ризикот од повторно развивање на болеста по аблацијата сè уште останува. Обично ова се случува кај луѓе кои не ги следат препораките на лекарите по операцијата.

ablyatsiya serdtsa e1558995873599 - Индикации за аблација на срцето за операција, компликации, рехабилитација

Срцева аблација - хируршка интервенција насочена кон елиминирање на нарушувањата на ритамот

Повеќето специјалисти ги советуваат пациентите кои страдаат од срцеви аритмии да извршат ваков вид на хируршка интервенција, бидејќи ги има следниве предности:

 • изведена со минимална анестезија;
 • нема потреба да се прават парчиња;
 • не постои ризик од повреда на здрави области на срцето;
 • за време на постапката, миокардот не доаѓа во контакт со околината, бидејќи операцијата се изведува со прободување на садовите;
 • постапката се спроведува со употреба на високо квалитетна опрема, со што се минимизира ризикот од несакани ефекти и компликации.

Во зависност од тоа кој проблем треба да се реши, цената на постапката варира од 30 до 000 рубли. Најскапиот вид на интервенција е со атријален флатер.

Предности и недостатоци

Аблацијата со атријална фибрилација има свои позитивни и негативни страни. Предностите на техниката се како што следува:

 • Брзо закрепнување во споредба со нормалното работење.
 • Висока ефикасност. Можно е да се постигне елиминација на аритмијата во 90% од случаите.
 • Минимално инвазивна постапка, поради што, по интервенцијата, речиси незабележлива трага.
 • Безболно кога се користи локална анестезија.
 • Добра толеранција на операција.

Меѓу недостатоците, може да се издвои само дека таквата постапка сè уште не може да се спроведе во малите населби и се бара да се плати за тоа. Исто така, постои ризик од компликации ако не ги следите јасно сите препораки на вашиот лекар.

Подготовки за постапката

Cardiolогистите уверуваат дека крајниот резултат во голема мера зависи од тоа колку правилно е извршена подготовката. Пациентот ќе треба не само да се подложи на целосен преглед, туку и строго да ги следи сите препораки на лекарот.

Стандардната дијагностика ги вклучува следниве чекори:

 1. Општа анализа на крв и урина.
 2. Биохемија.
 3. Коагулограм.
 4. Х-зраци на градите.
 5. МНР на срцето.
 6. Тестирање за ХИВ, сифилис и хепатитис.
 7. Тестирање за хиперактивност.
 8. Ултразвучно испитување на срцевиот мускул.
 9. Електрофизиолошка студија на миокардот.

Во ретки случаи, на пациентот му е препишана и консултација од невролог и ендокринолог.

2 дена пред настанот, пациентот е ставен во клиника. Ова е потребно за сите потребни прегледи.

Тој треба да ги запомни следниве правила:

 • подготовката вклучува отсуство на физичка активност, стрес и нервни искуства, пациентот треба да биде во мирување;
 • Потребни се 2 дена за да престанете да земате антиаритмични лекови;
 • неопходно е да се придржувате до правилна исхрана, да ги исклучите масните и пржените јадења од исхраната;
 • последниот оброк пред операцијата треба да биде не подоцна од 12 часа;
 • на денот на постапката, пациентот не треба да пие и да јаде, исто така, се бара да ја бричи косата во препоните и на колковите.

За успешна радиофреквентна аблација на срцето пред постапката, пациентот мора да помине низ низа дијагностички студии:

 • крвни тестови: клинички, биохемиски, крвна група и Rh фактор, тестови за хепатитис Б и Ц, ХИВ, реакција на Васерман;
 • ЕКГ со 12 води;
 • дневно Холтер ЕКГ;
 • стрес-тест;
 • Ехо-КГ;
 • МНР на срцето.

По утврдувањето на фокусот на развојот на аритмија, може да се додели датум за радиофреквентна аблација. Пред постапката, пациентот добива детални препораки од лекарот за правилна подготовка на постапката:

 • престанете да земате одредени лекови 2-3 дена пред постапката (антиаритмични лекови, хипогликемични лекови, итн.);
 • последниот оброк и течноста пред постапката треба да се одржат претходната вечер (треба да поминат најмалку 12 часа глад пред постапката);
 • пред прегледот, отстранете ја косата од областа на пристап до артеријата (во препоните или во пазувите);
 • спроведе клизма за чистење пред студијата.

Пред постапката, пациентите се подложени на дуплекс скенирање на вените на долните екстремитети. Овозможува врз основа на анализата на состојбата на венскиот систем и проодноста на неговите садови за да се утврдат вените што треба да се третираат.

Подготовката за радиофреквентна аблација вклучува:

 • општа анализа на крв;
 • тестови за хепатитис, ХИВ, сифилис;
 • коагулограм;
 • преглед од ЕКГ терапевт.

Пред аблација со радиофреквенција, не се потребни премедикации, промена на режимот и исхраната и бричење на косата во областа на интервенција.

За да се спроведе радиофреквентна аблација со помош на ултразвук, се наоѓа луменот на вената што треба да се третира. Катетер (спроводник) се вметнува низ пункција во кожата. Анестетици се инјектираат околу вените.

Генераторот на радиофреквенција го храни бранот на катетерот. За еден таков импулс, можете да обработите дел долг 7 см. Како што се движи спроводникот, целата патолошка вена се обработува.

Процесот на аблација на радиофреквенцијата е автоматизиран. Уредот самостојно го одредува протокот на енергија и времетраењето на изложеноста, фокусирајќи се на температурата во садот. Вена долга 45 см се затвора во рок од 5 минути.

 1. Кожата се третира со средство за дезинфекција. Се прави пункција за пристап до вената.
 2. Во погодениот сад се воведува радиофреквентен спроводник. Ултразвучната машина ви овозможува да ја потврдите исправноста на нејзината локација.
 3. Воведениот анестетик создава „перница за вода“ што ја одделува вената од другите ткива.
 4. Проводникот за RFA полека се движи долж луменот на вената.
 5. Генераторот доставува бран до катетерот, ова предизвикува загревање на wallидот на патолошкиот сад и доведува до негово уништување и адхезија.
 6. Погодената вена се држи заедно и е исклучена од крвотокот. Околните здрави пловни објекти го преземаат товарот.
 7. Катетерот е отстранет. На местото на пункција се нанесува лепенка.

Следниот ден по RFA, можете да одите на работа и да ги правите вообичаените работи.

Релапсот е малку веројатен, најчесто тоа се должи на посебната структура на садовите, реканализација на вените, појава на ингвинален рефлукс.

Во ретки случаи (1-2%), пациентите може да доживеат компликации (длабока венска тромбоза).

Придобивките од радиофреквентна аблација се:

 • минимална болка;
 • недостаток на лузни и лузни;
 • брзина на постапката;
 • краток период на рехабилитација;
 • мала веројатност за релапс (10%).

Индикации за спроводливост

Индикациите за радиофреквентна аблација се поврзани со срцеви аритмии. Најосновната причина за изведување на таква интервенција е присуството на атријална фибрилација. Со оваа болест, мускулното ткиво почнува да работи одделно едни од други, иако во нормална состојба тие мора да функционираат заедно. Затоа, постои неуспех на срцевиот ритам.

Постепено, патолошкиот процес влијае на работата на преткоморите и коморите. Тие почнуваат активно да се контрахираат, поради што пациентот чувствува влошување на благосостојбата.

ablyatsiya serdtsa 6 - Индикации за аблација на срцето за операција, компликации, рехабилитација

Атријална фибрилација на електрокардиограм

Покрај атријална фибрилација, аблација може да биде потребна и за болести како што се:

 • Вентрикуларна тахикардија. Со оваа патологија, се забележува брза контракција на коморите. Доколку не се лекува, пациентот може да развие вентрикуларна фибрилација, како и срцев удар.
 • Синдром на Волк-Паркинсон-Вајт. Во оваа болест, миокардот страда од пароксизмална тахикардија.
 • Хронична срцева слабост. Болеста често се развива токму поради нарушување на срцевиот ритам.

Изводливоста за спроведување на овој или оној случај ја одредува специјалист по прегледот на пациентот.

ablyatsiya serdtsa 1 e1558996534506 - Индикации за аблација на срцето за операција, компликации, рехабилитација

Само лекар може да препише аблација на срцето

Аблацијата со радиофреквенција започнува со воведување на анестезија и седативи. Во анестезирана област, лекарот прави засек, а потоа воведува спроводник во вената во бутот или радијалната артерија. Преку него, лекарот поминува катетер преку вена директно во срцевиот мускул. Катетерот е тенка флексибилна цевка која е опремена со сензор на крајот.

За точно да се утврди каде се наоѓа фокусот на ектопичниот импулс, специјалист врши електрофизиолошка студија. Потоа, електричната струја се пренесува преку електродата на катетерот за да се стимулира срцето. Идентификуваните лезии се каутеризирани. Изложеноста ја прави топлинската енергија.

По постапката, лекарот повторно спроведува електрофизиолошка студија. Ако нема повеќе фокуси, тогаш се отстранува катетерот, по што се нанесува завој и пациентот се испраќа на одделот, каде што ќе мора да лежи уште околу 3 недели.

Ризици поврзани со постапката

Аблацијата на срцето носи неколку ризици, вклучително:

 • Крварење на местото каде што е вметнат катетерот.
 • Оштетување на крвните садови за време на напредувањето на катетерот.
 • Случајно оштетување на срцевото ткиво за време на аблација.
 • Повреда во електричниот систем на срцето, што може да ја влоши аритмијата и да бара инсталација на пејсмејкер.
 • Формирање на тромби (згрутчување на крвта) кои можат да се шират низ крвните садови, предизвикувајќи срцеви или мозочни удари.
 • Стеснување на вените што носат крв помеѓу белите дробови и срцето (стеноза на пулмонална вена).
 • Оштетување на бубрезите поради бојата што се инјектира за време на постапката.

Ризикот од компликации се зголемува ако пациентот страда од дијабетес мелитус, нарушувања на крварењето или заболување на бубрезите. Ризикот од компликации на аблација на срцето се смета за многу висок кај пациенти постари од 75 години.

Како се изведува постапката

Постапката за радиофреквентна аблација на срцето се спроведува по хоспитализација на пациентот. Во специјализирани операциони сали, следнава опрема мора да биде присутна за да се изврши оваа минимално инвазивна операција:

 • инструменти за срцева катетеризација;
 • електроди на катетер;
 • систем за радиографија или флуороскопија;
 • уреди за следење на виталните функции на телото;
 • уред за снимање на интракардијални и површински електрограми;
 • опрема за реанимација.

Пред да започнете со постапката, пациентот е седатив и локален анестезија во областа на пункција. Следното е директно радиофреквентно аблација на срцето:

 1. За артериски пристап, може да се изберат десната или левата феморална артерија или радијалните артерии. Областа на пункција на садот се стерилизира со антисептички раствор и е покриена со стерилен материјал.
 2. Посебна игла се вметнува во садот со спроводник со потребната должина. Потоа, лекарот, под контрола на Х-зраци, воведува електрода на катетер во артеријата преку хемостатската обвивка, што се доставува до срцето.
 3. По поставувањето на електродите на ендокардијалниот катетер во коморите на срцето, лекарот ги поврзува со опремата што снима сигнали на ЕКГ, спроведува интракардијално електроcardiolлогичко испитување и воспоставува аритмоген фокус на формирање на патолошки импулс што предизвикува аритмија. Доколку е потребно, пациентот може да се тестира за да предизвика аритмии.
 4. Спроведувањето на аблација може да се спроведе во AV јазолот, устата на белодробните вени или во друг дел од спроводливиот систем. По изложувањето на аблативната електрода, срцевите ткива се загреваат на 40-60 степени, на нив се формира микро-автомобил и се создава вештачки блок на AV.
 5. За време на вештачката блокада на AV, се воведуваат претходно воведени ендокардијални електроди за одржување на срцевиот ритам.
 6. За да се процени ефективноста на влијанието на електродата за аблација врз аритмогениот фокус, повторено електроcardiolсе изведува логичка студија.

Во отсуство на посакуваниот ефект во оваа фаза од операцијата, доколку е потребно, радиофреквентната аблација може да се комбинира со имплантација на пејсмејкер, и со задоволителен резултат, операцијата е завршена и се отстрануваат катетерите и електродите.

 • По завршувањето на постапката, пациентот мора да набудува строг одмор во кревет во текот на денот (не треба да ги свитка нозете кога е пробиена феморалната артерија).
 • слика37 - Индикации за аблација на срцето за операција, компликации, рехабилитација

  Времетраењето на радиофреквентна аблација на срцето може да биде од 1,5 до 6 часа (во зависност од длабочината на аритмогениот фокус во дебелината на миокардот и неговата локација). Пациентот се отпушта 2-5 дена по постапката.

  прелиминарни

  Потребно е да се подготви за аблација на срцето. Подготвителните мерки се поделени во две групи. Првиот вклучува задолжително дијагностицирање на телото на пациентот пред операцијата, а вториот вклучува подготовка од самата личност.

  Пациентот е хоспитализиран со цел да се изврши целосен преглед на телото. Списокот на неопходни мерки го вклучува следново:

   Анализа на крв. Му помага на лекарот да процени колку добро функционира системот за коагулација на крв и хемостаза. Исто така, според оваа студија, можете да откриете дали има некои инфекции или вируси во телото на пациентот. Особено е важно да се провери отсуството на ХИВ, хепатитис, сифилис.

  ablyatsiya serdtsa 2 e1558997071874 - Индикации за аблација на срцето за операција, компликации, рехабилитација

  Детален тест на крвта ќе утврди присуство на инфекции, бидејќи пациентот можеби дури и не е свесен за нив

  ablyatsiya serdtsa 4 e1558997400943 - Индикации за аблација на срцето за операција, компликации, рехабилитација

  Срцева ангиографија ќе ја одреди локацијата и состојбата на садовите

  Самиот пациент исто така треба да се подготви за постапката за аблација. Не земајте никакви лекови еден ден пред операцијата. Не можете да јадете ништо на денот на интервенцијата. Може да вечерате претходната вечер, но само со нешто лесно.

  На денот на операцијата, не треба да се грижите, важно е да се вклучите во успешна терапија.

  Рехабилитација

  По RFA, пациентот ќе треба да биде во клиниката во следните 2-5 дена, по што обично се јавува испуштање. Првите 24 часа по постапката, мора да се придржувате до одмор во кревет.

  На секои 6 часа, на пациентот ќе му се даде ЕКГ за следење на состојбата. Поради фактот што се прават минимални пункции за време на операцијата, повеќето пациенти не чувствуваат болка и се чувствуваат добро во постоперативниот период.

  На пациентот му е дозволено полека да се движи низ собата, товарот треба постепено да се зголемува.

  Првите неколку недели се потребни за да се придржуваат кон исхраната и да ја елиминираат потрошувачката на штетни производи. Ако периодот на опоравување оди добро и лицето нема никакви компликации, испуштањето се одвива по 3-4 дена. Во зависност од општата состојба на телото и благосостојбата на пациентот, лекарот може да напише боледување.

  Целосен период за рехабилитација е 3 месеци. Во овој период, на пациентот може да се препишат антиаритмични лекови и антикоагуланси, но најчесто не е потребна терапија со лекови.

  Да се ​​зголеми квалитетот на животот по постапката и да се спречи повторување на болеста, во иднина:

  1. Неопходно е строго да се придржувате кон исхраната пропишана од лекарите.
  2. Потребно е да се напуштат лошите навики, вклучително и употребата на кафе треба да се исклучи.
  3. Неопходно е да се избегне зголемен физички напор, како и стресни ситуации.

  По аблацијата, пациентите мора да ги следат препораките на нивниот лекар. Ова ќе го поправи резултатот од терапијата и ќе спречи постоперативни последици.

  Веднаш по операцијата, пациентот едноставно треба да легне во текот на денот. Потоа можете да станете. Во стационарни услови ќе треба да поминат околу 3 недели. По ова време, ќе треба редовно да ве набудува a cardiolогист во вашето место на живеење.

  За време на периодот на рехабилитација, потребно е секој ден да се изврши завој на местото на инцизијата. Пред да нанесете нов лекар проверува дали раната успешно заздравува, дали е заразена.

  За неколку месеци, пациентот сè уште мора да следи диета. Тоа подразбира целосно исклучување од менито на масна, солена, пржена храна. Исто така, не можете да пиете кафе, енергија, алкохол. Тие го нарушуваат функционирањето на срцето, што е строго забрането по операцијата.

  Ако лекарот што посетува препишува лекови по операцијата, тогаш треба да ги земате строго во согласност со режимот утврден од лекарот.

  Кои се резултатите од аблацијата?

  90% аблација на срцето им помага на пациентите да се ослободат од непријатните манифестации на атријална фибрилација. Функционирањето на заболениот орган е целосно обновено. Исто така, таквата интервенција може да спречи компликации на болеста.

  Сепак, никој не е безбеден од повторување на аритмијата по операцијата. За да се спречи тоа, пациентот треба да зема лекови долго време, да ги следи препораките на лекарот во врска со физичката активност, исхраната, начинот на живот.

  ablyatsiya serdtsa 5 e1558997870501 - Индикации за аблација на срцето за операција, компликации, рехабилитација

  За да се зачува резултатот, по аблација на срцето, потребна е умерена физичка активност, здрав начин на живот

  Техника на аблација на катетер на радиофреквенција

  Претходно, пациентот е хоспитализиран. Постапката се спроведува во просторија за рентген, во која треба да бидат достапни следниве уреди и алатки:

  • електроди на катетер;
  • уреди и инструменти за срцева катетеризација;
  • уреди за следење на функциите на телото;
  • системи за радиографија;
  • уред за снимање на електрограми (површен, интракардијален);
  • сите потребни алатки и подготовки за реанимација.

  Типично, интервенцијата се изведува под локална анестезија со дополнителна седација (на пример, со употреба на Реланиум). Третманот трае 1-6 часа (по правило, не повеќе од 4 часа), што ќе зависи од бројот на патолошки фокуси и нивната локација. Редоследот на постапките на лекар и тројца асистенти за време на RFA е како што следува:

  1. Хирургот избира за пристап до артерија на бутот (десно или лево) или една од радијалните артерии (поретко, субклавијалната артерија).
  2. Кожата во вената се третира со антисептик и анестетик, покриена со специјален стерилен материјал.
  3. Артеријата е пробиена - во неа се вметнува посебна игла со спроводник со саканата должина.
  4. Користејќи ја добиената пункција, електрода-катетер се внесува во садот преку хемостатска обвивка за воведување.
  5. Електродата се воведува во шуплината на срцето, извршувајќи ги сите манипулации под контрола на х-зраци.
  6. Кога електродата е веќе во срцето, се прави преглед на орган - EFI (интракардијален кардиограм) - за да се идентификуваат аритмогени зони. За ова, лекарот предизвикува тахикардија, бидејќи само на овој начин ќе се најде патолошкото место (обично се наоѓа во устата на пулмоналните вени, AV јазол).
  7. Фокусот на аритмија е под влијание на електрода за аблација, загревање на ткивата на 40-60 степени и, со тоа, создавање на вештачки атриовентрикуларен блок. За да се одржи ритамот во текот на овој период, работата на воведените електроди е неопходна.
  8. По 20 минути, повторно се прави EFI за да се процени ефективноста на постапката. Доколку е потребно, сите манипулации се повторуваат повторно, или, во отсуство на позитивен резултат, се вградува вештачки пејсмејкер.
  9. Катетерите, електродите се отстрануваат, се применува завој под притисок во областа на пункција.
  10. По операцијата, пациентот не треба да ги свитка нозете ако феморалниот сад бил пробиен во текот на денот (понекогаш 12 часа), а исто така и да не станува од кревет (строг одмор во кревет) истовремено.

  Можни компликации

  Ризикот од компликации по аблацијата е мал, но тој сè уште постои. Веројатноста за негативни последици се зголемува ако некое лице страда од дијабетес мелитус, лошо згрутчување на крвта и напредна возраст.

  Можни компликации по аблација:

  • Крварење
  • Повторени нарушувања на срцевиот ритам.
  • Оштетување на васкуларното ткиво поради вметнување на катетер.
  • Формирање на згрутчување на крвта - згрутчување на крвта.
  • Стеснување на вените на белите дробови.
  • Неуспех на бубрезите.

  Ако повторно се појави аритмија, ќе мора повторно да ја спроведете интервенцијата.

  Аблацијата со радиофреквенција спаѓа во категоријата процедури со низок степен на ризик: веројатноста за негативни последици не надминува 1%. Компликациите почесто се забележуваат кај пациенти кои страдаат од нарушувања на коагулацијата, дијабетес мелитус и надминување на прагот на 75-годишна возраст.

  Меѓу можните компликации на аблација со радиофреквенција, постои ризик од развој:

  • крварење на местото на пункција на артеријата;
  • повреда на интегритетот на васкуларниот wallид за време на унапредувањето на спроводникот или катетерот;
  • згрутчување на крвта и нивно пренесување со проток на крв;
  • повреда на интегритетот на миокардното ткиво за време на аблација;
  • стеноза на пулмонална вена;
  • инсуфициенција во спроводниот систем на срцето, влошување на аритмијата и потреба за вградување на пејсмејкер;
  • Крварење од дупнат сад - се јавува најчесто во првиот постоперативен период, нема многу причини за крварење:
   • нарушување на крварењето,
   • неправилно применет постоперативен облекување под притисок,
   • неправилно однесување на пациентот по операцијата, потребно е да се придржувате до препораките на хирургот.
  • Нарушена бубрежна функција - бидејќи контрастот се елиминира токму преку бубрезите и тој е доволно токсичен, затоа може да се појави акутна бубрежна инсуфициенција во позадината на почетната бубрежна болест;
  • Тромбоемболиски компликации - поради потребата да се откажат лековите за згрутчување на крвта (варфарин) пред операцијата, може да се развијат згрутчување на крвта во садовите што можат да излезат и да предизвикаат разни тромбоемболиски компликации;
  • Нарушување на срцевиот ритам - развој на нови видови на аритмии е можен и има огромен број причини за тоа;
  • Ова не е сè, туку само главните можни компликации на постапката, можете подетално да дознаете од вашиот хирург;
  • Со развојот на какви било компликации, периодот на рехабилитација по рч е продолжен.

  Како што покажува практиката, во 90% од случаите постапката се толерира многу добро, повеќето пациенти се целосно задоволни од резултатот.

  Ризикот од компликации се јавува само ако техниката била извршена со кршење на техниката или пациентот ги игнорирал медицинските препораки за време на периодот на опоравување.

  Најчестите несакани ефекти се:

  • мало зголемување на температурата по операцијата;
  • влошување на аритмијата;
  • згрутчување на крвта;
  • намалување на луменот на вените;
  • бубрежна инсуфициенција.

  слика 1 (35) - Индикации за аблација на срцето за операција, компликации, рехабилитација

  RFA е еден од најбезбедните и најефикасните методи за лекување на разни патологии придружени со нарушување на ритамот.

  И покрај фактот дека постапката е безбедна, таа треба да ја спроведува само високо квалификуван лекар со долгогодишно искуство. Само во овој случај можеме да сметаме на успехот на операцијата и отсуството на понатамошни компликации.

  Бенефиции од работењето

  Овој модерен метод за лекување на аритмии има многу предности во споредба со отворените интервенции на срцето:

  • Ниска инвазивност - за време на аблација со радиофреквенција, не се користат широки делови на шуплини и пристапи. Воведувањето на специјална опрема се врши со помош на тенок катетер преку пункција во бутот.
  • Многу полесна толеранција на постапката од страна на пациентот - ако при отворена хируршка интервенција интегритетот на телото е значително нарушен, циркулаторниот систем и пациентот поминуваат неколку недели во болница, тогаш со радиофреквентна аблација пациентот е во болница само неколку дена.
  • Козметички ефект - за време на абдоминална хирургија, средната лапаротомија се користи како пристап до срцето, при што засекот се прави во средината на предната површина на градниот кош.

  Нормално, останува голема лузна по операцијата, но за време на аблација, засекот не се изведува. По неколку милиметри пункција во областа на бутот по неколку недели не останува ни трага.

  Недостаток на болка - несомнено, за време на трауматска отворена операција, пациентот во постоперативниот период чувствува силна болка, барајќи употреба на силни лекови против болки.

  Со аблација со радиофреквенција, пациентот може да почувствува само мало чувство на притисок во градите, кое исчезнува по неколку часа. Лекови против болки не се пропишани.

  Аблацијата на срцето со радиофреквенција е модерен и радикален начин за лекување на аритмии.

  Каде е направена операцијата и колку чини?

  Аблација на срцето се изведува во многу клиники, но досега само во големите градови, бидејќи бара присуство на одредена скапа опрема. Цената на постапката започнува од 30 илјади рубли и може да достигне 100 илјади рубли.

  Така, срцевата аблација е ефикасен метод за борба против нарушувањата на срцевиот ритам. Операцијата помага да се врати органот, да се ослободат непријатните симптоми и да се врати пациентот во нормален живот.

  Период на рехабилитација

  Компликациите по RFR на срцето се исклучително ретки: веројатноста за негативни последици од аблација не надминува 1%. Бидејќи RFA е класифициран како операција со низок ризик. Сепак, за спречување на компликации, постојат голем број на специјални мерки преземени во секоја фаза на откривање и лекување на тахикардија.

  Меѓу ризиците поврзани со RFA се следниве веројатни компликации:

  • Крварење во областа на вметнување на катетер.
  • Повреда на интегритетот на крвните садови за време на унапредувањето на катетерот.
  • Случајно кршење на интегритетот на ткивата на срцевиот мускул за време на аблацијата.
  • Дефекти во електричниот систем на срцето, што ги влошува нарушувањата на срцевиот ритам и бара имплантација на пејсмејкер.
  • Формирање на тромби и нивно ширење низ крвните садови, заканувајќи се со смрт.
  • Стеноза на белодробни вени, односно стеснување на нивниот лумен.
  • Оштетување на бубрезите со боја што се користи во RFA.

  Веднаш по операцијата, оперираното лице може да доживее одредена непријатност поврзана со чувство на притисок на местото на хируршкиот рез. Сепак, оваа состојба ретко трае повеќе од 25-30 минути. Ако оваа сензација опстојува или се влошува, пациентот мора да го извести лекарот за ова.

  Одмор во кревет со контрола на срцевиот ритам и крвниот притисок му се покажува на пациентот само во првите денови по операцијата, при што има брзо закрепнување и стабилизирање на нормалното општо здравје на пациентот. Потребата за повторено RFA, како што покажува практиката, е исклучително ретка кај оперирани пациенти, особено ако пациентот го преиспита својот вообичаен начин на живот:

  1. Ограничете ја потрошувачката на пијалоци со алкохол и кофеин;
  2. Намалете ја количината на сол во вашата исхрана;
  3. Adе се придржува до соодветна диета;
  4. Изберете оптимален режим на физичка активност;
  5. Престанете со пушењето и откажете се од други лоши навики.

  Така, можеме самоуверено да зборуваме за следниве несомнени предности на радиофреквентна аблација на срцето во споредба со традиционалните инвазивни операции на срцето:

  • Ниска инвазивност, елиминирање на потребата од значителни засеци.
  • Лесна толеранција на операцијата од страна на пациентот, интегритетот на телото и работата на циркулаторниот систем од кои не се значително нарушени.
  • Намалување на периодот на постоперативна рехабилитација - до 2-7 дена.
  • Козметичкиот ефект е отсуство на значителни лузни по пункција на кожата за воведување на катетри.
  • Безболно закрепнување во постоперативниот период, со што се елиминира потребата од лекови против болки.

  Ако по RFA ги следите сите потребни правила и препораки на лекар, тогаш реставрацијата на срцето и целото тело ќе се случи што е можно поскоро. За да спречите крварење од местото на пункција меѓу последиците од интервенцијата, не треба да станувате од кревет во раниот постоперативен период под никаков изговор.

  Едно лице е пропишано, како по правило, 2-5 дена по радиофреквентна аблација, и сето ова време тој е под буден медицински надзор. Додека сте во болница, се врши редовно следење на отчукувањата на срцето, за кое се прави ЕКГ на секои 6 часа првиот ден, се мерат притисокот, температурата на телото, излезот на урина, се прави ултразвук на срцето 1-2 пати.

  Рехабилитацијата по RFA трае 2-3 месеци. Во тоа време, на пациентот ќе му требаат антиаритмични лекови, како и индиректни антикоагуланси и други лекови како што е наведено. За време на рехабилитација, исто така е можно да се спроведе терапија за истовремени болести и соматски патологии.

  Постојат совети, чија имплементација ќе му овозможи на пациентот брзо да го врати своето здравје:

  • исклучете алкохол, пушење од вашиот живот;
  • одбиваат да консумираат големи количини сол;
  • обидете се да ја намалите телесната тежина со нормализирање на исхраната, намалување на масната и животинската храна во исхраната;
  • Не пијте кафе и јак чај;
  • намалете ја физичката активност, но задолжителна е посебна терапија за вежбање.

  Ако третманот го спроведе квалификуван лекар и се следат сите постоперативни препораки, тогаш веројатноста за компликации и релапси на патологијата е прилично мала.

  vodod katetera - Индикации за аблација на срцето за хирургија, компликации, рехабилитација

  Веднаш полето на работа, пациентот става трикотажа за компресија. За да спречите тромбоза, треба да пешачите околу 40 минути. Во иднина, треба да се прават прошетки кои траат најмалку еден час секој ден. Компресивна трикотажа се носи во првите 1-2 недели.

  Неколку дена по постапката, потребно е ултразвучно ангиоскенирање за да се потврди успешноста на постапката.

  Во периодот на рехабилитација е забрането:

  • моќ оптоварувања;
  • аеробик, гимнастика;
  • возење велосипед, велосипед за вежбање;
  • долги статички оптоварувања;
  • термички процедури (сауна, бања).

  По аблација со радиофреквенција, се препорачуваат дневни прошетки од најмалку еден час. Обавезно носете трикотажа за компресија (не отстранувајте ги првите 2 дена дури и навечер). Препорачливо е да се избегнуваат статички оптоварувања на нозете.

  Во периодот на опоравување по RFA, пациентот може да биде вознемирен од црвенило, задебелување, лупење на кожата. Можни се подпухналост и мали хематоми во областа на интервенцијата. Во рок од 14 дена, може да се појави повлекување болка по должината на вената. Со активен физички напор, понекогаш се појавува пулсирачка болка. Овие симптоми исчезнуваат во рок од 2 недели.

  аритмија (1) - Индикации за аблација на срцето за операција, компликации, рехабилитација

  Аблација со радиофреквенција на вените на долните екстремитети од секаква сложеност со употреба на катетерот NUS ClosureFAST can може да се направи во Центарот за иновативна флебологија.

  Повеќе за медицинските услуги:

  • 5052306 ablyaciya 4619608 - Индикации за аблација на срцето за операција, компликации, рехабилитацијаПријавете се за радиофреквентна аблација на вените
  • 5044993 image038 4612937 - Индикации за аблација на срцето за операција, компликации, рехабилитацијаНаправете микросклеротерапија во Центарот за иновативна флебологија
  • 5044995 image040 4612937 - Индикации за аблација на срцето за операција, компликации, рехабилитацијаПријавете се за третман на проширени вени

  Начин на живот и прогноза по операцијата

  Начинот на живот по операцијата мора да биде во согласност со следниве принципи:

  Се должи на фактот дека главната причина за срцеви аритмии е коронарна срцева болест, треба да се стремиме кон превентивни мерки кои го намалуваат нивото на штетен холестерол во крвната плазма и го спречуваат неговото таложење на theидовите на крвните садови кои го хранат срцевиот мускул.

  Најважниот од овие настани е да се намали потрошувачката на животински масти, производи за брза храна, пржена и солена храна. Употребата на житарици, мешунки, растителни масла, малку масни сорти на месо и живина, млечни производи е добредојдена.

 • Соодветна физичка активност. Вежбање во лесна гимнастика, одење и џогирање е добро за здравјето на срцето и крвните садови, но треба да се започне неколку недели по операцијата и само со дозвола на лекарот што посетува.
 • Одбивање на лоши навики.

  Научниците долго време докажаа дека пушењето и алкохолот не само што ги оштетуваат wallsидовите на крвните садови и срцето одвнатре, туку можат да имаат и директен аритмоген ефект, односно да предизвикаат пароксизмална тахиаритмија.

  Затоа, престанок на пушење и одбивање на силен алкохол во големи количини е спречување на нарушувања на ритамот.

  Како заклучок, треба да се напомене дека и покрај фактот дека RFA е хируршка интервенција во телото, ризикот од компликации е релативно мал, но придобивките од операцијата се непобитни - повеќето пациенти, судејќи според прегледите, престануваат да доживуваат непријатни симптоми и се помалку изложени на ризик од васкуларни несреќи поврзани со пароксизми на тахиаритмии.

  Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

  Detonic за нормализација на притисокот

  Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

  Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

  Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

 • Svetlana Borszavich

  Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
  Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
  Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
  Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

  Detonic